La Pruina Vini Puglia

 

Wijndomein LA PRUINA VINI

uit Puglia, de hak van de Italiaanse laars

 

Vrijdag 20 oktober 2023

 

Wij verwelkomen de heer Cosimo di Tomaso van het wijndomein La Pruina die ons wegwijs maakt bij de degustatie. La PRUINA staat voor Proteggere, Rispettare, Unire, Intessere, Nutrire en Aspettare.

D'APOLITO LANDBOUWBEDRIJF

De geschiedenis van het bedrijf begint in de jaren 80, vanuit het enthousiasme van Pietro D'Apolito, vandaag voor ons Nonno Pietro. Nadat hij hectares land heeft geërfd in Torre Santa Susanna, in het hart van Salento, besluit Pietro van de landbouw - olijventeelt en wijnbouw - zijn bestaansreden te maken en richt hij de Azienda Agricola D'Apolito op.

OUDE WIJNGAARDEN MET EEN RIJKE GESCHIEDENIS

Het wijngaardoppervlak van het bedrijf bedraagt 20 hectare, de wijngaarden worden handmatig en biologisch beheerd. De oudste wijngaarden zijn ongeveer 40/50 jaar oud.

De productie van druiven volgt respect voor het traditionele model, voortdurend ondersteund door het zoeken naar de hoogste kwaliteit en elegantie in het glas. De jaarproductie bedraagt ongeveer 200.000 flessen.

(bron: website La Pruina Vini)

CLASSIFICATIE

De wijnregio kent 4 DOCG wijnen en maar liefst 28 DOC wijnen.

Puglia DOCG wijnen

Castel del Monte Nero di Troia Riserva, Castel del Monte Rosso Riserva, Castel del Monte Bombino Nero, Primitivo di Manduria Dolce Naturale. (de eerste drie komen uit het noorden van Puglia)

Puglia DOC wijnen

Aleatico di Puglia, Alezio, Barletta, Brindisi, Cacc’e Mmitte di Lucera, Castel del Monte, Colline Ioniche, Tarantine, Copertino, Galatina, Gioia del Colle, Gravina, Leverano, Lizzano, Locorotondo, Martina Franca, Matino, Moscato di Trani, Nardò, Negro Amaro di Terra d’Otranto, Ortanova, Ostuni

Primitivo di Manduria, Rosso di Cerignola, Salice Salentino, San Severo, Squinzano, Tavoliere delle Puglie, Terra d’Otranto

 

Het wijndomein La Pruina Vini, is gelegen in Torre Santa Susanna, een gemeente in de Italiaanse provincie Brindisi (regio Apulië) en behoort tot het schiereiland Salento.

Salento kent de meeste én beste DOC’s van Puglia. Ze heten Alezio, Brindisi, Copertino, Leverano, Matino, Nardò, Salice Salentino en Squinzano maken allen wijnen op basis van Negroamaro.
 

TERROIR

Ligging

Puglia is een regio in Zuidoost-Italië gelegen in de hak van de laars van Italië, aan de Adriatische zee en de Ionische zee. De hoofdstad is Bari.

Het landschap is behoorlijk gevarieerd van vlak tot half vlak met heuvels.

De verschillen in klimaat en bodem zijn groot, de druivenrassen hebben hun favoriete plekken.

Klimaat

Is mediterraan te noemen, warm zeeklimaat. De beste subregio’s van Puglia liggen onderaan de laars met invloed van de ‘Sirocco’ die vocht uit de zee opneemt tijdens zijn tocht van de Sahara naar het noorden en zorgt voor de nodige afkoeling in de wijngaarden.

Bodem

Algemeen voor Puglia: Het is een vruchtbare grond, zanderig, fossielen, krijt en kalkbovenlaag.

De druivenrassen

Het assortiment van druivenrassen die de wijnbouwer hanteert zijn voor de rode wijnen Primitivo, Negroamaro en Malvasia Nera.

Voor de witte wijnen zijn dit Fiano-druiven.

 

Primitivo, Negroamaro, Malvasia Nera en Fiano-druiven worden voornamelijk verbouwd op rode gronden die zeer rijk zijn aan ijzeroxiden, vol kalksteen en fossielen afkomstig van het afbrokkelen van het onderliggende gesteente; een grondsoort die het moeilijk maakt voor de wijnstokken, waarvan de wortels gedwongen worden diep te graven op zoek naar water, frisheid en voeding. Maar het zijn precies deze moeilijke en barre omstandigheden, waaraan de hete zomerzon wordt toegevoegd, die druiven oplevert met een ongeëvenaarde concentratie, vol suiker en kleur, bestemd voor weelderige wijnen.

 

GEPROEFD

1.       La Pruina Fiano Salento IGP 2022

Degustatiecommentaar

Productiegebied: Salento. Zeer rode bodems rijk aan ijzeroxiden, liggend op kalksteenrotsen.

Druiven: Fiano 100%

Vinificatie: Fijne persing van de druiven bij zeer lage temperaturen. Alcoholische gisting bij 11°C, daaropvolgende verfijning op de droesem gedurende 2-3 maanden.

Alcoholgraad: 12 %

Kleuromschrijving: intens, citroengele kleur met groenachtige reflecties.

Neus: Matig intens, met aroma’s van rijp geel fruit, perzik en peer die de bovenhand haalt, verder citrus, witte bloemen.

Mond: fijne aciditeit, minerale frisheid, aangenaam, met peer, perzik, ananas, een rijke hoeveelheid honing en een vleugje hazelnoot. Frisse en eerder een korte afdronk.

Conclusies: Wijn met een prima balans tussen fraîcheur en een zachte textuur. De fruitigheid van de wijn is hier belangrijk.

Gastro: Aperitief, slaatje, jonge kazen.

2.       La Pruina Negroamaro Non t’Aspetti 2022

Degustatiecommentaar

Productiegebied: Salento. Zeer rode bodems rijk aan ijzeroxiden, liggend op kalksteenrotsen.

Druiven: Negroamaro 100%

Vinificatie: Fijne persing van de druiven bij zeer lage temperatuur. Onmiddellijke scheiding van de schillen en het sap. Filtering en daarna vergisting in inox op droesem gedurende 2-3 maanden.

Alcoholgraad: 12 %

Kleuromschrijving: Lichtgeel qua kleur, helder en een lichte tranenband.

Neus: Intenser dan wijn 1, stuivende parfum met kruiden en floraal, iets rokerig maar ook gekonfijt fruit, citrusgedreven en toets van honing en amandel.

Mond: Mollig in de aanzet, licht vettig, gekonfijt fruit, ook de zuren zijn aanwezig fruitig, Gicopa Luikse violet kleurige snoepjes en amandelkoekjes. De afdronk is behoorlijk lang.

Conclusies: Een découvertje, witte wijn van de blauwe druif Negroamaro! Belangrijk voor deze wijn is zijn kruidigheid

Gastro: Met aperitiefhapjes, bouillabaisse, pasta, risotto met vis en schaaldieren, jonge kazen.

3.       La Pruina Primitivo Puglia IGP 2022

Degustatiecommentaar

Productiegebied: Salento. Zeer rode bodems rijk aan ijzeroxiden, liggend op kalksteenrotsen.

Druiven: Primitivo 100%

Vinificatie: Ontstelen en pletten van de druiven, alcoholische gisting bij gecontroleerde temperatuur met maceratie. Daaropvolgend een malolactische gisting.

Alcoholgraad: 12,5 %

Kleuromschrijving: Een robijnrode kleur met paarse schijn,, helder en traagtranend.

Neus: Fris en fruitige neus met geuren van aardbei, kers en bessen, woudvruchten en nootjes.

Mond: Fijn en intens in de mond met kers, rood fruit, gedroogde specerijen. Fruitige afdronk van vijf seconden.

Conclusies: Een mooie maaltijdpartner. Deze introductiewijn binnen het gamma is afkomstig van nog jonge wijngaarden maar vertoont reeds een mooie elegantie.

Gastro: Gevogelte, wit vlees, zachte kazen en pizza.

4.       La Pruina Primitivo di Manduria DOP 2021

Degustatiecommentaar

Productiegebied: Gebied van de BOB Primitivo di Manduria, provincies Taranto en Brindisi. Zeer rode bodems rijk aan ijzeroxiden, liggend op kalksteenrotsen.

Druiven: Primitivo 100%

Vinificatie: Handmatige oogst van de druiven daarna ontstelen en persen, maceratie bij gecontroleerde temperatuur. Malolactische gisting en opvoeding gedurende ongeveer 12 maanden.

Alcoholgraad: 14 %

Kleuromschrijving: Fonkelende intense donkere robijnrode kleur, brede tranen.

Neus: Complex met impressies van rijp rood en zwart fruit, pruimenjam, cassis, vanille en cacao, specerijen en kruiden (witte peper, nootmuskaat; kruiden in algemeen).

Mond: Zoet in aanzet, wijn met een volle body, fluwelig, gespierd met aanhoudende tonen van zoethout, pruimen, kersen. Zoetrijpe lange finale en ook flinke, kruidige tannines.

Conclusies: Klassebak!

Gastro: eendeborst met morieltjes, gegrild vlees, BBQ en harde kazen, wildgerechten, ree, hertenkalf, wildragout.

5.       Mirintino Negroamaro Puglia IGP 2021

Degustatiecommentaar

Productiegebied: Puglia. Zeer rode bodems rijk aan ijzeroxiden, liggend op kalksteenrotsen.

Druiven: Negroamaro 100%

Vinificatie: zorgvuldige handmatige oogst, ontstelen en persen, alcoholische gisting met maceratie bij gecontroleerde temperatuur. Malolactische gisting. Rijping in eiken vaten gedurende ongeveer 6 maanden.

Alcoholgraad: 13 %

Kleuromschrijving: Robijnrode kleur met paarse reflecties, intens en gulzig tranend.

Neus: Intense aroma’s van bramen, frambozen, cassis, kersen, gedroogde pruimen, koffie, chocolade, vanille en een zuiderse kruidigheid.

Mond: We proeven een krachtige en intense wijn met mooie zachte tannines, een hommage aan zwarte bessen, zoethout en drop, medicinaal met een notenpelletje, tabak en donkere chocolade. Geraffineerde eiktoets in de lange afdronk.

Conclusies: Zuid-Italiaanse blockbuster, een voltreffer met balans tussen hout en fruit.

Gastro: Gegrild vlees, hamburger, steak, pulled pork met gegrild broodje, rijpe kazen,

6.       Ilmò Primitivo di Manduria DOP 2021

Degustatiecommentaar

Productiegebied: DOP gebied, provincies van Tarente en Brindisi. Erg rode grond rijk aan ijzeroxiden op een kalklaag.

Druiven: Primitivo 100 %

Vinificatie: Klassiek in inox, malolactische gisting en 12 maanden opvoeding in eiken vaten.

Alcoholgraad: 14,5 %

Kleuromschrijving: In ons glas komt een donkerrode gekleurde wijn, intens, olie dikke tranen.

Neus: Geur van bramen en bosbessen, zwarte kersen, pruimen en specerijen, maar het bevat ook een sterk aroma van tabak en anijs. Koffie, cacao en vanille.

Mond: Sappig en vlezig qua smaak, met een stroom rijp zwart fruit, zoethout en specerijen, lange krachtige afdronk met een fumé eiktoets en chocolade. rijpe kazen,

Conclusies: Na 12 maanden vatverblijf resulteert dat in een karakteristieke Primitivo met kracht en smaak. Nu al zeer lekker maar kan nog jaren bewaren.

Gastro: Rood vlees, wild, hertenkalf.

7.       Pezza Franca Negroamaro Appassimento 2022 Puglia IGP

Degustatiecommentaar

Productiegebied: provincie Brindisi. Wijnstokken van 50 jaar oud.

Druiven: Negroamaro 100%

Vinificatie: Deze Appassimento is op dezelfde manier gemaakt als Amarone en Ripasso met laat geplukte overrijpe druiven, handmatig geoogst die vervolgens ingedroogd worden. Ontstelen en persen, alcoholische gisting met maceratie bij gecontroleerde temperatuur. Malolactische gisting. Houtrijping gedurende 6 maanden.

Alcoholgraad: 14,5 %

Kleuromschrijving: Heldere robijnrode kleur met inktallures en dikke gekleurde tranen.

Neus: Fijn rijp en gedroogd rood fruit, gedroogde pruimen, lichtjes tabacé.

Mond: In de mond is er een perfecte harmonie tussen rijp fruit, frisse zuren en tannines, met impressies van fluwelig ingedroogd fruit, tabak en vanille. Weelderige lange finish.

Conclusies: Een charmante wijn met kelderpotentieel recht uit de laars van Italië, harmonieus en in balans, lichtjes tabacé. Eén probleem: er werden slechts 3.200 flessen geproduceerd

Gastro: Gegrild vlees, côte à l’os, stoofvlees, pelswild en wildragout, rijpe kazen.

8.       Melesco Malvasia di Candia 2019

Degustatiecommentaar

Productiegebied: Provincie Taranto, Puglia.

Druiven: Malvasia di Candia 100% (aromatische druif)

Vinificatie: Laat geoogste ingedroogde overrijpe druiven worden ’s nachts geplukt. Alcoholische gisting vindt plaats na een korte maceratie van 3 dagen. Daarna zachte persing, gevolgd door 12 maanden houtrijping.

Alcoholgraad: 14,5 %

Kleuromschrijving: Zonnestralend oud goud kleur met dikke tranen.

Neus: Rijpe neus met honing, perzik op siroop, rijpe gele appel, gekonfijte citrusvruchten, kruiden en specerijen (steranijs), rijpe meloen

Mond: Mollig en zacht in aanzet, fijne zuren, niet plakkerig, mooie balans zuur en zoet, gedroogd wit en tropisch fruit, perzik, gekonfijte sinaasappel, honing en karamel. Er volgt in het sluitstuk een zeer lange afdronk.

Conclusies: Elegante licht zoete wijn met perfect gedoseerde hoeveelheid restsuiker.

Gastro: Foie gras, blauw geaderde kazen, fruit, amandelkoekjes (cantuccini), chocolade.

Verslaggevers Rik Debal en Geert De Muynck

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Fiano Salento IGP 2022 13,36 14,00
Non t'Aspetti Negroamaro Puglia IGP 2022 14,00 15,00
Primitivo Puglia IGP 2022 14,00 14,50
Primitivo Primitivo di Manduria DOP 2021 14,93 15,50
Mirintino Negroamaro Puglia IGP 2021 15,39 16,00
Ilmo Primitivo di Manduria DOP 2021 15,93 17,00
Pezza Franca Negroamaro Appassimento Puglia IGP 2022 16,36 17,00
Melesco Malvasia di Candia Salento IGP 2019 15,36 15,50