Verslagen 2012-2013

Leden kunnen de presentaties van de wijnavonden raadplegen via de "Leden"-pagina.

vrijdag 17 mei 2013

Degustatie Jerez

De Sherry verovert Commanderij De Mandel: Spaanse furie en Spaanse passie

“Ola! Qué tal!”
Daar wist ik heel even niet wat op gezegd. “Oh, ja …” even overschakelen: “My name is Luc. Nice to meet you.”
Ik wist wel dat deze avond sherry op tafel kwam. Onder begeleiding van Wim Casteur. Maar de Spaanse dames waren even verlaten door hun echtgenoten en verrasten mij in het binnenkomen met hun spontane groet. Allez. Schoon en vriendelijk volk over de vloer.

De logistieke voorbereiding verliep rommeliger. De geluidsinstallatie werd opgezet en prompt weer opgeplooid. Zonder micro stonden die spullen ook alleen maar in de weg. Slecht voor ons imago.

Gelukkig was wijnmeester Marnik op tijd om de projector te installeren en af te spreken met dhr. Wim Casteur voor het didactisch gedeelte.
Ondervoorzitster Marleen verwelkomde de gasten kort. De heer Wim Casteur helpt deze gasten de Sherry te promoten. Armando Guerra en zijn vrouw van Sanlucar de Barrameda zijn exportateurs van Sherry wijnen. Juan Jeronimo Timerman Parra en zijn vrouw uit Trebujena zijn producenten van de Palomino, de basisdruif voor de Sherryproductie.
Corpus Christi en Keizer Karel helpen even uitleggen dat de Vlaamse plechtige communie misschien wel de aanwezigheid had helpen uitdunnen. Deze Andaluciërs die tot een hele week besteden aan zo’n feest zouden daar misschien begrip voor opbrengen??? Muy interassante! die uitleg over de streek, de sherry en het opvoedingsproces. Zo goed had ik dat productieproces nooit uitgelegd gekregen. Er wordt tot een half mensenleven besteed aan de opvoeding van de oudste Sherry’s!
Dhr. Casteur waarschuwde nog dat we een tandje zouden moeten bijzetten voor de bespreking. “Hier komen totaal andere begrippen aan te pas!”

Maar was de eerste indruk rommelig, mispak je niet aan de leden van de Commanderij De Mandel! De manier van evalueren zou gerespecteerd worden: eerst geeft een lid van de Commanderij per wijn de bespreking met de hulp van zijn tafelgenoten. Daarna zal Dhr. Armando Guerra de Sherry bespreken.
Wat dacht je? Er kwamen rare flessen op tafel, maar een gewaarschuwd Mandellid is dubbel alert!

Eerst een rood wijntje om op dreef te komen…

 1. Garum 2011 - Bodegas Luis Pérez - Rode wijn uit Jerez. ( Cádiz (Spanje) 14.5% Vol

  La Bodega Luis Perez is in 2002 opgericht met de roeping de Jerez-wijn weer leven in te blazen. Deze streek met zijn buitengewone gronden en specifieke microklimaten produceert trouwens gedurende drie millennia reeds veel soorten wijnen.

  De wijngaarden van Vista Hermosa, hebben een magere kalkgrond, uniek in de regio, waar de wijnen hun typisch karakter aan danken. GARUM wordt gemaakt van de vijf rassen: Merlot, Syrah, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon en Tempranillo. Elke variëteit wordt verschillend verzorgd. De stokken krijgen een minimale bemesting en fytosanitaire behandelingen, die dicht bij de biologische wijnbouw staat. Producties van 3500-5000 kg / Ha.

  Er wordt manueel geoogst in kratten van hoogstens 15 kg. De selectie van de druiven gebeurt in de wijngaard en op de sorteertafel in de wijnmakerij.

  Elk ras wordt apart gevinifieerd in roestvrij stalen tanks. De maceratie duurt 20 dagen bij 5 ° C en de-gecontroleerde fermentatie bij temperaturen met intervallen van 15 ° C tot 28 ° C. Na de malolactische gisting worden de variëteiten gemengd en de gemengde wijnen rijpen gedurende 12 maanden in vaten van Amerikaans en Frans eiken medium toast van meer dan 2 jaar. De wijn wordt niet gefilterd en is klaar om te drinken vanaf de botteling. Bezinksel kan voorkomen.
  De rijping zorgt voor complexe aroma’s van frambozen, kersen, koffie en cacao. De smaak is zacht en fruitig met rijpe tannine.

  Rode wijn Garum 2011 is granaatkleurig. Het bouquet is intens en fris, met hints van kreupelhout, rijp rood fruit, specerijen, zoethout, koffie en cacao. Het wordt gekenmerkt door zoete zijdezachte tannine met een krachtige afdronk die doet denken aan gebrande koffie.

  Serveer tussen 15 en 17 °C. In zijn geboortestreek gaat deze fles de koeler in!
  Lekker bij gerechten met geroosterde groenten, klein wild (eend, pelswild), stoofschotels en harde kaas.
   

 2. Fino “En Rama”- Bodegas Urium (fles van 50cl) 14,5 % Alc.
  (En Rama” = rechtstreeks uit het vat)

  Een licht zurige neus zoals wij kennen van onze Rodenbach Vintage - niet toevallig want het proces heeft raakvlakken – en de geur van oude vaten – zoals in de vatengalerij van ‘onze’ brouwerij - maken meteen duidelijk dat ons waarnemingsvermogen en woordenschat naar andere standaarden moeten omgeturnd worden. Maar deze gildeleden laten zich niet van slag maken!

  Bleek goudgeel , met felle schittering, normale tranenrand en volledig helder hoewel hij rechtstreeks uit het vat komt.

  Het bouquet biedt verder toetsen van amandelen, een gras-kruidigheid en de gistgeuren van een vers zuurdesembrood.
  Hij smaakt prettig fris, droog en zoutig met een licht aroma van vers brood in de mond, met een aangename bittere toets van amandel in de lange afdronk.

  Als je van de supermarkt thuis komt met een variatie zoute en zure Spaanse tapas, en je zet die aan je vrienden voor met een schuimwijn, dan ben je meestal niet zo gelukkig met die match. Tenzij je zelf een glas extra drinkt, zodat je gemakkelijker met alles tevreden bent. Maar eigenlijk had je daarbij beter een oude Rodenbach of een Gueuze kunnen serveren, bedenk je dan achteraf.
  Van deze Fino weet je het meteen: zure banderillas , acitunas, droge vruchten, gedroogde ham en chorizo worden perfect begeleid door de lage zuurtegraad en de ziltigheid van deze aromatische Jerez. Die geniet je ook op een andere manier dan een schuimwijn. Misschien geeft het Engelse ‘siping a Sherry’ de juiste toonaard hiervoor. En dat wordt steeds meer het geval met de volgende flessen.
  Serveer zeer koud tussen 6 ° en 8 ° C.

  De punten in de zaal liggen hoger dan we gewoon zijn bij een start en ze liggen verdorie niet te ver uiteen. Dat bewijst dat de proevers op scherp staan. Well done, boys en girls! Dat was een goede doorstart!
   

 3. Manzanilla Pasada en Rama - Bodegas La Gitana - (75 cl) 15 % Alc.
  Palomino fino en rama

  Fonkelend goud geel en volledig helder.
  We genieten van de florale geur van kamille, van de pelletjes van verse okkernoten en van belegen ouderwetse appelen en we vinden dit terug in de aroma’s in de mond. Verder is hij mineraal en ziltig met een zeer lange afdronk.

  Deze Manzanilla zal zijn mannetje staan bij Marokkaanse en Oosterse gerechten.
   

 4. Oloroso Clásica - Bodegas Urium.- (75cl) 19 % Alc.
  Oxidatieve ‘opvoeding’ van +/- 10 jaar

  De kleur is erg donker amber met een grote glycerolrand.
  Zijn krachtige en complexe aroma bevat balsamico, karamel, walnoten, snuif en truffels.
  De smaak is droog, rond en vol, met mooi verweven houttoetsen.
  We genieten van de zeer afdronk als van een brandy, maar natuurlijk zonder die hoeveelheid alcohol.

  Deze Jerez wordt aanbevolen als meest geschikt voor rood vlees en wild en specialiteiten als ossenstaart of lang gegaarde ribbetjes.

  Laagste score: 15. Hoogste score 15. Gemiddelde score: 15. Kan het nog duidelijker dat de standaarden in De Mandel geijkt zijn?
   

 5. Amontillado Viejo - Bodegas Delgado Zuleta -(75 cl) 19,5 % Alc.
  Biologische opvoeding + oxidatieve opvoeding van +/- 20 jaar oud.

  Kleur: donkere ajuinschil of in andere termen: gejodeerde donkere amber kleur - licht wazig- goede viscositeit.

  Een complex bouquet van gedroogde vruchten: rozijnen, noten, hazelnoten, vijgen, amandel en thee, maar ook vernis, scherpe zeegeur, jodium, bittere sinaasappelschil, exotische specerijen en bloemen.

  In de mond hebben we een verrassende complexiteit die even doet schrikken.
  Een zacht geheel waarin een mooie boterkaramel drager is van intense en complexe aroma’s die lang voortborduren op de geur.

  In de proeffase kom je op een vreemde tweesprong. Ondrinkbaar of lekker? Dit is geen wijn om wild mee om te gaan en met volle teugen te drinken. Ik denk aan de oude kleine wijnglaasjes van bij mijn moeder thuis. Met een ‘sip’ maak ik mijn besluit: heerlijk!!!
   

 6. Palo Cortado VORS - Bodegas Urium. -(50 cl) 19 % Alc.
  Biologische opvoeding + oxidatieve opvoeding van +/- 40 jaar oud

  Kleuren wijzend op lange evolutie: roodachtig bruine karamelkleur meteen schitterende spiegel, een grote glycerolrand en een lichte troebeling.

  In de neus hebben we zeer complexe geuren van evolutie waarin geuren van noten, hazelnoten, geroosterde kastanjes en bittere sinaas, doen denken aan de boter- en noten toetsen van Grand Marnier en Cognac.
  Zeer evenwichtig en zacht, met een mooie complexiteit en een zeer lange afdronk als van een brandy.

  Aanbevolen bij rijke herfstgerechten, wild, champignons.
   

 7. Cream Clásica Bodegas Urium - (75 cl) 18 % Alc.
  Oxidatieve opvoeding + toevoeging van Pedro Ximénez van +/- 10 jaar oud

  Mahonierood, volledig doorzichtig en schitterend, met de benen van Beyoncé – of als van een mooie Cognac.

  Ha, deze Spanjaarden beginnen na 6 Sherry’s Vlaams te begrijpen! Juan Jeronimo Timermans heeft blijkbaar ook nog Vlaamse taalgenen.

  Deze Jerez ruikt wulps naar rozijnen, nougat, karamel, gekaramelliseerde amandelen en van koffie.

  In de mond is deze cream mollig maar geenszins plakkerig. Het bouquet wordt in de aroma’s nergens tegengesproken: krachtige smaken van karamel en amandel zoals in een Amaretto-likeur, met een mooie afdronk op nougat en zachte mokka.

  Deze cream zal goed staan bij een blauwe kaas en desserts met noten en fruit.
   

 8. Pedro Ximénez Bodegas Urium - (75 cl) 15 % Alc.
  Oxidatieve opvoeding van gedroogde druiven van +/- 20 jaar oud

  Bij het schenken valt de grote viscositeit op.
  Mahonierood, opaak met schitterende spiegel en zware tranenrand.

  Rijke geuren van honing, koffie en chocolade en gedroogde vijgen en dadels, peer, abrikoos en diverse soorten fruit verleiden om verder te proeven.

  Aroma’s van gekonfijt fruit, perensiroop en dadels vullen de mond. Een complexe Jerez met smaken van chocolade, drop, notenlikeur die lang blijven hangen.
  De zuren houden het zoet mooi in evenwicht. Een dessert op zich!
   

Marleen sluit af met hartelijke woorden. De Mandel wordt door de gasten geprezen voor het gedisciplineerde en professionele verloop. Ha, ze hadden ons dan eens op een goede dag bezig moeten zien!

Armando, Amigo, uw voorstelling over de producten van uw streek en uw anekdotes waren zeer aangenaam om te beluisteren. Na elke degustatie was uw verhaal nog verrijkend. En inspirerend. Ik denk dat ik tegen de zomer van volgend probeer een mondvol Spaans te spreken en een appartementje in uw streek kom huren. Ik denk dat mijn vrouw al verleid is. Dat zal geen moeite meer kosten. Ik kan al mijn energie besteden om Spaans te leren.
Tot volgend jaar!

Verslaggever
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Rode wijn uit Jerez. Garum 2011 van Bodegas Luis Pérez13.9215.00
Fino en Rama (rechtsreeks uit het vat) van Bodegas Urium14.3315.00
Manzanilla Pasada en Rama van Bodegas La Gitana14.8315.00
Oloroso Clásica van Bodegas Urium (+/- 10j)15.0015.00
Amontillado Viejo Bodegas Delgado Zuleta (+/- 20j)15.3316.00
Palo Cortado VORS Bodegas Urium (+/- 40j)16.2517.00
Cream Clásica Bodegas Urium (+/- 10j)16.1017.00
Pedro Ximénez Bodegas Urium (+/- 20j)16.1016.50
, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 19 april 2013

Château CASTIGNO uit Assignan
WijnGem.Max.
Castigno Rosé Brut nature 201114.0015.00
Grâce des Anges wit 201214.2515.00
Grâce des Anges rood 201213.0014.00
Terra Casta 200914.2515.00
Secret des Dieux 200915.7516.50
Château Castigno rood 200816.5017.00
Château Castigno wit 201016.2017.00
Petit Péché d’Alexine 200816.7518.00
, , , , , , , , , , , ,

zaterdag 16 maart 2013

Foto's kapittelbanket - receptie en aan tafel.
, , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 15 februari 2013

Giuseppe Cortese

Grootmeesters Franky Taelman en zijn echtgenote Resi bezochten tijdens hun verlof de B&B op Azienda Agricola Giuseppe Cortese – via rabaja 35 - Barbaresco .
www.cortesegiuseppe.it

Strada Da Rabajà, 80 12050 Barbaresco
Cuneo Piemonte, Italië Tel : 173635131

Na een blik op het eerste beeld op deze internetsite benijden we al onze vrienden die op een terras met zo’n uitzicht kennis maakten met de familie Cortese en het mooi gamma aan kwaliteitswijnen van dit klein familiebedrijf:

 • Barbaresca Rabaja
 • Barbaresca Rabaja riserva
 • Langhe Nebbiolo
 • Barbera d’Alba Morassina
 • Barbera d’Alba
 • Docetto d’Alba trifolera
 • Langhe Chardonnay
 • Langhe Chardonnay Scapulin

Francky en Resi vonden dit gamma perfect voor een degustatieavond in de Commanderij. Nadat ze eerder Rovellotti uit Noord-Italië aanbrachten begreep het bestuur dat Francky en Resi weer een fijne ontdekking voorstelden.
De contacten waren gelegd, de wijnen besteld, de afspraken gemaakt en de datum vastgelegd. Misschien te snel, want we gingen er aan voorbij dat het krokusverlof was en velen van die week profiteren om te gaan genieten van de sneeuw, de zon of beide. En er was ook nog de griepepidemie en de ijzel plaatste zelfs een trouw gildelid in een rolstoel. Ons aantal was dus geringer dan anders.

Zo zaten we daar, op vrijdagavond 15 februari, met een 60-tal leden in spanning, oog in oog met onze gast Gabriele Occhetti, gehuwd met Tiziana, de dochter van Giuseppe Cortese. om een mooi gamma te proeven. En ja, de verwachtingen werden ingevuld, zo niet nog overtroffen!

 1. Langhe Chardonnay 2011

  100% Chardonnay
  0,3 ha in Trifolera zone, op een westelijke helling – 2200 flessen
  Vinificatie en rijping in roestvrij stalen tanks. De flessen rusten 3 maanden voor ze de deur uit gaan.

  Heldere bleekgele wijn met licht groene schijn.
  Intense, frisse fruitgeuren van citrusvruchten en appel.
  Een correct gemaakte, droge, ronde wijn met veel mineraliteit en een afdronk op fris fruit en een bittertje in de finale.
  Een leuk terraswijntje.
   

 2. Langhe Chardonnay Scapulin 2011

  100% Chardonnay
  0,2 ha in de Trifolera zone , op een westelijke helling – 2200 flessen
  Rijpt 10-12 maanden op kleine Franse eiken vaten van 225 l, 40 % nieuw, 60 % eenmalig hergebruikt.
  De flessen rusten 6 maanden voor ze de deur uit gaan.

  Heldere citroengele wijn met mooie viscositeit.
  Complexe neus waarin houttoetsen zoals vanille en ceder de geuren aanvullen van rijp fruit zoals citrus en ananas, versterkt door een extra aan alcohol.
  Een ronde, minerale en vettige wijn met fijne zuren en een zachte eiken ruggengraat met een mooie afdronk.
   

 3. Docetto d’Alba trifolera 2011

  100% Dolcetto
  2,5 ha in de Trifolera zone , op een westelijke helling – 12000 flessen
  Vinificatie en rijping in roestvrij stalen tanks. De flessen rusten 3 maanden voor ze de deur uit gaan.

  Robijnrode, naar purper neigende kleur.
  Aromatisch bouquet met intense en complexe fruitaroma’s van rijp zwart fruit en rode vruchtjes, cassis, maar vooral framboos en banaan zoals bij ‘cuberdons ‘in de Gamay-wijnen.
  In de mond aangenaam, eenvoudig en met zachte tannine.
  Een wijn om koel te drinken met een slaatje met charcuterie op een pique nik.
   

 4. Barbera d’Alba Morassina 2010

  100% Barbera
  1 ha in de Trifolera zone op een zuid-, zuidwestelijke helling – 4000 flessen.
  Rijpt 18 maanden op kleine Frans eiken vaten van 225 l, de kleine helft nieuw, de rest hergebruikt.

  Robijnrode kleur, met in de rand nauwelijks evolutie.
  Fruitige geuren van rijpe kersen en pruimen, zwarte bessen, vanille en kruidige toetsen.
  Een mond vullende wijn met fijne fruitzuren en mooie zachte tannine.
  Een mooi gestructureerde wijn.
   

 5. Langhe Nebbiolo

  100% Nebbiolo.
  1 ha in Rabaja op een zuid-, zuidwestelijke helling – 6000 flessen.
  Rijpt 30 maanden op grote vaten van Slavische en Franse eik, 17 tot 25 hl en variërend van nieuw tot 8-9 jaar oud. De flessen rusten minimum 3 maanden voor ze de deur uit gaan.

  Donkere, kersenrode wijn, licht doorzichtig.
  Aanvankelijk gesloten met lichte florale, fruitige en reeds animale geuren .
  Na walsen draagt de ‘warme’ (14° alcohol) wijn duidelijker viooltjes, rijpe kersen en pruimen, vanille en bosgrond aan.
  Typische karaktervolle, elegante Nebbiolo, droog met frisse, aangename fruittoetsen en tanninerijk.
  Mooi en evenwichtig.
  Hij doet aan een goede Bourgogne denken, maar voor deze prijs zal je minder twijfelen om er eentje van die kwaliteit soldaat te maken.
   

 6. Barbaresco Rabaja 2009

  100% Nebbiolo van minstens 35 jaar oude stokken.
  4 ha in Rabaja op een zuid, zuidwestelijke helling – 17000 flessen
  Rijpt 18 maanden op grote vaten van Slavische en Franse eik, 17 tot 25 hl en variërend van nieuw tot 8-9 jaar oud. De flessen rusten minimum 6 maanden voor ze de deur uit gaan.

  2009 was een warm jaar en leverde de wijn boeren in die streek veel moeilijkheden op. Benieuwd wat we hier vinden nadat het basisproduct al zo aangenaam was.

  Weinig doorzichtige kersenrode wijn.
  Hij geurt naar viooltjes, leer, animale toetsen. Na walsen veel complexer met geuren van gedroogde pruimen, kruiden, tabak en chocolade.
  De smaak is aangenaam fruitig. Het hout is reeds aardig versmolten en er verschijnen smaken van chocolade en mokka.
  Een prachtige, droge, volle, krachtige, harmonieuze wijn.
  Deze wijn heeft de capaciteit om de komende 15 jaar nog verder gunstig te evolueren.
   

 7. Barbaresco Rabaja 2006

  Deze wijn is weinig doorzichtig, donker kersenrood met een zeer lichte evolutie in de rand.
  In de neus is hij complex geurend naar viooltjes, gedroogde vruchten tabak, chocolade, mokka geuren van paddenstoelen.
  Na walsen wordt hij iets animaler en wordt het fruit prominenter.
  Krachtige maar fluweelzachte, harmonieuze wijn. Mooi in zijn zuren, met intens aanwezige zachte tannine en een aangename, lange finale.

  Een schitterende jaargang die een spaarzame keldermeester gelukkig zal maken!
   

 8. Barbaresco Rabaja 2004 - Riserva

  Selectie uit de Rabaja in de goede jaren, vooral van stokken van plus 60 jaar.
  Deze flessen rusten niet 6, maar 36 maanden, voor ze verkocht worden.

  Fonkelende robijnrode kleur met weinig evolutie.
  Complex in de neus met viooltjes, mokka, chocolade en tabak, gekookte confituur van pruimen, kruidig. Na walsen komen de aangename geuren van leer, wild en truffel.
  Schitterende complexe wijn met smaken van rijp rood fruit, truffel en zoethout.

  Deze wijn mag wedijveren met bourgognes die minstens het dubbel zullen kosten!

Verslaggever
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Langhe Chardonnay DOC 2011 (wit)13.3614.00
Langhe Chardonnay DOC 2011 Scapulin (wit)14.2114.50
Dolcetto D’Alba DOC 2011 Trifolera12.6413.50
Barbera D’Alba DOC 2010 Morassina14.5715.50
Langhe Nebbsiolo DOC 201013.7115.00
Barbaresco DOCG 2009 Rabaja15.7916.50
Barbaresco DOCG 2006 Rabaja15.7217.00
Barbaresco DOCG 2004 Rabaja Reserva17.2118.00
, , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 18 januari 2013

Blindproef
WijnGem.Max.
La Meulière - 1 Cru Les Fourneaux 200813.8014.50
Dampt - 1 Cru les Fourneaux 200815.3016.00
Dampt - Chablis Brechain 200914.2015.00
La Meulière - 1 Cru Vacopin 200915.1016.00
La Meulière - 1 Cru Fourchaume 200915.4016.00
Dampt - 1 Cru Fourchaume 200814.5015.00
La Meulière - 1 Cru Mont de Milieu 200815.2016.00
Dampt - Gr. Cru les Preuses 200616.5017.00
, , , , , , , , ,

vrijdag 14 december 2012

Wijnkasteel Genoels-Elderen
 1. Zwarte Parel 2010

  Mousserende wijn (mousserend = gist en maximum 11,5% suiker bijgevoegd + hergisting op fles)
  Rijping 18 maanden.
  Prijs: 15,00 euro.
  Aangename zuren en levendige explosieve parel.
  Aroma’s van citrus en groene appel.
  Heldere lichtgroen-gele kleur.
  Zeer evenwichtige wijn met enkel druiven van dit jaar 2010. (niet zoals de Champagne dus, waar er meestal druiven van verschillende jaren worden toegevoegd).
  100% chardonnay druiven in deze zwarte parel
  Onze tafelsscore: 13,5/20
  Ideaal bij visgerechten.
   

 2. Zilveren Parel 2007

  Mousserende wijn.
  Rijping 36 maanden.
  Prijs: 19,00 euro.
  Kleur is ietsje geler dan de zwarte parel, maar wel zeer heldere mooie tint in het glas.
  Zeer frisse, levendige en fijne parels.
  Ietsje minder zuren dan de zwarte parel. Maar de aanwezige zuren zijn licht droogtrekkend en de mond.
  Licht bittertje achteraf.
  Middellange afdronk.
  Vanilletoetsen (door de eik), floraal, citrus, pompelmoes, aangename eik.
  Ideaal bij visgerechten of ook als aperitiefje.
  Onze tafelscore: 15/20
   

 3. Rose Parel 2009

  Mousserende wijn.
  Rijping 9 maanden.
  Prijs: 18,50 euro.
  Mooie heldere zalmroze kleur, met frisse parel.
  Aangename en evenwichtige zuren.
  Pompelmoes, lichte aangenmame bitters achteraf.
  Eerder gesloten aroma’s maar na walsen gekonfijt fruit, bessen, cassis.
  Fijne zuren en geroosterde toetsen (verkregen door de 80 % pinot noir en 20 % Chardonnay.)
  Tafelscore: 15/20
   

 4. Chardonnay blauw 2010

  “stille wijn”.
  Prijs: 12,50 euro.
  Bewaartijd: 4 tot 6 jaar.
  50% op hout bewaard. 100% Chardonnaydruiven.
  Redelijke acciditeit.
  Lichtheldere groene kleur.
  Florale toetsen, citurs, groene appel en pompelmoes, eiken geuren en smaken.
  Weinig complexe wijn.
  Licht gebrande toetsen.
  Ideaal met zalmgerechten en lekker bij asperges.
  Tafelscore: 12,5/20
   

 5. Chardonnay goud 2007

  Prijs: 25,00 euro.
  Bewaartijd: 5 tot 8 jaar.
  12 maanden op hout, 6 maanden in cuves , 12 maanden op lat en 1 jaar op fles gerijpt.
  Gekweekt op de oudste en beste wijngaarden.
  Goudgele heldere kleur, ietsje vettige wijn met mooie tranerige rand.
  Complexe neus en smaak.
  Appelzuren,noisette en botertoetsen.
  Vanille, bloemen, boter, aangename evenwichtige zuren, eiken toetsen.
  Ook appel en evenwichtige amandeltoetsen.
  Aangenaam bittertje achteraf en zeer aangename acciditeit.
  Ideaal bij warm geitenkaasje of kreeft.
  Tafelscore: 15,5/20
   

 6. Pinot Noir rood 2007

  Prijs: 28,00 euro.
  Rijping: 12 maanden op hout, 6 maanden in cuves, 12 maanden op lat en 1 jaar op fles.
  Bewaartijd: 4 tot 6 jaar.
  Zeer aangename neus, matig vettige rand, licht animale toetsen.
  Aangename bittertjes, eik, rode bessen en evenwichtige zuren.
  Deze wijn doet ons denken aan de typische bourgogne wijn met zijn lichte kleur en animaliteit.
  Nog relatief jonge wijn met nog veel groeimogelijkheden.
  Tafelscore: 14/20
   

 7. Levenswater goud

  Distilaat, uit de pulp, draf van de druiven.
  Rijping: 8 jaar in houten vaten.
  51-52% alcohol.
  Ondanks het hoge alcoholgehalte, is dit drankje zeker niet agressief, maar eerder aangenaam zonder branding achteraf in de maag.
  Zeer milde smaak.
  Puur natuurdistillaat en 100% biologisch.
  Te drinken als degustief of “als zakkertje op de rand van het bed!!!”
   

Verslaggever
Martin Van Elslander

WijnGem.Max.
Zwarte Parel 201013.6415.00
Zilveren Parel 200715.2116.00
Chardonnay Blauw 201014.4015.50
Chardonnay Goud 200715.5016.50
Pinot Noir Rood 200714.5015.50
Rose Parel 200915.3516.00
Levenswater Goud (distilaat)
, , , , , , , , , , , ,

vrijdag 16 november 2012

Château Phélan-Ségur

De mooie site stelt ons dit bijzondere wijnhuis voor: zie link hierboven

Nauwelijks zes maanden terug vermeldde een verslag: ‘Als de zaal om 20 u zo vol zit, dan is de reden meestal: BORDEAUX.’ Toen hadden we een verticale degustatie van Saransot-Dupré. We maakten er kennis met de jaargangen 2000 tot 2009 uit Listrac, een verre buur van Saint-Estèphe, maar 25 km zuidelijker en verder van de linkeroever van de Gironde af gelegen, maar toch met zeer vergelijkbare klimatologische omstandigheden. Met het verslag legden we toen enkele tips vast om het potentieel van een jonge wijn op basis van uw proefervaringen in te schatten tegen de achtergrond van de klimatologische gegevens en andere gegevens die u over de wijn en zijn jaargang kan verzamelen. Nu was de opkomst voor een vergelijkbare degustatie navenant en ik was nieuwsgierig of de verslaggeving of toch minstens de ervaring van toen een effect zou hebben op de quotering van deze avond.

Deze keer stonden de wijnen van 2003 tot 2009 van Phélan Ségur ons te wachten. We openden met de second vin, Frank Phélan 2008, en we sloten de avond af met een mooie Phélan Ségur 1996 in magnum.
De heer Luc Peyronnet vertegenwoordigde het huis waar hij verantwoordelijk is voor het onderhoud van de wijngaard, voor de snoei en de behandelingen van de ranken doorheen gans het jaar en voor de opvolging van de kwaliteit van de druiven van hun bloei tot de strenge selectie bij hun aflevering voor de persing. De meeste informatie vinden we terug op de site van Phélan Ségur. De rubriek ‘Le vignoble’ op hun site moet u beslist eens uitvoerig doorlezen. Het is een mooie samenvatting van de werkzaamheden in de wijngaarden van deze streek met veel prestigieuze namen.

Van de deskundige uitleg van Luc Peyronnet onthouden we als algemene kenmerk van het huis: de intense verzorging van de druivenstokken en vooral de genadeloze eliminatie vóór de persing van elke vrucht die niet perfect is. Een zeer arbeidsintensief werk dat vervangen wordt door een recente investering van deze chateau: een computergestuurde trieermachine die door scanning elke druif individueel selecteert op een perfect voorkomen.
Dank zij deze volgehouden selectie worden elk jaar alleen druiven van hoge kwaliteit geperst en zo blijft de kwaliteit van jaar tot jaar op zeer hoog niveau en bijna alleen nog beïnvloed door de onvermijdbare gevolgen van de klimatologische omstandigheden. Voor zo ver de ‘mens’ er nog ideaal kan mee om gaan, natuurlijk. Wat ook weer niet vanzelfsprekend is. Natuurlijk. Dat noemt de ‘mens’ dan ‘de grillen van de natuur’.
Laat ons er toch maar van uit gaan dat er meer nodig is dan goed geluk om met die grillen van de natuur om te gaan: menselijke kwaliteiten en deugden en vakmanschap waarover Phélan Ségur ongetwijfeld rijkelijk beschikt.

+++

Waar waren we ook weer mee begonnen?

 1. Frank Phélan 2008 - 25 % Cabernet Sauvignon, 75 % Merlot - 12 maanden op eiken vaten waarvan de helft nieuw

  Deze donkere, kersenrode wijn met zeer weinig evolutie in de kleur, ruikt naar aardbei, kersen, cassis en naar geroosterde toast. Hij heeft een lichte kruidigheid.
  In de mond bevestigen het rode en zwarte fruit de ervaren geuren.
  De zuren zijn mooi in evenwicht met de zijdezachte tannine.
  De afdronk is fruitig en lang.
  De wijn komt nog ‘jong’ over en belooft nog een mooie evolutie voor de komende 3-4 jaar.
   

 2. Phélan Ségur 2009 - 58 % Cabernet Sauvignon, 2 % Cabernet Franc, 40 % Merlot

  We hebben in het glas een bijna zwarte kleur van donkere kersen zonder de minste evolutie.
  Geuren van kersen, bosbessen, kruidigheid, geur van viooltjes en door zijn ‘warmte’ ook al discrete geuren van mokka en leer.
  Mooi evenwicht tussen de massa rijpe tannines en het intense rode en zwarte fruit. Myrtilles.
  Vlezig. Ceder en kruidigheid. Rook. De eik is al aardig versmolten.
  Een lange kruidige afdronk – drop en laurier – uitzonderlijk voor zo’n jonge wijn. Een super wijn van het super jaar 2009 in Bordeaux!
   

 3. Phélan Ségur 2008 - 60 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot

  Identiek, maar iets lichter van kleur dan de vorige.
  In de neus hebben we eerst ceder en kruidigheid, meer zwart fruit dan de vorige (cassis en bramen) en terug de geur van viooltjes. Ook geroosterde hazelnoot.
  Iets kruidiger en iets minder intens qua fruit dan de vorige, maar toch met zachte tannine en mooie zuren van pruimen, kersen, bosbessen, bramen.
  Mond vullend en een mooie, lange afdronk.
   

 4. Phélan-Ségur 2007 - 60 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot

  Een donkere, robijnrode wijn met een lichte evolutie in de rand.
  Vlier en cassis domineren in de neus.
  Na een zachte aanzet komt in de mond het zwart fruit terug.
  De wijn drinkt vlot maar de afdronk is eerst eerder kort.
  Na een tijd in het glas wordt de wijn terug voller en fruitiger.
   

 5. Phélan Ségur 2006 - 46 % Cabernet Sauvignon, 4 % Cabernet Franc, 50 % Merlot

  Intens donkere, robijnrode wijn met weinig evolutie.
  Eerst licht fruitig en kruidig, na walsen aardig aromatisch met fris rood en zwart fruit met toch lichte geuren van evolutie die de neus complex maken.
  In de smaak hebben we een complexe mengeling van rijp fruit, confituur van cassis en vanilletoetsen.
  Deze wijn is evenwichtig en complex met aangename tannines die een lange afdronk dragen.
   

 6. Phélan Ségur 2005 - 47 % Cabernet Sauvignon, 3 % Cabernet Franc, 50 % Merlot

  Bijna zwarte, robijnrode wijn, met eveneens zeer lichte evolutie.
  Rijp zwart en rood fruit, kersen, pruimen, cassis, ceder en vanille. Kruidigheid.
  Ronde, zijdezachte tannine en sappig, lekker fruit met smaken van rozijnen.
  Een ‘rijke’, zeer harmonieuze wijn die veel jaren tegoed heeft!
   

 7. Phélan Ségur 2004 - 47 % Cabernet Sauvignon, 2 % Cabernet Franc, 51 % Merlot

  Intens donker kersenrood met weinig evolutie.
  De neus wordt vooral gevuld met rijke aroma’s van rijp rood en zwart fruit gemengd met geuren van ceder.
  Een volle, ronde smaak met soepele tannines die aardig versmolten zijn met het rijpe fruit dat tot ver in de finale goed aanwezig is.
   

 8. Phélan Ségur 2003 - 52 % Cabernet Sauvignon, 48 % Merlot

  Terug een intens gekleurde robijnrode wijn, met bijna zwarte spiegel, lichte sporen van evolutie en een stevige glycerolrand.
  ‘Warme’, complexe neus met geuren van rood en zwart fruit, kruidigheid en ceder.
  Een rijke, mond vullende wijn, met zeer aangename tannines, smaken van gekookt fruit, zoethout en volledig versmolten hout.
  Zeer mooie, evenwichtige wijn met een zeer lange finale.
   

 9. Phélan Ségur 1996 - Magnum - 51 % Cabernet Sauvignon, 6 % Cabernet Franc, 43 % Merlot

  De kleur van deze zestienjarige is nog steeds intens donker robijn, bijna zwart, bijna onaangetast door de jaren. Daar heeft de magnumfles allicht toe bijgedragen.
  De aroma’s zijn rijk, complex en nog steeds veelbelovend!
  De zijdezachte tannine dragen complexe, smaken die getuigen van karakter, sterkte, met een elegante, beklevende harmonieuze afdronk.
  Wat een afsluiter!
   

Samengevat

De inspanningen en de doorgedreven selectie die we aanhoorden in het verhaal van de heer Luc Peyronnet worden bevestigd in deze reeks jaargangen. Behalve de rijkdom van hun terroir kregen deze druiven de beste zorgen en alleen de beste vruchten werden uitgelezen om deze wijnen te maken. De problemen ten gevolge van de klimatologische wisselvalligheden die in sommige andere wijnen aanleiding kunnen geven tot fouten, lijken hier jaar na jaar eerder stimuli te zijn voor de productie van kwaliteitsvolle karakterwijnen. De proever moet op zoek gaan naar subtiele nuances.

 • de hitte van de nazomer in 2009 levert een sappige wijn, met knapperig fruit en rijpte tannines
 • de lange, zachte nazomer van 2008 staat voor een rijke variatie aan fruit en florale toetsen
 • de slechte lente van 2007 veroorzaakt een slechte bloei met een beperkte opbrengst die na een natte en sombere zomer, gunstig voor de vegetatieve kant van de wijnstokken, gevolgd wordt door een mooie late herfst die de aromatische kanten en de volle smaak van zwart fruit uit de Sauvignon boven haalt
 • behalve de droogte van de vroege zomer en een korte zonnige periode in september staat 2006 voor wolken, regen en storm … en een rijkdom aan frisse zuren, evenwichtig met de suikers en de alcohol en door een perfecte opvoeding stevig in evenwicht gehouden met de tannine.
 • 2005: een lange zomer en een topjaar voor gans de wijnbouw in Europa!
 • De gematigde Atlantische weersomstandigheden van 2004 laten de druiven herstellen van 2003 en geven vruchten met een dikke schil, rijk aan parfums en rijpe tannines die resulteren in een stevige, volle, fruitige, wijn met mooie capaciteit.
 • De schaarse regen van het einde van de zomer redt in 2003 de wijngaard na de maandenlange droogte en er wordt een intens gekleurde, gekruide, fruitige, alcoholrijke wijn gemaakt die zich bijzonder goed ontwikkelt tijdens de lagering op eikenhouten vaten.

Dank aan de heer Peyronnet die de achtergronden van elke jaargang nauwkeurig voorzag van zijn commentaar.

… en hoe brachten de proevers het er van af?

Sommige leden hebben bij deze nieuwe verticale degustatie ongetwijfeld enkele keren aan de degustatie van mei teruggedacht wegens de vele parallellen. Maar toch slaagden velen er nog niet in verder te gaan dan het quoteren van de jaargangen op hun actuele drinkbaarheid op basis van een subjectieve appreciatie zonder enig krediet. Het is spijtig vast te stellen dat velen uit de recente proeverijen nog geen lessen trekken bij voorbeeld voor de aankoop van jonge wijn. Een beetje pijnlijk ook en vooral genadeloos voor onze gast die met trots zijn wijnen voorstelde.
We moeten beslist aandacht besteden aan het quoteren van de smaak van een rode wijn. Want het is inderdaad bij de rode wijnen dat vermoedelijk de evaluatie van de tannine tot zeer uiteenlopende punten leidt. Hoe kan men er anders toe komen een jonge, goed opgevoede en geconcentreerde wijn met volle smaak van rijp fruit en aangename zuren, in evenwicht met rijpe tannine –niet te groenig en niet bitter en niet verbrand van een verhitte zomer – nauwelijks 4 op 7 punten voor smaak te geven? Het is inconsequent met de herhaaldelijk uitgesproken voorliefde voor de Bordeauxwijn, jonge tanninerijke wijnen stelselmatig te onderwaarderen.
Deze discussie wordt hopelijk vervolgd. Ik pleit in ieder geval voor een meer objectieve quotering van het potentieel van de wijn met de bespreking van de duur om de wijn tot zijn bloei te laten komen en van het verwachte eindresultaat.

Verslaggever
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Frank Phélan 200813.5014.00
Château Phélan Ségur 200915.0016.00
Château Phélan Ségur 200814.6015.00
Château Phélan Ségur 200715.0316.00
Château Phélan Ségur 200615.6416.50
Château Phélan Ségur 200517.1418.00
Château Phélan Ségur 200417.0517.50
Château Phélan Ségur 200316.7117.00
Château Phélan Ségur 199616.5717.00
, , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 19 oktober 2012

Domaine Flamand-Detang

Grootmeester Steven Delputte kent deze wijnbouwers en hun bedrijf sinds een tijd en gaf de voorzet om hen naar aanleiding van de wijnbeurs in Roeselare naar de Commanderij de Mandel uit te nodigen.
De Chenin speelt deze avond de hoofdrol. Deze vaste ingrediënt van het jaarlijks nationaal examen is niet meteen de lievelingsdruif van veel Mandelleden. Maar we waren allen nieuwsgierig hoe deze Cheninwijnen ons dan wel zouden bekoren, want de opkomst was weer talrijk.

Olivier en Corinne Flamand zijn de eigenaars van het familiebedrijf Domaine Flamand-Delétang uit Saint-Martin-le-Beau, een dorp op 20 km ten noordoosten van Tours en te midden de appellatie Montlouis en Loire.
Een huis met klasse en uitstekende wijnen volgens de Guide Hachette.
Het is de vijfde generatie die werkt op de wijngaarden, samen 8 hectaren groot, met kalkrijke kleigrond met vuursteen waar de Chenin goed gedijt.

De streek is erg onderhevig aan het Atlantische zeeklimaat. Het is er voor de wijnbouwer een uitdaging om met de wisselvallige weersomstandigheden jaar na jaar het beste te halen uit wat de druiven te bieden hebben. Monsieur Olivier Flamand noemt zich zelf daarom ‘artisan’. Hoewel chaptaliseren is toegelaten legde hij zichzelf tot heden het verbod op, al durft hij niet zweren het nooit te zullen doen als de nood het hoogst zou zijn. Hij zoekt naar het karakter van zijn ranken. Hier is sprake van lage opbrengsten per hectare. Soms selecteert hij voor een bepaalde wijn alleen een perceel en soms worden de druiven nog eens extra met de hand getrieerd. In alle geval: de oogst is altijd volledig met de hand. Bij de persing wordt omzichtig met de druiven omgesprongen net als bij de gisting en bij de filtering om de aangename aroma’s maximaal te bewaren.
Wat Olivier met zijn enthousiaste uitleg ook bedoelde, we hoopten het vooral te mogen proeven in zijn wijnen …

 1. Touraine 2011 – Sauvignon (12,5°)

  Zeer transparante, bleekgele wijn.
  Frisse geur van jongrijpe witte perzik, citrus, pompelmoes, stekelbes en meidoorn.
  De vult wordt gevuld met frisse jonge, maar aangename zuren.
  In de afdronk domineert de pompelmoes met een bittertje.
   

 2. Les petits Boulay – Montlouis 2011 (13,5°)

  Een lichtgele wijn met groene schijn.
  We ruiken kamperfoelie, perzik, kweepeer en oude appel (ooit ‘pâte de pommes’ met die volle, zachte smaak van oude renette geproefd?)
  Aangename zachte fruitzuren vullen de mond. De smaak is mineraal en de typische kweepeer is duidelijk aanwezig.
  Aan de tafel verkiezen de meesten deze stijl boven die van de Steen (de Zuid-Afrikaanse Chenin).
   

 3. Les petits Boulay – Montlouis 2010 (13,5°)

  Een al geëvolueerde donkere strogele kleur.
  Waw! Slechts 1 jaartje ouder, maar wat een evolutie!
  Prominent aanwezige geuren van kweepeer, exotisch fruit, acacia, honing en mandarinlikeur.
  De geuren zetten zich flink door in de complexe smaak, die eindigt met mooie zuren en aangename mineraliteit.

  Hiervan wil ik de komende 10 jaar af en toe een fleske openen om de evolutie ervan mee te maken. Hij zal ongetwijfeld goed staan bij hartige gerechtjes waar honing in verwerkt is.
   

 4. Les 4 saisons – Montlouis 2011 (14°)

  Een lichtgele wijn met duidelijke groene schijn.
  Eerst wat gesloten, maar na walsen complexe geuren waarin de oude appel en kamille voor komen en een lichte rokerige geur.
  De droge, zure renettesmaak is verrassend en aangenaam en eindigt op een bittertje.
  Schitterende wijn!
   

 5. Les Pierres Ecrites – Montlouis 2010 (13,5°)

  Transparante maar donkere, strogeel.
  Zeer intense geur van rijpe kweepeer, kamille, honing en marsepein (amandel) en een zachte geur van eik.
  Een complexe, mond vullende wijn met zuren van rijp exotisch fruit en na enige tijd komt de renette ook weer op het toneel. Deze wijnen bloeien duidelijk open door ze wat lucht en tijd te geven.
   

 6. Les Pierres Ecrites – Montlouis 2011 (14°)

  Lichtgeel met groene schijn.
  De eik is hier nog onversmolten aanwezig in de neus, maar de honing; de kamille en de kweepeer zijn nog belovender dan in de vorige jaargang.
  Dat is ook het geval voor de smaak waarin de malolactische gistgeur nog naar voren treedt.
  Deze wijn heeft nu al een aangename volle afdronk.
  Veelbelovend!

  Ik bekeer me tot de Chenin en sla hiervan ook een paar bottelkes op!
   

 7. Montlouis Demi Sec 2005 (13°)

  Licht geel.
  De rijpe geuren van kweepeer, exotisch fruit en honing zetten zich door inde smaak waarin de zuren goed in evenwicht zijn met het zoet.
  De zachte bittere toets van roze pompelmoes draagt een aangename afdronk.
  Deze wijn heeft ruim 20 gram restsuiker per liter.
   

 8. Les Vallées – Montlouis Moëlleux 2009 (13°)
  Oud goudgeel.
  De geuren worden hier intenser, rijper: gekonfijte perzik en abrikoos, kweepeer, marsepein, acacia en honing.
  De smaak gaat meer naar mango en rijpe ananas.
  Ondanks de 70 gram restsuiker per liter is deze wijn helemaal niet plakkerig.
   
 9. L’Or des petits Boulay 2009 - Montlouis liqoureux 2009 (13°)

  Intens oud goudgeel.
  Dit is op alle gebied nog geconcentreerder dan de vorige wijn. Met ongeveer 120 gram restsuiker is dat niet wonderlijk.

Madame Corinne,
Monsieur Olivier,

Vous avez prouvé que vous savez extraire les meilleures caractéristiques du Chenin. Vos vins sont super!
Quand nous visiterons dans le future les salons de vins, nous chercherons votre stand pour vous retrouver et en rentrant du sud à la maison, il y a mi-route une adresse à Saint-Martin-le-Beau pour nous arrêter!

Daar zijn vrienden voor: onder meer om samen dingen te doen waar je als individu niet meteen aan toe komt. Deze avond zijn we allen beloond voor het krediet dat we aan Steven zijn voorstel gunden. We hebben genoten van de Chenin die in Montlouis-sur-Loire terecht zijn thuis heeft en die in Domaine Flamand-Delétang opgevoed is tot een schitterend niveau. We hebben jonge wijnen en zelfs een paar wijnen gedegusteerd die pas een maand op fles waren. Als we de bewaarcapaciteit en de evolutiemogelijkheden van deze wijnen indachtig zijn moeten we besluiten dat we kennis gemaakt hebben met kwaliteitswijnen met een groot potentieel!

Verslaggever
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Touraine 2011 – Sauvignon12.6413.50
Les petits Boulay – Montlouis 201113.0713.50
Les petits Boulay – Montlouis 201014.2114.75
Les 4 saisons – Montlouis 201114.1414.50
Les Pierres Ecrites – Montlouis 201014.6415.50
Les Pierres Ecrites – Montlouis 201114.6415.00
Montlouis Demi Sec 200514.7115.50
Les Vallées – Montlouis Moëlleux 200915.1016.00
L’Or des petits Boulay 2009 Montlouis liqoureux 200916.0017.00
, , , , , , , , , , ,

vrijdag 14 september 2012

Blindproef

De eerste avond is een bescheiden soort blindproef met wijnen uit de commanderijkelder.
Bij de witte wijnen bestaat de uitdaging er in een wijn van het gekend huis Dampt te onderscheiden van een gelijkaardige wijn van La Meulière, ook gekend van de wijnreis. We weten dat La Meulière ook regelmatig mooie medailles wegkaapte, maar in de regel nogal strakke wijnen maakt. Van de Mont de Milieu 2009 wisten we dat die wel super lekker was. Dat maakt het even moeilijk. Ons geheugen zou ons moeten helpen. En het gaat over de premier cru van Les Fourneaux van beide huizen.
Er wordt daarna een mooie Sauternes geproefd.

Daarna zetten we een goede Bourgogne in contrast met 4 mooie Bordeaux wijnen: twee Saint-Emilion Grand Cru wijnen waarvan we de jaartallen proberen in te schatten tegenover een Listrac en een Pessac-Léognan, beide van 2005, die we op basis van de gebruikte druivenrassen en het gebruik van nieuwe eikenvaten proberen uiteen te houden.
Het werd een boeiende zowel als genotsvolle avond voor de deelnemers.

Wit

 1. Chablis 1 cru les Fourneaux 2008 van La Meulière – 100% chardonnay

  Licht goudgeel met lichte groene schijn.
  We ruiken wit fruit en hazelnoot, na walsen appel en acacia.
  We proeven fijne zuren, mineraliteit en een lange afdronk op pompelmoes.
  De wijn is een loepzuivere, strakke, iets te zure maar verder zeer correcte chablis premier cru.
   

 2. CHABLIS 1er Cru Les Fourneaux 2008 van Vignobles Dampt – 100% chardonnay

  Licht goudgele wijn met een mooie schittering.
  We ruiken rijp wit fruit, witte bloemen, geroosterde noten, botertoetsen. Deze wijn ruikt iets lactischer.
  Dat zet zich door in de smaak waar we zachtere zuren vinden, rijp wit fruit, frisse acacia en de mineraliteit, typisch voor deze kwaliteit van Chablis.
  De afdronk is vol en aangenamer dan de vorige en we scoren hem anderhalf punt hoger.

  Deze beide Chablis doen het uitstekend bij oesters, krab, kreeft of langoustines, maar ook bij een rundscarpaccio met olijfolie, tomaten, basilicum en pittige parmigiano-kaas.
   

 3. Sauternes 1999 van Château Rayne Vigneau uit Bommes - 74% Sémillon, 24% sauvignon, 2% muscadelle

  Intens goudgeel met schittering.
  We ruiken acaciahoning, rijpe abrikoos, gele perzik en mango, botritis, bijenwas, rozen en gekneusde vlierbessen.
  We proeven intense smaken van gekonfijt fruit en witte krenten. De wijn is mollig, heeft een goede aciditeit en aangename zoetheid.

  Deze wijn kan geschonken worden bij een fraise à la crème, gesuikerde soufflés, tiramisu, flan en fruit.
   

Rood

 1. Château Cap Leon Veyrin - Listrac - 2005 – 60% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon en 5% Petit Verdot – 12 maanden op vat waarvan 25% nieuwe vaten.

  We zien een donkere, robijnrode wijn met weinig evolutie en we vermoeden een ongefilterde wijn.
  Hij ruikt licht kruidig, naar kersen, cassis en naar ceder.
  In de smaak ervaren we zachte, nog niet volledig versmolten tannines, in evenwicht met zwart en rood fruit. Een stevige wijn.

  Te presenteren bij gebakken wit vlees, maar ook bij gebakken stevige vis zoals zeeduivel.
   

 2. Château de France - Pessac-Léognan - 2005 – 60% Sauvignon en 40% Merlot - 18 maanden op vat waarvan 50% nieuwe vaten.

  Ook hier zien we een donkere robijnrode kleur met een iets paarsere tint. Ondoorzichtig.
  We ruiken meer eiktoetsen, vooral zachte ceder, rijp rood en zwart fruit, maar intensere cassis, drop en mokka.
  De afdronk is lang, zacht en evenwichtig.
  Een krachtige, stevige, volle wijn.

  Deze wijn zal het goed doen bij een lamsbout, een ree-ragout of een fazant in wijnsaus. Voor de liefhebbers van camembert en rode wijn is deze combinatie de max.

  Het extra ei toetsen en het extra aan zwart fruit waaronder cassis hielpen enkelen over de schreef om de juiste inschatting te maken.
   

 3. Auxey-Duresses 1er cru Le Val - 2008 - Domaine Pascal Prunier – 100% Pinot Noir

  Bij het schenken zien we in de lichte, egaal heldere kleur reeds het typische van de Bourgogne: een heldere, kersenrode wijn, hier reeds met een lichte evolutie.
  We ruiken wilde aardbei en zure kersen, maar ook al toetsen van leder en tabak en het ’putje’.
  In de mond hebben we een mooie evenwichtige wijn met rijpe tannines en mooie zuren. Een belofte om nog enkele jaren verder te kunnen evolueren. Maar ook nu best te genieten.

  Deze wijn zou het schitterend doen bij risotto met kalfsvlees en het zachtere stoofwerk.
   

 4. Château La Tour du Pin Figeac Saint Emilion Grand Cru Classé 2000 – 60% Merlot en 40% Cabernet Franc – 12 tot 15 maanden op vat met 1/3 nieuwe eiken vaten.

  Een weinig doorzichtige, kersenrode wijn met lichte evolutie vult ons glas.
  In de stille fase ervaren we complexe tertiaire geuren die zich na walsen manifesteren als complexe geuren van tabak en leder en uitgesproken zachte toetsen van ceder.
  In de mond vinden we zachte tannines in evenwicht met zeer rijp fruit wat ons een mooie lange en complexe afdronk levert.
   

 5. Château La Tour du Pin Figeac Saint Emilion Grand Cru Classé 1999 – 60% Merlot en 40% Cabernet Franc – 12 tot 15 maanden op vat met 1/3 nieuwe eiken vaten.

  Deze wijn verschilt in uitzicht nauwelijks van de vorige.
  De geuren van tabak en sisal zijn intenser en worden nog geprononceerder na het walsen van het glas.
  We smaken een wijn met zachte, versmolten tannines en complexe smaken van rijper fruit, pruimen en van kersencompote, van mokka en van tabak en de afdronk is lang en complex.

  We besluiten dat de laatste wijn van het uitstekende bewaarjaar 1999 moet zijn dat het millenniumjaar in het algemeen op deze leeftijd met een paar punten kan overklassen.

  Deze beide ‘rijke’ wijnen zullen zich bij Chinese vleesgerechten, gegrild vlees, konijn en jachtschotels laten smaken.

Verslaggever
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Chablis 1 cru 2008 La Meulière13.9015.00
Chablis 1 cru 2008 Vignobles Dampt15.1016.00
Sauterne Rayne Vigneau 199915.8017.00
Chat. Cap Leon Veyrin Listrac 200515.1016.00
Chat de France Pessac-Leognan 200515.8516.50
Dom Pascal Prunier Auxey-Duresses 1 cru Le val 200814.4015.50
Chat. La Tour du Pin Figeac GGC 200016.0017.50
Chat. La Tour du Pin Figeac GGC 199917.7018.50
, , , , , , ,