Verslagen 2013-2014

Leden kunnen de presentaties van de wijnavonden raadplegen via de "Leden"-pagina.

vrijdag 16 mei 2014

Argentinië

Argentinië

Einde van de 19e eeuw zorgde de nieuwe spoorlijn van Buenos Aires naar Mendoza dat veel kolonisten uit Italië, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje naar Argentinië trokken. Elk bracht zijn druivenrassen mee. Aanvankelijk speelde alleen de kwantiteit. Maar de laatste decennia is er enorm geïnvesteerd in de wijnbouw van dit veelbelovende land, vooral door grote buitenlandse concerns. Vandaag wordt nu topkwaliteit geleverd.

In het westen van het land, op een hoogte van 400 tot 2000 meter, aan de voet van de Andes zijn de omstandigheden om wijn te verbouwen bijzonder goed. Het is er zonnig en droog en afgeschermd van de wind. Het smeltwater van de bergen waarborgt een permanente bevloeiing van de rijke alluviale gronden, via het eeuwenoude kanalensysteem: de acéquias. Bovendien koelt het ’s nachts flink af, een troef om wijnen met finesse te maken.
De lage luchtvochtigheid van de grote hoogten zorgt er bovendien voor dat er weinig insecten en ziektekiemen zijn. Zowat drie kwart van de wijnbouw is dan ook biologisch, al is dat niet altijd gecertificeerd.

Zo werd Argentinië met zijn 210.000 ha wijngaarden het grootste Zuid-Amerikaans wijnland en het vijfde wijnland ter wereld, net na de USA. De bedrijven zijn gemiddeld een kleine 180 hectaren groot.

Er zijn een 10-tal grote wijngebieden. Mendoza is het meest gekende en het belangrijkste wijngebied en is goed voor 2/3 van de productie. Vooral de wijnen uit het district Luján de Cuyo zijn gekend.
Andere belangrijke regio’s zijn ten noorden van Mendoza gelegen: San Juan (tweede grootste), La Rioja (oudste), Catamarca, Salta (hoogste), Cafayate, met zijn lekkere rode Torronteswijnen, Tucumán en Jujuy (van zuid naar noord).
Ten zuiden is er nog La Pampa en Rio Negro. Recent wordt in de regio’so’s Neuquén en Rio Grande zeer kwaliteitsvolle wijn geproduceerd.
Minder gekende streken zijn de Valle de Tulum, met speciale rode Bonardawijn, en de provincie de Entre Rios.

Er wordt een grote variatie aan druivenrassen geteeld in Argentinië, vooral rassen voor rode wijn, met de uit Frankrijk afkomstige Malbec als koploper die als de 'nationale' Argentijnse druif wordt aangenomen. Ook de Bonarda uit Piëmonte levert er bijzondere wijnen. Verder zijn er de Spaanse Tempranillo, de Cabernet Sauvignon, De Merlot, de Syrah, de Pinot Noir en de Sangiovese.
Eigenlijk is de Criolla de belangrijkste druif, maar ze wordt alleen voor eigen consumptie geteeld. In wit is de aromatische Torrontés het paradepaardje.
Er komen onder andere ook Chardonnay, Chenin, Pedro Ximénes, Sauvignon, Sémillon, Ugni Blanc en Viognier voor.

Argentinië kent geen classificatiesysteem.
Reserva betekent nog min nog meer dat de wijn met hout te maken gehad heeft. That’s it.

Van de mindere rassen wordt Vino de Mesa gemaakt. De Vino Fino wordt gemaakt van om het even welk edel druivenras. Als de druif aangeduid wordt op het etiket, dan moet deze minstens 75 % van de wijn uitmaken. Ook zo met het jaartal.

Nationaal zijn er nog geen DO's (Denominación de Origin), maar sinds 1993 hebben verschillende streken hun eigen DO. Het wijngebied Luján de Cuyo kreeg als eerste een DO. Het toetreden tot de DO is echter vrijwillig en er is geen controle van staatswege.

Degustatie onder leiding van Jo Jacobs van Mendovino (www.mendovino.be )

Na een korte inleiding over de wijnen van Argentinië stelde de heer Jacobs ons 9 wijnen voor die wij op de klassieke en objectieve wijze hebben gedegusteerd en besproken. Na elke wijn vulde dhr. Jacobs aan en verstrekte ons bijkomende technische gegevens.
We proefden 2 witte en 7 rode wijnen. Allemaal van minstens voortreffelijke kwaliteit! Geen wonder dat wijntoerisme in Argentinië floreert!

WIT

  1. Familia Schroeder Puestero Sauvignon Blanc 2013 - Patagonië Neuquén (‘four saisons in one day’) – 12° alcohol
    Deze wijn lag 1 maand op hergebruikte eikenvaten, waarvan 60 % Amerikaanse eik en 40 % Franse

    Deze lichtgele wijn met licht groene schijn is kristalhelder en vertoont een fonkelende spiegel.
    Het boeket is aromatisch, malolactisch, een beetje grassig en floraal maar vooral met geuren van ananas en tropisch fruit en een lichte vanille. Het valt op hoe ver dit af staat van de sauvignonwijnen die we gewoon zijn.
    In de mond is deze delicatewijn mineraal en vettig met een bom aan kraakverse zuren.
    Met slechts 1,2 gr restsuiker per liter zijn de smaken van pompelmoes en citrus verrassend levendig en aangenaam.
    De afdronk is halflang en aromatisch.
     

  2. CarinaE Torrontes 2012 – Salta

    Licht goudgele wijn, kristalhelder en schitterende spiegel.
    Zeer aromatische wijn, die doet denken aan Muscat en Gewurztraminer, geurend naar oranjebloesem en exotisch fruit, witte perzik, lichee, ananas en ook florale toetsen waaronder rozengeur.
    De delicate smaak van deze verrassende kurkdroge wijn is mineraal en vettig, met aroma’s van exotisch fruit, witte perzik en jonge abrikoos en een kruidige toets van gember.
    De aangenaam aromatisch afdronk is lang.

    Deze wijn komt goed tot zijn recht bij oosterse gerechten en curry’s.

ROOD

  1. Palo Alto Yllum Reserva Malbec 2008 – 14° alcohol
    Deze Malbec rijpte 9 m op eik, 60 % Franse en 40 % Amerikaanse

    Deze donkere kersenrode wijn met lichte evolutie in de rand draagt zoveel materie dat de kleur bij het walsen stevig aan de wand blijft hangen. (15 dagen maceratie)
    De neus is krachtig met een boeket van vanille en geroosterd brood, maar ook van aangenaam rijp rood en zwart fruit, grafiet en munt.
    De volle smaak van rijp rood en zwart fruit gedragen op zachte tannine is verrijkt door aangename rijpingssmaken.
    De afdronk is fruitig en middellang tot lang.
     

  2. CarinaE Reserva Malbec 2011 – 14,5° alcohol
    Gedurende 12 m op eik gelagerd

    Bij deze donker kersenrode – bijna zwarte – wijn zien we zo mogelijk nog meer materie aan de glasrand kleven. Het maceratieproces werd dan ook gedurende 30 dagen aangehouden!
    Er is een complex boeket van zoete vanille met zacht kruidige vlier, rook, rood en zwart fruit en terug grafiet en munt.
    In de smaak zijn fruit en aangename tannine in balans. De alcohol is helemaal niet storend.
    De afdronk is aangenaam en lang.
    Prijs kwaliteit een schitterende wijn!
     

  3. Huarpe Taymente Bonarda 2010 – Mendoza
    Gerijpt in inox.

    Donkere robijnrode wijn.
    Een aangenaam kruidige vanille en rood fruit met opvallende aardbei.
    De volle fruitige smaak waarin het rood fruit en de aardbei zich bevestigen eindigt op een bittertje.
    Zeer aangename fruitige wijn. Ieders vriend.
    Staat ver van de Bonarda van Noord-Italië.
     

  4. Palo Alto Yllum Cabernet Franc 2012
    Gedurende 18 m op eiken vat gerijpt

    Donkere robijnrode wijn.
    Geuren van gekonfijt rood en zwart fruit komen ons tegemoet: cassis, kersen, aardbei en natuurlijk terug de typische Argentijnse vanille en rook van de houlagering.
    Deze wijn is bijzonder soepel en fruitig in de mond en de fruitige smaak zet zich lang door in de aangename afdronk.
     

  5. Familia Schroeder Blend Malbec -Pinot Noir 2005 – Patagonië
    46 % / 54 %

    Bijna 10 jaar oud, maar deze donkere robijnrode wijn vertoont nauwelijks evolutie.
    De geuren zijn fenomenaal voor de één, overrompelend voor de ander.
    Eerst word je gepakt door een intense en complexe geur van Kirsch tot Strohrum, die na enkele minuten uiteenvalt in toetsen van mokka, tabak, kattenpis, munt, eucalyptus, …
    De afdronk is complex en middellang tot lang met duidelijk droogtrekkende, maar aangename tannine.
    Een bijzondere wijn, maar niet door iedereen even geapprecieerd.
     

  6. Huarpe Guayquil 2007 – Mendoza
    Gemaakt van 454 % Malbec, 30 % Cabernet Sauvignon, 5 % Bonarda, 15 % Petit Verdot en 5 % Tannat

    Deze robijnrode wijn vertoont een vette traangordel.
    We genieten van een intens en uitgebreid boeket van rood fruit en van ledertoetsen.
    Geen stoere wijn, maar toch met een mooie rondeur.
    Aangename lange afdronk.
     

  7. CarinaE Prestige 2008 – Mendoza
    70 % Malbec, 25 % Cabernet Sauvignon en 5 % Syrah

    Bijna zwarte, robijnrode wijn en weinig evolutie volgens zijn leeftijd.
    De geur is complex, met toetsen van koffie en peper, zwart en rood fruit en een bijzonder vanille, naar’ Stroh’ toe, zoals voordien, maar dan minder gekunsteld.
    We hebben een ronde, complexe wijn in de mond met een zeer evenwichtige structuur. Een vriend van iedereen.
    De lange afdronk is fruitig, kersen en cassis, complex en aangenaam.

Tot slot:

We werden deze avond verwend met topwijnen die ver boven de Argentijnse wijnen uit de supermarkten uitstaken.
Zowel qua stijl als qua blends proefden we wijnen ‘uit een andere wereld’, maar dan een waar wijn maken als kunst wordt beoefend.

Dank voor de goede begeleiding door de heer Jo Jacobs van Mendovino.

Luc Veracx
Verslaggever

WijnGem.Max.
Puestero Sauvignon Blanc 2013 - Patagonië13.3614.00
CarinaE Torrontes 2012 - Salta14.0014.50
Palo Alto Yllum Reserva Malbec 200814.6015.00
CarinaE Reserva Malbec 201114.6015.00
Huarpe Taymente Bonarda 2010 - Mendoza14.9315.50
Palo Alto Yllum Cabernet Franc 201215.0016.00
Familia Schroeder S Blend Malbec - Pinot Noir 2005 - Patagonië15.5018.00
Huarpe Guyaquil 2008 - Mendoza15.9316.00
CarinaE Prestige 2008 - Mendoza16.8617.50
, , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 25 april 2014

Château Haut-Bergeron

Chateau Haut-Bergeron uit Sauternes

Met bijzonder enthousiasme wordt dhr. Patrick Lamothe eigenaar en viticulteur door voorzitter André verwelkomd.

De wijngaarden uit Sauternes bevinden zich in Preignac, Bommes, Sauternes en Barsac. Een deel van de wijngaarden is aaneengesloten bij Chateau D’Yquem! Deze van de Graves situeren zich in Pujols sur Ciron. Het huis heeft een uitstekende reputatie voor zijn witte en rode Graves en schitterende Sauternes. De recensies (Guide Hachette, RVF, Gault & Millau, Wine Advocate, Wine Spectator) ogen fraai en bevestigen de 62 médailles d’or en 28 d’Argent.

Meer gegevens vind je op de site: www.chateauhautbergeron.com

Bijzonder woord van dank aan dhr. Patrick Lamothe voor zijn aanwezigheid en commentaren tijdens deze zeer boeiende avond en het traktaat met de ‘Cuvée 114’! Ook dank aan Marnik voor het educatieve luik.

‘Er schuilt meer filosofie in een fles wijn dan in alle boeken’, orakelde de bekende wetenschapper Louis Pasteur. Zijn onderzoek gaf aan de wijnkunde een schwung is. Met deze degustatie denken we dat Pasteur gelijk had. Het werd zelfs meer dan een filosofische avond.

  1. Château La Fleur des Pins 2013, Graves Blanc Sec • alcohol 13% • 6 maand eiken vat • 50% Sémillion, 25% Sauvignon Blanc, 25% Sauvignon Gris

    De kleur is mooi lichtgeel, helder, intens met een waterrandje en energieke tranenwand.
    Heerlijk exotisch geparfumeerd, expressief met toetsen van mango, vanille en gegrild.
    Prachtige fraîcheur met voldoende citrusfrisheid met vooral pompelmoes.
    Rond en makkelijk wegdrinkend en een lange finale.
    Wijn kan als aperitief, bij kraakverse schaal- en schelpdieren en mogelijks asperges.
     

  2. Clos des Pins 2012, Graves Rouge • alcohol 12,5% • 1 jaar eiken vat • 60% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon

    Kersenrode kleur, vinnig en royaal fonkelend met tranenintensiteit.
    Goed rijp rood pitfruit in de neus en impressies van pruimen, grafiet, gedoseerd hout.
    In de mond rood fruit, caramel, flink wat (bijtgare) tannines.
    Halflang in afdronk, moet kunnen bij een stuk rood vlees.
    Bordeaux 2012 met een te koude en natte lente, te hete zomer en de late oogst (vooral Cabernet Sauvignon) is niet het scenario voor een behoorlijk milésimé. Met 60% Merlot in deze wijn heeft de wijnbouwer het beste uit de druiven gehaald.
     

  3. Château La Fleur des Pins 2012, Graves Rouge • alcohol 13% • 60% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon

    Zeer fraai diep robijnrood, meer viscositeit dan de vorige rode wijn.
    Rijkelijk geurend naar zwart fruit, goed kruidig, boisée.
    Soepel en rond in de mond, vooral rood fruit, kersen en blauwe bosbessen (myrtilles).
    Evenwichtig met fluwelen zachte tannines.
    Lange afdronk met wat mineraliteit in het sluitstuk.
    Prima bij grillades.
     

  4. Château La Fleur des Pins 2012, Graves Supérieures Liquoreux • alcohol 13,5% • 80% Sémillon, 20% Sauvignon Blanc • houtlagering

    Strogeel, helder met oliedikke tranengordel.
    Heel gediversifieerde neus, gekonfijt fruit, citrus, honing, acacia, abrikoos en witte rozijntjes.
    Qua smaakarchitectuur, vol en krachtig met toetsen van honing, kweepeer.
    Behoorlijk zoet met een lange finale en een subtiel bittertje.
    Bij een dessertje met vers fruit en een bolletje ijs.
    Kan minstens tot 7 jaar bewaren.
     

  5. L’îlot de Haut-Bergeron 2010, Sauternes • alcohol 13,5% • 80% Sémillon, 20% Sauvignon Blanc

    Briljant stralend met bleekgoud kleur, drukke tranenkaravaan.
    Mooi geurenkoffertje waarin meloen en rijpe ananas zitten, exotisch fruit met mango.
    We proeven een exotische fruitcocktail, magnifiek vet rijp, leuk steekspel tussen het zuur en zoet in de mond.
    Lekker mollig en vet tot diep in de lange finale.
    Sauternes voor straks na de zomerse BBQ met een stukje blauwgeaderde schimmelkaas.
     

  6. Château Farluret 2011, Barsac • alcohol 13,5% • 90% Sémillon, 10% Sauvignon Blanc

    In ons proefglas hebben we een bleekgoud, superstralende wijn en ultradikke tranen.
    Wat gesloten in de neus, minder intens dan de vorige, vooral exotisch getint.
    Duidelijk expressiever en rijker in de mond, gevuld met rijp fruit zoals mango en ananas, ook abrikoos, honing en citrusfrisheid.
    In het sluitstuk veel structuur, levendig en evenwichtig met een lange afdronk.
     

  7. Château Haut-Bergeron 2011, Sauternes • alcohol 13,5% • 90% Sémillon, 5% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle • 50% nieuwe eik

    Intens en loepzuiver bleekgeel met dikke tranenregen.
    Daarna ontdekken we aroma’s van exotisch fruit, mango, lekker rijp fruit met een wolkje vanille en eikfumé.
    Perzik en abrikoos als smaakstart, honing, citrusvruchten, complex en romig qua textuur.
    Eindigend in een opnieuw vanillerijke zeer lange afdronk.
     

  8. Château Haut-Bergeron 2009, Sauternes • alcohol 14% • 90% Sémillon, 5% Sauvignon Blanc, 5% Muscadelle • 50% nieuwe vaten lagering • 18 maanden op vat

    Zonnestralend goudgeel, helder en intens met trage tranenkraag.
    Rijk geschakeerd boeket, een wijn die zich volledig weet te ontplooien in het glas, perzik en abrikoos, vanille, subtiele eiktoets, gekonfijt fruit, zelfs tertiaire aroma’s zoals paddestoelen en die typische gerookte (boenwas, roti-) toets die sommige ervaren proevers aankaarten.
    Fluwelig rijp en suave in de mond, complex, weelderig, een pure fruitbom die smaakt naar abrikoos, mirabellen, exotisch fruit, verder ook honing. Geen moment neigt de wijn naar plompheid, ook al draagt hij vlotjes 14% alcohol.
    Zoet maar toch goed fris in de finale door de compenserende zuren.
    Superlange afdronk met veel keldertoekomst.
     

  9. Cuvéé 114 2010, Sauternes • alcohol 13% • 100% Sémillon • 3 jaar op 100% nieuwe eiken vaten.

    Deze speciale cuvée is afkomstig van percelen met wijnstokken van minstens 114 jaar oud, dus druivenplanten die de Phylloxeraplaag hebben overleefd.
    Die extreme maturiteit blijkt ook uit ons glas: goudgeel, klaterhelder, gulzig tranend.
    Heerlijk opstuivende aroma’s met marsepein, vanille, amandeltjes en een volle mand exotische vruchten.
    Complex, vol en héél evenwichtig in de mond, met rozijntjes, getoaste eik en rijp steenfruit.
    De verhouding zuur-zoet-fruitrijkdom zit perfect.
    De superlange afdronk is een sensatie.
    Eén probleem: quantité limitée
    Een uitmuntende Sauternes wat ook uit de scores blijkt. Wow! Wereldklasse!

Verslaggever,
Rik Debal

WijnGem.Max.
Château La Fleur des Pins 2013, Graves blanc sec14.0014.50
Clos des Pins 2012, Graves rouge12.9013.50
Château La Fleur des Pins 2012, Graves rouge13.7514.50
Château La Fleur des Pins 2012, Graves supérieures liquoreux14.2015.00
L’îlot de Haut Bergeron 2011, Sauternes15.0015.50
Château Farluret 2011, Barsac15.0016.00
Château Haut Bergeron 2011, Sauternes16.3517.00
Château Haut Bergeron 2009, Sauternes16.5018.00
Château Haut Bergeron 2010, Sauternes Cuvée 11418.5019.00
, , , , , , , , , , , , , ,

zaterdag 22 maart 2014

Kapittelbanket

26-ste Kapittelbanket van Commanderij De Mandel

Afscheid met klasse en finesse van restaurant ‘De Savarin’ en kennismaking met Giuliano en Stefania Corino uit La Morra.

Onze vrienden Doris en René Beaudouin brachten ons hun allerbeste Millésimé 2007 Brut Zero ofte ‘Non dosée’ mee.
Met de overheerlijke hapjes tijdens de receptie was de trend van de avond gezet.

Onder het goedkeurend oog van de getuigen en ereleden René Beaudouin en onze andere gast, Peter Lesage van Topwijnen, zonder wie deze avond nooit kon worden tot wat hij is geworden, nam voorzitter André eerst Giuliano en Stefania Corino ceremonieel op als getuigen-ereleden op in de Gilde. Daarna ontvingen Hilde De Smedt en Lieven Wydooghe hun linten als Grootmeesters nadat ze op het Vlaamse examen met verve de Commanderij hadden vertegenwoordigd en hun eigen blazoen met succes hadden verdedigd.

Steven Beirnaert, Rik Debal en Geert De Muynck werden met vertrouwen opgenomen als gezellen.
Van deze wijnvrienden weten we nu al zeker dat ze onze kleuren weer ten volle zullen laten schitteren op een volgend Vlaams examen.

Giuliano en zijn echtgenote Stefania Corino uit La Morra (Piëmonte) namen enkele jaren terug het familiebedrijf over van vader Giovanni en zetten uit respect het bedrijf verder onder de naam van Giovanni Corino. Buurman Elio Altare boegbeeld van La Morra en van de renaissance van de Barolo, moedigde het koppel aan de nieuwe stijl voor de Barolo te hanteren.
Met bewondering hebben we kennis gemaakt met hun zeer elegante Barolo’s , maar ook met hun bijzondere Dolcetto en Barbera-wijnen die getuigen van een uitzonderlijk meesterschap.

Meesterkok Jan Deceuninck opende het Italiaans geïnspireerde menu met een mooie presentatie van een lekkere rundstartaar met Mascarpone en tartufata.
De delicate smaken werden ideaal begeleid door een Dolcetto d’Alba 2012 DOC en de Nebbiolo Langhe 2012 DOC.

De discrete lookaroma’s van de gestyleerde noordzeebouillabaisse met kabeljauw, baars en diepzeegranaal en toast met aïoli zorgden dat dit fijne visgerecht een match vond in de zacht fruitige Barbera d’Alba 2012 DOC en de goed gestructureerde en elegante Barbera d’Alba Ciabot du Re 2011 DOC.

Uw verslaggever verontschuldigt zich trouwens voor het karig verslag over de wijnen. Het was een moeilijke opdracht, niet te combineren met de opslorpende rol als tafelgenoot van de charmante mevrouw Stefania Corino, die zowel in ‘impeccable’ Français, vloeiend Engels als het meest zoetgevooisde Italiano uitlegde welk een meerwaarde een wijnboer aan zijn wijn kan geven door zijn doorleefde kennis, deels geërfd van vader op zoon, en door de vertrouwdheid met zijn akkers en zijn wijnstokken. De ene dag werkt hij met toewijding in zijn wijngaard waarvan hij de kenmerken van elke vierkante meter en van elke wijnstok kent. Op andere dagen weet hij dat zijn meesterschap nodig is in zijn kelder om de beste kenmerken uit elk geselectioneerd vat naar boven te halen. Stefania vertelde over de verzorging van de wijngaard het jaar rond, over het laag rendement van 5000 kilo per hectare van de zestig jaar oude wijnstokken (vecchie vigne) door de strenge selectie van de trossen in juli en augustus en over de gefaseerde pluk van de oogst waarbij elke tros op zijn rijpheid wordt beoordeeld.

Ons lot was het nu om het pure genot waar te nemen van de vrucht van zijn labeur. Denk aan dit genot van deze avond en vergeef me dan gulhartig mijn tekortkoming zoals ook ik mateloos heb genoten van deze avond en van uw vergeving. Er is natuurlijk ook hun site om u te informeren en verder te genieten: www.corino.it

Tot zo ver een klein verbaal intermezzo, in afwachting van het gewaardeerde tussengerechtje: pasta met venusschelpjes en tortellini van spinazie, ofte een mooie versie van een ‘pasta alle vongole’, begeleid met een fruitige L’Insieme – Langhe 2010 DOC.

De gefarceerde kwartel met wortelstoemp en couscous in loempia - ja, hallo, stoemp!?! werd begeleid met twee jaargangen van Barolo vigna Giachini DOCG, namelijk de heerlijke 2008 en de nog beloftevoller 2010. Met deze fles zette Giuliano nog een tandje bij, bovenop de afspraak.

Bij de carousel van desserts werden alle registers open getrokken – voor zo ver er al nog iets te bewijzen was:
Barolo, Vecchie Vigne 2007 DOCG van Azienda Agricola Corino Giovanni di Corino Giuliano.
En ook een beetje van Stefania. Dat weet ik zeker. Helemaal elke hoofdletters waard en met eerbiedige wierook voor elke naam. “Ah, che Gioia!”
De kleur verraadt al de intensiteit, maar we vergeten hem schier te bekijken door de intense geuren van de kersenlikeur die deze wijn ons tegemoet stuurt. De rijkelijk aanwezige alcohol is nog rijkelijker volgeladen met geursensaties. Tabak en chocolade, bosgrond en kreupelhout , de harsgeur van een zomers dennenbossen en de weeë geur van donkere pioenen in de volle middagzon. Maar vooral tonnen en tonnen en tonnen vol rijpe kersen en rood fruit en steeds toenemend het boeket van krenten in rum. Wat een verleiding!
De smaak zet de sensaties verder op een fantastische wijze.
Deze mond vullende wijn vertoont een perfect evenwicht, een bom aan zachte zuren en vol kersenlikeur, bijzonder aangenaam en complex met toetsen van zachte drop en vanille en van rozijnen in rum geweekt. De fluweelzachte tannine draagt de afdronk naar een lange finale op de smaken van heerlijke kersen en rozijnen op rum. Een genot dat niet eens op houdt als je het glas hebt geleegd. Een zonde waarvan je nooit spijt zal kunnen krijgen. Een summum in dit aardse leven! Voorzitter André murmelt in superlatieven en zijn vrouwtje Monique kan hem niet verbeteren. Sprekender dan de gelaatsuitdrukkingen van keldermeester en vriend Freddy, maar ook van onze gast Peter Lesage kan ik het niet verwoorden: DE EXTREME GELUKZALIGHEID!

Als we afscheid nemen van onze gasten, Peter Lesage, Stefania en Giuliano Corino en Doris en René Beaudouin zijn we doordrongen van vriendschap en van het vertrouwen in het leven en dat er nog lang goede wijn zal zijn.

Amen.

Met bijzondere dank aan Jan Deceuninck, Martine, hun dochter, schoonzoon en personeel, zonder wie dit nooit had plaats gevonden en die we daarom voor eeuwig in ons hart en in de boezem van de Gilde omsluiten.

Uw verslaggever van deze uitzonderlijke gebeurtenis, broeder Luc.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 21 februari 2014

Vive La France – Tour de France

Blindproef met als thema : Tour de France 2014

Het bestuur had voor ons een grote test voorbereid om alvast de passage van de Tour de France door Roeselare te vieren in de Mandel. Op een verre beurs proefden ze tientallen wijnen en selecteerden er liefst 11 betaalbare maar typische wijnen om onze kunde te beproeven.
De groeiende vriendschap van het gezelschap versterkte het zelfvertrouwen van de leden en moedigde hen aan zich massaal aan de test te onderwerpen. De zaal liep verrassend vol voor deze grote confrontatie: 63 aanwezigen.
Het werd een avond vol plezier en genot. In de zware discussies over geuren, smaken, kwaliteiten, rassen, streken, jaren … en in het glas! Elf uitdagingen moesten we aangaan. Dat is er eentje meer dan Hercules!
Maar gelukkig maar half zoveel als voor de Ronderenners.

Wijn 1 - Onze zelfzekerheid verleidt ons bij de eerste geur al tot de uitspraak: “Dit is een Sauvignon, ergo, dit is een Loire-wijn.” Maar Marnik tempert ons enthousiasme met een gouden tip “Dit is een typische wijn voor de druif, maar de dominante druif is niet typisch voor de streek, meer: er steken nog een paar druiven bij.” We nemen de waarschuwing ernstig en nemen ons voor gans de avond nuchter te blijven in onze uitspraken. Te lichtzinnig uitspraak.
Deze wijn is zeer licht van kleur met een groenen schijn.
De geur van kruisbes, ananas, perzik, peer en appel en exotisch fruit zet zich door in de exotische aroma’s.
Naast de frisse zuren merken we wat restsuiker. Zuiders? En van waar die peer?

Deze wijn drinkt vlot maar smaakt een beetje, ‘goedkoop’ en commercieel. Als er nog 2 onbekende druiven zijn, dan lijken ons die niet uitgesproken van karakter. Omdat de boeren in de Roussillon zichzelf een hogere standaard opleggen denken we dat we het wellicht aan de overkant van de Loiremonding moeten zoeken, in de Provence.
De 2 extra rassen blijken op het einde van de avond de Viognier en de Rolle (= Vermentino) te zijn. Bovendien zijn ze van verschillende jaren.
Zoek die rassen maar eens op in Wijnalbum en je begrijpt meteen waarom hun kenmerken bijna volledig gemaskeerd waren door die van de Sauvignon. We beseffen dan ook dat ze binnen dat smaakpalet eigenlijk zeer complementair zijn en de Sauvignon toch beduidend verrijken.
Wat hadden we geproefd?

Domaine du Vignaret - Les Vents D’ Anges Provence – (Le Var, boven de lijn tussen Marseilles en Cannes)

Wijn 2 - De wijnen komen nogal koud op tafel en we duiken eerst weer naar de verkeerde hoek. We denken meteen aan een Bourgogne door zijn mineraliteit, de vettigheid en de eerste impressies van citrus en appel.
Maar dat blijkt na opwarmen volledig verkeerd. Behalve de onmiskenbare mineraliteit. Die toch naar een zeer typische terroir verwijst.

Deze licht strogele wijn wordt gekenmerkt door tonen van wit fruit (perzik, peer ...) exotisch fruit (lychee, grapefruit, ananas ...) en door florale aroma's.
In de mond is hij een fris, fruitig, elegant en een beetje vettig.

Als vriend Rik uitspreekt dat hij denkt aan een Pouilly krijgen we de gouden tip: het is een zeer nabije buur. We moeten dus beslissen tussen Fumé of Morogue of Menetou-Salon. Geert vraagt de tafel: “Wie vindt hier een spoor van ‘fumé?” Noops, iedereen zwijgt. Om diverse redenen wellicht. Dan luidt de conclusie: Morogue of Menetou-Salon 2011. En ja hoor!
Domaine Carole et Jean-Claude Leclerc - Loire Menetou-Salon - Cuvée Ophélie 2011

Wijn 3 - Tip: “Deze is gemaakt van de zelfde druivensoort als de volgende.” Van de uitnodiging wisten we ook dat er een witte Bourgogne was, dus kregen we nu nog tweemaal Chardonnay voor de neus.
Nu werden we vrij zeker van onze zaak.

Zeer bleek gele wijn.
In het begin is de neus gesloten met daarna een ietsje scherpe geuren van citrus, groenten, appel en wit steenfruit.
In de mond treden de zuren naar voor en het stevige bittertje blijft even hangen.

Bevestigd door de hints leidt dit tot de conclusie dat we te maken hebben met een noordelijke Bourgogne, namelijk een Chardonnay uit de Chablis. 2011. Jawel.
Domaine Michel Colbois Chablis vieilles vignes 2011

Wijn 4 - Hier hoeven we niet op tips te wachten en het is zeker een Chardonnay-wijn.
De intense donker goudgele kleur en de honingzoete neus zeggen: dit is geen gewone wijn meer.
De geuren van geweekte rozijnen, zoete kweepeer en rijp fruit zijn krachtig.
Wie tijdens de ‘vendanges’ ooit van vers geperste Chardonnay mocht proeven heeft bij de eerste slok een aha-erlebnis: dit is zoet druivensap uit een zeer zonnig jaar, tenzij er een andere techniek van concentratie is gebruikt, gemengd met een Marc.
De invloed van de eik is niet zo erg opvallend.

We twijfelen over de jaargang – hadden we maar door gedacht over het zoete sap! - maar we kiezen resoluut en terecht voor een Macvin uit de Jura.
Domaine Pierre Richard - Macvin du Jura 2009 Alcoholgehalte : 17% vol.
Met de pauze zijn we trots op de tafelprestatie. We zijn overtuigd dat we de juiste keuzes hebben gemaakt. Na de pauze zijn we gelukkig als we ook de eerste 2 rode wijnen meteen herkennen. We weten dan dat we toch al minstens de helft van de maximale score binnen hebben.

Wijn 5 - De purperen kleur – zonder evolutie in de rand - en de geuren van cuberdons en van rijpe banaan springen in de neus.
Dit is een jonge maar typische en krachtige, fruitige Gamay-wijn, een Beaujolais in hart en nieren uit de betere buurten van deze regio.
Domaine Père Benoit Beaujolais - Morgon 2011

Wijn 6 - Doorschijnende, kersenrode en naar granaat nijgende wijn met paarse schijn maar toch duidelijke tekenen van veroudering.
De neus van oude kersenlikeur, framboos, cassis humus en kreupelhout en lichte tabakgeur samen met het mooie evenwicht in de mond tussen de zuivere tannine en de nog sterk aanwezige fruitige zuren doen denken aan een noordelijke Bourgogne uit de Côtes de Nuits uit een betere jaargang. Hij is harmonieus en in balans.

Toch blijkt deze ‘gewone’ maar toch karaktervolle Bourgogne niet meteen een vriend van iedereen te zijn:
Domaine Alain Verdet - Bourgogne Haut Côtes de Nuits 2000

Wijn 7 - De concentratie zakt en na de verwarde discussie maken we een verkeerde conclusie ondanks de hint dat we te maken hebben met een jonge AOC uit 2005.
We zien een iets doorzichtige, robijnkleurige tot paarse wijn zonder het minste teken van veroudering.
Het bouquet van rijp rood fruit en lichte kruidigheid doet denken aan Grenache en Syrah. Hij benadert in de verte in kleur en geur een Beaujolais, maar de smaak draait er dan weer helemaal van weg.
Deze jonge wijn is fruitig en vol van smaak met aroma's van rood en zwart fruit en een lichte kruidigheid.
Hij is goed gestructureerd met zijdeachtige tannine en een licht peperige afdronk.

We schieten tekort in de gewijde geschiedenis van de appellaties. God vergeve het ons, maar er zijn in Frankrijk ook meer dan 350 AOC’s en waarschijnlijk dronken we nog niet eens de helft. We zochten meer kruidigheid voor een Côtes-du-Rhône. We kiezen voor een zuidelijke regio waar we al wat vergelijkbare fruitige wijnen van menen gedronken te hebben: Languedoc/Roussillon. Fout.
Les Baies Goûts - Côte du Rhône - Beaumes de Venise - Les Ocres de la Roque 2012 – 13,5 % alcohol

Wijn 8 - Deze wijn is intens van kleur, kersenrood tot paars.
De wijn is zeer fruitig, met rood en vooral zwart fruit (cassis en bramen) en een zoete kruidige geur, van zoethout en drop maar ook met neiging naar tabak en teer. Het fruit en de kruidigheid zetten zich flink door in de smaak die eindigt met een degelijke zoete dropsmaak.

We vermoeden een dominante Syrah met Grenache en Mourvèdre. Later horen we dat er ook een kwart Carignan was gebruikt. We moeten een Côtes-du-Rhône vinden en denken dat we hem hebben. Spijtig, maar we kunnen er mee leven. We hebben dan tenminste nog twee vergelijkbare samenstellingen verwisseld.
Chateau de Pena – Côtes-du-Roussillon 2012

Wijn 9 - De wijn is intens van kleur, donker kersenrood.
Het bouquet barst van het rood en zwart fruit, pruimen, kersen, cassis en een zachte kruidigheid en lichte drop.
De smaak is rijk aan fruit met een aangename kruidigheid. De zachte tannine en de zuren zijn aardig in evenwicht.

We menen een wijn op basis van Malbec (= Cot en ook Auxerrois) te herkennen: een heel mooie Cahors. Terecht.
Clos SiguierCahors Les Camille Vieilles Vignes 2011 14 % Alcohol.

Wijn 10 - De uitnodiging gaf ons de tip dat we een Madiran uit de Sud-Ouest moeten vinden.
Als deze bijna zwarte, pioenrode wijn, zonder het minste teken van evolutie met zijn krachtige geuren van rood en zwart fruit geen Tanat moest bevatten, dan zijn we een bende sukkels.
De wijn is stevig en goed gestructureerd . De niet te dominante houtlagering en de bom aan rood en zwart fruit levert de belofte over een jaar of 5 een elegante wijn te leveren die bij een stevig wild- of schapenbout aardig zal bevallen.

De beslissing van de tafel werd niet tegen gesproken: deze wijn uit de streek halverwege Bordeaux en Pau bevat 50% Tanat en 30% Cabernet.
Domaine Brana Madiran Vieilles Vignes 2011 12,50 % alcohol

Wijn 11 - Zijn kleur en zijn neus wordt met de eerste smaak bevestigd en iedereen aan tafel is formeel: dit is een Bordeaux met een flinke dosis Merlot.
Het is een intens gekleurde, ondoorzichtige, zeer donkere purperen wijn met extra purperen schijn zonder de minste evolutie. Hij heeft een zwaar kruidig, maar vooral fruitig boeket van pruimen, bramen en cassis met aangename toetsen van hout, vanille, drop en zoethout. De tannine is rijk aanwezig maar lekker en in bedwang gehouden door het rijpe fruit. Dit is wijn uit een warm jaar zoals 2010 en van goeden huize zoals van een stevige St. Emilion. Deze wijn is aangenaam en elegant ondanks zijn intensiteit.
Enkele minuten later bevestigt het etiket ons oordeel.
Chateau Armand de Jacquemeau - Bordeaux - St. Emilion Grand Cru 2010 14 % alcohol

Op het einde van de avond praten we na over de moeilijke beslissingen die vooral beïnvloed waren door de informatie op de uitnodiging en een paar tips die ons echt tegen het schaamrood hebben beschermd.
Maar we zijn toch trots dat we aardig hebben gepuzzeld.
Een dikke merci aan André, Marnik en Freddy die deze wijnen selecteerden om ons deze les voor te schotelen. We hebben er weer eens van genoten!

Uw verslaggever,
Luc Veracx

, , , , , , , , , , ,

vrijdag 17 januari 2014

Hoffman-Simon Piesport Goldtropfchen

Dit familiebedrijf aan de ‘Mittelmosel’ baat wijngaarden uit - of ‘Weinbergen’ zoals zij zelf zeggen - in Piesport, Klüsserath, Köwerich en Maring. Dieter Hoffmann staat sinds 1999 aan het roer van het bedrijf.

Iets uitgebreider dan de eigenaar zelf zijn familie, zijn bedrijf en zijn bedrijfspolitiek voorstelde op de degustatie vind je alles terug op zijn site:

www.hoffmann-simon.de

Het bedrijf haalt mooie recensies. We waren daarom nieuwsgierig.
We dronken een Sekt, een Spätburgunder (rood), een droge Riesling , een Riesling Spätlese feinherb (halfdroog), drie Spätleses en een Auslese.
Hier volgt de korte bespreking van deze aangename kennismaking waarin de Köwericher Laurentiuslay, de Piesporter Goldtröpfchen en – verrassend, maar totaal van andere aard - ook de Spätburgunder hebben geschitterd. Dank aan dhr. Dieter Hoffmann voor zijn aanwezigheid en commentaren op deze avond en een dikke proficiat voor zoveel ‘wijnkunde’!

  1. 2011 Klüsserather Bruderschaft Riesling brut

    Deze schuimwijn is lichtgeel met een licht groene schijn en vertoont een intense en zeer fijne bruis.
    Het fris boeket van rijp fruit, appel, bloemen en gist is zeer aangenaam.
    Zachte, fijne zuren dragen de aroma’s van appel, ananas, pompelmoes en citrus en een vegetale toets.
    De fruitige afdronk is aangenaam.
     

  2. 2012 Riesling Blauschiefer trocken restsuiker 8,0 g/l • Alcohol 11,0 %

    De kristalheldere, licht goudkleurige wijn heeft een fonkelende spiegel.
    We genieten van een levendig geurenpalet van frisse citrus, een mooie mineraliteit en een zekere kruidigheid.
    De smaak is droog en fris en de aangename mineraliteit zet zich mooi door in de afdronk.
     

  3. 2011 Spätburgunder trocken 18 maand op eiken vat - restsuiker 2,6 g/l • Alcohol 13,0 %

    De heldere wijn is donker kersen- tot robijnrood.
    Een geurenbom van zure kersen, gebrand hout, hars en leder komt ons op een aangename wijze tegemoet.
    Deze noordelijke Pinot Noir verrast ons met zijn aangename, rijpe tannine, in evenwicht met de aangename zuren, die de smaak van kersen en rood fruit en een aangename kruidigheid en houttoetsen tot ver in de finale draagt.
    Met deze wijn zal de eerstkomende jaren niks mis gaan, maar ook nu is hij op zijn fruitigheid bijzonder te genietbaar.
     

  4. 2012 Köwericher Laurentiuslay Riesling Spätlese feinherb restsuiker 18 g/l • Alcohol 12 %

    Deze ‘tranende’ wijn is kristalhelder en licht goud geel van kleur.
    De typische minerale Rieslingneus geeft een bom van rijp exotisch fruit zoals, ananas, mango, …
    De mineraliteit ondersteunt de aangename zuren zodat deze halfzoete, fruitige wijn bijzonder fris en elegant over komt en de mond bijzonder aangenaam vult.
    Een schitterende wijn voor bij de ‘Duitse kost’, maar ook bij de kruidige Marokkaanse of de pikante Aziatische keuken.
     

  5. 2002 Maringer Honigberg Riesling Spätlese restsuiker 49 g/l • Alcohol 8,0 %
    Silberne Kammerpreismünze

    Echt goudkleurige, kristalheldere wijn met een fonkelende spiegel.
    Intense geur van rijpe citrus, pompelmoes, rijpe appel en een typische, aangename ‘pétrolié’ met een lichte florale toets.
    Mollige wijn waarin de mineraliteit en de rijkelijk aanwezige zuren een evenwicht houden met het zoete en de complexe, verleidelijke aroma’s van citrus en sappig rijp fruit zoals appel, gele perzik, … De lange afdronk is aangenaam mineraal en fruitig.
     

  6. 2002 Köwericher Laurentiuslay Riesling Auslese restsuiker 68 g/l • Alcohol 8,5 %
    Goldene Kammerpreismünze

    Een goudkleurige, kristalheldere wijn met een fonkelende spiegel en een viskeuze rand.
    Een breed boeket van rijp fruit: opmerkelijk ook van rode en zwarte bessen (cassis) tot aromatische exotische vruchten als mango en maracuja en de typische mineraliteit, maar ook met kruidige geuren van witte bloemen.
    De stevige zuren houden de zoete fruitsmaken in bedwang en dragen tot het einde van de aangename en lange afdronk.
    Een wijn met grote finesse!
     

  7. 2010 Köwericher Laurentiuslay Riesling Spätlese restsuiker 93 g/l • Alcohol 8,0 %
    Goldene Kammerpreismünze, Pro Riesling Erzeugerpreis 2011 von 1200 spitzten Rieslingen Platz 6

    Terug een goudkleurige, kristalheldere wijn met een fonkelende spiegel en een viskeuze rand.
    Een boeket van zwoel exotisch fruit en terug de kruidige mineraliteit.
    Deze wijn met de volle smaak van citrus en exotisch fruit, mango passievrucht, maracuja, … is complex en ondanks de hoge suikergraad evenwichtig en verrassend fris.
    De kruidige mineraliteit gaat hand in hand met het fris rijp exotisch fruit tot het einde van de lange afdronk.
    Een weelderige, fruitige wijn die nog een mooie toekomst zal hebben.
     

  8. 2012 Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese restsuiker 89 g/l • Alcohol 8,5 %
    96 punten bij Wine Spectator

    De kristalheldere licht goudgele wijn heeft een zilveren spiegel.
    Er is een rijk boeket van exotisch fruit, maar ook van rijpe appel, witte en gele perzik en abrikoos en de kruidigheid van vlierbloesem.
    Deze geuren worden bevestigd in een rijke en complex versmolten aroma waarin pompelmoes één enkel toontje hoger gaat.
    De finale is vol en lang.
    Deze wijn heeft een zeer groot potentieel.

Verslaggever,
Luc Veracx

WijnGem.Max.
2011 Klüsserather Bruderschaft Riesling brut12.7113.50
2012 Riesling Blauschiefer12.8613.50
2011 Spätburgunder13.3614.50
2012 Köwericher Laurentiuslay Riesling Spätlese feinherb14.4315.00
2002 Maringer Honigberg Riesling Spätlese14.4715.50
2002 Köwericher Laurentiuslay Riesling Auslese15.4316.00
2010 Köwericher Laurentiuslay Riesling Spätlese15.0016.00
2012 Piesporter Goldtröpfchen Riesling Spätlese15.5716.00
, , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 20 december 2013

Château Dacher de Delmonte

Voorzitter André verwelkomde voor een volle zaal de wijnproducenten, het zeer sympathieke echtpaar Francine Dacher en Alain Capdevielle uit Listrac (20, route du Moulin de Laborde).
Deze vijftigers hebben een achttal jaren terug, na een carrière in de stedenbouwkundige dienst en als militair helikopterpiloot, hun kapitaal en engagement geïnvesteerd in hun passie: wijn. Met succes als je ziet dat ze met hun wijnen al een bronzen en een gouden medaille op de Agricole de Paris haalden en dat de Guide Hachette hen al twee sterren toebedacht.

Listrac (649 ha) ligt nauwelijks 15 km ten noordwesten van Bordeaux. Met zijn heuvels tot 45 m hoog is dit in de Médoc het hoogste gebied op de linkerkant van de Garonne. De alluviale bodem met een natuurlijke drainage bestaat uit kiezel op verweerde klei-kalkplateau’s. De onvruchtbare grond dwingt de druivenranken zich diep in de grond te voeden.
Het maximale rendement in Listrac is overigens beperkt tot 45 hectoliter/ha.
Het maritiem klimaat zorgt voor een regulerend effect op de temperaturen. De winters kunnen toch verrassen, zware vorst brengen en late vorst kan de bloei bedreigen. De bossen aan de kant de oceaan beschermen de wijngaarden tegen de koude noordenwinden. De druiven rijpen er iets trager dan in de overige subregio's. De regenperiode valt er dikwijls samen met de oogst waardoor de concentratie daalt en als de regen te vroeg komt rijpen de druiven niet goed. Statistisch zijn er op 10 jaren gemiddeld 3 goede, 3 slechte en 4 middelmatige jaren.
De bijna uitsluitend rode, tanninerijke wijnen worden gemaakt van Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. Deze kleine druif met zijn dikke schil, die laat en moeilijk rijpt, maakt echt wel een verschil. Dit ras levert een laag rendement maar geeft tanninerijke, kruidige, volle en complexe wijn. De wijnen van Château Dacher de Delmonte zijn gemaakt van 60 % Merlot, 30 % Cabernet Sauvignon en 10 % Petit Verdot, tenzij de 2010 die 34 % Cabernet Sauvignon bevat ten koste van de Petit Verdot.
Onder begeleiding van een topoenoloog breidde het echtpaar hun areaal ‘barriques’ (Bordelese eikenhouten vaten van 225 liter, die de wijn tijdens de rijping de smaak van vanille, toast, ceder, … en vanzelfsprekend van eik geven) uit van 4 leveranciers naar 7, overtuigd als ze zijn van het belang van de juiste keuze van bewerking van de vaten die meer of minder ‘gebrand’ zijn en volgens de oriëntering van de houtlagen meer of minder aroma’s afgeven. Het soort en de afkomst van de eik en de stijl van de ‘tonnelier’ zorgen voor een grote variëteit aan eigenschappen. Daarmee is weer eens gezegd dat wijn naast ligging, klimaat, terroir, … vooral door veel aspecten van de techniek, de creativiteit en de passie van de mens wordt beïnvloed.
De eiken vaten helpen de tannine en de zuren in evenwicht brengen en verrijken het bouquet en de aroma’s van de wijn.
Alain houdt er ook aan de wijn te klaren op de oude ambachtelijke wijze met eiwit. Per 5 l wijn wordt 5-12 g eiwit in sneeuw geslagen. Dat wordt aan de wijn toegevoegd. Alle onzuiverheden in de wijn binden zich aan de eiwitten terwijl die traag neerslaan in het vat (‘collage’). Daarna wordt de heldere wijn voorzichtig van boven het bezinksel (de ‘lie’) naar een ander vat overgestoken (‘soutirage’).

We nemen met een voor deze streek eerder zeldzame witte wijn een aardige start om de mondspieren in de plooi te trekken en onze geur- en smaakzintuigen te resetten. We maakten eerder uitgebreid kennis met de maker van deze wijn, Monseigneur Yves Raymond van Château Saransot-Dupré, de buurman van onze gasten van deze avond. Daarmee waren onze verwachtingen hoog ingesteld.
Na een rosé wijn stonden de jaargangen 2007 tot 2012 op de proeflijst. De geconcentreerde rosé is een ‘saignée’. Dit is een roséwijn, waarvoor men de ‘most’ (het sap), kort na het weken van gekneusde blauwe druiven uit het vat laat lopen, voordat hij de kleur en de tannine heeft overgenomen. Bewijs dat Francine en Alain de lat hoog leggen …

  1. Château Saransot-Dupré 2011 wit 13° alcohol

    In het glas treffen we een licht strogele wijn met een licht groene schijn, helder en met een mooie spiegeling.
    Na de eerste geuren van vanille, citrus en vooral dan pompelmoes, geeft het walsen intense aromatische geuren van een zekere mineraliteit, acacia, abrikoos en exotisch fruit. In de vette aanzet is de eik nog dominerend, maar er is voldoende ‘fruit’, aangename frisse zuren, voor handen om niet te twijfelen dat deze wijn verder mooi evolueert. De aromatische afdronk met een ruggengraat van eik is lang.
     

  2. Château Dacher de Delmonte Rosé 2011 50 % Merlot en 50 % Cabernet Sauvignon 13° alcohol

    Intens roze gekleurde heldere wijn met licht bruine evolutierand en zeer intense schittering.
    Lichte geuren van rood fruit, vooral framboos worden intenser na het walsen.
    Het bouquet wordt bevestigd in deze matig droge wijn met een aardige aciditeit en eindigend op een bittere toets.
     

  3. Château Dacher de Delmonte 2007 13° alcohol

    De robijnrode wijn vertoont een lichte evolutie in de rand. Hij is weinig doorschijnend, helder en vertoont een schitterende spiegel.
    In de stille fase komt ons eerst een groenige pepertoets, vanille en discreet zwart en rood fruit tegemoet, dat na walsen intensifieert: rokerig, cassis, pruimen, zwarte kersen, ceder en tertiaire lederimpressies.
    De wijn houdt de stevige tannines in evenwicht met aangename zuren van fris rood en zwart fruit.
    Hij drinkt vlot. De zachte peper- en ledertoetsen blijven even hangen in de mond.
     

  4. Château Dacher de Delmonte 2008 13° alcohol

    Zoals de vorige intens robijnrood met nog miniemere evolutie en iets minder doorschijnend.
    Vanille en ceder en rijp rood en zwart fruit komen ons tegemoet. Terug kruidige pepertoetsen.
    In de mond zijn de zachte tannines al aardig versmolten met de het rood en zwart fruit (pruimen, bramen, bessen). We genieten van een aangename afdronk.

    Hoe langer het glas staat, hoe meer de wijn open bloeit en als het glas al lang leeg is blijven de tertiaire geuren nog hangen en evolueren in het glas.
     

  5. Château Dacher de Delmonte 2009 13° alcohol

    Deze bijna ondoorzichtige wijn met paarse rand en intense spiegel vertoont een grote viscositeit aan de rand van het glas.
    Geuren van gekookt rijp rood fruit en het zachte bouquet van de evoluerende eikengeuren komen ons tegemoet. Er is een warme zachte kruidigheid met onder meer zoethout.
    In de mond vertoont deze volle wijn reeds zacht versmolten tannine met een bom aan impressies van rood en zwart fruit en kruiden.
    De afdronk is zacht en lang.
     

  6. Château Dacher de Delmonte 2010 13,5° alcohol

    Deze wijn is nog meer opaak dan de vorige en verraadt een bom aan materie. Hij vertoont een zeer mooie spiegel.
    Eerst draagt de warme neus zachte confituurgeuren van zwart en rood fruit, ceder en peper, die met het walsen een explosie geven. Er zijn reeds aangename tertiaire geuren waar te nemen.
    Dit is een zeer soepele, ronde wijn.
    De attaque van rijpe tannines is goed in bedwang gehouden door de rijkelijk aanwezige aangename zuren.
    De afdronk is fruitig, kruidig en lang.

    Deze 2010 is ‘de’ topper met bijzonder goede bewaarcapaciteit. De concentratie aan fijne zuren en correcte tannines staat daar borg voor.

    Van dit bouwjaar heb ik geen kleinkinderen, maar ik koop hiervan toch een voorraadje aan om onze kinderen te leren genieten van een mooie gerijpte wijn zoals deze ongetwijfeld zal worden! De oudste kleinkinderen zullen er ongetwijfeld over 15 jaar hun eerste ‘wijnverleiding’ aan beleven.– Oma knikt instemmend. -Yes!!!
     

  7. Château Dacher de Delmonte 2011 13° alcohol

    Terug meer doorschijnende wijn, robijnrood met paarse rand.
    De discrete zachte hout- en pepertoetsen en het frisse fruit worden intenser na walsen. Er is een rokerige toets.
    In deze wijn zijn de tannines iets minder rijp en er is een klein surplus aan aciditeit.
    Deze wijn wordt het best vrij jong en op zijn fruit gedronken.
     

  8. Château Dacher de Delmonte 2012 13° alcohol

    Om ons toe te laten te genieten van deze wijn in wording - hij rust pas sinds 4 maanden op vat – heeft Alain er speciaal voor onze degustatie enkele flessen van afgetrokken.

    De wijn is licht doorschijnend robijnrood met lichte schittering.
    Zonder walsen ruiken we de frisse geur van rood fruit, vooral zwarte kersen, gedragen op de alcohol die lichtjes in plus staat.
    Het hout is vanzelfsprekend veel bescheidener aanwezig, maar is toch reeds aangenaam.
    De weinig aanwezige tannine komt hard over zonder echt wrang te zijn. Ook de zuren vertonen geen groot potentieel.
    Dit wordt wellicht een ronde wijn maar toch met minder sterke structuur.
     

Besluit
De degustatie van Château Dacher de Delmonte illustreert ons weer eens hoe boeiend en verrassend de wijnen uit Listrac zijn.
De kwaliteit van de millésimes 2007 tot 2010 bleef toenemen. Het koppel van de grote jaren 2009 en 2010 zal geschiedenis schrijven. Daarna was er een terugval. Dat verhaal is geschreven door de wisselvallige klimatologische omstandigheden van de jaargangen die we reeds eerder hebben beschreven bij de degustatie van Saransot-Dupré. Maar het boeiende ligt er in dat de wijnboer elk jaar met al zijn inspanning en toewijding probeert het best mogelijke product uit zijn druiven te halen.
Er is ‘passie’ en labeur voor nodig, en die is er zeker te vinden bij Francine en Alain.

Verslaggever,
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Champagne Bauser Réserve
Château Saransot-Dupré 2011 (wit)13.5014.00
Château Dacher de Delmonte Rosé12.7813.50
Château Dacher de Delmonte 2007 (rood)14.1014.75
Château Dacher de Delmonte 2008 (rood)14.4215.00
Château Dacher de Delmonte 2009 (rood)15.7816.50
Château Dacher de Delmonte 2010 (rood)15.5016.50
Château Dacher de Delmonte 2011 (rood)14.2815.00
Château Dacher de Delmonte 2012 (rood)
, , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 15 november 2013

Domaine de Montbuisson - Tourbes

Domaine de Montbuisson uit 34120 Tourbes Frankrijk.

Bernadette en Benoit Fettweis uit Verviers verlieten enkele jaren terug België om in de Languedoc aan een nieuw leven te beginnen, meer bepaald in Tourbes, nabij Pézenas, het dorpje van Molière op een 40 minuten rijden van Montpellier.
Ze breidden het Domaine de Montbuisson uit tot 25 ha en produceren er wijnen met een complex en expressief karakter. De wijnen worden gemaakt door ingenieur Benoit.

Wie meer wil weten over de productie van hun wijnen en over de vakantiewoningen: zie link hierboven

  1. Bérénice 2011 - Côtes de Thongues IGT 12,5 % alcohol
    75 % Sauvignon Blanc en 25 % Grenache Blanc – 40 hl/ha 6,40 euro/fl.

    Licht gele, heldere wijn.
    Hij ruikt bloemig en kruidig met een pikante toets van kardemom, maar ook naar acacia en ananas.
    In mond is hij beklijvend fris van smaak, met een beetje aciditeit in plus en met een bittertje.
    De afspraak is aromatisch kruidig met een bittertje.

    De wijnbouwer raadt deze wijn aan bij vis, ook gerookte vis, schaaldieren en exotische gerechten.
     

  2. Grains Blancs 2011 - Côtes de Thongue IGT 12,5 % alcohol
    80% Grenache en 20 % Sauvignon Blanc - 30 Hl/Ha 8,40 euro/fl.

    Iets donkerder dan de vorige, strogeel.
    Complexe kruidige neus met geuren van gember en venkel, lichte vanille en poire William.
    In de mond een licht mollige kruidig aromatische aanzet met smaak van abrikoos en eindigend op een licht bittertje.

    Geschikt voor bij kruidige gerechten.
     

  3. Philippine 2012 - Côtes de Thongues IGT 14 % alcohol
    100 % Sauvignon 8,80 euro/fl.

    Heldere, strogele wijn.
    Warme, complexe wijn met cedergeur, gegrild hout en acaciahoning.
    Een ronde wijn met mollige aanzet en mooie zuren met smaken van acaciahoning en zacht bittere marsepeinachtige afdronk.

    Benoit raadt aan deze wijn te schenken bij wit vlees, vis in saus en asperges.
     

  4. Ose - rosé 2010 – Côtes de Thongues IGT 13 % alcohol 50 %
    Grenache Blanc en 50 % Cinsault 6 euro/fl.

    Opmerkelijk licht ‘vieux rose’ tot zalmkleurige roséwijn.
    In de neus nog veel opmerkelijker! Eerst treedt de geur van een soort citruslikeur naar voor, maar ook het bouquet van bosaardbei, rode bessen en framboos is duidelijk aanwezig.
    De smaken van de aardbeien, bessen en citrusvruchten worden aangevuld met een pepertoets en zetten zich door in de afdronk.

    Deze wijn zal verrassen bij exotische visgerechten die met fruit (citrus, …) zijn bereid.
     

  5. Paraphé Cinsault 2012 – Côtes de Thongues IGT 12,5 % alcohol
    100 % Cinsault 8 euro/fl.

    Licht doorschijnende wijn met sombere kersenkleur.
    Een typische wijn van pure Cinsault, met krachtig fruitig bouquet van rijpe tot gekonfijte kersen, rode bessen en frambozen en een lichte toets van roze peper en paprika.
    De zachte tannine en de frisse fruitzuren zijn mooi in evenwicht.
    Een krachtig fruitige wijn die in de mond blijft hangen.

    Benoit raadt aan hem fris te drinken bij een roggevleugel met karpertjes, een pikant gerecht met scampi’s, grillgerechten of een pikante pizza, maar ook een wildstoofpotje.
    Deze wijn kan inderdaad flink wat recepten aan waarvoor je anders soms wel even twijfelt welke wijn daarbij zal overleven.

    De Cinsau(l)t is de druif van de bekende Bandol, ook een ‘monocépage’. De druif heeft weinig tannine maar een mooie zuurtegraad en geeft wijn het boeket van amandel, framboos en noten. Het is een vroeg rijpende druif, die een hoog rendement kan opleveren en die gemakkelijk machinaal te oogsten is. Voor zijn resistentie tegen rotting en zijn hoge opbrengst werd deze druif in de jaren tachtig aangeplant in de plaats van de Aramon. Nu wordt deze druif door veel wijnboeren vervangen door Syrah.
     

  6. Bois des Bécasses 2010 – Côtes de Thongues IGT 14 % alcohol
    100 % Cabernet Sauvignon 8,80 euro/fl.

    Ondoorschijnende, donker robijnrode wijn.
    De geur is complex met cedertoetsen en een bom aan rood en zwart fruit, vooral cassis, een beetje tabak en eucalyptus. Een typische maar aangename en complexe zuiderse Cabernet Sauvignon.
    In de mond is deze wijn complex met een zeer aangename aciditeit die mooi in evenwicht is met de zachte tannine, een mooie continuïteit en een fruitige afdronk.

    Deze Cabernet Sauvignon zal klassiek passen bij rood vlees, bij voorbeeld met een wijnsaus met een flinke portie sjalot, wild en kazen met een stevige smaak.
     

  7. Grains Noirs 2011 – Côtes de Thongues IGT 14,5 % alcohol
    45 % Syrah, 30 % Alicante Boeschet en 25 % Grenache Noir 14 euro/fl.

    Ondoorschijnende, zeer donkere robijnrode wijn met purperen schijn.
    De geur is complex en doet denken aan een warme zuiderse Côtes du Rhône:
    geuren van peper en kruiden als tijm en ‘garrigue’, rijp zwart en rood fruit, eik, ceder en vanille. In de mond hebben we sappig fruit in evenwicht met de stevige tannines en met een lange aangename, kruidige finale.

    Jong en ‘op zijn fruit gedronken’ bij een grill met zuiderse groenten en bereidingen is dit een uitstekende keuze.

    De Alicante Boeschet geeft deze wijn enkele aspecten mee die net iets anders zijn dan we gewoon zijn bijvoorbeeld bij een Côtes du Rhône. Het is een ‘tinturier’ wat betekent dat het één van de zeldzame druivensoorten is met rood vruchtvlees. Deze soort wordt voornamelijk gemengd met andere soorten, maar wordt in Californië ook wel eens als hoofdcépage of in een monocépage verwerkt. Ze geeft wijnen die kruidig zijn, met aarde-aroma´s, en ze zijn diep paars van kleur.

    Een wijn voor bij ‘stevige’ recepten of gewoon om er van te genieten.
     

  8. Bois des Bécasses 2007 – Côtes de Thongues IGT 13,5 % alcohol
    50 % Cabernet Sauvignon, 30 % Syrah en 20 % Grenache Noir 10 euro/fl.

    Een weinig doorschijnende robijnrode wijn met duidelijke evolutiekleur in de rand.
    Geuren van ceder en leder en een bom aan gekonfijt rood en zwart fruit. Ook van tabak en pepers na walsen.
    Deze volle wijn is aromatisch en complex met een mooi evenwicht en een aangename lange afdronk.
     

  9. Ambre Satine – Côtes de Thongues IGT 14 % alcohol
    Gemaakt van ‘vendage tardive’ 12 euro/fl. (50 cl)

    Deze wijn heeft de kleur van oud goud.
    We ruiken honigkaramel, acacia, vlier, rozen, vanille en gekonfijt fruit zoals perzik, abrikoos en lychee en een kruidige toets van kardemom.
    In de mond geeft deze ‘moelleux’ een mooi evenwicht tussen zoet en zuur. Het fruitig bouquet wordt bevestigd in de aroma’s van gekonfijt fruit waarin we ook vijgen smaken.

    Benoit stelt voor hem te drinken als aperitief, bij foie gras of desserts met chocolade of fruit.

 

Verslaggever
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Bérénice 2011 (wit)12.7114.00
Grains Blancs 2011 (wit)13.1414.00
Philippine 2012 (wit)13.8614.00
Ose 2010 (wit)12.7013.00
Paraphé Cinsault 2012 (rood)13.1413.50
Bois des Bécasses 2010 (rood)14.4315.00
Grains Noirs 2011 (rood)14.7915.50
Bois des Bécasses 2007 (rood)15.2116.00
Ambre Satine (moelleux)15.2116.00
, , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 18 oktober 2013

Blindproef met wijnen uit de kelder in het kader van het examen meester/grootmeester

Er zijn vanuit onze Gilde maar twee kandidaten voor het examen voor ‘Grootmeester’. Er zijn geen kandidaten voor de titel van ‘Meester’. Maar toch zijn we allemaal wat zenuwachtiger toegekomen dan anders.
Er is een ongewoon grote opkomst hoewel een 10-tal trouwe leden met pijn in het hart zich voor deze avond hebben verontschuldigd.
De verjonging van de groep zorgt dat er gezocht wordt naar bevestiging van kennis en ervaring.

Spijtig dat de Vlaamse Gilde niet toelaat dat een Grootmeester kan terugkomen om zijn titel te bevestigen. Maar we zijn al dankbaar voor de grote inspanning om jaarlijks een dergelijk groot evenement te organiseren en te bekostigen.

Soit we waren dus zenuwachtig in aanwezigheid van zo veel wijnvrienden de grote wedstrijd tegen onszelf aan te gaan.

De reeks witte wijnen werd een martelgang.
De eerste wijn zou de grote meerderheid op een vals spoor zetten met zijn strakke structuur en bittere toets op het einde omdat deze wijn toch niet echt typisch was. Ook de Riesling was vrij discreet in zijn karakter. Van een Grand Cru hadden we wat anders verwacht.

  1. Sancerre Domaine des Buissones 2009 - 13 % alcohol

    Zeer licht geel , helder en blinkend spiegel.

    Lichte geuren van gras, citrusvruchten: een beetje pompelmoes, appel peer, kiwi en meloen.
    Vuursteen en licht bloemig.

    De smaak bevestigt volledig de waargenomen geuren. Mooie mineraliteit. Nogal ‘strakke wijn, maar evenwichtig en soepel met een finale op fijne zuurtjes en een verwarrend bittertje.

    Deze Sauvignon zal smaken als aperitief met groene olijven en hapjes op basis van tapenades. Bij een eenvoudige, knapperig gebakken vis (‘van de molenaarsvrouw’) met een salade met vinaigrette of mayonaise zal hij ook zijn mannetje staan.

    Bij deze eerste wijn misten we de ‘kattepis’ of ‘buxus’ in de eerste neus. Proevers die nog nooit een Sauvignon miskenden gingen hier de mist in.
    De was een mooie les voor wie naar een examen wil optrekken: bekijk de eigenschappen van alle wijnen als je de kans hebt ze allen op het zelfde ogenblik naast elkaar te zetten en haal er dan pas de meest typische kenmerken uit en elimineer zo wijn per wijn.
     

  2. Kleine Zalze Chenin Blanc 2012 Zuid-Afrika - 14 % alcohol

    Goud geel met lichte schittering. Helder met een licht bruine schijn.

    Rijp exotisch fruit, ananas, lichee en perzik.

    Licht droog maar toch een beetje vettig in de mond. Tegelijk fris en nerveus. Veel exotisch fruit, met smaken van mango, meloen en een beetje peer.

    Deze Chenin, ook Steen genaamd in Zuid-Afrika, zal bevallen bij het aperitief, maar ook bij aromatische gerechten van kip of wit vlees in de wok of in de tajine.
    Zalm met een mangoslaatje (klik hier voor recept) zal zich goed lenen om er deze Chenin bij te schenken.

    “Bush vine” staat voor de snoeiwijze: de druiven groeien aan ‘solitaire’ struiken, zodat de takken en de bladeren gans de dag door de druiven beschermen tegen de felle zon en zo toelaten dat het fruit toch voldoende zuren en frisheid bewaart om een aangename wijn te kunnen maken ondanks het warme klimaat.

    De typische aroma’s van Chenin zijn die van bloemen, van noten en perzik en van kweepeer. Hij kan hooi-achtig zijn en geeft vaak een finale op honing. Hier waren die elementen niet meteen expressief aanwezig. Wellicht dat de frisheid van deze Zuid-Afrikaner het extra moeilijk maakte.
     

  3. Kirchberg Riesling grand Cru 2011 (Barr) - 12,5 % alcohol

    Licht geel met groene schijn.

    Aromatisch met zowel vegetale, als florale tonen. Fris rijp fruit.

    In deze mond vullende wijn domineert het fruit en de levendige zuren. Kruidig en mineraal. Een fruitige afdronk.

    Niet meteen voor het zware werk bij zuurkool, maar wel voor bij gevarieerde, kruidige zuiderse slaatjes met zeevruchten. Ook bij zachte witte kazen.

    De Kirchberg van Barr is niet te verwarren met de Kirchberg van Ribeauville, 25 km zuidelijker in de Elzas en die eerder zuidwestelijk gericht is en volop van de zon geniet. De Kirchberg in Barr is zuidoostelijk gericht en moet het doen met de ochtendzon. Deze 2011 herkennen we in deze blindproef ook niet meteen als Grand Cru.
     

  4. Domaine de la Meulière Chablis 1e cru Mont de Milieu 2008 - 13 % alcohol

    Licht gele kleur, helder en met een mooie schittering.

    Boeket van meidoorn, citrus en een lichte vanilletoets en een malolactische ‘hint’.

    Zachte zuren met een mooie citroenzeste en een mooie minerale ruggengraat, eindigend op een licht bittere toets van zachte karamel en een klein vleugje honing.

    Lekker als aperitief met hapjes van vis. Hij past trouwens goed bij schaal- of schelpdieren, gemarineerde rauwe vis, gerechten met bittere groenten zoals artisjok of asperges of bij een geitenkaas.

    De Commanderij bezocht 2 jaar terug Nicolas en Vincent Laroche in hun bedrijf te Fleys en kocht er deze wijn aan. Tijdens de uitgebreide degustatie bevonden we deze Mont de Milieu als de beste van het huis.
    La Meulière is ook elk jaar te vinden in de wijnbeurs in Lille. Het bedrijf oogst nog volledig manueel en maakt de wijn hoofdzakelijk in inox. Enkele procentjes liggen op eiken vaten waardoor de doorgaans strakke een wijn een vollere smaak krijgt.

    Deze wijn bracht voor velen de sleutel van de puzzel aan: de Chardonnay was gevonden.
    De wijn met de meest bruine schijn was de Chenin. Enkele discrete eigenschappen bevestigden het.
    Wie zijn eerste glas pas op het einde uitdrinkt op kamertemperatuur vindt een totaal andere wijn dan bij de start waar onze mond nog wijnvreemde elementen aanleverde. Wie nu nog ook eens goed rook, kreeg de ‘aha-erbebnis’: verdorie die eerste wijn ruikt toch naar een soort kruidige buxus en is dus de Sauvignon. Wijn 3 de Riesling.

    Wie op het einde niet wist waar te beginnen om bij te sturen was hopeloos verloren gelopen met slechts 4 wijnen op tafel. In de pauze werd vooral veel frustratie geventileerd.

    Op naar de reeks van de 5 rode wijnen.
     

  5. Bourgogne rouge Joseph Drouhin Laforet 2011 - 12,5 % alcohol

    Licht kersenrode tot robijnrode wijn.

    Een neus met aroma's van rood fruit (framboos, rode aalbessen, wilde aardbei).

    De wijn is aangenaam in de mond, fruitig – zure kersen - en verfrissend, met lichte tannine en elegantie.

    Lekker en correct gemaakte Bourgogne.

    Dit was een weggevertje om te starten.
    Maar de tweede maakte het ons al een stuk moeilijker.
     

  6. Ribera del Duero 2008 Ribon Barrica (92 % Tempranillo en 8 % Merlot!) - 13,5 % alcohol

    Deze Duero is fonkelend donkerrood tot bijna zwart.

    Hij geurt eerst zeer discreet naar rijp rood fruit en gebladerte in de herfst. Na walsen ontwikkelen zich in het glas vooral tertiaire geuren van mokka en rook en worden de fruitige tonen discreter.

    Bijzonder vol van smaak, geen storend hout en met discrete toetsen van rijpe bramen.
    De verhouding tannine-zuur is zeer aangenaam. Deze wijn is krachtig in zijn afdronk met zachte tannine en een aangename ruggengraat van verouderde zoete Amerikaanse eik.

    Hij past bij een kruidige lamsbout en andere stevige vleesgerechten of gerechten verrijkt met chorizo en bij pittige kaas.

    Deze Tempranillo draagt veel namen:
    • Aragonēs, Aragonez of, Tinta aragonez in Portugal.
    • Cencibel, Tinto del pais, Tinto de Toro of Tinto fino in Spanje.
    • Tinta roriz, de plaatselijke naam in de Douro vallei waaronder de tempranillo gebruikt wordt voor rode port.
    • Ull de llebre (haze-oog), de lokale naam in Penedés.
    • Valdepenas, in California

    Rioja was in 1933 de eerste DO-regio van Spanje. Ribero del Duero kreeg de erkenning pas in 1982.

    DOCa (Denominación de Origen Calificada) is in Spanje het hoogste niveau.
    Alleen Rioja en Priorat halen de norm.

    DO (Denominación de Origen) slaat op een geografische afkomst en een specifieke stijl. Er zijn er een 70-tal.
    Het betreft specifieke kenmerken als druivensoorten, aantal stokken per hectare en opbrengst, maar ook technische voorwaarden inzake vinificatie.
    De Rias Baixas die we vorige maand degusteerden is daar een voorbeeld van.

    VP (Vino de Pago) staat voor de erkenning van een solitair bedrijf dat niet tot de DO-klasse kan behoren omdat het buiten een DO-regio ligt.
    Ze bevinden zich vooral in Castilla-La Mancha , Navarra en Utiel-Requeña.
    Indien de wijn het niet beantwoordt aan de locale voorwaarden binnen een DO-regio maar toch een hoge kwaliteit bereikt, krijgt hij de 'Vino de Pago Calificado' status.

    VC (Vino de Calidad con Indicación Geográfica) is een tijdelijke erkenning tussen DO en VP. Er zijn hier 7 erkenningen onder gebracht waaronder de Cangas-zone in Asturias.

    VT (Vino de la Tierra) zegt meer over de afkomst dan over de kwaliteit of een stijl. Bij voorbeeld: Cadiz.

    Enkele Spaanse termen op een etiket:

    Blanco : wit
    Rosado : rosé
    Tinto : rood
    Bodega : producent, kelder
    Cosecha = Vendimia : oogstjaar
    Embotellado ala propriedad : gebotteld door de producent
    Dolce : suikergehalte groet dan 50 g/l
    Seco : droog = suikergehalte lager dan 5g/l
    Licoroso (Vino de Licor) : verstrekte wijn en gewone zoet
    Joven : wijn zonder specifieke voorwaarden inzake houtlagering. Kan het jaar na de oogst op de markt komen
    Crianza : minstens 2 jaar oude wijn en minstens 6 maanden doorgebracht, op eiken vaten (barricas)
    Reserva : minstens 3 jaar oude wijn en minstens 12 maanden doorgebracht op eiken vaten
    Gran Reserva : alleen in goed wijnjaren of van goede cuves en minstens 5 jaar oud waarvan minstens 24 maanden doorgebracht op eiken vaten
    Roble : gerijpt op eiken vaten
  7. Château Rochebelle Saint-Emilion Grand Cru 2006 - 13,5 % alcohol

    Merlot en Cabernet Franc

    Donkere, kersenrode wijn met schitterende spiegel en nauwelijks evolutie in de rand.
    Sommigen zien een paarse rand en denken aan Côtes du Rhône. Het kwaad was gezaaid.

    In de neus nemen we zwart fruit waar, vooral cassis, ceder, vanille en zoethout. Tabak.
    Het fruit is zwoel. Alweer reden om in de fout te gaan.

    Krachtig in de mond. Mondvullend rood en vooral zwart fruit. Een mooi evenwicht tussen de levendige zuren van het fruit enerzijds en tannine en eik anderzijds.

    Deze nieuwe Gr and Cru heeft onder zijn buren 4 Premiers Grands Crus: Ch. Pavie, Ch. La Mondotte, Ch. Troplong Mondot en Ch. Trottevieille. Een gelegenheid om het even te hebben over de classificatie die sinds 2010 in Frankrijk is gewijzigd.
     

    1. AOP / Appellation d'Origine Protégée, voorheen: AOC / Appellation d'origine contrôlée
    2. IGP / Indication Géographique Protégée, voorheen: Vin de Pays / Landwijn met geografische herkomstbenaming
    3. Vin de France, voorheen: Vin de table / Tafelwijn of VCC / Vin de Consumation Courante.

      De benaming VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieure) is sinds 31 december 2011 afgeschaft.
      AOP kan aangevuld worden met de volgende nadere kwaliteitsaanduiding:

    1. Cru Bourgeois Superieur
    2. Cru Bourgeois Exceptionel
    3. Cru Bourgeois
    4. Grand cru of zoals in de Bordeaux
      1. Cinquieme Grand Cru (5e van de grootste klasse)
      2. Quatrieme Grand Cru (4e van de grootste klasse)
      3. Troisieme Grand Cru (3e van de grootste klasse)
      4. Deuxieme Grand Cru (2e van de grootste klasse)
      5. Premier Grand Cru (De beste van de grootste klasse)

    In tegenstelling tot het klassement van de Grands Crus Classés in de Médoc op de linkeroever dat sinds 1855 vast ligt, wordt het klassement in Saint Emilion om de 10 jaar herzien. De nieuwe procedure van 2006 gaf aanleiding tot veel juridische betwistingen.
    De lijst van de gewone ‘Grands Crus’ wordt jaarlijks herzien. In 2012 verwierf Château Rochebelle deze titel samen met 81 andere producenten. Hogerop staan nog 4 Premiers Grands Crus Classés A en 14 Premiers Grands Crus Classés B.
     

  8. Château Cantelauze Malbec 2009 Cahors - 13,5 % alcohol

    Intens rode kleur.

    Een neus van gekookt zwart fruit, mokka, hooi en hout in de geur. Ook complexe geuren van viooltjes, mokka, chocolade en wat caoutchou.

    Geconcentreerd, mondvullend, bramen, vleeskers, balsamico, kruiden. Evenwicht tussen de zuren en de bijzonder plakkende tannine.

    Mediumlange tot lange afdronk, iets bitter.

    De kwaliteit van deze wijn uit een bijzonder gunstig jaar zette velen op een verkeerde voet.

    De gulle tot ‘rijke’ wijnen van Cahors kunnen gerechten uit de Indiaanse, Creoolse of Cajunkeuken aan en ze passen bij ruim assortiment kazen met een zeer uitgesproken karakter zoals de Beaufort, de Parmiggiano, de Cheddar, de Pont l’Evêque of de Chèvre Noir.
     

  9. Château Jasse de Bressy 2006 Châteauneuf du Pape - 15 % alcohol

    Deze donkere, bijna zwarte wijn heeft een kersenrode tot granaatkleurige schijn.

    In de zwoele, zoete neus ervaren we vooral rijp zwart fruit waaronder rijpe krieken. Ook rode vruchten en zoethout. Er zijn tertiaire geuren van cacao en leder.

    Zeer krachtige ronde wijn en nog een beetje hard in de mond maar toch met tannine die belooft zijdezacht te worden, met smaken van confituur van zwart fruit en van kruiden, vanille en cacao.

    Deze wijn heeft potentieel voor nog minstens 20 jaar.

    Jong –nu nog jong! - drinken bij gegrild rood vlees of een kruidig bereide lamsbout, gegaard op lage temperatuur, of later bij stoofpotten van wild.

    Het echtpaar Mousset Barrot was enkele keren op bezoek in Commanderij De Mandel. Maar uit de Colruyt kent bijna iedereen ook hun Châteauneuf du pape: ‘Château des Fines Roches’ en hun Côtes du Rhône Village: ‘Bois de la Garde’.

    Jasse de Bressy is gemaakt van 80 % Grenache, 5 % Mourvedre, 15 % Syrah. Deze mediterrane druiven worden, soms samen met de andere Zuid-Franse soorten Carignan en Cinsau(l)t ook gekweekt en geblend in enkele andere grote wereldregio’s met mediterraan karakter zoals in Central Coast in California en Barossa Valley en McLaren Vale in Zuid-Australië.

    Châteauneuf du Pape heeft sinds 1936 het AOC-label. Nu dus AOP.

    • De druiven moeten met de hand geoogst worden.
    • Het alcoholgehalte moet minstens 13,5 procent bedragen.
    • Er zijn 8 rode druivensoorten en 5 witte druivensoorten toegelaten
    - 8 rode: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault,Terret Noir, Muscardin, Counoise, ,Vaccarèse
    - 5 witte: Roussanne, Clairette, Bourboulenc, Picpoul en Picardin
    • Maximale opbrengst per hectare: 35 hectoliter

    Leden van het controle-orgaan ‘Syndicat des Propriétaires Viticulteurs de Châteauneuf-du-Pape mogen de speciale fles gebruiken: de ‘mitralis’ met de pauselijke tiara boven twee gekruiste sleutels van St-Pierre en omringd door de inscriptie ‘Châteauneuf-du-Pape contrôlé’ in gotische letters.

    Bij leden van SIDVAOC - Syndicat Intercommunal de Défense Viticole de l’Appellation d’Origine Contrôlée, waaronder Roger Sabon en Grand Veneur, zien we een bisschoppelijke mijter of de ‘mitra’.

    Noch de flessenvorm noch de stempels zijn verplicht. Maar ze geeft natuurlijk wel een sterke uitstraling!
     

De invoeging van de Malbec en de Tempranillo in het examen is wellicht een goede keuze. Het verplicht de liefhebber zich verder te wagen dan het vertrouwde Frankrijk.

Wie weinig ruimte heeft voor stockage komt nu trouwens ook in de problemen om betaalbare en bovendien ook goede Franse wijnen te vinden van de jaren 2011 tot 2013.
Wie nog een goede 2010 op de kop kan tikken laat die beter niet staan … of kan misschien ook eens een paar andere landen gaan verkennen.

We wensen onze wijnvrienden van de Commanderij die optrekken naar het examen het allerbeste toe. We stellen hen alvast gerust: als je de 4 wijnen samen naast elkaar voor je staan hebt is het een stuk gemakkelijk om ze een etiket op te plakken dan wanneer je ze één voor één gepresenteerd krijgt. Succes , vrienden!

Verslaggever
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Sancerre Domaine des Buissones 200912.8114.50
Kleine Zalze 2012 Z.Afrika14.1216.00
Alsace gr cru Kirchberg de Barr 201114.0015.00
Chablis 1e Cru Mont de Milieu2008 La Meulière14.0616.00
Joseph Drouhin Laforet 2011 13.8115.00
Ribon Barrica 200815.1816.00
Chateau Rochebelle St. Emilion Gr. Cru 200614.8116.00
Chateau Cantelauze 200915.0016.50
Chateau Jas de Bressy 200616.0017.00
, , , , , , , , ,

vrijdag 20 september 2013

Rias Baixas

Rias Baixas

We ontmoetten een bijzondere man, Germán Muñoz (zeg maar Moenjo), een Spanjaard ,die ‘Vlaams’ wil leren omdat zijn schoonmoeder een Waalse is, maar afkomstig uit Vlaanderen en die 25 procent van de genen van zijn zonen bepaald heeft. Geef toe, dat is een stevig gevoelsargument om Vlaams te leren. We hebben hem ’s namiddags meteen naar brouwerij Rodenbach meegetroond. Wij wensen hem toe hij met het bier uit het mooie proef pakket Rodenbachbier ook de taal van Rodenbach ‘absorbeert, of nog beter: ‘assimileert’’.
Hij spreekt overigens al een pak talen en wil graag nog meer van de wereld zien. Hij is drieënveertig maar heeft al een zeer gevarieerde carrière achter de rug.
Germán is empathisch en charismatisch. Vijfhonderd jaar geleden hebben de Spanjaarden andere soldaten naar hier gestuurd!
Maar als hij begint te spreken over zijn Rias Baixas, krijg je een strenger onderwijzer aan het woord dan hertog Alva himself. Tegen het eind van de avond waren we gebrainwasht:
‘xabras’, de aarde van de wijngaarden van Rias Baixas is buitengewoon. Ik vergeet nooit meer dat het granietzand en de zilte lucht twee belangrijke factoren zijn en dat er ook een strook met leisteen is te vinden die allen zorgen voor een aparte mineraliteit en bijzondere aroma’s in de albariño. En ik moet zeggen: als ik er eentje zou blind proeven met die eigenschappen zal ik waarschijnlijk niet meer meteen zoeken naar herkenningspunten onder de Riesling of de Chablis premier cru. Spijtig dat we er niet even een paar naast elkaar konden zetten.

Germán leerde ons nog meer over de Rias Baixas, de streek van de zuidelijkste inhammen aan de Spaanse westkust, juist boven Noord-Portugal. De wijnranken groeien er op een hoogte van 100 tot 300 meter meestal in kleine aangelegde terrassen, als pergola’s op stokken van 1,80 m boven de grond die schaduw geven aan de kinderen die er onder spelen, beschut tegen de felle zuiderse zon. Ten minste als het niet regent en als er geen mist hangt, want het regent er driemaal zoveel als hier!

De streek heeft met zijn bijzondere en aromatische wijnen de laatste twee decennia de ambitie verworven tot de top van het land te gaan behoren. De belangrijkste druif, de albariño, heeft inderdaad de allures van die andere edele druif, de Riesling, waarmee dit ras genetisch verwant is en dat eveneens met fijne zuren en een bom aan exotisch fruit de proever kan bekoren.
Deze droge wijnen zijn goed gestructureerd en ideaal om de plaatselijke pinxtos – of tapas - en de andere delicatessen uit de zee te begeleiden. Maar even goed voor onze delicatessen uit de zee.

We proefden uitsluitend jonge wijnen van 2012 en een enkele 2011.

Señor Muñoz, het was bijzonder aangenaam enkele uren samen met u door te brengen.
Dank u voor de inleiding en de begeleiding van de degustatie. Ik hoop dat we elkaar nog terugzien.

  1. Adega Condes de Albarei - Condes de Albarei 2012 – Salnès – 13 %

    Deze wijn is licht strogeel met een groene schijn, helder en fonkelend.

    Een ‘frisse’ minerale neus, intense geuren van exotisch fruit, citrus, een beetje aromatische kruiden, maar ook floraal, witte bloemen met een toetsje lavendel.
    Na walsen een boeket van wit steenfruit maar ook van appel, die onder meer aan de malolactische gisting doet denken maar allicht ook intrinsiek aanwezig is.

    Een aanzet met levendige zuren, evenwichtig, mineraliteit en aroma’s van exotisch fruit. Nog een beetje smaak van de gisting, rijpe appel, aangenaam fruit, met een lichte molligheid en met een aangename frisse, minerale en aromatische afdronk die toch eventjes blijft hangen.

    Een stevige start met een lekker wijn voor een aperitief in de zon, lekker bij schaal en schelpdieren.

    Persoonlijke score: 14/20
     

  2. Bodegas Valdamor - Valdamor Albariño 2012 – Salnès – 12,5 %

    Licht goudgeel, helder en schitterend van spiegel. De wijn vertoont een lichte pareling in het glas.

    Geuren van citrus, jonge, zure appel, witte bloemen en na walsen complexe geuren van rijp exotisch fruit.

    In de mond fris en toch licht mollig, goed van structuur met complexe aroma’s van citrus, appel, steenfruit en bloemen en een lichte ziltigheid die doorgaat in een mooie lange afdronk.

    Een wijn die het vertrouwen geeft een mooie ontwikkeling aan te kunnen.
    Als je er lang genoeg van af kan blijven.

    Persoonlijke score 15/20
     

  3. Adegas Gran Vinum - Mar de Viñas 2012 – Salnès – 12,5 %

    Licht geel met groene schijn. Helder en met een mooie schittering.

    Een boeket van wit fruit, vooral witte perzik, witte bloemen een kruidigheid die aan bittere sinaasappelcompote doet denken.

    Het boeket zet zich door in de aroma’s van steenfruit, levendige zuren en ook ziltigheid en minerale toetsen.

    De kruidige, minerale afdronk doet denken aan witte bloemen en sinaasappel en is vrij lang.

    Persoonlijke score: 14,5/20
     

  4. Bodegas y viñedos Don Olegario - Don Olegario Albariño 2012 – Salnès – 13 %

    Licht strogeel met groene schijn. Helder en met een mooie schittering.

    Een rijk boeket van zoete appel, jonge meloen uit Charentes, aangename pompelmoes en een kruidigheid. Na walsen komen er intensere geuren van citrus vrij.

    Lichte molligheid en mond vullende minerale smaak. Aroma’s van citroen en sinaasappelschil.

    De afdronk op mineraliteit en witte bloemen is gedragen door een aangenaam sinaasappelbittertje en die blijft hangen.

    Persoonlijke score: 15,5/20
     

  5. Bodega Cooperativa Vitivinicola Arousana - Paco & Lola 2011 DO Rίas Baixas, subregio Salnés - 12,5% - 100% albariño.

    Strogeel met groene schijn, helder en met een mooie schittering.

    Aangenaam en intens boeket van frisse kruiden en jonge groene appel, jonge peer, citrusvruchten, meloen, exotisch fruit en de geur van een bloeiende boomgaard.

    Zachte aanzet van mineralen en frisse zuren van pompelmoes en bittere sinaasappelcompote. Zuur en bitter in een mooi evenwicht.

    Een mooie lange afdronk.

    Persoonlijke score: 15,5/20
     

  6. Bodegas La Val - La Val – Albariño 2011 – Salnès – 12,5 %

    Licht goudgeel en helder met een schitterende spiegel.

    In de neus is deze wijn zilt en mineraal, met een boeket van groene kruiden, terug de jonge groene appel en peer en citrus. Na walsen citrus en ananas.

    In de mond wordt het boeket bevestigd door de aroma’s.
    Het is een stevige, aangename wijn met een mooie lange afdronk op steenvruchten en een aangenaam bittertje.

    Tot nu toe is dit de wijn die mij het meest aan Riesling doet denken en die gegarandeerd ook een lange en boeiende evolutie zal aan kunnen zoals zijn goede noordelijke verwant.

    Persoonlijke score: 16/20
     

  7. Bodegas As Laxas - Laxas 2012 - Condado del Tea – 12,5 %

    Licht strogele wijn met groene schijn, die helder is en met mooie spiegel.

    Mineraal, rokerig en gistgeuren in de neus, fruitig, terug met appel en citrus, maar ook abrikoos en bloemen.

    Verfrissende, evenwichtige en complexe wijn, smakend naar appel, citrus en mandarijn.

    We genieten van een mooie complexe afdronk waarin limoen en de minerale tonen sterk aanwezig zijn.

    Persoonlijke score: 15,5/20
     

  8. Bodegas Coto Redondo - Albariño Señorio de Rubios 2012 - Condado del Tea – 12,5 %

    Deze licht goudkleurige wijn met groene schijn is helder en fonkelend. En jawel, deze Spaanse bezit ‘mooie benen’.

    Een neus met een rijk en gevarieerd boeket aan fruit (kruisbes, witte perzik en abrikoos, frisse appel en peer, lychee) maar ook kruidigheid zoals anijs en buxus. Ook de geuren van bloemen zijn terug aanwezig.

    Een nog lichtere aanzet van zachte zuren dan we eerder al proefden deze avond. De fruitige geuren zetten zich verder in deze aangename, licht mollige wijn met een discrete aciditeit, maar goed van structuur en evenwicht.

    Persoonlijke score: 16/20
     

  9. Adegas Galegas - D. Pedro de Soutomaior 2012 – Salnès – 12,5 %

    Fonkelende, licht strogele wijn.

    De geur is fris, ziltig en mineraal met toetsen van rijp grapefruit en sinaasappelzeste.

    Droog en mineraal in de mond met een ziltig karakter en de bevestiging van de geuren door de fruitige citrusaroma’s van rijpe grapefruit, van limoen en zeste van sinaasappel, aangevuld met een zoete kruidigheid.

    Een licht mollige, aangenaam fruitige wijn met een mooie afdronk op een toets van acaciahoning.

    Persoonlijke score: 15,5/20

Verslaggever
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Adega Condes de Albarei - Condes de Albarei – 2012 - Salnès13.7114.00
Bodegas Valdamor – Valdamor Albariño – 2012 - Salnès13.9214.50
Adegas Gran Vinum – Mar de Viñas – 2012 Salnès14.3515.00
Bodegas y viñedos D. Olegario - Don Olegario Albariño – 2012 – Salnès14.8516.00
Cooperativa Vitivinicola Arousana – Paco & Lola – 2011 Salnès15.0716.00
Bodegas La Val - La Val – Albariño – 2012 – Condado del Tea14.7116.50
Bodegas As Laxas – Laxas – 2012 – Condado del Tea15.1415.50
Bodegas Coto Redondo - Albariño Señorio de Rubiós – 2012 Condado del Tea15.6416.00
Adegas Galegas – D. Pedro de Soutomaior – 2012 – Salnès14.3514.50
, , , , , , , , , , , , , , , , ,