Verslagen 2015-2016

Leden kunnen de presentaties van de wijnavonden raadplegen via de "Leden"-pagina.

zaterdag 18 juni 2016

Slotavond met Chateau de Majoulière
, , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 27 mei 2016

Waterford Estate (Stellenbosch/Zuid-Afrika)

1. Rose Mary Rosé 2015 - 10,8% alc.

Shiraz, Merlot, Tempranillo, Sangiovese, Malbec

Kristalheldere, licht zalmroze wijn.
In de neus hebben we een licht fruitig boeket dat na walsen iets intenser wordt.
Er is vooral een frisse frambozengeur, wat appel, ook een beetje kruidigheid en een restje gistgeur.
Deze rosé geeft in de mond een licht vettige aanzet. We proeven een zeer droge wijn met een knapperige frisheid en fruitigheid - waaronder terug vooral framboos - die zich doorzetten in de matig lange finale op frisse zuren.
Een aangename zomerse dorstlesser.

2. Pecan Stream Sauvignon Blanc 2015 - 13,4% alc.

Kristalheldere, lichtgele wijn met een groene schijn. Schitterende zilveren spiegel en een mooie glycerolrand.
Iets ingetogen geuren van frisse kruisbessen en passievrucht, groene appel en peer. Mineraliteit.
Droog en aangenaam fris in de mond. Een middelmatige zuurtegraad doorweven van fris fruit.
Vrij lang aanhoudende afdronk op fris exotisch fruit.
Een typische witte Sauvignon, wat strakker misschien dan sommige broertjes van de Loire, maar de getemperde frisse zuren zijn best bekoorlijk!

3. Waterford Sauvignon Blanc Elgin 2015 - 13% alc.

Kristalheldere, licht gele wijn met een groene schijn. Schitterende zilveren spiegel en een kleine glycerolrand.
We ruiken frisse passievrucht en kruisbes, witte perzik, peer en groene appel. Licht floraal. Zeer mineraal.
De wijn smaakt zeer fruitig en heeft een intense maar aangename aciditeit. Beide aspecten gaan samen op in de lange afdronk.
Intenser fris, fruitig en mineraal dan de vorige, maar toch nog in toom gehouden zuren.

4. Spioenkop 1900 Chenin Blanc 2012 - 13,5% alc.

Gemaakt op het wijndomein van Korova in Z. Afrika.
100 % natuurlijke gisten en 12 maanden “sur lie”. 1/3 gelagerd  op oude Franse eik en 2/3 in RVS cuves opgevoed. Na 6 maanden gemengd en terug op vaten van 300 l gestoken voor 6 maand.

Fonkelende, kristalheldere bleekgouden wijn met groene schijn.
Vrij floraal in de neus, maar ook rijp fruit waaronder rijpe appel, citrus, kweepeer en een flinke dosis vanille.
Deze ietsjes vettige wijn proeft fruitig en licht kruidig.
De afdronk is intens en lang, gedragen door de houttoetsen.
Je lust die houttoetsen of juist niet, maar je moet toch bekennen dat deze wijn goed gestructureerd is.

Enkele jaren terug was Koen Roose van Hooglede lid van Commanderij de Mandel.
Het is aangenaam nu deze lekkere wijn van hem te kunnen proeven op deze degustatieavond.
Koen, gelukwensen met dit mooie resultaat!

5. Waterford Chardonnay 2014 - 12,5% alc.

Heeft 8 m gerijpt op diverse nieuwe vaten van Franse eik van verschillende maten (500 l, 300 l en 228 l).

Heldere, lichtgele wijn en een groene schijn. Een schitterende spiegel.
Wat koel geschonken waardoor wat geduld en walsen nodig is om deze wijn tot leven te brengen.
Geuren van limoenschil – muskaatnoot - en rijpe perzik en rijpe ananas, met een zachte toets van verse amandelcake.
Deze wijn voelt licht vettig in de mond. Mooi gestructureerde wijn, met smaken van rijp exotisch fruit, rijpe druiven, citrus, een zachte kruidigheid dat eindigt op een bittertje in de finale.

Voor een op eik gerijpte wijn al aardig op dronk.

6. Waterford Pinot noir 2014 - 12,5% alc.

Gerijpt gedurende 10 maanden op Bourgondische vaten waarvan slechts 3 % nieuwe.

Vrij doorzichtige kersenrode wijn met lichte evolutie in de rand. Hoge tranenwand.
De geuren van zuren kersen en bosaardbeien zijn vermengd met lichte houtgeuren: kreupelhout en een discreet vleugje vanille.
Deze stevige – voor een Pinot Noir - zachte tannines zijn mooi in evenwicht met de frisse zuren.
Een matig lange afdronk.

Het hout is wat dominant aanwezig maar toch een zeer aardige Pinot Noir.

7. Pecan Stream Pebble Hill 2011 - 14% alc.

Een merkwaardige blend met druivenrassen uit de 4 windstreken waarvan Zuid Afrika ook echt het zuiden in neemt: Shiraz, aangevuld met Mourvèdre, Tempranillo en Sangiovese.
Deze wijn rijpte op 4 jaar oude eiken vaten.

Zo goed als opake, robijnrode wijn met hoge tranenwand.
Een merkwaardig fruitig en kruidig boeket. We ruiken pruimen, zwarte kersen, maar ook laurier, zoute drop, kruidnagel en toetsen van leder en chocolade.
In de mond vinden we een bom van gerijpt donkerrood fruit zoals pruimen, zwarte kersen en vlier en een stevige kruidigheid (kruidnagel). De zachte tannine en de fijne zuren zijn mooi in evenwicht.
Een matig lange afdronk. Hoewel het fruit in de nagalm snel terugloopt blijft toch een zekere warme kruidigheid hangen in de mond.

Voorwaar een merkwaardig samengestelde wijn die aardig uit de hoek komt!

8. Waterford Cabernet Sauvignon 2013 - 14,05% alc.

90 % Cabernet Sauvignon, 6 % Merlot, 2 % Cabernet Franc, Petit Verdot 2 %.
37 % nieuwe eiken vaten,  20 % eerste hergebruik, 40 % derde gebruik en 3 % ouder.

Zeer opake, donkere, robijnrode wijn zonder enige evolutie.
Intens boeket van zwart fruit: pruimen, kersen, cassis en ook rode bessen met cederhout en een snuif witte peper. Wat etherisch geuren als van venkel.
Ook beginnende tertiaire geuren van mokka, chocolade en wild vlees. Mineraal: natte stenen.
Deze droge wijn geeft ons in de mond een overweldigend complexe fruitbom gecombineerd met een mediterrane kruidigheid.
Mooi versmolten wijn met rijpe maar frisse tannines, fijne zuren en mooi versmolten hout.

Lange afdronk.

9. Waterford “ Kevin Arnold “ Shiraz 2011 Lloyd Francis - 14,7% alc.

Shiraz (92 %), Mourvèdre (8 %)

Gedurende 22 maanden gerijpt in kleine Franse eiken vaten.
Een intens donkerrode wijn. Volledig opaak.
Een volbloed Shiraz-neus, met zowel een flinke dosis rijp zwart fruit als kruiden en specerijen zoals zouthout, ceder, een rokerige toetsheid, peper en kruidnagel. Ook een florale toets. Al aardig wat tertiaire geuren van mokka, zwarte chocolade, leder en drop.
We proeven een volle wijn met een mooi evenwicht tussen de fluweelzachte tannine en de fruitige zuren vergezeld van een aangename kruidigheid.

Lange finale op zwart fruit en terug de kruidigheid die discreet in de mond blijft hangen.

Uw verslaggever,
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Rose Mary Rosé 201512.7814.00
Pecan Stream Sauvignon Blanc 201513.7814.50
Waterford Sauvignon Blanc Elgin 201514.1414.50
Spioenkop 1900 Chenin Blanc 201214.6416.00
Waterford Chardonnay 201414.3615.00
Waterford Pinot noir 201414.0714.50
Pecan Stream Pebble Hill 201215.2816.00
Waterford Cabernet Sauvignon 201315.5716.50
Waterford “ Kevin Arnold “ Shiraz 201116.4217.00
, , , , , , , , , ,

vrijdag 29 april 2016

Château Bon Baron

Vrijdagavond, 29april, waren Jeanette Van Der Steen en haar echtgenoot Pjotr, van wijngoed Bon Baron te Lustin te gast bij Commanderij De Mandel.

Lustin ligt in het gebied van de Côtes de Sambre et Meuse, sinds 2004 erkend als één van de acht erkende Belgische wijnappellaties.
Dit wijnbouwgebied bevindt zich in de valleien rond de Samber en de Maas. De steile oeverhellingen zijn geschikt voor de wijnbouw omdat de rivieren temperatuur regulerend zijn en de ondergrond er goed is. Die bestaat uit klei of leem, afgewisseld met kalk- zand- en leisteen.
De toegelaten druivenrassen zijn opgesomd in een lijst. Een maximale opbrengst van 65 hectoliter per hectare is toegestaan alsook chaptalisatie en ontzuring. De alcoholgehaltes moeten tussen de 9 % en 13,5 % bedragen.

Mochten we achter de talrijke opkomst raden naar een grote nieuwsgierigheid en hoge verwachtingen? De degustatie van 8 wijnen gaf in ieder geval op beide vragen een positief antwoord!

1. Müller Thurgau 2015 - 12% alc.

Genaamd naar de kweker en een andere benaming voor Rivaner. Men heeft lang gedacht dat het een kruising was van Riesling en Sylvaner, maar recente DNA-analyses hebben aangetoond dat het een kruising is van Riesling x Madeleine Royale.

Bleekgele kleur met groene schijn en een zilveren spiegel.
Kleine waterrand. Bij walsen kleeft de wijn aardig aan het glas.
Er zijn wat belletjes in het glas te zien.

In de neus fruitig met roze pompelmoes, citroenschil, witte perzik en peer zoals poire William’s. In de florale toetsen vinden we meidoorn, linde en acacia. Er is wat kruidigheid zoals bij kruisbes, vlierbessen en kruidige acaciahoning.

Zacht en aangenaam in de mond, licht vettig met wat restsuiker – smaakt naar druivensuiker, met frisse zuren, romig en een minerale component die we moeilijk kunnen definiëren (jodium?).
De middellange, aangenaam fruitig aromatische afdronk eindigt op een bittertje.
Als aperitief of bij een hapje met asperges of bij een fruitig gebakje.

2. Pinot Blanc 2013/14 - 12,5% alc.

Licht strogele kleur met groene schijn en een intense schittering.

Een boeket van fris tropisch fruit zoals lichee, ook groene appel. Verder is deze wijn een beetje floraal en mineraal en licht kruidig, neigend naar bittere amandel.
De aroma's in de mond gaan daarop door. Vooral de groene appel komt naar voor.
Mond vullend en evenwichtig – of toch wat zuur in plus, maar zeker niet storend, zelfs aangenaam verfrissend - met een middellange, aangename afdronk.

Een goed gemaakte, aromatische, verfrissende wijn.

3. Pinot Gris 2013 - 12,5% alc.

Verbleef 1 jaar op eiken vaten.

Strogele kleur met zilveren spiegeling.
Eerst nogal gesloten en na walsen een frisse neus met tropisch fruit, citroen en mandarijn. Met opwarmen bleef de geur rijker worden. Floraal. Kruidig met terug de bittere amandel, rokerig en een delicate cedertoets.
Licht mollig in de aanzet. Mond vullend met levendige zuren. Zeer evenwichtig en een aangename fruitig/kruidig aroma tot in de lange afdronk eindigend op een rokerig bittertje. Het hout is zeer geslaagd geïntegreerd.

Als aperitief, bij krab met sinaasappel, een visterrine, vis in een saus, een gevogeltegerecht met delicaat kruidige smaak of bij asperges.

4. Chardonnay 2013 - 12,5% alc.

Assemblage van 50 % gerijpt in RVS en 50 % gedurende 20 maanden op eiken vaten.

Goudgeel, kristal helder en fonkelende spiegel.
Rijk boeket met groene appel, frisse abrikoos, citrus, honing en wat boter en acacia. Delicate cedertoets en vanille. De zelfde mineraliteit komt terug.
Een ronde maar aardig verfrissende wijn. Het hout is al vrij goed versmolten. Complex in de mond met een afdronk op lichte ceder en vanille.

Deze chardonnaywijn kan worden gedronken als aperitief, maar kan ook geschonken worden bij coquilles, vette vis, …

5. La Grande Trésor 2013 - 12,5% alc.

Gemaakt van 2 Zwitserse druivensoorten: Gamaret en Garanoir, broertjes en kruisingen tussen de Gamay x Reichensteiner.

De ‘vin de goutte’ en ‘de vin de presse’ zijn apart gevinifieerd.
12 m vanaf de malolactische gisting op eik en daarna nog 12 maanden rijping op eik.

De wijn is somber en intens kersenrood met een lichte evolutie in de rand.
In de neus vertoont de wijn zowel toetsen van rood fruit en zwart fruit, bramen, cassis, rijkelijk aangevuld met aroma's van specerijen en hout. De geur van pioenrozen wordt na een tijdje steeds prominenter.
In deze volle wijn primeert de fruitigheid van bramen en vlier maar ook de kruidigheid is fors aanwezig en zeer aangenaam met zoute drop, zwarte peper, ceder.
De tannine is zacht en aangenaam, mooi in evenwicht met de fijne zuren.
De afdronk is lang en aangenaam.

Bij winterkost zal deze wijn niet ontgoochelen, maar op een zomers terras fris geschonken bij een bord met Ardense charcuterie staat hij ongetwijfeld ook niet mis.

6. Acolon 2013 - 12,5% alc.

De Acolon is een Duitse druif en een kruising tussen de Dornfelder en Lemberger. Ze geeft veel kleur en zachte tannines.

1 jaar gerijpt op nieuwe vaten van Franse eik.

Bijna opake robijnrode wijn met een paarse rand.
Het boeket is complex, kruidig en fruitig samen opgaand.
We ruiken frambozen, kersen, bramen, bosbessen, gestoofde pruimen.
De kruidige tannine komt ons tegemoet. We ruiken peper, groene paprika en eucalyptus.
Verder nog chocolade, mokka, vanille en ceder.
Het boeket wordt bevestigd door de aroma’s in de mond.
De tannines zijn aangenaam, rijp en zacht en in evenwicht met de frisse zuren.
Een lange kruidige afdronk.

Een lekkere wijn, complex in de neus, rijk in de mond, die veelzijdig ingezet kan worden.

7. Cabernet Dorsa - 13% alc.

De Duitse Cabernet Dorsa is een kruising met als moeder de Dornfelder en als vader de Cabernet Sauvignon, dus een broer of zus van de Dorio.

Extra remontage tijdens het gisten zorgde voor versoepeling van de tannines.
Eén jaar gerijpt op nieuwe vaten van Franse eik.

Een bijna opake, dieprode kleur met wat paars in de rand.
Een complex boeket van vooral rood fruit, krieken en kersen, frambozen, bessen en gedroogde pruimen. Verder ceder en groene kruidigheid, nl. paprika.
Volle en evenwichtige wijn met versmolten, zachte tannines en met fijne zuren.
We proeven fris rood fruit, cassis, vanille.
De rode bessen gaan mee in de lange afdronk.

Complexe, volle, ronde wijn met aangename afdronk, goed voor bij wild en stevige kazen.

8. Pinot Noir Trésor 2013 - 12,5% alc.

1 jaar gerijpt op nieuwe Franse eik.

Geconcentreerde kersenrode tot robijnrode wijn.
Een bouquet van rood fruit met kersen en bosaardbeien, wat nootjes, vanille en ceder. In de tertiaire geur ruiken we al wat mokka en rook.
In deze wijn valt het aangenaam evenwicht zoet/zuur meteen op.
We proeven bosaardbeitjes, zwarte kers en rokerigheid.
Frisse zuren en aangename tannine zijn mooi in evenwicht tot in de lange afdronk.

Een Pinot Noir voor bij rood vlees en wild.

Een wijn die menig Bourgondische wijnboer zou willen gemaakt hebben!

Slotwoord

Bij de degustatie van de wijnen van Château Bon Baron zijn we verrast door hun rijk boeket en aroma. De kalkrijke grond met schistes zorgde voor een minerale ‘rode draad’ doorheen de proeverij. Maar meer nog dan de rijkdom van de specifieke terroir zijn we getroffen door de kunde van Jeannette en Piotr ook al is de wijnmakerij voor hen een late roeping.
Samen hebben ze de realisatie van hun droom zeer analytisch opgevat.
Verre van eigenzinnig, hebben ze veel adviseurs geraadpleegd. Streng onderzoekend, rekening houdend met klimaat, bodemsamenstelling en oriëntatie hebben ze een uitgebreid gamma druivenrassen op aangepaste wortelstokken geselecteerd en aangeplant. Ze bewerken hun wijngaarden met respect voor de natuur.
In hun wijnkelder zijn ze voortdurend op zoek om de processen van persen, gisten en rijpen te perfectioneren.
De resultaten van hun werk zijn verbazingwekkend: de wijnen die we proefden zijn stuk voor stuk juweeltjes.

Jeannette en Piotr,

Wij danken u beiden hartelijk om aanwezig te zijn op de degustatieavond en ons zo enthousiast en openhartig uit te leggen hoe jullie er in zijn geslaagd in zo korte tijd een groots wijndomein uit te bouwen en de kwaliteit van uw wijnen naar die hoogte te voeren.
We vertrouwen nu al op uw slagen met uw schuimwijn! We hopen jullie nieuwe creatie te mogen proeven wanneer we jullie komen bezoeken.

Commanderij De Mandel wenst u verder veel geluk met uw realisaties!

Uw verslaggever,
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Muller Thurgau 2015 13.5714.00
Pinot Blanc 2014 13.1414.00
Pinot Gris 2014 14.0714.50
Chardonnay 2013 14.8615.50
La Grande Trésor 2013 14.1414.50
Acolon 201315.0715.50
Cabernet Dorsa 2013 14.7815.50
Pinot noir 2013 15.7816.00
, , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 25 maart 2016

Antinori (Toscane)

Ondanks de ongelukkig gekozen datum waren de meeste leden trouw aanwezig.
Het aanbod van wijnhuis De Clerck uit Kortrijk om een selectie uit het wijngamma van Marchese Antinori te komen voorstellen werd beantwoord met een hoge opkomst.

De zaakvoerder, Bert De Clerck en een medewerker, waren aanwezig op de degustatie. De heer De Clerck zelf verzorgde de toelichting maar de leden bespraken elke wijn zoals we dat gewoon zijn.

We proefden 2 witte wijnen en 6 rode wijnen uit Toscane.

1. Le Mortelle Vivia Maremma Toscana Bianco DOC 2014 - 12,5% alc.

50 % Vermentino(= Rolle), 40 % Viognier, 10 % Ansonica

Heldere, lichtgekleurde strogele wijn met een groene schijn.

Een complexe neus, met geel steenfruit, wat citroenzeste, gekonfijt fruit, een aangename frisse geur van verse kruiden en een florale – fresia- zowel als minerale toets.

Het boeket wordt bevestigd door de aroma’s in de mond.
Deze wijn is licht mollig, maar toch zeer verfrissend door zijn aangename zuren, zijn zilte mineraliteit en zijn frisse kruidigheid.
De afdronk blijft zacht mollig met een licht bittertje en is matig lang.

Een frisse wijn voor op een warme dag, zomaar of als aperitief of bij een geroosterd visje met groene kruiden of een fris slaatje.

2. Vermentino Guado al Tasso Bolgheri DOC Antinori 2014 - 12,5% alc.

Fonkelend en licht strogeel van kleur. Iets gekleurder dan de vorige.

Vrij intense neus, zoet floraal en fruitig met citrus, lichee, en witte perzik na een tijdje een toenemende kruidigheid. We vinden terug een zekere zilte mineraliteit en een lichte parel op de tong.

Een zeer frisse, aromatische, fruitige wijn met een aangename mineraliteit, licht mollig van kop tot staart en een matig lange afdronk.

Foodpairing: bij voorbeeld bij een carpaccio van coquilles met roze pompelmoes.

3. Pèppoli Chianti Classici DOCG Rosso 2012 - 13,5% alc.

90 % Sangiovese, 5 % Syrah, 5 % Merlot
9 maanden lagering op grote vaten van Hongaarse eik en 10 % op kleine Bordelese barriques.

Robijnrode wijn met een lichte evolutie in de rand. Aardig intens ingekleurd voor een sangiovese-wijn, maar toch nog transparant.

Een boeket van kersen en frambozen, een florale toets van viooltjes en een frisse kruidigheid. Wat chocolade, vanille, leder en wat gebrand hout.

In de mond hebben we een evenwichtige wijn, met het typische kersen- en kirschachtige fruit, de specerijen en de lichte smaak van ‘het oude vat’. Aangename zachte tannine en een iets minder opvallende aciditeit bij deze Chianti.
Een evenwichtige wijn met een lange finale.

Jong te drinken en lekker bij gegrild lam of rund en bij de mediterrane keuken met gestoofde groenten.

4. Vino Nobile di Montepulciano DOCG la Braccesca 2012 - 14% alc.

90 % Prugnolo Gentile, 10 % Merlot

Een fonkelende kersenrode tot robijnrode kleur. Donkerder en meer opaak dan de vorige.

Een warm boeket van bessenfruit, vooral bramen en zwarte bessen maar ook kersen, pruimen, rode bessen en kirsch. Licht rokerig, met kruidige, groene tabak en met een zoete mediterrane kruidigheid. Ceder.

Veel fris, zoet kersenfruit met een aangename aciditeit in evenwicht met de zachte tannine. Een beetje mineraal en een dropachtige kruidigheid.

Deze wijn heeft ongetwijfeld nog enkele jaren te gaan, maar is nu vooral zeer genietbaar op zijn fruit bij sappig, vetdoorregen vlees op de grill.

5. Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2010 - 14% alc.

100 % Sangiovese, 14 maanden gerijpt in grote vaten van Hongaarse eik en een klein deel in Franse eik (barriques).

Donkere, robijnrode wijn, schier intact van kleur, met een gulzige tranenwand. Nog donkerder dan de voorgaande.

Geuren van kirsch en zoet kleinfruit: kersen, pruimen, bosbessen. Vanille, leder, tabak, grafiet en rook. Kruidnagel en chocolade. Ook floraal.

In de mond ervaren we kirsch en confituur van kersen, aardbeien en frambozen gedragen door een tanninerijke structuur die aan oude vaten doet denken.
Complex maar soepel, evenwichtig en zacht, fruitig met fluwelen tannine en een lange aromatische afdronk op chocolade, hazelnoot en tabak.

Zal goed staan bij een lekker stuk wildbraad met bospaddenstoelen en een saus op smaak gebracht met speculoos of chocolade.

6. Il Bruciato Bolgheri DOC 2013 - 14% alc.

15 % Syrah, 20 % Merlot, 65 % Cabernet Sauvignon
10 maanden gerijpt op grote vaten van Hongaarse eik en 10 % op Bordelese barriques.

Volledig opake, donkere robijnrode wijn.

Het boeket van deze wijn is bijzonder rijk met rijp fruit, kruidigheid en specerijen, leder, floraal en mineraal.
We ruiken zwart en rood fruit, cassis, pruimencompote, zwarte kersen, zoethout, drop, teer, mokka, ceder en een vleugje viooltjes.

Ook in de mond een behoorlijk aromatische wijn. Hij is aangenaam, sappig, mond vullend, rond, evenwichtig, fruitig met een bom aan kersen, cassis en drop. De zijdezachte tannine draagt hem in een aangename, lange finale die fruitig en kruidig is en die eindigt op wat witte peper.

Wijn die geschikt is om een lekker stuk gegrild rundsvlees of wild te begeleiden.

7. Le Mortelle Botrosecco Maremma Toscana DOC 2012 - 13% alc.

60 % Cabernet Sauvignon, 40 % Cabernet franc

Diep robijnrood.
5 dagen koude maceratie. 1 jaar rijping op eik en 1 jaar op fles voorafgaand aan de commercialisering.

Nadat deze wijn wat kon bekomen kwamen de warme geuren van gestoofde rijpe rode vruchten en vanille ons tegemoet uit ons glas. Naast een bom aan cassis, zwarte kersen en bessen is er ook een zekere groenigheid, sous-bois, bosgeuren, een peperachtige kruidigheid, pepermunt, en een dierlijk vleugje. Er is ook een rokerige toets.

Deze wijn is zijdeacht qua tannines, fruitig, met een pittige kruidigheid en vanille. Onder het fruit proeven we een verleidelijke zwarte bessen, vlier, rode bessen en vanille gedragen door een aciditeit die doet denken aan oude, zoete balsamico.
Bijzonder krachtig in de mond.
Robuust als hij is heeft hij eveneens een stevige pittige, rokerige afdronk.

Goed gestructureerd en aangekleed van begin tot einde.

Voor bij rundsvlees of lamsvlees.

8. Poggio Alle Nane Maremma Toscana DOC Rosso 2011 - 14% alc.

80 % Cabernet Franc en 20 % Cabernet Sauvignon
14 maanden lagering op nieuwe eiken vaten.

Intense kleur, donker robijnrood.

Intens en complex boeket, aromatisch met kruidigheid, fruit en zoetigheid van gedroogde pruimen. Chocolade, zoethout, groene peper en tabak. Aardse geuren van grafiet en bosgrond. Pepermunt. Pruimen en gedroogde vruchten.

In de mond is deze wijn vol en complex. Hij geeft alles wat de geur belooft.
Het is een elegante, evenwichtige, mond vullende wijn, mooi fruit, een aangename aciditeit en met zeer zachte tannines.

Een topper!

Onze bijzondere dank aan de heer Bert De Clerck voor de aangename wijze waarop hij ons de technische uitleg over deze Toscaanse wijnen en over het wijnhuis van Marchese Antinori heeft gebracht.

Hierna een link naar een artikel op onze website met wat informatie over de Italiaanse regelgeving op de wijn.
Italiaanse regelgeving voor wijn

Uw verslaggever,
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Le Mortelle Vivia Maremma Toscana Bianco 201413.7114.00
Vermentino Guado al Tasso Bolgheri Antinori 201414.0015.00
Peppoli Chianti Classico Docg Rosso 201213.3513.50
Vino Nobile di Montepulciano La Braccesca 201214.5015.50
Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione DOCG 201015.8516.50
Il Bruciato Bolgheri DOC 201314.7815.00
Le Mortelle Botrosecco Maremma Toscana 201215.7116.50
Poggio Alle Nane Maremma Toscana Rosso 201117.1417.50
, , , , , , , , , , ,

vrijdag 26 februari 2016

Domaine de La Landelle / Muscadet Sèvre et Maine

1. Gros Plant du Pays Nantais 2014 - 11% alc.

Vieilles vignes - appellation Grosplant Nantais controlée

Heldere, licht gekleurde wijn met lichte groene schijn.
Een verrassend fruitige, naar appel ruikende Grosplant met lichte citroentoets en een aangename mineraliteit.
Na de mollige aanzet zet het boeket zet zich door in de smaak.
De fruitige zuren houden aan in de matig korte afdronk.
Een verrassend fruitige en licht mollige wijn voor deze Grosplant, die het uitstekend zal doen bij oesters en eenvoudige visgerechten, bij voorbeeld met asperges, maar die ook als aperitief best lekker is.

2. Méthode Traditionelle - 12% alc.

Heldere, licht gele schuimwijn met intense fijne belletjeslijnen.
Boeket en aroma’s geven jonge stoofappel, citrus en een spoor van gist.
Mist wat kracht in de mond.
Voor een fris aperitiefje met enkele zilte oesters.

3. Muscadet Sèvre et Maine 2014 - 12% alc.

Heldere, gele wijn met fonkelende spiegel.
Een fris boeket van witte meibloemmetjes en citroenmelisse. Licht mineraal.
We proeven een zacht mollige aanzet, een mond vullende wijn met frisse zuren en een lekker bittertje in de middellange afdronk.
Een klassieke, aangename, zilte, licht aromatische muscadet met aardige afdronk, ideaal als aperitief, of bij een op zijn vel gebakken zeebaarsfilet of een forel met amandelen.

4. Muscadet Sèvre et Maine ‘Les Treilles’ 2013 - 12% alc.

Muscadet sur lie

Iets gekleurder dan de vorige.
Ook het boeket is intenser, mineraal, floraal en met wat citrus.
Terug een licht mollige aanzet en fijne zuren, maar voller, dieper en met nog meer finesse.
Een evenwichtige wijn met een aangename mineraliteit en een lange afdronk.
Zeer geschikt voor bij schaaldieren.

5. Muscadet de Sèvre et Maine ‘Goulaine’ 2010 (cru communal) - 12% alc.

Heldere, goudgele wijn.
Intens boeket van rijpe peer – beurré hardy – en ook verse vijg en geplette vijgenpitjes, floraal en mineraal.
Na de zachte aanzet wordt de mond gevuld met fruitige aroma’s en amandelspijs.
Deze vettige, fruitige wijn heeft een lange afdronk op een  amandelbittertje en staat goed bij diverse visbereidingen, vol-au-vent, …

6. Muscadet Sèvre et Maine – Vieux millésimes - L’Astrée 2009 - 12% alc.

‘une élevage de longue durée’

Een aantrekkelijk uitziende wijn : kristalhelder, fonkelend licht geel, mooie schittering in de spiegel.
Het bouquet is rijk en vrij complex voor een Muscadet met rijp gekonfijt wit fruit.
De mineraliteit is bijzonder door de aardse tonen waardoor je van deze wijn moet houden of juist niet.
Ook de smaak is evenwichtig maar complex. Voor een zevenjarige is deze wijn fris en fruitig, maar ook mond vullend en complex tot in de lange afdronk.
Dit is ver van een klassieke Muscadet maar wel aangenaam verrassend voor wie zich niet laat afschrikken door de aparte mineraliteit. Hij staat ongetwijfeld goed bij rijkere visbereidingen zoals zalm met asperges of bij kabeljauw met lekkere aardse spinazie voor wie de match in paralellen zoekt.

7. Gamay Rosé 2015 - 12% alc.

Een bleke, licht rose rosé met glanzende spiegel.
Een echte gamay-neus met aardbei, framboos en maraschino-kers.
Frisse en fruitige aanzet in de mond.
Een zeer verfrissende wijn waarin jong rood fruit en lychee hun aroma’s doorzetten tot in de finale.
Een lekkere, fruitige rosé zowel voor het aperitief als bij slaatjes!

8. Gamay Rouge 2014 Vin de France - 12% alc.

Bijna opake, robijnrode wijn met paarse rand.
Een neus met fris rood fruit en geuren van groene banaan en bananenschil.
We krijgen een lichte attaque van smakelijke tannine gevolgd door de aroma’s van levendig rood fruit, dat zich door zet tot in de lange afdronk.
Een mooi gestructureerde frisse rode wijn voor bij een slaatje met charcuterie of een eenvoudige BBQ.

Onze dank aan de heer en mevrouw Thérèse en Michel Libeau die zich de moeite getroostten om persoonlijk op de degustatie aanwezig te zijn!
Wie er niet bij kon zijn kan hen van 29 april tot 2 mei dicht bij de deur gaan opzoeken op de beurs van Seclin, Parc du Ramerie.

Luc Veracx
Verslaggever

WijnGem.Max.
Gros Plant du Pays Nantais 201413.0014.00
Méthode Traditionelle12.5014.00
Muscadet Sèvre et Maine 201413.4114.00
Muscadet Sèvre et Maine ‘Les Treilles’ 201314.0814.50
Muscadet de Sèvre et Maine ‘Goulaine’ 201014.2515.00
Muscadet Sèvre et Maine – Vieux millésimes - L’Astrée 200914.5016.00
Gamay Rosé 201513.5815.00
Gamay Rouge 2014 - Vin de France13.8314.00
, , , , , , , , , , , , , ,

zaterdag 30 januari 2016

Kapittel
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 18 december 2015

Vignobles Dampt

Een nieuwe aanpak voor de verslaggeving

Bij de aanvang van de avond is een nieuwe wijze van verslaggeving ingevoerd die het clubgevoel stimuleert: voorzitter André vraagt de tafelverantwoordelijke die een wijn bespreekt zijn verslag ook per e-mail door te sturen aan ondervoorzitter Marleen. De verschillende besprekingen worden dan samengevoegd voor het verslag van de degustatie.
Op deze avond waren nogal wat mededelingen te verrichten en met 11 wijnen was de agenda zwaar beladen. Maar in het vervolg maken we de bespreking boeiender door terug mogelijkheid tot aanvulling en discussie te voorzien na de bespreking door de aangewezen tafel. Uiteraard vragen we de verslaggevers die aanvullingen zo goed en kwalijk als  mee te nemen in hun verslagje. De bestuursleden zorgen voor de eindopmaak.

De degustatieavond

De vele aanwezigen hadden hoge verwachtingen voor deze degustatieavond met 11 wijnen van het wel gekende huis Vignoble Dampt. Verder voorstelling is overbodig – enkele jaren terug waren we er op bezoek - en voor de jongelingen in het gezelschap is er nog altijd de site (zie bovenaan het verslag).

De heer Emmanuel Dampt was persoonlijk aanwezig op de degustatie. Hij had de wijnen de dag zelf meegebracht. Achteraf vond hij dat dit niet zo’n goed idee geweest was want de wijnen vertoonden wat transportstress.

Nu is een Petit Chablis een wijntje dat jong gedronken wordt. Een gewone Chablis is normaal in zijn eerste jaar drinkbaar maar pas na 3 jaar ontwikkeld. Een Chablis Premier Cru bereikt zijn top na 3 à 5 jaar en een Chablis Grand Cru hoort minimaal 5 jaar te rusten.
Ook de meeste andere witte Bourgognes hebben meestal een paar jaar nodig.
Dat we de beter geklassseerde wijnen van deze avond vooral van 2013 en vooral 2014 – en bijgevolg nog niet op dronk - onder de neus kregen geschoven was voor enkele jongere leden een extra barrière om de wijnen te quoteren. Maar wie gewoonlijk meer dan een anderhalf punt afwijkend van het zaalgemiddelde scoort moet wellicht toch eens nadenken over zijn standaarden. Toch een dikke proficiat aan de aanwezigen omdat ondanks alle uitdagingen op behoorlijk consistente wijze gescoord werd!

De kleurnuances, de helderheid, de intensiteit en de vettigheid ons informatie over de toestand en de kwaliteit van de wijn. Over de kleur werden hier en daar hevige discussies gevoerd. Een reden om ook hierover  eventjes de wijze boeken bij te halen.
De meeste witte wijnen uit de Bourgogne zijn geelgroen, over geel en strogeel tot goudgeel, soms met een lichte groene glans, vooral bij de jongere wijnen. Met verouderen neemt verkleuring naar amberkleurige schakeringen toe. Houtlagering zorgt ook voor bruiner tinten.
De noordelijker Chablis is vrij licht van kleur, maar wordt qua kleur meestal beschreven als licht geel met een groene schijn:

  • de Petit Chablis is bleek, licht geel, geelgroen.
  • Chablis is geelgroen, lichtgeel tot strogeel.
  • Chablis Premier Cru en Chablis Grand Cru gaan tot licht goudgeel met groene zweem.

Tijdens deze degustatie vielen de meeste beschrijvingen binnen deze schakeringen.

Bibliografie m.b.t. rijping en kleur van de wijnen:

  • Geïllustreerde Wijnencyclopedie van Christian Callec
  • Franse Wijnen van François Collombet en Jean-Paul Paireault

Een verhelderend weetje over ‘verveine’ vind je hier!

Bespreking van de wijnen

1. Saint Chinian AOC 2012 - 13 % alc.

“Mas du Soleiller” St. Chinian 2012

Heldere spiegel, geconcentreerde robijnrode wijn met een paarse reflet. Weinig of geen spoor van veroudering in het glas.

In de immobiele fase merken we op: peper, kruidigheid, rokerig en noties van rood fruit, wat roze bessen.
In de mobiele fase komt vooral het rijp rood fruit meer tot uiting.

Vrij zachte aanzet in de smaak, beetje zuurtjes maar deze wijn is vrij goed in evenwicht; in de smaak vooral opnieuw het rijp rood fruit maar niet overdadig.
Afdronk van 5 à 6 seconden, nog wat tannine, licht droog trekkend.

Prijs/kwaliteit is bovengemiddeld goed.

Noot: deze wijn is pas in juni op fles getrokken.

Steven Delputte

2. Bourgogne Tonnerre Chevalier d’Eon 2014 - 12,5 % alc.

Uitzicht: witgeel, mooie spiegel

Aroma’s: immobiel fase: citrusvruchten, na het walsen: botertoetsen, lactisch, witte perzik

Smaken: citrus, vettig ondersteund door mooie zuren, in evenwicht

Afdronk: 5 seconden met licht bittertje in afdronk

Eindindruk: correcte kwaliteit, kan nog 3 tal jaren bewaren

Bart Ameel

3. Chablis Vieilles Vignes 2014 - 12,5 % alc.

Kleur: Wit gele kleur met de typische groene reflet voor een Chablis. Klein waterrandje.

Aroma’s: de mineraliteit en de witte bloemetjesgeur zoals acacia komen mooi uit. Ook duidelijk aanwezig is de geur van litchee, citrus, vlierbloesem en ook lichtjes de boter.

Smaken: evenwichtige wijn met de typische acide aanzet, veel wit fruit in de mond, mineraliteit, groene appels, kweepeer en terug de citrus en een smaak van zachte ananas.

Afdronk: een matige lange afdronk met het aangename typische acide puntje dat blijft hangen.

Eindindruk: jonge wijn met nog een mooie toekomst voor zich. Waarschijnlijk zal hij op zijn best zijn tussen de 5 en de 10 jaar.

Marc Verhoyen

4. Chablis Bréchain 2014 - 12,5 % alc.

(élevage pour 40% en fûts de chêne de 228 litres et 60% en cuve inox.)

Een licht strogele wijn met lichte groene toets een heldere spiegel.

Matig intense neus met aroma’s van citrus, groene appel en een duidelijke mineraliteit. Na het walsen krijgen we ook wat gerookte toetsen.

In de mond krijgen we een duidelijke zure aanzet, met vnl. citrus en groene appel. In het midden krijgen we ook wat meer exotische aroma’s (lychee, ananas) met een puntje gerookt.

Een wijn met een matig lange afdronk (> 6 sec.). Nog zeer jong maar met een bewaarpotentieel van zeker 5 jaar.

Stefan Van Robays

5. Bourgogne Tonnerre Clos du Château 2014 - 12,5 % alc.

Uitzicht: strogele wijn, kristalhelder met schitterende spiegel.

Aroma’s: wit fruit en appel, nootjes, acacia, vanille en rokerig.

Smaak: de aroma’s zetten zich flink door in de mond, waar we vooral appel, peer, rabarber en nootjes proeven maar ook een zekere minerale smaak (natte stenen). Een goed gestructureerde mond vullende wijn.

Mooie afdronk.

Deze wijn is nog te jong om hem ten volle te appreciëren, maar de opvoeding op eiken vaten is zeer goed uitgevoerd. Beloftevolle wijn!

Kurt Gruyaert

6. Chablis 1er Cru Fourchaume 2014 - 13 % alc.

Uitzicht: witgeel, helder

Boeket: agrum, groene appel; mobiele fase: vuursteen/rokerig, hint van ananas, vanille

Aroma’s: volgt in grote lijnen de aroma’s, vettig, houttoets

Afdronk: 6 à 7 seconden met kleine bitter in finale

Eindindruk: nog te jong om nu voluit zijn kwaliteiten te kunnen appreciëren

Bart Ameel

7. Chablis 1er Cru Les Fourneaux 2013 - 13 % alc.

Een licht strogele wijn met een heldere spiegel.

Voor het walsen is de eerste neus nogal gesloten, maar na wat tijd komen aroma’s van citrus met wat meer exotische vruchten (ananas, lychee) en duidelijk bloemige aroma’s naar voor. Ook is een duidelijke mineraliteit waarneembaar.

In de mond kunnen we groene appel, ananas en citrus aroma’s waarnemen samen met een duidelijke botertoets samen met lactische aroma’s. De afdronk is middellang (> 7sec) met een duidelijk bittertje.

Wij vonden dit een zeer mooie typische Chablis, die na nog een paar jaartjes in de kelder een prachtig huwelijk tegemoet gaat met een dozijn oesters of lekkere schaaldieren.

Stefan Van Robays

8. Chablis 1er Cru Vaucoupin 2013 - 13 % alc.

Schitterende spiegel, lichtgele wijn.

In de immobiele fase merken we: citrus, bloemetjes (kamperfoelie), noties van kweepeer.
In de mobiele fase merken we: mineraliteit, bloemetjes, verveine.

Mooie mollige aanzet, mond vullend en mooi in evenwicht; in de smaak mineraal, botertoetsen, citrus.

Afdronk van 10 seconden met lekkere zuurtjes en op het einde een licht bittertje.

Deze 1er Cru was ons eerder onbekend maar dit is een heel mooie wijn.

Steven Delputte

9. Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2013 - 13 % alc.

Oog: Helder, weinig intens, weinig evolutie, behoorlijke viscositeit.
Neus: zuiver, florale toetsen, citrus, ziltig mineraal. Na walsen lactische toets ook rijpe abrikoos en perzik. Complexe neus.
Mond: volle aanzet, mond vullend, mooie zuren.

Op weg om een mooie wijn te worden.

Geert De Muynck

10. Chablis Grand Cru Bougros 2013 - 13 % alc.

Kleur: Licht gele kleur met ook de typische groene reflex voor een Chablis.

Aroma's: discrete neus met bloemen  in de aanzet, dan overgaan naar acacia, boter, citrus, rijpe pompelmoes, kweepeer, geroosterd en vanille.

Smaken: acide aanzet die toch een mooie onderbouw geeft door veel mineraliteit, maar toch mooi afgerond (lichte volheid) met de frisse smaken van lychee, rijpe limoen, geroosterde amandel en vanille.

Afdronk: zeer lang.

Eindindruk: minstens nog een 5-tal jaren wachten!  Deze mooie wijn zou in een blindproef er kunnen uitkomen als een goeie Bougogne!

Danny Calus en Marc Verhoyen

11. Chablis Grand Cru Les Preuses 2013 - 13,5 % alc.

Briljant stralend, bleekgoud, helder en intens met energieke tranenwand.

Complex, intens en rijk geschakeerd boeket met impressies van boter toast en hazelnoot, fruitig met appel en peer, florale accenten, subtiele honingtoets met vleugje vanille en steranijs.

Qua smaakarchitectuur een vetrijpe, romige en fijne aanzet, genereus, gedragen door mooie zuren met dezelfde componenten als de aroma's en ook amandel.

Lange finale met veel mineraliteit, girotte (kalk).

Veel kelderpotentieel.
Tip! Onze tafel is van mening dat men deze wijn het best kan karaferen.

Rik Debal

WijnGem.Max.
Saint Chinian 201213.4214.00
Bourgogne Tonnerre Chevalier d’Eon 201412.7213.50
Chablis Vieilles Vignes 201413.5714.00
Chablis Bréchain 201414.2114.50
Bourgogne Tonnerre Clos du Château 201413.3513.50
Chablis 1er Cru Fourchaume 201414.5015.00
Chablis 1er Cru Fourneaux 201314.6415.00
Chablis 1er Cru Vaucoupin 201315.1415.50
Chablis 1er Cru Mont de Milieu 201314.7215.50
Chablis Grand Cru Bougros 201315.7816.50
Chablis Grand Cru Les Preuses 201316.8517.00
, , , , , , , , , , , , , wijnmeester Bucket Marnik, ondervoorzitter-keldermeester Verslyppe Freddy, , , , ,

vrijdag 20 november 2015

Chateau Cap Leon Veyrin – Listrac Medoc

Op vrijdag 20 november 2015 was Mevrouw Nathalie Meyre van Chateau Cap Veyrin uit Listrac-Medoc te gast op de degustatieavond van Commanderij De Mandel.
Zij verblijft in ons land als gaste op de proeverij van Topwijnen. In samenwerking met Peter Lesage werd beslist de avond met haar medewerking te organiseren.

Sinds 1810 is de familie Meyre eigenaar en wijnmaker in Listrac en in Haut Médoc.
Ze maken hun wijnen met respect voor de tradities en met de doorgegeven kennis van generatie op generatie.
Vandaag bezitten ze 3 kastelen: Château Cap Leon Veyrin – Château Julien en Château Bibian.

Wij proefden van Château Julien AOC Haut Médoc (Cru Bourgeois) de jaren 2010, 2011 en 2012. Het kasteel ligt in de gemeente Cussac, op grond met kiezelsteen en klei.
De wijngaard is 15 Ha groot en de wijnstokken zijn ongeveer 20 jaar oud.
Deze drie wijnen werden gemaakt met 50 % Merlot, 45 % Cabernet Sauvignon, 5 % Petit Verdot en rijpten op eiken vaten waarvan elk jaar 20 % werd vernieuwd.

Op Château Cap Leon Veyrin Listrac komt naast klei en grind aardig wat kalk voor. De wijngaard van 15 Ha groot en de wijnstokken zijn ongeveer 30 jaar oud.
We proefden de jaren 1995 en 2008 tot en met 2012, met een variabele samenstelling van ongeveer 60% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon en 5% Petit Verdot.
De rijping gedurende 12 m. gebeurde in eikenhouten vaten die jaarlijks voor 25 % worden vervangen.

Al deze wijnen werden geklaard met eiwit.

Alle wijnen, maar vooral de eerste, werden nogal fris gedronken. Door ze te decanteren waren ze ongetwijfeld beter tot hun recht gekomen.

1. Château Julien – Haut Médoc 2012 - 13,5 % alc.

Robijnrode wijn met een purperen rand en vrij opaak in de kern.
Boeket van fris rood fruit, vooral kers, braambes, gedragen door de extra alcohol tegen een achtergrond van kruidig kreupelhout en een florale tint.
De stevige, maar zachte tannine zet de toon. De aroma’s van kersen en rood fruit worden nog overspeeld door de smaken van de houtlagering. Er is ook een stevige kruidigheid.
De afdronk op fruit gedragen door de tannine en het hout is lang.

Deze wijn van 2012 verrast ons aangenaam omdat we regelmatig horen dat dit een minder jaar zou zijn.
Mevr. Meyre verklaart de kwaliteit door het gunstige microklimaat van de regio. Maar het microklimaat is nu eenmaal ene belangrijk aspect voor deze streek waardoor ze samen met de bijzondere bodemsamenstelling bijzonder goed geschikt is voor de wijnbouw. Als de oogst van 2012 problemen gekend heeft die negatief waren voor de opbrengst, dan wil dat eigenlijk nog niet zeggen dat er minderwaardige druiven geperst werden. Het alcoholgehalte maakt in alle geval duidelijk dat minstens de suikerproductie in de vruchten optimaal geweest is.

2. Château Julien – Haut Médoc 2011 - 13,5 % alc.

Er is in het uitzicht geen noemenswaardig verschil te bespeuren van het jongere jaar.
In de neus echter vinden we al een zeer opvallende complexiteit met toetsen van rijpe rode vruchten, florale geuren en vanille.
Walsen intensifieert de geuren nog opmerkelijk en vooral die van het gekookt fruit en de kruidigheid (kreupelhout), ook ceder.
In de mond komt de tannine vrij hard over. De smaak is complex en de aroma’s van aalbessen, kersen en ander gekookt rood fruit is al aardig versmolten met het hout dat vooral naar ceder toe gaat.
Minder fruitig maar kruidiger is de afdronk iets korter dan bij de 2012.
De tannine van deze wijn maakt een prognose voor een gunstige evolutie moeilijk.

3. Château Julien – Haut Médoc 2010 - 13,5 % alc.

Dit is van de 3 wijnen de meest opake maar met een lichtere tint van robijnkleur.
De neus is eerst nog vrij gesloten: ceder, cassis en groene peper. Na walsen komen intens fruitige aroma’s vrij: confituurgeuren van kersen, pruimen en cassis, maar ook bijzonder aangename houttoetsen en bosgrond treden aan.
In de mond is deze wijn een beetje vettig, met aangename zuren die goed versmolten zijn met de tannine.
De aangenaam en lange kruidige afdronk draagt toetsen van zwart fruit (cassis, kersen en vlierbessen).
Deze 2010 komt fris en zeer beloftevol over.

4. Château Cap Leon Veyrin Listrac-Médoc 2012

55 % Merlot, 42 % Cabernet Sauvignon, 3 % Petit Verdot - 13,5 % alc.

Zeer gelijkend op de vorige 2012, maar iets meer opaak is ook deze wijn robijnrood met een purperen rand, maar met een grote schittering in zijn spiegel.

De ‘warme’ (alcoholische) neus is fruitig, houterig en kruidig: cassis, ceder en pepers spelen de hoofdrollen.
In deze soepele wijn zijn de fijnen zuren in toom gehouden door zeer zachte tannine.
We smaken bessen, vanille en een aangename kruidigheid.
De tannine draagt het fruit in de lange afdronk.
Een krachtige wijn met een beloftevolle evolutie in het vooruitzicht!

5. Château Cap Leon Veyrin Listrac-Médoc 2011

60 % Merlot, 35 % Cabernet Sauvignon, 5 % Petit Verdot - 13,5 % alc.

We zien een gelijkaardige, fonkelende wijn, maar met een minimale evolutie in de rand, briljant tranend.
Opnieuw hebben we een 2011 met vrij gesloten neus in het glas, maar de geur is gevarieerder, met rood en zwart fruit en met een complexere kruidigheid. We ruiken rode en zwarte bessen, rijp, gekookt rood fruit, zachte pepertoetsen, een zoete tabacée en nog meer aangename kruidigheid. In deze soepele wijn zijn de aroma’s van rood fruit en bosvruchten, kruidigheid (sisal) met een rokerige toets aangenaam.
In de mond rond en rijpe aanzet, evenwichtig, fijne tannines, terug stevig fruitig met homage aan zwart bosfruit.
Een zeer lekkere fruitige wijn, finesse met mooie lange afdronk en tabacéé finale.

6. Château Cap Leon Veyrin Listrac-Médoc 2010

58 % Merlot, 39 % Cabernet Sauvignon, 3 % Petit Verdot - 14 % alc.

Deze 2010 vertoont in zijn uitzicht geen verschil met de 2011.
De ‘warme’ neus doet denken aan karamel, maar vooral aan rozijnen en kersen op alcohol.
Deze geuren zetten zich flink door in de smaak die wordt aangevuld met gekookt zwart fruit en kruidige toetsen van muntdrop.
Deze zeer evenwichtige wijn heeft een aangename aciditeit en een lange en complexe afdronk.
Een veelbelovende wijn – klassiek van stijl - waarin het fruit momenteel nog de scepter zwaait, maar die met verouderen ongetwijfeld complex van smaak zal worden.

7. Château Cap Leon Veyrin Listrac-Médoc 2009

65 % Merlot, 32 % Cabernet Sauvignon, 3 % Petit Verdot - 14,5 % alc.

Deze wijn heeft de meest intense kleur van de reeks en hij vertoont het meest schittering in de spiegel. Evolutiekleuren zijn nog steeds gering.
Meteen valt de aanwezigheid van complexe tertiaire geuren op. In deze ‘warme’ wijn komen een waaier aan houttoetsen, mokka- en tabaksgeuren sterk naar voor, maar er is ook het uitgesproken aangenaam boeket van gestoofd zwart fruit (vooral cassis) en ceder.
In deze ronde, soepele wijn is er een goed evenwicht tussen de fruitige smaken van confituur van rood en zwart fruit en de aangename tannine.
De lange afdronk is aangenaam kruidig.
Een aparte wijn waarin het fruit zeer verleidelijk is geëtaleerd. Aardig op dronk!

8. Chateau Cap Leon Veyrin Listrac-Médoc 2008

60 % Merlot, 35 % Cabernet Sauvignon, 5 % Petit Verdot - 13,5 % alc.

Ook al is deze 7 jaar oude wijn terug minder intens gekleurd, in de rand vertoont hij nog steeds weinig sporen van evolutie.
De geur van rijpe kersen valt op. De tertiaire geuren zijn complex, maar niet opdringerig (zachte vanille, zachte peper).
Deze wijn komt in de buurt van de 2010, maar dan minder vol, rond en minder harmonieus.

9. Château Cap Leon Veyrin Listrac-Médoc 1995 - 12 % alc.

Uiteraard is de evolutie hier duidelijk, maar toch vertoont deze wijn nog een verrassend veel gelijkenis met de voorgaande wijnen door zijn frisse robijnkleur.
Deze wijn heeft het boeket van een oude port of zelfs van een ‘rumtopf’. We snuiven geuren op van kersen op jenever en van pure fondantchocolade.
De mooie zuren verrassen ons. We smaken gedroogde vruchten, oude tabak en mokka.
De tannine en het hout zijn volledig versmolten in deze wijn.
De kwaliteit van de geschonken flessen blijkt volgens de commentaren zeer uiteenlopend te zijn, maar dat kan misschien wel even goed gezegd worden over het menselijk appreciatievermogen van deze oude wijn.

Enkele besluiten

Deze wijnen van de jaren 2011 en 2012 van de linkeroever en meer bepaald van Listrac en omgeving zijn best genietbaar, wat er ook over die jaren in de Bordeaux gezegd wordt. Het zijn wel geen grote toppers, maar in deze wijnen komt het fruit goed tot zijn recht en het hout is correct gedoseerd zodat ze na 3-4 jaar best genietbaar zijn.
Kortom: veel wijngenot voor een bescheiden prijs.

Verslaggevers,
Luc Veracx en Rik Debal

WijnGem.Max.
Château Julien 201213.2815.00
Château Julien 201113.6414.00
Château Julien 201014.2814.50
Château Cap Leon Veyrin 201214.5715.00
Château Cap Leon Veyrin 201114.9215.50
Château Cap Leon Veyrin 201015.4216.00
Château Cap Leon Veyrin 200915.7516.25
Château Cap Leon Veyrin 200814.8516.00
Château Cap Leon Veyrin 199514.8518.00
, , , , , , , , , vlnr. keldermeester Freddy Verslyppe, ondervoorzitster Marleen Noyez, voorzitter André Manhaeve, Mevrouw Meyre (eigenares van Château Cap Veyrin) en secretaris Bruno Provoost, , , , Keldermeester Freddy Verslyppe, Zoals gewoonlijk worden pralines geschonken aan onze gast,

vrijdag 23 oktober 2015

Domaine Germain Père & Fils – St. Romain

Je vindt hier eerst een overzicht van de voorbije wisselvallige wijnjaren in Bourgogne.

2012

April bracht hagel en vorst. In juni hebben stortvlagen de wijngaarden onder gezet. In Beaune, Mercurey en de Mâconnais hield het onweer aan in juli en de temperatuur bleef laag. Alleen de zuidelijker gelegen Mâconnais kon wat zonnestralen meepikken.
Augustus bracht een totale ommezwaai: een hittegolf.
De trossen droegen weinig vrucht en de bessen waren klein, waardoor ze zeer luchtig aan de trossen. De opbrengst ligt 10 à 50 % lager dan normaal, maar de wijnen zijn uiteindelijk geconcentreerd, en evenwichtig, meestal met goede zuren.

2013

De koude en natte lente zorgde voor een vertraging van de bloemvorming en later werden de druiven ook aangetast door schimmels.
In de zomer van 2013 zagen een groot aantal boeren in Bourgogne in nog geen twintig minuten hoe een deel van hun oogst door een zware hagelbui zwaar werd beschadigd. Vooral Pommard, Volnay en Meursault werden getroffen.
De verliezen gingen van enkele procenten tot het verlies van de volledige oogst in sommige delen van Bourgogne.
Het droge weer in augustus kwam de meubels redden. De oogst was klein maar van goede kwaliteit en resulteerde in matig goede bewaarwijnen.

2014

Eind juni teisterde de hagel de streek van Beaune. De zomer is verre van ‘gul’, maar de meeste wijngaarden en de druiven bleven gezond. In september begon het echt te zomeren. Er werd een rijke oogst binnen gehaald.
De crémant is over het algemeen goed gestructureerd, fris en fruitig.
De witte wijnen zijn evenwichtig en hebben de capaciteit om te bewaren.
Ook de rode wijnen zijn beloftevol: intens van kleur, fruitig in de neus, fris fruit en soepele tannines, kortom de ingrediënten voor een groot jaar.

1. Crémant de Bourgogne (100 % Pinot Noir) 12 % alcohol

Bleke gouden kleur. Dunne maar talrijke en intense parellijntjes stijgen op.
Er is een neus met appel, zachte citrus, minerale en florale toetsen.
We smaken perzik en annanas.
Deze crémant is vrij krachtig aromatisch en hij heeft een matig lange afdronk.
Hij kan nog wat verder op de fles rijpen.

Een goede begeleider bij het aperitief voor warme hapjes of bij een dessert van ijs of gebak met fruit.

2. Bourgogne Aligoté 2014 12,5 % alcohol

Bleke geelgouden kleur en een zilveren spiegel.
Fris en levendig in de neus: rinse appel, citroenmelisse, met toetsen van honing, amandel en vanille (geen eik, wel ‘sur lies’ tot juist voor de botteling).
Frisse attaque maar wel een wijn met rondeur en souplesse.
Smaken van citrus, honing en vanille.

Een goede, typische aligoté om te drinken als aperitief met cassis (= kir), maar die ook past bij wijngaardslakken op zijn Bourgondisch en bij de gepersilleerde hesp uit de streek (variant van ‘potjesvlees uit Heuvelland).

3. Saint-Romain Blanc 2014 13 % alcohol

Licht goudgeel met groene schittering.
In de neus is deze wijn zeer floraal (witte bloemen, lindebloesem) met wat vanille (op vaten van 500 l waarvan 20 % nieuwe). Na walsen komt een minerale toets en een lichte geur van groene peer naar boven.
Momenteel is het hout nog niet versmolten.
Het waargenomen boeket zich overigens in de mond door in de licht zuren, aangevuld met een afdronk op citrus en citroenmelisse.
Een sappige, zachte wijn die beloofd mooi rond te worden met aroma’s van gerijpt fruit en nootjes.

Een wijn voor bij zachte kazen of gerechten met zachte smaken zoals visgerechten, al of niet met saus, maar dan toch een saus zonder uitgesproken opdringerige smaak.

4. Puligny-Montrachet 2013 13 % alcohol

Goudgeel met mooie waterrand en een stralende spiegel.
Complex boeket, floraal: meidoorn en kamille, fruit: exotisch fruit, wit steenfruit, geurige appel, amandel en noisette, mineraal. Acaciahoning en een zachte kruidigheid van angelicastengel.
Er is een aanzet met mooie zuren, maar het hout is nog sterk aanwezig.

Voor deze goed gestructureerde, krachtige, evenwichtige en elegante wijn zijn onze verwachtingen dat hij vanaf 2018 zal schitteren.

5. Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 2013 13 % alcohol

Heldere, kersenrode wijn met karmijnkleurige schijn.
Geuren van rode vruchten als framboos en zure kersen. Een vleugje cassis.
Er is een toets van groenig kreupelhout, een kruidigheid van kreupelhout en laurierdrop.
De zure kersen, aangevuld met pruimen, zetten zich door in de mond. Zachte tannine. Fruitig evenwichtig, aangenaam.

Een wijn om jong te drinken, voor bij eenvoudige vleesgerechten, gebraden gevogelte, zachte kazen.

6. Saint-Romain “ La Perrière” 2012 13 % alcohol

Een kersen- tot robijnrode wijn met lichte evolutie inde rand. De typische tint van zure kersen.
Hij ruikt naar verse rode vruchtjes, maar vooral rijpe zure kersen, kirsch en een beetje kruidig. Floraal: roos. Een beetje rokerig.
In der mond is deze wijn soepel en fruitig met zachte tannine

Een correcte wijn zonder kapsones, voor bij een kalfsblanquette of een vol-au-vent.

7. Saint-Romain “ Sous le Château” 2013 13 %alcohol

Kersen- tot robijnrood.
In der stille fase nog eerder gesloten maar na walsen duidelijker geuren van klein rood fruit, rijpe krieken en frambozen, rode bessen, kruidigheid en wierook. Redelijk complex.
Deze wijn is aangenaam fruitig, licht kruidig, met fijne, zachte tannine.

Een wijn met een zeker potentieel voor bewaring en kan worden geschonken bij gewone vleesgerechten in een zachte roomsaus.

8. Baune 1er Cru “ Les Aigrots” 2013

Intens gekleurde kersenrode, heldere wijn met schitterende spiegel. Donkerder dan de voorgaande.
In de stille fase geeft hij zachte tonen van gekookte rode en zwarte vruchten, bramen en cassis, kersen en rode bessen.
Na walsen zijn ook enkele aardetoetsen, humus, bosgrond en kreupelhout meer aanwezig.
Na wat tijd komen ook al bescheiden tertiaire geuren naar boven.
In de mond hebben we een goed gestructureerde, stevige wijn met een complex, rijke aroma. De afdronk is aangenaam en lang.

Deze wijn staat over 3-4 jaar zijn mannetje bij elk speciaal stuk vlees uit de keuken, ook wild (pluim- én pelswild) of bij een goed gerijpte kaas met karakter.

9. Pommard “ La Chanière” 2013

Intens gekleurd kersenrode wijn met purperen schijn in de rand.
Een geurenboeket van bramen, bosbessen, zure kersen en amandel.
Voorlopig weinig aanzet naar tertiaire geuren, maar de kwaliteit laat vermoeden dat dit helemaal volgens de AOC zal gebeuren (chocolade, peper, leder…).
Een stevig gestructureerde wijn met zachte tannine en geconcentreerde aroma’s.

Een ‘fluwelen’ Pommard die perfect een gigot of een stuk wildgebraad of een gerijpte witte schimmelkaas zal begeleiden.

10. Chambolle Musigny 2013

Donker kersenrood.

Intens boeket van rood en zwart fruit, met frambozen, bramen en zwarte bessen.
er zijn al duidelijke tertiaire geuren aanwezig.
Tegelijk delicaat en krachtig, aromatisch, verfijnd. Vlezig.

Een kanjer voor bij een hertencivet of een hazenrug.

Uw verslaggever,
Luc Veracx

WijnGem.Max.
Crémant de Bourgogne12.6413.00
Bourgogne Aligoté 201412.0013.00
Saint-Romain Blanc 201414.1414.50
Puligny-Montrachet 201314.6415.50
Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 201313.0013.50
Saint-Romain "La Perrière" 201213.5714.00
Saint-Romain "Sous le Château" 201314.1414.50
Baune 1er Cru "Les Aigrots" 201314.9316.00
Pommard "La Chanière" 201315.8617.00
Chambolle Musigny 201316.7117.50
, , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 18 september 2015

Champagne René Beaudouin

Het huis René Beaudouin is vrij gekend in onze Commanderij en is zo’n voorbeeld van een kleinschalige werkende champagnefamilie die prima prijs-kwaliteitcuvées op de markt zet.

Nogent L’Abbesse is gelegen in het departement van de Marne op een 10 tal km ten oosten van Reims.  De wijngaarden bestaan voor 95% uit de Chardonnay druif en de rest Pinot Noir en Pinot Meunier.

De proefresultaten.

  1. Blanc des Blancs Blanc extra brut - 100% Chardonnay • dosage 2gr/l

    Om ons op te warmen starten wij met een primeur. Deze wijn is bijna niet gedoseerd.
    Licht geelgoud kleur met een discrete groene tint, nog onstuimige mousse met werkelijk minibelletjes, heel persistent. Daarna volgt een mooi parfum van citrus, geel fruit, appel en kweepeer. Aangenaam in de mond, superfris met opnieuw citrusvruchten in de hoofdrol, maar ook wat impressies van perziken, een afdronk van 6 sec. Een goed getypeerde chardonnay extra brut voor het huis, wijn met toekomst.

  2. Rosé Brut - 14% wijn van Pinot Noir, 86% Chardonnay

    Deze assemblage met 14% rood gevinifieerde Pinot Noir heeft een glanzend zalmrose kleur met een licht opschuimende mousse en een opverende belletjesstroom, gevolgd door een rijpe rode fruitneus, framboos, aardbei en kersen, plus impressies van cassis, rozen. Elegant mondvullend met ook gekonfijt fruit.  De afdronk is eerder wat kort.

  3. Brut assemblage Blanc et Noirs - 46% Pinot Meunier (waarvan 23% cuvée uit 2008 en 23% uit 2009), 31% Pinot Noir (waarvan 8% cuvée uit 2007 en 23% uit 2008) , 23% Chardonnay uit 2008

    In ons glas vinden wij een intens geelgoud, heldere wijn met nerveuze belletjes en fijne blanke mousse. Beetje gesloten neus, maar dat is toch schijn. Onderliggend toch complex, wit-geel fruit, nectarines en witte perziken, appel en peer. In de mond explosief, vol, levendig en krachtig, evenwichtig, rijpe appel, rijp fruit, de kruidigheid van de Pinot Meunier en prima zuurtegraad. Lange afdronk en discreet bosgeuren.

    De Pinot druiven (samen 77%) dicteren duidelijk de fruitpartituur en zorgen voor een complexe maaltijdchampagne met klasse, kan met fijne vissoorten en schaaldieren tot zelfs gerechten waarin wat ganzelever is verwerkt.

  4. Blanc de Blancs Brut - 100% Chardonnay •  dosage 12gr/l

    Strogele, zuivere kleurspiegel,  mooie opschuimende mousse en krachtig parelende, zeer persistente miniatuurbelletjes.  Fijne aroma’s van toast, steenfruit en appel.  Structuur in de mond met citrusvruchten , brioche en mineraliteit.  Middelmatige afdronk waarin de dosage een subtiele zoete nasmaak weergeeft.

    Een pure aperitiefwijn die hongerig maakt en doet verlangen naar een hapje.

  5. Blanc de Blancs extra Brut - 100% Chardonnay

    Fijne strogele kleur met hagelwitte mousse en een rijke pareling die snel de hoogte ingaat en daar een mooi kroontje vormt.  Aromatisch verfijnd met citrus, pompelmoes en witte perzik.  Daarna eerst romige smaakarchitectuur, met witte en gele vruchten, granny smith,  maar verder evoluerend naar lichtjes toast. Fris en elegant tot in de finale.

    Prototype van een mooie basischampagne om te drinken als aperitief en als begeleider bij verse schaaldieren, succulent bij oesters.

  6. Cuvée Prestige 2008 - 100% Chardonnay • dosage 10gr/l

    Helder strogele kleur  met vinnige mousse en permanente bubbels.  Vervolgens een rijk en rijp boeket,  met impressies van  appel, rijp fruit, lichtjes boisé, lichte hint van houtgeuren en ook gekonfijt fruit, wat florale aroma’s maar die verdwijnen snel. Explosief in de mond, elegant en mondvullend met een goed evenwicht tussen zuur en zacht, pain grillé en geroosterde amandel.  Redelijk lang in afdronk.  Een prestigewijn voor de echte champagnefan.

    Persoonlijk vind ik dat deze champagne nog bewaarpotentieel heeft.
    Dit is een gastronomische wijn, die uitstekend past bij gevogelte met lichte sausen en geroosterde langoustines.

  7. Cuvée Prestige 2005 - 100% Chardonnay • dosage 10gr/l

    Goudgele, zuivere kleurspiegel met romige mousse en speldekop kleine belletjes.
    Aromatisch rijk met een vleugje sous-bois, hazelnoot, gekonfijte citrusvruchten, doyennepeer, patisseriegeuren, abrikoostaartje, krentenbrood en frangipane.  Mooie rijpe smaakstart met een pittige amandeltoets, krachtig en nog bijzonder citrusfrisse aciditeit. Veel body en structuur, complex. Heel lange afdronk.

    Een champagne met maaltijdkwaliteiten op basis van vis, schaal- en schelpdieren.

  8. Cuvée Prestige 2002 - 100% Chardonnay

    Vrij intens goudgele kleur met mooie mousse en nog een langdurige en uiterst fijne pareling.
    Daarna een boeket van amandel, hazelnootjes, honing, toast met verder vooral frangipane.  Superfris en elegant in de mond met geëvolueerde zuurtjes, pompelmoes en impressies van notenbrood, brioche en amandel. Wij proeven op het einde de invloed van de lange lagering, minstens vier jaar sur lattes. Ellenlange afdronk met een kwiek bittertje.

    Onvoorstelbare waarlijk majestueuze cuvée vol elegantie en complexiteit, deze champagne is 13 jaar oud en bijzonder vief! Hier hebben wij een duidelijk bewijs dat het oogstjaar 2002 voor champagne een topjaar was met grote wijnen die lang kunnen bewaren.

  9. Ratafia

    Ratafia wordt gemaakt met druiven uit de champagneteelt, waaraan een neutraal smakende alcohol wordt toegevoegd, vb. Marc de champagne.

    Het kleur is oudroze.
    Een zoetig parfum met pruimen, honingkoek en gekonfijt fruit.  Wij proeven vooral gekonfijt fruit, honing.  Alhoewel 18.5° alcohol, blijft er onderliggend nog wat fraîcheur.
    Zeer lange afdronk.

Verslaggever,
Rik Debal

WijnGem.Max.
Champagne Brut Rosé René Beaudouin12.9213.50
Champagne Brut René Beaudouin14.7115.50
Champagne Brut Blanc de Blancs René Beaudouin14.5716.00
Champagne Extra Brut Blanc de Blancs René Beaudouin14.6416.00
Champagne Millésime 2008 René Beaudouin16.0717.00
Champagne Millésime 2005 René Beaudouin15.7116.50
Champagne Millésime 2002 René Beaudouin16.7817.00
Ratafia René Beaudouin15.2116.00
, , , , , , , ,