Verslagen 2016-2017

Leden kunnen de presentaties van de wijnavonden raadplegen via de "Leden"-pagina.

zaterdag 17 juni 2017

Slotavond
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 19 mei 2017

Zuid Afrika in samenwerking met de Vinotheek
WijnGem.Max.
Ataraxia Mountain Vineyards 2016 13.4014.00
Glenwood 201613.7514.00
Bosman Family Vineyards 2015 14.2515.00
Remhoogte 201515.3316.00
Muratie14.2515.00
David Sadie 201514.6615.50
Infinity wines 201415.4116.50
Arendsig 201515.4116.50
Constantia Glen 201316.3318.00
Le Riche 201415.9117.00
, , , ,

vrijdag 21 april 2017

Chateau La Marzelle – St. Emilion Grand Cru Classé

Château La Marzelle Saint-Emilion Grand Cru Classé opnieuw te gast bij Commanderij De Mandel!

Het prestigieuze domein ‘La Marzelle’ werd in de 18-de eeuw al vernoemd op een kaart. Het domein ligt langs de weg van Libourne naar Saint-Emilion, tegen Pomerol aan, op: ‘la Haute Terrasse de Saint- Emilion’. Deze terroir werd 2,5 mio jaar geleden tijdens het Pleistogeen gevormd door de rivier de Isle die er zand op klei, grind, kiezel en ijzerhoudend gesteente achterliet. Dit is een ideale basis voor de wijnbouw want op deze smalle strook zijn prestigieuze domeinen ontstaan. Van noord naar zuid vind je er diverse châteaus: Petrus, Cheval Blanc, Figeac en La Marzelle. Goed gezelschap, is het niet?

Sinds 1998 is het kasteel en 14 hectares in Saint-Emilion Grand cru aangekocht door de familie Sioen van Ardooie. In 2003 werden nog 4 hectares bijgekocht. De nieuwe classificatie van 2012 bevestigde de 17 hectares als Grand Cru.
De wijngaard is nu voor 75 % beplant met merlot, voor 17 % met cabernet franc en voor 8 % met cabernet sauvignon. De cabernet sauvignon werd voor het eerst in 2007 gebruikt.

Op 11 februari 2011 hadden wij een eerste kennismaking met Chateau La Marzelle in onze Commanderij, in aanwezigheid van eigenares mevrouw Sioen.  De heer Bart De Winne, commercieel directeur, presenteerde eerst Château Prieuré Lamarzelle jaargang 2005 en 2006. Daarna kwam een boeiende verticale degustatie van Château La Marzelle Grand Cru Classé van 2004 tot en met 2008 (van oud naar nieuwe jaargang).
Nadat op die avond veel positieve superlatieven waren uitgesproken, werd bij het afscheid de afspraak gemaakt om over enkele jaren de verticale degustatie te herhalen met uitsluiten de Grand Cru Classé. Om de evolutie van de wijnen van 2004 tot en met 2008 te evalueren werden die wijnen meteen aangekocht en in de commanderijkelder gelegd. De 2009 en 2010 waren nog niet beschikbaar…

Vrijdag 21 april 2017 ging in Het Parkhotel te Roeselare het voornemen in vervulling.
Spijtig dat de aankoop van 2009 en 2010 uit het oog werd verloren en dat die wijnen nu moeilijker te vinden zijn – waarbij het budget van onze Commanderij ook een factor was om twee kisten van die superjaren aan te kopen. Gelukkig kon dhr. De Winne het lijstje toch aanvullen met de jaargangen 2011, 2013 en 2014.

Een verticale degustatie is bijzonder interessant en leerrijk.  Wij denken in het bijzonder aan de veroudering van de wijnen, de kwaliteiten van de diverse jaargangen, is er evolutie: in techniek op het domein, van aroma’s en smaken. 

Waar wij in 2011 degusteerden van oud naar jong werd het nu van jong naar oud.

Je kan op drie manieren proeven. De meest klassieke degustatie is van jong naar oud. De redenering hierachter is dat je zo de evolutie zeer goed kan volgen van een jonge naar een oude wijn. Het nadeel is dat de jonge wijnen meestal krachtiger zijn met sterke tannines en behoorlijk fruit hebben waardoor ze misschien de smaak van de oudere wijnen met tertiaire aroma’s kunnen beïnvloeden. Maar je kan ook de omgekeerde weg volgen en starten bij de oudste wijnen en zo naar de jongste wijnen evolueren. De wijnen worden dan stilaan krachtiger.

Een derde mogelijkheid is de wijnen te gaan selecteren volgens hun smaakstructuur. Dit vraagt een zeer goede voorbereiding en inzage in de proefnotities van het domein. De fijnste wijnen met de minste kracht worden eerst geproefd, vervolgens komen de wijnen met de krachtigste smaak in het glas. Dit hoeft niet steeds de jongste wijn te zijn want ook elke jaargang heeft zijn kenmerken. Er zijn jaargangen met veel tannines, maar ook jaargangen met elegante fruitige wijnen.

 

Château La Marzelle Saint-Emilion Grand Cru Classé 2014                                       13,5 % Alc.

75% Merlot – 17 % Cabernet franc – 8% Cabernet sauvignon

Robijnrood met purperen schijn zonder een spoor van evolutie in de rand. Intens gekleurd maar zuiver. Na walsen kleeft het kleur aan het glas.
De warme neus geeft een mooi ensemble van zwarte fruit, bessen, rijpe kersen en houttoetsen vrij. Ceder en vanille, maar het hout belooft nog mooier te versmelten. Er is wat mineraliteit, een lichte kruidigheid en een florale toets. Ook al wat ledertoetsen.
Wij proeven een volle wijn met rijpe tannines, mooi in evenwicht gehouden door een flinke lading frisse zuren.
Wij genieten van een lange afdronk met sappig fruit gedragen door de aangename tannines.

Deze wijn was kort na het schenken nog vrij gesloten, maar met een beetje geduld kwamen de aroma’s in het glas vrij en werd het een aangename wijn.
Een goed gestructureerde wijn die al genietbaar is, maar een grote toekomst voor zich heeft!

Château La Marzelle Saint-Emilion Grand Cru Classé 2013                                       13,5 % Alc.

78% Merlot – 13% Cabernet franc – 9% Cabernet sauvignon

Deze wijn is iets doorzichtiger en vertoont wat meer karmozijn ondanks de lichte evolutie in de rand. Er is wat minder viscositeit. De spiegel is meer glanzend. Paarse schijn.
Wij ruiken meer fris, jong rood en zwart fruit. Naast ceder vinden wij tonen van groen kreupelhout, wat peper, blonde tabak, mineraliteit, réglisse en een florale toets.
Wij proeven fluwelen tannines en fris fruit, framboos.
In de matige afdronk komen de zuren en de ziltheid naar voren.
Toch een verrassend goede wijn voor dit moeilijke wijnjaar met veel rot in de Merlot.

Château La Marzelle Saint-Emilion Grand Cru Classé 2011                                         13,5 % Alc.

70% Merlot – 20% Cabernet franc – 10% Cabernet sauvignon

Wij zien terug een iets doorzichtiger wijn dan de eerste, maar toch intenser van kleur dan de vorige waarop hij verder goed gelijk.
Ceder, humus, rokerigheid gaan hand in hand met zwarte bessen – cassis – en rood fruit.
Hoewel de tannines zich nogal frank manifesteren in de geur, zijn ze in de mond toch zeer genietbaar, zelfs fluwelig en goed samengaand met de  fijne, frisse zuren.
De vlezige smaak van sappig, rijp fruit gaat door in de mooie afdronk waarin we de ziltigheid terugvinden.
Een soepele, volle wijn, zonder complexen, die aardig op dronk is.

 

Château La Marzelle Saint-Emilion Grand Cru Classé 2008                                         13 % Alc.

75% Merlot – 16% Cabernet franc – 9% Cabernet sauvignon

Intens dakpannenrood, vrij opaak maar duidelijk meer evolutie vertonend dan alle vorige.
De geuren zijn vooral tertiair: de zachte geur van gestoofd zwart en rood fruit wordt overtroffen door complexere tonen van ceder, potloodslijpsel, bosgrond, champignons, kreupelhout, zilte drop. Wij ruiken kruidigheid zoals bittere chocolade, blonde tabak, jeneverbes en kruidnagel en ook een jodiumachtige mineraliteit.
Deze complexiteit zet zich door in de mond. Wij drinken een sappige, volle wijn, goed gestructureerd, mooi in evenwicht.  Wij proeven rijp fruit, cassis, myrtilles, bosbessen, réglisse.
Het fruit, de kruidigheid en de zilte drop geven een aangename lange afdronk met tabacé en cacao.
Hoewel versmolten zijn de nobele tannines net als de zuren ver van opgebruikt. Deze wijn is perfect op dronk, maar zal nog een paar jaar volhouden. Deze lekker wijn kan zeker moeilijker gerechten aan zoals een hazepeper.
Terwijl we deze wijn drinken rijst het vermoeden dat ook de 2014 waarschijnlijk van dit kaliber wordt en dat we zijn capaciteit misschien nog onderschat hebben.

Wij noteren uit de proefnotities van 11 februari 2011: donkerrood bijna inktkleur, straalt briljantie uit. Eerder gesloten neus met daarna aroma’s van rood en zwart fruit, aalbes en subtiel kruidigheid. Aangenaam in de mond met dezelfde componenten uit de aroma’s.  Lange finale.

  2011 2017
Gemiddelde score 15.94 15.75

Hoogste score

16.50

17

                                            

Château La Marzelle Saint-Emilion Grand Cru Classé 2007                                         13 % Alc.

76% Merlot – 16% Cabernet franc – 8% Cabernet sauvignon

De 2007 is iets minder intens van kleur, iets minder opaak, iets meer geëvolueerd dan de voorgaande.
Hij is complex in de neus, maar minder intens dan de vorige. Vanille en zoethout spreken ons reukorgaan aan.
Minder sappig, minder fruitig, minder kruidig maar nog steeds evenwichtig moeten we toegeven dat deze wijn toch best aardig is, ook al is hij bijna ‘opgeleefd’.
Van het moeilijk jaar 2007 blijkt hij in alles een kleinere broer van de 2008. Dat doet ons besluiten dat er treffelijk werk geleverd werd, zowel op het veld, in de triage bij de oogst als bij de vinificatie om dit product te maken. Of om het met een actuele boutade uit te drukken: het is de aandacht voor duizend details die de weg naar de perfectie plaveit. Alleen lagen in 2007 te veel details buiten het menselijk vermogen.
 

Wij noteren uit de proefnotities van 11 februari 2011: Fonkelende robijnrode kleur met een purperen randje. In de neus floraal met impressies van donker rijp fruit, cassis. Vrij gespierd maar tegelijk elegant mondvullend met flink pakkende tannines. Lange finale.

 

2011

2017

Gemiddelde score

16.31

15.08

Hoogste score

17.50

16

 

Château La Marzelle Saint-Emilion Grand Cru Classé 2006                                         13,5% Alc.

83% Merlot – 17% Cabernet franc

Intense granaatrode kleurkern met tranenintensiteit.  Kruidige aromastart met tertiaire geuren zoals kreupelhout, verder ook ceder, kers. Daarna in de mond elegant en evenwichtig. Vleugje chocolaté. Body en tannines in de lange finale.

Wij noteren uit de proefnotities van 11 februari 2011: Donkerrood met evolutie. Neus van kreupelhout en fruit op eau de vie.  Zachte smaak met zwart fruit en subtiel wat drop. De tannines zijn duidelijk harder dan deze van jaargang 2005. Lange afdronk.

 

2011

2017

Gemiddelde score

15.75

15.50

Hoogste score

17

16.50

 

Château La Marzelle Saint-Emilion Grand Cru Classé 2005                                         13% Alc.

83% Merlot – 17% Cabernet franc

Granaatrode kleur met duidelijke evolutie.  Complex en intens boeket van zwart fruit, zwarte bessen, cassis, myrtilles.  Aardse toets van truffel.  Suave smaak met versmolten tannines en Javaanse koffie. Topwijn uit een mooi jaar over de hele linie.

Wij noteren uit de proefnotities van 11 februari 2011: Vinnig en royaal fonkelend diep robijnkleur en energieke tranenwand. Daarna ontdekken wij een complex en intens boeket met herfstig geurenpakket van zwarte aalbessen, myrtilles, pruimen, geroosterde hazelnoten, kruiden, groene peper, een minerale toets en mokka.  Wij proeven opnieuw donker fruit in deze vetrijpe en ronde wijn. Lange fruitige finale, nu al lekker maar met keldertoekomst.

 

2011

2017

Gemiddelde score

16.70

17.16

Hoogste score

17.50

17.50

 

Château La Marzelle Saint-Emilion Grand Cru Classé 2004                                         13% Alc.

83% Merlot – 17% Cabernet franc

Dakpanrode kleur (tuillé), daarna ontdekken wij een rustieke neus met in het geurkoffertje drop, réglisse, zwart gerijpt fruit en tertiaire elementen met tabak, leder, truffel en varens. Qua smaakarchitectuur ook cassis en zachte pepers, satijnzachte tannines, koffie, wilde bospaddestoelen en truffel. Lange finale.

Wij noteren uit de proefnotities van 11 februari 2011: Donkerrode kleur, helder. Mooi aromatheater met rijp rood fruit, myrtilles, drop, krieken, zoethout en floraal accent met viooltjes.  In de mond dezelfde componenten met als drijvende kracht het rijp fruit, harmonieus, soepele tannines.  Afdronk is lang.

 

 

2011

2017

Gemiddelde score

15.68

16.50

Hoogste score

16.50

17

 

Wie meer wil weten over de groeiomstandigheden en technische aspecten van de pluk en de persing verwijzen we naar de site van het kasteel zelf: http://lamarzelle.com.

Verslaggevers,

 

Luc Veracx

Rik Debal

WijnGem.Max.
Château La Marzelle Grand Cru Classé 201414.9116.00
Château La Marzelle Grand Cru Classé 201313.9114.50
Château La Marzelle Grand Cru Classé 201115.3316.50
Château La Marzelle Grand Cru Classé 200815.7517.00
Château La Marzelle Grand Cru Classé 200715.0816.00
Château La Marzelle Grand Cru Classé 200615.5016.50
Château La Marzelle Grand Cru Classé 200517.1617.50
Château La Marzelle Grand Cru Classé 200416.5017.00
, , , , , , , , , , , ,

vrijdag 17 maart 2017

Italie
WijnGem.Max.
Gavi Molinetto13.0013.50
Langhe Arneis Giribaldi13.4214.00
Roero Arneis Portinale14.0714.50
Ruchè Montalbera14.5715.50
Barbera d’Alba Rié13.5014.50
Barbera d’AstiMontalbera15.1416.00
Nebbiolo 2013 – Poesia della Terra14.5015.50
Barolo 2012 Giribaldi16.1417.50
, , , , , , , , , , , , ,

zaterdag 04 februari 2017

Kapittelbanket

Leden kunnen de foto's van tijdens de receptie en aan tafel raadplegen onder Artikels.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 13 januari 2017

Verenigde Staten
WijnGem.Max.
Buena Vista Zinfandel Sonoma 201313.8014.50
Haraszthy Old Vines Lodi zinfandel 201313.5014.50
Kunde Zinfandel Sonoma 201214.4014.50
Francis Coppola Diamond Collection Zinfandel 201314.9015.50
Francis Coppola Director’s Cut zinfandel 201315.4016.00
Haraszty Family Cellars Amador County Zinfandel 201214.7015.50
Kunde Res. Century V.Zinfandel 201316.4017.00
, , , , , , , , ,

vrijdag 16 december 2016

Elzas
WijnGem.Max.
Crémant brut13.2013.50
Sylvaner (Medaille d’or Colmar) 201514.2015.50
Pinot Blanc 201513.0013.50
Riesling 201514.6015.00
Riesling Eichelberg (Medaille d’Or) 201515.3016.00
Sylvaner Le Délice de Cyril 201513.8015.00
Pinot Noir 201413.2014.50
Gewurztraminer Vieilles Vignes 201415.2016.00
Muscat 201414.0514.50
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 18 november 2016

Bordeaux
WijnGem.Max.
Chateau Lalande AOC Haut Médoc 201413.4214.00
Chateau Lalande AOC haut Médoc 201312.5713.00
Chateau Lalande AOC Listrac- Médoc 201414.0714.50
Chateau Lalande AOC Listrac- Médoc 201312.8514.00
Chateau Lalande AOC Listrac- Médoc 201214.1415.00
Tradition de Lalande cuvée prestige AOC Listrac-Médoc 201414.0715.00
Tradition de Lalande cuvée prestige AOC Listrac-Médoc 201214.2115.00
Tradition de Lalande cuvée prestige AOC Listrac-Médoc 201114.7115.50
Tradition de Lalande cuvée prestige AOC Listrac-Médoc 200814.6715.50
, , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 21 oktober 2016

Wijnkelderdegustatie
WijnGem.Max.
Domaine Ravaut – Ladoix 201114.6616.00
Domaine Deletang – Montlouis sec 201113.6614.50
Domaine Schulmberger Riesling14.3315.50
Domaine Felix – Sauvignon13.3314.00
Domaine la Fourmone Réserve des muses 201014.6615.50
Chateau Dacher Delmonte 201015.3316.00
Chateau Canon – Canon Fronsac 201414.0015.00
Domaine J.M. Millot – Echezeaux16.4117.50
Weingunt K+K Kirnbauer Blaufränkisch “Classic” 201214.2515.00
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 16 september 2016

Belgie / Nederland
WijnGem.Max.
Driesse13.2114.00
Wijngoed Reyngaard: Regent12.1413.50
Wijngoed Thurholt: Blend met Regent13.6414.50
Wijngoed De Kleine Schorre: Auxerrois14.1415.00
Wijndomein Entre-Deux-Monts: Pinot Gris14.1414.25
Wijndomein Aldeneyck: Pinot Gris14.6415.00
Wijndomein d’Hellekapelle Chardonnay13.4215.00
Domein De Wijngaardsberg13.9215.00
Wijnhoeve d’Hellekapelle12.9214.00
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,