Verslagen 2018-2019

Leden kunnen de presentaties van de wijnavonden raadplegen via de "Leden"-pagina.

zaterdag 15 juni 2019

Slotavond Gildejaar 2018-2019

Leden kunnen het verslag van de Algemene Vergadering en de foto’s van tijdens de receptie en aan tafel raadplegen onder Artikels.

vrijdag 17 mei 2019

Piëmonte / Ghemme

Op vrijdag 17 mei 2019 organiseerde de Commanderij De Mandel Roeselare een proefavond met het wijnhuis Rovellotti uit Ghemme (Piëmonte). Een 10-tal jaren geleden konden wij reeds kennis maken met het wijnhuis. Wij mochten terug Antonello Rovellotti verwelkomen die samen met zijn zoon Luigi  de wijnen kwam toelichten. Het werd een blij weerzien.

De wijnmakerij Rovellotti is al meer dan zeshonderd jaar een familiebedrijf dat zich toelegt op wijnbouw, volgens regels en methoden die zijn overgeleverd vanuit een lange traditie en gecombineerd met een moderne aanpak, waarbij duurzaamheid en technologische innovatie een solide continuïteit zijn.

In 1972 mocht Antonello zijn eigen eerste oogst verwerken.

De wijngaarden van de wijnmakerij Rovellotti beslaan 25 hectare van de Novara-heuvels: hun positie, blootgesteld aan de alpiene luchtstromingen, is bijzonder geschikt voor de teelt van de inheemse soorten vitigno innominabile, nebbiolo, vespolina en bonarda. Hier vinden ze het ideale microklimaat om onvergelijkbare aromatische eigenaardigheden te ontwikkelen, mede dankzij de verschillen in temperatuur tussen dag en nacht.

De kleiachtige matrix, die we vinden in de nabijgelegen rijstvelden van Novara, houdt water vast als een spons, ten behoeve van de groei van de trossen, die gemiddeld groot zijn en een optimale oppervlakte/schilverhouding hebben. De zeer zure component van de grond maakt de druiven heel bijzonder. In feite zorgen ze voor een zeer nauwkeurige stilistische afdruk in de geproduceerde wijnen.

De wijnen van Rovellotti behoren tot het kwaliteitsniveau:

 • Colline Novaresi DOC in wit, rosé en rood. (DOC = denominazione di origine controllata)
  Voor wit wordt is alleen erbaluce toegelaten.
  Voor rood wordt minimaal 30 % nebbiolo (plaatselijke naam: spanna)gebruikt tot 100 %.

  Uva rara (= bonarda) is toegelaten voor 40 % en vespolina en croatina alleen of samen voor maximaal 30 %.
  De rode rassen, inclusief barbera,  kunnen ook vermeld worden bij de benaming indien de wijn er voor tenminste 85 % van gemaakt is.
 • Ghemme DOCG (Denominazione di origine controllata e garantita) wordt gemaakt van nebbiolo(minimaal 85%) en/of vespolina en/of bonarda (apart of samen maximaal 15 %).
  De wijn rijpt minimum 36 maanden waarvan minstens 20 maanden op hout en minstens 9 maanden op fles.
  Het alcoholgehalte bedraagt minstens 12 %.
 • Ghemme DOCG Riserva rijpt minimum 48 maanden waarvan minstens 24 op eik en minstens 9 op de fles. Het alcoholpercentage bedraagt minstens 12,5 %.

 

Voor de proef stond dhr Rovellotti erop dat er streekproducten bij de wijnen werden geserveerd.

Bij de eerste drie was dat Salme dla Duja, een soort salami.
Daarna kwam Fidighin dla Duja aan de beurt bij de twee rode colline novarese. Dit is een mortadella van rauwe varkenslever met mager varkens vlees, keelvet en pancetta.
Deze gezouten worsten worden naar Piëmontese gewoonte bewaard in smout. In hun vochtig klimaat is dit een oplossing om deze charcuterie te beschermen tegen schimmels. Aan de andere kant opent dat dan weer de mogelijkheid ingrediënten als wijn erin te verwerken.

Bij de laatste wijnen proefden we twee soorten gorgonzola DOP, een ‘piccante’ en een ‘dolce’, een meer romige versie.

Geproefd

1. Il Criccone Colline Novarese D.O.C. Bianco Vitigno Innominable 2017

Samenstelling: vitigno innominable (erbalucedruif, een oud inheems ras) 100%

Vinificatie: De druiven worden gekneusd en vervolgens geperst. De verse most wordt dan onmiddellijk geklaard. Zodra deze bewerking is voltooid gebeurd de fermentatie bij een gecontroleerde temperatuur van 17°C om de aroma’s niet te verliezen. De koude stabilisatie speelt een fundamentele rol in al zijn fasen. Opvoeding in stalen tanks gedurende 4 à 6 maanden, bâtonnage en tot slot bottelen. Alcohol 13,5%.

Proefnotities

Wij ontdekken een heldere strogele wijn met een groene reflet. Dan een heerlijk rijk boeket met witte perzik, exotisch fruit met vooral mango, maar ook grassig en gedroogd hooi, wilde bloempjes en een vleugje basilicum. Enorm vet qua smaak met steenfruit, lekker van structuur en een minerale onderbouw. Afdronk van een 6 sec.

Foodpairing: Kan als aperitief maar beter als gastronomische passe-partout met gegrilde kip, kalfsvlees, koude visschotel. Antonello serveerde er salam dla Duja bij, een plaatselijke zachte salamivariant, bewaard in smout.

 

2. Metodo Classico Vitigno Innominable dosaggio Zero

Samenstelling: vitigno innominable 100%

Vinificatie: Mousserende wijn (spumante) volgens de méthode classique. Tweede gisting op de fles gedurende 42 maanden, handmatige remuage, zero dosage. Alcohol 12,5%. De gedronken variant rustte gedurende 42 maanden.

Proefnotities
Deze spumante bestaat nog maar enkele jaren. Sprankelende heldere strogele kleur met groene reflets, mooie witte mousse en wervelende miniatuurbelletjes. Krijtig mineraal aan de neus, met appel, gedroogd fruit en kruiden, gevolgd door een aparte smaak met groene appel in de hoofdrol en een licht bittertje. Origineel maar met een stevig prijskaartje.

Foodpairing: Aperitief, koude visschotel, wit vlees.

 

3. Valplazza Colline Novarese D.O.C. Nebbiolo Rosato 2017

Samenstelling: nebbiolo 100%

Vinificatie: Cryomaceratie van ongeveer 6 uur waarbij de pelletjes van de druiven een deel van hun pigmentatie overbrengen, waardoor de kenmerkende ui-kleur ontstaat. Eenmaal helder wordt de most voorzien van speciale gisten die in staat zijn tot een trage fermentatie bij lage temperatuur. Daarna opvoeding van 4 à6 maanden in stalen tanks, bâtonnage en botteling. Alcohol 12,5%.

Proefnotities
Deze voor 100 procent nebbiolo cuvée heeft een vaal rosé, uienschilkleur. Aroma’s van aardbei, framboos en bosfruit. Zachte en fluwelen aanzet in de mond met vooral rode vruchten, met verder impressies van sinaas. Bittertje en ook wat honing is de afdronk.

Foodpairing: Aperitief, charcuterie, koude visschotel en wit vlees. Wij proefden de ‘salame Dla Duja’.

 

4.Valplazza Colline Novarese D.O.C. Nebbiolo 2016

Samenstelling: nebbiolo 100%

Vinificatie: Natuurlijke alcoholische fermentatie zonder interventie op de temperatuur en dit gedurende 8 tot 16 dagen. Herhaaldelijk overpompen, malalactische fermentatie in stalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Verblijf in stalen vaten tot botteling. Minimum 6 maanden veroudering op fles. Alcohol 13%.

Proefnotities
Deze houtloze instapwijn van 100 procent nebbiolo heeft een ruby rode heldere kleur met een fijn waterrandje en aanwezige tranen. Boeket van kers, framboos, bosfruit, gekonfijt fruit, pruimen en  rustiek. Mooi vlezig met zwarte kersen, evenwichtig, vinnige aciditeit en tannines in het middenstuk. Redelijk in afdronk en op korte termijn schenkbaar maar redelijke bewaarkracht (+10 j.).

Foodpairing: Gegrild vlees, charcuterie, de wijnboer trakteerde ons met een stukje ‘fidighin dla Duja’, een leverworst bewaard in smout.

 

5. Ronco Al maso Colline Novarese D.O.C. Vespolina 2017

Samenstelling: vespolina 100%

Vinificatie: Natuurlijke alcoholische fermentatie zonder interventie op de temperatuur en dit gedurende 8 tot 16 dagen. Herhaaldelijk overpompen, malalactische fermentatie in stalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Opvoeding in stalen vaten tot botteling. Minimum 3-4 maanden veroudering op fles. Alcohol 13%.

Proefnotities

Deze 100 procent vespolina is een buitenbeentje daar die echter vaak wordt geblend met de nebbiolo. Met de juiste wijnmaker zoals Rovellotti worden er mooie wijnen van gemaakt. In het glas drijft een diep ruby kleur met een paars randje , intens tranend. Mooi boeket met vers rood fruit, aalbessen, frambozen, pruimen, kruidigheid zoals peper en zeker floraal met camille en jasmijn. De smaak is sappig met een frisse aciditeit, ode aan rood fruit, pruimen. Versmolten tannines in de serieuze finale.

Foodpairing: Risotto di Carnaroli en Paniscia, salami, kaas

 

6. Chioso Dei Pomi Ghemme D.O.C.G. 2013

Samenstelling: nebbiolo 85% en vespolina 15%

Vinificatie: Natuurlijke alcoholische fermentatie zonder interventie op de temperatuur en dit gedurende 8 tot 16 dagen. Herhaaldelijk overpompen, malalactische fermentatie in stalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Opvoeding in grote vaten van 20 tot 30 hl van Zwitserse makelij in massief eiken hout uit de Vogezen en dit gedurende 36 maanden. Minimum 9 maanden veroudering op fles. Alcohol 13,5%.

Proefnotities

Deze voor 85 procent uit nebbiolo samengestelde cuvée resulteert na 36 maanden vatverblijf in een granaat-baksteen rood met een netwerk van olie dikke niet gekleurde tranen. Een verleidelijk parfum, complex met framboos, kers, pruimen, rode en zwarte bessen en floraal met roos en violette. Daarna een sappige sous-bois start met een stroom rode en zwarte vruchten, pruimen, ceder en tabak. Een mega-lange afdronk met nog veel bewaarpotentieel.

Foodpairing: Gegrild en gebraden vlees, wild en kaas.

 

7. Costa Del Salmino Ghemme D.O.C.G. Riserva 2013

Samenstelling: nebbiolo 90% en vespolina 10%

Vinificatie: Natuurlijke alcoholische fermentatie zonder interventie op de temperatuur en dit gedurende 8 tot 16 dagen. Herhaaldelijk overpompen, malalactische fermentatie in stalen tanks bij een gecontroleerde temperatuur. Opvoeding in grote vaten van 20 tot 30 hl van Zwitserse makelij in massief eiken hout uit de Vogezen en dit gedurende 42 maanden. Minimum 9 maanden veroudering op fles. Alcohol 14%.

Proefnotities

In ons glas belandt een topcuvée, krachtpatser met een ruby-granaat rode kleur, olie dikke tranen. Aromatisch fantastisch met violet, roos, den, donker fruit zoals cassis, marmelade, zoethout, gedroogde pruimen. Vooral bingo in de smaak, mondvullend, structuur, bosbessen, tabak en paddenstoeltjes. Mooie supertaninnes van 42 maanden verblijf in eiken vat markeren de zeer lange afdronk en bewaarpotentieel. Wat een kanjer!

Foodpairing: Gegrild en gebraden vlees, wild en kaas.

 

8. Valdenrico Vino Passito Da Uve Stramature 2016

Samenstelling: vitigno innominable 100%

Vinificatie: De druiven geplukt in september laat men drogen in kleine houten kisten gedurende een periode van 4 tot 6 maanden, afhankelijk van het seizoen. Na deze periode worden de druiven zacht geperst en fermentatie in kleine houten vaten. Daarna rijping van 12 maanden in kleine eiken vaten. Tot slot nog verblijf van 12 maanden op fles. De opbrengst van verse druiven naar wijn is minder dan 25%. Alcohol 14,5%.

Proefnotities

Briljant goudgele kleur met veel tranengeweld. Rijk geschakeerd boeket met gedroogd en gekonfijt fruit, rozijntjes, nootjes en een bloemenfestival van gedroogde camille en saffraan. Magnifiek vet rijp in de mond met veel structuur en opnieuw het gedroogd en gekonfijt fruit. Lange afdronk, rijp maar geen overdreven plakkerige jammy. Top!

Foodpairing: De aangeboden Gorgonzola Ghemme en biscottini is een schot in de roos. Moet ook kunnen met foie gras, dolci cremosi en biscottini (koekjes) della Casa.

Verslaggever: Rik Debal en Geert De Muynck

WijnGem.Max.
Colline Novaresi Bianco DOC Vitigno Innominabile “Il Criccone” 201714.5716.00
Spumante Metodo Classico– Vitigno Innominabile - dosaggio zero - 42 mesi – 201413.2014.00
Colline Novaresi DOC Nebbiolo rosato “Valplazza” 201713.4014.00
Colline Novaresi DOC Nebbiolo rosso “Valplazza” 201614.3015.00
Colline Novaresi DOC Vespolina rosso “Roco al Maso” 201715.1416.00
Ghemme DOCG “Chioso dei Pomi“ 201316.0717.00
Ghemme DOCG “Costa del Salmino” Riserva 2013 16.5717.00
Vino Bianco Passito da uve stramature “Valdenrico” 201616.3517.50
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 26 april 2019

Wijn en chocolade

Op vrijdag 26 april 2019 organiseerde de Commanderij De Mandel Roeselare een proefavond gewijd aan wijn en chocolade.

Vroeger combineerde men wijn en chocolade zelden, omdat wijn en chocolade rijke en subtiele smaken hebben. De combinatie wijn en chocolade is vaak lastig, het blijft een hele uitdaging om beide elementen te verenigen tot een geslaagd culinair festijn.

Soms is het thema een punt van discussie: sommigen kiezen voor port, anderen vinden banyuls de klassieke chocoladewijn. Er wordt echter weinig geëxperimenteerd met andere wijnen.

De heer Geert Nemegeer van de ambachtelijke chocolaterie ‘t Karakske uit Beveren (Roeselare) ging samen met wijnmeester Marnik de uitdaging aan. Het opzet: een selectie van zeven wijnen met telkens een bijpassende chocoladetoets in zinnenprikkelende pairings samen te brengen en los te laten op de leden van de Commanderij.

Werd de uitdaging een match made in heaven voor de chocoholic en wijnfanaten ?

Net als bij een gerecht neem je bij de combinatie van wijn en chocolade best enkele regels in acht:

 • Het is beter om eerst de wijn te proeven en pas daarna een hapje van de chocolade te nemen en tot slot terug wat wijn te degusteren;
 • Niet onbelangrijk: gaat het om melk-, witte of pure chocolade?
 • Houd rekening met toevoegingen zoals gekonfijt of gedroogd fruit, gember, orangette, noten, munt, vanille, …
 • Wat is de temperatuur van de chocolade? Is het op kamertemperatuur, warm (moelleux) of koelkasttemperatuur.
  Tijdens onze degustatie werd uitsluitend gewerkt met chocolade op kamertemperatuur.
 • Hoe is de chocolade verwerkt? Bon bon, praline, chocoladetaart, brownie of bavarois?

Geproefd

1. Oliver Zeter ‘Sweetheart’ Sauvignon Blanc 2018

Samenstelling: 100% sauvignon blanc

Vinificatie: Deze zoete wijn is gemaakt van laat geoogste druiven (vendage tardive) uit de wijnstreek Pfalz. Een spätlese met restsuiker door het stopzetten van de gisting bij 7% alcohol via koeling.

Citrusdip 811

Geert heeft gekozen voor de 811 van Callebaut: een standaard allround chocolade, een blend van cacao uit verschillende herkomsten. Een gekonfijt sneetje citroen waarvan het bittere wit zoveel als mogelijk is weggesneden is tot halfweg in de chocolade gedipt.

Proefnotities: Wij ontdekken een lichtgele heldere wijn met wat ‘perlé’. In de neus typische sauvignon blanc aroma’s van onder andere witte bloempjes, grassig, citrus, rijpe abrikoos. In de smaakstart veel zuren, exotisch fruit, rijpe abrikoos, vleugje honing. Korte afdronk.

Pairing: De zoetheid van de chocolade wordt mooi verweven met de wijn. De schil benadrukt de frisheid van de wijn.De smaakpapillen krijgen een zeer positieve ervaring. De chocolade krijgt een mooie wijn als gezelschap! Boenk erop.

 

2. Cava Pere Ventura Tresor Rosé Brut

Samenstelling: 100% trepatdruif uit Conca de Barbera in zuidelijk Catalonië.

Vinificatie: De trepatwijngaarden voor deze cuvée hebben een gemiddelde leeftijd van 20 jaar. Fermentatie in stalen tanks gevolgd door een tweede gisting op fles volgens de methode traditionelle. Minimale veroudering van 14 maanden. Alcohol 11%.

Ruby karakske

Ruby chocolade is een relatief nieuw type van chocolade (2018). In tegenstelling tot wat men zou vermoedenzijn aan het product geen extra kleur en / of smaakstoffen toegevoegd. In alle cacaobonen zit een bepaalde stof. Doordat de bonen hier niet werden geroosterd blijft deze stof behouden. In de mond voelt de chocolade eerst aan als witte chocolade maar de aroma’s van rood fruit, aardbei, framboos en ook een tikkeltje passievrucht treddt snel naar voor. Uitgesproken fruitig en een tikkeltje zuur.

Proefnotities: Sprankelende dieproze kleur. Schier microscopisch kleine, vinnige belletjes. Door rood fruit gedomineerde neus met aardbeien en frambozen. Evenwichtig in de mond met frambozen, kersen en rode aalbesjes. Eigenaardig bittertje met wat petrol, uitlopend in een afdronk van zeven seconden. Een moussewijn die zeker niet zoeterig overkomt.

Pairing: Moeilijke combinatie die wat tegenvalt. De wijn is niet zoet van smaak, terwijl de chocolade het wel is. De wijn smaakt hierdoor wat bitter. Deze krachtige roséwijn zou het misschien beter doen met melkchocolade.

 

3. Brachetto d’Acqui DOCG Spumante

Samenstelling: 100% brachettodruif in de provincie Alessandria en buurtprovincie Asti in Piëmonte.

Vinificatie: De maceratie en gisting in roestvrij stalen tanks op lage temperatuur wordt na 3-4 dagen door afkoeling stop gezet. Tweede gisting na klaring op lage temperatuur en onder hoge druk (>4 bar voor spumante) waardoor het alcoholgehalte op +/- 6%blijft. De restsuiker: 125g/l.
De alcohol haalt hier 5%.

“Grenade”

Geert koos hier voor een origine chocolade gemaakt met cacao bonen uit “Grenade”, een provincie uit Venezuela. De chocolade heeft uit zichzelf al aroma’s van frambozen. De nuances van rood fruit heeft hij nog versterkt door toevoeging van gedroogde veenbessen boven op de chocoladedruppel.

Proefnotities: Helder licht robijnrood met een lichte fijne pareling. Hierna volgt een parfum van bosaardbeien, rode aalbessen en rozen. In de mond met royaal aardbeien en griottes in de hoofdrol. Restzoet in de halflange afdronk. Mooie dessertwijn.

Pairing: Passende match. Rode veenbesvulling is een goede keuze.

 

4. Château Pigoudet, Aix-en-Provence, cuvée Le Grand Pigoudet rosé 2015

Samenstelling: cabernet sauvignon 50%, syrah 50%

Vinificatie: Saignée-methode. Na zuivering alcoholische gisting op nieuwe eikenhouten vaten. Ook de malolactische fermentatie is gebeurd op eikenhouten vaten. Verder rijping op zijn gist met regelmatige bâtonnage gedurende 9 maanden. Alcohol 14,5%.

Orange / 811

Onze chocolatier besluit aan de amandel- en peperkoektoetsen een complementaire aroma toe te voegen en serveert daarbij terug de chocolade “811” waarin een gekonfijte “orange’ is gedoopt. In tegenstelling tot een orangette bevat de orange ook nog het vruchtvlees.

Proefnotities: Geconcentreerde helder zalmroze kleur. Gulle neus met patisserie en frangipane, marsepein, amandel, vanille en vooral eik en exotisch hout zoals sandalwood en hars. Krachtige aanzet in de mond en enorm complex. Sappige fruitretour met zure kersen, meloen en mandarijntjes, rozijnen. Ook vleugje kruidigheid en vooral een halflange finale met houtsensatie. Top rosé!

Pairing: De chocolade verzacht de wijn, in het bijzonder de sterke houttoetsen. Mooie combinatie.

 

5. Chateau Laborie – Le Côtes du Rhône Villages Cuvée Emile Bories 2016

Samenstelling: 80% syrah, rest grenache en mourvédre

Vinificatie: Deze klassieke Cötes du Rhöne blend met Syrah in de meerderheid krijgt een fermentatie in thermogereguleerde betonnen cuves. Alcohol 14%.

Gedroogde blauwe bessen / alto el sol

Geert verkoos hier te werken met de “Alto el sol”, die hij de meest verfijnde originechocolade van Callebaut noemt. Gemaakt met cacaobonen uit Peru en met een vrij dominante zurigheid gecombineerd met rode vruchten. Boven op de chocolade druppel is een gedroogvriesde blauwe bes toegevoegd. De combinatie bedoelt een smaak neer te zetten die vrij lang aanhoudt.

Proefnotities: Prima kleurconcentratie, diep en intens robijnrood met een paarse schijn. Fijne waterrand en dikke tranen. Rijke genereuze en intense neus met een karrenvracht aan zwart fruit, bramen en cassis, kruidigheid en ook zeer presente zwarte olijven. Op de tong mineraliteit met aanwezige tannine, cassis en bramen, hints van kruiden. Rustieke halflange finale. Nu op dronk maar kan nog wat bewaren.

Pairing: Dit is normaal gezien geen typische wijn voor bij chocolade maar de opvallende fruitige aroma’s en smaak van bessen, body en vlotte tannine maakt toch een goede indruk. Deze wijn vormt een zeer goede match met deze “ Grand cru “ chocolade. De gedroogde blauwe bes daarentegen geeft geen meerwaarde, tenzij misschien de tannine van de zaadjes uit de bes, maar die komen pas bij kauwen vrij.

 

6. Abbaye Sainte Eugenie BANYULS cuvée Arrels rancio

Samenstelling: grenache gris

Vinificatie: Late oogst in meerdere keren met een alcoholpercentage van 16 à 18. Maceratie met dagelijkse pigeage. Op het moment waarop evenwicht tussen alcohol en suiker moet worden bereikt, voegde men 5 tot 10% wijnalcohol toe om de gisting te stoppen. De maceratie duurde 30 dagen. De lekwijn en de eerste perswijn worden later terug geassembleerd. Klassieke rancio-opvoeding. Alcohol 16%.

Walnoot / Power 80

De chocolade “power 80” bezit een zeer hoog gehalte aan cacaobestanddelen en weinig suiker. Deze zorgt voor een uitgesproken cacaosmaak, vrij bitter, maar ook de geroosterde toetsen komen zeker tot uiting. In combinatie met een walnoot zorgt dit voor een smaakbommetje.

Proefnotities: Mahoniekleur met dikke tranenstoet. Neus die getypeerd wordt door de typische rancio notenneus. Na walsen gekonfijte sinaasappel in chocolade (orangettes), rozijnen, verse walnotenschil en ook gegrilde noten, gedroogde abrikozen. Erg vet in de mond, evenwichtig met frisse zuren en mooi rijp fruit, noten, gedroogde pruimen en chocolade. Korte  tot gemiddelde (-)afdronk. Kan 20 jaar bewaren.

Pairing: De gedoodverfde superbegeleidende intens rode, zoete wijn doet zijn roem alle eer aan. Deze rijke, uiterst smaakvolle, zoete verleidelijke rode wijn kan met gemak de superchocolade aan. De toets van noten in de chocolade leent zich perfect voor een combinatie met deze versterkte wijn. Geweldige sensatie!

 

7. Cazes Rivesaltes Ambré AOP 2003

Samenstelling: 100% grenache blanc

Vinificatie: Tijdens de gisting is alcohol toegevoegd (mutage). De wijn heeft 15 jaar gerijpt op zeer oude eiken fouders. Door een verdamping van 7% per jaar is een zeer mooie concentratie ontstaan. Daarna is de wijn gebotteld en bewaard in de kelder. Alcohol 17,5%. Restsuiker: 130g/l.

Gember / arriba

Het verhaal van Arriba dateert uit de 19de eeuw. Op een dag ontdekte een Zwitserse chocolademaker tijdens een vaart op de Guayasrivier een unieke cacaosoort. Die cacao - een Nacional variëteit met unieke aroma's - werd al snel Arriba genoemd, als verwijzing naar de stroomopwaarts gelegen regio waar hij groeide.
Vandaag is de Nacional variëteit die in de regio van Arriba groeit nog steeds een veelgevraagd cacaoras dat zorgt voor een uitzonderlijk intense cacaosmaak met complexe aroma's.
De Arriba melkchocolade van Callebaut  onthult een intense kern van geroosterde cacao met heel wat zoete, karamelachtige toetsen en subtiele fruitige smaken. Experimenteel gaat Geert hier te werk met een gekonfijte snee gember.

Proefnotities: Goede kleurconcentratie die amber oogt zoals cognac en armagnac. Rijpe complexe neus met diverse noten, gedroogde en gekonfijte vruchten en caramel. Smaak is even complex als de neus met alle terugkomende elementen. Klein bittertje in de lange finale.

Pairing: Heerlijk zoete en zachte combinatie van de stevige dessertwijn met de chocoladetoets. Een ultiem duo, een prachtige match! De zoetheid wordt verzacht door de grenache.

 

Tot slot: Wijn en chocolade hebben veel overeenkomsten. Beiden bevatten flavanolen (antioxidanten) en worden ze allebei beschouwd als afrodisiaca. Ondanks deze overeenkomsten  blijft het toch een boeiende uitdaging om de mariage wijn en chocolade te doen slagen.

Bij elke combinatie wijn en chocolade heb je zowel fans als tegenstanders. Dit was in onze commanderij niet anders. Over smaken en voorkeuren valt niet te twisten en de boodschap is:
DURVEN, PROBEREN EN PROEVEN!

 

Verslag met proefnotities van Rik Debal en Geert De Muynck

WijnGem.Max.
Oliver Zeter “Sweetheart” Sauvignon blanc 201813.3315.00
Cava Père Ventura Tgrésor Rosé brut12.5414.50
Brachetto d’Acqui DOCG Spumante12.8313.00
Chat. Pigoudet Aix en Provence cuvée le Gr. Pigoudet-rosé13.7515.50
Chat. L borie – Cote du Rhone Villages Cuv. Em. Bories14.3815.00
Abbaye St. Eugenie Banyuls cuvée Arrels rancio15.0016.00
Cazes Rivesaltes Ambré AOP 200316.2517.00
, , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 22 maart 2019

Portugal

Witte wijnen

Wijn 1 Anselmo  MENDES   Muros Antigos  Alvarinho Vinho Verde 2017

13 % alc.vol. Vinificatie en rijping op inox. Granietbodem. Nabijheid Atlantische oceaan. Toplokatie Melgaço.

O : lichtgeel, groene reflectie, duidelijke waterrand;
N : perzik, citrus, pompelmoes, acacia, steenfruit, limoen;
M : fris, volle aanzet, evenwichtig, mooie aciditeit, pompelmoes, perzik, minerale toets en licht bittertje;

Een wijn met een mooi drinkplezier. Kan als aperitief gedronken worden of bij een koude visschotel. Uitdaging voor de regio : bewaren van de finesse bij de klimaatopwarming.

Wijn 2 Marta SOARES  Casal Figueira  Vinhas Velhas  Lisboa 2016

Druif : vital.  Biodynamie.  Vinificatie en rijping op inox. In de marge : constant sulfiteren  neemt de energie weg  en veroorzaakt gewenning wat resulteert in een “ dode “ wijn. 12 50% alc.vol.

O : licht strogeel , beperkte viscositeit;
N : weinig aromatisch, gesloten, na walsen impressies van citrus, peer rijp steenfruit;
M : steenfruit, citrus, iets molliger ( restsuiker ), bij aanzet lichte zoetigheid daarna mooie aciditeit om te eindigen met een licht bittertje in de afdronk. Middellange afdronk.

Serveren bij een vis, getomateerde saus en gekarameliseerde groenten.

Wijn 3 Quinta dos Carvalhais Reserva branco Dao 2015

De Daoregio heeft volgens Bert JEURIS het meeste potentieel. Amphitheater gevormd door een reeks bergkammen. Diverse microklimaten. Regio is goed voor 2 % van de totale portugese wijnproductie. Druiven : verdelho en encruzado. 13,50 % alc.vol. Encruzado vergist 20 dagen op nieuwe eik bij een temperatuur lager de 19 graden Celsius, de Verdelho vergist op inox bij iets lager dan 16 graden Celsius. Rijping Encruzado 6 maanden op zelfde eiken vaten, de verdelho rijpt op inox. Daarna worden ze geblend met verdere rijping gedurende 20 maanden op reeds gebruikte vaten.

O : strogeel, groene schijn, kleine waterrand.
N : sinaaszeste, floraal, acaciahoning, kruidig; na walsen : peer, citrus, botertoets, stekelbees;
M : goede zuren, mondvullend, evenwichtig, lichte vettigheid, rijpe peer, sherrytoetsen, nootjes;

Serveren bij kabeljauw in een witte wijnsaus, bij een kalfsblanket of een comtékaas.

 

Rode wijnen

Wijn 1 Dirk NIEPOORT  Drink me Nat’Cool ( 1 L ) Bairrada 2017

Druif : baga. 11,50% alc.vol. Natural Cool houdt o.a. in : niet te ernstig, weinig extractive, elegantie en plezier moet primeren.

O : kersenrood, weinig intens (1/4), fonkelend, wat restgas;
N : subtiel rood fruit, rode bessen, floraal en wat peper;
M : easy drinking wijn, rood fruit, licht prikkelend, koffie en licht smoky. De wijn neigt naar een jonge beaujolais - geen cru, weinig tannines

Als aperitief, fris, elegant, less alcohol, cool price.

Wijn 2 Vitor CLARO  Colmeal Alentejo 2017

Field blend : touriga nacional, tinta roriz ( aragonez – in spanje tempranillo ) jaen ( in spanje mencia ). Lichte extractie. Rijpt in inox. 12% alc.vol.

O : kersenrood met paarse rand, zeer intens;
N : zwart fruit, cassis, braam, kers op alcohol, kruidig, tapenade, beetje stalgeur;
M : zwart fruit, braambessen, zachte zuren, casis;

Volgens Bert JEURIS is deze wijn momenteel niet op zijn best.

Wijn 3 Alvaro CASTRO Dao 2015  Quinta de Saes

Field blend van Touriga nacional, tinta roriz, jaen en alfrocheiro. 13% alc.vol. Vergisten in inox. Rijping 6 tot 12 maanden deels in inox, deels in eiken vaten. Alvaro Castro is een van de meest prominente portugese wijnmakers. Hij slaagt er telkens in om zelfs in warme jaren wijnen met een opmerkelijke frisheid op de markt te brengen.

O : intense donkerrode kleur, paarse rand.
N : intens, cassis, kersen, kruidig ( typisch voor de Dao ), rijp fruit, rustiek-stal;
M : rond, zacht, sappig, peper, mooi fruit ( zwarte bessen ) , rozemarijn, complex;

Deze wijn is het visitekaartje voor de The Portugese Collection met een uitstekende prijs - kwaliteits –verhouding.

Wijn 4 Jorge MOREIRA  Po de Poeira Tinto Douro 2017

Een field blend van jonge stokken van touriga franca, tinta roriz, tinta cao en touriga nacional. 14% alc.vol. De wijngaard is deels noordelijk georienteerd.  Leisteen. Vinificatie deels in open granieten kuipen deels in inox. Rijping 12 maanden in houten vaten.

O : zeer donker kersenrood (4/4) met paarse rand, helder;
N : kersen, zwart en rood fruit, braambes, cassis, kruiden, ceder;
M : full-bodied, wijn is nog te jong, tannines moeten nog versmelten.

Wijn 5  Casa Ferreirinha  Quinta da Leda Tinto Douro 2014

Zelfde field blend als bij wijn 4. Manuele pluk. Gisting in inox, lange maceratie. Rijping op houten vaten. Wijnmaker Luis SOTOMAYOR bepaalt wanneer de wijn op de markt komt. 14% alc.vol.

O : intense kers/granaatrode kleur, gekleurde tranen;
N : complex, zwart fruit, zoete kruiden, kaneel, cassis, peperkoek, vanille, rozemarijn en kruidnagel;
M : elegant, mondvullend, drop, zoethout, complex, mooie tanninestructuur, zeer lange afdronk, bewaarpotentieel.

Een hazenrug is hierbij een passend gerecht. Volgens Bert JEURIS best buy in Portugal.

Madeira.

Om in schoonheid te eindigen wordt een Maderista Dry Madeira geproefd. Deze wijn wordt niet besproken en gekwoteerd.  Druif : tinta negra.  Oxydatieve opvoeding van 7 jaar. Amberkleurig. 18% alc.vol. Serveren aan 13 graden celsius. Beetje atypische madeira :  notige smaak maar ook veel frisheid. Past zowel bij harde kazen als bij een citroentaartje.

Verslaggever
Geert De Muynck, Stefan Van Robays, Rik Debal

WijnGem.Max.
Anselmo Mendes - Muros antigos - Alvarinho Vinho Verde 201713.6014.00
Marta Soares - Casal Figueira - Vinhas Velhas Lisboa 201614.4014.00
Quinta dos Carvalhais - Reserva branco Dão 201514.3015.00
Dirk Niepoort - Drink me Nat’ Cool (1 L) Bairrada 201713.3015.00
Alvaro Castro - Dão 201512.5313.00
Vitor Claro - Colmeal Alentejo 201714.6215.50
Jorge Moreira - Pó de Poeira Tinto Douro 201715.3516.00
Casa Ferreirinha - Quinta da Leda Tinto - Douro 201416.4017.00
, , , , , , , , , , , , , , , ,

zaterdag 02 februari 2019

Kapittelbanket

Leden kunnen de foto's van tijdens de receptie en aan tafel raadplegen onder Artikels.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 11 januari 2019

Blindproef
 1. Pinot Noir – Frankrijk - Bourgogne – Hautes-côtes de Beaune Meloisey Cuvée Agathe 2017

  Wellicht zijn wat steeltjes in de most gebleven tijdens de gisting, vanwaar de typische tannine.
  De wijn rijpte  op cuves van RVS .

  Deze wijn kleurt somber kersenrood en is matig transparant, typisch voor zijn ras.

  Wij ruiken rood fruit, framboos en kersen (griottes  = morellen = zure kersen). Er is een kruidig kantje dat de animale kant op gaat.

  Mooi in evenwicht tussen de fijne zuren en de soepele, vlezige tannine.
  Recht toe, rechtaan. Met zijn zure kersengeur en –smaak kunnen we dit een typische PN noemen.

  23 op 33 items correct gescoord!
  Op 11 groepen hebben er 10 het druivenras juist en 9 het land! Een verwarring met de forse Morgon met gelijkaardige ‘rôbe’ (wijn 3) is begrijpelijk. De tannine gaf echter 8 tafels de foute  indruk dat de wijn houtgelagerd was.
   

 2. Malbec - Frankrijk – Cahors - Château de Nozières Signature 2015

  Wijn gemaakt van 100 % Malbec, druiven afkomstig van percelen aangeplant rond 1970. Opbrengst 30 HL/Ha en opvoeding van 18 maanden op 100 % nieuwe eiken vaten. Alcohol °13,5.

  Intens diepgekleurde robijnrode wijn met een duidelijke waterrand.

  In de neus complex, zeer veel stevig en kruidig zwart fruit (cassis, bramen) ook een duidelijke pepertoets en na het walsen ook veel vanille, wat ceder en kreupelhout. Wat rozijntjes.

  In de mond komt het zwarte fruit terug naar boven, we proeven een sappige vlezige wijn met ook wel wat rood fruit (bessen) en een duidelijk bittertje in de afdronk. De tannine is nog niet 100% versmolten in deze wijn die een middellange afdronk heeft.

  20 op 33 items correct gescoord!
  Hoewel  10 op de 11 de Franse stijl noteren – en 1 X Zuid-Amerika - zijn er ook 2 die de gamay noemen en maar eventjes  4 denken er aan de fruitige syrah. Alleen al qua kleur komt de gamay niet in de buurt  De kruidigheid en peper van de syrah  passen niet in het plaatje.
  5 van diezelfde 6 groepjes – en nog een tafel die druif en land wel juist hebben -  vinden ook  de houtlagering niet.
   

 3. Gamay – Frankrijk - Beaujolais – Morgon, Côte du Py – Domaine Guénaël Jambon 2014

  Beaujolais heeft 10 crus, waaronder Morgon. Morgon heeft 6 ‘climats’ waaronder  de côte du Py die krachtige wijnen oplevert, die ook goed bewaren.

  Oude wijngaard - 15 d maceratie - 9 maaanden gerijpt op eiken vaten - 13° Alcohol.

  Vrij intens rood gekleurd, neigend naar granaat.

  Fruitig – rood fruit waaronder framboos. Ook wat kirsch  en een minerale toets. Wat rokerig.
  Een fruitige, frisse wijn, vlezig, met een stevige spanning en lange afdronk.

  Met 16 op 33 items correct is dit voorlopig de zwakste score!
  De kleine meerderheid – 6 – vindt de gamay, 3 denken aan de syrah, 1 aan de pinot noir en  1 aan de malbec.
  6 groepen hebben het land juist waarvan 5 van de 6 die de druif juist hebben. 3 van de 4 die de houtlagering vinden komen ook uit deze groep.

  Gamay is bij ons vooral bekend van de fruitige en vlot wegdrinkende  beaujolais village.
  Maar het palet van de 10 betere crus is door de variëteit aan granietgronden al even gevarieerd als de bourgogne door de variëteit aan kalkrijke wijngaarden in de Bourgogne.
   

 4. Syrah - Chili – Colchagua – Santa Cruz - Chaman Gran Reserve 2014

  De Syrah heeft in Chili zijn plaats verworven op hellingen die ’s nachts door de kille valwinden afkoelen wat noodzakelijk is voor het behoud van fijne zuren.

  Gedurende 12 m gerijpt op Franse eik. - 14,5 % alcohol.

  Intens paarse kleur.
  Zachte, maar complexe neus met zoete florale geuren, zoete kruidigheid en rokerige mineraliteit. Rood fruit, vooral aalbessen. Vanille. Wat zwarte peper. Na walsen komen geuren van koffie en chocolade opzetten.
  Zoete aanzet. Krachtige, goed gestructureerde wijn met fijne zuren en fluwelen tannine en hopen fris rood fruit dat hoe langer hoe meer naar de voorgrond treedt.

  Lange afdronk.
  Een sappige, mond vullende wijn voor bij goed gekruid rood vlees.

  Met 16 op 33 items correct evenaart dit de zwakste score!
  Bovendien wordt slechts 4 keer de syrah gevonden. 1 ervan hoort bij de 6 die  het Zuid-Amerikaanse karakter vinden. 2 ervan behoren dan weer bij de 6 die de houtlagering herkennen.
   

 5. Cabernet Sauvignon - Chili - Maipo Valley - Santa Carolina Gran Reserva 2014

  Koude maceratie gedurende 5 dagen. 30 dagen in totaal.
  Malolactische gisting in RVS voor elke wijngaard apart. Pas daarna in de finale blend gedurende 12 m op vaten van Franse eik gerijpt.

  Scharlakenrood.

  Kersen en drop. Verder ceder, grafiet, tonen van zwarte chocolade. Stevige eiktoets.

  Fruitige wijn met rijpe cassis en goed geassimileerd hout.
  Zachte aanzet, stevige tannine met lange draagkracht.
  Het zuur/zoet van het rijp fruit is mooi in evenwicht met de elegante tannine.

  17 op 33!?!
  6 hebben de druif juist, slechts 4 de Zuid-Amerikaanse oorsprong, 7 de houtlagering.
  De mineraliteit, de stevige zuren  en de cassis passen niet echt bij de malbec en de tempranillo.
   

 6. Nebbiolo - Italië – Piëmonte - Cortese Barbaresco Rabaja 2009

  100 % Nebbiolo van minstens 35 jaar oude stokken.
  4 ha in Rabaja op een zuid, zuidwestelijke helling – 17000 flessen
  Rijpt 18 maanden op grote vaten van Slavische en Franse eik, 17 tot 25 hl en variërend van nieuw tot 8-9 jaar oud. De flessen rusten minimum 6 maanden voor ze de deur uit gaan.

  2009 was een warm jaar en leverde de wijnboeren in die streek veel moeilijkheden op.

  We degusteerden  deze wijn reeds in februari 2013 en kochten enkele flessen voor de kelder.

  De kleur van de wijn is erg geëvolueerd en is vrij doorzichtig geworden in tegenstelling tot zijn schier ondoorzichtige en vrij donkere kersenkleur in zijn jeugd.

  De florale geuren zijn afgenomen en het leer en de animale toetsen zijn gebleven maar zacht.
  De geur na walsen is nog complex maar minder fruitig en zacht,  met gestoofde pruimen, lichte kruidigheid, wat tabak en wat chocolade.
  De smaak geeft een volledig versmolten beeld met volledig geïntegreerd hout, zachte zuren en zachte tannine.  Is aangenaam fruitig. Het hout is reeds aardig versmolten .
  De afdronk is licht, maar toch best nog lang.
  Nog steeds een harmonieuze wijn, maar die wel nodig gedronken wordt in tegenstelling tot de inschatting die we in 2013 hadden gemaakt.

  28 op 33!!! Fantastisch!
  Slechts 5 foute diagnoses: houtlagering niet herkend. Enigszins op smaak acceptabel, maar anderzijds zijn oudere nebbiolo’s normaal van hogere kwaliteit en dan toch altijd houtgelagerd??? En de leeftijd liet zich zeker opmerken!
   

 7. Tempranillo – Spanje – Rioja - Baigorri Crianza 2015

  90 % Tempranillo, 5 % Garnacha en 5 % plaatselijke rassen.
  Fermentatie in stalen tanks.
  Verblijf van 14 maanden in eiken vaten, 80 % Frans en 20 % Amerikaans. Alcohol: 14,5 %.

  Mediumrobijnrood met een waterrandje en vette tranenparade tegen het glas.

  Eikgemarkeerd boeket, ceder en groene koffie, met zwart fruit, compote, kruidige aalbes.

  Gestoofd fruit in de mond, rozijnen. Lactische toets. Halflange finale.

  28 op 33!!! Nog een fantastische score!
  Slechts 5 foute diagnoses: 3 X verward met de carmenère en 2 X houtlagering niet herkend.
   

 8. Carmenère – Chili - Colchagua – Santa Cruz - Chaman Gran Reserva 2015

  12 maanden rijping op  Franse eik.
  14,5 % alcohol.

  Bijna ondoorzichtig. Robijnrood met paarse rand.

  Behoorlijk complex en intens. Rood bessenfruit. Boeket met zoete florale geuren en vegetale tonen van kreupelhout, notenschil en laurier. Vanille. Gebrande koffiebonen, mokka en cacao. Wat verbrande  rubber.

  Zachte, fruitige, kruidige aanzet. Elegante tannines, sappige zuren, fruitige zoetigheid en een lange finale op mokka.

  25 op 33. Mooie score voor het laatste glas!
  7 juiste carmenères tegen 5 verkeerde cabernet sauvignons. OK, het Zuid-Amerikaans karakter hebben ze gemeen en ook door 9 groepen wordt de houtlagering herkend.

 

Besluit

56 keer op 88 wordt het druivenras juist ingeschat. Mooi resultaat.
Malbec (5/11), gamay (6/11)en syrah (4/11!) zijn blijkbaar minder gekend.
Ook slechts 6 op 11 voor de cabernet sauvignon en 7 op 11 voor de pinot noir zijn ontgoochelend.
De cabernet sauvignon, malbec en de syrah drinken we vooral in blends.  De meesten van ons kopen ze zelden als monocepagewijn.
De beaujolais geniet ten onrechte een lage appreciatie en wordt weinig aangekocht.
En wij zijn nog steeds vooral bordeaux-drinkers. De bourgogne verovert moeizaam een plaatsje in onze kelders ook al noemen we onszelf wel eens graag bourgondiërs.

Landelijk karakter of stijl worden nogal gemakkelijk herkend (64 op 88). Voor de nebbiolo en de  tempranillo lag dat ook voor de hand. Een syrah buiten la douce France was al een moeilijker item.

Slechts 1 wijn was niet houtgelagerd. 39 foute diagnoses op 88: een verrassend resultaat!

Deze resultaten geven het bestuur veel stof tot nadenken voor de organisatie van komende activiteiten!

Verslaggever:
Luc Veracx.

 

WijnGem.Max.
Bourgogne (F) – Hautes-côtes de Beaune - Meloisey Cuvée Agathe 201713.7514.00
Cahors (F)- Château de Nozières Signature 201514.4615.25
Beaujolais (F) – Morgon, Côte du Py – Domaine Guénaël Jambon 201414.3015.00
Chili – Colchagua – Santa Cruz - Chaman Syrah Gran Reserve 201414.7516.00
Chili - Maipo Valley - Santa Carolina - Cabernet Sauvignon Gran Reserva 201414.5815.00
Piëmonte (I) - Cortese Barbaresco Rabaja 200914.4015.00
Rioja (Spanje)- Baigorri Crianza 201514.9216.00
Chili - Colchagua – Santa Cruz – Carmenère Chaman Gran Reserva 201515.2516.00
, , , , , , , ,

vrijdag 14 december 2018

Roemenie met Tezauro

Liliac Sauvignon Blanc 2017 - 13 ° alc.

Zeer licht strogeel, helder, zeer lichte parel.

 • Intense neus : voor walsen vlier, grassig, florale toets, groene appel. Na walsen : exotisch fruit ( passievrucht ), citrus, perzik enige mineraliteit
 • In de smaak frisse tonen. Mooie aangename zuren en frisse citrus.
 • Middellange afdronk met een bittertje van pompelmoes.
 • Gerechtjes met frisse geitenkaas of bij zeevruchten.

Liliac betekent vleermuis in het roemeens.

Wijn is afkomstig uit de regio Transylvania.

 

Crama Girboiu Tectonic Sarba - 13,5 ° alc.

100 % Sarba

 • De kleur is helder en strogeel.
 • Aroma’s: fruitig en bloemerig: pittig limoensap, lytchee, snoepjes en wit steenfruit, lelies.
 • Frisse, fruitige wijn met een zachte aanzet met citrus zoals citroen, limoen en pompelmoes.
 • Daarna enige rondeur, vettigheid met wat tropisch fruit, honing en rijpe perzik.
 • Iets langere afdronK 5/6 met een licht bittertje op het einde.

Kan geserveerd worden bij een eerder filmend gerecht met zalm of kip.

Wijn is afkomstig uit de de regio Moldava meer bepaald uit de buurt van Vrancea.

 

1000 de Chipuri Alb Tamaioasa Romaneasca DOC Dealu Mare 2016 - 13,2 ° alc.

100 % Tamaioasa Romaneasca ( syn. Muscat d' Alexandrie )

Strogeel, helder, schitterend.

 • Aromatische witte wijn, zeer floraal: roos, acacia, etherisch, kamperfoelie, jasmijn en vlier. Ook tropisch fruit.
 • Volle smaak van acaciahoning, perzik en mango, ananas. Elegante, sappige wijn met wat zoethout, een zweem muscat, perzik.
 • Een evenwichtige wijn met een lange fruitige afdronk en opnieuw een bittertje op het einde.

Bij verse geitenkazen,scampi’s, gegrilde kip.

Wijn afkomstig uit de regio Muntenia en Oltenia.

 

Budureasca Premium Fumé DOC Dealu Mare 2017 - 13 ° alc.

Sauvignon Blanc 34% - Chardonnay 33% & Pinot Gris 33%.
De naam Fumé komt van het gerookte aroma van de houten vaten waar de wijn in gefermenteerd wordt.

Licht goudgeel, helder en schitterend.

 • Aroma’s van tropisch fruit. Perzik en abrikoos. Vanille. Rokerig. Mineraal.
 • Droge witte wijn, mondvullend en complex. Mooi evenwicht tussen de zuren en de houttoetsen.
  Perzik, rijpe peer, appel.
  Minerale, middellange rokerige afdronk.

Bewaarpotentieel: 3-5 jaar .

Wijn en gerecht: goede match bij asperges met een kwarteleitje.

Wijn afkomstig uit de regio Muntenia en weerspiegelt mooi zijn samenstelling : het gerookte van de chardonnay, het exotische van de pinot gris en de aciditeit van de sauvignon blanc.

 

Purcari freedom Blend 2017 - 13,5 ° alc.

Blend van 60 % bastardo magarachsky, 35 % saperavi en 5 % rară neagră.
1 jaar gerijpt op vaten van Franse eik.

 • Deze wijn is een intens diepgekleurd, robijnrode wijn met paarse rand, wat evolutie en gekleurde tranen.
 • Hij heeft een complex aroma. Specerijen zoals laurier, tijm, primaire aroma’s van kersen, bramen, bessen. Ook donkere chocolade en pruimen.
 • Hij is mondvullend en kruidig.
 • De tannines zijn nog scherp niet verweven.
 • Hij heeft een afdronk  van 5 a 6 seconden.

We zouden dit serveren bij kruidig vlees, vb. goulash, kruidige spaghetti, stoofpotje.

Deze wijn is afkomstig uit het buurland Moldavie dat vroeger deel uitmaakte van Roemenie.

 

Metamorfosis Cantus primus Feteasca Neagra 2016 - 15,5 ° alc.

100 % Feteasca Neagra.Gevinifieerd in  RVS-cuves en 16 maanden gerijpt op eiken vaten.
Markies Antinori is voor 77 % medeeigenaar!

 • Intens karmijnrood gekleurd, gekleurde dikke tranen en een lichte evolutie.
 • Voor het walsen witte peper, kersen. Na het walsen veel rood en zwart fruit cassis, bramen, pruimen.
 • Stevige aroma’s van rijp rood en zwart fruit. Compote van pruimen en kersen. Mineraliteit. Zachte kruidigheid ( tijm, laurier ). Vanille. Bittere chocolade.
 • Volle, zachte wijn. Aangename, rijpe tannines. Behoorlijke aciditeit.Goed gestructureerd.
 • Een goed gemaakte wijn met heel wat bewaarpotentieel.
 • Lange afdronk 5/6.
 • Bij wild en bij stoofpotjes, een bord gebakken boschampignons.

Feteasca Neagra betekent in het roemeens zwart meisje/maagd.

Wijn is afkomstiguit Dealu Mare regio Muntenia.

Recas cuvee Uberland 2015 - 14 ° alc.

60 % cabernet sauvignon, 40 % merlot, 12 maanden gerijpt op barriques  ?????
Gedeeltelijk gemaakt zoals een Amarone.

 • Robijnrood met purperen schijn. Zeer opaak.
 • Zeer complex, met veel lagen.
  Gekonfijt fruit en fruit opgelegd in rum. Moncherries. Zure krieken zowel als zoete kersen. Bosbessen.
  Cacao.  Drop.
  Peper,kruidnagel,  kardemon en eucalyptus.
 • Rokerige toest, grafiet.
 • Attaque van fijne zuren. Intense, maar elegante wijn.  Evenwicht tannine/zuur en hout/fruit. Complexe smaak. Een wijn voor een groot publiek met een internationaal karakter.
 • Afdronk op mooie zuurtjes en een stevig bittertje.
 • Lijkt op een Amarone. Druiven worden laat geplukt.
  Bij wild, stoofpotjes, desserts met chocolade  verwerkt met rood en zwart fruit.

Wijn wordt gemaakt in de Banat regio ( gelegen aan de grens met Servie en Hongarije ).

 

1000 de Chipuri Cantea 2011 - 14,9 ° alc.

100 % cabernet sauvignon

 • Intens donkerrood tot inktzwart. Gekleurde tranen en wat veroudering.Voor het walsen alcohol geur, kruidig, gekookt zwart fruit.Na walsen rode en zwarte bosvruchten, kruidigheid ( tijm en laurier )pruimen, chocolade. Tertiaire aroma's.
 • Stevige rode wijn. Mooie, evenwichtige structuur,complex. Nog duidelijk veel tannine aanwezig.
 • Lange afdronk. Noteer het is wenselijk deze wijn enige tijd vooraf te karaferen.
 • Veel bewaarpotentieel.

Te serveren bij wild zowel bij ree of bij everzwijn.

Verslaggevers : Geert De Muynck & Stefan Van Robays

WijnGem.Max.
Liliac Sauvignon Blanc 201713.1314.50
Crama Girboiu Tectonic Sarba 201712.7114.00
1000 de Chipuri Alb Tamaioasa Romaneasca 201713.1213.75
Budureasca Premium Fumé 201714.3515.50
Purcari freedom Blend 201614.1515.00
Metamorfosis Cantus primus 201614.5515.50
Recas cuvee Uberland 201515.0016.00
1000 de Chipuri Cantea 201114.7616.00
, , , , , , , , , ,

vrijdag 16 november 2018

Domaine La Gontarde

Het wijndomein La Gontarde uit Visan (Enclave des Papes-Vaucluse) was reeds bij ons te gast op 17 oktober 2014. Met Mieke Willaert en Geert Claeys werd toen de afspraak gemaakt om een nieuwe degustatie te organiseren met de aangekochte wijnen. Vandaag komen er ook enkele recentere witte wijnen en een rosé aan bod.

Het domein La Gontarde is gelegen in Visan, Côtes Du Rhône Méridionales (zuidelijke Rhône) en tevens A.O.C Côtes du Rhône Villages. Als teken van erkenning van hun specificiteit, mogen 18 namen van gemeenten prijken op het etiket, waaronder de gemeente Visan. De zuidelijke Côtes du Rhône, trouwens de Provence ondervinden het mediterraan klimaat, kalkgronden en mistral.

Algemeen is de bodemgesteldheid in Visan rode mergel met keien. Domaine La Gontarde is 50 hectare groot waarvan 17 ha wijngaarden met stokken tussen de 40 en 65 jaar oud. Negen wijngaarden met een 200-tal meter hoogteverschil en elk met een eigen terroir zorgen voor een boeiende verscheidenheid.

Mieke en Geert zijn zeer ambitieus en willen zo natuurlijk mogelijk vinifiëren en wijnen van topkwaliteit maken. De druiven worden handmatig geplukt en begint ‘s morgens vroeg, de druiven worden in kleine kistjes  vervoerd om oxidatie tijdens het transport te beperken. Er volgt nog een manuele triage. Alle groene en rotte druiven worden verwijderd.

Assortiment van druivenrassen :

 • Witte wijnen : Grenache Blanc en Ugni-Blanc
 • Rosé wijnen : Syrah en Grenache Noir
 • Rode wijnen : Grenache, Syrah, Mourvèdre

 

Geproefd

1. Domaine La Gontarde – Charme Blanc 2013

Vinificatie:

Opvoeding in oude eiken vaten gedurende 6 maanden. Alcohol °14.

Samenstelling: 60% Grenache Blanc en 40% Ugni-Blanc veilles vignes (ouder dan 60 jaar)

Terroir: argilo-calcaire bodem met veel keien

Proefnotities

Wij ontdekken een intens oud-goudgele, mooi tranende cuvée met een fijn waterrandje. Rijk parfum van onder andere tropisch fruit, mango, rijpe ananas, lychee ook rijpe abrikoos, appel, meloen en vleugje anijs, aromatisch zoals sherry. Strak droog in de smaakstart met lichte zuren, exotisch fruit, abrikoos. Amandelbittertje in de halflange afdronk.

Foodpairing: aperitief, salade Niçoise

2. Domaine La Gontarde – Don Juan Rosé 2014

Vinificatie:

Maceration saignée gedurende 23 uur voor de Syrah, directe persing Grenache Noir. Alcohol °14.

Samenstelling: 2/3 Syrah en 1/3 Grenache Noir

Proefnotities

Diep zalmroze kleur, met klein waterrandje. Heerlijk opstuivende aroma’s met kers, aardbei, framboos, vegetale toetsen en snoepjes. Complex, vol, krachtig en evenwichtig in de mond, droog mineraal met aardbei en framboos. Mineraal in de halflange afdronk.

Foodpairing: gemengde salades, kipfilet, paëlla, tagine, charcuterie

3. Domaine La Gontarde Oxygéne Blanc 2015

Vinificatie:

Deze wijn is gemaakt volgens de oude stijl van de witte Châteauneuf du Pape, in oude versleten vaten. Alcohol °13,5.

Samenstelling: 60% Grenache Blanc, 40% Ugni-Blanc

Proefnotities

In het glas ontdekken wij een donker oud-geel tot lichtjes amber kleur, helder en dikke tranen. Rijp parfum met sherrytoetsen en een cognac neusje, gekonfijte abrikoos, acacia, nootjes. Daarna in de mond body, evenwichtig en strak droog. De fijne zuren dragen een aangename perzik en abrikoos smaak. Aromatische lange afdronk. Kan gastronomisch wel wat aan.

Foodpairing: vongolé, kokkels, uitgebreid assortiment kazen

4. Domaine La Gontarde cuvée 007 2013

Vergelijking van degustatietemperatuur met dezelfde wijn 5

Koeler geserveerd

Vinificatie:

Druiven van vielles vignes +60 jaar.

Samenstelling: 60% grenache, 25% Syrah, 15% Mourvèdre

Proefnotities

Robijnrood met een waterrandje, lichte evolutie en energiek tranend. Gesloten in de neus (door koeling) maar toch al eerst de specerijen met witte peper in de hoofdrol, zwart fruit met bessen. Aanvankelijk in de smaak terug de witte peper maar ook fruitsappigheid en tannines. Eerder wat  kort in de afdronk.

Foodpairing: makreel, rouget, roodbaars

5. Domaine La Gontarde cuvée 007 2013

Normale degustatietemperatuur (aan te raden 4 uur vooraf karaferen)

Proefnotities

Onmiddellijk een meer geschakeerd boeket dan de koudere versie, met eerst specerijen, witte peper, rijpe rode kersen, drop, kruidigheid. Mooie smaakvulling met onderbouwde tannines, rijpe aalbessen. Witte peperfinale van 4 seconden

Foodpairing: coq au vin, gebraden of gegrild rood vlees

6. Domaine La Gontarde Enfant Terrible Elle 2011

Terroirvergelijking met wijn 7

Samenstelling: 100% Grenache. Alcohol 14°.

Terroir :  Terroir Rivière (river gallets)

We proeven wijn 6 en 7 met een verschillend terroir naast elkaar en noteren onze impressies.

Proefnotities

Pure Grenache die intens kersenrood glanst met een minimale evolutie in de rand. Warm geurenpakket met zoethout, gestoofd rijp zwart fruit, pruimen, vijgen. In de smaak elegant en evenwicht tussen de zuren en tannines, zwart fruit, kruiden zoals tijm. Warme afdronk. Deze wijn is op dronk.

Foodpairing: rood vlees

7. Domaine La Gontarde Enfant Terrible Lui 2011

Terroirvergelijking met wijn 6

Samenstelling: 100% Grenache. Alcohol 14°.

Terroir :  Terroir Montagne (hoger gelegen perceel)

Proefnotities

Pure Grenache die helder en intenser kersenrood is dan de vorige wijn en olievet. Complexer geurendoosje met compote van rood en zwart fruit, kruidigheid met laurier, licht animale geuren. De wijn komt iets minder ‘warm’ over dan wijn 6. In de mond fijn, en een suave textuur met aalbessen en kersen, fondant, meer tannines. Elegantie in de minerale en zwarte chocolade finale.

Foodpairing: wildragout

8. Domaine La Gontarde Essentiel 2010

Terroirvergelijking met wijn 9

Terroir : argilo-calcaire bodem met veel keien van de lager gelegen percelen

Vinificatie: 12 maanden rijping op eiken vaten

Samenstelling: 80% Grenache, 15% Syrah, 5% Mourvèdre. Alcohol 14%.

We proeven wijn 8 en 9 naast elkaar: met een verschillend terroir, wat nuance in de samenstelling en hetzelfde alcoholpercentage en jaar.

Proefnotities  

Volle intense robijnrode kleur met wat geëvolueerde look, waterrandje en tranen. Kruidige en alcoholrijke geurstart met rode en zwarte bessen, bramen, kruidenmengeling van laurier en garrigue, pels, vleugje chocolade. Vol en stevig qua smaak met een fruitkorf boordevol rood fruit, zure kersen, zachte tannines. Kruidig staartje in de zeer lange afdronk. Het is ‘essentieel’ dit raspaardje te karaferen, kan als ‘gezelligheidswijn’, maar ook te genieten als maaltijdwijn.

Foodpairing: stoofpotje van everzwijn, cote a l’os

9. Domaine La Gontarde Grand Amour 2010

Terroirvergelijking met wijn 8

Terroir : argilo-calcaire bodem met veel keien van de hoger gelegen percelen

Vinificatie: 12 maanden rijping op eiken vaten

Samenstelling: 65% Grenache, 20% Syrah, 15% Mourvèdre. Alcohol 14%.

We proeven wijn 8 en 9 naast elkaar: met een verschillend terroir, wat nuance in de samenstelling en hetzelfde alcoholpercentage en jaar.

Proefnotities  

Wat dieper ingekleurde robijnrode wijn en duidelijk minder evolutie dan wijn 8. Eerder wat meer gesloten en wat minder alcohol in de neus, maar na walsen een aromatische fruitexplosie van donker en rood fruit, cassis. Vooral de smaak is pico bello met een sappige aanzet, mineraliteit, witte peper, rode en zwarte woudvruchten, jammy. Lichte leder finale die aangenaam en lang is. Deze Grand Amour is echt ‘charmant’ en ‘verleidelijk’ lekker.

Foodpairing: hertekalf harlekijn, eendeborstfilet

10. Domaine La Gontarde Femme Fatale 2011

Terroir : lager gelegen perceel

Vinificatie: 15 maanden gelagerd op eiken vaten. Alcohol 14%.

Samenstelling: 60% Grenache,320% Syrah, 10% Mourvèdre.

Proefnotities  

Mooi diepvolle robijnrode kleur met oliedikke tranen en een beetje inktallures en nog verrassend vif van kleur. Rijp zwart en rood fruit (bramen, aardbeien) domineren het parfum, naast vijgencompote, wolkje zoethout, humus, garrigue. Opnieuw aangenaam palet van lagen lekker rijp woudfruit in de mond, complexe wijn, rond, vol met zijdezachte tannines. Voorzien van een elegante fraîcheur gaat deze zwoele ‘femme fatale’ over in een lange, lange finale misschien op zoek naar de laatste te proeven wijn Grand Seigneur of is deze deze cuvée een vloeibare hommage?

Deze expressieve wijn overkast sommige veel duurdere Châteuneuf du Pape’s!

Foodpairing: deze wijn zal zijn mannetje staan bij een gegrild stuk rood vlees of een pittige stoofschotel

11. Domaine La Gontarde Grand Seigneur 2011

Terroir : hoger gelegen perceel

Vinificatie: 15 maanden gelagerd op eiken vaten. Alcohol 14%.

We proeven wijn 10 en 11 naast elkaar: met een verschillend terroir, verschillende samenstelling en hetzelfde alcoholpercentage en jaar.

Samenstelling: 50% Grenache en 50% Syrah.

Proefnotities  

Deze fifty-fifty mengeling van Grenache en Syrah heeft een dieprobijnrode kleur met toch wat meer evolutie in de kleurkern dan wijn 10 en zeer brede tranen. Mooi aromatheater met rijpe bessen, blauwe bessen, rood fruit, florale toetsen van pioenroos en viooltjes, wilde kruiden en jeneverbes, laurier, tertiaire aroma’s met wild, leder en wat stal. In de mond eerst wat chocolade maar breed, rond en vol, een krachtige wijn met terug hommage aan lekker fruit, mondvullend en impressies van kruiden, meer tannines dan wijn 10, meer grandeur nog. Superlange afdronk met kelderpotentieel.

Deze Grand Seigneur is vakwerk, een sensatie, een ‘heer van stand’ voor de echte wijnliefhebber!

Foodpairing: stukje pelswild

Verslaggever: Rik Debal & Geert De Muynck

WijnGem.Max.
Charme blanc 201312.4213.50
Rosé 201412.7013.50
Oxygène wit 201513.9214.50
Cuvée 007 201313.7514.50
Enfant Terrible Elle rood 201114.3015.50
Enfant Terrible Lui rood 201114.9015.00
Essentiel rood 201015.1615.50
Grand Amour rood 201015.8316.00
Femme Fatale rood 201116.0016.50
Grand Seigneur rood 201116.5017.50
, , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 19 oktober 2018

Cahors

Deze streek in het zuidwesten meer bepaald in de Midi-Pyrénées in het departement Lot (Quercy) , ongeveer 200 Km ten oosten van Bordeaux. Ze kreeg in 1971 haar status van AOP (enkel voor rode wijn). Momenteel teelt men er ongeveer 4500 ha wijngaarden, waarvan 3500 AOC Cahors en 1000 IGP Côtes du Lot. Om te oogsten dient men te wachten op de decretale bepaling vanwege de Prefectuur zo niet mag de wijn niet gelabeld worden als AOC Cahors. Totale productie 20 miljoen flessen.

De wijngaarden van Cahors zijn één van de oudste wijngaarden van Frankrijk. De beplanting van de wijnstokken dateert van het Gallo-Romeinse tijdperk. Eén van de eerste verwijzingen naar wijn uit Cahors staat te lezen in een officieel document uit de 7de eeuw waarin de bisschop van Verdun zijn collega uit Cahors dankt voor tien vaten wijn die hem geschonken werden. In de 13e eeuw werden de wijnen uit Cahors zelfs op de Londense markt genoteerd. De vorst van 1956 zorgde ervoor dat de Cahors wijnen een nieuwe klap kregen. Praktisch de gehele oppervlakte werd vernietigd door de strenge vorst. Op aandrang van de coöperatie werden de vernietigde wijngaarden op grote schaal nieuw beplant met de Auxerrois. De Auxerrois is de belangrijkste druivensoort van de Cahors. Deze duivensoort is beter gekend onder de naam Malbec. Ter plaatse wordt ze ook wel de Cot genoemd. In de cépage van de Cahors-wijn moet minstens 70 % Auxerrois gebruikt worden. De cépage kan voor de rest bestaan uit Merlot (maximum 20 %), Tannat (ten hoogste 20 %) en Jurançon Noir (maximum 10 %). De cot zou genetisch voortkomen uit de Madeleine noir de Charente en de prunelard.

De kleur is donkerrood, bijna zwart. De wijnen stonden dan ook lang bekend als 'Black wine'. De typische aroma's van de Cahors zijn die van rood en zwart fruit (vooral cassis en zwarte kersen), bloedsinaasappel, zoethout, anijs, kaneel, cacao, Chinese inkt; leder; hout en truffel

Een krachtige smaak met een grote concentratie; zware tannines en voldoende zuren. Deze typische karaktertrek is geschiedkundig te verklaren: vroeger diende deze wijn vaak als verbeterwijn voor minder goede Bordeaux.

Chateau Nozières uit Vire-sur-Lot

Het domein bevindt zich in Vire-sur-Lot, in het hart van de AOP Cahors. Het huis werd opgericht in 1955 door Pierre en Paulette Maradenne die starten met een bedrijf met verschillende teelten. Naast een 10-tal hectaren wijngaarden teelten ze ook lavendel, granen en runderen.  Net gestart kwam de grote vorst van 1956 en werden de wijngaarden bijna helemaal verwoest. De eerste flessen van de eigen wijn werden gebotteld in 1970. Sinds 2006 is het Olivier Guitard die het domein runt samen met zijn ouders Claude en Pierrette. Het is dan ook Claude Guitard die persoonlijk de proeverij komt begeleiden in de Roeselaarse wijngilde. Tegen woordig is 70 % van de verkoop particulier, 15 % voor export en nog eens 15% aan lokale cavisten en restaurants.

Het domein bestaat vandaag uit 55 Ha verdeeld over de zonovergoten terassen van de gemeente Vire-sur-Lot, welke tot de beste terroirs van de Cahors behoren. Op een mozaïek van percelen telen ze de voorouderlijke en kenmerkende druivensoort van de Cahors: Malbec , nog steeds Côt of Auxerrois genaamd, die de typische kenmerken van de wijnen uit Cahors geeft

De familie Maradenne-Guitard biedt u wijnen aan die gemaakt zijn door ambachtslieden, geproduceerd met de grootste zorg, van de teelt van de wijnstok tot de verpakking, inclusief de vinificatie en rijping van de wijnen. Hier worden alle stappen die leiden naar de uitwerking van de wijn uitgevoerd door het team van Château Nozières.

Geproefd

 1. Le Clin d’Oeil Blanc sec 2017 IGP Côtes du Lot

  Normaal een assemblage  van 50 % Sauvignon and 50 % Chardonnay. In 2017 omwille van het bijzonder warme jaar wat meer Sauvinon Blanc.  opbrengst 50 HL/Ha, Argilo-sableux, deuxièmes terrasses de la vallée du Lot, manuele oogst.  Opvoeding  6 maanden  sur lie. Alcohol °12.

  Helder licht strogele schitterende wijn. In de neus ruiken we appel, acacia, bloemen, citrus, perzik en mandarijntjes. In de mond hebben we een frisse aanzet, mooi volume, aangenaam, met terug bloemen, appeltjes en zachte citrustoetsen. Een niet al te lange afdronk van een 4-tal seconden, maar een lekkere terraswijn.
   

 2. Le Gravis Rosé sec Malbec 2017  IGP Côtes du Lot

  Assemblage van Malbec, Cabernet-franc, Cabernet-sauvignon, opbrengst 70 HL/Ha, machinale pluk met manuele triage achteraf. Het is een rosé de saignée, gevinifieerd tussen 18 en 24 graden. 2017 was echter een moeilijk jaar daarom is de rosé gemaakt van 90 % perswijn en slechts van 10 % saigneé (lekwijn na 6 uur inweking). Alcohol °12.

  Een helder zalmrose wijn. In de neus eerst wat gesloten, maar dan framboos, bosaardbeien, violet, citrus, zure snoepjes. In de mond een zeer sappige aanzet, lichtzuur, met aroma’s van aardbei, pompelmoes maar ook een duidelijk bittertje in de niet zo lange afdronk (4 sec). Dit is een zomerse roséwijn.
   

 3. Le Château Nozières Tradition 2016  AOC Cahors

  Assemblage van 85% Malbec aangevuld met 15% Merlot. Manueel ontbladeren maar machinale pluk met manuele triage achteraf. Opbrengst tot 50 HL/Ha. Traditionele vinificatie in inox cuves met een cuvaison van 2 weken. Alcohol °14. 2016 was een warm jaar.

  Intens donker kersrode wijn met een waterrandje en paarse toetsen in de rand en duidelijke tranen. In de neus ruiken we pruim, geconfijt fruit een beetje rokerigheid na het walsen waarna ook Tabac, zoethout en wat kruidigheid zoals peper en nootmuskaat naar boven komen.

  In de mond proeven we een mix van rood en zwart fruit, ook pruimen met matig zachte tannine structuur een redelijk krachtige  maar sappige wijn  met een duidelijk bittertje. Middellange afdronk van zo’n 6 seconden. Duidelijk rijper (overrijp ?) fruit. Deze wijn vraag een stevig stoofpotje of eventueel konijn met pruimen.
   

 4. Le Chateau Nozières Tradition 2015  AOC Cahors

  Assemblage van 85% Malbec aangevuld met 15% Merlot. Alcohol °14.
  Intens donker robijnrode wijn met een waterrandje en dikke gekleurde tranen. In de neus vnl. veel zwart fruit, cassis, bramen, framboos, peper en vleugje humus. In de mond proeven we een sappig vlezige wijn met toch wel duidelijke plakkende tannine en mineraliteit. Veel minder rijp dan de 2016, wel veel sappiger en afdronk van 7 seconden. Bewaarpotentieel. Een mooie grillwijn of ook bij rood wild zeker te genieten.
   

 5. L’Ambroise de L’her 2016  AOC Cahors

  Assemblage van 90% Malbec aangevuld met 10% Merlot. Wijn afkomstig van geselecteerde percelen van meer dan 30 jaar oud. Opbrengst tot 40 HL/Ha. 2 a 3 weken cuvaison en opvoeding in eiken barriques van 1e en 2e wijn gedurende 12 maand. Alcohol °14,5.

  Intens robijnrode wijn met een duidelijke waterrand en gekleurde tranen. In de neus veel zwart fruit (cassis, bramen), ook een mooie kruidigheid wat aardse toetsen, ook rode bessen wat potloodslijpsel en toast. In de mond een sappige wijn met veel zwart fruit met een krachtige structuur en ook duidelijke toetsen van Tabac. Niet storende maar presente tannines. Volle en warme wijn met een lange afdronk die een goed stuk rood vlees en rood wild kan vergezellen.
   

 6. La cuvée Signature 2015  AOC Cahors

  Wijn gemaakt van 100% Malbec, druiven afkomstig van percelen aangeplant rond 1970. Opbrengst 30 HL/Ha en opvoeding van 18 maanden op 100% nieuwe eiken vaten. Alcohol °13,5.

  Intens diepgekleurde robijnrode wijn met een duidelijke waterrand. In de neus complex, zeer veel stevig en kruidig zwart fruit (cassis, bramen) ook een duidelijke pepertoets en na het walsen ook veel vanille, wat ceder en kreupelhout. In de mond komt het zwarte fruit terug naar boven, we proeven een sappige vlezige wijn met ook wel wat rood fruit (bessen) en een duidelijk bittertje in de afdronk. De tannine is nog niet 100% versmolten in deze wijn die een middellange afdronk heeft. Kan bij een stoofpotje van wild en côte à l’os.
   

 7. La cuvée l’elégance 2015 AOC Cahors

  Wijn gemaakt van 100% Malbec, druiven afkomstig van geselecteerd perceel met 40 jaar of oudere druiven. Opvoeding van 18 maand op nieuw Franse eiken houten vaten. Alcohol °14.

  Intens robijnrode wijn, briljant tranend. In de neus zwart fruit, vanille, leder, Tabac maar ook een mooie zachte kruidigheid zoals tijm en oregano, cederhout en morieltjes (girotte). In de mond een mollige aanzet met terug veel zwart fruit zeer evenwichtig en intens, mondvullend  en sappig. Ook nog aroma’s van zwarte fondant chocolade. Afdronk van 8 a 10 seconden. Probeer eens een stukje filet van ree met een donkere wildsaus.
   

 8. La cuvée l’élégance 2005  AOC Cahors

  Terug een 100 procent Malbec cuvée. Alcohol °13,5.

  Intens granaatrode wijn met duidelijk oranje rand (evolutie) en hoge tranenintensiteit. In de neus een zachte mengeling van rood en zwart fruit, zoethout, chocolade, Tabac en vanille, en impressies van truffel, tabaksbladeren en humus. Ook zeer typische zacht kruidigheid van speculooskruiden. In de mond meer zwart fruit, drop, cassis, zwarte chocolade, sappige lekker wijn, versmolten tannine met een afdronk van een goede 10 seconden. Bijzonder lekker en nu op dronk. Heel mooie wijn en te serveren bij een hazenpeper.

Verslaggevers,
Rik Debal, Geert De Muynck, Stefan Van Robays

 

WijnGem.Max.
Le Clin d’Oeil Blanc sec 2017 IGP Côtes du Lot13.0014.00
Le Gravis Rosé sec Malbec 2017 IGP Côtes du Lot12.5014.00
Le Château Nozières Tradition 2016 AOC Cahors13.0014.50
Le Chäteau Nozières Tradition 2015 AOC Cahors13.7515.00
L’Ambroise de l’Her 2015 AOC Cahors15.0015.50
La cuvée Signature 2015 AOC Cahors14.5016.00
La cuvée l’elégance 2015 AOC Cahors15.5016.50
La cuvée l’élégance 2005 AOC Cahors16.5017.50
, , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 21 september 2018

Franciacorta

 

Franciacorta is gelegen in de provincie Brescia in Italië.  Franciacorta is afgeleid van ‘curte franca’ een gebeid onder de bescherming van de Benedictijnen dat was vrijgesteld van belastingen.

Het statuut van DOCG hebben ze sinds 1995. Franciacorta DOCG is een schuimwijn die gemaakt moet worden volgens de Méthode Traditionelle. Er bestaat ook een Rosato, een Millesimato en een Riserva. Een Franciacorta DOCG Satèn wordt enkel van witte druiven gemaakt.Pinot Blanc mag tot maximum 50% aanwezig zijn. Belangrijkste druiven zijn de Chardonnay en/of de Pinot Nero. Deze moeten voor minstens 50% aanwezig zijn. Er mag bij aangevuld worden met de Pinot Bianco.

Voor de Franciacorta Rosato moet de Pinot Nero voor minimum 25% aanwezig zijn.

Verplichte rijping van minstens 18 maanden sur lat en tot minstens 25 maanden vooraleer de fles in commercialisatie mag.

Rosato en Satèn: verplichte rijping van minstens 24 maanden op de droesem en tot minstens 31 maanden vooraleer de fles in commercialisatie mag.

Millesimato: verplichte rijping van minstens 30 maanden op de droesem en tot minstens 37 maanden vooraleer de fles in commercialisatie mag.

Riserva: verplichte rijping van minstens 60 maanden op de droesem en tot minstens 67  maanden vooraleer de fles in commercialisatie mag.

Type Franciacorta: Undosed, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec of Dry en Demi Sec.

 • Undosed: tot max 3 gram/liter natuurlijk restsuiker.
 • Extra Brut: tot max 6 gram/liter suiker.
 • Brut: tot max 15 gram/liter suiker.
 • Extra Dry: van 12 tot 20 gram/liter suiker.
 • Sec: van 17 tot 35 gram/liter suiker.
 • Demi Sec: van 33 tot 50 gram/liter suiker.

De wijnen die we proeven komen van het huis: www.bosiofranchiacorta.it

Domein Bosio is gelegen in Lombardia meer bepaald nabij de stad Brescia .Het domein is gestart in 1990 en produceert 100.000 flessen.  Rendement 37,5 hl/ha. Het domein bezit 20 ha waarvan 2 ha voor stille wijnen en 18 ha voor mousserende wijnen : 14 ha chardonnay en 4 ha pinot nero. Franciacorta werd DOCG in 1995. Het klimaat is relatief mild en er zijn grote verschillen tussen dag -en nachttemperatuur. De bodem betaat vooral uit kalk afkomstig van gletsjers. De druivenrassen zijn voor wit : chardonnay, pinot bianco en erbamat en voor rood : cabernet sauvignon, cabernet franc,pinot nero maar ook merlot, barbera en carmenère. De wijnen worden gemaakt volgens de metodo classico waarbij de franciacortawijnen minstens 18 maanden flesrijping ondergaan. De stille wijnen komen op de markt als DOC Curtefranca.

Geproefd

Franciacorta Brut D.O.C.G. oogstjaar 2014 – Non millesimato

Druiven:  90% Chardonnay en  10% Pinot Nero

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 24 tot 30 maanden. Restsuiker 7-12 gram per liter. Alcohol °13.

Degustatiecommentaar

Helder strogele kleur met wat groene schijn en fijne belletjes. In de neus bloemetjes, wat gist, citrus, limoen en pompelmoes. In de mond zacht, fris en minerale toets met opnieuw citrusvruchten. Afdronk is matig lang.

Serveren bij

 • Aperitief en tapa’s
 • Wit vlees, pasta gerechten

Franciacorta Satèn D.O.C.G. oogstjaar 2014 – Non millesimato

Druiven:  100% Chardonnay

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden, 30% krijgt een rijping op Franse eiken vaten waarvan 30% van dit volume gerijpt wordt op nieuwe Franse vaten. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ na assemblage en dit gedurende 24 maanden. Restsuiker 6 gram per liter. Alcohol °12.5.

Deze satèn is een mousseux wijn, geeft een lagere druk van slechts 4 bar.

Degustatiecommentaar

Licht goudgele kleur met een mooie blanke mousse en mooi parelend. Florale witte bloemetjes aromastart met verder appel, witte perzik, wat patisseriegeuren en een vleugje vanille.  In de mond zacht, aangenaam sappig, zeker ook pompelmoes. Afdronk van een 5 sec.

Serveren bij

 • Aperitief
 • Gebakken vis

Franciacorta Nature D.O.C.G. Millesimato 2013

Druiven: 70% Chardonnay, 30% Pinot Nero

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 42 maanden. Restsuiker 0 gram per liter. Alcohol °12.5.

Degustatiecommentaar

Deze originele, ongedoseerde Brut, dus nul gram suiker per liter en daarbij een Millesimato is een pure Franciacorta  voor de liefhebbers.

In ons glas belandt een bleekgouden Franciacorta met verfijnde belletjesstroom. Wat gist en brioche, citrus, agrumes, witte perzik en subtiel ook kruiden aan de neus. Delicaat in de mond, fris, pittige zuurtjes en minder vettig. Afdronk is iets korter met licht bittertje.

Serveren bij

 • Wit vlees zoals kalfsvlees en gevogelte
 • Aperitief met begeleidende hapjes

Franciacorta Rosé D.O.C.G. Millesimato 2013

Druiven: 80% Pinot Nero en 20% Chardonnay

Productie: maceratie van 24-36 uren, zachte persing  met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 36 maanden. Restsuiker 0 gram per liter. Alcohol °12.5.

Degustatiecommentaar

Gedomineerd door 80% Pinot Nero is deze Franciacorta zalmroze en helder met een zachte pareling en aanwezige mousse. Er volgt een parfum van bosaardbeien, frambozen, kleine besjes, limoenfris.

Fruitgedreven en fris in de mond, onder meer coulis van frambozen en aardbeien. Levendig en mineraal naar de finale toe met een afdronk van 7 sec.

Serveren bij

 • Aperitief
 • Schaaldieren
 • Dessert met fruit

Franciacorta Extra Brut Boshedòr D.O.C.G. Millesimato 2012

Druiven: 50% Chardonnay en 50% Pinot Nero

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 50 maanden. Restsuiker 2 gram per liter. Alcohol °12.5.

Degustatiecommentaar

Helder licht bleekgele kleur met opschuimende mousse en lichte persistente pareling.  Wat gesloten neus die wat tijd nodig heeft om te openen, met daarna vleugje gist, kruiden, limoengras en citrus, geroosterd brood. Aparte delicate smaak, levendig, mineraal, zure granny smith en citrus.  Matige afdronk en pittige aciditeit.

Serveren bij

 • Aperitief
 • Schelp- en schaaldieren
 • Geroosterde vis
 • Kalfsgebraad

Franciacorta Non Dosé Riserva ‘Girolamo Bosio’ D.O.C.G. Millesimato 2011

Druiven: 70% Pinot Nero en 30% Chardonnay

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Van de Chardonnay wordt 30%gerijpt in oude vaten. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 72 maanden. Restsuiker 0 gram per liter. Alcohol °12.5.

Degustatiecommentaar

De kleur is mooi strogeel met rijke fijne pareling die snel de hoogte ingaat en daar een mooi kroontje vormt. Een complexe neus met pompelmoes, citruszeste, specerijtoetsen, zure appel, rijp fruit, geroosterde amandelnoten en zeker houttoets. De smaak is vettig en stevig met dezelfde aromatische kenmerken als de neus en verder ook nootjes en rijpe appel. Lange royale afdronk met een bittertje. Een prestige wijn voor de getrainde Franciacorta fans. Tevens de duurste cuvée uit de reeks.

Serveren bij

Deze goed gestructureerde Franciacorta vraagt om een doortastende keuken.

 • Aperitief met begeleidende hapjes
 • Schelp- en schaaldieren maar vooral kreeft en kort gebakken langoustines
 • Betere vissoorten

Curtefranca Rosso D.O.C. 2015

Druiven: 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 10% Barbera

Productie: maceratie van 10-12 dagen, rijping gedurende 8-10 maanden in roestvrije stalen tanks, 20-30% wordt opgevoed in houten vaten. Alcohol °14.

Degustatiecommentaar

Robijnrode kleurspiegel met een paars randje en beetje evolutie. Hoge fruitfactor in de neus met rood fruit, kersen, mon cherie, zwarte bramen, kruiden en toast. Ook een duidelijke rokerig aroma (smoky). Indrukken die ook overvloeien in de smaak met matige tannines, fruit en pruimen.  Finale met ook wat ceder.

Serveren bij

 • Ravioli
 • Vleesgerechten

Curtefranca Rosso Zenighe D.O.C. 2015

Druiven: 40% Merlot, 50% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc

Productie: Maceratie en fermentatie in inox tanks gedurende 20-30 dagen. Rijping in nieuwe Franse eiken vaten gedurende 18 maanden en daarna nog 6 maanden kelderrust na de botteling.

Alcohol °14.5.

Degustatiecommentaar

Intens robijnrode kleur met brede tranen.  Rijk geschakeerd boeket met rood fruit, kruiden, leder. We proeven een evenwichtige wijn met een goede balans alcohol-zuren-tannines, impressies van cassis, groseilles. Mooie lange finish met ceder en nobele tannines. Een maaltijdwijn.

Wijn met bewaarpotentieel en misschien toch beter karaferen om de aroma’s een zetje te geven.

Serveren bij

 • Rood gebakken of gegrild vlees
 • Wild en dan voornamelijk reefilet met herfstgarnituur

Verslaggevers
Rik Debal, Geert De Muynck, Stefan Van Robays

WijnGem.Max.
Franciacorta Brut DOCG 2014 Non millesimato13.3514.00
Franciacorta Satèn DOCG 2014 - Non millesimato13.2814.00
Franciacorta Nature 2013 - Millesimato14.5715.00
Franciacorta Rosé 2013 - Millesimato13.7115.00
Franciacorta Extra Brut Boshedor 2012 - Millesimato14.7815.50
Franciacorta Non Dosé Riserva "Girolamo Bosio" 2011 - Millesimato15.5017.00
Curtefranca Rosso 2015 - DOC13.8515.50
Curtefranca Rosso zenighe 2015 - DOC15.3516.50
, , , , , , , , , ,