Blindproef vrijdag 16/09/2022

 

Blindproef 16 september 2022

1. Pinot noir – Domaine Roger Belland - AOC Santenay-Beauregard Premier Cru 2016

Kenmerken: transparant, gematigde tannine maar zeer geschikt voor houtlagering, hoog in zuren.

  • Kersen (morellen)
  • Framboos
  • Aardbei
  • Bramen
  • Floraal (viooltjes, rozen))
  • Kruidig (kaneel, zoethout, vanille)
  • Aards
  • Animaal

Situering

  • Bourgogne: thuis van de pinot noir voor rood en chardonnay voor wit
  • AOC Santenay ligt samen met Chassagne Montrachet in het zuiden van de Côte de Beaune met in het zuidwesten AOC Maranges als buur.
  • Bodem: bruine kalksteen met veel kiezel

Over deze wijn:

  • Stokken geplant in 1970.
  • Vinificatie: 30 % van de volledige oogst.
  • Rijping op Franse eik gedurende 12 m.

  • Robijnrood naar granaat.
  • Rood fruit (kers).

Eik, vanille, tabak, koffie, aards, bosgrond, wild, leer.

  • Opvallende frisheid en zijdezachte tannine.
  • Rood vlees en gevogelte.

2. Gamay  - Domaine Bel Avenir - AOC Juliénas 2017

Kenmerken: transparant, laag in tannine, hoog in zuren.

  • Fris rood fruit: aalbessen, aardbeien, kersen en frambozen (cuberdon)
  • Braam
  • Banaan

Situering

  • Beaujolais: de thuis van de gamay.
  • Juliénas ligt halverwege Beaujolais, onder Fleurie en boven Brouilly, op de zuid tot zuidwest kant van du Mont de Bessay.
  • De graniteuze bodem is er uitstekend voor de bewaarcapaciteit. Hij varieert: leisteen, dioriet, zandsteen maar ook klei. “Roches pourries”.

Over deze wijn:

  • Bodem voor deze wijn: graniet maar rijk aan klei.
  • Wijnstokken: 60 jaar.

  • Intens kersenrood, dikke tranen.
  • Boeket: zure kers, framboos, aalbes, viooltjes en pioenroos.
  • Sappig, complex, verfijnde tannines, kruiden, vanille en lange afdronk.
  • Mooie wijn kan nog 5 jaar mee.
  • Genietbaar bij coq au vin of bij pluimwild, steak tournedos.

3.Barbera d’Asti Nizza – Azienda Pico Maccario  - Tre Roveri 2019

Kenmerken: donkere kleur, gematigd in tannine, opvallende zuren.

  • Zure kersen
  • Aalbessen
  • Bramen
  • Kruidig

Situering

  • NW Italië, uit centraal Piëmonte
  • Nizza DOCG: tot 2014 Barbera d'Asti Superiore Nizza
  • Bodem: pleistocene heuvels gevormd door lacustriene afzettingen = sedimentaire rotsformaties die gevormd zijn door gelaagde slibafzettingen in rivieren/meren.

Over deze wijn:

  • Rijping gedurende een periode van 12 maanden in Franse eiken vaten met een capaciteit van 500 tot 3500 liter waar de malolactische gisting plaatsvindt.

  • Kracht (licht/stevig)                      6/10
  • Tannine (soepel/hard):                4/10
  • Droog/zoet:                                    2/10
  • Rond/fris (zuren):                          5-6/10

  • Robijnrood, somber.
  • Boeket: complex, met de typische aangenaamheid voor de druif: aroma's waarin rijp rood en zwart fruit met eik, vanille en kruidnagel, naar voren komen. Leerachtig.
  • Smaak: zacht met een goede balans tussen zuur (eerder hoog) en tannine (eerder laag).
  • Complex en vol, waarbij tonen van rood fruit en kreupelhout zich vermengen met kruidige toetsen en tonen van balsamico.
  • Lange afdronk, ondersteund door frisse zuren.
  • Tre bicchieri in de Gambero rosso

4.Bordeaux - Vignobles Silvestrini - AOC Lussac-Saint-Emilion  - L’Egérie du Château Chéreau 2016

Heel de wereld maakt rode bordeaux-blends met meestal 2 of meer van de volgende druivenrassen:

  • Merlot (66% van de aanplant in Bordeaux); vroegrijp en geschikt voor de klei-kalksteenbodems.
    Brengt kleur, alcohol, rijke aroma’s van rood en zwart fruit.
  • Cabernet Franc (9,5%): later rijp; op kalkrijke grond of zandgronden met een iets warmere textuur
  • Cabernet Sauvignon (22,5%): geschikt voor hete, droge bodems, zoals zanderige klei, of goed belichte kleiachtige kalksteenbodems. Komt vooral op de linkeroever voor.
    Geeft complexiteit en kruidigheid en bewaarpotentieel.
  • In Bordeaux zijn Malbec, Petit Verdot en Carmenère ook toegelaten (samen 2%).

Gemene kenmerken:

  • Frisse tannine, die ook al in de geur opvalt.
  • Vanille: de meeste wijnen zijn hout gelagerd.
  • De frisse zuren zijn hoog maar gemaskeerd door de tannine.

Situering

  • Rechteroever van de Dordogne (wijnregio Libournais).
  • AOC Lussac Saint-Emilion: noordelijke satelliet van de appellatie Saint-Emilion.
  • Bodemsamenstelling: op de heuvel en de hellingen: kalksteenklei op fossielrijke kalkrots (zeester) kenmerkend voor Saint-Emilion (wijnen met een langer bewaarpotentieel).
  • In de lagere delen: zand van de Périgord (=> aangename jonge wijnen).
  • Merlot vertegenwoordigt tot 90% in de blends.

Over deze wijn

  • Oogst: machinaal met moderne automatische triage.
  • 4 à 5 korte remontages per dag bij het begin van de maceratie.
  • Rijping: op eiken vaten gedurende 12 m.
  • Assemblage: 90% merlot - 10% cabernet franc van de betere loten in Lussac.
  • Kracht (licht/stevig)                      8/10
  • Tannine (soepel/hard):                8/10
  • Droog/zoet:                                    2/10
  • Rond/fris (zuren):                          7/10
  • Zeer intense kleur: robijnrood. Licht waterrandje.
  • Aroma’s van eikenhout, vanille, fijne kruidigheid. Rijp fruit: zwarte kersen aardbeien en pruimen.
  • Zachte aanzet van fijne tannine gedragen door een goede aciditeit. Terug het rode fruit kersen bessen en weer die pruimen. Versmolten hout.
  • Zeer lange afdronk op toetsen van tabak en koffie.
  • De wijn komt jong over maar is al zeer genietbaar.
  • Bij rood vlees, klein wild, gegrilde vis.

5. Nebbiolo – Rovellotti - Chioso dei Pomi - Ghemme DOCG 2013

Kenmerken: kwaliteit beïnvloedt de kleurintensiteit, eerder hoog in tannine maar gematigd in zuren.

  • Zoet
  • Aardbei
  • Roos, viooltjes
  • Champignons – truffel
  • Teer

Situering

  • NW Italië, noord Piëmonte, provincie Novara, 50 ha in de gemeenten Ghemme en Romagnano Sesia.
  • DOCG Ghemme – ook Riserva
  • heuvels afkomstig van oude gletsjers uit de ijstijd, wijngaarden gelegen aan de voet van de Monte Rosa
  • druivensoorten: Nebbiolo (minimaal 75%) en/of Vespolina en/of Bonarda Novarese (apart of samen maximaal 25%)

Over deze wijn:

  • 15 tot 60 jaar oude wijnstokken
  • 95% Nebbiolo – 5% Vespolina
  • fermentatie op inox vaten
  • 24 maanden rijping op Franse en Slavonische eikenhouten vaten, nadien 12 maanden op fles.

  • Kracht (licht/stevig)                      8/10
  • Tannine (soepel/hard):                6/10
  • Droog/zoet:                                    2/10
  • Rond/fris (zuren):                          5/10
  • Mooi donker van kleur: robijn naar granaat
  • Geur van balsamico, leer en rijpe framboos. Intens, kruidig, mineraal, zoethout.
  • Volle aanzet. Je proeft wat grafiet, zure kers, tabak, goed in z’n zuren en redelijk veel tannines.
  • Iets stroeve afdronk maar lang en complex met tabak en zoethout, wel prettig.
    1 u vooraf karafferen is aanbevolen.

6. Côtes-du-Rhône - Grand Tinel – AOP Châteauneuf-du-Pape rouge Tradition 2014

Situering

In de zuidelijke Rhône (Côtes-du-Rhône Meridionale, van Montélimart tot de Middellandse Zee) kunnen 21 druivenrassen in de blend voorkomen. De meest gebruikte voor de rode wijn (82 % v/d productie) zijn:

  • Grenache (belangrijkste zuidelijke druif) geeft donkere kleur, alcohol en rondeur.
  • Samen met Syrah (voegt meer purper in de kleur) en meestal ook Mourvèdre (GSM-blend) die zorgen voor kruidigheid, kleur, structuur en houdbaarheid
  • Verder kunnen Cinsault (ook in primeurs en rosé), Carignan, … worden gebruikt.

Warm mediterraan klimaat gekenmerkt door:

  • Droogte op het einde van de winter en gedurende de zomer.
  • Regen in de lente en de herfst.
  • Mistral.

Het terroir en het reliëf zijn zeer variabel.

  • Bijna overal is er een kalkrijke ondergrond maar met een variëteit van gesteente: grind, zandsteen, keien, …
  • Klei en zand komen vooral voor rond Avignon, Orange, Châteauneuf-du-Pape.

Gemene kenmerken:

  • In de neus al jammy met vooral bramen en soms al meteen rijpe tannine (grenache).
  • Zoet, zacht, fruitig met bramen – soms zeer complex fruitig en kruidig (garrigue, olijven, …).
  • Veel – rijpe - tannine. Warm. Fruitige nagalm.
  • Toch flink wat zuren!

Over deze wijn:

  • Grenache 80 % - Syrah 20 %
  • Opgevoed in demi-muid (vaten van 600 à 700 l)

  • Kracht (licht/stevig)                      9/10
  • Tannine (soepel/hard):                5/10
  • Droog/zoet:                                    2/10
  • Rond/fris (zuren):                          6/10

  • Intense rode kleur.
  • Eik, vanille tabak.
    Alle soorten rood fruit.
    Eucalyptus en kruidnagel.
  • Leer, rook, aards.

Fijne afdronk met lange nagalm.

7. Malbec – Château Nozières  - AOP Cahors  - Cuvée Elégance 2015

Kenmerken: bijna inktzwarte wijn, klassiek hoog in tannine, iets gematigder in zuren.

  • Variabel van fris (Frans) tot rijper rood fruit (Argentinië):
  • Rode bessen
  • Zure kersen
  • Bramen
  • Blauwe bessen
  • Rozijnen en gedroogde pruimen
  • Aardse tonen

Situering

  • Cahors: de thuis van de Malbec
  • Zuidwest-Frankrijk (Midi-Pyrénées in het departement Lot)/
  • Kalkhoudende plateaus (causses) op de 2 oevers van de Lot (vergelijkbaar met Chablis).
  • De plateaus reiken tot meer dan 300m boven de zeespiegel.
  • Ook de zand- en kiezelhoudende terrassen van de Lotvallei zijn uitstekend geschikt.

Over deze wijn:

  • Wijn gemaakt van 100% Malbec (= Cot), afkomstig van een geselecteerd perceel met 40 j. of oudere druiven.
  • Opvoeding van 18 maand op nieuw Franse eikenhouten vaten.

  • Kracht (licht/stevig)                      8/10
  • Tannine (soepel/hard):                6/10
  • Droog/zoet:                                    1/10
  • Rond/fris (zuren):                          5/10

  • Intens granaatrode wijn met oranje rand (evolutie) en hoge tranenintensiteit.
  • In de neus een zachte mengeling van rood en zwart fruit, zoethout, chocolade, Tabac en vanille, en impressies van truffel, tabaksbladeren en humus. Ook typische zachte kruidigheid van speculaaskruiden.
  • In de mond meer zwart fruit, drop, cassis, zwarte chocolade. Sappige lekker wijn, versmolten tannine.
  • Afdronk van een goede 10 seconden. Bijzonder lekker en goed op dronk.

Heel mooie wijn en te serveren bij een hazenpeper.

8. Tempranillo – Bodegas BaiGorri -  DOCa Rioja Reserva 2010

Kenmerken: kwaliteit beïnvloedt de kleurintensiteit, eerder hoog in tannine én in zuren.

  • Rode bessen
  • Kersen
  • Bramen
  • Pruimen
  • Vijgen
  • Tomaten
  • Leer
  • Tabaceae
  • Toetsen van hout
  • Rokerig aards

Situering

  • Rioja Alavesa: 15 gemeenten in noordelijk Rioja, in het noorden van centraal Spanje, op de oevers van de Ebro. Thuisbasis van de tempranillo.
  • Klei-kalksteen bodems.
  • De hoogte en de schaduw van de bergen zorgen voor fraîcheur.

Over deze wijn:

Vinificatie:

  • Maceratie in stalen tanks. Malolactische fermentatie.
  • Opvoeding: 18 maanden aanrijpen op nieuwe Franse eiken vaten. Alcohol 14,5 %.
  • 100% tempranillo.

  • Kracht (licht/stevig)                      8/10
  • Tannine (soepel/hard):                8/10
  • Droog/zoet:                                    2/10
  • Rond/fris (zuren):                          7/10

  • Robijnrood naar granaat, met traag glijdende gekleurde tranen.
  • Eik, vanille, chocolade
    zwart fruit, bramen, pruimen
    kruidig: zoethout en peper
    rokerig, leer, aards
  • Vlezig en elegant. Mooi gestructureerd en evenwichtig met aangename tannines en zuren. Verfijnd.
  • Mooie lengte