Chablis Grand Cru - Vignobles Dampt Frères Collan

 

Vignobles Dampt uit Collan (Chablis)

Vrijdag 16 december 2022

Met de gebroeders Dampt uit de appellatie Chablis, Emmanuel en Eric, heeft onze Commanderij een jarenlange, hartelijke relatie. In december 2015 was Emmanuel bij ons te gast voor een degustatie van enkele courante wijnen uit hun rijk gamma. Recent stelde Emmanuel ons een degustatie voor van een selectie uit het hoger gamma. Zij bezitten intussen wijngaarden in vijf van de zeven Grand Cru gebieden van Chablis.

De familie bewerkt in de valleien van de Yonne, de Serein en de Armançon ongeveer 135 hectare wijnstokken op Tonnerre, Chablis en Irancy. Ze produceert zo’n 33 bourgognewijnen met een totaal van 900.000 flessen.

Ligging
De wijnstreek Chablis ligt in het noordelijkste gedeelte van de Bourgogne, met wijngaarden rond het stadje Chablis en 19 andere dorpen in het departement van de Yonne.
Vignobles Dampt is aanwezig:
•             in zestien gemeenten van de Chablis-wijngaard (Vallée du Serein): Beines, Béru, Chablis, Chichée, Collan, Courgis, Fleys, Fontenay-près-Chablis, Fyé, La-Chapelle-Vaupelteigne, Lignorelles, Maligny, Milly, Poinchy, Préhy en Villy
•             in 5 steden in de Tonnerrois-wijngaard (Armançon-vallei): Epineuil, Junay, Molosmes, Tonnerre en Vaulichères
•             en in 2 dorpen in Auxerrois (vallei van de Yonne): Irancy en Saint Bris.

Klimaat
Het klimaat speelt een rol in het groeiproces van elke druif. Bij Chablis is dat niet anders, maar het effect van het klimaat in Chablis is wel iets bijzonders. Het klimaat is er hoofdzakelijk continentaal. Er zijn koude winters en warme zomers. De kwaliteit en opbrengst van de druivenoogst is dan ook zeer gevarieerd door de schommelingen in zonneschijn en regen. De druiven rijpen hier meestal langzamer en krijgen iets minder zon en daardoor minder suiker met als resultaat dat de druiven een hoge zuurgraad hebben.
De voornaamste bedreiging is echter de voorjaarsvorst in de lente die enorm veel schade kan toebrengen aan de knoppen (uitbotting of débourrement), voornamelijk aan de knoppen van chardonnay druiven die eerder ontluiken.
Zo was de lente van 2021 een ‘Bourgondisch drama’, een annus horribilis. Drie dagen na elkaar, op 6, 7 en 8 april was er late voorjaarsvorst. Niettegenstaande het gebruik van externe warmtebronnen, chaufferettes, besproeiing, windturbines… in de wijngaarden, zou ongeveer 50 tot zelfs 100 procent schade aan de wijngaarden zijn veroorzaakt. Het departement Yonne (Chablis en Auxerrois) kreeg de volle lading. In die wijngaarden waar de zwaarste middelen werden ingezet (zeker in de Grand Cru
wijngaarden) zijn de verliezen tussen de 15 en 50 procent.
Tel daarbij nog hagel in mei en een kwakkelzomer (te koud en te nat met schimmelvorming), de logistieke problemen door corona, met andere woorden de wet van Murphy op zijn best.
Eerder was er ook het rampjaar 2016.

Bodem
De ondergrond bevat enorm veel fossiele resten van miljarden schaaldieren, meestal kleine oesters met een kommavormige schelp. De grond heet Kimméridgien, naar Kimmeridge aan de Engelse kanaalkust. Die fossiele resten zorgen voor een goede drainage, niettegenstaande het hoge kleigehalte. De betere wijngaarden van het district Chablis bevatten veel kalk, net als die van de Champagne. Het is ook de kalk die de wijnen van Chablis hun bijzonder karakter geven.

De druivenrassen
De wijngaarden zijn beplant met voornamelijk Chardonnay 90 % en Pinot Noir 10 %.

Appellations
In Chablis bestaan vier appellations.
In dalende volgorde:
•             Grand Cru: De beste wijnen komen van een zevental hellingen met meer dan 100 ha wijngaarden direct ten noorden van het stadje Chablis. Van noord naar zuid : Les Preuses, Bougros, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos en Blanchots.
Sommige wijnen zijn van de lekkerste en meest bijzondere witte wijnen ter wereld. Het gebruik van eik kan de wijn rokerig maken. Verder toetsen van citrus, peer, witte bloemen, ook fruitige impressies zoals abrikoos, sinaasappel en passievrucht en de natte stenen ‘pierre à fusil’ die de Fransen noemen. Droog, ziltig en mineraal in de smaak. De Chablis Grands Crus kunnen gemakkelijk 10 tot 15 jaar bewaren.
•             Premiers Crus: Iets minder vol en krachtig dan Grand Cru. De bekendste is Vaudevey nabij het dorp Beine, en als beste premiers cru’s komen Mont de Milieu, Fourchaume en Montée de Tonerre naar voor. Bewaren kan van 5 tot 10 jaar.
•             Chablis: Veruit de grootste appellation net ten noorden van het stadje Chablis. De meerderheid van de wijnen zijn prima en kwaliteitsvol. Mineraliteit en toetsen van citrus en peer komen vaak voor.
•             Petit Chablis: Een eerder kwantitatief en kwalitatief bescheiden wijn ten opzichte van de voorgaande. Aromatische wijn met veel citrus en best jong wordt gedronken. De wijngaarden bevinden zich in het buitengebied van Chablis.

Het dilemma van de wijnmaker
in de vinificatie van Chablis: gebruik van eik of niet?
Sommige producenten blijven traditioneel bij eik, anderen hebben dat opgegeven en tot slot zijn er een aantal die teruggekeerd zijn naar hun roots.
De niet fans van eik denken dat de intrinsieke smaak erdoor wordt vervormd. De believers van eik geloven dat het gebruik van eik de subtiliteit en complexiteit van de wijn ten goede komt.
De wijnbouwer die de nadruk wil leggen op het terroir en klimaat scoort bij het niet gebruik van nieuwe eiken vaten en fermenteren in stalen tanks. De minerale smaak wordt goed bewaard.
Eik kan een textuur- en/ of smaakelement zijn bij het maken van wijn, afhankelijk of de vaten nieuw of gebruikt zijn en hun grootte. Gisting en rijping in vaten bevordert een betere integratie van eikensmaak dan fermentatie in stalen tanks gevolgd door rijping in vat. Wijnen die op eik rijpen kunnen soms rokerig proeven.
Verder kunnen wij stellen hoe nieuwer en kleiner het vat, hoe sterker de invloed van eikenhout. Een barrique van 225 liter heeft meer impact dan een groter vat liter omdat een hoger percentage van de wijn in contact komt met hout.
Slechts enkele Grand Cru of Premier Cru Chablis krijgen subtiele houtlagering, wat soms ook het geval is bij Vignobles Dampt.
Hoe dan ook kunnen we stellen dat een premier cru en een grand cru een intenser aroma krijgt bij het verouderen en rijpen op fles.

Geproefd
De proefavond werd ingedeeld in twee delen. Het eerste gedeelte bestond uit een “horizontale” proeven van vijf Grand Crus komende uit vijf van de zeven Grand Cru gebieden. Men startte in het meest oostelijke gebied, tevens het laagst gelegen gebied, en men schoof op naar het noordwesten en hoger gelegen gebieden. Het tweede gedeelte, aansluitend bij de laatste fles van deel 1, was een verticale proeven van Chablis Grand Cru Les Preuses 2020-2017 met 2012 als gewaardeerd toetje van Emmanuel.

Wat voor alle 2020’ers betreft: manuele pluk, gisten en rijping gebeuren in temperatuur regelende inox tanks, vinificatie per perceel omwille van de traceerbaarheid, in tegenstelling tot vroeger wordt geen hout bij de opvoeding meer gebruikt teneinde meer terroir expressie te bekomen. Het domein is sinds 2017 HVE gecertifieerd en heeft een bio label sinds 2019.

1.     Chablis Grand Cru Blanchot 2020

Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Chardonnay
Vinificatie: zie hierboven
Terroir: Koud terroir O/ZO geeft de ochtendzon mineraliteit bij perfecte rijping.
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: helder, strogeel met groene schijn, mooie viscositeit.
Neus: intense neus, aromatisch, witte bloempjes, pompelmoes, acacia en vleugje ananas.
Mond: zachte aanzet, minder krachtig, peer, fijne zuurtjes en mineraal, lange finale.

Conclusies: mooie start van de degustatie, fris, nu reeds op dronk maar heeft ook zij het eerder beperkt bewaarpotentieel.
Gastro : Coquilles, vis in roomsaus

 

2.     Chablis Grand Cru Les Clos 2020

Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Chardonnay
Vinificatie: zie hierboven
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: helder, lichtgeel met een groene schijn, aanwezige tranen.
Neus: appel, peer, perzik, wit pitfruit, natte steen, abrikoos, agrumes en mineraliteit.
Mond: frisse aanzet, mollig, citrus, perzik, licht droogtrekkend, licht bittertje, lange afdronk.

Conclusies: In vergelijking met wijn 1 is deze mineraal maar wel meer geconcentreerd en heeft ook een langer bewaarpotentieel.
Gastro: Kreeft, vis met roomsaus

 

3.     Chablis Grand Cru Vaudésir 2020

Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Chardonnay
Vinificatie: zie hierboven
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: helder, goudgeel met groene reflet, hoge viscositeit en waterrandje.
Neus: eerst wat gesloten maar daarna peer, perzik, citrus en mineraal.
Mond: vooral de zuren vallen op, citrus maar ook de mineraliteit en een lange afdronk.

Conclusies: een mooie maaltijdwijn met een meer dan behoorlijk bewaarpotentieel.
Gastro: zeevruchtenschotel, oesters, vlees met romige saus en romige kazen

 

4.     Chablis Grand Cru Bougros 2020

Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Chardonnay
Vinificatie: zie hierboven
Terroir: Bougros ligt op het zuidwesten gericht waardoor de druiven de late zon krijgen en daardoor nog langer en beter kunnen rijpen, bodem van mergel/klei.
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: intens, helder, lichtgeel met een groene schijn, schittering en lange tranen.
Neus: floraal, mineraal, limoen, acacia, witte perzik en vlierbloesem.
Mond: zachte sappige aanzet, veel frisse pittige zuren, peer, witte perzik, nectarine, lange afdronk.

Conclusies: elegante wijn met een mooie aciditeit, puur, nu drinkbaar maar mag ook nog van wat kelderrust genieten.
Gastro: Deze verleidelijke wijn kunnen wij drinken bij verfijnde gerechten zoals salade met krab, in echte boter gebakken zeetong of tarbot.

5.     Chablis Grand Cru Les Preuses 2020

Dit is de eerste Chablis Grand Cru Les Preuses in het rijtje van vier, daarna volgen jaargang 2019, 2018, 2017 en als extraatje 2012.

Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Chardonnay
Vinificatie: zie hierboven
Terroir: Kalk/klei bodem Z/ZO gericht
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: strogeel met groene reflet, helder met groot tranengeweld, loepzuiver.
Neus: mooi geurkoffertje, intens en complex met impressies van abrikoos en perzik, pompelmoes en limoen, acacia, kalk, nootjes en vuursteen.
Mond: mooi fijne zuren, ziltig en mineraal duidelijk ‘craie blanches’, wit steenfruit in de hoofdrol, lichte vettigheid en zeer lange afdronk.

Conclusies: maaltijdwijn die mooi in balans is met keldertoekomst.
Gastro: De complexiteit en grote persistentie maakt deze wijn geschikt voor eersteklas combinaties zoals gegrilde kreeft met verse tuinkruiden, tarbot en tong. Zijn mineraliteit geeft ook een mooi antwoord op het jodium van topoesters zoals Gillardeau, de smaak van deze stevige oester is puur en zuiver en vet, vol met een zachte nasmaak.

6.     Chablis Grand Cru Les Preuses 2019

Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Chardonnay
Alcoholgraad: 13%
Kleuromschrijving: strogeel, helder, mooi tranend
Neus: intens, vuursteen, lactisch, abrikoos, peer, honing.
Mond: frisse aanzet, romige impressies, peer, vleugje exotische fruit, licht bittertje bij een lange afdronk.

Conclusies: Deze wijn komt uit een magnum fles in ons glas, een wijn met een prima balans tussen een aanstekelijke fraîcheur en heerlijke diepgang.
Gastro: zoals wijn 6, betere (luxe) vis (zeker niet de meest vette vissoort)

7.     Chablis Grand Cru Les Preuses 2018

Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Chardonnay
Vinificatie: een stuk eik rijping
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: lichtgeel, dikke tranen.
Neus: voor het walsen eerder gesloten, na walsen citrus, pompelmoes, abrikoos lichte ziltigheid.
Mond: weinig zuren, zekere minder zuren dan 2019, komt iets zoeter over, de elementen uit de geur komen terug in de mond, kortere lengte dan de 2019.

Conclusies: Mooie wijn maar wijn 7 van jaar 2019 is toch beter.
Gastro: fruits de mer, oesters (zie ook wijn 5)

8.     Chablis Grand Cru Les Preuses 2017

Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Chardonnay
Vinificatie: een stuk eik rijping
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: goudgele wijn met veel schittering en tranenintensiteit.
Neus: rijp geparfumeerd met abrikoos, perzik en nectarine, lichtjes boterig.
Mond: vetrijpe fruitstart met de typische impressies van de neus zoals abrikoos, perzik en nectarine, maar ook marsepein en amandel, toetsen van anijs en venkel, mineraal en body. Lange finale.

Conclusies: Evenwichtige wijn met voldoende intensiteiten in diepte, absolute maaltijdwijn.
Gastro: zie vorige ‘Les Preuses’ maar ook king krab.

9.     Chablis Grand Cru Les Preuses 2012

Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Chardonnay
Vinificatie: een stuk beheerst eik rijping
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: kristalheldere goudgele kleur, met dikke tranenband.
Neus: mooi herkenbare geëvolueerde Chablis Grand Cru neus met meer gerijpt steenfruit, citrus, ook mineralen.
Mond: frisse aanzet, heel mineraal, evenwichtig, rijpe citrus en rijkelijk het gerijpt steenfruit, ook mollig volmondig met een zeer lange afdronk.

Conclusies: Mooie afsluiter met deze top Chablis Grand Cru, waarbij wij hier kunnen genieten van het bewaarpotentieel van deze wijn.
Gastro: zie vorige ‘Les Preuses’.

Algemene conclusies:
Bij de horizontale proefsessie Chablis Grand Cru 2020 is de gemiddelde score het hoogst voor Les Preuses gevolgd door Bougros en Les Clos. Enkel Blanchot hinkt wat achterop.
Wat de verticale proef van Les Preuses betreft: 2012 haalt het voor 2019 en de rest wat kan duiden dat even wachten met drinken voor de echte wijngenieter lonend kan zijn. In het recente decembernummer van Decanter worden de jaren 2020 en 2017 aangeduid als de beter jaren voor Chablis Grand Cru. 2018 als een minder jaar.

Verslaggevers Rik Debal en Geert De Muynck

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Chablis Grand Cru Blanchot 2020 14,28 15,50
Chablis Grand Cru Les Clos 2020 15,38 16,00
Chablis Grand Cru Vaudésir 2020 15,23 16,00
Chablis Grand Cru Bougros 2020 15,41 16,00
Chablis Grand Cru Les Preuses 2020 15,83 16,75
Chablis Grand Cru Les Preuses 2019 16,29 17,00
Chablis Grand Cru Les Preuses 2018 16,01 16,50
Chablis Grand Cru Les Preuses 2017 15,95 17,00
Chablis Grand Cru Les Preuses 2012 16,38 18,00