Château Dacher De Delmonte - Listrac-Médoc

 

CHATEAU DACHER de DELMONTE

LISTRAC-MEDOC

Vrijdag 11 maart 2022

 

De gemeentelijke AOC Listrac-Médoc is in 2019 met zijn 600 ha en een opbrengst van 31.000 hl de kleinste appellatie in de Médoc.

De bodems zijn samengesteld uit Pyreneeën- en Garonne-grind, zand en klei op een kalksokkel.
Listrac-Médoc wordt gemaakt van cabernet sauvignon en merlot. De eerste brengt structuur in de wijn. De tweede geeft aromatische kracht en fruitigheid. Petit verdot en cabernet-franc worden gebruikt als ondersteunende druivenrassen.

Jong valt de Listrac-Médoc op door zijn structuur en kracht, met een harmonieuze smaak en goed volume. Het toont echter een rondheid waarin de tanninesterkte in evenwicht wordt gehouden.
De kastelen van Fourcas-Dupré en van Clarke produceren typische wijnen van deze AOC.

 

Deze avond werd in 2013 geconcipieerd naar aanleiding van de degustatie van de jaren 2007 tot 2012. Bij de start leek het interessant een overlappende verticale degustatie op te zetten.

Voor sommigen was de avond eentonig en saai. Anderen konden de ervaring waarderen.

 

Met Dacher de Delmonte hadden we in alle geval een representatieve Listrac in huis gehaald.Sam Gavan kon zowel de beïnvloeding door de klimatologische omstandigheden als de evolutie door de rijping toelichten als de paralellen trekken tussen vergelijkbare millésime.

 

 

Château Dacher de Delmonte is een kleine wijnmakerij gelegen in Listrac-Médoc.
We mochten met onze Commanderij reeds kennis maken met dit château tijdens een degustatie op 20 december 2013, echter met de vorige eigenaars Francine Dacher en Alain Capdevielle.
De nieuwe eigenaar Dhr. Sam Gavan, Australiër en reeds 15 jaar actief in de Médoc waarvan 7 jaar in Listrac, nam het bedrijf in 2021 over en is deze avond onze gast.

Château Dacher de Delmonte is met zijn 3 hectare de kleinste wijnmakerij in Listrac-Médoc.
De bodem is complex en bestaat voornamelijk uit Pyreneeëngrind.
H
et bedrijf brengt jaarlijks 10.000 tot 12.000 flessen op de markt. De wijnen verouderen in verschillende soorten eiken vaten.
Sinds 2021 wordt ook een tweede wijn gemaakt, fruit-getypeerd en afgestemd op de heersende smaak op de markt: fruitig, licht, nu drinkbaar en weinig complex. Sam wil in de toekomst ook nog een meer “luxe” versie maken maar dit enkel in de goede jaren.
 

De samenstelling van de geproefde wijnen is volgens de spreker steeds dezelfde: 60% merlot, 30% cabernet sauvignon en 10% petit verdot. De dominantie van merlot zorgt voor het meer fruitige karakter van de wijn en de rondeur, terwijl de laat rijpende cabernet sauvignon en de petit verdot zorgen voor meer tannine, meer kleur en concentratie. Via strenge selectie wordt gezocht om de kwaliteit van de wijn te optimaliseren.

 

Geproefd

De verticale degustatie start met het oogstjaar 2018 en eindigt met het oogstjaar 2008.
De jaargangen 2013 en 2017 worden niet geproefd.

 

(O = oog, N = neus, M = mond, C = conclusie)

Proefnotities 2018

O: robijnrood, paarse rand, diepgekleurd.
N: intens, rood en zwart fruit, ceder en na walsen meer kruidigheid, peper en gekookt rood fruit.
M: stevige aanzet, droog trekkend, voelbare tannines, bramen, kruiden, licht bittertje, afdronk van 7 sec.
C: lekkere eenvoudige fruitige bordeaux, best te karafferen.

 

Proefnotities 2016

O: intens, robijnrood met paarse rand, iets donkerder dan 2018, en gekleurde tranen.
N: intens, rijk, pruimen, cassis, bramen, kruidig.
M: breed, sappig, zowel zuren als tannines zijn goed aanwezig maar wel in evenwicht, zwart fruit, lichte houttoets, vleugje zoethout, afdronk is lang.
C: ondanks dezelfde samenstelling als de 2018 heeft deze wijn een meer aromatisch karakter, meer kleur en tannine. Deze wijn is ook complexer en heeft meer bewaarpotentieel. De rol van de petit verdot is hierbij bepalend.

Proefnotities 2015

 

O: robijnrood, helder, lichte schittering en iets bruiner dan 2016.
N: zoet rood fruit, wat zwart fruit, lichte kruidigheid, na walsen meer van dit alles ook ceder, zoethout, hout ervaring (er worden nooit nieuwe vaten gebruikt), beetje bosgeuren.
M: mooi rood en zwart fruit (cassis) minder concentratie. Afdronk 6 sec.
C: “Plus joli que puissant” (dixit Sam), op dronk. Minder bewaarpotentieel.

Proefnotities 2014

O

: robijnrood, klein paars randje, diep intens gekleurd, energieke gekleurde tranen.
N: complex en intens boeket met rijp fruit, zwarte bes, braam, vijg, pruim, zoethout, kruidig en rokerig, beetje animaal. Ook mineraal met wat natte steen.
M: stevige maar niet storende tannines, fruit (zie N) wordt gerespecteerd. Stevige afdronk met een muntachtige frisheid.
C: mooie wijn ondanks de wisselvallige zomer maar buitengewone herfst en goede oogstcondities. Volgens Sam was deze wijn pas na 5/6 jaar drinkbaar nadat de tannines waren getemd.

 

Proefnotities 2012

O: robijnrood, lichte evolutie, mooie viscositeit.
N: ceder, zoethout, pruimen, mooie kruidigheid, wat viooltjes en nat hout.
M: sappig rood fruit, aanwezige maar niet storende tannines, beetje gebrek aan zuren, lichte structuur, middellange afdronk.
C: lichtere versie, in 2012 kon slechts de helft van de gemiddelde jaarproductie op de markt worden gebracht.

 

Proefnotities 2011

O: intens ingekleurde en nog verrassend jong ogende wijn met en licht waterrandje.
N: zachte vanilleneus. Verder gedroogde vruchten zoals pruimen en rozijntjes. Toetsen van toast en leder.
M: zachte aanzet met een versmolten tannine gedragen door een fijne aciditeit. Sappig en vlezig. Terug het gedroogd fruit: pruim en rozijn. Kruidig. Peper.
Lange afdronk op een vleugje chocolade.

C: Voor een minder jaar toch een degelijke wijn drinken maar niet versleten. Een ‘terroir wijn’.

 

Proefnotities 2010

O: robijnrood, lichte evolutie, opaak, vinnige tranen.
N: complex, tertiaire aroma's, bosgrond en animaal, tabak, chocolade,
M: genereus, atletisch en fluwelig, sappig met presente versmolten tannines, mooi in balans, aardse toetsen en fruit die zich goed heeft ontwikkeld. Krachtige en lange tabaksfinale en chocolade.
C: schrijf het maar met dikke inkt:” een topwijn” met bewaarpotentieel met dank aan de mooie zuurtegraad en de verfijnde subtiele en zijdezachte tannines. Het jaar 2010 is één van de beste wijnjaren ooit in de Bordeaux en deze wijn is daar zeker een voorbeeld van.

De wijn van jaargang 2010 die in december 2013 werd geproefd had reeds wat tertiaire impressies en er werd heel wat bewaarpotentieel voorspeld, wat uiteindelijk nu ook werd gevalideerd.

 

Proefnotities 2009

O

: robijnrood, intens, heldere spiegel, dikke tranen en bijna geen evolutie.
N: vanille, natte steen, ceder, chocolade, animaal, pruimen en leder.
M: mond vullend, vlezig, zuren en tannines in evenwicht, rood fruit en krachtige afdronk van 7 sec.
C: op dronk, nu echt genietbaar.

Uit de proefnotities van december 2013 werd het jaargang 2009 als “zeer aangenaam” omschreven.

 

Proefnotities 2008

O: deze wijn vertoont de meeste evolutie, grotere waterrand.
N: voor walsen dominante kruidigheid, ceder, paprika, na walsen idem maar intenser en complexer. Ook prikt de alcohol, iets wat reeds werd vastgesteld tijdens de proefsessie van december 2013.
M: toch nog tannines en zuren, peper, cassis. De afdronk is eerder wat kort.
C: wijn is net iets over de top.

Wat opvalt bij alle jaargangen en kan als de rode draad worden genomen is dat de wijnen geen of weinig evolutie vertonen inzake kleur.

 

Met dank aan de verslaggevers,
Rik Debal en Geert De Muynck en ook Danny Calus die insprong om de fles van 2011 te bespreken.

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Dacher de Delmonte 2018 13,57 15,00
Dacher de Delmonte 2016 14,00 14,50
Dacher de Delmonte 2015 14,57 16,00
Dacher de Delmonte 2014 14,43 15,50
Dacher de Delmonte 2012 14,79 16,00
Dacher de Delmonte 2011 14,83 16,50
Dacher de Delmonte 2010 16,00 17,00
Dacher de Delmonte 2009 15,68 17,00
Dacher de Delmonte 2008 13,71 15,50