Agenda

Examen voor Meester en Grootmeester

examen

Het jaarlijks examen voor meester en grootmeester georganiseerd onder de auspiciën van de Vlaamse Wijngilde wordt dit jaar georganiseerd door Commanderij Amici in Kasterlee. 
De te proeven wijnen voor het praktische gedeelte (de jaarlijks wisselende wijnen) zijn op dit ogenblik nog niet definitief bekend.

Voor het theoretisch gedeelte zijn de vragen gebaseerd op de cursus die de Vlaamse Wijngilde heeft uitgegeven. De cursus is modulair opgebouwd. 32 bladzijden beschrijven beknopt de belangrijkste wijnregio’s ter wereld. Voor de kandidaten Meester-Wijnproever is er de basiskennis, voor de kandidaten Grootmeester-Wijnproever ligt de lat hoger: zij moeten zowel de basis als de uitbreiding kennen. Op onze website onder de rubriek leden kan je de recentste versie raadplegen en ook een reeks voorbeeldvragen om te helpen bij de voorbereiding op de Nationale Proeven.

Het praktisch gedeelte bestaat voor Meester-Wijnproever uit het herkennen van vier rode wijnen. Bij de rode wijnen zijn er steeds een Bourgogne en een Bordeaux. De twee andere wijnen wisselen elk jaar. Voor Grootmeester-Wijnproever bestaat het praktisch gedeelte uit het herkennen van vier witte wijnen en vier rode wijnen. De vier rode wijnen zijn dezelfde als voor de Meester-wijnproevers: Bourgogne, Bordeaux en twee jaarlijks wisselende wijnen. Bij de witte wijnen zijn er steeds een chardonnay, riesling en sauvignon blanc. De vierde wijn wisselt elk jaar. 

Otazu Navarra Spanje

wijnavond

We ontvangen Bodega Otazu uit Etxauri Navarra.  Bodega Otazu is een van de meest Noordelijke wijngebieden in Spanje voor rode wijn en ligt  op een hoogte van 390 m. Het domein telt meer dan 110 ha en bestaat hoofdzakelijk uit Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Cabernet Franc, Pinot Noir, Chardonnay, Grenache en Berués.  Bodega wordt in België exclusief vertegenwoordigd door Wijnhuis Vanassche uit Ingelmunster.

Vignobles Meyre Listrac-Médoc

wijnavond

We ontvangen Julien Meyre van de Vignobles Meyre uit Listrac-Médoc.  Julien Meyre stelt ons voor Château Bibian - Haut-Médoc, een domein van 20 ha verworven in 1999.  Daarnaast ook Château Julien - Haut-Médoc Cru Bourgeois, een domein van 15 ha verworven in 1985. En Château Cap Léon Veyrin - Listrac-Médoc Cru Bourgeois (15 ha) het oorspronkelijke domein van de familie gestart in 1810.  Julien Meyre is de 6e generatie wijnmakers van het huis. De verschillende châteaus hebben als wijnsoorten vooral Merlot met daarnaast Cabernet Sauvignon en Petit Verdot.

Chablis Grand Cru - Vignobles Dampt Frères Collan

wijnavond

We ontvangen Emmanuel Dampt van de Vignobles Dampt Frères uit Collan.  Het huis baat inmiddels 135 ha uit in de streek van Chablis, Tonerre en Irancy. Emmanuel Dampt stelt ons 5 van de 7 Grand Crus van Chablis voor.  We proeven Blanchot, Les Clos, Vaudésir, Bougros en Les Preuses.

Wijndomein Ravenstein Wervik

wijnavond

Bij de voorbereiding van onze laatste wijnreis van 7 mei 2022 hebben we ook het wijndomein Ravenstein uit Wervik bezocht.  De datum paste hen niet voor een bezoek gedurende de wijnreis, maar de geproefde wijnen bevielen ons in die mate dat we het een goed idee vonden om hun gamma aan U voor te stellen.  Dirk Talpe zal zijn domein en zijn wijnen begeleiden. Hij en zijn echtgenote Patricia Lenoir produceren mousserende wijnen, witte, rosé en ook rode wijnen.
Met de Ravenstein Brut behaalden ze in september 2020 de zilveren medaille in de wedstrijd Beste Belgische Wijnen.
In het gamma zitten Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Gris, Acolon, Johanniter, Gameret , Garanoir, Rondo en Cabernet Cortis.  Een uitgebreid gamma van bekende en minder bekende druivenrassen voorwaar. 

Kapittelbanket in Domein De Vossenberg Hooglede

wijnavond

Ons jaarlijks banket op de vertrouwde eerste zaterdag van februari.  We ontvangen opnieuw Champagne René Beaudouin uit Nogent-L'Abbesse en daarnaast Domaine Gaston et Pierre Ravaut uit Ladoix Serrigny. Vincent Ravaut stelt ons zijn gamma Bourgogne wijnen voor in wit AOC Ladoix en Ladoix 1er Cru uit 2018 en in rood AOC Ladoix 1er Cru en Corton Grand Cru alle uit 2015 en/of 2016. Het wordt weer een topeditie.

Le Clos du Pigeonnier Pélussin - Benoît Roseau- Noordelijke Rhône

wijnavond

Voor het eerst sedert lange tijd hebben we terug een huis uit het Noordelijk Rhônegebied.  We ontvangen Benoît Roseau van Le Clos du Pigeonnier uit Pélussin met een zeer gevarieerd gamma. Begonnen in 2010 met een handel, bestaat het nu uit 3,3 hectare wijnstokken verspreid over 45 km langs de Rhône tussen Saint Désirat en Tupin en Semons, waaronder: 1 ha rode en witte Saint Joseph, 24 are Côte-Rôtie (eerste oogst in 2015), 20 are Condrieu (eerste oogst in 2013, 30-jarige wijnstokken), 50 are in Pélussin beplant met Chardonnay en Roussanne sinds 2010 en 1,4 ha Syrah in IGP-wijnstokken van 20 en 40 jaar oud. Een interessante kennismaking 

Domaine Feuillat-Juillot - Montagny-lès-Buxy Bourgogne

wijnavond

Bourgogne heeft ook een lange traditie van witte wijnen.  We ontvangen Camille Feuillat uit Montagny-lès-Buxy in de Côte Chalonnaise. deze streek is uitermate geschikt voor de Chardonnay druif en levert schitterende witte wijnen af in AOC Montagny en Montagny 1er Cru. Hun wijnen zijn kwalitatief hoogstaand en zijn reeds vele malen in de prijzen gevallen.  We kijken er naar uit.

Wijnreis

reis

Dit wordt onze derde wijnreis sedert we de traditie opnieuw hebben opgenomen.  We kunne de bestemming nog niet definitief vrijgeven maar het wordt zeker een dag om in uw agenda te reserveren. Voor wie de vorige edities meegemaakt heeft, die weet dat het opnieuw een ervaring wordt.

Californië

wijnavond

We hebben in het verleden al wijnen kunnen proeven uit de VS en uit Californië.  Maar een volledige avond gewijd aan Californië hadden we nog niet. Het zal U niet onbekend zijn dat er schitterende wijnen in de regio geproduceerd worden en we presenteren U een selecte in samenwerking met Rouseu Wijnen en Likeuren uit Sint-Martens-Latem.  Dit huis heeft reeds 35 jaar ervaring met Californische wijnen.

Slotavond

wijnavond

Dit wordt onze traditionele afsluiter van het 35e Gildejaar.  We starten met een apritief gevolgd door de jaarlijkse statutaire vergadering. We presenteren aansluitend een menu met een gevarieerde selectie van diverse wijnen uit de kelder van de Commanderij.  We presenteren dit alles in de Oude Melkerij in Gits.