Het jaarlijkse Kapittelbanket belooft ook dit seizoen een voltreffer te worden. Zoals steeds wordt de receptie gegeven met de Champagne van het wijnhuis Beaudouin uit Nogent-L'Abesse nabij Reims. Het banket van topkwaliteit wordt begeleid met wijnen van Château Grand Corbin-Despagne Saint-Emilion Grand Cru Classé. De eigenaar François Despagne zal persoonlijk aanwezig zijn op wat opnieuw een topavond belooft te worden. François Despagne vertegenwoordigt de 7e generatie op het Chateau en zal ons een selectie van zijn wijnen voorstellen. De avond wordt traditioneel afgesloten met een dansfeest met live orkest.
Wie vroeger het Kapittelbanket heeft bijgewoond weet dat dit een niet te missen avond is. Wij hopen op uw massale belangstelling!
Agenda
Kapittelbanket in de Vossenberg
Priorat - Los Mores en Cellar Burgos Porta
Wij hadden eerder dit jaar de kans om Priorat te bezoeken en ja Priorat voldoet volkomen aan de verwachtingen. Wij maakten kennis met Los Mores met de Belg Filip Van Acker als eigenaar en met Cellar Burgos Porta met Salvador Burgos en zijn vrouw Conxita Porta. Los Mores is ongeveer 3 ha groot. Cellar Burgos Porta ongeveer 15 ha. Cellar Burgos Porta produceert bio sedert 2003.
Priorat heeft een DOQ kwalificatie en is daarmee de enige in Spanje naast Rioja. Priorat is een ruw bergachtig gebied met leisteen als ondergrond. Wijnbouw is ongeveer het enige waar daar mogelijk is en de wijngaarden bevinden zich ook meestal op een hoogte tussen 300 en 700 m. De druiven zijn traditioneel Grenache en Carignan (garnatxa i carinyena in het Catalaans) in rood en Grenache Blanc in wit.
Het klimaat en de ondergrond leveren krachtige wijnen op met bewaarpotentieel.
Wij zijn ervan overtuigd dat we hier opnieuw een topavond in het verschiet hebben. Niet te missen voor de liefhebbers !
Schwarzwald - Weingut Knab - Endingen am Kaiserstuhl
Het is al een tijdje geleden dat we nog een Duitse wijnboer op bezoek hadden. Wij zijn dan ook zeer blij met de komst van Johannes Rinker van Weingut Knab uit Endingen am Kaiserstuhl in het Zwarte Woud. Zijn ouders Thomas en Regina kochten het Weingut zo'n 25 jaar geleden en zoon Johannes die afstudeerde als oenoloog treed nu in hun voetsporen sedert 2016. Zjj produceren ongeveer 150.000 flessen per jaar in Kaiserstuhl die als regio bekend staat als het warmste wijngebied in Duitsland.
Het gamma is divers en de wijnstokken zijn hoofdzakelijk Weissburgunder, Spätburgunder, Grauburgunder, Chardonnay en Riesling. Vooral 'trocken' gevinifieerd maar in wit zijn er daarnaast ook Kabinet en Spätlese.
Umbrië - Frantoio e Cantina Montioni - Montefalco
Ook Italië mag niet ontbreken in ons programma. Wij kozen dit jaar voor een minder bekende regio nl. Umbrië. Daar ontmoetten wij intussen vele jaren geleden Paolo Montioni. Het bedrijf werd door zijn grootvader opgericht in 1978 als producent van olijfolie. Maar in 2000 toen Paolo het bedrijf overnam diversifieerde hij ook in wijnbouw en richtte een 'Cantina' op.
De druivenrassen zijn Grechetto in wit en Merlot, Sangiovese en Sagrantino in rood. Daarmee produceert hij Umbria Grechetto IGT in wit, Umbria Rosso IGT, Montefalco Rosso DOC, Montefalco Sagrantino DOCG, Montefalco Sagrantino Ma.Gia. DOCG, Montefalco Sagrantino Passito DOCG en de onvermijdelijke Grappa di Sagrantino. Wie van Italiaanse wijnen houdt moet erbij zijn!
Slotavond van het 37ste Wijngildejaar
Onze traditionele slotavond zal ook dit seizoen doorgaan in de Oude Melkerij in Gits met een menu vergezeld van wijnen uit de kelder van de Commanderij. Wij houden die avond ook onze statutair voorziene Algemene Vergadering. Wie er de voorbije jaren bij was zal dit niet willen missen.