Artikels

Domaine Feuillat-Juillot - Montagny-lès-Buxy Bourgogne

Bourgogne heeft ook een lange traditie van witte wijnen.  We ontvangen Françoise Feuillat uit Montagny-lès-Buxy in de Côte Chalonnaise. Deze streek is uitermate geschikt voor de Chardonnay druif en levert schitterende witte wijnen af in AOC Montagny en Montagny 1er Cru. Hun wijnen zijn kwalitatief hoogstaand en zijn reeds vele malen in de prijzen gevallen.  We kijken er naar uit.

Le Clos du Pigeonnier Pélussin - Benoît Roseau- Noordelijke Rhône

We ontvangen Benoît Roseau van Le Clos du Pigeonnier in Pélussin.  Hij beschikt over zeer verschillende appellaties in de Noordelijke Rhône die toelaten om een zicht te krijgen op deze misschien minder bekende regio : IGP Collines Rhodaniennes, AOP Côte-Rôtie, AOP Saint-Joseph, AOP Cornas, AOP Saint-Péray. Hij heeft de wijnrassen Viognier, Chardonnay, Marsanne en Syrah in de wijngaard.

Wijndomein Ravenstein Wervik

Bij de voorbereiding van onze laatste wijnreis van 7 mei 2022 hebben we ook het wijndomein Ravenstein uit Wervik bezocht.  De datum paste hen niet voor een bezoek gedurende de wijnreis, maar de geproefde wijnen bevielen ons in die mate dat we het een goed idee vonden om hun gamma aan U voor te stellen.  Dirk Talpe zal zijn domein en zijn wijnen begeleiden. Hij en zijn echtgenote Patricia Lenoir produceren mousserende wijnen, witte, rosé en ook rode wijnen.
Met de Ravenstein Brut behaalden ze in september 2020 de zilveren medaille in de wedstrijd Beste Belgische Wijnen.

Chablis Grand Cru - Vignobles Dampt Frères Collan

We ontvangen Emmanuel Dampt van de Vignobles Dampt Frères uit Collan.  Het huis baat inmiddels 135 ha uit in de streek van Chablis, Tonerre en Irancy. Emmanuel Dampt stelt ons 5 van de 7 Grand Crus van Chablis voor.  We proeven Blanchot, Les Clos, Vaudésir, Bougros en Les Preuses.

Vignobles Meyre Listrac-Médoc

We ontvangen Julien Meyre van de Vignobles Meyre uit Listrac-Médoc.  Julien Meyre stelt ons voor Château Bibian - Haut-Médoc, een domein van 20 ha verworven in 1999.  Daarnaast ook Château Julien - Haut-Médoc Cru Bourgeois, een domein van 15 ha verworven in 1985. En Château Cap Léon Veyrin - Listrac-Médoc Cru Bourgeois (15 ha) het oorspronkelijke domein van de familie gestart in 1810.  Julien Meyre is de 6e generatie wijnmakers van het huis. De verschillende châteaus hebben als wijnsoorten vooral Merlot met daarnaast Cabernet Sauvignon en Petit Verdot.

Otazu Navarra - Degustatie 21/10/2022

In samenwerking met Ward Vanassche van het gelijknamige wijnhuis Vanassche uit Ingelmunster stelt onze commanderij op deze degustatieavond aan jullie voor: Mevrouw Lise Boursier, Wine Tourism & Export Area Manager van het prestigieus wijndomein Bodega Otazu uit het Spaanse Navarra, gelegen op 8 km van Pamplona.

Spanje als wijnland en wetgeving

Wij hebben getracht Spanje te beschrijven als wijnland in bijgaand document. Spanje behoort tor de wereldtop zowel qua wijngaardoppervlakte als qua wijnproducent;
Voor wie niet  vertrouwd is met de Spaanse regelgeving in verband met wijnen vatten wij in bijlage de bijzonderste elementen samen. Zowel de verschillende origine benamingen als de classificatie van veroudering van wijnen in Spanje komt aan bod

Verslag Algemene Vergadering 16/09/2022

In bijlage vindt U het verslag van de Algemene Vergadering die gehouden werd bij de startvergadering op 16/09/2022.
Dit betreft het afsluiten van het 34ste Gildejaar van de Commanderij

Blindproef met de wijnen van het examen op vrijdag 16 september 2022

We starten het 35ste Gildejaar opnieuw met een blindproef.  Dit jaar proeven we 8 rode wijnen van diverse landen en regio's. Dit is tevens een voorbereiding op het examen van meester en grootmeester dat dit jaar plaatsvindt op 2 oktober 2022.
De lijst van de wijnen :
Barbera d'Asti Nizza -  Azienda Pico Maccario - Tre Roveri 2019
Beaujolais - Domaine Bel Avenir - Juliénas 2017
Bordeaux - Lussac Saint-Emilion - Domaine Silvestrini - L'Egérie du Chateau Chéreau 2016

Uitnodiging betaling lidgeld 35ste gildejaar en jaarprogramma

Wij zijn zeer verheugd om onze activiteiten van het nieuwe seizoen 2022-2023 opnieuw te kunnen voorstellen.
In bijlage vindt U de uitnodigingsbrief voor de betaling van het lidgeld voor het nieuwe Gildejaar 2022-2023.
Onder de rubriek agenda vindt U ook het programma voor het nieuwe seizoen.

Domaine de la Tourade - Gigondas

We ontvangen Frédéric Haut van Domaine de la Tourade uit Gigondas.  Hij is met zijn echtgenote Virginie Richard de zesde generatie in het familiebedrijf dat 16 ha wijngaarden heeft in Gigondas, Vacqueyras en Beaumes-de-Venise.
Wij volgen het huis al vele jaren en zijn verheugd U nu te kunnen laten kennismaken met hun gamma kwalitatieve wijnen