Verslagen 2018-2019

Leden kunnen de presentaties van de wijnavonden raadplegen via de "Leden"-pagina.

vrijdag 21 september 2018

Franciacorta

 

Franciacorta is gelegen in de provincie Brescia in Italië.  Franciacorta is afgeleid van ‘curte franca’ een gebeid onder de bescherming van de Benedictijnen dat was vrijgesteld van belastingen.

Het statuut van DOCG hebben ze sinds 1995. Franciacorta DOCG is een schuimwijn die gemaakt moet worden volgens de Méthode Traditionelle. Er bestaat ook een Rosato, een Millesimato en een Riserva. Een Franciacorta DOCG Satèn wordt enkel van witte druiven gemaakt.Pinot Blanc mag tot maximum 50% aanwezig zijn. Belangrijkste druiven zijn de Chardonnay en/of de Pinot Nero. Deze moeten voor minstens 50% aanwezig zijn. Er mag bij aangevuld worden met de Pinot Bianco.

Voor de Franciacorta Rosato moet de Pinot Nero voor minimum 25% aanwezig zijn.

Verplichte rijping van minstens 18 maanden sur lat en tot minstens 25 maanden vooraleer de fles in commercialisatie mag.

Rosato en Satèn: verplichte rijping van minstens 24 maanden op de droesem en tot minstens 31 maanden vooraleer de fles in commercialisatie mag.

Millesimato: verplichte rijping van minstens 30 maanden op de droesem en tot minstens 37 maanden vooraleer de fles in commercialisatie mag.

Riserva: verplichte rijping van minstens 60 maanden op de droesem en tot minstens 67  maanden vooraleer de fles in commercialisatie mag.

Type Franciacorta: Undosed, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec of Dry en Demi Sec.

 • Undosed: tot max 3 gram/liter natuurlijk restsuiker.
 • Extra Brut: tot max 6 gram/liter suiker.
 • Brut: tot max 15 gram/liter suiker.
 • Extra Dry: van 12 tot 20 gram/liter suiker.
 • Sec: van 17 tot 35 gram/liter suiker.
 • Demi Sec: van 33 tot 50 gram/liter suiker.

De wijnen die we proeven komen van het huis: www.bosiofranchiacorta.it

Domein Bosio is gelegen in Lombardia meer bepaald nabij de stad Brescia .Het domein is gestart in 1990 en produceert 100.000 flessen.  Rendement 37,5 hl/ha. Het domein bezit 20 ha waarvan 2 ha voor stille wijnen en 18 ha voor mousserende wijnen : 14 ha chardonnay en 4 ha pinot nero. Franciacorta werd DOCG in 1995. Het klimaat is relatief mild en er zijn grote verschillen tussen dag -en nachttemperatuur. De bodem betaat vooral uit kalk afkomstig van gletsjers. De druivenrassen zijn voor wit : chardonnay, pinot bianco en erbamat en voor rood : cabernet sauvignon, cabernet franc,pinot nero maar ook merlot, barbera en carmenère. De wijnen worden gemaakt volgens de metodo classico waarbij de franciacortawijnen minstens 18 maanden flesrijping ondergaan. De stille wijnen komen op de markt als DOC Curtefranca.

Geproefd

Franciacorta Brut D.O.C.G. oogstjaar 2014 – Non millesimato

Druiven:  90% Chardonnay en  10% Pinot Nero

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 24 tot 30 maanden. Restsuiker 7-12 gram per liter. Alcohol °13.

Degustatiecommentaar

Helder strogele kleur met wat groene schijn en fijne belletjes. In de neus bloemetjes, wat gist, citrus, limoen en pompelmoes. In de mond zacht, fris en minerale toets met opnieuw citrusvruchten. Afdronk is matig lang.

Serveren bij

 • Aperitief en tapa’s
 • Wit vlees, pasta gerechten

Franciacorta Satèn D.O.C.G. oogstjaar 2014 – Non millesimato

Druiven:  100% Chardonnay

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden, 30% krijgt een rijping op Franse eiken vaten waarvan 30% van dit volume gerijpt wordt op nieuwe Franse vaten. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ na assemblage en dit gedurende 24 maanden. Restsuiker 6 gram per liter. Alcohol °12.5.

Deze satèn is een mousseux wijn, geeft een lagere druk van slechts 4 bar.

Degustatiecommentaar

Licht goudgele kleur met een mooie blanke mousse en mooi parelend. Florale witte bloemetjes aromastart met verder appel, witte perzik, wat patisseriegeuren en een vleugje vanille.  In de mond zacht, aangenaam sappig, zeker ook pompelmoes. Afdronk van een 5 sec.

Serveren bij

 • Aperitief
 • Gebakken vis

Franciacorta Nature D.O.C.G. Millesimato 2013

Druiven: 70% Chardonnay, 30% Pinot Nero

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 42 maanden. Restsuiker 0 gram per liter. Alcohol °12.5.

Degustatiecommentaar

Deze originele, ongedoseerde Brut, dus nul gram suiker per liter en daarbij een Millesimato is een pure Franciacorta  voor de liefhebbers.

In ons glas belandt een bleekgouden Franciacorta met verfijnde belletjesstroom. Wat gist en brioche, citrus, agrumes, witte perzik en subtiel ook kruiden aan de neus. Delicaat in de mond, fris, pittige zuurtjes en minder vettig. Afdronk is iets korter met licht bittertje.

Serveren bij

 • Wit vlees zoals kalfsvlees en gevogelte
 • Aperitief met begeleidende hapjes

Franciacorta Rosé D.O.C.G. Millesimato 2013

Druiven: 80% Pinot Nero en 20% Chardonnay

Productie: maceratie van 24-36 uren, zachte persing  met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 36 maanden. Restsuiker 0 gram per liter. Alcohol °12.5.

Degustatiecommentaar

Gedomineerd door 80% Pinot Nero is deze Franciacorta zalmroze en helder met een zachte pareling en aanwezige mousse. Er volgt een parfum van bosaardbeien, frambozen, kleine besjes, limoenfris.

Fruitgedreven en fris in de mond, onder meer coulis van frambozen en aardbeien. Levendig en mineraal naar de finale toe met een afdronk van 7 sec.

Serveren bij

 • Aperitief
 • Schaaldieren
 • Dessert met fruit

Franciacorta Extra Brut Boshedòr D.O.C.G. Millesimato 2012

Druiven: 50% Chardonnay en 50% Pinot Nero

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 50 maanden. Restsuiker 2 gram per liter. Alcohol °12.5.

Degustatiecommentaar

Helder licht bleekgele kleur met opschuimende mousse en lichte persistente pareling.  Wat gesloten neus die wat tijd nodig heeft om te openen, met daarna vleugje gist, kruiden, limoengras en citrus, geroosterd brood. Aparte delicate smaak, levendig, mineraal, zure granny smith en citrus.  Matige afdronk en pittige aciditeit.

Serveren bij

 • Aperitief
 • Schelp- en schaaldieren
 • Geroosterde vis
 • Kalfsgebraad

Franciacorta Non Dosé Riserva ‘Girolamo Bosio’ D.O.C.G. Millesimato 2011

Druiven: 70% Pinot Nero en 30% Chardonnay

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Van de Chardonnay wordt 30%gerijpt in oude vaten. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 72 maanden. Restsuiker 0 gram per liter. Alcohol °12.5.

Degustatiecommentaar

De kleur is mooi strogeel met rijke fijne pareling die snel de hoogte ingaat en daar een mooi kroontje vormt. Een complexe neus met pompelmoes, citruszeste, specerijtoetsen, zure appel, rijp fruit, geroosterde amandelnoten en zeker houttoets. De smaak is vettig en stevig met dezelfde aromatische kenmerken als de neus en verder ook nootjes en rijpe appel. Lange royale afdronk met een bittertje. Een prestige wijn voor de getrainde Franciacorta fans. Tevens de duurste cuvée uit de reeks.

Serveren bij

Deze goed gestructureerde Franciacorta vraagt om een doortastende keuken.

 • Aperitief met begeleidende hapjes
 • Schelp- en schaaldieren maar vooral kreeft en kort gebakken langoustines
 • Betere vissoorten

Curtefranca Rosso D.O.C. 2015

Druiven: 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 10% Barbera

Productie: maceratie van 10-12 dagen, rijping gedurende 8-10 maanden in roestvrije stalen tanks, 20-30% wordt opgevoed in houten vaten. Alcohol °14.

Degustatiecommentaar

Robijnrode kleurspiegel met een paars randje en beetje evolutie. Hoge fruitfactor in de neus met rood fruit, kersen, mon cherie, zwarte bramen, kruiden en toast. Ook een duidelijke rokerig aroma (smoky). Indrukken die ook overvloeien in de smaak met matige tannines, fruit en pruimen.  Finale met ook wat ceder.

Serveren bij

 • Ravioli
 • Vleesgerechten

Curtefranca Rosso Zenighe D.O.C. 2015

Druiven: 40% Merlot, 50% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc

Productie: Maceratie en fermentatie in inox tanks gedurende 20-30 dagen. Rijping in nieuwe Franse eiken vaten gedurende 18 maanden en daarna nog 6 maanden kelderrust na de botteling.

Alcohol °14.5.

Degustatiecommentaar

Intens robijnrode kleur met brede tranen.  Rijk geschakeerd boeket met rood fruit, kruiden, leder. We proeven een evenwichtige wijn met een goede balans alcohol-zuren-tannines, impressies van cassis, groseilles. Mooie lange finish met ceder en nobele tannines. Een maaltijdwijn.

Wijn met bewaarpotentieel en misschien toch beter karaferen om de aroma’s een zetje te geven.

Serveren bij

 • Rood gebakken of gegrild vlees
 • Wild en dan voornamelijk reefilet met herfstgarnituur

Verslaggevers
Rik Debal, Geert De Muynck, Stefan Van Robays

WijnGem.Max.
Franciacorta Brut DOCG 2014 Non millesimato13.3514.00
Franciacorta Satèn DOCG 2014 - Non millesimato13.2814.00
Franciacorta Nature 2013 - Millesimato14.5715.00
Franciacorta Rosé 2013 - Millesimato13.7115.00
Franciacorta Extra Brut Boshedor 2012 - Millesimato14.7815.50
Franciacorta Non Dosé Riserva "Girolamo Bosio" 2011 - Millesimato15.5017.00
Curtefranca Rosso 2015 - DOC13.8515.50
Curtefranca Rosso zenighe 2015 - DOC15.3516.50
, , , , , , , , , ,