Verslagen 2019-2020

Leden kunnen de presentaties van de wijnavonden raadplegen via de "Leden"-pagina.

vrijdag 20 maart 2020

Domaine de la Tourade
WijnGem.Max.

zaterdag 01 februari 2020

Kapittelbanket 2020

Leden kunnen de foto's van tijdens de receptie en aan tafel raadplegen onder Artikels.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 10 januari 2020

Château Balsamine uit Gaillac

Wij verwelkomen Christophe Merle, eigenaar van het domein Balsamine die de presentatie en degustatie samen met wijnmeester Marnik in goede banen zal leiden.

GAILLAC

In de wijngaarden van Gaillac, gelegen in de zuidwestelijke wijnregio van Frankrijk ten westen van Albi worden al sinds de Romeinen druiven verbouwd. De ligging van deze wijngaarden doet hen  meerdere invloeden ondergaan. De weldoende invloed van de Middellandse zee voert zomerwarmte en droge wind ‘vent d’autan’ aan, de Atlantische Oceaan zorgt voor regen. Afhankelijk van de dominante invloed resulteert dit in meer frissere wijnen ( Atlantische invloed) of in meer rijkere, steviger wijnen ( meer mediterrane invloed ) . Ook is er invloed van de rivieren zoals de Tarn (de wijngaarden liggen aan beide oevers van de Tarn) die zorgen voor een microklimaat. Daarnaast is de invloed van de zeer gevarieerde bodem een troef om in deze streek de druiven van het zuidwesten te kunnen verbouwen.

Vandaag betekent de wijnstreek Gaillac 3900 ha oppervlakte en een productie van 160.000 hl, waarvan 60% rode wijn.

BODEM

De bodem van de wijngaarden aan de linkeroever van de Tarn bestaat vooral uit zand en alluviaal  grind. De hellingen van de rechterover vormen een uitgestrekter en meer gevarieerd gebied met klei en kalksteen. De terrasvormig aangelegde wijngaarden op het kalkplateau van het dorp Cordes, ten noorden van Gaillac ligt op een hoogte tussen 250 en 300 met overwegend argilo-calcaire ondergrond. Aan de andere kant ten oosten van Albi bestaat de grond uit zand en grind. De linkeroever levert meestal meer krachtiger wijnen, terwijl de rechteroever meer garant staat voor elegante witte wijnen en fruitig gestructureerde rode wijnen. Op het plateau, waar later geoogst wordt, rijpen de druiven langer wat resulteert in meer finesse en meer complexiteit.

DRUIVENVARIËTEITEN

Gaillac kent vele druivensoorten en is een interessant gebied voor wijnfanaten van zeldzame wijntypes en druivenrassen.

  • Voor de rode wijnen: duras, braucol (ook fer servadou of fer genoemd), prunelard, syrah, aangevuld met merlot, cabernet sauvignon en gamay (voor de primeurwijn waarbij ‘maceration carbonique’ wordt gebruikt)
     
  • Voor de witte wijnen: mauzac, L’en-de-lel (ook loin de l’oeuil genoemd, verdanel,muscadelle, sauvignon blanc  en ondenc

A.O.C. GAILLAC

Zowel droge en zoete witte wijn, schuimwijn, vendages tardives, rood en rosé worden geproduceerd.

METHODE ANCESTRALE

De mousserende wijn van Chateau Balsamine wordt gemaakt volgens de ‘methode ancestrale’. De met de hand geplukte druiven worden geperst. Vervolgens vindt de bezinking  (débourbage) plaats in een grote tank gedurende 48 uur bij een temperatuur van 5°C. Daarna volgt de fermentatie gedurende 3 weken tot één maand bij een temperatuur van 10°C. Hoe langer deze fermentatie duurt hoe meer de wijn wordt voorbereid op fijne bubbeltjes. De gisting wordt gestopt door de temperatuur van de tank te verminderen tot 0°C en restsuiker een waarde van 30-35 g/l heeft bereikt. Na filteren wordt gist toegevoegd en kan de tweede alcoholische gisting starten op fles.
‘Degorgement’ gebeurd wanneer er een balans is tussen de suikers en gas. De resterende hoeveelheid restsuiker bedraagt ongeveer  12g/l.

De aftrap van deze degustatie gebeurt dan ook met een glaasje ‘Un Ange passe - Methode Ancestrale – AOC Gaillac’.
 

Geproefd

  1. L’Ecole Buisonnière – blanc 2018 – AOC Gaillac Blanc Sec

    DRUIVEN: 50% mauzac en 50% sauvignon blanc uit wijngaarden op de eerste hellingen van Gaillac, Zuid-Zuidoost georiënteerd en klei-kalkachtige grond.
    VINIFICATIE: De mauzac druiven worden met de hand geplukt, de sauvignon blanc druiven machinaal. Elke druivensoort wordt apart gevinifieerd in roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling.
    RIJPING: Na assemblage in roestvrij stalen tanks. Alcohol: 13% vol.

    Proefnotities

    Deze houtloze wijn is licht tot strogeel met een klein waterrandje.
    Geur van witte perzik, vlierbes, floraal en grassig.
    Volle smaak, met duidelijk impressies van appel, peer, lychee en citrus .
    Middellange afdronk.

    Foodpairing: aperitief, fruits de mer, snoekbaars en een rijp geitenkaasje
     

  2. Un Ange passe - blanc  sec 2016 - AOC Gaillac Blanc Premières Côtes

    DRUIVEN: 70% mauzac en 30% sauvignon blanc uit wijngaarden op de eerste hellingen van Gaillac, Zuid-Zuid-Oost georiënteerd en klei-kalksteen grond.
    VINIFICATIE: De mauzac druiven worden met de hand geplukt, de sauvignon blanc druiven machinaal. Gisting op Franse eiken vaten.
    RIJPING: Na de alcoholische gisting rijpt de wijn op de droesem gedurende 8 maanden op Franse eiken vaten. Een batonnage wordt elke week uitgevoerd. Alcohol: 12,5% vol.

    Proefnotities

    Helder, strogeel en dikke tranen.
    Aromatisch complex, witte perzik, rijpe ananas, vanille en nootjes, vleugje boisé.
    Volle frisse aanzet in de mond met citrus, peer en appel. Mooie zuren naast een lichte vettigheid. Lange afdronk met vooral peer in het sluitstuk.

    Foodpairing: vis met een hollandaise saus, wit vlees en kaas (Comté, Cantal)
     

  3. Indigène exotique – 2016 – IGP Côtes du Tarn Blanc Sec

    DRUIVEN: 100% viognier
    VINIFICATIE: De druiven worden 's morgens vroeg (5 uur) machinaal geoogst. Dan worden de druiven geperst. Het sap wordt 48 uur in een tank op 5°C gebracht. Alcoholische gisting in vaten (500l. en 225l.).
    RIJPING: 8 maanden in  oudere Franse eiken vaten met battonage. Alcohol: 13% vol.

    Proefnotities

    Intens goudgeel met tranenglans.
    Heerlijk opstuivende viognier aroma’s met witte bloempjes, acacia, vanille, honing, mango, abrikoos, lychees, specerijen met komijn, curry en citroengras.
    Zalig in de mond, evenwichtig met exotische vruchten, vanille en agrumes.
    Lange afdronk met gastronomisch potentieel.

    Foodpairing: gegrilde vis, groene asperges, kaas (Comté, Cantal)
     

  4. L’Ecole Buisonnière – Rosé 2018 – AOC Gaillac Rosé

    DRUIVEN: 1/3 duras, 1/3 syrah, 1/3 braucol
    VINIFICATIE: De druiven worden 's morgens vroeg (4-5 uur) machinaal geoogst. Maceratie van enkele uren tot 24 u, volgens het druiven ras. Wanneer het beoogde kleur bereikt wordt past men de saignée methode toe. Het sap wordt 24 uur in een tank op 5°C gebracht. Daarna volgt de alcoholische gisting.
    RIJPING:  In roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling. Alcohol: 14% vol.

    Proefnotities

    Zalmroze vaal kleur, helder.
    Geur van rood fruit zoals framboos, aardbei maar ook floraal met violet en roos.
    Frisse zuren in de mond , heel toegankelijk, met toetsen van aalbessen, framboos en aardbei. Middellang in de afdronk met zuren die in balans zijn.

    Foodpairing: aperitief, charcuterie en BBQ
     

  5. L’Ecole Buisonnière – Rouge 2017  – AOC Gaillac Rouge

    DRUIVEN: 50% duras en 50% braucol
    VINIFICATIE: : De druiven worden 's morgens vroeg (4-5 uur) machinaal geoogst. Elke druivensoort wordt apart gevinifieerd in betonnen tanks met epoxycoating met temperatuurregeling. De maceratie van duras duurt 15 tot 21 dagen, voor de braucol is dat ongeveer 60 dagen.
    RIJPING:  Assemblage in januari en rijping in dubbelwandige roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling. Alcohol: 14% vol.

    Proefnotities

    Intens en volle robijnkleur met een paars spiegeltje en traag glijdende tranen.
    Typisch peperige  geurstart, met daarachter rood fruit, bramen, kersen, cassis en bosbessen, pruimen.
    Krachtige alcoholstart in de mond, vettig maar met de nodige zuren, met opnieuw veel rood fruit en cassis.
    Behoorlijke lange finale met kruidige tannines.

    Foodpairing: gebakken en geroosterd vlees, charcuterie
     

  6. Un Ange passe - Rouge 2017 - AOC Gaillac Rouge

    DRUIVEN: 50% braucol en 50% syrah
    VINIFICATIE: : De druiven worden 's morgens vroeg (4-5 uur) machinaal geoogst. Elke druivensoort wordt apart gevinifieerd in betonnen tanks met epoxycoating met temperatuurregeling. Eerste maceratie van beide druivenras gedurende 48u. bij 10°C. Daarna alcoholische gisting van 14 dagen. Tot slot maceratie die tot 60 dagen kan duren. Regelmatig een ‘remontage’.
    RIJPING:  Assemblage in december en rijping gedurende 10 maanden op Franse eiken vaten.
    Alcohol: 14% vol.
    We merken dat de wijnmaker gebruikt maakt van  ‘Nomacorc’, kunstmatig gemaakt kurk, bioplastiek gewonnen uit rietsuiker.

    Proefnotities

    Donker robijnrood met wat inktallures, paarse rand en behoorlijk tranend.
    Na 10 maanden vatverblijf resulteert dat in een wijn met de geur van viooltjes, zwart fruit, cassis en bramen, vanille.
    Gespierd en vlezig in de smaak met veel tannines, caramel en chocolade, zoethout en gekonfijt zwart fruit.
    Lange peper-chocolade finale.
    Zeker karaferen.

    Foodpairing: gebraden rood vlees, wild, kaas van het type Saint Nectaire, Epoisse
     

  7. Indigène exotique - Rouge 2016 - AOC Gaillac Rouge

    DRUIVEN: 50% Braucol en 50% Syrah
    VINIFICATIE: : De druiven worden 's morgens vroeg (5 uur) machinaal geoogst. Elke druivensoort wordt apart gevinifieerd. Volledige vinificatie en maceratie in vaten. Per dag wordt tijdens de gisting tot 3 maal toe een ‘Pigeage’ (onderdompelen van de hoed in de most) uitgevoerd.
    RIJPING:  De wijn wordt geassembleerd en gedurende 15 maanden op Franse eiken vaten.
    Alcohol: 14% vol.

    Proefnotities

    Kersenrood met lichte evolutie en dikke tranen.
    Mooi geurendoosje met rood fruit en zwarte rijpe bessen, kruiden en peper, menthol, zoethout en vanille.
    Zacht en fris in aanzet in de mond, evenwichtig met fijne tannines, fruitfluweel van zwart fruit, cassis, zoethout en munt.
    Een mooie geconcentreerde wijn als maaltijdpartner. Afdronk van meer dan 10 sec. en best enkele uurtjes vooraf karaferen. Het niveau van een grand cru met veel bewaarpotentieel.

    Foodpairing: côte à l’os, pluimwild en pelswild
     

  8. Un Ange passe - Doux 2015 - AOC Gaillac Blanc Doux

    DRUIVEN: 100% loin de l’oeil
    VINIFICATIE: De overrijpe druiven worden met de hand geplukt. Na persing wordt het sap gedurende 24 u. in roestvrije stalen tanks bij 5°C opgeslagen. De alcoholische gisting vindt plaats in houten vaten. Wanneer de balans tussen suiker, zuurtegraad en aroma’s is bereikt wordt de gisting via afkoeling stopgezet. Er volgt nog een filtratie.
    RIJPING: Gedurende 8 maanden op eiken vaten. Restsuiker 110 g/l. Alcohol: 12% vol.

    Proefnotities

    Deze zoete cuvée heeft een strogele heldere kleur en is gulzig tranend. Rijp geparfumeerd met abrikoos, rozijnen, gekonfijt fruit, dadels en nootjes. Mollig in de mond maar toch sappig en goede balans tussen zoet en zuur, gedroogde abrikoos en terug de rozijnen. Middellange afdronk.
    Foodpairing: foie gras, geaderde kaas

Verslaggevers: Rik Debal en Geert De Muynck

 

WijnGem.Max.
Un Ange passe Methode Ancestrale - AOC Gaillac--
L'Ecole Buisonnière - blanc 2018 - AOC Gaillac Blanc Sec13.2313.50
Un Ange passe - blanc 2016 - AOC Gaillac Blanc Sec13.1214.50
Indigène exotique - blanc 2016 - IGP Côtes du Tarn Blanc Sec14.0614.50
L'Ecole Buisonnière - rosé 2018 - AOC Gaillac Rosé13.0814.00
L'Ecole Buisonnière - rouge 2017 - AOC Gaillac Rouge13.4214.00
Un Ange passe - rouge 2017 - AOC Gaillac Rouge14.5516.00
Indigène exotique *- rouge 2016 - AOC Gaillac Rouge15.3316.00
Un Ange passe – doux 2015 - AOC Gaillac Blanc Doux15.1716.00
, , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 13 december 2019

Dampt

Deze proeverij is een vervolg op de proeverij van 18 december 2015, die  erg gewaardeerd werd, maar wij ervaarden toen dat bijna alle wijnen zeer jong, te jong, in het glas werden geschonken.
Hoe zijn deze wijnen in de voorbije jaren geëvolueerd? Samen met wijnmeester Marnik gidst de heer Emmanuel Dampt uit Collan ons door deze proeverij.

Wijngaarden in Chablis en Zuid-Frankrijk

Vignobles Dampt bezitten 135 ha wijngaarden in Chablis en in Zuid-Frankrijk. Negentig procent van de wijngaarden in de noordelijke Bourgogne zijn aangeplant met de Chardonnay druif, de overige tien procent met Pinot Noir. Zij brengen 5 Chablis Grand Crus en 11 Chablis 1er Crus op de markt. Hun totale productie bedraagt 900.000 flessen.
2014 was een typisch klassiek Chablisjaar : frisheid, rijp fruit, goede zuren, compact, intense mineraliteit.
2013 was een eerder bijzonder jaar : de winter ging direct over in de zomer, van lente was geen sprake en er werd pas in oktober geoogst.
Tijdens de bespreking werd ook op volgende twee vragen geantwoord :

Chaptaliseren of aanzuren? Men zoekt in de eerste plaats naar het juiste plukmoment waarbij er een gewenste balans is tussen zuren en suikers. In moeilijke klimatologische omstandigheden is het beter te chaptaliseren dan aan te zuren.

Natuurlijke gisten of cultuurgisten? Men gebruikt steeds cultuurgisten. Hiermee loopt men geen risico.
Naast de 7 wijnen, die zowel in 2015 als in 2019, op de proeftafels verschenen verrast de heer Dampt ons met drie bijkomende wijnen : Chablis Vieilles Vignes 2016 en 2006, en Epineuil 2009. De laatste twee wijnen dienen de maturiteit van zijn wijnen aan te tonen.

Geproefd

Wijn 1 : Bourgogne Tonnerre Chevalier d'Eon 2014
Druif: 100% Chardonnay
Rijping: inox, geen houtlagering. Alcohol 12,5% vol.

Proefnotities

Uitzicht: de wijn is helder gebleven maar is van witgeel naar citroengeel geëvolueerd.
Neus: citrus, het lactische en perzikaroma's zijn nog steeds aanwezig maar ook ananas en appel manifesteren zich.
Smaak: ook hier nog steeds de citrus maar een zekere molligheid, ondersteund door mooie zuren, zorgen voor evenwicht in deze wijn. Ook wat ziltigheid.
Afdronk: wordt als iets langer beoordeeld dan in 2015. Het lichte bittertje van toen lijkt verdwenen.
Score : zowel de gemiddelde score als de maximum score zijn ietsje hoger dan in 2015.

Wijn 2 : Chablis Vieilles Vignes 2016
Merk op in 2015 werd de Chablis Vielles Vignes 2014 geproefd.
Druif: 100% Chardonnay
Rijping: inox, geen houtlagering. Alcohol 12,5% vol.

Proefnotities

Uitzicht: lichtgeel met groene schijn, helder.
Neus: witte bloemen, groene appel, kweepeer, lactische toets, matig intens.
Smaak: matige aciditeit, exotisch fruit, wat molligheid.
Afdronk: 7 seconden.

Wijn 3 : Chablis Vieilles Vignes 2006
Druif: 100% Chardonnay
Rijping: inox, geen houtlagering. Alcohol 12,5% vol.

Proefnotities

Uitzicht: Strogeel evoluerend naar goudgeel.
Neus: complex en intens, aards, bosgeuren, paddestoelen, geroosterde nootjes.
Smaak: geen uitgesproken zuren naast lactische toets, aards, nootjes.
Afdronk: 5/6 seconden.
Score: wijn 2 en 3 scoren beter dan de in 2015 geproefde Chablis Vieilles Vignes 2014.

Wijn 4 : Chablis Bréchain 2014
Druif: 100% Chardonnay
Rijping: 1/3 op houten vaten gedurende 9 maanden, de rest op inox. Alcohol 12,5% vol.

Proefnotities

Uitzicht: helder, strogeel met groene reflet.
Neus: aanvankelijk gesloten maar na walsen citrus, groene appel.
Smaak: uitgesproken zuren, verfijnd, lichte rokerigheid, limoen, groene appel, meer exotisch fruit en mineraliteit.
Afdronk: middellang, goed maar geen uitschieter.
Score : het gemiddelde is lager dan in 2015. De maximum score een 0,5 punt hoger.

Wijn 5 : Chablis Fourchaume 1er Cru 2014
Druif: 100% Chardonnay
Rijping: deels houten vaten, de rest op inox. Alcohol 13% vol.

Proefnotities

Uitzicht: licht strogeel, groene schijn, helder en lichttranend.
Neus: agrumes, pompelmoes, ananas, vanille, rokerig.
Smaak: mooie frisheid, witte perzik, sterfruit, lichte botertoets, mooie mineraliteit.
Afdronk: lang.
Score : Deze wijn bevestigt onze verwachtingen van 2015 dat hij kwaliteitsvoller zou worden met ouderen. Zowel gemiddeld als in zijn maximum score beter dan in 2015.

Wijn 6 : Chablis Mont de Milieu 1er Cru 2013
Druif: 100% Chardonnay
Rijping: deels houten vaten, de rest op inox. Alcohol 13% vol.

Proefnotities

Uitzicht: spiegelhelder, energiek tranend, licht goudgeel.
Neus: Intens, complex, abrikoos en perzik, acaciahoning, verveine, kweepeer, lichte mineraliteit.
Smaak: mollig, mondvullend, botertoetsen en patisserie, maar dit alles met behoud van zijn mooie zuren.
Afdronk: heel lang, nog bewaarpotentieel.
Score: blijft een heel mooie wijn, goed geëvolueerd en scoort zowel gemiddeld als in zijn maximum beter dan in 2015.

Wijn 7 : Chablis Vaucoupin 1er Cru 2013
Druif: 100% Chardonnay
Rijping: deels houten vaten, de rest op inox. Alcohol 13% vol.

Proefnotities

Uitzicht : helder, lichtgeel.
Neus: citrus, floraal, kweepeer, lichte pepertoets, kruidig.
Smaak: verfijnd, mooie mineraliteit, venkel, roze pompelmoes, prima zuren.
Afdronk: middellange afdronk, mooie evenwichtige wijn
Score : ook hier liggen beide scores iets hoger dan in 2015.

Wijn 8 : Chablis Bougros Grand Cru 2013
Druif: 100% Chardonnay
Rijping: deels houten vaten, de rest op inox. Alcohol 13% vol.

Proefnotities

Uitzicht: goudgeel met typische groene reflet voor een Chablis, helder, schitterend.
Neus: floraal, vanille, perzik, boter.
Smaak: mooie milde zuren naast molligheid, rijpe limoen, geroosterde amandel, vanille.
Afdronk:  behoorlijk lang, genietbare wijn met bewaarpotentieel.

Deze wijn scoort zowel gemiddeld als in de maximum score beter dan in 2015.
Bougros ligt op het zuidwesten gericht waardoor de druiven de late zon krijgen en daardoor nog langer en beter kunnen rijpen.

Wijn 9 : Chablis Les Preuses 1er Cru 2013
Druif: 100% Chardonnay
Rijping: deels houten vaten, de rest op inox. Alcohol 13,5% vol.

Proefnotities

Uitzicht: strogeel, helder.
Neus: intens en complex, abrikoos, pompelmoes, nootjes, perzik, ananas.
Smaak: behoorlijke aciditeit, lichte vettigheid, wijn mooi in balans, nootjes, vanille. Pas un mauvais vin.
Afdronk: zeer lang en duidelijk kalk ‘craie blanches’.
Score : blijft van alle wijnen, net zoals in 2015, zowel gemiddeld als in het maximum de hoogste score behalen ondanks een lichte daling van het gemiddelde.

Wijn 10 : Bourgogne Epineuil 2009
Druif: 100% Pinot Noir
Rijping: houten vaten. Alcohol 13% vol.

Proefnotities

Enige geproefde rode wijn, een eendruivige wijn van pinot noir. Na het proeven van een mooie selectie witte wijnen kwam deze rode wijn wat ongelukkig op het einde van de proeverij. Hierdoor kon hij niet op zijn intrinsieke waarde beoordeeld worden.

Uitzicht: granaatrood, licht intens, mooi tranend.
Neus: fruit is nog aanwezig, naast tertiaire aroma's : ceder, leer, zoethout, bosgeuren, ook wat grafiet.
Smaak: rood fruit, kruidig, rokerig, hout mooi verweven.
Afdronk: middellang.

 

Besluit : In de beste omstandigheden geproefd moet deze wijn zijn finesse en elegantie beter op de voorgrond kunnen brengen waarbij het nog aanwezig fruit, het verweven hout en de intense en complexe aroma's en smaken deze wijn ten volle tot zijn recht laten komen.

Geert De Muynck en Rik Debal

WijnGem.Max.
Bourgogne Tonnerre Chevalier d’Eon 201413.1414.00
Chablis Vieilles Vignes 201614.1415.00
Chablis Vieilles Vignes 2006 Jeroboam14.3515.50
Bréchain 201413.9215.50
Fourchaume 1er Cru 201414.9316.00
Vaucoupin 1er Cru 201315.2916.00
Mont de Milieu 1er Cru 201315.4016.00
Bougros Grand Cru 201316.1417.00
Les Preuses Grand Cru 201316.7117.00
Bourgogne rood Epineuil 200914.0714.50
, , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 15 november 2019

Speri

VITICOLTORI IN VALPOLICELLA CLASSICA

 

ZEVEN GENERATIES GESCHIEDENIS

De Speri-wijnmakerij, één van de historische families van Valpolicella ( vallei van de vele kelders ), is een gezaghebbende en trouw voorbeeld van wijnbouwers van Valpolicella-wijnen. Speri is vanwege zijn ononderbroken tradities en sterke territoriale wortels een mijlpaal geworden in het Italiaanse wijn maken. Het domein Speri, met een verhaal dat begint in de eerste helft van de 19e eeuw, is nu zijn zevende generatie ingegaan die wijn maakt uit zijn 60 hectare wijngaarden in de meest geselecteerde Valpolicella Classica-zones.

Wij hebben de eer Guiseppe Speri te verwelkomen, telg van de zevende generatie en tevens oenoloog. Guiseppe laat ons kennis maken met de traditionele teelt van de druiven in ‘Pergola Veronese’ stijl, waarvan wijnen als ‘Amarone’, ‘Ripasso’ en ‘Recioto’ worden gemaakt met bijzondere technieken waarbij onder meer het drogen van de druiven in asten zorgt voor een stevige concentratie in de wijn.

De Speri familie heeft met respect voor zijn territoriale erfgoed, altijd uitsluitend de inheemse druivenrassen van de Valpolicella zone gecultiveerd zoals Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinari en andere inheemse variëteiten zoals Oseleta, Rossinella, Pelara en Cabrosina. Er wordt alleen wijn  gemaakt van druiven afkomstig van de  eigen wijngaarden. Men houdt zelf  toezicht  op het hele productieproces.

In 2015, na jarenlange duurzame landbouw, behaalde het bedrijf een “bio” certificering voor hun productie.

 

AUTOCHTONE BLAUWE DRUIVENRASSEN

In Valpolicella maken ze wijn van verschillende autochtone druivensoorten die zeer geschikt zijn om te drogen en die meestal in blends worden verwerkt. De druif in de hoofdrol is de corvina.

  • Corvina: is de dominante, meeste aangeplante druif en volgens insiders de beste druif van de drie. Het ras levert sappige wijnen met aromas’s die in de richting gaan van gestoofd fruit met een typische frisse kersensmaak en amandelbitter. Hoge totale aciditeit en lage fenolwaarden, laag in tannine en kleurstof. De dikke schil maakt de Corvina goed bestand tegen rot en schimmel , wat goed van pas komt tijdens het droogproces.
  • Rondinella: zowat het broertje van de corvina druif. Sappig, licht kersenfruit. Dankt haar naam aan de speciale (paars) zwarte kleur van de bes, gelijkend op de zwarte kleur van zwaluwen (zwaluw is ‘rondine’ in het Italiaans). Ze voegt aromatische complexiteit toe.
  • Molinari: sedert 2003 niet verplicht meer te gebruiken, hoge zuurtegraad.
  • Corvinone speelt meer en meer een grotere rol en wordt volgens bepaalde producenten de belangrijkste druif in Valpolicella. Zorgt voor sappig fruit en veel aroma.

 

PERGOLA VERONESE

‘Pergola Veronese’ is een welbepaalde manier om de wijnstokken in de wijngaarden te laten groeien. Dit systeem bestaat uit een reeks stevige verticale palen die schuin gepositioneerde steigers ondersteunen om schade aan de constructie te voorkomen. Dwars bovenaan de constructie lopen de leidraden die de wijnstokken leiden. De wijnstokken komen bovenaan de constructie uit onder een hoek van 90 graden. Het geheel kan gestructueerd worden als een eenvoudige of dubbele pergola. Als de plant volgens de criteria van de dubbele pegola moet groeien, wordt een tent structuur geplaatst. Snoeien in de ‘Pergola Veronese’ stijl vereist dat één tot vier scheuten van 10 tot 15 knoppen elk horizontaal worden gelaten.

 

METHODES VOOR HET MAKEN VAN RIPASSO - RECIOTO - AMARONE

RIPASSO

Ripasso is in principe een gewone Valpolicella die voor een tweede keer wordt vergist op de restanten en schillen die overblijven na het de persen van de druiven die zijn gebruikt voor het maken van een Amarone. De resulterende wijn heeft meer tannine, diepere kleur, meer smaak en meer alcohol. Als men in plaats van de gewone Valpolicella een Valpolicella Classico gebruikt maakt men een nieuwe wijn met Amarone karakter Valpolicella Superiore Ripasso. Deze Ripasso is een stevig maar zachte volle wijn en een alternatief voor de veel duurdere Amarone.

RECIOTO

De Recioto wijn bestaat uit speciaal uitgezochte druiven. Direct na de oogst worden de druiven ‘natuurlijk’ gedroogd tot januari. De gedroogde druiven hebben een lagere opbrengst in kwantiteit, maar leveren zeer smaakvolle wijn. Door het gistingsproces op tijd te stoppen (de Recioto is niet geheel uitgegist) blijven er restsuikers over en een smaakvolle zoete wijn met bewaarpotentieel en die het goed doet als dessertwijn.

AMARONE

De Amarone is wellicht de bekendste wijn en heeft een wereldwijde reputatie als één van de topwijnen uit Italië. De druiven worden handmatig geoogst tijdens de eerste twee weken van oktober en alleen echt rijpe druiven worden geplukt. Daarna worden  de druiven gedurende 120 dagen gedroogd op stromatten, houten bakjes of in speciale geconditioneerde ruimtes.  In vergelijking met de door airconditioning gedroogde druiven levert de klassieke manier van drogen het betere resultaat. Deze methode heet ‘appassimento’. Doordat het vocht uit de druiven verdampt verliezen ze tot 40% van hun volume. De druiven zijn dus extra geconcentreerd en hebben een heel hoog suikergehalte. De wijn heeft daardoor ook een langer bewaarpotentieel. Eind januari begin februari worden de druiven ontsteeld en geperst, gevolgd door fermentatie en rijping. Bij Amarone gaat men een stap verder dan Recioto, alle natuurlijke suikers worden vergist. Aan tafel blijft het een wijn met een gebruiksaanwijzing.

 

TERROIR

  • KLIMAAT

Veneto ligt in Noord-Italië en heeft ofwel een continentaal klimaat in de vlaktes ofwel eerder een zeeklimaat aan het Gardameer en de kust. Streng klimaat met vorst in de winter, opstijgende mist in de dalen, veel zon in de zomer en een lange herfst die zorgt voor de rijping. Hoogtes en hellingen zorgen voor een microklimaat.

  • BODEM

De bodem, dieaan de Valpolicella zijn eigen karakter geeft, bevat kalk, klei en zand welke voor warmtegeleiding en drainage zorgt. Afhankelijk van de streek heeft men te maken met een verscheidenheid aan bodemsoorten. In het noorden met meer kalk, klei en vulkanische ondergrond verloopt de rijping trager met als gevolg meer zuren. In het zuiden met meer kiezel en zand, een warmere bodem, leidt dit tot meer fruitiger wijnen.

  • HOOGTE

Heuvels vanaf zo’n 350 m boven de zeespiegel. Heuveltoppen zijn bebost en bieden bescherming aan de wijngaard (wind – vorst – waterhuishouding). Op de hellingen komen bepaalde bodemstructuren aan de oppervlakte.

 

VALPOLICELLA CLASSICO

De DOC Valpolicella Classico komt van wijngaarden op de heuvels noordelijk en noordwestelijk van Verona. Deze wijngaarden, oostelijk van het Gardameer geven ideale omstandigheden voor kwaliteitswijnproductie. Het meer tempert de extreme warmte in de zomer en de extreme kou in de winter. Dit betekent dat tijdens het rijpingsseizoen de druiven een langere periode hebben om te rijpen en daardoor meer complexe aroma’s ontwikkelen dan je zou verwachten in dit Mediterrane klimaat. De wijnen hebben meer concentratie en complexiteit dan de ‘gewone’ Valpolicella.

 

Geproefd

Valpolicella Classico 2018 (DOC)

DRUIVEN: Corvina Veronese 60%, Rondinella 30% en Molinara 10% komen uit wijngaarden die liggen tussen 120 en 350 m hoogte in de gemeentes San Pietro in Cariano, Fumane en Negrar.

VINIFICATIE: De druiven worden met de hand geplukt en onmiddellijk geplet en ontsteeld. Fermentatie (met 8 dagen maceratie) vindt plaats in roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling.

RIJPING: in roestvrij stalen tanks en met glas bekleed cement gedurende 4 maanden. Alcohol 12,5% vol.

Proefnotities

Deze houtloze instapwijn is licht robijnrood met de geur van kers, framboos, cassis, pruimen en viooltjes. In de mond zacht, meer levendige zuren, fruitig met vooral impressies van rood fruit en kersen in de hoofdrol en ook kruidig. Korte afdronk en voorzien van de nodige zuren.

Foodpairing: pasta en Mediterrane en koude schotels

 

Valpolicella Ripasso Classico Superiore 2017 (DOC)

DRUIVEN: Corvina Veronese 70%, Rondinella 20% en Molinara met andere inheemse variëteiten 10% komen uit wijngaarden die liggen tussen 120 en 350 m hoogte in de gemeenten San Pietro in Cariano, Fumane en Negrar.

VINIFICATIE: De druiven worden met de hand geplukt en onmiddellijk geplet en ontsteeld. Fermentatie en maceratie bij gecontroleerde temperaturen vindt plaats in roestvrijstalen tanks en daarna gebeurd er een volledige alcoholische en malolactische gisting. Begin maart wordt een ‘basis’ Valpolicella Classico-wijn gedurende 10 dagen overgepompt over de druivenmassa (vinaccia) van een  Amarone bij een temperatuur tussen 15° - 18° C. Deze druivenmassa met restsuikers gaat wederom gisten, mede door de oplopende buitentemperaturen en de alcoholresistente Saccharomyces bayanus gist. De kwaliteit van de ‘basis’ Valpolicella en de vinaccia zijn bepalend voor de uiteindelijke kwaliteit van de ripasso-wijn. De productieregels laten deze ripasso techniek toe dit twee keer uit te voeren. Speri gebruikt de vinaccia t slechts één keer voor zijn ripasso.

RIJPING: 12 maanden in 20 hl. Slavische eiken vaten, daarna 6 maanden op fles. Alcohol 13,5% vol.

Proefnotities

Diep intens kersenrood met tranenintensiteit. Het rood fruit domineert het boeket maar ook gedroogde kruiden, vanille en cacao, indrukken die ook overvloeien in de smaak, met kers en kruiden. Zacht met ronde tannines, behoorlijke kwieke zuurtjes. Tabakimpressies en wat prikkeling op de tong in de finale.

Foodpairing: stukje gebakken vlees, kaas

 

Valpolicella Classico Superiore Sant’Urbano 2016 (DOC)

DRUIVEN: Corvina Veronese en Corvinone 75%, Rondinella 20% en Molinara 5%. De wijngaarden zijn gelegen op de heuvel Monte Sant’Urbano in de gemeente Fumane op een hoogte tussen 280 en 350 m. De wijngaarden profiteren van de uitstekende blootstelling aan zonlicht. Het kalkachtige/ vulkanische terroir bevordert het vasthouden van vocht en voorkomt droogte. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is hoog.

VINIFICATIE: De druiven worden met de hand geplukt en gedroogd gedurende 25 - 30 dagen. In november worden de druiven geplet en ontsteeld. Fermentatie (met 10 dagen pelmaceratie) vindt plaats in roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling.

RIJPING: 24 maanden in 500 l. Franse eiken vaten, daarna 6 maanden op fles. Alcohol 13,5% vol.

Proefnotities

Diep robijnrode gekleurde wijn met gekleurde tranen. Rijk intens boeket van rood fruit, pruimen, rozijnen, kruidigheid, vanille en een lichte eikfumé. Verrassend stevig en elegant in de mond, voldoende zuren als ruggensteun en fijne kruidige tannines en opnieuw het rood fruit. Een charmante Valpolicella en behoorlijke afdronk.

Foodpairing: gegrild rood vlees, stoofpotje

 

Valpolicella Classico Superiore Sant’Urbano 2011 (DOC)

Dezelfde cuvée als hierboven maar van het oogstjaar 2011.

Proefnotities

Een uiteraard geëvolueerde granaatrode kleur met reeds wat verbruining en vette tranen. Onmiddellijk een heerlijk chocolaté parfum in combinatie met kers (mon chéri praline), gedroogd fruit en rozijntjes. Duidelijk tertiaire geurtjes. Mooi toegankelijk en zoete aanzet in de mond met zoetrijpe pruimen, een enorm rijke structuur, licht animale toets, tabak, leder en humus. Lange warme afdronk. Elegant vakwerk!

Foodpairing: gegrild rood vlees, stoofpotje

 

Amarone della Valpolicella Classico Vigneto Monte Sant’Urbano 2015 (DOCG)

DRUIVEN: Corvina Veronese en Corvinone 70%, Rondinella 25% en Molinara 5%. De wijngaarden zijn gelegen op de heuvel Monte Sant’Urbano in de gemeente Fumane op een hoogte tussen 280 en 350 m. De wijngaarden profiteren van de uitstekende blootstelling aan zonlicht. Het kalkachtige/vulkanische terroir bevordert het vasthouden van vocht en voorkomt droogte. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is hoog.

VINIFICATIE: De druiven worden met de hand geplukt en de beste trossen worden gedroogd gedurende 100 dagen, met als gevolg een gewichtsverlies van 40%. Daarna worden de druiven ontsteeld en geplet. Fermentatie (met 35 dagen pelmaceratie) vindt plaats in roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling.

RIJPING: 24 maanden in 500 l. Franse eiken vaten en 18 maanden in medium tot grote Slavische eiken vaten. Daarna 12 maanden op fles. Alcohol 15% vol.

Proefnotities

Een kersenrode kleur met een paars spiegeltje en traag glijdende tranen. Rustieke geurstart, met verder gedroogd fruit, bramen en bosbessen. Vlezig en mondvullend in de smaak met bramen en griottes (zure kers) op alcohol. Deze wijn met een kruidige en stevige afdronk draagt 15% alcohol en heeft nog heel wat kelderpotentieel. Absolute maaltijdwijn die zijn eikveroudering goed heeft doorstaan. Best vooraf karaferen.

Foodpairing: gebraden vlees, wild (ree, hert), stevige kaas

 

Amarone della Valpolicella Classico Vigneto Monte Sant’Urbano 2011 (DOCG)

Dezelfde cuvée als hierboven maar van het oogstjaar 2011.

Proefnotities

Granaatrode geëvolueerde kleur, intens en briljant tranend. Rijp boeket met rood fruit, cassis, chocolade, rozijnen, kruiden, zoethout, tabak en leder. Zoetrijpe zachte smaak, complex, met pruimen en terug bosbessen en gekonfijt rood fruit die tot diep in de lange afdronk doordringen.

Foodpairing: gebraden vlees, wild (ree, hert), stevige kaas

 

Amarone della Valpolicella Classico Vigneto Monte Sant’Urbano 2004 (DOCG)

Dezelfde cuvée als de twee voorgaande maar van het oogstjaar 2004.

Proefnotities

De oudste cuvée van deze proeverij presenteert zich nog als een krachtpatser, granaatrode maar normaal geëvolueerde kleur met oliedikke tranen. Voor het walsen duidelijk alcohol in de neus, maar wat een parfum. Ceder, tabak, truffel, laurier, kruiden en gedroogd fruit naast subtiel vanille. Rond en rijp in de mond met een mooi evenwicht tussen zuren en tannines, cassis en kers. Mooie fraîcheur in een ellenlange finale. Een sensatie met toch een stevig prijskaartje.

 

Recioto della Valpolicella Classico La Roggia 2016 (DOCG)

DRUIVEN: Corvina Veronese en Corvinone 65%, Rondinella 30% en andere inheemse variëteiten 5%. De wijngaarden zijn gelegen in La Roggia, in de gemeente San Pietro in Cariano, op de zuid-oost flank van de heuvel Monte Sausto en op een hoogte van 160 m. De grond is overwegend slibrijk, met een laag grind op een diepte van 50-60 cm die zorgt voor de drainage.

VINIFICATIE: Manuele selectie van de beste trossen die worden gedroogd gedurende 110 dagen, met als gevolg een gewichtsverlies van 42%. Daarna worden de druiven geplet en ontsteeld. Fermentatie (met 30 dagen pel maceratie) vindt plaats in roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling.

RIJPING: gedurende 24 maanden in 225 l. Franse eiken vaten. Daarna 6 maanden op fles.

Proefnotities

Deze zoete cuvée heeft een volle robijnkleur met een paarse reflet en is gulzig tranend. Complex en intens boeket met rozijnen, thee, medicinaal en floraal met viooltjes. Ook snoepjes (cuberdon) en rijpe doyenne peer. Qua smaakarchitectuur ontploft een zoetrijp gekonfijt fruitcarrousel, licht jammy, kruiden en zoethout. Deze Recioto heeft een zeer lange afdronk en nog veel keldertoekomst. Een originele winterwijn!

Foodpairing: droog gebak eventueel met nootjes of chocolade, blauw geaderde kaas

 

Verslaggever: Rik Debal en Geert De Muynck

WijnGem.Max.
Valpolicella Classico 201813.3313.50
Ripasso Valpolicella Classico Superiore 201714.1714.50
Sant’Urbano Valpolicella Classico Superiore 201614.6015.00
Sant’Urbano Valpolicella Classico Superiore 201115.2515.50
Amarone della Valpolicella Classico “Sant’Urbano” 201515.5816.50
Amarone della Valpolicella Classico “Vigneto Monte Sant’Urbano” 201116.6617.00
Amarone della Valpolicella Classico “Vigneto Monte Sant’Urbano” 200416.7518.00
Recioto della Valpolicella Classico “La Roggia” 201617.0018.00
, , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 18 oktober 2019

Beaujolais

Inleiding

Reeds in de’ 19de eeuw brachten de wijnboeren uit Beaujolais zeer jonge wijn op de markt. Commerciële doelstellingen mondden uit in een decreet van 9 november 1951 dat het vroegtijdig bottelen bekrachtigde. De slogan "Le nouveau Beaujolais est arrivé!" gaf de marketingstunt swung.
De 50 miljoen flessen die er jaarlijks van worden verkocht bewijzen dat Beaujolais commercieel tot de meest succesvolle wijnen ter wereld behoort. Overal ter wereld poogde men de formule te imiteren.
Maar de povere kwaliteit van de primeurwijn deed met het maagzuur ook het misprijzen opbreken bij veel consumenten. Het imago van de Beaujolais was te sterk verbonden met zijn primeurwijn en simpele slurpwijn. Het kon alras niet meer lager zakken.

Vandaag de dag bouwen de familiale bedrijven van Beaujolais aan een comeback. En daarvoor hebben ze ook alle elementen in huis.
Nu brengen ze kwalitatieve wijnen voort met een mooie verhouding prijs/kwaliteit.

De millésimes van Beaujolais

2001

11

2006

12

2011

15

2016

16

2002

10

2007

14

2012

14

2017

17

2003

15

2008

14

2013

15

2018

 

2004

12

2009

18

2014

16

2019

 

2005

18

2010

16

2015

17

2020

 

 

Hl/ha

Appellatie

64hl/ha

Beaujolais
Beaujolais nouveau ou primeur
Beaujolais Villages nouveau ou primeur
Beaujolais Villages

62hl/ha

Beaujolais supérieur

58hl/ha

De 10 crus

 

Verslag

Onze commanderij verwelkomt mevr. Cécile Dardanelli en haar dochter, derde en vierde generatie wijnmakers uit La Chapelle de Guinchay, Domaine Bel Avenir. Oorspronkelijk gestart met 10 ha wijngaard werd deze tot op de dag van vandaag uitgebreid tot 19 ha. Naast een Beaujolais Villages proeven wij 7 Beaujolais crus. Enkel Chiroubles, Brouilly en Cote de Brouilly verschijnen niet op tafel.
Opmerkingen vooraf:
Alle wijnen zijn eendruivig van de gamay noir à jus blanc.
Hebben bij allen een zelfde vinificatie: duur vergisting kan lichtjes verschillen, zachte pneumatische persing, warmtebeheersing tijdens de vergisting die meestal gebeurt bij 25 tot 30 graden Celsius. Malolactische vergisting volgt.
In de wijngaard zelf: gobelet systeem, manuele pluk, lutte raisonnée ( dwz het omzichtig omgaan met chemische middelen ), plantdichtheid meestal 10.000 stokken per hectare.
In de geproefde wijnen worden de verschillen bepaald door de leeftijd van de wijnstokken en de diverse bodems.

Geproefde wijnen

  1. Beaujolais Villages La Chapelle 2018

    Wijnstokken: 40 jaar. Bodem : zand en aangeslibde grond.
    13% alc.vol.
    O : robijnrood, paarse rand, gemiddeld intens.
    N : rood fruit, aardbei, framboos wat yoghurt.
    M : fruitig, sappig, wat zure kers, evenwichtig, cassis, niet al te lange afdronk.

    Goed voor bij de barbecue of bij fijne vleeswaren. Serveren 12°C.
     

  2. Régnié L'Ollier 2017

    Wijnstokken : 50 jaar. Bodem : lichte rotsachtige bodem maar rijk aan mineralen.
    13% alc.vol.
    O : baksteenrood met lichte paarse schijn, licht intens, wat evolutie.
    N : eerst gesloten, daarna krieken, pruim, banaan, zoethout, braam.
    M : levendig fruit, voller, wat gerookt, licht pepertje, zachte tanninestructuur, middellange afdronk.

    Bij voorkeur drinken op zijn fruitigheid bij een barbecue of varkensgebraad met pruimen, charcuterie.
     

  3. Saint-Amour La Gagère 2017

    Wijnstokken : 50 jaar. Bodem : kiezelhoudend, afgeschilferde graniet.
    14% alc.vol.
    O : robijnrood.
    N : cassis, framboos, aardbei, kirsch/kersen, ijzertoets en kruiden.
    M : vlezig, meer structuur, gemiddeld(+) tannine, rood en zwart fruit, wat kruidigheid, lange afdronk.

    Een wijn met bewaarpotentieel niet enkel te drinken op 14 februari, bij wit vlees, gevogelte, charcuterie.
     

  4. Fleurie Poncié 2017

    Wijnstokken : 2 percelen een van 10 jaar en een van 50 jaar. Bodem :  graniet rijk aan mica en kwarts.
    13% alc.vol.
    O : paarse kleur, dikke tranen.
    N : rood fruit, bloemig, wat ceder, pepermunt.
    M : finesse, zijdezachte tannines, mooie aciditeit, evenwichtig, elegant, pepertoets, lange afdronk.
    Kan binnen de drie jaar gedronken worden op zijn fruit maar heeft ook bewaarpotentieel tot 8 jaar waarbij rondeur en elegantie primeren.

    Goed bij Bressekip of tip van de wijnmaker bij pintade aux framboises.
     

  5. Morgon Les Charmes 2017

    Wijnstokken : gemiddeld 60 jaar. Bodem : Rotsachtig schiste rijk aan ijzeroxyde.
    13% alc.vol.
    O : kersen- tot robijnrood, dikke tranen.
    N : intense en complexe neus, cassis, zwarte kers, kruidigheid en bosgrond na walsen, pruimen
    M : krachtig, sappig, behoorlijk wat zuren mooi gecounterd door de tannines, kruidig, wat cacao, middellange afdronk.

    Deze wat krachtiger wijn vraagt om niet al te vroeg gedronken te worden, ontplooit zich na drie à vier jaar en is ook na acht jaar nog best te genieten bij wild maar ook bij eend met groene pepers, osso-bucco en rundsstoofvlees.
     

  6. Moulin àVent En Montperay 2017

    Wijnstokken : gemiddeld 60 jaar. Bodem : roze graniet met mangaan. Rendement 52 hl/ha.
    14% alc.vol.
    O : robijnrood, wat paarse schijn, intens.
    N : bosbessen, florale toets zoals roos, iris en violet, kers ook wat natte pels.
    M : zeer sappig, fijne zuren, versmolten tannine, pruimen, kers, kruidig, mondvullend, lange afdronk.
    Een robuste wijn met bewaarpotentieel.

    Te genieten bij boeuf bourguignon.
     

  7. Juliénas Les Capitans 2017

    Wijnstokken : 60 jaar. Bodem : graniet maar rijk aan klei.
    14% alc.vol.
    O : intens kersenrood, dikke tranen.
    N : zure kers, framboos, aalbes, viooltjes en pioenroos.
    M : sappig, complex, verfijnde tannines, mooie structuur, gemiddelde body, kruiden, vanille en lange afdronk

    Mooie wijn kan 10 jaar bewaren. Is momenteel nog te jong. Genietbaar bij coq au vin of bij pluimwild, steak tournedos.
     

  8. Chenas Grand Guinchay 2017

    Wijnstokken : 80 jaar. Bodem : graniet met schist en mangaan.
    13% alc.vol.
    O : intens granaatrood, briljant tranend en waterrand.
    N : aardbei, rozen, tijm, lichte houttoets, kreupelhout, champignons.
    M : complex, veel body, rondeur ( door het hout ), versmolten tannines, klein rood fruit in de hoofdrol, genereus met een lange afdronk.

    Mooie eetwijn bij gelakte eend, filet van duif, wild, of bij een champignonschotel.

Verslaggeving: Geert De Muynck en Rik Debal

WijnGem.Max.
Beaujolais Villages La Chapelle 2018 13.0814.00
Régnié L’Ollier 201713.0014.00
Saint-Amour La Gagère 201714.5015.00
Fleurie Poncié 201715.4217.00
Morgon Les Charmes 201714.5016.00
Moulin à Vent En Mortperay 201715.4217.00
Juliénas Les Capitans 201715.8317.00
Chénas Grand Guinchay 201716.0017.00
, , , , , , , , , , , ,

vrijdag 20 september 2019

Chardonnay uit de wijde wereld

Op vrijdag september 2019 organiseerde de Commanderij De Mandel Roeselare een proefavond met als thema mousserende wijnen met een beperkte selectie van schuimwijnen enkel gemaakt van Chardonnay druiven en dit wereldwijd. Er werd blind geproefd en gevraagd telkens het land te vinden.

Mousserende wijnen of schuimwijnen nemen een belangrijke plaats in op de markt van de wijnen. Denken wij maar aan de Champagnes, Cava’s, Crémants, Prosecco’s enz…
Deze avond nemen wij de mousserende wijnen van Chardonnay druiven onder de loep. De diverse schuimwijnen zijn heel verschillend van stijl, karakter en kwaliteit.

Champagne enkel gemaakt van Chardonnay (Blanc de Blancs) is het prototype en wordt over de hele wereld geïmiteerd. Wijnen van waar ook ter wereld gemaakt op de traditionele manier zoals de wijnmakers van de Champagne (méthode Champenoise) heten nu méthode traditionnelle, gegist op fles volgens de methode van de tweede fermentatie. Het koolzuur blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de “mousse” is hier het hoogst.

Andere vinificatiemethodes om mousserende wijnen te maken zijn:

  • méthode Charmat of méthode Cuve Close: De essentie van deze methode is dat de tweede gisting verloopt in een gesloten druktank. Wanneer de juiste druk wordt bereikt (5 bar), wordt de gisting gestopt door koeling, daarna wordt de wijn gedoseerd en op fles gebracht. Het resultaat mist complexe aroma’s van de aroma’s “sur lie” en de belletjes zullen minder uitgesproken zijn (vb: Prosecco)
     
  • méthode Rurale of Blanquette méthode Ancestralle: met één gisting wordt een mousserende wijn geproduceerd. Vooraleer de alcoholische gisting is voltooid zal men de gisting stilleggen door de most af te koelen (tot 2° C). Er volgt een filtering, bijgisten en bottelen. Wanneer de buitentemperatuur terug stijgt zal de gisting terug opstarten en de flessen verblijven minimum 9 maanden “sur lattes”, meestal volgt een “degorgement”. (vb: Blanquette de Limoux, Clairette de Die)
     
  • méthode gazéifié: de meest eenvoudige manier om mousserende wijnen te maken, de stille wijn wordt ingespoten met koolzuurgas, net zoals dat bij frisdranken (koolzuurhoudende dranken) gebeurd. Resultaat zijn grote bubbels die dan ook zeer snel verdwijnen.

Opmerkingen vooraf:

De beoordeling van de hoeveelheid bubbels en hun grootte kan variëren per proever door het degustatieglas! Er zijn verschillende glazen qua vorm in gebruik onder de leden, van degustatieglazen tot wijnglazen, meer buikvormige glazen, korte of lange steel, enz...: hoe hoger het glas, hoe langer de bubbels er overdoen en hoe groter ze worden. Met een korte steel is de kans groot dat uw hand de kelk opwarmt bij het vasthouden van het glas. Warmte is een belletjesdoder net zoals de “coupe”.

Daarnaast kunnen onzuiverheden op het glas de belletjesstroom gaan beïnvloeden, hoe meer onzuiverheden, des te meer belletjesstroom.

De schenktemperatuur is ook belangrijk. De finesse en de kracht van de te degusteren schuimwijnen verschillen. Hoe eenvoudiger de schuimwijn hoe koeler de schenktemperatuur (7 tot 9°C). Cuvées die rijker of rijper zijn zoals die met oogstjaarvermelding komen gemakkelijker tot ontplooiing rond 10 à 12°C. Om praktische redenen hebben alle te degusteren mousserende wijnen dezelfde temperatuur.

 

Geproefd

1. HONGARIJE : Törley, Chapel Hill Brut

Vinificatie: Dit is de enige schuimwijn in de degustatie volgens de méthode Cuve Close.
 Alcohol 12.5 %.

Proefnotities

Wij ontdekken een lichtgele kleur, semi fijne belletjes, minder krachtig.  Dan aroma’s van groene appel, peer, exotisch fruit, maar ook kruidig. Romige en kruidige smaak met pittig bittertje in de afdronk.

Prijs: € 9.19

Van de 6 groepen hebben 2 groepen het juist.

 

2.Chili : Casillero del Diablo “Devils Brut”, Limari Valley

Vinificatie: méthode traditionnelle. Alcohol 12.5 %.

Proefnotities

Deze “Devils Brut” heeft een sprankelende lichtgele kleur met groene reflets, mooie witte mousse en kleine miniatuurbelletjes. Mooi mineraal aan de neus, met citrus, limoen, appel en peer. Mineraal in de mond, citrusfris en elegant, licht en droog. Behoorlijk afdronk.

Prijs: € 10.99

Van de 6 groepen heeft geen enkele groep het juist.

 

3. Frankrijk : Champagne Rene Beaudouin “Blanc de Blancs”

Vinificatie: méthode traditionnelle met 24 maanden kelderrust. Alcohol 12 %.

Proefnotities

Goudgele, zuivere kleurspiegel,  mooie opschuimende mousse en krachtig parelende, zeer persistente miniatuurbelletjes.  Fijne aroma’s van toast, steenfruit, nootjes en appel.  Structuur in de mond met citrusvruchten, brioche, vleugje honing, mineraliteit.  Middelmatige afdronk waarin de dosage een subtiele zoete nasmaak weergeeft.

Een pure aperitiefwijn die hongerig maakt en doet verlangen naar een hapje.

Prijs: € 14.50

Van de 6 groepen hebben 2 groepen het juist.

 

4. België : Vignobles des Agaises, Ruffus, chardonnay brut

Vinificatie: méthode traditionnelle. Kelderrust op houten latten van 12 tot 15 maanden. Het suikergehalte is zeer laag (6g/l) waardoor het bijna een extra-brut is. Alcohol 12 %.

Proefnotities

Deze Belgische mousserende wijn start met een geel-gouden kleur met levendige belletjes, persistente mousse. Aromatisch rijk met witte bloempjes, citrus, granny smith, wit fruit en wat amandel. In de mond fris mineraal, gele en witte perzik. De afdronk is eerder kort.

Prijs: € 17.50

Van de 6 groepen hebben 3 groepen het juist.

 

5. Spanje : Cava Privat Brut Nature, Chardonnay, Reserva, 2015

Vinificatie: méthode traditionnelle met 24 maanden kelderrust. Dosage 1,4 g/l. Alcohol 12 %.

Proefnotities

Glanzend licht gouden kleur met fijne miniatuurbelletjes. Boeket van citrus, witte perzik en abrikoos, mineraal, bittere amandel. Levendig in de mond met frisse aanzet, aangenaam mineraal,lactische toetsen, citrus, amandel. Lange finale met een bittertje.

Prijs: € 17.90

Van de 6 groepen heeft 1 groep het juist.

 

6. UK : Bolney Estate “Blanc de Blancs” 2016, East Sussex

Vinificatie: méthode traditionnelle. Alcohol 12,5 %.

Proefnotities

Een van de oudste Engelse wijngaarden met meer dan 40 jaar bekroonde wijnen op het landgoed in Sussex. Helder lichtgele kleur met onstuimige mousse en belletjestrein. Fijne patisseriegeurtjes, gist, floraal met lelies en viooltjes, kweepeer en geel steenfruit. Qua smaak lekker vol, wat zoet, met impressies van kweepeer, exotisch fruit, complex. Lange fluwelen afdronk. Een schuimwijn met maaltijdkwaliteiten maar toch met een stevig prijskaartje.

Prijs: € 36,80

Van de 6 groepen heeft geen enkele groep het juist.

 

7. Zuid-Afrika : Avondale, Armilla 2010, Paarl

Vinificatie : méthode traditionnelle met 7 jaar kelderverblijf en dosage van 7,6g/l, 10% houtlagering en toevoeging van deel reservewijn. Alcohol 11,50 %.

Proefnotities

In ons glas belandt een strogele wijn met trage fijne belletjes. Toast aromastart met hazelnootjes, citrus, kweepeer en appel, typisch Zuid-Afrikaanse geur van Molkosan (melkwei). Fris en elegant in de mond met bruisende zuren in plus, citrus en terug appel. Behoorlijke afdronk met een licht bittertje in de finale. Maaltijd-schuimwijn.

Prijs: € 20,50

Van de 6 groepen hebben 2 groepen het juist.

 

8. Israël : Yarden, “Blanc de Blancs” 2010, Golan Heights Winery

Vinificatie: : méthode traditionnelle met 7 jaar kelderverblijf en dosage van 9,5g/l. Alcohol 11,50 %.

Proefnotities

De kleur oogt nog altijd vif strogeel met een vinnige mousse en fijne permanente bubbels. Rijk boeket met geroosterd brood, citroen en limoen, peer en witte bloempjes. In smaak mineraal, veel zuren maar evenwichtig, elegant en levendig, patisseriegeuren in de hoofdrol. Mondvullende lange afdronk met grote fraîcheur en een klein bittertje.

Prijs: € 25,70

Van de 6 groepen hebben 4 groepen het juist.

 

Besluit

Deze boeiende degustatie van mousserende wijnen brengt ons tot een aantal vaststellingen:

  • de prijs-kwaliteitsverhouding: sommige wijnen hebben een behoorlijk prijskaartje en zijn voor de ene top, voor anderen niet
  • herkomst (wie dronk al eens een schuimwijn uit Israël, UK, Zuid-Afrika?)
  • blind proeven een les is in bescheidenheid, zeker deze proeverij waarbij geen enkele groep  de acht wijnen correct aan een land kon toewijzen
  • een aantal groepen konden de enige champagne detecteren
  • blijven trainen, dat werkt!

 

Verslaggever: Rik Debal

WijnGem.Max.
Hongarije : Törley, Chapel Hill Brut12.2513.00
Chili : Casillero del Diablo “Devils Brut”, Limari Valley13.8015.00
Frankrijk : Champagne Rene Beaudouin “Blanc de Blancs”16,3017.00
België : Vignobles des Agaises, Ruffus, chardonnay brut14.4016.00
Spanje : Cava Privat Brut Nature, Chardonnay, Reserva, 201515.0016.00
UK : Bolney Estate “Blanc de Blancs” 2016, East Sussex15.0016.00
Zuid-Afrika : Avondale, Armilla 2010, Paarl14.6016.50
Israël : Yarden, “Blanc de Blancs” 2010, Golan Heights Winery14.7015.50
, , , , , , , ,