Verslagen 2018-2019

Leden kunnen de presentaties van de wijnavonden raadplegen via de "Leden"-pagina.

zaterdag 02 februari 2019

Kapittelbanket

Leden kunnen de foto's van tijdens de receptie en aan tafel raadplegen onder Artikels.

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 11 januari 2019

Blindproef
  1. Pinot Noir – Frankrijk - Bourgogne – Hautes-côtes de Beaune Meloisey Cuvée Agathe 2017

    Wellicht zijn wat steeltjes in de most gebleven tijdens de gisting, vanwaar de typische tannine.
    De wijn rijpte  op cuves van RVS .

    Deze wijn kleurt somber kersenrood en is matig transparant, typisch voor zijn ras.

    Wij ruiken rood fruit, framboos en kersen (griottes  = morellen = zure kersen). Er is een kruidig kantje dat de animale kant op gaat.

    Mooi in evenwicht tussen de fijne zuren en de soepele, vlezige tannine.
    Recht toe, rechtaan. Met zijn zure kersengeur en –smaak kunnen we dit een typische PN noemen.

    23 op 33 items correct gescoord!
    Op 11 groepen hebben er 10 het druivenras juist en 9 het land! Een verwarring met de forse Morgon met gelijkaardige ‘rôbe’ (wijn 3) is begrijpelijk. De tannine gaf echter 8 tafels de foute  indruk dat de wijn houtgelagerd was.
     

  2. Malbec - Frankrijk – Cahors - Château de Nozières Signature 2015

    Wijn gemaakt van 100 % Malbec, druiven afkomstig van percelen aangeplant rond 1970. Opbrengst 30 HL/Ha en opvoeding van 18 maanden op 100 % nieuwe eiken vaten. Alcohol °13,5.

    Intens diepgekleurde robijnrode wijn met een duidelijke waterrand.

    In de neus complex, zeer veel stevig en kruidig zwart fruit (cassis, bramen) ook een duidelijke pepertoets en na het walsen ook veel vanille, wat ceder en kreupelhout. Wat rozijntjes.

    In de mond komt het zwarte fruit terug naar boven, we proeven een sappige vlezige wijn met ook wel wat rood fruit (bessen) en een duidelijk bittertje in de afdronk. De tannine is nog niet 100% versmolten in deze wijn die een middellange afdronk heeft.

    20 op 33 items correct gescoord!
    Hoewel  10 op de 11 de Franse stijl noteren – en 1 X Zuid-Amerika - zijn er ook 2 die de gamay noemen en maar eventjes  4 denken er aan de fruitige syrah. Alleen al qua kleur komt de gamay niet in de buurt  De kruidigheid en peper van de syrah  passen niet in het plaatje.
    5 van diezelfde 6 groepjes – en nog een tafel die druif en land wel juist hebben -  vinden ook  de houtlagering niet.
     

  3. Gamay – Frankrijk - Beaujolais – Morgon, Côte du Py – Domaine Guénaël Jambon 2014

    Beaujolais heeft 10 crus, waaronder Morgon. Morgon heeft 6 ‘climats’ waaronder  de côte du Py die krachtige wijnen oplevert, die ook goed bewaren.

    Oude wijngaard - 15 d maceratie - 9 maaanden gerijpt op eiken vaten - 13° Alcohol.

    Vrij intens rood gekleurd, neigend naar granaat.

    Fruitig – rood fruit waaronder framboos. Ook wat kirsch  en een minerale toets. Wat rokerig.
    Een fruitige, frisse wijn, vlezig, met een stevige spanning en lange afdronk.

    Met 16 op 33 items correct is dit voorlopig de zwakste score!
    De kleine meerderheid – 6 – vindt de gamay, 3 denken aan de syrah, 1 aan de pinot noir en  1 aan de malbec.
    6 groepen hebben het land juist waarvan 5 van de 6 die de druif juist hebben. 3 van de 4 die de houtlagering vinden komen ook uit deze groep.

    Gamay is bij ons vooral bekend van de fruitige en vlot wegdrinkende  beaujolais village.
    Maar het palet van de 10 betere crus is door de variëteit aan granietgronden al even gevarieerd als de bourgogne door de variëteit aan kalkrijke wijngaarden in de Bourgogne.
     

  4. Syrah - Chili – Colchagua – Santa Cruz - Chaman Gran Reserve 2014

    De Syrah heeft in Chili zijn plaats verworven op hellingen die ’s nachts door de kille valwinden afkoelen wat noodzakelijk is voor het behoud van fijne zuren.

    Gedurende 12 m gerijpt op Franse eik. - 14,5 % alcohol.

    Intens paarse kleur.
    Zachte, maar complexe neus met zoete florale geuren, zoete kruidigheid en rokerige mineraliteit. Rood fruit, vooral aalbessen. Vanille. Wat zwarte peper. Na walsen komen geuren van koffie en chocolade opzetten.
    Zoete aanzet. Krachtige, goed gestructureerde wijn met fijne zuren en fluwelen tannine en hopen fris rood fruit dat hoe langer hoe meer naar de voorgrond treedt.

    Lange afdronk.
    Een sappige, mond vullende wijn voor bij goed gekruid rood vlees.

    Met 16 op 33 items correct evenaart dit de zwakste score!
    Bovendien wordt slechts 4 keer de syrah gevonden. 1 ervan hoort bij de 6 die  het Zuid-Amerikaanse karakter vinden. 2 ervan behoren dan weer bij de 6 die de houtlagering herkennen.
     

  5. Cabernet Sauvignon - Chili - Maipo Valley - Santa Carolina Gran Reserva 2014

    Koude maceratie gedurende 5 dagen. 30 dagen in totaal.
    Malolactische gisting in RVS voor elke wijngaard apart. Pas daarna in de finale blend gedurende 12 m op vaten van Franse eik gerijpt.

    Scharlakenrood.

    Kersen en drop. Verder ceder, grafiet, tonen van zwarte chocolade. Stevige eiktoets.

    Fruitige wijn met rijpe cassis en goed geassimileerd hout.
    Zachte aanzet, stevige tannine met lange draagkracht.
    Het zuur/zoet van het rijp fruit is mooi in evenwicht met de elegante tannine.

    17 op 33!?!
    6 hebben de druif juist, slechts 4 de Zuid-Amerikaanse oorsprong, 7 de houtlagering.
    De mineraliteit, de stevige zuren  en de cassis passen niet echt bij de malbec en de tempranillo.
     

  6. Nebbiolo - Italië – Piëmonte - Cortese Barbaresco Rabaja 2009

    100 % Nebbiolo van minstens 35 jaar oude stokken.
    4 ha in Rabaja op een zuid, zuidwestelijke helling – 17000 flessen
    Rijpt 18 maanden op grote vaten van Slavische en Franse eik, 17 tot 25 hl en variërend van nieuw tot 8-9 jaar oud. De flessen rusten minimum 6 maanden voor ze de deur uit gaan.

    2009 was een warm jaar en leverde de wijnboeren in die streek veel moeilijkheden op.

    We degusteerden  deze wijn reeds in februari 2013 en kochten enkele flessen voor de kelder.

    De kleur van de wijn is erg geëvolueerd en is vrij doorzichtig geworden in tegenstelling tot zijn schier ondoorzichtige en vrij donkere kersenkleur in zijn jeugd.

    De florale geuren zijn afgenomen en het leer en de animale toetsen zijn gebleven maar zacht.
    De geur na walsen is nog complex maar minder fruitig en zacht,  met gestoofde pruimen, lichte kruidigheid, wat tabak en wat chocolade.
    De smaak geeft een volledig versmolten beeld met volledig geïntegreerd hout, zachte zuren en zachte tannine.  Is aangenaam fruitig. Het hout is reeds aardig versmolten .
    De afdronk is licht, maar toch best nog lang.
    Nog steeds een harmonieuze wijn, maar die wel nodig gedronken wordt in tegenstelling tot de inschatting die we in 2013 hadden gemaakt.

    28 op 33!!! Fantastisch!
    Slechts 5 foute diagnoses: houtlagering niet herkend. Enigszins op smaak acceptabel, maar anderzijds zijn oudere nebbiolo’s normaal van hogere kwaliteit en dan toch altijd houtgelagerd??? En de leeftijd liet zich zeker opmerken!
     

  7. Tempranillo – Spanje – Rioja - Baigorri Crianza 2015

    90 % Tempranillo, 5 % Garnacha en 5 % plaatselijke rassen.
    Fermentatie in stalen tanks.
    Verblijf van 14 maanden in eiken vaten, 80 % Frans en 20 % Amerikaans. Alcohol: 14,5 %.

    Mediumrobijnrood met een waterrandje en vette tranenparade tegen het glas.

    Eikgemarkeerd boeket, ceder en groene koffie, met zwart fruit, compote, kruidige aalbes.

    Gestoofd fruit in de mond, rozijnen. Lactische toets. Halflange finale.

    28 op 33!!! Nog een fantastische score!
    Slechts 5 foute diagnoses: 3 X verward met de carmenère en 2 X houtlagering niet herkend.
     

  8. Carmenère – Chili - Colchagua – Santa Cruz - Chaman Gran Reserva 2015

    12 maanden rijping op  Franse eik.
    14,5 % alcohol.

    Bijna ondoorzichtig. Robijnrood met paarse rand.

    Behoorlijk complex en intens. Rood bessenfruit. Boeket met zoete florale geuren en vegetale tonen van kreupelhout, notenschil en laurier. Vanille. Gebrande koffiebonen, mokka en cacao. Wat verbrande  rubber.

    Zachte, fruitige, kruidige aanzet. Elegante tannines, sappige zuren, fruitige zoetigheid en een lange finale op mokka.

    25 op 33. Mooie score voor het laatste glas!
    7 juiste carmenères tegen 5 verkeerde cabernet sauvignons. OK, het Zuid-Amerikaans karakter hebben ze gemeen en ook door 9 groepen wordt de houtlagering herkend.

 

Besluit

56 keer op 88 wordt het druivenras juist ingeschat. Mooi resultaat.
Malbec (5/11), gamay (6/11)en syrah (4/11!) zijn blijkbaar minder gekend.
Ook slechts 6 op 11 voor de cabernet sauvignon en 7 op 11 voor de pinot noir zijn ontgoochelend.
De cabernet sauvignon, malbec en de syrah drinken we vooral in blends.  De meesten van ons kopen ze zelden als monocepagewijn.
De beaujolais geniet ten onrechte een lage appreciatie en wordt weinig aangekocht.
En wij zijn nog steeds vooral bordeaux-drinkers. De bourgogne verovert moeizaam een plaatsje in onze kelders ook al noemen we onszelf wel eens graag bourgondiërs.

Landelijk karakter of stijl worden nogal gemakkelijk herkend (64 op 88). Voor de nebbiolo en de  tempranillo lag dat ook voor de hand. Een syrah buiten la douce France was al een moeilijker item.

Slechts 1 wijn was niet houtgelagerd. 39 foute diagnoses op 88: een verrassend resultaat!

Deze resultaten geven het bestuur veel stof tot nadenken voor de organisatie van komende activiteiten!

Verslaggever:
Luc Veracx.

 

WijnGem.Max.
Bourgogne (F) – Hautes-côtes de Beaune - Meloisey Cuvée Agathe 201713.7514.00
Cahors (F)- Château de Nozières Signature 201514.4615.25
Beaujolais (F) – Morgon, Côte du Py – Domaine Guénaël Jambon 201414.3015.00
Chili – Colchagua – Santa Cruz - Chaman Syrah Gran Reserve 201414.7516.00
Chili - Maipo Valley - Santa Carolina - Cabernet Sauvignon Gran Reserva 201414.5815.00
Piëmonte (I) - Cortese Barbaresco Rabaja 200914.4015.00
Rioja (Spanje)- Baigorri Crianza 201514.9216.00
Chili - Colchagua – Santa Cruz – Carmenère Chaman Gran Reserva 201515.2516.00
, , , , , , , ,

vrijdag 14 december 2018

Roemenie met Tezauro

Liliac Sauvignon Blanc 2017 - 13 ° alc.

Zeer licht strogeel, helder, zeer lichte parel.

  • Intense neus : voor walsen vlier, grassig, florale toets, groene appel. Na walsen : exotisch fruit ( passievrucht ), citrus, perzik enige mineraliteit
  • In de smaak frisse tonen. Mooie aangename zuren en frisse citrus.
  • Middellange afdronk met een bittertje van pompelmoes.
  • Gerechtjes met frisse geitenkaas of bij zeevruchten.

Liliac betekent vleermuis in het roemeens.

Wijn is afkomstig uit de regio Transylvania.

 

Crama Girboiu Tectonic Sarba - 13,5 ° alc.

100 % Sarba

  • De kleur is helder en strogeel.
  • Aroma’s: fruitig en bloemerig: pittig limoensap, lytchee, snoepjes en wit steenfruit, lelies.
  • Frisse, fruitige wijn met een zachte aanzet met citrus zoals citroen, limoen en pompelmoes.
  • Daarna enige rondeur, vettigheid met wat tropisch fruit, honing en rijpe perzik.
  • Iets langere afdronK 5/6 met een licht bittertje op het einde.

Kan geserveerd worden bij een eerder filmend gerecht met zalm of kip.

Wijn is afkomstig uit de de regio Moldava meer bepaald uit de buurt van Vrancea.

 

1000 de Chipuri Alb Tamaioasa Romaneasca DOC Dealu Mare 2016 - 13,2 ° alc.

100 % Tamaioasa Romaneasca ( syn. Muscat d' Alexandrie )

Strogeel, helder, schitterend.

  • Aromatische witte wijn, zeer floraal: roos, acacia, etherisch, kamperfoelie, jasmijn en vlier. Ook tropisch fruit.
  • Volle smaak van acaciahoning, perzik en mango, ananas. Elegante, sappige wijn met wat zoethout, een zweem muscat, perzik.
  • Een evenwichtige wijn met een lange fruitige afdronk en opnieuw een bittertje op het einde.

Bij verse geitenkazen,scampi’s, gegrilde kip.

Wijn afkomstig uit de regio Muntenia en Oltenia.

 

Budureasca Premium Fumé DOC Dealu Mare 2017 - 13 ° alc.

Sauvignon Blanc 34% - Chardonnay 33% & Pinot Gris 33%.
De naam Fumé komt van het gerookte aroma van de houten vaten waar de wijn in gefermenteerd wordt.

Licht goudgeel, helder en schitterend.

  • Aroma’s van tropisch fruit. Perzik en abrikoos. Vanille. Rokerig. Mineraal.
  • Droge witte wijn, mondvullend en complex. Mooi evenwicht tussen de zuren en de houttoetsen.
    Perzik, rijpe peer, appel.
    Minerale, middellange rokerige afdronk.

Bewaarpotentieel: 3-5 jaar .

Wijn en gerecht: goede match bij asperges met een kwarteleitje.

Wijn afkomstig uit de regio Muntenia en weerspiegelt mooi zijn samenstelling : het gerookte van de chardonnay, het exotische van de pinot gris en de aciditeit van de sauvignon blanc.

 

Purcari freedom Blend 2017 - 13,5 ° alc.

Blend van 60 % bastardo magarachsky, 35 % saperavi en 5 % rară neagră.
1 jaar gerijpt op vaten van Franse eik.

  • Deze wijn is een intens diepgekleurd, robijnrode wijn met paarse rand, wat evolutie en gekleurde tranen.
  • Hij heeft een complex aroma. Specerijen zoals laurier, tijm, primaire aroma’s van kersen, bramen, bessen. Ook donkere chocolade en pruimen.
  • Hij is mondvullend en kruidig.
  • De tannines zijn nog scherp niet verweven.
  • Hij heeft een afdronk  van 5 a 6 seconden.

We zouden dit serveren bij kruidig vlees, vb. goulash, kruidige spaghetti, stoofpotje.

Deze wijn is afkomstig uit het buurland Moldavie dat vroeger deel uitmaakte van Roemenie.

 

Metamorfosis Cantus primus Feteasca Neagra 2016 - 15,5 ° alc.

100 % Feteasca Neagra.Gevinifieerd in  RVS-cuves en 16 maanden gerijpt op eiken vaten.
Markies Antinori is voor 77 % medeeigenaar!

  • Intens karmijnrood gekleurd, gekleurde dikke tranen en een lichte evolutie.
  • Voor het walsen witte peper, kersen. Na het walsen veel rood en zwart fruit cassis, bramen, pruimen.
  • Stevige aroma’s van rijp rood en zwart fruit. Compote van pruimen en kersen. Mineraliteit. Zachte kruidigheid ( tijm, laurier ). Vanille. Bittere chocolade.
  • Volle, zachte wijn. Aangename, rijpe tannines. Behoorlijke aciditeit.Goed gestructureerd.
  • Een goed gemaakte wijn met heel wat bewaarpotentieel.
  • Lange afdronk 5/6.
  • Bij wild en bij stoofpotjes, een bord gebakken boschampignons.

Feteasca Neagra betekent in het roemeens zwart meisje/maagd.

Wijn is afkomstiguit Dealu Mare regio Muntenia.

Recas cuvee Uberland 2015 - 14 ° alc.

60 % cabernet sauvignon, 40 % merlot, 12 maanden gerijpt op barriques  ?????
Gedeeltelijk gemaakt zoals een Amarone.

  • Robijnrood met purperen schijn. Zeer opaak.
  • Zeer complex, met veel lagen.
    Gekonfijt fruit en fruit opgelegd in rum. Moncherries. Zure krieken zowel als zoete kersen. Bosbessen.
    Cacao.  Drop.
    Peper,kruidnagel,  kardemon en eucalyptus.
  • Rokerige toest, grafiet.
  • Attaque van fijne zuren. Intense, maar elegante wijn.  Evenwicht tannine/zuur en hout/fruit. Complexe smaak. Een wijn voor een groot publiek met een internationaal karakter.
  • Afdronk op mooie zuurtjes en een stevig bittertje.
  • Lijkt op een Amarone. Druiven worden laat geplukt.
    Bij wild, stoofpotjes, desserts met chocolade  verwerkt met rood en zwart fruit.

Wijn wordt gemaakt in de Banat regio ( gelegen aan de grens met Servie en Hongarije ).

 

1000 de Chipuri Cantea 2011 - 14,9 ° alc.

100 % cabernet sauvignon

  • Intens donkerrood tot inktzwart. Gekleurde tranen en wat veroudering.Voor het walsen alcohol geur, kruidig, gekookt zwart fruit.Na walsen rode en zwarte bosvruchten, kruidigheid ( tijm en laurier )pruimen, chocolade. Tertiaire aroma's.
  • Stevige rode wijn. Mooie, evenwichtige structuur,complex. Nog duidelijk veel tannine aanwezig.
  • Lange afdronk. Noteer het is wenselijk deze wijn enige tijd vooraf te karaferen.
  • Veel bewaarpotentieel.

Te serveren bij wild zowel bij ree of bij everzwijn.

Verslaggevers : Geert De Muynck & Stefan Van Robays

WijnGem.Max.
Liliac Sauvignon Blanc 201713.1314.50
Crama Girboiu Tectonic Sarba 201712.7114.00
1000 de Chipuri Alb Tamaioasa Romaneasca 201713.1213.75
Budureasca Premium Fumé 201714.3515.50
Purcari freedom Blend 201614.1515.00
Metamorfosis Cantus primus 201614.5515.50
Recas cuvee Uberland 201515.0016.00
1000 de Chipuri Cantea 201114.7616.00
, , , , , , , , , ,

vrijdag 16 november 2018

Domaine La Gontarde

Het wijndomein La Gontarde uit Visan (Enclave des Papes-Vaucluse) was reeds bij ons te gast op 17 oktober 2014. Met Mieke Willaert en Geert Claeys werd toen de afspraak gemaakt om een nieuwe degustatie te organiseren met de aangekochte wijnen. Vandaag komen er ook enkele recentere witte wijnen en een rosé aan bod.

Het domein La Gontarde is gelegen in Visan, Côtes Du Rhône Méridionales (zuidelijke Rhône) en tevens A.O.C Côtes du Rhône Villages. Als teken van erkenning van hun specificiteit, mogen 18 namen van gemeenten prijken op het etiket, waaronder de gemeente Visan. De zuidelijke Côtes du Rhône, trouwens de Provence ondervinden het mediterraan klimaat, kalkgronden en mistral.

Algemeen is de bodemgesteldheid in Visan rode mergel met keien. Domaine La Gontarde is 50 hectare groot waarvan 17 ha wijngaarden met stokken tussen de 40 en 65 jaar oud. Negen wijngaarden met een 200-tal meter hoogteverschil en elk met een eigen terroir zorgen voor een boeiende verscheidenheid.

Mieke en Geert zijn zeer ambitieus en willen zo natuurlijk mogelijk vinifiëren en wijnen van topkwaliteit maken. De druiven worden handmatig geplukt en begint ‘s morgens vroeg, de druiven worden in kleine kistjes  vervoerd om oxidatie tijdens het transport te beperken. Er volgt nog een manuele triage. Alle groene en rotte druiven worden verwijderd.

Assortiment van druivenrassen :

  • Witte wijnen : Grenache Blanc en Ugni-Blanc
  • Rosé wijnen : Syrah en Grenache Noir
  • Rode wijnen : Grenache, Syrah, Mourvèdre

 

Geproefd

1. Domaine La Gontarde – Charme Blanc 2013

Vinificatie:

Opvoeding in oude eiken vaten gedurende 6 maanden. Alcohol °14.

Samenstelling: 60% Grenache Blanc en 40% Ugni-Blanc veilles vignes (ouder dan 60 jaar)

Terroir: argilo-calcaire bodem met veel keien

Proefnotities

Wij ontdekken een intens oud-goudgele, mooi tranende cuvée met een fijn waterrandje. Rijk parfum van onder andere tropisch fruit, mango, rijpe ananas, lychee ook rijpe abrikoos, appel, meloen en vleugje anijs, aromatisch zoals sherry. Strak droog in de smaakstart met lichte zuren, exotisch fruit, abrikoos. Amandelbittertje in de halflange afdronk.

Foodpairing: aperitief, salade Niçoise

2. Domaine La Gontarde – Don Juan Rosé 2014

Vinificatie:

Maceration saignée gedurende 23 uur voor de Syrah, directe persing Grenache Noir. Alcohol °14.

Samenstelling: 2/3 Syrah en 1/3 Grenache Noir

Proefnotities

Diep zalmroze kleur, met klein waterrandje. Heerlijk opstuivende aroma’s met kers, aardbei, framboos, vegetale toetsen en snoepjes. Complex, vol, krachtig en evenwichtig in de mond, droog mineraal met aardbei en framboos. Mineraal in de halflange afdronk.

Foodpairing: gemengde salades, kipfilet, paëlla, tagine, charcuterie

3. Domaine La Gontarde Oxygéne Blanc 2015

Vinificatie:

Deze wijn is gemaakt volgens de oude stijl van de witte Châteauneuf du Pape, in oude versleten vaten. Alcohol °13,5.

Samenstelling: 60% Grenache Blanc, 40% Ugni-Blanc

Proefnotities

In het glas ontdekken wij een donker oud-geel tot lichtjes amber kleur, helder en dikke tranen. Rijp parfum met sherrytoetsen en een cognac neusje, gekonfijte abrikoos, acacia, nootjes. Daarna in de mond body, evenwichtig en strak droog. De fijne zuren dragen een aangename perzik en abrikoos smaak. Aromatische lange afdronk. Kan gastronomisch wel wat aan.

Foodpairing: vongolé, kokkels, uitgebreid assortiment kazen

4. Domaine La Gontarde cuvée 007 2013

Vergelijking van degustatietemperatuur met dezelfde wijn 5

Koeler geserveerd

Vinificatie:

Druiven van vielles vignes +60 jaar.

Samenstelling: 60% grenache, 25% Syrah, 15% Mourvèdre

Proefnotities

Robijnrood met een waterrandje, lichte evolutie en energiek tranend. Gesloten in de neus (door koeling) maar toch al eerst de specerijen met witte peper in de hoofdrol, zwart fruit met bessen. Aanvankelijk in de smaak terug de witte peper maar ook fruitsappigheid en tannines. Eerder wat  kort in de afdronk.

Foodpairing: makreel, rouget, roodbaars

5. Domaine La Gontarde cuvée 007 2013

Normale degustatietemperatuur (aan te raden 4 uur vooraf karaferen)

Proefnotities

Onmiddellijk een meer geschakeerd boeket dan de koudere versie, met eerst specerijen, witte peper, rijpe rode kersen, drop, kruidigheid. Mooie smaakvulling met onderbouwde tannines, rijpe aalbessen. Witte peperfinale van 4 seconden

Foodpairing: coq au vin, gebraden of gegrild rood vlees

6. Domaine La Gontarde Enfant Terrible Elle 2011

Terroirvergelijking met wijn 7

Samenstelling: 100% Grenache. Alcohol 14°.

Terroir :  Terroir Rivière (river gallets)

We proeven wijn 6 en 7 met een verschillend terroir naast elkaar en noteren onze impressies.

Proefnotities

Pure Grenache die intens kersenrood glanst met een minimale evolutie in de rand. Warm geurenpakket met zoethout, gestoofd rijp zwart fruit, pruimen, vijgen. In de smaak elegant en evenwicht tussen de zuren en tannines, zwart fruit, kruiden zoals tijm. Warme afdronk. Deze wijn is op dronk.

Foodpairing: rood vlees

7. Domaine La Gontarde Enfant Terrible Lui 2011

Terroirvergelijking met wijn 6

Samenstelling: 100% Grenache. Alcohol 14°.

Terroir :  Terroir Montagne (hoger gelegen perceel)

Proefnotities

Pure Grenache die helder en intenser kersenrood is dan de vorige wijn en olievet. Complexer geurendoosje met compote van rood en zwart fruit, kruidigheid met laurier, licht animale geuren. De wijn komt iets minder ‘warm’ over dan wijn 6. In de mond fijn, en een suave textuur met aalbessen en kersen, fondant, meer tannines. Elegantie in de minerale en zwarte chocolade finale.

Foodpairing: wildragout

8. Domaine La Gontarde Essentiel 2010

Terroirvergelijking met wijn 9

Terroir : argilo-calcaire bodem met veel keien van de lager gelegen percelen

Vinificatie: 12 maanden rijping op eiken vaten

Samenstelling: 80% Grenache, 15% Syrah, 5% Mourvèdre. Alcohol 14%.

We proeven wijn 8 en 9 naast elkaar: met een verschillend terroir, wat nuance in de samenstelling en hetzelfde alcoholpercentage en jaar.

Proefnotities  

Volle intense robijnrode kleur met wat geëvolueerde look, waterrandje en tranen. Kruidige en alcoholrijke geurstart met rode en zwarte bessen, bramen, kruidenmengeling van laurier en garrigue, pels, vleugje chocolade. Vol en stevig qua smaak met een fruitkorf boordevol rood fruit, zure kersen, zachte tannines. Kruidig staartje in de zeer lange afdronk. Het is ‘essentieel’ dit raspaardje te karaferen, kan als ‘gezelligheidswijn’, maar ook te genieten als maaltijdwijn.

Foodpairing: stoofpotje van everzwijn, cote a l’os

9. Domaine La Gontarde Grand Amour 2010

Terroirvergelijking met wijn 8

Terroir : argilo-calcaire bodem met veel keien van de hoger gelegen percelen

Vinificatie: 12 maanden rijping op eiken vaten

Samenstelling: 65% Grenache, 20% Syrah, 15% Mourvèdre. Alcohol 14%.

We proeven wijn 8 en 9 naast elkaar: met een verschillend terroir, wat nuance in de samenstelling en hetzelfde alcoholpercentage en jaar.

Proefnotities  

Wat dieper ingekleurde robijnrode wijn en duidelijk minder evolutie dan wijn 8. Eerder wat meer gesloten en wat minder alcohol in de neus, maar na walsen een aromatische fruitexplosie van donker en rood fruit, cassis. Vooral de smaak is pico bello met een sappige aanzet, mineraliteit, witte peper, rode en zwarte woudvruchten, jammy. Lichte leder finale die aangenaam en lang is. Deze Grand Amour is echt ‘charmant’ en ‘verleidelijk’ lekker.

Foodpairing: hertekalf harlekijn, eendeborstfilet

10. Domaine La Gontarde Femme Fatale 2011

Terroir : lager gelegen perceel

Vinificatie: 15 maanden gelagerd op eiken vaten. Alcohol 14%.

Samenstelling: 60% Grenache,320% Syrah, 10% Mourvèdre.

Proefnotities  

Mooi diepvolle robijnrode kleur met oliedikke tranen en een beetje inktallures en nog verrassend vif van kleur. Rijp zwart en rood fruit (bramen, aardbeien) domineren het parfum, naast vijgencompote, wolkje zoethout, humus, garrigue. Opnieuw aangenaam palet van lagen lekker rijp woudfruit in de mond, complexe wijn, rond, vol met zijdezachte tannines. Voorzien van een elegante fraîcheur gaat deze zwoele ‘femme fatale’ over in een lange, lange finale misschien op zoek naar de laatste te proeven wijn Grand Seigneur of is deze deze cuvée een vloeibare hommage?

Deze expressieve wijn overkast sommige veel duurdere Châteuneuf du Pape’s!

Foodpairing: deze wijn zal zijn mannetje staan bij een gegrild stuk rood vlees of een pittige stoofschotel

11. Domaine La Gontarde Grand Seigneur 2011

Terroir : hoger gelegen perceel

Vinificatie: 15 maanden gelagerd op eiken vaten. Alcohol 14%.

We proeven wijn 10 en 11 naast elkaar: met een verschillend terroir, verschillende samenstelling en hetzelfde alcoholpercentage en jaar.

Samenstelling: 50% Grenache en 50% Syrah.

Proefnotities  

Deze fifty-fifty mengeling van Grenache en Syrah heeft een dieprobijnrode kleur met toch wat meer evolutie in de kleurkern dan wijn 10 en zeer brede tranen. Mooi aromatheater met rijpe bessen, blauwe bessen, rood fruit, florale toetsen van pioenroos en viooltjes, wilde kruiden en jeneverbes, laurier, tertiaire aroma’s met wild, leder en wat stal. In de mond eerst wat chocolade maar breed, rond en vol, een krachtige wijn met terug hommage aan lekker fruit, mondvullend en impressies van kruiden, meer tannines dan wijn 10, meer grandeur nog. Superlange afdronk met kelderpotentieel.

Deze Grand Seigneur is vakwerk, een sensatie, een ‘heer van stand’ voor de echte wijnliefhebber!

Foodpairing: stukje pelswild

Verslaggever: Rik Debal & Geert De Muynck

WijnGem.Max.
Charme blanc 201312.4213.50
Rosé 201412.7013.50
Oxygène wit 201513.9214.50
Cuvée 007 201313.7514.50
Enfant Terrible Elle rood 201114.3015.50
Enfant Terrible Lui rood 201114.9015.00
Essentiel rood 201015.1615.50
Grand Amour rood 201015.8316.00
Femme Fatale rood 201116.0016.50
Grand Seigneur rood 201116.5017.50
, , , , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 19 oktober 2018

Cahors

Deze streek in het zuidwesten meer bepaald in de Midi-Pyrénées in het departement Lot (Quercy) , ongeveer 200 Km ten oosten van Bordeaux. Ze kreeg in 1971 haar status van AOP (enkel voor rode wijn). Momenteel teelt men er ongeveer 4500 ha wijngaarden, waarvan 3500 AOC Cahors en 1000 IGP Côtes du Lot. Om te oogsten dient men te wachten op de decretale bepaling vanwege de Prefectuur zo niet mag de wijn niet gelabeld worden als AOC Cahors. Totale productie 20 miljoen flessen.

De wijngaarden van Cahors zijn één van de oudste wijngaarden van Frankrijk. De beplanting van de wijnstokken dateert van het Gallo-Romeinse tijdperk. Eén van de eerste verwijzingen naar wijn uit Cahors staat te lezen in een officieel document uit de 7de eeuw waarin de bisschop van Verdun zijn collega uit Cahors dankt voor tien vaten wijn die hem geschonken werden. In de 13e eeuw werden de wijnen uit Cahors zelfs op de Londense markt genoteerd. De vorst van 1956 zorgde ervoor dat de Cahors wijnen een nieuwe klap kregen. Praktisch de gehele oppervlakte werd vernietigd door de strenge vorst. Op aandrang van de coöperatie werden de vernietigde wijngaarden op grote schaal nieuw beplant met de Auxerrois. De Auxerrois is de belangrijkste druivensoort van de Cahors. Deze duivensoort is beter gekend onder de naam Malbec. Ter plaatse wordt ze ook wel de Cot genoemd. In de cépage van de Cahors-wijn moet minstens 70 % Auxerrois gebruikt worden. De cépage kan voor de rest bestaan uit Merlot (maximum 20 %), Tannat (ten hoogste 20 %) en Jurançon Noir (maximum 10 %). De cot zou genetisch voortkomen uit de Madeleine noir de Charente en de prunelard.

De kleur is donkerrood, bijna zwart. De wijnen stonden dan ook lang bekend als 'Black wine'. De typische aroma's van de Cahors zijn die van rood en zwart fruit (vooral cassis en zwarte kersen), bloedsinaasappel, zoethout, anijs, kaneel, cacao, Chinese inkt; leder; hout en truffel

Een krachtige smaak met een grote concentratie; zware tannines en voldoende zuren. Deze typische karaktertrek is geschiedkundig te verklaren: vroeger diende deze wijn vaak als verbeterwijn voor minder goede Bordeaux.

Chateau Nozières uit Vire-sur-Lot

Het domein bevindt zich in Vire-sur-Lot, in het hart van de AOP Cahors. Het huis werd opgericht in 1955 door Pierre en Paulette Maradenne die starten met een bedrijf met verschillende teelten. Naast een 10-tal hectaren wijngaarden teelten ze ook lavendel, granen en runderen.  Net gestart kwam de grote vorst van 1956 en werden de wijngaarden bijna helemaal verwoest. De eerste flessen van de eigen wijn werden gebotteld in 1970. Sinds 2006 is het Olivier Guitard die het domein runt samen met zijn ouders Claude en Pierrette. Het is dan ook Claude Guitard die persoonlijk de proeverij komt begeleiden in de Roeselaarse wijngilde. Tegen woordig is 70 % van de verkoop particulier, 15 % voor export en nog eens 15% aan lokale cavisten en restaurants.

Het domein bestaat vandaag uit 55 Ha verdeeld over de zonovergoten terassen van de gemeente Vire-sur-Lot, welke tot de beste terroirs van de Cahors behoren. Op een mozaïek van percelen telen ze de voorouderlijke en kenmerkende druivensoort van de Cahors: Malbec , nog steeds Côt of Auxerrois genaamd, die de typische kenmerken van de wijnen uit Cahors geeft

De familie Maradenne-Guitard biedt u wijnen aan die gemaakt zijn door ambachtslieden, geproduceerd met de grootste zorg, van de teelt van de wijnstok tot de verpakking, inclusief de vinificatie en rijping van de wijnen. Hier worden alle stappen die leiden naar de uitwerking van de wijn uitgevoerd door het team van Château Nozières.

Geproefd

  1. Le Clin d’Oeil Blanc sec 2017 IGP Côtes du Lot

    Normaal een assemblage  van 50 % Sauvignon and 50 % Chardonnay. In 2017 omwille van het bijzonder warme jaar wat meer Sauvinon Blanc.  opbrengst 50 HL/Ha, Argilo-sableux, deuxièmes terrasses de la vallée du Lot, manuele oogst.  Opvoeding  6 maanden  sur lie. Alcohol °12.

    Helder licht strogele schitterende wijn. In de neus ruiken we appel, acacia, bloemen, citrus, perzik en mandarijntjes. In de mond hebben we een frisse aanzet, mooi volume, aangenaam, met terug bloemen, appeltjes en zachte citrustoetsen. Een niet al te lange afdronk van een 4-tal seconden, maar een lekkere terraswijn.
     

  2. Le Gravis Rosé sec Malbec 2017  IGP Côtes du Lot

    Assemblage van Malbec, Cabernet-franc, Cabernet-sauvignon, opbrengst 70 HL/Ha, machinale pluk met manuele triage achteraf. Het is een rosé de saignée, gevinifieerd tussen 18 en 24 graden. 2017 was echter een moeilijk jaar daarom is de rosé gemaakt van 90 % perswijn en slechts van 10 % saigneé (lekwijn na 6 uur inweking). Alcohol °12.

    Een helder zalmrose wijn. In de neus eerst wat gesloten, maar dan framboos, bosaardbeien, violet, citrus, zure snoepjes. In de mond een zeer sappige aanzet, lichtzuur, met aroma’s van aardbei, pompelmoes maar ook een duidelijk bittertje in de niet zo lange afdronk (4 sec). Dit is een zomerse roséwijn.
     

  3. Le Château Nozières Tradition 2016  AOC Cahors

    Assemblage van 85% Malbec aangevuld met 15% Merlot. Manueel ontbladeren maar machinale pluk met manuele triage achteraf. Opbrengst tot 50 HL/Ha. Traditionele vinificatie in inox cuves met een cuvaison van 2 weken. Alcohol °14. 2016 was een warm jaar.

    Intens donker kersrode wijn met een waterrandje en paarse toetsen in de rand en duidelijke tranen. In de neus ruiken we pruim, geconfijt fruit een beetje rokerigheid na het walsen waarna ook Tabac, zoethout en wat kruidigheid zoals peper en nootmuskaat naar boven komen.

    In de mond proeven we een mix van rood en zwart fruit, ook pruimen met matig zachte tannine structuur een redelijk krachtige  maar sappige wijn  met een duidelijk bittertje. Middellange afdronk van zo’n 6 seconden. Duidelijk rijper (overrijp ?) fruit. Deze wijn vraag een stevig stoofpotje of eventueel konijn met pruimen.
     

  4. Le Chateau Nozières Tradition 2015  AOC Cahors

    Assemblage van 85% Malbec aangevuld met 15% Merlot. Alcohol °14.
    Intens donker robijnrode wijn met een waterrandje en dikke gekleurde tranen. In de neus vnl. veel zwart fruit, cassis, bramen, framboos, peper en vleugje humus. In de mond proeven we een sappig vlezige wijn met toch wel duidelijke plakkende tannine en mineraliteit. Veel minder rijp dan de 2016, wel veel sappiger en afdronk van 7 seconden. Bewaarpotentieel. Een mooie grillwijn of ook bij rood wild zeker te genieten.
     

  5. L’Ambroise de L’her 2016  AOC Cahors

    Assemblage van 90% Malbec aangevuld met 10% Merlot. Wijn afkomstig van geselecteerde percelen van meer dan 30 jaar oud. Opbrengst tot 40 HL/Ha. 2 a 3 weken cuvaison en opvoeding in eiken barriques van 1e en 2e wijn gedurende 12 maand. Alcohol °14,5.

    Intens robijnrode wijn met een duidelijke waterrand en gekleurde tranen. In de neus veel zwart fruit (cassis, bramen), ook een mooie kruidigheid wat aardse toetsen, ook rode bessen wat potloodslijpsel en toast. In de mond een sappige wijn met veel zwart fruit met een krachtige structuur en ook duidelijke toetsen van Tabac. Niet storende maar presente tannines. Volle en warme wijn met een lange afdronk die een goed stuk rood vlees en rood wild kan vergezellen.
     

  6. La cuvée Signature 2015  AOC Cahors

    Wijn gemaakt van 100% Malbec, druiven afkomstig van percelen aangeplant rond 1970. Opbrengst 30 HL/Ha en opvoeding van 18 maanden op 100% nieuwe eiken vaten. Alcohol °13,5.

    Intens diepgekleurde robijnrode wijn met een duidelijke waterrand. In de neus complex, zeer veel stevig en kruidig zwart fruit (cassis, bramen) ook een duidelijke pepertoets en na het walsen ook veel vanille, wat ceder en kreupelhout. In de mond komt het zwarte fruit terug naar boven, we proeven een sappige vlezige wijn met ook wel wat rood fruit (bessen) en een duidelijk bittertje in de afdronk. De tannine is nog niet 100% versmolten in deze wijn die een middellange afdronk heeft. Kan bij een stoofpotje van wild en côte à l’os.
     

  7. La cuvée l’elégance 2015 AOC Cahors

    Wijn gemaakt van 100% Malbec, druiven afkomstig van geselecteerd perceel met 40 jaar of oudere druiven. Opvoeding van 18 maand op nieuw Franse eiken houten vaten. Alcohol °14.

    Intens robijnrode wijn, briljant tranend. In de neus zwart fruit, vanille, leder, Tabac maar ook een mooie zachte kruidigheid zoals tijm en oregano, cederhout en morieltjes (girotte). In de mond een mollige aanzet met terug veel zwart fruit zeer evenwichtig en intens, mondvullend  en sappig. Ook nog aroma’s van zwarte fondant chocolade. Afdronk van 8 a 10 seconden. Probeer eens een stukje filet van ree met een donkere wildsaus.
     

  8. La cuvée l’élégance 2005  AOC Cahors

    Terug een 100 procent Malbec cuvée. Alcohol °13,5.

    Intens granaatrode wijn met duidelijk oranje rand (evolutie) en hoge tranenintensiteit. In de neus een zachte mengeling van rood en zwart fruit, zoethout, chocolade, Tabac en vanille, en impressies van truffel, tabaksbladeren en humus. Ook zeer typische zacht kruidigheid van speculooskruiden. In de mond meer zwart fruit, drop, cassis, zwarte chocolade, sappige lekker wijn, versmolten tannine met een afdronk van een goede 10 seconden. Bijzonder lekker en nu op dronk. Heel mooie wijn en te serveren bij een hazenpeper.

Verslaggevers,
Rik Debal, Geert De Muynck, Stefan Van Robays

 

WijnGem.Max.
Le Clin d’Oeil Blanc sec 2017 IGP Côtes du Lot13.0014.00
Le Gravis Rosé sec Malbec 2017 IGP Côtes du Lot12.5014.00
Le Château Nozières Tradition 2016 AOC Cahors13.0014.50
Le Chäteau Nozières Tradition 2015 AOC Cahors13.7515.00
L’Ambroise de l’Her 2015 AOC Cahors15.0015.50
La cuvée Signature 2015 AOC Cahors14.5016.00
La cuvée l’elégance 2015 AOC Cahors15.5016.50
La cuvée l’élégance 2005 AOC Cahors16.5017.50
, , , , , , , , , , , , ,

vrijdag 21 september 2018

Franciacorta

 

Franciacorta is gelegen in de provincie Brescia in Italië.  Franciacorta is afgeleid van ‘curte franca’ een gebeid onder de bescherming van de Benedictijnen dat was vrijgesteld van belastingen.

Het statuut van DOCG hebben ze sinds 1995. Franciacorta DOCG is een schuimwijn die gemaakt moet worden volgens de Méthode Traditionelle. Er bestaat ook een Rosato, een Millesimato en een Riserva. Een Franciacorta DOCG Satèn wordt enkel van witte druiven gemaakt.Pinot Blanc mag tot maximum 50% aanwezig zijn. Belangrijkste druiven zijn de Chardonnay en/of de Pinot Nero. Deze moeten voor minstens 50% aanwezig zijn. Er mag bij aangevuld worden met de Pinot Bianco.

Voor de Franciacorta Rosato moet de Pinot Nero voor minimum 25% aanwezig zijn.

Verplichte rijping van minstens 18 maanden sur lat en tot minstens 25 maanden vooraleer de fles in commercialisatie mag.

Rosato en Satèn: verplichte rijping van minstens 24 maanden op de droesem en tot minstens 31 maanden vooraleer de fles in commercialisatie mag.

Millesimato: verplichte rijping van minstens 30 maanden op de droesem en tot minstens 37 maanden vooraleer de fles in commercialisatie mag.

Riserva: verplichte rijping van minstens 60 maanden op de droesem en tot minstens 67  maanden vooraleer de fles in commercialisatie mag.

Type Franciacorta: Undosed, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec of Dry en Demi Sec.

  • Undosed: tot max 3 gram/liter natuurlijk restsuiker.
  • Extra Brut: tot max 6 gram/liter suiker.
  • Brut: tot max 15 gram/liter suiker.
  • Extra Dry: van 12 tot 20 gram/liter suiker.
  • Sec: van 17 tot 35 gram/liter suiker.
  • Demi Sec: van 33 tot 50 gram/liter suiker.

De wijnen die we proeven komen van het huis: www.bosiofranchiacorta.it

Domein Bosio is gelegen in Lombardia meer bepaald nabij de stad Brescia .Het domein is gestart in 1990 en produceert 100.000 flessen.  Rendement 37,5 hl/ha. Het domein bezit 20 ha waarvan 2 ha voor stille wijnen en 18 ha voor mousserende wijnen : 14 ha chardonnay en 4 ha pinot nero. Franciacorta werd DOCG in 1995. Het klimaat is relatief mild en er zijn grote verschillen tussen dag -en nachttemperatuur. De bodem betaat vooral uit kalk afkomstig van gletsjers. De druivenrassen zijn voor wit : chardonnay, pinot bianco en erbamat en voor rood : cabernet sauvignon, cabernet franc,pinot nero maar ook merlot, barbera en carmenère. De wijnen worden gemaakt volgens de metodo classico waarbij de franciacortawijnen minstens 18 maanden flesrijping ondergaan. De stille wijnen komen op de markt als DOC Curtefranca.

Geproefd

Franciacorta Brut D.O.C.G. oogstjaar 2014 – Non millesimato

Druiven:  90% Chardonnay en  10% Pinot Nero

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 24 tot 30 maanden. Restsuiker 7-12 gram per liter. Alcohol °13.

Degustatiecommentaar

Helder strogele kleur met wat groene schijn en fijne belletjes. In de neus bloemetjes, wat gist, citrus, limoen en pompelmoes. In de mond zacht, fris en minerale toets met opnieuw citrusvruchten. Afdronk is matig lang.

Serveren bij

  • Aperitief en tapa’s
  • Wit vlees, pasta gerechten

Franciacorta Satèn D.O.C.G. oogstjaar 2014 – Non millesimato

Druiven:  100% Chardonnay

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden, 30% krijgt een rijping op Franse eiken vaten waarvan 30% van dit volume gerijpt wordt op nieuwe Franse vaten. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ na assemblage en dit gedurende 24 maanden. Restsuiker 6 gram per liter. Alcohol °12.5.

Deze satèn is een mousseux wijn, geeft een lagere druk van slechts 4 bar.

Degustatiecommentaar

Licht goudgele kleur met een mooie blanke mousse en mooi parelend. Florale witte bloemetjes aromastart met verder appel, witte perzik, wat patisseriegeuren en een vleugje vanille.  In de mond zacht, aangenaam sappig, zeker ook pompelmoes. Afdronk van een 5 sec.

Serveren bij

  • Aperitief
  • Gebakken vis

Franciacorta Nature D.O.C.G. Millesimato 2013

Druiven: 70% Chardonnay, 30% Pinot Nero

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 42 maanden. Restsuiker 0 gram per liter. Alcohol °12.5.

Degustatiecommentaar

Deze originele, ongedoseerde Brut, dus nul gram suiker per liter en daarbij een Millesimato is een pure Franciacorta  voor de liefhebbers.

In ons glas belandt een bleekgouden Franciacorta met verfijnde belletjesstroom. Wat gist en brioche, citrus, agrumes, witte perzik en subtiel ook kruiden aan de neus. Delicaat in de mond, fris, pittige zuurtjes en minder vettig. Afdronk is iets korter met licht bittertje.

Serveren bij

  • Wit vlees zoals kalfsvlees en gevogelte
  • Aperitief met begeleidende hapjes

Franciacorta Rosé D.O.C.G. Millesimato 2013

Druiven: 80% Pinot Nero en 20% Chardonnay

Productie: maceratie van 24-36 uren, zachte persing  met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 36 maanden. Restsuiker 0 gram per liter. Alcohol °12.5.

Degustatiecommentaar

Gedomineerd door 80% Pinot Nero is deze Franciacorta zalmroze en helder met een zachte pareling en aanwezige mousse. Er volgt een parfum van bosaardbeien, frambozen, kleine besjes, limoenfris.

Fruitgedreven en fris in de mond, onder meer coulis van frambozen en aardbeien. Levendig en mineraal naar de finale toe met een afdronk van 7 sec.

Serveren bij

  • Aperitief
  • Schaaldieren
  • Dessert met fruit

Franciacorta Extra Brut Boshedòr D.O.C.G. Millesimato 2012

Druiven: 50% Chardonnay en 50% Pinot Nero

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 50 maanden. Restsuiker 2 gram per liter. Alcohol °12.5.

Degustatiecommentaar

Helder licht bleekgele kleur met opschuimende mousse en lichte persistente pareling.  Wat gesloten neus die wat tijd nodig heeft om te openen, met daarna vleugje gist, kruiden, limoengras en citrus, geroosterd brood. Aparte delicate smaak, levendig, mineraal, zure granny smith en citrus.  Matige afdronk en pittige aciditeit.

Serveren bij

  • Aperitief
  • Schelp- en schaaldieren
  • Geroosterde vis
  • Kalfsgebraad

Franciacorta Non Dosé Riserva ‘Girolamo Bosio’ D.O.C.G. Millesimato 2011

Druiven: 70% Pinot Nero en 30% Chardonnay

Productie: zachte persing met gisting in tanks van roestvrij staal bij een temperatuur van 15°C. Rijping gedurende 6-7 maanden. Van de Chardonnay wordt 30%gerijpt in oude vaten. Tweede gisting op fles ‘sur lattes’ en dit voor 72 maanden. Restsuiker 0 gram per liter. Alcohol °12.5.

Degustatiecommentaar

De kleur is mooi strogeel met rijke fijne pareling die snel de hoogte ingaat en daar een mooi kroontje vormt. Een complexe neus met pompelmoes, citruszeste, specerijtoetsen, zure appel, rijp fruit, geroosterde amandelnoten en zeker houttoets. De smaak is vettig en stevig met dezelfde aromatische kenmerken als de neus en verder ook nootjes en rijpe appel. Lange royale afdronk met een bittertje. Een prestige wijn voor de getrainde Franciacorta fans. Tevens de duurste cuvée uit de reeks.

Serveren bij

Deze goed gestructureerde Franciacorta vraagt om een doortastende keuken.

  • Aperitief met begeleidende hapjes
  • Schelp- en schaaldieren maar vooral kreeft en kort gebakken langoustines
  • Betere vissoorten

Curtefranca Rosso D.O.C. 2015

Druiven: 50% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon, 10% Barbera

Productie: maceratie van 10-12 dagen, rijping gedurende 8-10 maanden in roestvrije stalen tanks, 20-30% wordt opgevoed in houten vaten. Alcohol °14.

Degustatiecommentaar

Robijnrode kleurspiegel met een paars randje en beetje evolutie. Hoge fruitfactor in de neus met rood fruit, kersen, mon cherie, zwarte bramen, kruiden en toast. Ook een duidelijke rokerig aroma (smoky). Indrukken die ook overvloeien in de smaak met matige tannines, fruit en pruimen.  Finale met ook wat ceder.

Serveren bij

  • Ravioli
  • Vleesgerechten

Curtefranca Rosso Zenighe D.O.C. 2015

Druiven: 40% Merlot, 50% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc

Productie: Maceratie en fermentatie in inox tanks gedurende 20-30 dagen. Rijping in nieuwe Franse eiken vaten gedurende 18 maanden en daarna nog 6 maanden kelderrust na de botteling.

Alcohol °14.5.

Degustatiecommentaar

Intens robijnrode kleur met brede tranen.  Rijk geschakeerd boeket met rood fruit, kruiden, leder. We proeven een evenwichtige wijn met een goede balans alcohol-zuren-tannines, impressies van cassis, groseilles. Mooie lange finish met ceder en nobele tannines. Een maaltijdwijn.

Wijn met bewaarpotentieel en misschien toch beter karaferen om de aroma’s een zetje te geven.

Serveren bij

  • Rood gebakken of gegrild vlees
  • Wild en dan voornamelijk reefilet met herfstgarnituur

Verslaggevers
Rik Debal, Geert De Muynck, Stefan Van Robays

WijnGem.Max.
Franciacorta Brut DOCG 2014 Non millesimato13.3514.00
Franciacorta Satèn DOCG 2014 - Non millesimato13.2814.00
Franciacorta Nature 2013 - Millesimato14.5715.00
Franciacorta Rosé 2013 - Millesimato13.7115.00
Franciacorta Extra Brut Boshedor 2012 - Millesimato14.7815.50
Franciacorta Non Dosé Riserva "Girolamo Bosio" 2011 - Millesimato15.5017.00
Curtefranca Rosso 2015 - DOC13.8515.50
Curtefranca Rosso zenighe 2015 - DOC15.3516.50
, , , , , , , , , ,