Druivenpluk 2009

Een team van Commanderij De Mandel was uitgenodigd om de druivenpluk 2009 bij te wonen bij Champagne Jean Marie Goulard in Prouilly en bij Champagne René Beaudouin in Nogent L'Abbesse.

Prouilly, een dorp op een vijftiental kilometer van Reims gelegen in het westen, is een zone waar Pinot noir en Pinot meunier het meest zijn aangeplant. Er zijn wat Chardonnay velden maar hier gedijt vooral Pinot noir en Pinot meunier.
Wij stelden vast dat dit jaar een overvloed aan prachtige rijpe druiven geoogst wordt. Een oogst met een natuurlijk suikergehalte dat minstens 9,5 tot 11,3 oechsle haalt. Bijzonder sterk en als wijnliefhebber denkt je aan een jaar dat quasi zeker met de absolute top flirt.
Wijnbouwer Jean Marie Goulard heeft zijn eigen perscenter en fungeert met een twintigtal plukkers. Jean Marie en Martine behandelen de volle oogst zelf en worden bijgestaan door hun zoon afgestudeerd Oenoloog.

In Nogent L’Abbesse gelegen op 5 km in het oosten van Reims organiseren de wijnbouwers de pluk en voeren de meesten de druiven naar de coöperatieve van Nogent L’Abbesse. Een bijzondere coöp., de modernste en grootste van Champagne. Alles gebeurt er vanaf het wegen automatisch. Hygiënisch in de perfectie en ook dit jaar heeft de oogst volle rijpheid. René Beaudouin vertelde de groep meegereisde wijnliefhebbers dat de oogst bij hem tussen de 10 en 11,3 oechsle aan natuurlijke suiker heeft. Uitzonderlijke noteringen voor deze zone waar de Chardonnay het grootste percentage van de aanplanting is. Chardonnay op krijtgrond, een uitzonderlijke combinatie die het beste resultaat levert.
René wilde zich niet uitspreken of 2009 een Millésime jaar wordt, voorzichtig gaf hij te kennen dat er zeker voldoende suikergehalte in de oogst zit, maar hij wacht liever af totdat hij het resultaat over de zuurtegraad kent, de frischeur. Beiden moeten in voldoende grootte aanwezig zijn om een goede mooie Millésime champagne te kunnen maken. Conditio sine qua non…

Alvast veel wijngenot met een aantrekkelijke oogst die spijtig beperkt wordt tot 9700 kg druiven plukken per hectare. De reële opbrengst per hectare ligt ver boven de 15000 kg. De beperking is vooropgesteld door de grote bekende producenten om de prijs per fles stabiel te behouden, wat jammer is voor de consument.