Gezel, meester wijnproever en grootmeester wijnproever

De Mandel geeft aan personen met passie voor wijn een ontmoetings- en belevingsplaats.
Kennis is ondergeschikt. We zijn geen wijnschool. Maar mensen met een gemeenschappelijke passie willen toch meer zijn dan een groepje dat samen lekkere wijntjes drinkt: over onze passie willen we ook met elkaar op een verstaanbare manier kunnen communiceren. Dat vraagt wel een typisch taalgebruik gebaseerd op gedeelde kennis.

Op onze internetsite vind je informatie over het proeven en het scoren. Daarin staan veel begrippen die door het proeven in groep voor elk individueel gildelid mettertijd een invulling krijgen waardoor een gesprek over een wijn rijker wordt dan de appreciatie ‘slecht, dit is niet mijn ding‘ of ‘goed, dit lust ik wel’.
Gaandeweg voel je jezelf misschien meer deel uitmaken van de hechte kring die de gilde kan betekenen.

De gilde heeft trouwens ook een ledenritueel: naar aanleiding van het stijlvol jaarlijks kapittelbanket vindt de ‘intronisatie’ plaats.
Leden die zich in de kring thuis voelen kunnen zichzelf tijdens die intronisatie bevestigen als gildelid door zichzelf een ‘graad’ aan te meten en bij speciale gelegenheden hun ereteken van de gilde te dragen.
De leden van de vereniging kunnen onder bepaalde voorwaarden volgende graden behalen:

  • Gezel-wijnproever
  • Meester-wijnproever
  • Grootmeester-wijnproever

De intronisatie in de graad van Gezel-wijnproever komt toe aan de leden die:

  • minstens twee volledige gildejaren lid geweest zijn;
  • tijdens minstens twee gildejaren minstens vijftig percent van de proefavonden in de eigen commanderij bijgewoond hebben;
  • de graad wensen te bekomen.

De graad van Meester-wijnproever komt toe aan de leden die:

  • tijdens het laatste gildejaar minstens vijftig percent proefavonden in de eigen commanderij bijgewoond hebben;
  • geslaagd zijn in de proef voor Meester-wijnproever;
  • als Gezel-wijnproever geïntroniseerd zijn.

De graad van Grootmeester-wijnproever komt toe aan de leden die:

  • geslaagd zijn in de proef voor Grootmeester-wijnproever, ten vroegste in het gildejaar dat volgt op hun intronisatie in de graad van Meester-wijnproever;
  • tijdens het laatste gildejaar vijftig percent proefavonden in de eigen commanderij bijgewoond hebben.

Om ‘gezel’ te worden hoef je dus bij het begin van het derde jaar alleen je kandidatuur te stellen, het ereteken aan te schaffen en je te laten introniseren.
De graad van meester en grootmeester is te bereiken door deel te nemen aan de jaarlijkse nationale proeven in november.

Wij ondersteunen elke kandidaat voor het theoretisch gedeelte.
De technische blindproef geeft jaarlijks in oktober aanleiding tot een blindproefavond voor alle leden.
Dit is een uitgelezen moment om een aantal courante monocepages - wijnen gemaakt van één enkele druivensoort – en blends – samengestelde wijnen van diverse druivensoorten - te proeven, onze communicatie daarover te trainen en onze standaarden bij te stellen.

Wij richten daarna ter voorbereiding op de nationale proeven één of meerdere trainingssessies in tegen kostprijs als een groepje kandidaten samen met andere leden dat vraagt.

Wij bevelen alvast alle leden aan de rubriek ‘leden/technische proeven’ op de site door te nemen.
Om jouw smaakpapillen voor te bereiden kan je de komende weken ook gericht wijn aankopen:

  • monocepages: chardonnay, chenin, sauvignon blanc, riesling, beaujolais (gamay), bourgogne (pinot noir) en zinfandel.
  • Blends: bordeaux en côtes-du-rhône.

Dit is best een leuke avond voor wie zich ‘blind’ overgeeft aan de degustatie!