Antinori (Toscane)

 

Ondanks de ongelukkig gekozen datum waren de meeste leden trouw aanwezig.
Het aanbod van wijnhuis De Clerck uit Kortrijk om een selectie uit het wijngamma van Marchese Antinori te komen voorstellen werd beantwoord met een hoge opkomst.

De zaakvoerder, Bert De Clerck en een medewerker, waren aanwezig op de degustatie. De heer De Clerck zelf verzorgde de toelichting maar de leden bespraken elke wijn zoals we dat gewoon zijn.

We proefden 2 witte wijnen en 6 rode wijnen uit Toscane.

1. Le Mortelle Vivia Maremma Toscana Bianco DOC 2014 - 12,5% alc.

50 % Vermentino(= Rolle), 40 % Viognier, 10 % Ansonica

Heldere, lichtgekleurde strogele wijn met een groene schijn.

Een complexe neus, met geel steenfruit, wat citroenzeste, gekonfijt fruit, een aangename frisse geur van verse kruiden en een florale – fresia- zowel als minerale toets.

Het boeket wordt bevestigd door de aroma’s in de mond.
Deze wijn is licht mollig, maar toch zeer verfrissend door zijn aangename zuren, zijn zilte mineraliteit en zijn frisse kruidigheid.
De afdronk blijft zacht mollig met een licht bittertje en is matig lang.

Een frisse wijn voor op een warme dag, zomaar of als aperitief of bij een geroosterd visje met groene kruiden of een fris slaatje.

2. Vermentino Guado al Tasso Bolgheri DOC Antinori 2014 - 12,5% alc.

Fonkelend en licht strogeel van kleur. Iets gekleurder dan de vorige.

Vrij intense neus, zoet floraal en fruitig met citrus, lichee, en witte perzik na een tijdje een toenemende kruidigheid. We vinden terug een zekere zilte mineraliteit en een lichte parel op de tong.

Een zeer frisse, aromatische, fruitige wijn met een aangename mineraliteit, licht mollig van kop tot staart en een matig lange afdronk.

Foodpairing: bij voorbeeld bij een carpaccio van coquilles met roze pompelmoes.

3. Pèppoli Chianti Classici DOCG Rosso 2012 - 13,5% alc.

90 % Sangiovese, 5 % Syrah, 5 % Merlot
9 maanden lagering op grote vaten van Hongaarse eik en 10 % op kleine Bordelese barriques.

Robijnrode wijn met een lichte evolutie in de rand. Aardig intens ingekleurd voor een sangiovese-wijn, maar toch nog transparant.

Een boeket van kersen en frambozen, een florale toets van viooltjes en een frisse kruidigheid. Wat chocolade, vanille, leder en wat gebrand hout.

In de mond hebben we een evenwichtige wijn, met het typische kersen- en kirschachtige fruit, de specerijen en de lichte smaak van ‘het oude vat’. Aangename zachte tannine en een iets minder opvallende aciditeit bij deze Chianti.
Een evenwichtige wijn met een lange finale.

Jong te drinken en lekker bij gegrild lam of rund en bij de mediterrane keuken met gestoofde groenten.

4. Vino Nobile di Montepulciano DOCG la Braccesca 2012 - 14% alc.

90 % Prugnolo Gentile, 10 % Merlot

Een fonkelende kersenrode tot robijnrode kleur. Donkerder en meer opaak dan de vorige.

Een warm boeket van bessenfruit, vooral bramen en zwarte bessen maar ook kersen, pruimen, rode bessen en kirsch. Licht rokerig, met kruidige, groene tabak en met een zoete mediterrane kruidigheid. Ceder.

Veel fris, zoet kersenfruit met een aangename aciditeit in evenwicht met de zachte tannine. Een beetje mineraal en een dropachtige kruidigheid.

Deze wijn heeft ongetwijfeld nog enkele jaren te gaan, maar is nu vooral zeer genietbaar op zijn fruit bij sappig, vetdoorregen vlees op de grill.

5. Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2010 - 14% alc.

100 % Sangiovese, 14 maanden gerijpt in grote vaten van Hongaarse eik en een klein deel in Franse eik (barriques).

Donkere, robijnrode wijn, schier intact van kleur, met een gulzige tranenwand. Nog donkerder dan de voorgaande.

Geuren van kirsch en zoet kleinfruit: kersen, pruimen, bosbessen. Vanille, leder, tabak, grafiet en rook. Kruidnagel en chocolade. Ook floraal.

In de mond ervaren we kirsch en confituur van kersen, aardbeien en frambozen gedragen door een tanninerijke structuur die aan oude vaten doet denken.
Complex maar soepel, evenwichtig en zacht, fruitig met fluwelen tannine en een lange aromatische afdronk op chocolade, hazelnoot en tabak.

Zal goed staan bij een lekker stuk wildbraad met bospaddenstoelen en een saus op smaak gebracht met speculoos of chocolade.

6. Il Bruciato Bolgheri DOC 2013 - 14% alc.

15 % Syrah, 20 % Merlot, 65 % Cabernet Sauvignon
10 maanden gerijpt op grote vaten van Hongaarse eik en 10 % op Bordelese barriques.

Volledig opake, donkere robijnrode wijn.

Het boeket van deze wijn is bijzonder rijk met rijp fruit, kruidigheid en specerijen, leder, floraal en mineraal.
We ruiken zwart en rood fruit, cassis, pruimencompote, zwarte kersen, zoethout, drop, teer, mokka, ceder en een vleugje viooltjes.

Ook in de mond een behoorlijk aromatische wijn. Hij is aangenaam, sappig, mond vullend, rond, evenwichtig, fruitig met een bom aan kersen, cassis en drop. De zijdezachte tannine draagt hem in een aangename, lange finale die fruitig en kruidig is en die eindigt op wat witte peper.

Wijn die geschikt is om een lekker stuk gegrild rundsvlees of wild te begeleiden.

7. Le Mortelle Botrosecco Maremma Toscana DOC 2012 - 13% alc.

60 % Cabernet Sauvignon, 40 % Cabernet franc

Diep robijnrood.
5 dagen koude maceratie. 1 jaar rijping op eik en 1 jaar op fles voorafgaand aan de commercialisering.

Nadat deze wijn wat kon bekomen kwamen de warme geuren van gestoofde rijpe rode vruchten en vanille ons tegemoet uit ons glas. Naast een bom aan cassis, zwarte kersen en bessen is er ook een zekere groenigheid, sous-bois, bosgeuren, een peperachtige kruidigheid, pepermunt, en een dierlijk vleugje. Er is ook een rokerige toets.

Deze wijn is zijdeacht qua tannines, fruitig, met een pittige kruidigheid en vanille. Onder het fruit proeven we een verleidelijke zwarte bessen, vlier, rode bessen en vanille gedragen door een aciditeit die doet denken aan oude, zoete balsamico.
Bijzonder krachtig in de mond.
Robuust als hij is heeft hij eveneens een stevige pittige, rokerige afdronk.

Goed gestructureerd en aangekleed van begin tot einde.

Voor bij rundsvlees of lamsvlees.

8. Poggio Alle Nane Maremma Toscana DOC Rosso 2011 - 14% alc.

80 % Cabernet Franc en 20 % Cabernet Sauvignon
14 maanden lagering op nieuwe eiken vaten.

Intense kleur, donker robijnrood.

Intens en complex boeket, aromatisch met kruidigheid, fruit en zoetigheid van gedroogde pruimen. Chocolade, zoethout, groene peper en tabak. Aardse geuren van grafiet en bosgrond. Pepermunt. Pruimen en gedroogde vruchten.

In de mond is deze wijn vol en complex. Hij geeft alles wat de geur belooft.
Het is een elegante, evenwichtige, mond vullende wijn, mooi fruit, een aangename aciditeit en met zeer zachte tannines.

Een topper!

Onze bijzondere dank aan de heer Bert De Clerck voor de aangename wijze waarop hij ons de technische uitleg over deze Toscaanse wijnen en over het wijnhuis van Marchese Antinori heeft gebracht.

Hierna een link naar een artikel op onze website met wat informatie over de Italiaanse regelgeving op de wijn.
Italiaanse regelgeving voor wijn

Uw verslaggever,
Luc Veracx

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Le Mortelle Vivia Maremma Toscana Bianco 2014 13.71 14.00
Vermentino Guado al Tasso Bolgheri Antinori 2014 14.00 15.00
Peppoli Chianti Classico Docg Rosso 2012 13.35 13.50
Vino Nobile di Montepulciano La Braccesca 2012 14.50 15.50
Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2010 15.85 16.50
Il Bruciato Bolgheri DOC 2013 14.78 15.00
Le Mortelle Botrosecco Maremma Toscana 2012 15.71 16.50
Poggio Alle Nane Maremma Toscana Rosso 2011 17.14 17.50