Argentinië

 

Argentinië

Einde van de 19e eeuw zorgde de nieuwe spoorlijn van Buenos Aires naar Mendoza dat veel kolonisten uit Italië, Duitsland, Engeland, Frankrijk en Spanje naar Argentinië trokken. Elk bracht zijn druivenrassen mee. Aanvankelijk speelde alleen de kwantiteit. Maar de laatste decennia is er enorm geïnvesteerd in de wijnbouw van dit veelbelovende land, vooral door grote buitenlandse concerns. Vandaag wordt nu topkwaliteit geleverd.

In het westen van het land, op een hoogte van 400 tot 2000 meter, aan de voet van de Andes zijn de omstandigheden om wijn te verbouwen bijzonder goed. Het is er zonnig en droog en afgeschermd van de wind. Het smeltwater van de bergen waarborgt een permanente bevloeiing van de rijke alluviale gronden, via het eeuwenoude kanalensysteem: de acéquias. Bovendien koelt het ’s nachts flink af, een troef om wijnen met finesse te maken.
De lage luchtvochtigheid van de grote hoogten zorgt er bovendien voor dat er weinig insecten en ziektekiemen zijn. Zowat drie kwart van de wijnbouw is dan ook biologisch, al is dat niet altijd gecertificeerd.

Zo werd Argentinië met zijn 210.000 ha wijngaarden het grootste Zuid-Amerikaans wijnland en het vijfde wijnland ter wereld, net na de USA. De bedrijven zijn gemiddeld een kleine 180 hectaren groot.

Er zijn een 10-tal grote wijngebieden. Mendoza is het meest gekende en het belangrijkste wijngebied en is goed voor 2/3 van de productie. Vooral de wijnen uit het district Luján de Cuyo zijn gekend.
Andere belangrijke regio’s zijn ten noorden van Mendoza gelegen: San Juan (tweede grootste), La Rioja (oudste), Catamarca, Salta (hoogste), Cafayate, met zijn lekkere rode Torronteswijnen, Tucumán en Jujuy (van zuid naar noord).
Ten zuiden is er nog La Pampa en Rio Negro. Recent wordt in de regio’so’s Neuquén en Rio Grande zeer kwaliteitsvolle wijn geproduceerd.
Minder gekende streken zijn de Valle de Tulum, met speciale rode Bonardawijn, en de provincie de Entre Rios.

Er wordt een grote variatie aan druivenrassen geteeld in Argentinië, vooral rassen voor rode wijn, met de uit Frankrijk afkomstige Malbec als koploper die als de 'nationale' Argentijnse druif wordt aangenomen. Ook de Bonarda uit Piëmonte levert er bijzondere wijnen. Verder zijn er de Spaanse Tempranillo, de Cabernet Sauvignon, De Merlot, de Syrah, de Pinot Noir en de Sangiovese.
Eigenlijk is de Criolla de belangrijkste druif, maar ze wordt alleen voor eigen consumptie geteeld. In wit is de aromatische Torrontés het paradepaardje.
Er komen onder andere ook Chardonnay, Chenin, Pedro Ximénes, Sauvignon, Sémillon, Ugni Blanc en Viognier voor.

Argentinië kent geen classificatiesysteem.
Reserva betekent nog min nog meer dat de wijn met hout te maken gehad heeft. That’s it.

Van de mindere rassen wordt Vino de Mesa gemaakt. De Vino Fino wordt gemaakt van om het even welk edel druivenras. Als de druif aangeduid wordt op het etiket, dan moet deze minstens 75 % van de wijn uitmaken. Ook zo met het jaartal.

Nationaal zijn er nog geen DO's (Denominación de Origin), maar sinds 1993 hebben verschillende streken hun eigen DO. Het wijngebied Luján de Cuyo kreeg als eerste een DO. Het toetreden tot de DO is echter vrijwillig en er is geen controle van staatswege.

Degustatie onder leiding van Jo Jacobs van Mendovino (www.mendovino.be )

Na een korte inleiding over de wijnen van Argentinië stelde de heer Jacobs ons 9 wijnen voor die wij op de klassieke en objectieve wijze hebben gedegusteerd en besproken. Na elke wijn vulde dhr. Jacobs aan en verstrekte ons bijkomende technische gegevens.
We proefden 2 witte en 7 rode wijnen. Allemaal van minstens voortreffelijke kwaliteit! Geen wonder dat wijntoerisme in Argentinië floreert!

WIT

  1. Familia Schroeder Puestero Sauvignon Blanc 2013 - Patagonië Neuquén (‘four saisons in one day’) – 12° alcohol
    Deze wijn lag 1 maand op hergebruikte eikenvaten, waarvan 60 % Amerikaanse eik en 40 % Franse

    Deze lichtgele wijn met licht groene schijn is kristalhelder en vertoont een fonkelende spiegel.
    Het boeket is aromatisch, malolactisch, een beetje grassig en floraal maar vooral met geuren van ananas en tropisch fruit en een lichte vanille. Het valt op hoe ver dit af staat van de sauvignonwijnen die we gewoon zijn.
    In de mond is deze delicatewijn mineraal en vettig met een bom aan kraakverse zuren.
    Met slechts 1,2 gr restsuiker per liter zijn de smaken van pompelmoes en citrus verrassend levendig en aangenaam.
    De afdronk is halflang en aromatisch.
     
  2. CarinaE Torrontes 2012 – Salta

    Licht goudgele wijn, kristalhelder en schitterende spiegel.
    Zeer aromatische wijn, die doet denken aan Muscat en Gewurztraminer, geurend naar oranjebloesem en exotisch fruit, witte perzik, lichee, ananas en ook florale toetsen waaronder rozengeur.
    De delicate smaak van deze verrassende kurkdroge wijn is mineraal en vettig, met aroma’s van exotisch fruit, witte perzik en jonge abrikoos en een kruidige toets van gember.
    De aangenaam aromatisch afdronk is lang.

    Deze wijn komt goed tot zijn recht bij oosterse gerechten en curry’s.

ROOD

  1. Palo Alto Yllum Reserva Malbec 2008 – 14° alcohol
    Deze Malbec rijpte 9 m op eik, 60 % Franse en 40 % Amerikaanse

    Deze donkere kersenrode wijn met lichte evolutie in de rand draagt zoveel materie dat de kleur bij het walsen stevig aan de wand blijft hangen. (15 dagen maceratie)
    De neus is krachtig met een boeket van vanille en geroosterd brood, maar ook van aangenaam rijp rood en zwart fruit, grafiet en munt.
    De volle smaak van rijp rood en zwart fruit gedragen op zachte tannine is verrijkt door aangename rijpingssmaken.
    De afdronk is fruitig en middellang tot lang.
     
  2. CarinaE Reserva Malbec 2011 – 14,5° alcohol
    Gedurende 12 m op eik gelagerd

    Bij deze donker kersenrode – bijna zwarte – wijn zien we zo mogelijk nog meer materie aan de glasrand kleven. Het maceratieproces werd dan ook gedurende 30 dagen aangehouden!
    Er is een complex boeket van zoete vanille met zacht kruidige vlier, rook, rood en zwart fruit en terug grafiet en munt.
    In de smaak zijn fruit en aangename tannine in balans. De alcohol is helemaal niet storend.
    De afdronk is aangenaam en lang.
    Prijs kwaliteit een schitterende wijn!
     
  3. Huarpe Taymente Bonarda 2010 – Mendoza
    Gerijpt in inox.

    Donkere robijnrode wijn.
    Een aangenaam kruidige vanille en rood fruit met opvallende aardbei.
    De volle fruitige smaak waarin het rood fruit en de aardbei zich bevestigen eindigt op een bittertje.
    Zeer aangename fruitige wijn. Ieders vriend.
    Staat ver van de Bonarda van Noord-Italië.
     
  4. Palo Alto Yllum Cabernet Franc 2012
    Gedurende 18 m op eiken vat gerijpt

    Donkere robijnrode wijn.
    Geuren van gekonfijt rood en zwart fruit komen ons tegemoet: cassis, kersen, aardbei en natuurlijk terug de typische Argentijnse vanille en rook van de houlagering.
    Deze wijn is bijzonder soepel en fruitig in de mond en de fruitige smaak zet zich lang door in de aangename afdronk.
     
  5. Familia Schroeder Blend Malbec -Pinot Noir 2005 – Patagonië
    46 % / 54 %

    Bijna 10 jaar oud, maar deze donkere robijnrode wijn vertoont nauwelijks evolutie.
    De geuren zijn fenomenaal voor de één, overrompelend voor de ander.
    Eerst word je gepakt door een intense en complexe geur van Kirsch tot Strohrum, die na enkele minuten uiteenvalt in toetsen van mokka, tabak, kattenpis, munt, eucalyptus, …
    De afdronk is complex en middellang tot lang met duidelijk droogtrekkende, maar aangename tannine.
    Een bijzondere wijn, maar niet door iedereen even geapprecieerd.
     
  6. Huarpe Guayquil 2007 – Mendoza
    Gemaakt van 454 % Malbec, 30 % Cabernet Sauvignon, 5 % Bonarda, 15 % Petit Verdot en 5 % Tannat

    Deze robijnrode wijn vertoont een vette traangordel.
    We genieten van een intens en uitgebreid boeket van rood fruit en van ledertoetsen.
    Geen stoere wijn, maar toch met een mooie rondeur.
    Aangename lange afdronk.
     
  7. CarinaE Prestige 2008 – Mendoza
    70 % Malbec, 25 % Cabernet Sauvignon en 5 % Syrah

    Bijna zwarte, robijnrode wijn en weinig evolutie volgens zijn leeftijd.
    De geur is complex, met toetsen van koffie en peper, zwart en rood fruit en een bijzonder vanille, naar’ Stroh’ toe, zoals voordien, maar dan minder gekunsteld.
    We hebben een ronde, complexe wijn in de mond met een zeer evenwichtige structuur. Een vriend van iedereen.
    De lange afdronk is fruitig, kersen en cassis, complex en aangenaam.

Tot slot:

We werden deze avond verwend met topwijnen die ver boven de Argentijnse wijnen uit de supermarkten uitstaken.
Zowel qua stijl als qua blends proefden we wijnen ‘uit een andere wereld’, maar dan een waar wijn maken als kunst wordt beoefend.

Dank voor de goede begeleiding door de heer Jo Jacobs van Mendovino.

Luc Veracx
Verslaggever

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Puestero Sauvignon Blanc 2013 - Patagonië 13.36 14.00
CarinaE Torrontes 2012 - Salta 14.00 14.50
Palo Alto Yllum Reserva Malbec 2008 14.60 15.00
CarinaE Reserva Malbec 2011 14.60 15.00
Huarpe Taymente Bonarda 2010 - Mendoza 14.93 15.50
Palo Alto Yllum Cabernet Franc 2012 15.00 16.00
Familia Schroeder S Blend Malbec - Pinot Noir 2005 - Patagonië 15.50 18.00
Huarpe Guyaquil 2008 - Mendoza 15.93 16.00
CarinaE Prestige 2008 - Mendoza 16.86 17.50