Beaujolais
Inleiding
Reeds in de’ 19de eeuw brachten de wijnboeren uit Beaujolais zeer jonge wijn op de markt. Commerciële doelstellingen mondden uit in een decreet van 9 november 1951 dat het vroegtijdig bottelen bekrachtigde. De slogan "Le nouveau Beaujolais est arrivé!" gaf de marketingstunt swung.
De 50 miljoen flessen die er jaarlijks van worden verkocht bewijzen dat Beaujolais commercieel tot de meest succesvolle wijnen ter wereld behoort. Overal ter wereld poogde men de formule te imiteren.
Maar de povere kwaliteit van de primeurwijn deed met het maagzuur ook het misprijzen opbreken bij veel consumenten. Het imago van de Beaujolais was te sterk verbonden met zijn primeurwijn en simpele slurpwijn. Het kon alras niet meer lager zakken.
Vandaag de dag bouwen de familiale bedrijven van Beaujolais aan een comeback. En daarvoor hebben ze ook alle elementen in huis.
Nu brengen ze kwalitatieve wijnen voort met een mooie verhouding prijs/kwaliteit.
De millésimes van Beaujolais
2001 |
11 |
2006 |
12 |
2011 |
15 |
2016 |
16 |
2002 |
10 |
2007 |
14 |
2012 |
14 |
2017 |
17 |
2003 |
15 |
2008 |
14 |
2013 |
15 |
2018 |
|
2004 |
12 |
2009 |
18 |
2014 |
16 |
2019 |
|
2005 |
18 |
2010 |
16 |
2015 |
17 |
2020 |
|
Hl/ha |
Appellatie |
64hl/ha |
Beaujolais |
62hl/ha |
Beaujolais supérieur |
58hl/ha |
De 10 crus |
Verslag
Onze commanderij verwelkomt mevr. Cécile Dardanelli en haar dochter, derde en vierde generatie wijnmakers uit La Chapelle de Guinchay, Domaine Bel Avenir. Oorspronkelijk gestart met 10 ha wijngaard werd deze tot op de dag van vandaag uitgebreid tot 19 ha. Naast een Beaujolais Villages proeven wij 7 Beaujolais crus. Enkel Chiroubles, Brouilly en Cote de Brouilly verschijnen niet op tafel.
Opmerkingen vooraf:
Alle wijnen zijn eendruivig van de gamay noir à jus blanc.
Hebben bij allen een zelfde vinificatie: duur vergisting kan lichtjes verschillen, zachte pneumatische persing, warmtebeheersing tijdens de vergisting die meestal gebeurt bij 25 tot 30 graden Celsius. Malolactische vergisting volgt.
In de wijngaard zelf: gobelet systeem, manuele pluk, lutte raisonnée ( dwz het omzichtig omgaan met chemische middelen ), plantdichtheid meestal 10.000 stokken per hectare.
In de geproefde wijnen worden de verschillen bepaald door de leeftijd van de wijnstokken en de diverse bodems.
Geproefde wijnen
- Beaujolais Villages La Chapelle 2018
Wijnstokken: 40 jaar. Bodem : zand en aangeslibde grond.
13% alc.vol.
O : robijnrood, paarse rand, gemiddeld intens.
N : rood fruit, aardbei, framboos wat yoghurt.
M : fruitig, sappig, wat zure kers, evenwichtig, cassis, niet al te lange afdronk.
Goed voor bij de barbecue of bij fijne vleeswaren. Serveren 12°C.
- Régnié L'Ollier 2017
Wijnstokken : 50 jaar. Bodem : lichte rotsachtige bodem maar rijk aan mineralen.
13% alc.vol.
O : baksteenrood met lichte paarse schijn, licht intens, wat evolutie.
N : eerst gesloten, daarna krieken, pruim, banaan, zoethout, braam.
M : levendig fruit, voller, wat gerookt, licht pepertje, zachte tanninestructuur, middellange afdronk.
Bij voorkeur drinken op zijn fruitigheid bij een barbecue of varkensgebraad met pruimen, charcuterie.
- Saint-Amour La Gagère 2017
Wijnstokken : 50 jaar. Bodem : kiezelhoudend, afgeschilferde graniet.
14% alc.vol.
O : robijnrood.
N : cassis, framboos, aardbei, kirsch/kersen, ijzertoets en kruiden.
M : vlezig, meer structuur, gemiddeld(+) tannine, rood en zwart fruit, wat kruidigheid, lange afdronk.
Een wijn met bewaarpotentieel niet enkel te drinken op 14 februari, bij wit vlees, gevogelte, charcuterie.
- Fleurie Poncié 2017
Wijnstokken : 2 percelen een van 10 jaar en een van 50 jaar. Bodem : graniet rijk aan mica en kwarts.
13% alc.vol.
O : paarse kleur, dikke tranen.
N : rood fruit, bloemig, wat ceder, pepermunt.
M : finesse, zijdezachte tannines, mooie aciditeit, evenwichtig, elegant, pepertoets, lange afdronk.
Kan binnen de drie jaar gedronken worden op zijn fruit maar heeft ook bewaarpotentieel tot 8 jaar waarbij rondeur en elegantie primeren.
Goed bij Bressekip of tip van de wijnmaker bij pintade aux framboises.
- Morgon Les Charmes 2017
Wijnstokken : gemiddeld 60 jaar. Bodem : Rotsachtig schiste rijk aan ijzeroxyde.
13% alc.vol.
O : kersen- tot robijnrood, dikke tranen.
N : intense en complexe neus, cassis, zwarte kers, kruidigheid en bosgrond na walsen, pruimen
M : krachtig, sappig, behoorlijk wat zuren mooi gecounterd door de tannines, kruidig, wat cacao, middellange afdronk.
Deze wat krachtiger wijn vraagt om niet al te vroeg gedronken te worden, ontplooit zich na drie à vier jaar en is ook na acht jaar nog best te genieten bij wild maar ook bij eend met groene pepers, osso-bucco en rundsstoofvlees.
- Moulin àVent En Montperay 2017
Wijnstokken : gemiddeld 60 jaar. Bodem : roze graniet met mangaan. Rendement 52 hl/ha.
14% alc.vol.
O : robijnrood, wat paarse schijn, intens.
N : bosbessen, florale toets zoals roos, iris en violet, kers ook wat natte pels.
M : zeer sappig, fijne zuren, versmolten tannine, pruimen, kers, kruidig, mondvullend, lange afdronk.
Een robuste wijn met bewaarpotentieel.
Te genieten bij boeuf bourguignon.
- Juliénas Les Capitans 2017
Wijnstokken : 60 jaar. Bodem : graniet maar rijk aan klei.
14% alc.vol.
O : intens kersenrood, dikke tranen.
N : zure kers, framboos, aalbes, viooltjes en pioenroos.
M : sappig, complex, verfijnde tannines, mooie structuur, gemiddelde body, kruiden, vanille en lange afdronk
Mooie wijn kan 10 jaar bewaren. Is momenteel nog te jong. Genietbaar bij coq au vin of bij pluimwild, steak tournedos.
- Chenas Grand Guinchay 2017
Wijnstokken : 80 jaar. Bodem : graniet met schist en mangaan.
13% alc.vol.
O : intens granaatrood, briljant tranend en waterrand.
N : aardbei, rozen, tijm, lichte houttoets, kreupelhout, champignons.
M : complex, veel body, rondeur ( door het hout ), versmolten tannines, klein rood fruit in de hoofdrol, genereus met een lange afdronk.
Mooie eetwijn bij gelakte eend, filet van duif, wild, of bij een champignonschotel.
Verslaggeving: Geert De Muynck en Rik Debal
Wijn | Gemiddelde score | Maximum score |
---|---|---|
Beaujolais Villages La Chapelle 2018 | 13.08 | 14.00 |
Régnié L’Ollier 2017 | 13.00 | 14.00 |
Saint-Amour La Gagère 2017 | 14.50 | 15.00 |
Fleurie Poncié 2017 | 15.42 | 17.00 |
Morgon Les Charmes 2017 | 14.50 | 16.00 |
Moulin à Vent En Mortperay 2017 | 15.42 | 17.00 |
Juliénas Les Capitans 2017 | 15.83 | 17.00 |
Chénas Grand Guinchay 2017 | 16.00 | 17.00 |