Blindproef

 
  1. Pinot Noir – Frankrijk - Bourgogne – Hautes-côtes de Beaune Meloisey Cuvée Agathe 2017

    Wellicht zijn wat steeltjes in de most gebleven tijdens de gisting, vanwaar de typische tannine.
    De wijn rijpte  op cuves van RVS .

    Deze wijn kleurt somber kersenrood en is matig transparant, typisch voor zijn ras.

    Wij ruiken rood fruit, framboos en kersen (griottes  = morellen = zure kersen). Er is een kruidig kantje dat de animale kant op gaat.

    Mooi in evenwicht tussen de fijne zuren en de soepele, vlezige tannine.
    Recht toe, rechtaan. Met zijn zure kersengeur en –smaak kunnen we dit een typische PN noemen.

    23 op 33 items correct gescoord!
    Op 11 groepen hebben er 10 het druivenras juist en 9 het land! Een verwarring met de forse Morgon met gelijkaardige ‘rôbe’ (wijn 3) is begrijpelijk. De tannine gaf echter 8 tafels de foute  indruk dat de wijn houtgelagerd was.
     
  2. Malbec - Frankrijk – Cahors - Château de Nozières Signature 2015

    Wijn gemaakt van 100 % Malbec, druiven afkomstig van percelen aangeplant rond 1970. Opbrengst 30 HL/Ha en opvoeding van 18 maanden op 100 % nieuwe eiken vaten. Alcohol °13,5.

    Intens diepgekleurde robijnrode wijn met een duidelijke waterrand.

    In de neus complex, zeer veel stevig en kruidig zwart fruit (cassis, bramen) ook een duidelijke pepertoets en na het walsen ook veel vanille, wat ceder en kreupelhout. Wat rozijntjes.

    In de mond komt het zwarte fruit terug naar boven, we proeven een sappige vlezige wijn met ook wel wat rood fruit (bessen) en een duidelijk bittertje in de afdronk. De tannine is nog niet 100% versmolten in deze wijn die een middellange afdronk heeft.

    20 op 33 items correct gescoord!
    Hoewel  10 op de 11 de Franse stijl noteren – en 1 X Zuid-Amerika - zijn er ook 2 die de gamay noemen en maar eventjes  4 denken er aan de fruitige syrah. Alleen al qua kleur komt de gamay niet in de buurt  De kruidigheid en peper van de syrah  passen niet in het plaatje.
    5 van diezelfde 6 groepjes – en nog een tafel die druif en land wel juist hebben -  vinden ook  de houtlagering niet.
     
  3. Gamay – Frankrijk - Beaujolais – Morgon, Côte du Py – Domaine Guénaël Jambon 2014

    Beaujolais heeft 10 crus, waaronder Morgon. Morgon heeft 6 ‘climats’ waaronder  de côte du Py die krachtige wijnen oplevert, die ook goed bewaren.

    Oude wijngaard - 15 d maceratie - 9 maaanden gerijpt op eiken vaten - 13° Alcohol.

    Vrij intens rood gekleurd, neigend naar granaat.

    Fruitig – rood fruit waaronder framboos. Ook wat kirsch  en een minerale toets. Wat rokerig.
    Een fruitige, frisse wijn, vlezig, met een stevige spanning en lange afdronk.

    Met 16 op 33 items correct is dit voorlopig de zwakste score!
    De kleine meerderheid – 6 – vindt de gamay, 3 denken aan de syrah, 1 aan de pinot noir en  1 aan de malbec.
    6 groepen hebben het land juist waarvan 5 van de 6 die de druif juist hebben. 3 van de 4 die de houtlagering vinden komen ook uit deze groep.

    Gamay is bij ons vooral bekend van de fruitige en vlot wegdrinkende  beaujolais village.
    Maar het palet van de 10 betere crus is door de variëteit aan granietgronden al even gevarieerd als de bourgogne door de variëteit aan kalkrijke wijngaarden in de Bourgogne.
     
  4. Syrah - Chili – Colchagua – Santa Cruz - Chaman Gran Reserve 2014

    De Syrah heeft in Chili zijn plaats verworven op hellingen die ’s nachts door de kille valwinden afkoelen wat noodzakelijk is voor het behoud van fijne zuren.

    Gedurende 12 m gerijpt op Franse eik. - 14,5 % alcohol.

    Intens paarse kleur.
    Zachte, maar complexe neus met zoete florale geuren, zoete kruidigheid en rokerige mineraliteit. Rood fruit, vooral aalbessen. Vanille. Wat zwarte peper. Na walsen komen geuren van koffie en chocolade opzetten.
    Zoete aanzet. Krachtige, goed gestructureerde wijn met fijne zuren en fluwelen tannine en hopen fris rood fruit dat hoe langer hoe meer naar de voorgrond treedt.

    Lange afdronk.
    Een sappige, mond vullende wijn voor bij goed gekruid rood vlees.

    Met 16 op 33 items correct evenaart dit de zwakste score!
    Bovendien wordt slechts 4 keer de syrah gevonden. 1 ervan hoort bij de 6 die  het Zuid-Amerikaanse karakter vinden. 2 ervan behoren dan weer bij de 6 die de houtlagering herkennen.
     
  5. Cabernet Sauvignon - Chili - Maipo Valley - Santa Carolina Gran Reserva 2014

    Koude maceratie gedurende 5 dagen. 30 dagen in totaal.
    Malolactische gisting in RVS voor elke wijngaard apart. Pas daarna in de finale blend gedurende 12 m op vaten van Franse eik gerijpt.


    Scharlakenrood.

    Kersen en drop. Verder ceder, grafiet, tonen van zwarte chocolade. Stevige eiktoets.

    Fruitige wijn met rijpe cassis en goed geassimileerd hout.
    Zachte aanzet, stevige tannine met lange draagkracht.
    Het zuur/zoet van het rijp fruit is mooi in evenwicht met de elegante tannine.

    17 op 33!?!
    6 hebben de druif juist, slechts 4 de Zuid-Amerikaanse oorsprong, 7 de houtlagering.
    De mineraliteit, de stevige zuren  en de cassis passen niet echt bij de malbec en de tempranillo.
     
  6. Nebbiolo - Italië – Piëmonte - Cortese Barbaresco Rabaja 2009

    100 % Nebbiolo van minstens 35 jaar oude stokken.
    4 ha in Rabaja op een zuid, zuidwestelijke helling – 17000 flessen
    Rijpt 18 maanden op grote vaten van Slavische en Franse eik, 17 tot 25 hl en variërend van nieuw tot 8-9 jaar oud. De flessen rusten minimum 6 maanden voor ze de deur uit gaan.


    2009 was een warm jaar en leverde de wijnboeren in die streek veel moeilijkheden op.

    We degusteerden  deze wijn reeds in februari 2013 en kochten enkele flessen voor de kelder.

    De kleur van de wijn is erg geëvolueerd en is vrij doorzichtig geworden in tegenstelling tot zijn schier ondoorzichtige en vrij donkere kersenkleur in zijn jeugd.

    De florale geuren zijn afgenomen en het leer en de animale toetsen zijn gebleven maar zacht.
    De geur na walsen is nog complex maar minder fruitig en zacht,  met gestoofde pruimen, lichte kruidigheid, wat tabak en wat chocolade.
    De smaak geeft een volledig versmolten beeld met volledig geïntegreerd hout, zachte zuren en zachte tannine.  Is aangenaam fruitig. Het hout is reeds aardig versmolten .
    De afdronk is licht, maar toch best nog lang.
    Nog steeds een harmonieuze wijn, maar die wel nodig gedronken wordt in tegenstelling tot de inschatting die we in 2013 hadden gemaakt.

    28 op 33!!! Fantastisch!
    Slechts 5 foute diagnoses: houtlagering niet herkend. Enigszins op smaak acceptabel, maar anderzijds zijn oudere nebbiolo’s normaal van hogere kwaliteit en dan toch altijd houtgelagerd??? En de leeftijd liet zich zeker opmerken!
     
  7. Tempranillo – Spanje – Rioja - Baigorri Crianza 2015

    90 % Tempranillo, 5 % Garnacha en 5 % plaatselijke rassen.
    Fermentatie in stalen tanks.
    Verblijf van 14 maanden in eiken vaten, 80 % Frans en 20 % Amerikaans. Alcohol: 14,5 %.


    Mediumrobijnrood met een waterrandje en vette tranenparade tegen het glas.

    Eikgemarkeerd boeket, ceder en groene koffie, met zwart fruit, compote, kruidige aalbes.

    Gestoofd fruit in de mond, rozijnen. Lactische toets. Halflange finale.

    28 op 33!!! Nog een fantastische score!
    Slechts 5 foute diagnoses: 3 X verward met de carmenère en 2 X houtlagering niet herkend.
     
  8. Carmenère – Chili - Colchagua – Santa Cruz - Chaman Gran Reserva 2015

    12 maanden rijping op  Franse eik.
    14,5 % alcohol.


    Bijna ondoorzichtig. Robijnrood met paarse rand.

    Behoorlijk complex en intens. Rood bessenfruit. Boeket met zoete florale geuren en vegetale tonen van kreupelhout, notenschil en laurier. Vanille. Gebrande koffiebonen, mokka en cacao. Wat verbrande  rubber.

    Zachte, fruitige, kruidige aanzet. Elegante tannines, sappige zuren, fruitige zoetigheid en een lange finale op mokka.

    25 op 33. Mooie score voor het laatste glas!
    7 juiste carmenères tegen 5 verkeerde cabernet sauvignons. OK, het Zuid-Amerikaans karakter hebben ze gemeen en ook door 9 groepen wordt de houtlagering herkend.

 

Besluit

56 keer op 88 wordt het druivenras juist ingeschat. Mooi resultaat.
Malbec (5/11), gamay (6/11)en syrah (4/11!) zijn blijkbaar minder gekend.
Ook slechts 6 op 11 voor de cabernet sauvignon en 7 op 11 voor de pinot noir zijn ontgoochelend.
De cabernet sauvignon, malbec en de syrah drinken we vooral in blends.  De meesten van ons kopen ze zelden als monocepagewijn.
De beaujolais geniet ten onrechte een lage appreciatie en wordt weinig aangekocht.
En wij zijn nog steeds vooral bordeaux-drinkers. De bourgogne verovert moeizaam een plaatsje in onze kelders ook al noemen we onszelf wel eens graag bourgondiërs.

Landelijk karakter of stijl worden nogal gemakkelijk herkend (64 op 88). Voor de nebbiolo en de  tempranillo lag dat ook voor de hand. Een syrah buiten la douce France was al een moeilijker item.

Slechts 1 wijn was niet houtgelagerd. 39 foute diagnoses op 88: een verrassend resultaat!

Deze resultaten geven het bestuur veel stof tot nadenken voor de organisatie van komende activiteiten!

Verslaggever:
Luc Veracx.

 

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Bourgogne (F) – Hautes-côtes de Beaune - Meloisey Cuvée Agathe 2017 13.75 14.00
Cahors (F)- Château de Nozières Signature 2015 14.46 15.25
Beaujolais (F) – Morgon, Côte du Py – Domaine Guénaël Jambon 2014 14.30 15.00
Chili – Colchagua – Santa Cruz - Chaman Syrah Gran Reserve 2014 14.75 16.00
Chili - Maipo Valley - Santa Carolina - Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2014 14.58 15.00
Piëmonte (I) - Cortese Barbaresco Rabaja 2009 14.40 15.00
Rioja (Spanje)- Baigorri Crianza 2015 14.92 16.00
Chili - Colchagua – Santa Cruz – Carmenère Chaman Gran Reserva 2015 15.25 16.00