Blindproef 15 september 2023

 

Blindproef 15 september 2023

Er staan 8 schitterende flessen op het programma van deze blindproef:

In tegenstelling tot de wijnen geschonken door de Vlaamse Wijngilde op het examen en wedstrijden zijn dit iets duurdere en wat meer gerijpte wijnen, gekozen voor ieders drinkplezier. De wijnen halen in buitenlandse recensies scores van 90 en meer.

We hebben wel gewaakt over de typiciteit van de soort.

Een eerste soort tip:

Goede Beaujolais gaat 5 jaar mee.
Deze versie wordt dus op de proef gesteld: ze is van 2018 -of ouder!

We beginnen met een witte wijn om het werkjaar goed in te zetten en de monden clean te zetten voor de grootse proeverij.

Dampt Chablis vieilles vignes 2006 uit 3 liter flessen.

Vanuit onze ervaring met het huis Dampt zijn wij het geenszins eens met de bewering dat petit chablis en gewone chablis in het algemeen zou staan voor onmiddellijk drinkplezier.

In de Commanderij bevelen we aan een gewone chablis van Dampt 2-3 jaar kelderrust te gunnen om hem tot wasdom te laten komen. Schromelijk hebben we nog nooit gepraat over het eindpunt van deze wijn. Vertrouwensvol hebben we deze 2 flessen nog enkele jaren in onze kelder gehouden.
Nu hebben deze 2 flessen uit 2006 voor zichzelf gesproken!

De aroma’s van boter en rijpe citroen stuiven uit het glas. De wijn smaakt vol en kruidig en nog steeds fris. De afdronk is lang en aangenaam.

De editie 2009 van de Guide Hachette noemde deze millésime zeer geslaagd en kende 1 ster toe

  1. Chianti Classico DOCG Vicchiomaggio Agostino Petri Riserva 2018

Situering

Italië/ Centraal Italië/ Toscane/ Chianti/ Chianti Classico
In Toscane is Sangiovese heer en meester. Tot een hoogte van 450 m boven de zeespiegel, op een bodem van zand en klei gecombineerd met leisteen en op de beste plaatsen de typische Chianti galestro, een soort vlokkerige mergel, doet de sangiovese het goed.
Het moderne wijnbouwgebied Chianti Classico beslaat 9 gemeenten tussen Siena (Colli Senesi) in het zuiden en Florence (Colli Fiorentini) in het noorden. Chianti Classico heeft een ondergrond die rijk is aan kalk en mineralen.

Kenmerken

De Chianti Classico-wijn is een robijnrode wijn op basis van Sangiovese (minstens 80 %) eventueel aangevuld met Canaiolo Nero, Colorino, Cabernet Sauvignon, Merlot of Syrah.
Typische aroma's: viooltjes en kersen en een vleugje aardse kruiden.

Over deze wijn:

  • 90 % Sangiovese, 10 % Cabernet Sauvignon
  • De wijngaarden liggen op 220 tot 265m hoogte en de bodem bevat 30 % klei.
  • Opbrengst: ongeveer 40 hl/ha
  • Deze Chianti rijpt gedurende 18 maand op hout, eerst op eenmalig gebruikte barriques, daarna op foeders van 25 – 50 hl. De wijn rust daarna minimum 6 maand op fles.
  • 13,5 % alc.

  • Kracht (licht/stevig)                      6/10
  • Tannine (soepel/hard):                6/10
  • Droog/zoet:                                    2/10
  • Zuren (rond/fris):                          7/10

  • Robijnrode kleur met granaatrode rand
  • Aroma’s en smaken van rijp rood fruit en kruiden; een toets chocolade, aardbeienpraliné en gekonfijte kers.
  • Complex, vol en fruitig. Rood fruit, hazelnoot. Aangename zuren, in balans met rijpe en zachte tannines.
  • Lange afdronk.
  • Op dronk met bewaarpotentieel.
  • Bij rundscarpaccio en pasta met gehaktballetjes. Ook bij gegrilde T-bone of ribeye of gerijpte kaas. Lekker bij lam met rozemarijn en knoflook, kalfsvlees met champignons en wild, vooral fazant en everzwijn.

  1. Beaujolais Cru (Gamay) : Caves des Grands Vins, Fleurie 2015

Situering

  • Beaujolais: de thuis van de Gamay (22000 ha 1 miljoen hl).
  • In Beaujolais is na de terroir (vooral de bodem) de huisstijl zeer bepalend en vooral in Fleurie.
  • Fleurie ligt halverwege Beaujolais, onder Chénas en boven Morgon, op soms indrukwekkende, steile hellingen met rose granietzand met in de diepte kleilagen de zuid tot zuidwest kant van du Mont de Bessay.
  • Fleurie is de meest vrouwelijke beaujolais.

Kenmerken:

  • Transparant, laag in tannine, hoog in zuren.
  • Fris rood fruit en floraal (iris en viooltjes)
  • Oudere kwaliteitswijn gaat naar bourgogne toe.

Over deze wijn:

  • Bodem voor deze wijn: graniet maar rijk aan klei.
  • Wijnstokken: 60 jaar.
  • Caves des Grands Vins de Fleurie.

  • Kleur: jong: robijn tot karmozijnrood.

Nu: De kleur vertoont flinke veroudering, maar verrast toch voor een beaujolais met zoveel jaren op zijn teller.

  • Neus: jong: zeer floraal: viooltjes, rozen, irissen. Rood fruit.

Nu: heeft het meeste jeugdig fruit en de bloemigheid verloren en is naar een belegen bourgogne geëvolueerd.

  • Smaak: jong: fijn en verleidelijk. Toch vlezig. Zeer lage aciditeit, soepele tannine.

Nu: De zuren zijn nog steeds goed vertegenwoordigd.

  • Foodpairing: goed bij rood vlees. Als oudere wijn verrassend bij sommige visrecepten zoals lotte in wijnsaus.

De degustatie van deze beaujolais was meteen een test of hij als goede cru meer dan 5 j kan halen.
Vooral voor een Fleurie die de naam heeft fruitig en floraal te zijn en meestal geen houtlagering krijgt – bovendien is de traditionele beaujolais aciditeit daar wat lager - is dit een beproeving, ook al is hij gebotteld in magnums. Maar deze wijn is nog best genietbaar. Hij vertoonde inderdaad een verschuiving naar een bourgogne toe zoals wel eens wordt beweerd over oudere beaujolais.

Guide Hachette 2017 ***

  1. Bourgogne Ladoix 1er Cru Ravaut Les Basses Mourottes 2015

Situering

  • Bourgogne: thuis van de Pinot Noir voor rood en Chardonnay voor wit.
  • AOP Ladoix ligt in Bourgogne, ten noorden van Beaune, in het departement Côte-d'Or, in de gemeente Ladoix-Serrigny, tussen Aloxe-Corton in het zuiden en Corgoloin in het noorden.
  • Een laag rode of bruine klei (hoe hoger op de helling, hoe dunner met meer stenen en keien) ligt op een laag kalksteen en mergel.

Kenmerken

  • Lichte, transparante kersenrode wijn.
  • Rood fruit met vooral morellen, aardbei, framboos, bramen. Floraal: viooltjes, rozen. Aards. Mineraal.
  • Gematigde tannine, maar zeer geschikt voor houtlagering.
  • Fijne zuren.

Over deze wijn:

  • Wijngaard halverwege de helling, ter hoogte van de Corton Grand Cru.
  • Lichte extractie met pigéage.
  • Rijping op Franse eik (15 % nieuw) gedurende 12 m.

  • Robijnrood naar granaat.
  • Rood fruit (kers, aardbei). Bosbes. Peper. Aards, paddenstoelen, leer, mineraal.
  • Opvallende frisheid en zijdezachte tannine. Houterige kruidentoetsen. Zoethout. Mooi verweven eik.
  • Kruidige afdronk van gemiddelde duur.
  • Wild gevogelte. Specifiek bij eend en gans.

Samen met een selecte groep van een veertigtal vignerons indépendants die zichzelf ‘De Club des vignerons lauréats’ noemen, is Vincent Ravaut jaarlijks, het laatste weekend van maart, in Marcq en Baroeul, oostelijk van Lille, te vinden op het Salon des vins. Hij staat ook het laatste weekend van oktober op het Salon du Vin et de la Bière van Dunkerque.

Guide Hachette 2020 *

  1. Rioja DOCa Bai Gorri Reserva 2015

Situering

  • Rioja Alavesa: 15 gemeenten in noordelijk Rioja, in het noorden van centraal Spanje, op de oevers van de Ebro. Thuisbasis van de Tempranillo.
  • Klei-kalksteen bodems.

De hoogte en de schaduw van de bergen zorgen voor fraîcheur.

Kenmerken

Kwaliteit (joven, crianza, reserva, gran reserva) beïnvloedt de kleurintensiteit.
Eerder hoog in tannine én in zuren. Geïntegreerde houttoetsen vertonen zacht geroosterde nuances, (licht rokerig en aards, mokka, en tabak en aard), op de zelfde hoogte als de aroma’s van rood en zwart fruit. Verder: tomaten, vijgen, leer.

Over deze wijn:

  • 100 % Tempranillo.
  • Maceratie in stalen tanks. Malolactische fermentatie.
  • Na koude weking in RVS cuves, verdere maceratie in dezelfde nieuwe Franse eiken vaten waarin de wijn na de persing verder gist en tenslotte nog rijpt gedurende 18 maanden.
  • Alcohol 14,5 %.

  • Kracht (licht/stevig)                      8/10
  • Tannine (soepel/hard):                8/10
  • Droog/zoet:                                    2/10
  • Zuren (rond/fris)                           7/10

  • Robijnrood naar granaat, met traag glijdende gekleurde tranen.
  • Aanhoudende geuren. Eik, vanille, chocolade
    Fris rood en zwart fruit, bramen en pruimen, granaatappel
    Kruidig: zoethout en peper
    Rokerig, leer, aards
  • Vlezig en elegant. Mooi gestructureerd en evenwichtig met zijdezachte tannine en zuren. Verfijnd.
  • Mooie lengte
  • Bij rood vlees, wild, stoofschotels, Spaanse hesp, harde kazen.

Een vijftal jaar terug was Bai Gorri reeds bij ons te gast. Wij hopen met deze fles uw nieuwsgierigheid te wekken want in april 2024 staan ze terug op de agenda.

  1. AOP Cahors Château de Nozières Cuvée L’Elégance 2016

Situering

  • Zuidwest-Frankrijk (Midi-Pyrénées in het departement Lot)/
  • Cahors: de thuis van de Malbec
  • Kalkhoudende plateaus (causses) op de 2 oevers van de Lot (vergelijkbaar met Chablis).
  • De plateaus reiken tot meer dan 300m boven de zeespiegel.
  • Ook de zand- en kiezelhoudende terrassen van de Lotvallei zijn uitstekend geschikt.

Kenmerken

  • Bijna inktzwarte wijn, klassiek hoog in tannine, iets gematigder in zuren.
  • Variabel van fris (Frans) tot rijper rood fruit (Argentinië): rode bessen, zure kersen, bramen, blauwe bessen, rozijnen en gedroogde pruimen,. Ook aardse tonen.

Over deze wijn:

  • Wijn gemaakt van 100 % Malbec (= Cot), afkomstig van een geselecteerd perceel met 45 j. of oudere druiven.
  • Opvoeding van 18 maand op nieuw Franse eikenhouten vaten.

  • Kracht (licht/stevig)                      8/10
  • Tannine (soepel/hard):                6/10
  • Droog/zoet:                                    2/10
  • Zuren (rond/fris):                          6/10

  • Intens granaatrode wijn met oranje rand (evolutie) en hoge tranenintensiteit.
  • In de neus een zachte mengeling van rood en zwart fruit, zoethout, mokka, chocolade, tabak en vanille, en impressies van truffel en humus. Speculaaskruiden.
  • In de mond meer zwart fruit, drop, cassis, tabak en zoethout. Sappige lekkere wijn, versmolten tannine. Sappig. Kracht en elegantie samen.
  • Afdronk van een goede 10 seconden. Bijzonder lekker en goed op dronk.
  • Bij rood vlees en wild. Haas!
  • Gaat nog enkele jaren mee.

Pierrette en Claude Guitard staan elk jaar tijdens het derde weekend van oktober op de Roeselaarse Foire du Vin met verschillende zeer toegankelijke versies van de wijn van Cahors die traditioneel hard en stroef is en slechts na vele jaren drinkbaar. Met hun kennis van druiventeelt en vinificatie weten zij aangename, fruitige, ronde wijnen te produceren.
Een bezoekje aan hun stand is aanbevolen om ook hun ander wijnen te leren kennen!

Guide Hachette 2020 **

  1. Pessac Léognan Château de France 2016

Situering

Heel de wereld maakt blends met de bordelese druivenrassen.
Gemene kenmerken:

  • Wijn die om houtlagering smeekt => typische aroma’s waaronder vanille.
  • Frisse tannine, die ook al in de geur opvalt.
  • De frisse zuren zijn hoog maar gemaskeerd door de tannine.

In de regio Bordeaux voert de merlot de boventoon op de rechteroever.
Deze wijn komt van de linkeroever.

  • Linkeroever onder Bordeaux /subregio Graves/Pessac-Léognan (AOC sinds 1987)
  • Grind, rolkiezels, zand en soms kalk en klei.
  • Cabernet Sauvignon doet het er beter dan op de rechteroever.
  • De AOC Pessac-Léognan produceert vooral rode wijn.

Kenmerken:

Kruidige neus van cassisbladeren, potloodscherpsel en zwart fruit (vooral zwarte bessen).

Vlezig, evenwichtig, met strakke tannines, eindigend op rijp zwart en rood fruit en zoethout.

Over deze wijn :

  • Buur van Grand Cru Ch. de Fieuzal, van Ch. Malartic Lagravière en van Dom. de Chevalier.
  • Oogst: manueel.
  • Assemblage: 50 % merlot – 50 % cabernet franc.
  • 3 à 4 weken maceratie in inox cuves van 130 en 85 hl bij 30 à 32 ° C.
  • Rijping: op eiken vaten (40 % nieuw) gedurende 13 m.
  • 13 % alc.

  • Kracht (licht/stevig)                      8/10
  • Tannine (soepel/hard):                8/10
  • Droog/zoet:                                    2/10
  • Zuren (rond/fris):                          8/10

  • Intens purper.
  • Aangename geuren van rijp zwart fruit: cassis, bosbessen en donkere kersen. Kruidige ceder. Gerookte toets.
  • Volle aanzet met uitbundig fruit. Evenwichtig. Aangename houtaroma’s, zoethout, kruidigheid (peperkoek). Finesse!
  • Lange afdronk.
  • Goed bewaarpotentieel.
  • Bij gebakken en kruidig gegrild vlees.
  1. Châteauneuf-du-Pape Domaine du Grand Tinel Tradition 2015

Situering

In de zuidelijke Rhône (Côtes-du-Rhône méridionales, van Montélimar tot de Middellandse Zee) kunnen 21 druivenrassen in de blend voorkomen. De meest gebruikte voor de rode wijn (82 % v/d productie) zijn:

  • Grenache (belangrijkste zuidelijke druif) geeft donkere kleur, alcohol en rondeur.
  • Samen met Syrah (voegt meer purper in de kleur) en meestal ook Mourvèdre (GSM-blend) die zorgen voor kruidigheid, kleur, structuur en houdbaarheid
  • Verder kunnen Cinsault (ook in primeurs en rosé), Carignan, … worden gebruikt.
  • Warm mediterraan klimaat gekenmerkt door:
    • Droogte op het einde van de winter en gedurende de zomer.
    • Regen in de lente en de herfst.
    • Mistral.
  • Het terroir en het reliëf zijn zeer variabel.
    • Bijna overal is er een kalkrijke ondergrond maar met een variëteit van gesteente: grind, zandsteen, keien, …
    • Klei en zand komen vooral voor rond Avignon, Orange, Châteauneuf-du-Pape.

Kenmerken:

  • In de neus al jammy met vooral bramen en soms al meteen rijpe tannine (grenache).
  • Zoet, zacht, fruitig met bramen – soms zeer complex fruitig en kruidig (garrigue, olijven, …).
  • Veel – rijpe - tannine. Warm. Fruitige nagalm.
  • Toch flink wat zuren!

Over deze wijn:

  • 70 jaar oude wijngaard. Grenache op bodem van zand en klei met rolstenen.
  • 70 % Grenache - Syrah 20 % - Mourvèdre 10 %
  • Opgevoed in demi-muid (vaten van 600 à 700 l)
  • Assemblage van houtgerijpte wijn met in RSV gerijpte wijn om fruit en tannine samen te brengen.

  • Intense rode kleur.
  • Alle soorten rijp rood fruit. Aardbeienconfituur. Bramen, pruimen, kersen. Zoete kruiden.
  • Fijne zuren. Evenwichtig. Kirsch.
  • Fijne afdronk met lange nagalm.
  • Op dronk en zekere nog enkele jaren OK.

Het laatste weekend van oktober op het Salon du Vin et de la Bière van Dunkerque te vinden!.

  1. Saint-Emilion Grand Cru Classé Château La Marzelle 2015

Situering

  • Rechteroever van de Dordogne/wijnregio Libournais/Saint-Emilion.
  • Vier soorten grond: kleiachtige, leemachtige, kalksteenbodems bestaande uit grind en zandalluvium.
  • Merlot neemt 60 % (tot 90 % in de blends) in van de aangeplante druivenrassen, naast Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon.
  • De wijnen van Saint-Emilion zijn zeer divers volgens hun terroir en hun samenstelling.

Kenmerken:
 

De structuur, ondersteund door stevige tannines en fijne zuren, wordt in de loop van de tijd rond en hult zich in goede jaargangen in een smakelijk vruchtvlees.

Over deze wijn

  • Oogst: manueel.
  • Assemblage van 80 % Merlot, 13 % Cabernet Franc en 7 % Cabernet Sauvignon
  • Rijping: op eiken vaten gedurende 12 m.
  • Assemblage: 90 % Merlot – 10 % Cabernet Franc van de betere loten in Lussac.
  • 14,5 % alc.

  • Kracht (licht/stevig)                      8/10
  • Tannine (soepel/hard):                7/10
  • Droog/zoet:                                    2/10
  • Zuren (rond/fris):                          6/10

  • Intens robijnrood. Weinig evolutie
  • Rijp, zwart en rood fruit. Gegrilde toets, vanille, zoethout, kreupelhout, laurier, chocolade.
  • Krachtig maar elegant. Aanzet met versmolten tannines, fluwelig en rond. Kersen, bessen, pruimen en versmolten hout.
  • Lange finale met veel finesse.
  • Bij rood vlees en wild.

Guide Hachette 2019 *

Luc Veracx
verslaggever

Wijn Gemiddelde score Maximum score