Blindproef 19 september 2025

 

Blindproef 19 september 2025

 

Wit

  1. Chardonnay: La Monette – AOP Bourgogne Blanc – 2023             13 % alc.

In 2023 nam Pierre-Etienne Chevallier, een jonge wijnmaker met ervaring bij topdomeinen als La Vougeraie en Cellier aux Moines dit domein in de Côte Chalonnaise (Mercurey) over.
Hij vinifeert met minimale interventie gedurende 10-12 maand op eiken vaten van 400 à 500 l waarvan 20 % nieuw.
Typische rijping op zijn gist (sur lie), met lichte bâtonnage en rokerige reductie.

Wine Searcher                 89/100
Le Figaro                            91/100
Jancis Robinson                16.5/20
Vivino                                 3.8/5

             Houtlagering: vinificatie in houten vaten van 400 à 500 waarvan 20 % nieuwe eik.
             Licht/stevig:       6/10
             Droog/zoet:       2-/10
             Rond/fris:           5/10

Glashelder. Goudgeel
Aangename geur van witte bloemetjes. Mineraal. Grapefruit, citroen, limoen, witte perzik, oranjebloesem, groene appel. Romig, boter, gebak. Honing, nootachtig eikenhout of toast.
Sappige, smaakvolle wijn. Aciditeit in plus. Saline afdronk.

Schelpdieren, pasta, vette vis, milde, zachte kaas, charcuterie

  1. Viognier: Ferraton Viognier IGP Collines Rhodaniennes 2023 12,5 % alc.

Ferraton, ons bekend van het kapittel in 2024, werkt sinds 2006 samen met Chapoutier. De wijngaard ligt op de rechteroever van de noordelijke Rhône. De granietbodem vertoont grote temperatuurschommelingen tussen dag en nacht en zorgt voor frisheid. 
Uitsluitend gebruik van RVS. Débourbage na 48 uur. Spontane gisting en korte rijping op hetzelfde vat.

Vivino: 3.7/5

             Houtgelagerd: neen, uitsluitend RVS
             Licht/stevig:       5-6/10
             Droog/zoet:       2/10
             Rond/fris:           2-3/10

Licht geel met groene schijn.
Geuren van abrikoos, wit fruit, jonge peer, sinaasappelconfituur.
Een aromatische wijn met matige zuren en veel fruit. Evenwichtig. Fruitige afdronk.

Bij frisse slaatjes, kazen uit Franche Comté, riviervis, kip op ‘t spit

  1. Riesling: Trimbach Riesling - Elzas AOP 2022                        12,8 % alc.

De bodem van de wijngaarden bestaat uit mergel, kalksteen en zandsteen. 30 % komt van Grands Crus de Ribeauvillé. 
Het klimaat van het gebied is semi-continentaal, met koude, droge winters en warme zomers. Er valt betrekkelijk weinig regen omdat het gebied wordt afgeschermd door de Vogezen.
De druiven worden bij aankomst in de wijnmakerij voorzichtig geperst, waarna de most door middel van zwaartekracht (bezinking) wordt gereinigd. Vervolgens wordt de wijn in roestvrijstalen tanks vergist en uiteindelijk zonder malolactische gisting gebotteld, zodat de wijn al zijn frisheid behoudt en een zeer hoog rijpingspotentieel heeft.

James Suckling:                94/100
Decanter:                          91/100
Wine Searcher:                90/100
Cellar Tracker:                  88.7/100
Vivino:                               3.9/5

             Houtlagering:    nauwelijks; gedeeltelijke vinificatie sur lies op oude vaten, maar vooral in RVS
             Licht/stevig:       5/10
             Droog/zoet:       2-3/10
             Rond/fris:           9+/10

Licht geel met groene schijn.
Citrus, citroen, limoen, grapefruit, citroenschil, groene appel, peer, perzik, abrikoos, ananas. Honing. Mineraal: petrol.
Droge witte wijn met knapperig fris fruit. Een levendige wijn met citrus en kweepeertonen, leuke mineraliteit.
Evenwicht tussen de zuren en de fruitigheid. Fruitige afdronk. Enig rijpingspotentieel waarin hij zachter en vettiger zal worden (minstens 5 j.)
Elzasser gastronomie, evenals bij sashimi, schelp- en schaaldieren, wit vlees (vol au vent, kalfszwezerik), gerechten met witte wijnsaus, kruiden en verfijnde oosterse gerechten.

  1. Sauvignon Blanc

Deze wijn kwam niet aan bod.

 

Rood

  1. Bourgogne: Guyon - Hautes Côtes de Nuits Dames de Vergy 2022  13.2 % Alc

Uit Meuilley een gemeente bij Nuits-Saint-Georges (Hautes Côtes de Nuits).30 jaar oude wijngaard op kalk/klei ondergrond. Zuidgericht.
Met de hand geoogst en gesorteerd zoals hoort. 10-12 dagen gisting in open houten cuves met pigéage en temperatuurcontrole.

Cellar Tracker 85/100
Vivino 4.0/5

             Houtgelagerd: houtgelagerd: 50 % in houten cuves en 50 % in houten fusten waarvan elk jaar een deel van de vaten vernieuwd wordt.
             Licht/stevig:                      4,5/10
             Soepel/tanninerijk          4/10
             Droog/zoet:                      1-2/10
             Rond/fris:                          8/10

Robijnrood.
Klein rood fruit, aardbei en kers. Leer, aards, paddenstoelen, mineraal, rook, bosgrond. Eik, vanille, tabak.
Fris en elegant met een goede persistentie in de mond. Rijk, goed uitgebalanceerd met finesse. Te drinken binnen de 5 j.
Bij gebraden en gegrild rood vlees van rund, kalf, wild en gevogelte.

  1. Bordeaux: Château Laroze Saint-Emilion GCC 2014 (rechteroever)13,5 % alc.

Heel de wereld maakt blends met de bordelese druivenrassen: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Malbec en Petit Verdot. Château Laroze is erkend Gr C Cl sinds 1955. Gelegen 1,5 km ten westen van Saint Emilion bestaat het terroir uit een laag klei met silex in de bovenlaag. We hebben zaakvoerder Guy Meslin al 2 X in de Commanderij ontvangen n.a.v. het banket: eerst met Château Laroze, de tweede keer als penningmeester van de Association des Grands Crus Classés de Saint-Emilion met 31 deelnemende kastelen.
Jaargang 2014 mag een regenachtig jaar geweest zijn, de doorgedreven selectie van de bessen staat garant voor kwaliteit. Blend van 66 % Merlot, 29 % Cabernet Franc, 5 % Cabernet Sauvignon.

Wine Spectator:              92/100
James Suckling:               91/100
Revue du Vin de France:90/100
Jancis Robinson:              16/20
Wine Searcher:                88/100
Cellar Tracker:                  88.7/100
Vivino:                               3.9/5

             Houtgelagerd:                  Rijping gedurende 18 m. op eiken barriques, 57 % nieuw.
             Licht/stevig:                      9/10
             Soepel/tanninerijk          6/10
             Droog/zoet:                      2/10
             Rond/fris:                          5-6/10

Granaatrood met evolutie in de rand.
Fruitige tonen van gestoofd rood blauw fruit, pruim, braam en cassis. Secundaire en tertiaire geuren van kreupelhout, ceder, vanille, tabak, drop en koffie. Pepertoets. Rokerig.
Aanzet van zachte tannines, fijne zuren. Gebalanceerd. Matig lange, frisse finale.
Lekker bij rundsgebraad.

  1. Nebbiolo: Gagliasso Langhe Nebbiolo Vigna Ciabot Russ 2021    14,5% alc.

Nebbiolo is thuis in Piëmonte en komt bijna alleen in Piëmonte voor. De wijngaard ligt in de gemeente Novello, halverwege de westelijk georiënteerde helling. De rijpe druiven worden vergist in RVS op ongeveer 30° C. De maceratie duurt 8 à 10 dagen. Spontane malolactische fermentatie. Rijping gedurende 12 maanden in eiken vaten.

Wine Searcher:                91/100
Vivino:                               3.8/5

             Houtgelagerd:                                 Rijping gedurende 12 m. op eiken vaten
             Kracht (licht/stevig)                       6-7/10
             Tannine (soepel/hard):                 9/10
             Droog/zoet:                                     1-2/10
             Zuren (rond/fris):                           9/10

Doorzichtig granaatrood.
Kers, granaatappel, framboos. Aards, paddenstoelen, mineraal (saline). Peper, munt, kaneel, kruidnagel, drop, tabak, leer. Evenwichtig, gelaagd en complex.
Lekker bij stoofschotels.

  1. Syrah: Ferraton Crozes-Hermitage Lieu dit Les Pichères rouge 2022  14 % alc.

In de Noordelijke Rhône is de Syrah het enige druivenras voor de productie van rode wijn.
Voor de witte wijnen doet de wijnbouwer beroep op Viognier, Roussanne en Marsanne die behoren tot de zeldzaamste en originele witte druivenrassen.
Goed om weten is dat de rode Côte-Rôtie die gemaakt wordt van de Syrah-druif, daarnaast mag gemengd worden met maximaal 20% Viognier en in de Hermitage met maximum 15% Marsanne of Roussanne. Het doel van deze assemblage met witte druiven is de wijnen ronder te maken.
Deze wijn komt van een wijngaard gelegen in volle zon, in de gemeente Beaumont-Monteux op een kalkhoudende ondergrond met alluviale grond en grote afgeronde keien van de Isère. 
De geplukte druiven worden gevinifieerd in betonnen vaten, voor een betere thermische inertie, gedurende ongeveer 4 weken. Remontages en pigéage begunstigen de extractie. De wijn rijpt in vaten over een periode van 8 tot 10 maanden in vaten van 2 en 3 jaar, daarna in een betonnen tank gedurende 6 maanden.

Vivino:                               4/5

             Houtgelagerd:                                 Rijping gedurende 8-10 m. in vaten van 2 en 3 jaar.
             Kracht (licht/stevig)                       8/10
             Tannine (soepel/hard):                 6/10
             Droog/zoet:                                     2/10
             Zuren (rond/fris):                           5/10

Fonkelend. Intens robijnrood.
Parfum van rijpe zwarte kersen en blauwe bessen. Viooltjes. Kruiden, animaal, tabak en rokerig, Zwarte olijven.
Sappig, tanninerijk en krachtig in de mond. Opnieuw impressies van rijp fruit, kruiden, wat bittere chocolade, tabak en rokerige toetsen, maar ook fraîcheur. Flink kruidige tannines in de middellange afdronk. 
Gastro: rood vlees, wild, ossenhaas.

  1. Bordeaux: Château de France – Pessac-Léognan 2016 (linkeroever)13 % alc.

Linkeroever onder Bordeaux /subregio Graves/Pessac-Léognan (AOC sinds 1987). De AOC Pessac-Léognan produceert vooral rode wijn. Grind, rolkiezels, zand en soms kalk en klei. In de regio Bordeaux voert de merlot de boventoon op de rechteroever. Deze wijn komt van de linkeroever waar de Cabernet Sauvignon meestal de boventoon zet.
Buur van Grand Cru Chateau de Fieuzal, van Chateau Malartic Lagravière en van Domaine de Chevalier. Assemblage : 54 % Cabernet Sauvignon + 46 % Merlot.

Cellar Tracker:                  90.7/100
Wine Searcher :               90/100
Vivino:                               4.1/5

•             Houtgelagerd:                  Rijping gedurende 13 m. op eiken barriques, 40 % nieuw.
•             Kracht (licht/stevig)                       8/10
•             Tannine (soepel/hard):                 8/10
•             Droog/zoet:                                     2/10
•             Zuren (rond/fris):                           8/10

Robijnrood met evolutie.
Aangename geuren van rijp rood en zwart fruit: cassis, bosbessen en donkere kersen. Kruidige toets.
Aanzet met uitbundig fruit. Evenwichtig. Aangename houtaroma’s, zoethout, kruidigheid (peperkoek).
Lange, rokerige afdronk. Gaat nog enkele jaartjes mee!.
Bij kruidig gegrild rood vlees.

 

Verslag: Luc Veracx

Wijn Gemiddelde score Maximum score