Blindproef in het vooruitzicht van het nationaal examen

 

Wit

WW1 Sauvignon Blanc Bordeaux Château La Verrière 2016

Lichtgeel,helder, fonkelend.
In de neus: intens, citrus, steenfruit, groene appel, buxus, ribesbloemetjes.

In de mond: mooie zuren, vegetale en citrustoetsen, kamperfoelie. Middellange afdronk. Serveren als aperitiefwijn of bij een slaatje met asperges met een licht zurige dressing.

Alles wijst op een Sauvignon Blanc en zo denkt onze tafel quasi unaniem er ook over.

WW2 Riesling Grand Cru Ollwiller 2016 Vieil Armand

Licht goudgeel, matig intens, behoorlijk dikke tranen.

In de neus: floraal, rijpe citrus, linde, limoen, lichte mineraliteit.
In de mond: fris, droog maar toch ook een licht zoetje, lange afdronk.

Aan onze tafel denken de meesten aan Chenin Blanc op twee hardliners na, die hier duidelijk de Riesling in herkennen.

WW3 Chenin Blanc Loire Anjou Blanc Chateau de Fesles Vielles Vignes 2015

Strogeel, behoorlijke viscositeit.
In de neus: rijpe appel, vanille, peer, rabarber, nectarine.
In de mond: strakke en levendige zuren, maar ook bij een mooie lange afdronk een zekere rondeur.

Aan tafel stellen de Chenin Blanc overtuigden bij WW2 hun keuze bij. We hebben hier duidelijk te maken met een Chenin.

WW4 Chardonnay Bourgogne Ladoix 2011 Vincent Ravaut (notities tafel Steven Delputte)

Goudgeel, heldere spiegel.

In de stille fase: relatief gesloten, fijne geuren, wat vanille.
In de mobiele fase: licht lactisch, botertoets, boenwas, beetje oxyde.

In de smaak een volle aanzet, toast, citrus eindigend in fijne zuren.

Brede afdronk van 10 seconden en meer.

Aan onze tafel duidelijke keuze voor Chardonnay.

Conclusie

Slechts bij 1 tafel was er een ietsiepietsie twijfel voor de Sauvignon .
Daarna zette de Riesling ALLE tafels op een verkeerd been: vijf kozen voor Chenin en eentje voor Chardonnay! Pas na lange tijd bracht de fruitige, zoete neus enkelen op het juiste spoor.
Daarna haalde de Chenin terug 5 teams uit hun evenwicht.

Het vinden van de Chardonnay op het einde bracht voor sommigen licht in hun duisternis.
Na bijstelling van de oorspronkelijke keuzes, rangschikken 4 van de 6 tafels de wijnen in de juiste volgorde.

Rood

RW1 Sonoma Country Sebastiani 2013

Robijnkleurig met lichte evolutie.

In de neus: intens, vanille, bessen, pruimen, witte peper.

In de mond: medium-full bodied met mooie tannines die mooi samengaan met het fruit, lichte chocoladesmaak.

De meesten aan onze tafel kiezen voor Zinfandel. Enkelen voor Bordeaux.

RW2 Beaujolais Fleurie 2015 van Cave de Fleurie (notities tafel Francky Hendryckx)

Vrij helder van kleur met paarse en violet tinten.

In de neus: cuberdon, banaan, bes en aardbei.

In de mond: fruit en kruiden, een fluwelige textuur wat bloemig.

Een middellange toch zalvende afdronk.

Een lekkere wijn die wij degusteren bij kaas.

Onze keuze valt op Beaujolais.

RW3 Bourgogne Maranges 1er Cru La Fussière 2015 van Roger Belland (notities tafel Steven Delputte)

Licht doorschijnend, geen veroudering.

In de stille fase: zwart fruit en wat kruidigheid. Zwarte bessen, braam, cassis.
In de mobiele fase opnieuw het fruit en alcohol die prikt.

In de smaak: een vlotte aanzet, veel fruit, een sappige soepele wijn maar niet al te complex.
Mooie afdronk 7 seconden+ een weinig droogtrekkend.

Duidelijk een Bourgogne.

RW4 Bordeaux Listrac Saransot Dupré 2009

Een Merlot/Cabernet Franc gedreven blend.

Robijnkleur, intens, mooie viscositeit,lichte evolutie.

In de neus secundaire en tertiaire aroma's: drop, ceder, hout, mokka, maar ook nog bosbes en laurier.

In de mond: tannines nog prominent aanwezig. Deze wijn is krachtig en kruidig en heeft een heel mooie lengte.

Serveren met een stoofpotje van everzwijn.

Aan onze tafel kiezen de meesten voor Bordeaux. Côtes-du-Rhône is voor sommigen ook een mogelijkheid.

RW5 Côtes-du-Rhône Fines Roches Châteauneuf-du-Pape 2007 (notities tafel Rik Debal)

Blend: 70 % Grenache, 15 % Syrah,8 % Mouvèdre, 5 % Cinsault en 2 % Counoise.

Robijn rode kleur briljant en gulzig tranend.

Een intrigerende wijn met een mooi en complex geurenpakket. Aroma's van zwarte kers, zoethout, kruiden uit de Provence, zwart fruit.

In de mond fluwelig rijp en tegelijk vol en rond met nobele tannines.

Chocolade in de lange finale.

We laten deze wijn samengaan met een gebakken everzwijnbout, reebout, gemarineerd wild of een hazenpeper.

Aan onze tafel enige verdeeldheid Rhône of toch Zinfandel.

Conclusie

Slechts 2 tafels hebben bij de eerste wijn twijfel bij de Zinfandel. Bordeaux?
De tafel die de Zinfandel voor Bordeaux zag zoekt bij de Beaujolais vertwijfeld naar argumenten om te kiezen tussen een Zinfandel en de Beaujolais. Een tafel verwart met de Côte-du-Rhône. Begrip voor beide dwalingen.
Iedereen vindt meteen de Bourgogne.
De Bordeaux wordt door 3 tafels meteen herkend; de drie andere tafels kunnen de knoop niet doorhakken in de keuze met de Côtes-du–Rhône.
De laatste wijn wordt door 4 tafels herkend als de Côtes-du-Rhône.

Verslaggever De Muynck Geert, met dank aan Steven, Rik en Francky.

Eindconclusie

De Sauvignon wordt door iedereen meteen vernoemd en slechts met een beetje twijfel door 1 tafel.

Dat een Riesling zonder petrolié volledig wordt afgewezen is kort door de bocht. Bij een grand cru dan nog??? Dat onze keldermeester de lange flessen decanteerde in de Sauvignon-flessen is toch zeker niet de reden geweest?
De Chenin is een moeilijke druif. Eentje heeft het juist. Maar ze vernoemden nu voor de derde keer de Chenin!
De Chardonnay zette gelukkig aan tot heroverweging van vroegere foute keuzes.

Geen enkele tafel bracht het er bij de witte wijnen zonder kleerscheuren vanaf.
Advies? TREK NIET TE SNEL CONCLUSIES!!!

De rode wijnen gaan er een stuk vlotter en beter door.

Geen enkele tafel die de eerste wijn niet als Zinfandel benoemt. Fruitig en kruidig. Slechts 2 tafels twijfelen toch met Bordeaux. De typische Bordeaux-tannine is wel ver te zoeken: stevige, frisse tannine? Ceder?
1 tafel verwart de Beaujolais met de Côtes-du-Rhône en eentje wedt samen met Zinfandel op 2 paarden.

De Bourgogne levert een 6 op 6. All Right girls and boys!

Drie tafels twijfelen niet bij de Bordeaux en drie vragen zich af ‘Of is dit de Côtes-du Rhône?’

De laatste fles confronteert 3 tafels met één enkele vroegere pertinente twijfel en niet iedereen heeft nog de energie om een herevaluatie te houden. Maar het is ook zo al goed geweest.

Het ingespannen zoeken en verhit discussiëren. De nieuweling die in de reeks rode wijn zijn heil zoekt én vindt in de beschrijving van druiven en blends die werd doorgestuurd. De ontgoocheling van de oude ratten om een foutje en de vreugde bij de nieuwe leden omdat ze het er al bij al nog goed vanaf brachten.

DAT is ontspannend wijn proeven. DAT is blindproef. Dank u, het was fijn jullie aan het werk te zien!

Luc Veracx