Blindproef met wijnen uit de kelder in het kader van het examen meester/grootmeester

 

Er zijn vanuit onze Gilde maar twee kandidaten voor het examen voor ‘Grootmeester’. Er zijn geen kandidaten voor de titel van ‘Meester’. Maar toch zijn we allemaal wat zenuwachtiger toegekomen dan anders.
Er is een ongewoon grote opkomst hoewel een 10-tal trouwe leden met pijn in het hart zich voor deze avond hebben verontschuldigd.
De verjonging van de groep zorgt dat er gezocht wordt naar bevestiging van kennis en ervaring.

Spijtig dat de Vlaamse Gilde niet toelaat dat een Grootmeester kan terugkomen om zijn titel te bevestigen. Maar we zijn al dankbaar voor de grote inspanning om jaarlijks een dergelijk groot evenement te organiseren en te bekostigen.

Soit we waren dus zenuwachtig in aanwezigheid van zo veel wijnvrienden de grote wedstrijd tegen onszelf aan te gaan.

De reeks witte wijnen werd een martelgang.
De eerste wijn zou de grote meerderheid op een vals spoor zetten met zijn strakke structuur en bittere toets op het einde omdat deze wijn toch niet echt typisch was. Ook de Riesling was vrij discreet in zijn karakter. Van een Grand Cru hadden we wat anders verwacht.

  1. Sancerre Domaine des Buissones 2009 - 13 % alcohol

    Zeer licht geel , helder en blinkend spiegel.

    Lichte geuren van gras, citrusvruchten: een beetje pompelmoes, appel peer, kiwi en meloen.
    Vuursteen en licht bloemig.

    De smaak bevestigt volledig de waargenomen geuren. Mooie mineraliteit. Nogal ‘strakke wijn, maar evenwichtig en soepel met een finale op fijne zuurtjes en een verwarrend bittertje.

    Deze Sauvignon zal smaken als aperitief met groene olijven en hapjes op basis van tapenades. Bij een eenvoudige, knapperig gebakken vis (‘van de molenaarsvrouw’) met een salade met vinaigrette of mayonaise zal hij ook zijn mannetje staan.

    Bij deze eerste wijn misten we de ‘kattepis’ of ‘buxus’ in de eerste neus. Proevers die nog nooit een Sauvignon miskenden gingen hier de mist in.
    De was een mooie les voor wie naar een examen wil optrekken: bekijk de eigenschappen van alle wijnen als je de kans hebt ze allen op het zelfde ogenblik naast elkaar te zetten en haal er dan pas de meest typische kenmerken uit en elimineer zo wijn per wijn.
     
  2. Kleine Zalze Chenin Blanc 2012 Zuid-Afrika - 14 % alcohol

    Goud geel met lichte schittering. Helder met een licht bruine schijn.

    Rijp exotisch fruit, ananas, lichee en perzik.

    Licht droog maar toch een beetje vettig in de mond. Tegelijk fris en nerveus. Veel exotisch fruit, met smaken van mango, meloen en een beetje peer.

    Deze Chenin, ook Steen genaamd in Zuid-Afrika, zal bevallen bij het aperitief, maar ook bij aromatische gerechten van kip of wit vlees in de wok of in de tajine.
    Zalm met een mangoslaatje (klik hier voor recept) zal zich goed lenen om er deze Chenin bij te schenken.

    “Bush vine” staat voor de snoeiwijze: de druiven groeien aan ‘solitaire’ struiken, zodat de takken en de bladeren gans de dag door de druiven beschermen tegen de felle zon en zo toelaten dat het fruit toch voldoende zuren en frisheid bewaart om een aangename wijn te kunnen maken ondanks het warme klimaat.

    De typische aroma’s van Chenin zijn die van bloemen, van noten en perzik en van kweepeer. Hij kan hooi-achtig zijn en geeft vaak een finale op honing. Hier waren die elementen niet meteen expressief aanwezig. Wellicht dat de frisheid van deze Zuid-Afrikaner het extra moeilijk maakte.
     
  3. Kirchberg Riesling grand Cru 2011 (Barr) - 12,5 % alcohol

    Licht geel met groene schijn.

    Aromatisch met zowel vegetale, als florale tonen. Fris rijp fruit.

    In deze mond vullende wijn domineert het fruit en de levendige zuren. Kruidig en mineraal. Een fruitige afdronk.

    Niet meteen voor het zware werk bij zuurkool, maar wel voor bij gevarieerde, kruidige zuiderse slaatjes met zeevruchten. Ook bij zachte witte kazen.

    De Kirchberg van Barr is niet te verwarren met de Kirchberg van Ribeauville, 25 km zuidelijker in de Elzas en die eerder zuidwestelijk gericht is en volop van de zon geniet. De Kirchberg in Barr is zuidoostelijk gericht en moet het doen met de ochtendzon. Deze 2011 herkennen we in deze blindproef ook niet meteen als Grand Cru.
     
  4. Domaine de la Meulière Chablis 1e cru Mont de Milieu 2008 - 13 % alcohol

    Licht gele kleur, helder en met een mooie schittering.

    Boeket van meidoorn, citrus en een lichte vanilletoets en een malolactische ‘hint’.

    Zachte zuren met een mooie citroenzeste en een mooie minerale ruggengraat, eindigend op een licht bittere toets van zachte karamel en een klein vleugje honing.

    Lekker als aperitief met hapjes van vis. Hij past trouwens goed bij schaal- of schelpdieren, gemarineerde rauwe vis, gerechten met bittere groenten zoals artisjok of asperges of bij een geitenkaas.

    De Commanderij bezocht 2 jaar terug Nicolas en Vincent Laroche in hun bedrijf te Fleys en kocht er deze wijn aan. Tijdens de uitgebreide degustatie bevonden we deze Mont de Milieu als de beste van het huis.
    La Meulière is ook elk jaar te vinden in de wijnbeurs in Lille. Het bedrijf oogst nog volledig manueel en maakt de wijn hoofdzakelijk in inox. Enkele procentjes liggen op eiken vaten waardoor de doorgaans strakke een wijn een vollere smaak krijgt.

    Deze wijn bracht voor velen de sleutel van de puzzel aan: de Chardonnay was gevonden.
    De wijn met de meest bruine schijn was de Chenin. Enkele discrete eigenschappen bevestigden het.
    Wie zijn eerste glas pas op het einde uitdrinkt op kamertemperatuur vindt een totaal andere wijn dan bij de start waar onze mond nog wijnvreemde elementen aanleverde. Wie nu nog ook eens goed rook, kreeg de ‘aha-erbebnis’: verdorie die eerste wijn ruikt toch naar een soort kruidige buxus en is dus de Sauvignon. Wijn 3 de Riesling.

    Wie op het einde niet wist waar te beginnen om bij te sturen was hopeloos verloren gelopen met slechts 4 wijnen op tafel. In de pauze werd vooral veel frustratie geventileerd.

    Op naar de reeks van de 5 rode wijnen.
     
  5. Bourgogne rouge Joseph Drouhin Laforet 2011 - 12,5 % alcohol

    Licht kersenrode tot robijnrode wijn.

    Een neus met aroma's van rood fruit (framboos, rode aalbessen, wilde aardbei).

    De wijn is aangenaam in de mond, fruitig – zure kersen - en verfrissend, met lichte tannine en elegantie.

    Lekker en correct gemaakte Bourgogne.

    Dit was een weggevertje om te starten.
    Maar de tweede maakte het ons al een stuk moeilijker.
     
  6. Ribera del Duero 2008 Ribon Barrica (92 % Tempranillo en 8 % Merlot!) - 13,5 % alcohol

    Deze Duero is fonkelend donkerrood tot bijna zwart.

    Hij geurt eerst zeer discreet naar rijp rood fruit en gebladerte in de herfst. Na walsen ontwikkelen zich in het glas vooral tertiaire geuren van mokka en rook en worden de fruitige tonen discreter.

    Bijzonder vol van smaak, geen storend hout en met discrete toetsen van rijpe bramen.
    De verhouding tannine-zuur is zeer aangenaam. Deze wijn is krachtig in zijn afdronk met zachte tannine en een aangename ruggengraat van verouderde zoete Amerikaanse eik.

    Hij past bij een kruidige lamsbout en andere stevige vleesgerechten of gerechten verrijkt met chorizo en bij pittige kaas.

    Deze Tempranillo draagt veel namen:
    • Aragonēs, Aragonez of, Tinta aragonez in Portugal.
    • Cencibel, Tinto del pais, Tinto de Toro of Tinto fino in Spanje.
    • Tinta roriz, de plaatselijke naam in de Douro vallei waaronder de tempranillo gebruikt wordt voor rode port.
    • Ull de llebre (haze-oog), de lokale naam in Penedés.
    • Valdepenas, in California

    Rioja was in 1933 de eerste DO-regio van Spanje. Ribero del Duero kreeg de erkenning pas in 1982.

    DOCa (Denominación de Origen Calificada) is in Spanje het hoogste niveau.
    Alleen Rioja en Priorat halen de norm.

    DO (Denominación de Origen) slaat op een geografische afkomst en een specifieke stijl. Er zijn er een 70-tal.
    Het betreft specifieke kenmerken als druivensoorten, aantal stokken per hectare en opbrengst, maar ook technische voorwaarden inzake vinificatie.
    De Rias Baixas die we vorige maand degusteerden is daar een voorbeeld van.

    VP (Vino de Pago) staat voor de erkenning van een solitair bedrijf dat niet tot de DO-klasse kan behoren omdat het buiten een DO-regio ligt.
    Ze bevinden zich vooral in Castilla-La Mancha , Navarra en Utiel-Requeña.
    Indien de wijn het niet beantwoordt aan de locale voorwaarden binnen een DO-regio maar toch een hoge kwaliteit bereikt, krijgt hij de 'Vino de Pago Calificado' status.

    VC (Vino de Calidad con Indicación Geográfica) is een tijdelijke erkenning tussen DO en VP. Er zijn hier 7 erkenningen onder gebracht waaronder de Cangas-zone in Asturias.

    VT (Vino de la Tierra) zegt meer over de afkomst dan over de kwaliteit of een stijl. Bij voorbeeld: Cadiz.

    Enkele Spaanse termen op een etiket:
    Blanco : wit
    Rosado : rosé
    Tinto : rood
    Bodega : producent, kelder
    Cosecha = Vendimia : oogstjaar
    Embotellado ala propriedad : gebotteld door de producent
    Dolce : suikergehalte groet dan 50 g/l
    Seco : droog = suikergehalte lager dan 5g/l
    Licoroso (Vino de Licor) : verstrekte wijn en gewone zoet
    Joven : wijn zonder specifieke voorwaarden inzake houtlagering. Kan het jaar na de oogst op de markt komen
    Crianza : minstens 2 jaar oude wijn en minstens 6 maanden doorgebracht, op eiken vaten (barricas)
    Reserva : minstens 3 jaar oude wijn en minstens 12 maanden doorgebracht op eiken vaten
    Gran Reserva : alleen in goed wijnjaren of van goede cuves en minstens 5 jaar oud waarvan minstens 24 maanden doorgebracht op eiken vaten
    Roble : gerijpt op eiken vaten
  7. Château Rochebelle Saint-Emilion Grand Cru 2006 - 13,5 % alcohol

    Merlot en Cabernet Franc

    Donkere, kersenrode wijn met schitterende spiegel en nauwelijks evolutie in de rand.
    Sommigen zien een paarse rand en denken aan Côtes du Rhône. Het kwaad was gezaaid.

    In de neus nemen we zwart fruit waar, vooral cassis, ceder, vanille en zoethout. Tabak.
    Het fruit is zwoel. Alweer reden om in de fout te gaan.

    Krachtig in de mond. Mondvullend rood en vooral zwart fruit. Een mooi evenwicht tussen de levendige zuren van het fruit enerzijds en tannine en eik anderzijds.

    Deze nieuwe Gr and Cru heeft onder zijn buren 4 Premiers Grands Crus: Ch. Pavie, Ch. La Mondotte, Ch. Troplong Mondot en Ch. Trottevieille. Een gelegenheid om het even te hebben over de classificatie die sinds 2010 in Frankrijk is gewijzigd.
     
    1. AOP / Appellation d'Origine Protégée, voorheen: AOC / Appellation d'origine contrôlée
    2. IGP / Indication Géographique Protégée, voorheen: Vin de Pays / Landwijn met geografische herkomstbenaming
    3. Vin de France, voorheen: Vin de table / Tafelwijn of VCC / Vin de Consumation Courante.

      De benaming VDQS (Vin Délimité de Qualité Supérieure) is sinds 31 december 2011 afgeschaft.
      AOP kan aangevuld worden met de volgende nadere kwaliteitsaanduiding:
    1. Cru Bourgeois Superieur
    2. Cru Bourgeois Exceptionel
    3. Cru Bourgeois
    4. Grand cru of zoals in de Bordeaux
      1. Cinquieme Grand Cru (5e van de grootste klasse)
      2. Quatrieme Grand Cru (4e van de grootste klasse)
      3. Troisieme Grand Cru (3e van de grootste klasse)
      4. Deuxieme Grand Cru (2e van de grootste klasse)
      5. Premier Grand Cru (De beste van de grootste klasse)

    In tegenstelling tot het klassement van de Grands Crus Classés in de Médoc op de linkeroever dat sinds 1855 vast ligt, wordt het klassement in Saint Emilion om de 10 jaar herzien. De nieuwe procedure van 2006 gaf aanleiding tot veel juridische betwistingen.
    De lijst van de gewone ‘Grands Crus’ wordt jaarlijks herzien. In 2012 verwierf Château Rochebelle deze titel samen met 81 andere producenten. Hogerop staan nog 4 Premiers Grands Crus Classés A en 14 Premiers Grands Crus Classés B.
     

  8. Château Cantelauze Malbec 2009 Cahors - 13,5 % alcohol

    Intens rode kleur.

    Een neus van gekookt zwart fruit, mokka, hooi en hout in de geur. Ook complexe geuren van viooltjes, mokka, chocolade en wat caoutchou.

    Geconcentreerd, mondvullend, bramen, vleeskers, balsamico, kruiden. Evenwicht tussen de zuren en de bijzonder plakkende tannine.

    Mediumlange tot lange afdronk, iets bitter.

    De kwaliteit van deze wijn uit een bijzonder gunstig jaar zette velen op een verkeerde voet.

    De gulle tot ‘rijke’ wijnen van Cahors kunnen gerechten uit de Indiaanse, Creoolse of Cajunkeuken aan en ze passen bij ruim assortiment kazen met een zeer uitgesproken karakter zoals de Beaufort, de Parmiggiano, de Cheddar, de Pont l’Evêque of de Chèvre Noir.
     
  9. Château Jasse de Bressy 2006 Châteauneuf du Pape - 15 % alcohol

    Deze donkere, bijna zwarte wijn heeft een kersenrode tot granaatkleurige schijn.

    In de zwoele, zoete neus ervaren we vooral rijp zwart fruit waaronder rijpe krieken. Ook rode vruchten en zoethout. Er zijn tertiaire geuren van cacao en leder.

    Zeer krachtige ronde wijn en nog een beetje hard in de mond maar toch met tannine die belooft zijdezacht te worden, met smaken van confituur van zwart fruit en van kruiden, vanille en cacao.

    Deze wijn heeft potentieel voor nog minstens 20 jaar.

    Jong –nu nog jong! - drinken bij gegrild rood vlees of een kruidig bereide lamsbout, gegaard op lage temperatuur, of later bij stoofpotten van wild.

    Het echtpaar Mousset Barrot was enkele keren op bezoek in Commanderij De Mandel. Maar uit de Colruyt kent bijna iedereen ook hun Châteauneuf du pape: ‘Château des Fines Roches’ en hun Côtes du Rhône Village: ‘Bois de la Garde’.

    Jasse de Bressy is gemaakt van 80 % Grenache, 5 % Mourvedre, 15 % Syrah. Deze mediterrane druiven worden, soms samen met de andere Zuid-Franse soorten Carignan en Cinsau(l)t ook gekweekt en geblend in enkele andere grote wereldregio’s met mediterraan karakter zoals in Central Coast in California en Barossa Valley en McLaren Vale in Zuid-Australië.

    Châteauneuf du Pape heeft sinds 1936 het AOC-label. Nu dus AOP.

    • De druiven moeten met de hand geoogst worden.
    • Het alcoholgehalte moet minstens 13,5 procent bedragen.
    • Er zijn 8 rode druivensoorten en 5 witte druivensoorten toegelaten
    - 8 rode: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault,Terret Noir, Muscardin, Counoise, ,Vaccarèse
    - 5 witte: Roussanne, Clairette, Bourboulenc, Picpoul en Picardin
    • Maximale opbrengst per hectare: 35 hectoliter

    Leden van het controle-orgaan ‘Syndicat des Propriétaires Viticulteurs de Châteauneuf-du-Pape mogen de speciale fles gebruiken: de ‘mitralis’ met de pauselijke tiara boven twee gekruiste sleutels van St-Pierre en omringd door de inscriptie ‘Châteauneuf-du-Pape contrôlé’ in gotische letters.

    Bij leden van SIDVAOC - Syndicat Intercommunal de Défense Viticole de l’Appellation d’Origine Contrôlée, waaronder Roger Sabon en Grand Veneur, zien we een bisschoppelijke mijter of de ‘mitra’.

    Noch de flessenvorm noch de stempels zijn verplicht. Maar ze geeft natuurlijk wel een sterke uitstraling!
     

De invoeging van de Malbec en de Tempranillo in het examen is wellicht een goede keuze. Het verplicht de liefhebber zich verder te wagen dan het vertrouwde Frankrijk.

Wie weinig ruimte heeft voor stockage komt nu trouwens ook in de problemen om betaalbare en bovendien ook goede Franse wijnen te vinden van de jaren 2011 tot 2013.
Wie nog een goede 2010 op de kop kan tikken laat die beter niet staan … of kan misschien ook eens een paar andere landen gaan verkennen.

We wensen onze wijnvrienden van de Commanderij die optrekken naar het examen het allerbeste toe. We stellen hen alvast gerust: als je de 4 wijnen samen naast elkaar voor je staan hebt is het een stuk gemakkelijk om ze een etiket op te plakken dan wanneer je ze één voor één gepresenteerd krijgt. Succes , vrienden!

Verslaggever
Luc Veracx

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Sancerre Domaine des Buissones 2009 12.81 14.50
Kleine Zalze 2012 Z.Afrika 14.12 16.00
Alsace gr cru Kirchberg de Barr 2011 14.00 15.00
Chablis 1e Cru Mont de Milieu2008 La Meulière 14.06 16.00
Joseph Drouhin Laforet 2011 13.81 15.00
Ribon Barrica 2008 15.18 16.00
Chateau Rochebelle St. Emilion Gr. Cru 2006 14.81 16.00
Chateau Cantelauze 2009 15.00 16.50
Chateau Jas de Bressy 2006 16.00 17.00