Bodegas BaiGorri Samaniego Rioja Alavesa
BAIGORRI uit Spanje – Samaniego Rioja Alavesa
Vrijdag 19 april 2024
Wij verwelkomen mevrouw Rocio Sanchez Mahave als afgevaardigde van Baigorri.
Op 18 mei 2018 maakte onze Commanderij reeds kennis met het domein Baigorri uit Rioja Alavesa.
Baigorri en Granbazan heeft sinds 2007 Prof. Hernandez Pedro Martinez als eigenaar. De jaarlijkse productie bedraagt 500.000 flessen. Om zich te onderscheiden van de anderen worden in beperkte hoeveelheid ook Estate Wines op de markt gebracht.
Rioja als wijngebied
La Rioja is een provincie in Spanje, gelegen in het noorden van het Iberisch schiereiland met als hoofdstad Logroño. Het beslaat een deel van de Ebro-vallei in het noorden en het Iberische bergsysteem in het zuiden. Het grenst aan Baskenland (provincie Álava) in het noorden, Navarra in het noordoosten, Aragón in het zuidoosten (provincie Zaragoza) en Castilla y León in het westen en zuiden (provincies Burgos en Soria).
• De regio bestaat uit drie subzones: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Oriental (sedert 2018, voorheen Rioja Baja).
• Rioja Alavesa waar het wijndomein Baigorri is gevestigd, in het Baskische deel, is vrij gelijkaardig, voornamelijk klei- en kalksteengronden, perfect voor Tempranillo
Rioja Alta ligt in het westelijke deel op relatief hoge grond met steil, ruig reliëf.
Rioja Oriental is met een laag reliëf, vlakke terreinen, warmer weer, beter voor Grenache en jonge fruitige wijnen.
Terroir
Eenvoudig in mensentaal: terroir omvat specifieke kenmerken van de bodem, topografie, klimaat, landschap, biodiversiteit… die typerend zijn voor een wijngaard.
Al deze kenmerken beïnvloeden de kwaliteit en het type van wijn, maar laten wij vooral de invloed van het druivenras en de hand van de wijnmaker niet vergeten.
Klimaat
• De regio wordt beschermd tegen de koude en natte invloed van de Atlantische Oceaan door het Cantabrisch Gebergte, dat net langs de noord- en westgrens ligt. Dankzij deze bergen is het weer daar aanzienlijk warmer en droger dan aan de andere kant van de bergketen in Cantabrië.
• Gemiddelde temperaturen: -03º/15º - Jaarlijkse regenval: 200/400 L
De druivenrassen
De druiven voor de wijnen van Baigorri worden geteeld volgens duurzame landbouwmethoden, in harmonie met de natuur, met behulp van zowel traditionele als moderne methoden. Ze komen van oude wijnstokken, diep geworteld in de wijngaarden. De druiven worden met de hand geplukt en op de meest delicate manier verwerkt, om de authentieke smaak van de natuur zelf in wijn om te zetten. De hoge kwaliteit van de wijnen komt uiteindelijk voort uit de wijngaard zelf en is niets anders dan de getrouwe weerspiegeling van de bodem, het klimaat en de traditie van Rioja Alavesa.
De wijngaarden van Baigorri met hun specifieke kenmerken (bron: website Baigorri)
Las Navas gelegen in Samaniego (Rioja Alavesa)
• Geplant in 1988
• Hoogte 560 m.
• 100% Tempranillo
• Bodem: krijtachtige klei
• Oriëntatie: Noord Zuid
El Caño gelegen in Samaniego (Rioja Alavesa)
• Geplant in 1973
• Hoogte 550 m.
• 95% Tempranillo en 5% Viura
• Bodem: krijtachtige klei
• Oriëntatie: Noord Zuid
Burdarán gelegen in San Vicente de la Sonsierra (Rioja Alta)
• Geplant in 1986
• Hoogte 560 m.
• 100% Tempranillo
• Bodem: krijtachtige klei
• Oriëntatie: Noord Zuid
Carrabaños gelegen in Samaniego (Rioja Alavesa)
• Geplant in 1920
• Hoogte 560 m.
• 100% Tempranillo
• Bodem: krijtachtige klei
• Oriëntatie: Noord Zuid
Carrasanvicente gelegen in SAMANIEGO (Rioja Alavesa)
• Geplant in 1989
• Hoogte 530 m.
• 75% Tempranillo en 25% Viura
• Bodem: krijtachtige klei
• Oriëntatie: Noord Zuid
Carranavaridas gelegen in Samaniego (Rioja Alavesa)
• Geplant in 1973
• Hoogte 520 m.
• 100% Tempranillo
• Bodem: krijtachtige klei
• Oriëntatie: Noord Zuid
Mojón gelegen in Samaniego (Rioja Alavesa)
• Geplant in 1920
• Hoogte 560 m.
• 100% Tempranillo
• Bodem: krijtachtige klei
• Oriëntatie: Noord Zuid
La Canoca gelegen in San Vicente de la Sonsierra (Rioja Alta)
• Geplant in 1988
• Hoogte 600 m.
• 100% Tempranillo
• Bodem: krijtachtige klei
• Oriëntatie: Noord Zuid
Murralavieja gelegen in Samaniego (Rioja Alavesa)
• Geplant in 1989
• Hoogte 570 m.
• 100% Tempranillo
• Bodem: krijtachtige klei
• Oriëntatie: Noord Zuid
La Pau gelegen in Samaniego (Rioja Alavesa)
• Geplant in 1998
• Hoogte 600 m.
• 100% Tempranillo
• Bodem: krijtachtige klei
• Oriëntatie: Noord Zuid
San Millán gelegen in Samaniego (Rioja Alavesa)
• Geplant in 2003
• Hoogte 620 m.
• 100% Tempranillo
• Bodem: krijtachtige klei
• Oriëntatie: Noord Zuid
Languiz gelegen in Samaniego (Rioja Alavesa)
• Geplant in 1998
• Hoogte 600 m.
• 100% Tempranillo
• Bodem: krijtachtige klei
• Oriëntatie: Noord Zuid
Bodegas Baigorri en Gravity
De wijnmakerij bestaat uit zeven verdiepingen om de zwaartekracht optimaal te gebruiken en zo oxidatie van de wijn door pompen te vermijden.
Geproefd
1. Baigorri Blanco Fermentado en Barrica 2019
Degustatiecommentaar
Druiven: 90% Viura en 10% Malvasia
Vinificatie: Selectie met trilling en op tafels. De most macereert enkele uren vóór het persen met de druivenschillen. Fermentatie en veroudering gebeurd in contact met de fijne droesem en regelmatige bâtonnage. Zowel fermentatie als de veroudering (gedurende 8 maanden) vinden plaats in nieuwe Franse eiken vaten met lichte toasting.
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: Mooi goudgeel van kleur met groene schittering en aanwezige tranen.
Neus: Stuivende parfum met vanille, eik, exotisch fruit, gekonfijte ananas, steenfruit, peer en ook mineraal.
Mond: Mollig romig met een volle aanzet, complex, ook minerale smaak die barst van steenfruit zoals perzik, dan vlierbloemen, een honingtoets en lichte aciditeit. Lange finish.
Conclusies: Vlot en zeer aangename evenwichtige wijn met gastronomisch potentieel.
Gastro: Gebakken tong, snoekbaars en mogelijks asperges.
2. Baigorri Crianza 2020
Degustatiecommentaar
Druiven: 90% Tempranillo, 5% Granacha en 5% plaatselijke rassen.
Vinificatie: Lange fermentatie en malolactische fermentatie in conische stalen tanks. Natuurlijke extractie door de zwaartekracht. Verblijf van 14 maanden in eiken vaten, 80% Frans en 20% Amerikaans.
Alcoholgraad: 14,5 %
Kleuromschrijving: Kleurt intens diep robijnrood met zichtbare tranen.
Neus: Aroma’s van gekneusd zwart fruit, kers, pruimen, kruiden en een hint van vanille.
Mond: Zacht in aanzet, mondvullend, milde tannines, mooie aciditeit, zwart fruit gedreven maar ook duidelijk alcohol. Bijna lange afdronk.
Conclusies: Mooie wijn maar iets te jong, kan nog wat rijping in de kelder verdragen.
Gastro: Uitstekende combinatie met stoofpotje van rood vlees, tapas, boeuf bourguignon.
3. Baigorri Reserva 2018
Degustatiecommentaar
Druiven: 100% Tempranillo, afkomstig van oude wijnstokken van meer dan 45 jaar met een lage opbrengst geteeld op wijngaarden (Burdarán, Mindiarte, La Rad, La Canoca), gelegen in het dorp San Vicente de la Sonsierra.
Vinificatie: De druiven worden met de hand geselecteerd aan de hand van tril- en selectietabellen. Lange fermentatie en malolactische fermentatie in conische stalen tanks en eiken fermentors. Natuurlijke extractie door de zwaartekracht. Verblijf van 18 maanden op 100% Franse nieuwe eiken vaten.
Alcoholgraad: 14,5 %
Kleuromschrijving: Donker intens kersenrode kleur met traag glijdende tranen en licht randje.
Neus: Een subtiel spel van zwart fruit, pruimen, ook kruiden en wat versgemalen koffie.
Mond: Vlezig en elegant in de mond, krachtige maar mooi beheerste tannines, een kleine vanilletoets, cassis, zoethout, zwart fruit. Lange finale.
Conclusies: Wijn met kracht en concentratie met veelbelovend bewaarpotentieel.
Gastro: geroosterd vlees.
4. Baigorri Belus 2019
Degustatiecommentaar
Druiven: 85% Graciano, 10% Tempranillo en 5% Garnacha afkomstig van oude wijnstokken van meer dan 65 jaar, een perceel gelegen op een hoogte van 700 m met ijzer -en kalkhoudende kleigrond.
Vinificatie: Na een handmatige pluk worden alle druiven met de hand geselecteerd, bes per bes, met behulp van tril- en selectietabellen. De ontsteelde en ongeplette druiven macereren in eikenhouten fermentoren. Lange intracellulaire fermentaties met inheemse gisten. Natuurlijke extractie door zwaartekracht. Malolactische gisting en 14 maanden rijping in nieuwe Franse eikenhouten vaten van verschillende groottes (225l./ 500l./ 600l.).
Alcoholgraad: 14,5 %
Kleuromschrijving: Inktachtig donkerrode kleur met een paarse rand en een drukke tranenregen.
Neus: Aroma’s van rood fruit, cassis, zoethout, beheerste kruiden zoals peper en kaneel.
Mond: In de mond komt een wijn die mondvullend en evenwichtig is, vlezig, rood fruit, toetsje van zwarte olijven, wat peper en kaneel. Fijne tannines en levendige zuurgraad eindigen in een superlange afdronk.
Conclusies: Wijn vooral gestructureerd door oude Graciano stokken.
Gastro: Gegrild rood vlees.
5. Baigorri Garnacha 2018
Degustatiecommentaar
Druiven: 100% Garnacha van oude wijnstokken meer dan 65 jaar oud.
Vinificatie: Na een handmatige pluk worden alle druiven met de hand geselecteerd, bes per bes, met behulp van tril- en selectietabellen. De ontsteelde en ongeplette druiven macereren in conische stalen tanks. Natuurlijke extractie door zwaartekracht. Malolactische fermentatie en 14 maanden veroudering in nieuw Franse eiken vaten van verschillende groottes (225l./ 500l./ 600l.).
Alcoholgraad: 15 %
Kleuromschrijving: In ons glas komt een diep intense wijn, helder kersenrood met gekleurde dikke tranen.
Neus: Florale geurstart en vers geplukt rood fruit, kersen en cassis, zwarte bosbessen, peper, kruiden maar ook wat tertiaire aroma’s.
Mond: Fijn en elegant met fluwelen woudvruchtentextuur in het koffertje, fijne aanwezige tanninestructuur en alcohol maar niet storend. Lange minerale afdronk met wat zoete en chocolaté toetsen.
Conclusies: Pure Garnacha cuvée, fruitvettig en draagt 15% alcohol! Bewaarpotentieel.
Gastro: Gegrilde lamskotelet met Pomme Dauphinoise, iberico pluma, bout van everzwijn gegrild.
6. Baigorri Finca Las Navas 2021
Degustatiecommentaar
Druiven: 100% Tempranillo
Vinificatie: De wijn wordt gemaakt in Frans eikenhouten vaten van 5.000l. op traditionele wijze met ontsteelde hele druiven. Tijdens de alcoholische gisting, die 30 duurt dagen wordt de wijn door de zwaartekracht overgepompt. Malolactische gisting in vaten en rijping gedurende 4 tot 8 maanden op zijn droesem.
Alcoholgraad: 14,5 %
Kleuromschrijving: Donkerrood van kleur met brede paarse rand en gulzig tranend.
Neus: Geschakeerde aroma’s met zwart fruit, cassis, bosbessen, licht rokerig, wat kaneel en karamel.
Mond: Lekker sappige fruitaanzet met gespierde tannines met zwart fruit in de hoofdrol. Lange finale met kruiden, maar deze wijn komt iets te jong in de degustatie.
Conclusies: Te genieten vooral bij de maaltijd.
Gastro: Lamsbout, tapas.
7. Baigorri Finca La Canoca 2021
Degustatiecommentaar
Druiven: 100% Tempranillo, wijngaarden van één landgoed gelegen op ongeveer 640 meter hoogte, op de hellingen van de Sierra de Toloño, in de stad San Vicente de la Sonsierra (La Rioja). Het betreft een Noord-Zuid georiënteerd perceel op een klei-kalkhoudende grond. Wijnstokken van meer dan 50 jaar oud.
Vinificatie: Alcoholische fermentatie in houten tanks van 5.000l. op traditionele wijze met ontsteelde en hele druiven. Vervolgens wordt droogijs gebruikt om een intracellulaire maceratie zo lang mogelijk te behouden. Tijdens de alcoholische gisting, die 20 dagen duurt, wordt het sap handmatig overgepompt. Daarna wordt de wijn overgebracht naar nieuwe Franse eikenhouten vaten voor een malolactische gisting op 20 graden.
Alcoholgraad: 15%
Kleuromschrijving: Intense robijnrood, helder, waterrandje en dikke kleurloze tranen.
Neus: Rijp fruit, fijne kruiden in de geurstart, hout, ceder, bramen en gerookte eik.
Mond: Krachtige aanzet, de licht jammy en cacao festival spelen een rol, verder cassis. Pruimen. Toasty zeer lange afdronk.
Conclusies: Gespierde wijn met veel bewaarpotentieel, echter iets te jong.
Gastro: Wilde eend, gegrilde lamskoteletjes.
8. Baigorri Finca La Quintanilla 2020
Degustatiecommentaar
Druiven: 100% Tempranillo, druivelaars ouder dan 65 jaar op het terroir van San Vicente de la Sonsierra.
Vinificatie: Alcoholische fermentatie in houten vaten van 5.000l. Malolactische gisting en rijping gedurende 24 maanden in nieuwe Franse eikenhouten vaten.
Alcoholgraad: 14,5 %
Kleuromschrijving: Onaangeroerd helder intens kersenrood met felle tranen.
Neus: Rijke aroma’s van rijpe peren, kruiden, vijgen, zwart gekonfijt fruit, rokerig en wat roosjes.
Mond: Voluptueus, rond met een vette aangename structuur, zwarte bosbessenmarmelade, de 24 maanden Franse eik duidelijk aanwezig, tanninerijk en kruidig. Lange afdronk.
Conclusies: Een super Rioja in het glas met duidelijk potentieel. Best even karafferen. Eén probleem: er werden slechts 3.500 flessen van geproduceerd.
Gastro: Wij schuiven wildgerechten naar voor maar ook het Iberico varken.
9. Baigorri de Garage 2018
Degustatiecommentaar
Druiven: 100% Tempranillo, gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is meer dan 60 jaar.
Vinificatie: Lange maceratie in eiken vaten. Natuurlijke extractie door de zwaartekracht. Malolactische gisting in contact met de fijne droesem en rijping gedurende 22 maanden in nieuwe vaten van Frans eikenhout.
Alcoholgraad: 14,5 %
Kleuromschrijving: Intens zeer donker kersenrood, briljant tranend, waterrandje, beet evolutie.
Neus: Complex verleidelijk boeket rijp rood en zwart fruit, rozijntjes, vijgen, vanille, ceder, kruiden en tertiaire impressies, chocolade, tabak.
Mond: Supervlezig, nobele tannines, stevige zuren, en impressies van vijgen, gerookte eik, woudvruchten en kruiden. Weelderige lange finish. Mooie balans.
Conclusies: Top-Tempranillo met bewaarpotentieel en een prijskaartje, dubbel en dik verdiend!
Gastro: Wagyu côte a l’os, of nog beter dry-aged Rubia Gallega côte a l’os.
Verslaggevers Rik Debal en Geert De Muynck
Wijn | Gemiddelde score | Maximum score |
---|---|---|
Blanco Fermentado en Barrica 2019 | 14,00 | 16,00 |
Crianza 2020 | 13,83 | 14,50 |
Reserva 2018 | 14,60 | 14,75 |
Belus 2019 | 15,38 | 16,00 |
Garnacha 2018 | 15,33 | 16,00 |
Finca Las Navas Tempranillo 2021 | 15,75 | 16,00 |
Finca La Canoca 2021 | 15,90 | 16,50 |
Finca La Quintanilla 2020 | 16,50 | 17,00 |
De Garage | 16,71 | 17,25 |