Bordeaux Haut Maco Côtes de Bourg

 

Bordeaux Château Haut Macô, Côtes de Bourg

Ondanks de vervroeging met een week en de late uitnodiging die nauwelijks een week voor de degustatie de deur uit was, waren er toch een 55 wijnvrienden van de Mandel komen opdagen. Omdat de wijnen al jarenlang in onze regio worden verkocht, stond mevr. Mallet er op dat ze aanwezig kon zijn en de wijnliefhebbers van de onze streek kon ontmoeten. Omdat ze dit weekend hier verbleef voor het degustatie bij Topwijnen werd de eerder afgesproken datum in extremis vervroegd.

Zo ontmoetten wij onder de auspiciën van Peter Lesage van Topwijnen de charmante mevrouw Anne Mallet uit Tauriac, in de Côtes de Bourg. Samen met haar broer Hugues runt ze het Château Haut-Macô met een wijngaard van 50 ha, als vierde generatie van deze begeesterde wijnmakersfamilie. Vader Bernard Mallet staat hen nog bij met zijn ervaring en zijn wijze raad.

Deze streek heeft een gunstig microklimaat met iets meer zonne-uren en minder neerslag dan de totale Bordelais. Toch worstelt de benaming Côtes de Bourg met het imago middelmatige wijnen voort te brengen. Dhr. Bernard Mallet heeft er zijn levenswerk van gemaakt om daarmee komaf te maken en te bewijzen dat ze er wel degelijk kwaliteitswijnen kunnen produceren. Het huis wordt nu meestal vermeld binnen de top 3 van de Côtes de Bourg.
De grond en de ondergrond van het bedrijf werden uitvoerig geanalyseerd en er zijn 73 percelen gedefinieerd met specifieke kenmerken om de bewerking en de beplanting te optimaliseren. Château Haut-Macô is beplant met ongeveer 60 % Merlot, 30 % Cabernet Sauvignon en 10 % Cabernet Franc en een beetje Malbec.
De wijnstokken vertonen na 40 jaar moeheid en sommige sterven af. Daarom wordt jaarlijks ongeveer 1 ha van het domein gerooid en opnieuw beplant.

Voor meer details kan u eens piepen op hun site: zie link boven dit verslag.

Het werd een verticale degustatie, van jong naar oud ,in twee reeksen: de Château Haut-Macô Cuvée Tradtion 2008 tot 2010 en de Château Haut-Macô Cuvée Jean Bernard, van 2006 tot 2010, verwijzend naar de 2 broers uit de vorige generatie.
In de Cuvée Jean Bernard komen alleen de druiven van de beste percelen terecht en wel 80 % Merlot en 20 % Cabernet Sauvignon. De wijn rijpt bijna uitsluitend op nieuwe eiken vaten gedurende 8 à 12 maanden. Er worden daarvoor jaarlijks 120-130 nieuwe eiken vaten gekocht.

De rijping van de Cuvée Tradition gebeurt grotendeels in vaten van 2-3 jaar oud gedurende 6 tot 8 maanden om het fruit tot zijn volle expressie te laten komen. Hij is gemaakt met 60 % Merlot, 35 % Cabernet Sauvignon en 5 % Cabernet franc.

In het verslag neem ik beperkt het commentaar over van mevr. Mallet betreffende de klimatologische omstandigheden omdat dit quasi volledig overeenkomt met de beschrijving in het verslag van 11 mei 2012 (Saransot Dupré).

Nog even ter herinnering:
De rode druiven uit de Bordelais en hun typische aroma’s:
Cabernet Franc: groene kruiden, viooltjes, zwarte bessen
Cabernet Sauvignon: cederhout, chocolade, zwarte bessen
Merlot: kersen, pruimen, rozen
Malbec: gedroogd fruit, jasmijn, pruimen
Petit Verdot: peper, specerijen, zwarte bessen

  1. Château Haut Macô Cuvée Tradition 2010 14 % alcohol

    Deze hete zomer had ook nachten waarin het goed afkoelde. Dat zorgde voor de frisheid in de wijn. De druiven kwamen mooi tot rijpheid.

    Deze wijn werd koud gepresenteerd en kwam moeizaam tot zijn recht als de proever er niet de nodige tijd voor nam. Karaferen had misschien een oplossing kunnen bieden. Maar ook de start met een wijn met deze kwaliteit zette velen op een verkeerd been. Onze mond was niet meteen klaar om zoveel geweld juist te waarderen en de punten werden bij het begin te spaarzaam gegeven vanuit de gewoonte dat een avond in kwaliteit stijgend is opgebouwd. Vrienden, de volgende keer alert blijven hé!

    Kleur: Kersenrood met purperen schijn, bijna opaak.
    Neus: Complex, met rood en zwart fruit, kruidig met discrete houttoets.
    Mond: Een volle, krachtige, maar elegante wijn. Goede fraîcheur.
    Vanaf het begin zeer zacht, in het midden een mooie fruitexplosie met kersen en aardbeien. Ook lichte tabak en chocolade zijn al aanwezig.
    Goed volume en een afdronk met fluwelige tannines. Zeer aardig voor een wijn voor elke dag!
     
  2. Château Haut Macô Cuvée Tradition 2009 13 % alcohol

    De druiven kregen dit jaar alles wat ze – of wij - konden wensen.
    Deze Cuvée Tradition rijpte op 20 % inox cuves en 80 % eik van 1 of 2 jaar om het fruitige en soepele van deze mooie wijn tot zijn recht te laten komen.

    Kleur: Nog intenser en meer opaak van kleur dan de vorige.
    Geur: Zwarte kersen en pruimen, viooltjes en vanilleachtige kruidigheid (peperkoek). Mokka.
    Smaak: Attaque van rijkelijk aanwezige, maar mooie tannines. Veel rood en zwart fruit. Het fruit, de alcohol en de chocolade geven de wijn een toets van kersenbonbons.
    Een goed gestructureerde en elegante wijn met krachtige rijpe tannines, die nog zeer jong over komt. Schitterende wijn!
     
  3. Château Haut Macô Cuvée Tradition 2008 12,5 % alcohol

    De meubels worden gered door de ‘été Indien’, maar ook door de goede sanitaire zorg van de wijn-gaard. Er was in deze gecompliceerde millésime een zeer lage opbrengst (36 hl/ha, normaal 50 hl/ha). De wijn werd voor 85% gelagerd op vaten van 1 jaar, om het fruitige en verfijnde karakter te behouden en de houttoetsen in te perken.

    Kleur: Rood, Violet tot bijna zwart, met zeer lichte evolutie in de rand
    Geur: Rode bessen en aardbeien. Kruidige toetsen van kaneel en kreupelhout.
    Smaak: Een sappige, maar stevige en weelderige wijn met goede smaken van krokant rood en zwart fruit, een aangename frisheid en een mooie afdronk op zoethout.
     
  4. Château Haut Macô Cuvée Jean Bernard 2010 14 % alcohol

    In dit droge jaar kregen de Merlots extra water uit de reserve in de grond omdat ze zijn aangeplant op een wat kleiachtige bodem. De Merlots en de Cabernet Sauvignons waren perfect rijp.

    Kleur: Intens kersenrood, bijna zwart, 100 % ingekleurd. De kleurstoffen kleven aan het glas.
    Geur: Een warme en reeds complex: rood en zwart fruit met de kruidige toetsen van sisal en ceder.
    Smaak: Krachtig vanaf de aanzet, blijft deze volle, ronde, elegante wijn op het aangenaam en rijp fruit doorgaan naar de lange finale. De typische fraîcheur is terug aanwezig. Het hout is reeds goed versmolten. Zeer goede wijn.
     
  5. Château Haut Macô Cuvée Jean Bernard 2009 13,5 % alcohol

    95 % nieuwe eiken vaten, 5 % inox cuve

    Kleur: Weer is de 2009 intenser en meer opaak dan de 2010.
    Geur: Rood fruit, bloemig (rozen) maar terug ook aangenaam kruidig met bittere chocolade, peperkoek en een beetje vanille.
    Smaak: Een ronde, volle wijn met veel rijp, donker fruit. Stevige tannines en een mooie frisheid. Het hout is nog niet volledig versmolten. In de afdronk smaken we chocolade. Deze wijn wordt schitterend over enkele jaren.
    Maar nu al LEKKERRRRRRRRR!
     
  6. Château Haut Macô Cuvée Jean Bernard 2008 13 % alcohol

    Kleur: Deze sombere, zeer intens kersenrode wijn met bijna zwarte spiegel vertoont nauwelijks evolutie in de rand.
    Geur: Rijp fruit (bosbes, zwarte bessen, framboos, kers, maar ook floraal (viooltjes) en kruidig met tonen van zoethout en ceder.
    Smaak: Deze complexe, delicate, versmolten wijn heeft een aangename, zachte kruidigheid. Het hout is volledig geïntegreerd. De tannines zijn zijdezacht en de afdronk is fris en lang.
    Mooi op dronk maar bezit nog veel potentieel.
     
  7. Château Haut-Macô Cuvée Jean Bernard 2007 12,5 % alcohol

    In dit koude natte jaar was de meeldauw snel en hardnekkig. De druiven rijpten zeer ongelijk. Er was veel werk in de wijngaard om de druiven te redden en de oogst duurde een maand in plaats van de gewoonlijke twee weken. Men kon niet alles ineens oogsten.

    Kleur: Sombere, lichtjes doorschijnende kersenrode wijn met purperen rand, die nauwelijks evolutie vertoont.
    Geur: De stille fase geeft veel mokka. Verder vooral zwarte bessen en bosbessen. Lichte hout- en florale toetsen. Na walsen gaat de mokka over naar humus en lichte animale geuren.
    Smaak: Volop rijp fruit en aangename frisse zuren. De tannines zijn goed aanwezig. Samen staan ze garant voor de bewaarcapaciteit.
    Deze wijn is al aardig versmolten en geeft een middellange afdronk op koffie.
     
  8. Château Haut-Macô Cuvée Jean Bernard 2006 12,5 % alcohol

    Na de goede lente, de warme juni en juli kwamen de extreem koude augustus en een natte september. Maar deze regio deed het klimatologisch gemiddeld iets beter dan de Bordeauxstreek.
    Er zaten minder kleurstoffen in de pel.

    Kleur: Sombere, licht doorschijnende kersenrode wijn met een kleine evolutie in de rand.
    Geur: Vooral rood fruit (framboos en kers) met vanilletoetsen komen naar voor. Verder zijn er geuren van gegrild brood, chocolade, kruiden (kruidnagel, snuiftabak, menthol) en animale geuren.
    Smaak: Mondvullend vanaf de start. Rijp fruit, een beetje koffie en wat zoethout. Hij is vettig maar niet zwaar. Een middellange afdronk op tabak en koffie.
    De tannines zijn fijn en nog beloftevol voor het bewaarpotentieel.
     

Besluit

De wijnen van Château Haut-Macô zijn allen gemaakt met een mooie evenwicht tussen alcohol, tannine en zuren, ideaal om te serveren bij een gerecht. Ze zijn precies zoals de makers het hebben bestemd. In ieder jaargang opnieuw hebben we dat evenwicht en de hoge kwaliteit kunnen vaststellen. Maar de duidelijke huisstijl leidt hier niet tot een van jaar tot jaar identiek product. Uit de druiven van elke jaargang zijn de specifieke kenmerken maximaal positief benut. We hoorden van Anne dat dergelijk degelijk werk begint met de werken in de wijngaard uit te voeren die de klimatologische omstandigheden, de terroir en de wijnranken op dat moment nodig hebben, verschillend van jaar tot jaar. We hoorden haar begeestering als ze praatte over de zorg voor de gezondheid van de ranken en de trossen tot de vinificatie die begint met de juiste keuze voor de pluk en de triage tot en met alle bewerkingen in de kelder. De sombere kleur hebben deze wijnen waarschijnlijk gemeen met die van de buren, maar door het labeur en de zorg van de familie Mallet steekt Château Haut-Macô uit boven de meeste wijnen van de Côtes de Bourg.
Er mag dan wel wat bezinksel in mijn glas achter blijven, maar ik smaak dat deze ongefilterde wijnen een rijk boeket en mooie aroma’s bezitten!
Straks liggen er zekere enkele flessen Haut-Macô 2009 in onze kelder. En ik hoop dat mijn vrouw de 2010 beter vindt. Dan geef ik haar gul haar zin. Voilà. Zo’n vent ben ik nu eenmaal.

Onze dank aan Peter Lesage voor de tijdige levering vooraf.
Dank aan mevr. Anne Mallet voor haar aanwezigheid en haar toelichting.

Uw verslaggever
Luc Veracx

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Château Haut Maco Cuvée Tradition 2010 13.28 14.00
Château Haut Maco Cuvée Tradition 2009 14.07 14.50
Château Haut Maco Cuvée Tradition 2008 13.85 14.50
Château Haut Maco Cuvée Jean Bernard 2010 14.71 15.50
Château Haut Maco Cuvée Jean Bernard 2009 15.42 16.00
Château Haut Maco Cuvée Jean Bernard 2008 14.64 16.00
Château Haut Maco Cuvée Jean Bernard 2007 14.85 15.50
Château Haut Maco Cuvée Jean Bernard 2006 15.00 15.50