Bourgogne met Isabelle et Philippe Germain

 

Domaine Philippe Germain, Nantoux Bourgogne

Vrijdag 16 december 2011

De zaal van Bistro Majé zit afgeladen vol. Voller dan gemiddeld. Ondanks het hondenweer.
Bourgogne is niet altijd een garantie voor een full house. Maar de verjonging in de club lijkt ook de getrouwheid te verstevigen. Goed zo!

Voorzitter André betreurt de afwezigheid van Isabelle en Philippe Germain, maar de wijnmaker van het familiebedrijf, neef Maxime Champaud is er wel.
Maxime is niet alleen een ambitieus wijnmaker, hij is ook charismatisch en de vrouwelijke aanwezigen zijn aandachtiger dan anders.
Het bedrijf van 12 hectaren produceert 5 schitterende appellaties in wit en 8 in rood, een crèmant en een rosé.
Om meer te vinden over het familiebedrijf surf je naar de website via de link hier boven.
Maxime wil wijnen met souplesse en veel fruit in de fles leveren met respect voor traditie. Ok, nu wij zijn allemaal vooral nieuwsgierig naar zijn wijnen en de mannelijke leden zijn van plan zich kritisch op te stellen …

1. Rully 2010

Een kristalheldere, strogele wijn met een groene schijn fonkelt in het glas.
We ruiken citrus, appel, hazelnoot en boter.
De wijn is mineraal en smaakt naar citroen en pompelmoes, met een aciditeit in plus.
De afdronk is fruitig met aroma’s van abrikoos, met een flinke toets van eik en eindigend op marsepein met een bittertje.
Een mooie start. Hoe langer de wijn in het glas staat, hoe mooier de zuren en de eik versmelten en hoe verleidelijker hij wordt.

De wijnmaker prijst hem aan bij een plateau zeevruchten.
Ik denk dat ik met hem meega. De wijn zal alvast smaken. Die arme zeevruchtjes zullen zich moeten weren om even goed te bekoren!

2. Saint-Romain “Sous le château” 2009

Kristalheldere, goudgele wijn.
Licht minerale neus, met een bouquet van citrus, hazelnootjes en boter.
We drinken een minerale wijn met een lichte aciditeit, een volle honingsmaak, en aroma’s van hazelnoot en boter.
Deze wijn is evenwichtig maar iets ‘ vettiger’ en voller dan de vorige, en met een mooie afdronk.

Maxime ziet er een kwarteltje bij of een kalkoen.
Ik denk aan een bonbon van savooi met tongrolletjes en gerookte zalm. Maxime mag met mij mee. Hopelijk blijft hij schenken …

3. Pernand-Vergelesses 1er cru en Caradeux 2009

“zonnestraalgoudgeel “ zegt vriend Rik.
Ik kan zijn verleidelijke uitdrukking niet overtreffen.
Terug een minerale neus met vooral reinette- en perenbouquet.
In de mond een volle, minerale wijn met de reinette-appel en de peer die terugkomen, maar ook met aroma’s van abrikozen en amandel.
De afdronk is mineraler dan de vorige.

Praat Maxime niet meer over een perfecte foodmatch of hoor ik het niet meer?
Voor mij is de wijn vanaf nu in alle geval boeiend genoeg op zich.
Als je iets zoekt voor bij gerookte vis kan je deze combinatie volgens mij wel eens uitproberen.

4. Santenay - Premier cru Beaurepaire - 2009

Ha, een witte Santenay! Da’s eens iets anders.

Goudgeel met groene schijn.
In de aroma’s domineert rijp wit steenfruit, abrikoos en amandel.
Naarmate de wijn langer open staat, is de kweepeer meer aanwezig.
Na een mollige aanzet genieten we van een rijke wijn met volle fruitsmaken en aroma’s van geroosterde nootjes en boter die lang blijven hangen in de afdronk.

Wat dacht je van een sappig gebakken kip met fruitgarnituur?

5. Meursault -Les Clous - 2009

Deze Meursault is kristalhelder, goudgeel.
Hij ruikt naar rijpe perziken en na walsen naar linde en meidoorn.
Mond vullend en evenwichtig met aroma’s van perzikenconfituur en gedroogde abrikoos.
De afdronk is complex, fruitig met honing en marsepein.
Ik houd mij in om nog lovender te schrijven… en denk aan mijn portemonnee.

Bij een rijke vissoep, gegrilde oesters, aromatische gerechten met Sint Jacobsschelpen zal deze wijn schitteren! Klassieker bij een biefstuk Stroganoff met gebakken aardappeltjes en sla!

6. Chassagne-Montracht - Les Vergers - 2010

Intens goudgeel van kleur.
Hij is niet helemaal helder, maar hij is ook recht uit het vat om hem aan ons voor te stellen. Hij is dus noch geklaard noch gebotteld volgens de regels. In dit domein gebeurt dat trouwens nog altijd met opgeklopt eiwit dat op het vat wordt verdeeld en alle onzuiverheden meeneemt terwijl de eiwitfilm naar de bodem zakt.
Deze wijn is nu al verleidelijk in de neus: citrus, rijp wit fruit, vooral perziken, floraal en exotisch.
Deze volle, rijke wijn heeft mooie zuren, een aanzet van citrus, maar verder een complexe smaak waarin amandel overheerst en eindigt met een lange complexe afdronk waarin de geroosterde amandelen en de marsepein blijven hangen.
Deze wijn is nog niet eens ‘afgewerkt’! Hoe zal een fles dan over enkele jaren smaken!?!

Deze wijn kan de meeste gerechten in witte saus met garnalen aan, ook aromatische gerechten met dragon, wilde champignons, truffel. Waarom niet bij eend met sinaasappel?

7. Monthélie 2010

Lichte, kersenrode wijn.
De warme alcohol draagt frisse kersengeuren en kruidigheid.
Na walsen meer florale toetsen van violet en roos, maar ook van vers gemalen vlees.
Deze wijn is tanninerijk, mineraal met mooie zuren. Op en top een fruitige pinotwijn.

We mogen niet vergeten de Bourgondische fondue hier ergens te vernoemen! Maar om de calorieën te besparen zal deze Monthélie u met zijn jonge fruitigheid ook verblijden bij een weightwatchers gerechtje van kleine gefrituurde camembert met een koude saus van kersenmarmelade, mosterd en sjalot.

8. Mercurey 2010

Doorzichtig maar donker robijnrood van kleur.
Deze wijn vult de neus met kersengeuren, kruidigheid van paprika en peper en neigt al naar het animale.
In de mond is er de typische krijtdroge smaak van Mercurey, met veel zuren, maar weinig fruit in de smaak.

Voor bij een bordje met lekkere charcuterie, of een Vlaamse macaroni met kaas en hesp, maar ook een smaakvolle gestoofde zeevis zal er zich goed bij voelen.

9. Santenay 1er cru Beauregard 2010

Donker kersenrode wijn.
Nu al geeft deze wijn tertiaire geuren vrij van mokka, sisal, tabak en iets animaals.
Na walsen zijn er aardbeien, bosbessen, chocolade, tabak en peper.
De wijn is zeer tanninerijk en bezit veel zuren, maar er is niets storend dat een mooie belofte voor de toekomst in de weg staat.
We hebben hier een beloftevolle, complexe wijn in het glas.

Deze wijn zal het goed doen bij een kruidig lamsgebraad of een wildschotel.

10. Pommard Les Arvelets 2010

Deze wijn is doorzichtig robijnrood.
In de stille fase is hij nog gesloten en vooral kruidig.
Na walsen is er een bom van klein zwart fruit waaronder zwarte kers en bramen en geuren van toast.
De smaak van de rijpe tannines en de mooie zuren beloven naar een zijdezachte wijn te evolueren.
De afdronk is nu al zeer lang.

Mooi bij een rood vleesgerecht zoals een roze eendenborst, of een wildgebraad.

11. Monthélie 1995 - magnum!

Doorschijnend steenrood. Duidelijke evolutie in de rand, maar ook nog zeer rood!
De geuren zijn complex, van gekookt fruit, en gedroogde pruimen over compost, truffel, tabak en warempel wierook.
De smaak is stevig en mond vullend, met aangename fruitzuren van zure kersen en pruimen, maar ook mooie tannines.
De afdronk is complex en lang.

Maxime haalde een mooie fles uit vaders kelder en overtuigt dat zijn wijn niet rap versleten is. Deze wijn heeft nog de kracht van een machtige jongeling maar ook de verleiding in zich van een jonge prinses!

Tot slot
Wat een aangename kennismaking!
Maxime blijkt een goed wijnmaker te zijn. Hij wil wijnen met een bom aan fruit maken en ze op de klassieke wijze kracht en finesse geven door ze op eik te leggen. De druiven worden snel na het plukken geperst en gaan recht naar de eiken vaten. Al de wijnen, op de laatste verrassing na – zijn zeer jong, maar als ze voldoende verlucht zijn, zijn ze nu al zeer verleidelijk. De chardonnay krijgt er dank zij de goed zorgen van deze wijnbouwers en –makers de kans in elke variant met zijn eigen terroir en zijn eigen microklimaat een maximale expressie te geven aan wat de natuur hem aan potentieel geschonken heeft.
Vooral de witte wijnen zijn zinderend rijk aan fruit, van citrus over fris wit steenfruit naar rijpe abrikozen. De eik is nu al helemaal niet meer storend in deze jonge wijnen als ze maar even op adem mogen komen. Storend? Een fluwelen ruggengraat van honing, geroosterde amandel, marsepein, telkens weer anders! De mooie fruitzuren geven deze wijnen de belofte van een mooie rijping. Een mooi huwelijk van finesse en kracht.
Geen wonder dat deze wijnen zo jong al uitverkocht zijn!

We moeten dit bedrijf zeker beter leren kennen!

Luc Veracx
Verslaggever.

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Rully 2010 13.06 14.00
St-Romain 2009 13.39 14.50
Pernand-Vergelesses - Premier cru - 2009 14.30 15.00
Santenay - Premier cru - 2009 14.28 15.00
Meursault - 2009 15.39 16.00
Chassagne-Montrachet - Premier cru - 2010 16.10 17.00
Monthélie - 2010 13.39 14.00
Mercurey - 2010 13.28 14.00
Santenay - Premier cru - 2010 14.55 15.50
Pommard - Premier cru - 2010 15.83 16.50
Monthélie - 1995 16.47 18.00