A. Brumont - Madiran/Pacherenc du Vic-Bihl
Brumont Madiran/Pacherenc du Vic-Bilh
Vrijdag 17 oktober 2025
Deze proefavond laat ons toe wijnen uit de AOC Madiran en AOC Pacherenc du Vic-Bilh te ontdekken. Het land van de ‘Rivière-Basse’ is een zeer heuvelachtig gebied aan de voet van de Pyreneeën op zo’n 40 km ten noordoosten van Pau.
Wij verwelkomen Maxime Dangles, medewerker op de wijndomeinen Château Montus en Château Bouscassé.
De wijnstreek van de Madiran ligt in het zuidwesten van de Gers en is vooral beroemd vanwege zijn karaktervolle rode wijn voornamelijk afkomstig van de Tannat druif.
In de appellatie Pacherenc du Vic-Bilh (zelfde gebied als Madiran) maakt men voornamelijk volle, zachte zoete witte wijnen van de Petit Manseng druif als hoofdrolspeler en verder de druiven Arrufia, Courbu. De droge witte wijnen zijn afkomstig van de Gros Manseng druif aangevuld met Arrufiac, Courbu, Petit Manseng, Sémillon of Sauvignon Blanc.
Met de wijnen van meesterlijke wijnmaker Alain Brumont, een grote naam in de wijnwereld, zitten we alvast goed. Met Château Bouscassé en Château Montus heeft hij de Tannat-druif in de Madiran-regio nieuw leven ingeblazen. Zijn wereldberoemde wijnen zijn iconen van Zuid-West Frankrijk.
Alain Brumont beschikt momenteel over meer dan 100 hectaren wijngaarden. Ongeveer 25 hectaren hiervan behoren tot Château Montus en overgrote deel tot Château Bouscassé.
Château Bouscassé
Al vele, vele jaren in familiebezit
Alain Brumont selecteert sinds 1980 de beste terroirs in de gemeente Maumusson-Laguian.
Op deze prachtige terroirs op de kalkstenen kliffen, die bestaan uit een prachtige variëteit aan kleisoorten uit het zuidwesten, produceert Alain Brumont vier uitzonderlijke wijnen:
Bouscassé
Dit terroir bestaat uit een verzameling percelen van fijne geel- en witbonte klei op een laag gebarsten kalksteen. Aan de randen liggen twee ijzerrijke klei terroirs met ijzer en mangaanoxide.
Hier is Madirans vroegere elegantie, charme en weelde te zien, in al zijn 18e-eeuwse glorie, toen het zij aan zij stond met de beste wijnen van Frankrijk en de rijke keuken van het zuidwesten domineerde.
Vieilles Vignes
Vieilles Vignes zijn gemaakt van wijnstokken die meer dan 50 jaar oud zijn en komen van de fijnste witte klei terroirs, met kleine zwart-witte kiezels aan de oppervlakte. Vervanging door marcottage (laagopbouw) biedt hier een manier om gezonde, ongeënte wijnstokken te verkrijgen.
Menhirs
Een uniek terroir in Madiran, waarvan de oostkant bestaat uit stenen blokken in de vorm van "menhirs", met een gewicht van 1 tot 30 ton, omgeven door diepgele klei. Tannat is hier de overheersende druivensoort. De westkant bestaat uit grijze klei en een dikke laag zachte kalk. Deze kant is uitsluitend beplant met Merlot.
Rode klei
Dit terroir bestaat uit twee percelen rode klei op een ondergrond van gebarsten rots, wat zorgt voor een perfecte luchtvochtigheid. Beplant met Tannat, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc, produceert dit ijzerhoudende terroir een elegante, zachte wijn met smaken van gekonfijte bloedsinaasappel en delicaat gedistilleerde bramen.
Château Montus
Het verhaal begint in 1980...
Alain Brumont kocht Château Montus in 1980. Hij baseerde zich op de reputatie van het terroir in de 18e eeuw.
Met zijn grote roodachtige kiezels is dit terroir een van de laatste resten van het ontstaan van de Pyreneeën, daterend van 40 miljoen jaar geleden. De huidige Pyreneeën laten grote zwarte, met wit gemarmerde kiezels in onze rivieren achter.
Montus
Steile hellingen (20-40%), volledig op het zuiden gericht, veel zon, bedekt met grote kiezels. Ondergrond van gele en rode klei.
La Tyre
Dankzij de perfecte zuidwestelijke oriëntatie profiteert dit zeer steile terroir van veel milde zonneschijn. Het bestaat uit ronde kiezels op een rode, bontgekleurde kleilagen en er waait vaak een zeer licht briesje dat de door de zon verwarmde kiezels.
(bron: website www.brumont.fr)
DRUIVENRASSEN
Hoofdzakelijk de Tannat druif voor de rode wijnen, maar er worden ook andere druivenrassen verbouwd, zoals Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Fer Servadou. Deze druiven worden vaak gebruikt in blends om de wijnen meer balans en complexiteit te geven.
Voor witte wijnen worden druiven van het ras Petit Manseng, Gros Manseng, Petit Courbu en Arrufiac gebruikt.(Petit Manseng wordt voornamelijk geteeld voor de zoete wijnen).
KLIMAAT
Een grote troef voor de appellaties Madiran en Pacherenc du Vic-Bilh is de nabijheid van zowel de Pyreneeën en als van de Atlantische Oceaan. Beide verlenen aan dit gevarieerde terroir (zie supra voor Château Bouscassé en Château Montus) een mix van Atlantisch en mediterrane klimaat met een gemiddelde vochtigheid. In het noordoosten is er sprake van een meer continentaal klimaat en is het er droger. De winters zijn mild en de zomers warm (essentieel voor de rijping van de druiven).Kortom de klimatologische omstandigheden zijn ideaal voor de druiventeelt.
GEPROEFD
1. Château Bouscassé Les Jardins Philosophiques 2020 Pacherenc du Vic-Bilh Sec
Degustatiecommentaar
Druiven: bijna hoofdzakelijk Petit Courbu (80%) en naast wat Petit Manseng (20%), stokken van 45 jaar oud.
Terroir: kleikalksteenbodem
Vinificatie: Handmatige oogst. Selectie van verschillende percelen. Zeer langzame persing van 3 tot 5 uur met hele trossen. Gisting in roestvrijstalen tanks. Rijping gedurende 10 tot 12 maanden op de fijne droesem (de lie) in vaten, onder voortdurend roeren (bâtonnage). Geen rijping op hout.
Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: goudgele kleur, helder en aanwezige tranen
Neus: Vrij krachtige neus van exotisch fruit, ananas, perzik en abrikoos, appel, wilde bloemen, citrus.
Mond: Beste romig, maar voldoende frisheid en finesse. We proeven perzik en abrikoos, ananas, gekonfijte citrusvruchten. De afdronk is, alhoewel fris, ook behoorlijk mondvullend met een bittertje in de finale die een tegengewicht kan bieden met de pairing.
Conclusies: Wijn van een eerder weinig gekende druivensoort, soepel en zijdezacht. Fles met een mooie prijs/kwaliteitsverhouding.
Gastro: aperitief, zeevruchten, vis, risotto…
2. Château Montus Sec 2020 Pacherenc du Vic-Bilh Sec
Degustatiecommentaar
Druiven: 100% Petit Courbu. Wijnstokken van ongeveer 30 jaar oud. Handmatige pluk
Terroir: Kleikalkbodem op terrassen.
Vinificatie: Handmatige pluk, langzame persing: 5 uur koud. Rijping op fijne droesem in 600-liter vaten (demi-muids) gedurende 1 tot 2 jaar.
Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: In ons glas zien we een wijn met een intens goudgele kleur, helder en energiek tranend.
Neus: florale tonen, fruitig met peer en perzik, impressies van rijp maar knapperig fruit, frisheid met een vleugje jodium. Aromatisch.
Mond: We proeven een wijn met lengte en frisheid, rijk en vol, appel en peer, citrus, discreet honing. Mooi gevuld in de medium lange afdronk.
Conclusies: Het hout is goed geïntegreerd en discreet. Deze wijn doet ons denken aan een mooie witte Graves. Het prijskaartje is navenant.
Gastro: gebakken met de lijn gevangen zeebaars, tarbot, kip in roomsaus, rivierkreeftjes, blanquette de veau
3. Pinot Noir Bouscassé 2022 Vin de France
Degustatiecommentaar
Druiven: 100 % Pinot Noir, wijngaard van 25 -30 jaar oud.
Terroir: Rode en oranje kleiplateaus en hellingen met gerolde kiezels.
Vinificatie: Manuele pluk. Koude maceratie vóór de fermentatie. Trage fermentatie op 25° gedurende 10 dagen. Nadien nog maceratie gedurende 3-4 weken. Malolactische gisting op eiken vaten, de rijping op 60% nieuwe eik gedurende een jaar.
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: Diep intens vaalrood, met een robijn randje en stevige tranen. De kleur is opvallend donker voor een Pinot Noir.
Neus: Delicate aroma's van rood fruit, wilde bessen, kersen, fruit op siroop, gestoofde aardbei, wat vanille en kreupelhout.
Mond: We proeven een sappige wijn, van compote tot jammy, rood fruit, toets van groene peper. In de lange en delicate afdronk duidelijk tannines met een bittertje. Iets voller dan wat wij doorgaans van een Pinot Noir mogen verwachten.
Conclusies: Een wijn die een perfecte weerspiegeling is van zijn terroir. Pinot Noir accent Sud-Ouest.
Gastro: fazant met een champignonsaus, rood vlees, lam, eendenborst
4. Château Bouscassé 2019 Madiran
Degustatiecommentaar
Druiven: Blend van 60% Tannat, 10 % Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc. Wijnstokken van 25 tot 70 jaar oud.
Terroir: Fijne geel- en witbonte kleisoorten rustend op gebarsten kalksteen.
Vinificatie: Koude maceratie vóór de gisting, langzame gisting gedurende 3 tot 6 weken. Fermentatie bij 28°C. Rijping in vaten, 30% tot 50% nieuw, gedurende 36 maanden.
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: Diepe intense donkerrode kleur met een beetje paarse schijn en tranen aan het glas.
Neus: Gespierd boeket met rijp rood en zwart fruit zoals bramen, ook donkere chocolade, wat zoete specerijen zoals kardemom, cederhout en wat animale toetsen.
Mond: In het glas ontwikkelt de smaak zich met stevige geïntegreerde tannines, mooie verpakte zuren, vlezig en krachtig en een delicate fruitigheid van rood en zwart fruit. Een aangename lange finale.
Conclusies: Stevig gestructureerde wijn met bewaarpotentieel, best karafferen.
Gastro: confit en magret de canard, wild, lamsrollade met roerbakgroenten en paddenstoelen, rood vlees
5. Château Montus 2019 Madiran
Degustatiecommentaar
Druiven: 80% Tannat, 15 % Cabernet Franc en 5% Cabernet Sauvignon. 30 jaar oude wijnstokken.
Terroir: Steile hellingen met opgerolde kiezels. Over het algemeen zuid/zuidwestelijk georiënteerd. Goed gedraineerde en warme grond, wat een goede rijping bevordert. Ondergrond van bruine en oranje klei in lagen.
Vinificatie: Maceratie gedurende 3 tot) 6 weken. Fermentatie bij 28 °C, persing, malolactische gisting in houten vaten. Rijping op de droesem gedurende 12 tot 14 maanden in 60-80% nieuwe vaten.
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: Intense robijnrode kleur met kleine paarse rand, en royaal tranend.
Neus: Deze blend heeft een rijpe intense neus met rode vruchtencoulis, zwarte bessen en pruimen, cassis, kruiden, mokka, cacao en zoethout.
Mond: Bingo in de smaak van bij de eerste slok, complex, fijne zijdezachte tannines, elegantie. Een aanhoudende afdronk met garrigue.
Conclusies: Zeer mooie maaltijdwijn dankzij diepte, balans, en een krachtige elegante afdronk.
Gastro: hazenrug, runderrib, lamszadel, eendenborst, wild (hertenkalf, everzwijn, duif, stevige kazen, stoofschotels
6. Château Bouscassé Vieilles Vignes 2017 Madiran
Degustatiecommentaar
Druiven: 100% Tannat van 50 tot 100 jaar oude wijnstokken.
Terroir: klei-kalksteenbodem.
Vinificatie: Maceratie 3 tot 6 weken. Fermentatie bij 28°C. Malolactische gisting in nieuwe vaten. Rijping op de droesem, in vaten (100% nieuw) gedurende 14 tot 16 maanden.
Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: Mooi getint voor zijn leeftijd, donkerrode kleur, heldere spiegel, waterrandje en druk tranend.
Neus: We ruiken een mooi boeket van wilde bosvruchten, bramen, eierpruimen, tabak, mokka, kruiden, réglisse, peper, laurier, beetje rokerige toets en mineraliteit.
Mond: Een volle en complexe wijn in de aanzet, daarna krachtige en goed geïntegreerde tannines, braambes, réglisse, bosbessen. Evenwichtig en aanhoudend lange afdronk.
Conclusies: Ideale bewaarwijn waarbij het eikenhout goed tot zijn recht komt.
Gastro: pasta met beukenzwammetjes, eendenborst, rib-eye en entrecote, hertenvlees, wild, lamsvlees, chocoladedesserts, eendenconfit, cassoulet
7. Château Montus XL 2018 Madiran
Degustatiecommentaar
Druiven: 100% Tannat, wijnstokken van gemiddeld 40 jaar oud.
Terroir: Steile hellingen (250 m) met opgerolde kiezels, in de klei aangebracht op een diepte van 3 tot 5 m, wat de drainage en zuurstofvoorziening van de bodem verbetert. De ligging op het zuiden is overwegend zonnig, het terroir is drainerend en warm, wat een sterke rijping bevordert.
Vinificatie: Maceratie gedurende 3 tot 6 weken. Fermentatie bij 28 °C, persing, malolactische gisting in houten vaten. Rijping op de droesem gedurende 40 maanden in vaten van 600 liter.
Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: Donker kleur bijna inkt, met een fel gekleurde tranen stoet.
Neus: Boeket is fantastisch, complex en verleidelijk met zoetrijpe blauwe bosbessen en pruimen, tertiair met sigaar, tabak, koffie, balsamico, eikenhout.
Mond: Deze krachtpatser is een complexe en geconcentreerde wijn met fijne tannines in balans, verder mokka, tabak, réglisse. Massief vlezig, frisheid en een harmonieuze lange afdronk.
Conclusies: Een rijke, diepe, complexe en geconcentreerde wijn, perfect in balans. Overheerlijke Tannat wijn, vakwerk! Wel een stevig prijskaartje met drie cijfers!
Gastro: deze originele winterwijn kan best met wild, zeker hazenrug, eekhoorntjesbrood, truffel
8. Château Bouscassé Brumaire 2014 (vendage tardive) Pacherenc du Vic-Bilh Doux
Degustatiecommentaar
Druiven: 100% Petit Manseng, oude wijnstokken van 30 jaar oud.
Terroir: kleikalksteenbodem.
Vinificatie: Manuele laat (november/brumaire)geoogste druiven, geplukt in kratten. Persing van de hele tros, selectie van het sap in de pers. Gisting in nieuwe vaten bij 18 °C. Mutatie door koude, afhankelijk van de gewenste balans. Rijping op de droesem, van 8 tot 12 maanden in nieuwe vaten, onder roeren.
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: Helder goudgeel, super traag tranende beentjes.
Neus: Heerlijk geparfumeerd met gekonfijt fruit, abrikoos, mango, kweepeer, pompelmoes, gegrilde ananas, zoete specerijen, vleugje boter en honing, ook iets rokerig.
Mond: Complexe aroma’s, gedomineerd door gekonfijt citrusfruit, opnieuw ananas, citrus honing, zacht, vol en harmonieus. Mollige maar geen plakkerige afdronk.
Conclusies: Zoete witte wijn die fruit, frisheid en concentratie combineert, restsuiker 90-100 g/l. Deze wijn kan wedijveren met de grootste zoete wijnen.
Gastro: foie gras, aperitief of bij desserts op basis van fruit
Verslaggevers Rik Debal en Geert De Muynck
| Wijn | Gemiddelde score | Maximum score |
|---|---|---|
| Ch. Bouscassé Les Jardins Philisophiques 2020 AOP Pacherenc du Vic-Bihl Sec | 14,67 | 16,00 |
| Ch. Montus Sec 2020 AOP Pacherenc du Vic-Bihl Sec | 14,17 | 15,50 |
| Ch. Bouscassé Pinot Noir par A.Brumont 2022 Vin de France | 14,04 | 14,75 |
| Ch. Bouscassé Rouge 2019 AOP Madiran | 14,54 | 15,00 |
| Ch. Montus Rouge 2019 AOP Madiran | 15,46 | 16,00 |
| Ch. Bouscassé Vieilles Vignes 2017 AOP Madiran | 16,46 | 17,00 |
| Ch. Montus XL 2018 AOP Madiran | 16,75 | 17,00 |
| Ch. Bouscassé Brumaire Vendanges Tardives 2014 AOP Pacherenc du Vic-Bihl Doux | 15,92 | 17,00 |