Cahors

 

Deze streek in het zuidwesten meer bepaald in de Midi-Pyrénées in het departement Lot (Quercy) , ongeveer 200 Km ten oosten van Bordeaux. Ze kreeg in 1971 haar status van AOP (enkel voor rode wijn). Momenteel teelt men er ongeveer 4500 ha wijngaarden, waarvan 3500 AOC Cahors en 1000 IGP Côtes du Lot. Om te oogsten dient men te wachten op de decretale bepaling vanwege de Prefectuur zo niet mag de wijn niet gelabeld worden als AOC Cahors. Totale productie 20 miljoen flessen.

De wijngaarden van Cahors zijn één van de oudste wijngaarden van Frankrijk. De beplanting van de wijnstokken dateert van het Gallo-Romeinse tijdperk. Eén van de eerste verwijzingen naar wijn uit Cahors staat te lezen in een officieel document uit de 7de eeuw waarin de bisschop van Verdun zijn collega uit Cahors dankt voor tien vaten wijn die hem geschonken werden. In de 13e eeuw werden de wijnen uit Cahors zelfs op de Londense markt genoteerd. De vorst van 1956 zorgde ervoor dat de Cahors wijnen een nieuwe klap kregen. Praktisch de gehele oppervlakte werd vernietigd door de strenge vorst. Op aandrang van de coöperatie werden de vernietigde wijngaarden op grote schaal nieuw beplant met de Auxerrois. De Auxerrois is de belangrijkste druivensoort van de Cahors. Deze duivensoort is beter gekend onder de naam Malbec. Ter plaatse wordt ze ook wel de Cot genoemd. In de cépage van de Cahors-wijn moet minstens 70 % Auxerrois gebruikt worden. De cépage kan voor de rest bestaan uit Merlot (maximum 20 %), Tannat (ten hoogste 20 %) en Jurançon Noir (maximum 10 %). De cot zou genetisch voortkomen uit de Madeleine noir de Charente en de prunelard.

De kleur is donkerrood, bijna zwart. De wijnen stonden dan ook lang bekend als 'Black wine'. De typische aroma's van de Cahors zijn die van rood en zwart fruit (vooral cassis en zwarte kersen), bloedsinaasappel, zoethout, anijs, kaneel, cacao, Chinese inkt; leder; hout en truffel

Een krachtige smaak met een grote concentratie; zware tannines en voldoende zuren. Deze typische karaktertrek is geschiedkundig te verklaren: vroeger diende deze wijn vaak als verbeterwijn voor minder goede Bordeaux.

Chateau Nozières uit Vire-sur-Lot

Het domein bevindt zich in Vire-sur-Lot, in het hart van de AOP Cahors. Het huis werd opgericht in 1955 door Pierre en Paulette Maradenne die starten met een bedrijf met verschillende teelten. Naast een 10-tal hectaren wijngaarden teelten ze ook lavendel, granen en runderen.  Net gestart kwam de grote vorst van 1956 en werden de wijngaarden bijna helemaal verwoest. De eerste flessen van de eigen wijn werden gebotteld in 1970. Sinds 2006 is het Olivier Guitard die het domein runt samen met zijn ouders Claude en Pierrette. Het is dan ook Claude Guitard die persoonlijk de proeverij komt begeleiden in de Roeselaarse wijngilde. Tegen woordig is 70 % van de verkoop particulier, 15 % voor export en nog eens 15% aan lokale cavisten en restaurants.

Het domein bestaat vandaag uit 55 Ha verdeeld over de zonovergoten terassen van de gemeente Vire-sur-Lot, welke tot de beste terroirs van de Cahors behoren. Op een mozaïek van percelen telen ze de voorouderlijke en kenmerkende druivensoort van de Cahors: Malbec , nog steeds Côt of Auxerrois genaamd, die de typische kenmerken van de wijnen uit Cahors geeft

De familie Maradenne-Guitard biedt u wijnen aan die gemaakt zijn door ambachtslieden, geproduceerd met de grootste zorg, van de teelt van de wijnstok tot de verpakking, inclusief de vinificatie en rijping van de wijnen. Hier worden alle stappen die leiden naar de uitwerking van de wijn uitgevoerd door het team van Château Nozières.

Geproefd

  1. Le Clin d’Oeil Blanc sec 2017 IGP Côtes du Lot

    Normaal een assemblage  van 50 % Sauvignon and 50 % Chardonnay. In 2017 omwille van het bijzonder warme jaar wat meer Sauvinon Blanc.  opbrengst 50 HL/Ha, Argilo-sableux, deuxièmes terrasses de la vallée du Lot, manuele oogst.  Opvoeding  6 maanden  sur lie. Alcohol °12.

    Helder licht strogele schitterende wijn. In de neus ruiken we appel, acacia, bloemen, citrus, perzik en mandarijntjes. In de mond hebben we een frisse aanzet, mooi volume, aangenaam, met terug bloemen, appeltjes en zachte citrustoetsen. Een niet al te lange afdronk van een 4-tal seconden, maar een lekkere terraswijn.
     
  2. Le Gravis Rosé sec Malbec 2017  IGP Côtes du Lot

    Assemblage van Malbec, Cabernet-franc, Cabernet-sauvignon, opbrengst 70 HL/Ha, machinale pluk met manuele triage achteraf. Het is een rosé de saignée, gevinifieerd tussen 18 en 24 graden. 2017 was echter een moeilijk jaar daarom is de rosé gemaakt van 90 % perswijn en slechts van 10 % saigneé (lekwijn na 6 uur inweking). Alcohol °12.

    Een helder zalmrose wijn. In de neus eerst wat gesloten, maar dan framboos, bosaardbeien, violet, citrus, zure snoepjes. In de mond een zeer sappige aanzet, lichtzuur, met aroma’s van aardbei, pompelmoes maar ook een duidelijk bittertje in de niet zo lange afdronk (4 sec). Dit is een zomerse roséwijn.
     
  3. Le Château Nozières Tradition 2016  AOC Cahors

    Assemblage van 85% Malbec aangevuld met 15% Merlot. Manueel ontbladeren maar machinale pluk met manuele triage achteraf. Opbrengst tot 50 HL/Ha. Traditionele vinificatie in inox cuves met een cuvaison van 2 weken. Alcohol °14. 2016 was een warm jaar.

    Intens donker kersrode wijn met een waterrandje en paarse toetsen in de rand en duidelijke tranen. In de neus ruiken we pruim, geconfijt fruit een beetje rokerigheid na het walsen waarna ook Tabac, zoethout en wat kruidigheid zoals peper en nootmuskaat naar boven komen.

    In de mond proeven we een mix van rood en zwart fruit, ook pruimen met matig zachte tannine structuur een redelijk krachtige  maar sappige wijn  met een duidelijk bittertje. Middellange afdronk van zo’n 6 seconden. Duidelijk rijper (overrijp ?) fruit. Deze wijn vraag een stevig stoofpotje of eventueel konijn met pruimen.
     
  4. Le Chateau Nozières Tradition 2015  AOC Cahors

    Assemblage van 85% Malbec aangevuld met 15% Merlot. Alcohol °14.
    Intens donker robijnrode wijn met een waterrandje en dikke gekleurde tranen. In de neus vnl. veel zwart fruit, cassis, bramen, framboos, peper en vleugje humus. In de mond proeven we een sappig vlezige wijn met toch wel duidelijke plakkende tannine en mineraliteit. Veel minder rijp dan de 2016, wel veel sappiger en afdronk van 7 seconden. Bewaarpotentieel. Een mooie grillwijn of ook bij rood wild zeker te genieten.
     
  5. L’Ambroise de L’her 2016  AOC Cahors

    Assemblage van 90% Malbec aangevuld met 10% Merlot. Wijn afkomstig van geselecteerde percelen van meer dan 30 jaar oud. Opbrengst tot 40 HL/Ha. 2 a 3 weken cuvaison en opvoeding in eiken barriques van 1e en 2e wijn gedurende 12 maand. Alcohol °14,5.

    Intens robijnrode wijn met een duidelijke waterrand en gekleurde tranen. In de neus veel zwart fruit (cassis, bramen), ook een mooie kruidigheid wat aardse toetsen, ook rode bessen wat potloodslijpsel en toast. In de mond een sappige wijn met veel zwart fruit met een krachtige structuur en ook duidelijke toetsen van Tabac. Niet storende maar presente tannines. Volle en warme wijn met een lange afdronk die een goed stuk rood vlees en rood wild kan vergezellen.
     
  6. La cuvée Signature 2015  AOC Cahors

    Wijn gemaakt van 100% Malbec, druiven afkomstig van percelen aangeplant rond 1970. Opbrengst 30 HL/Ha en opvoeding van 18 maanden op 100% nieuwe eiken vaten. Alcohol °13,5.

    Intens diepgekleurde robijnrode wijn met een duidelijke waterrand. In de neus complex, zeer veel stevig en kruidig zwart fruit (cassis, bramen) ook een duidelijke pepertoets en na het walsen ook veel vanille, wat ceder en kreupelhout. In de mond komt het zwarte fruit terug naar boven, we proeven een sappige vlezige wijn met ook wel wat rood fruit (bessen) en een duidelijk bittertje in de afdronk. De tannine is nog niet 100% versmolten in deze wijn die een middellange afdronk heeft. Kan bij een stoofpotje van wild en côte à l’os.
     
  7. La cuvée l’elégance 2015 AOC Cahors

    Wijn gemaakt van 100% Malbec, druiven afkomstig van geselecteerd perceel met 40 jaar of oudere druiven. Opvoeding van 18 maand op nieuw Franse eiken houten vaten. Alcohol °14.

    Intens robijnrode wijn, briljant tranend. In de neus zwart fruit, vanille, leder, Tabac maar ook een mooie zachte kruidigheid zoals tijm en oregano, cederhout en morieltjes (girotte). In de mond een mollige aanzet met terug veel zwart fruit zeer evenwichtig en intens, mondvullend  en sappig. Ook nog aroma’s van zwarte fondant chocolade. Afdronk van 8 a 10 seconden. Probeer eens een stukje filet van ree met een donkere wildsaus.
     
  8. La cuvée l’élégance 2005  AOC Cahors

    Terug een 100 procent Malbec cuvée. Alcohol °13,5.

    Intens granaatrode wijn met duidelijk oranje rand (evolutie) en hoge tranenintensiteit. In de neus een zachte mengeling van rood en zwart fruit, zoethout, chocolade, Tabac en vanille, en impressies van truffel, tabaksbladeren en humus. Ook zeer typische zacht kruidigheid van speculooskruiden. In de mond meer zwart fruit, drop, cassis, zwarte chocolade, sappige lekker wijn, versmolten tannine met een afdronk van een goede 10 seconden. Bijzonder lekker en nu op dronk. Heel mooie wijn en te serveren bij een hazenpeper.

Verslaggevers,
Rik Debal, Geert De Muynck, Stefan Van Robays

 

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Le Clin d’Oeil Blanc sec 2017 IGP Côtes du Lot 13.00 14.00
Le Gravis Rosé sec Malbec 2017 IGP Côtes du Lot 12.50 14.00
Le Château Nozières Tradition 2016 AOC Cahors 13.00 14.50
Le Chäteau Nozières Tradition 2015 AOC Cahors 13.75 15.00
L’Ambroise de l’Her 2015 AOC Cahors 15.00 15.50
La cuvée Signature 2015 AOC Cahors 14.50 16.00
La cuvée l’elégance 2015 AOC Cahors 15.50 16.50
La cuvée l’élégance 2005 AOC Cahors 16.50 17.50