Californië

 

CALIFORNIE

Vrijdag 12 Mei 2023

Deze avond is in samenwerking met de grootste importeur van Amerikaanse wijnen in ons land, maQUINZE uit Oostende.
De VS is de vierde grootste wijnproducent ter wereld na het Europese trio Italië, Frankrijk en Spanje. Tevens is de VS de eerste wijnconsument ter wereld.
In de meeste van de vijftig staten wordt wijn verbouwd, maar Californië, het thema van onze degustatie produceert 90 % van het volume in de VS, met andere woorden ongeveer negen van de tien verkochte flessen neemt Californië voor zijn rekening.
California telt 248.400 hectaren wijngaard en produceert 28.440.000 hectoliter wijn per jaar. 80% is Certified Sustainable California. Men treft er 110 druivenrassen aan.
Voldoende redenen om die regio beter te leren kennen.

Californië als wijngebied

California is ingedeeld in een aantal zones waar aan wijnbouw wordt gedaan:

- Redwoods

- North Coast

- Central Coast

- South Coast

- Inland Valleys

- Sierra Foothills

North Coast

 • Dit is de zone boven San Francisco. Wellicht de bekendste regio met als Counties van noord naar zuid:
 • Mendocino County: betekent ‘middle Sun’ met de bekend Redwood bossen (60%). Eerste aanplant in 1850. Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Zinfandel, Syrah en Pinot Noir.
 • Lake County: genoemd naar het Clear Lake, 3.200 ha, tot 900 m hoogte Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc.
 • Sonoma County: Valley of the moon, eerste aanplant in 1812, 24.000 ha grootste county, prominent en sterk groeiend met zowat alle druivensoorten. Vooral Chardonnay (29%) en Cabernet Sauvignon (22 %). Grootste hoeveelheid Pinot Noir in Californië (18%).
 • Napa Valley: 18.000 ha. Oudste AVA in Californië (eerste aanplant in 1838), zeer divers terroir op een beperkte oppervlakte (50 x 5 km) met hoge kwaliteit, Cabernet Sauvignon en Chardonnay naast Pinot Noir en Merlot.  Ligt tussen twee gebergtes (W en O) hoogte van zeeniveau tot 800 m.
  Napa Valley is allicht het meest bekende en belangrijkste wijngebied van Californië. De kwaliteitswijnen behoren tot de duurste wijnen van Amerika. Tegenwoordig komt zo’n 20% van alle Californische wijnomzet uit Napa Valley. Terwijl dit slechts 4% van het totale Californische volume betreft.
 • Los Carneros: AVA sedert 1983. Spaans voor schapen. Apart gebied maar ligt overlappend in Sonoma County en Napa Valley. Vooral Chardonnay en Pinot Noir.
   

Central Coast

 • Dit is de zone langs de kust onder San Francisco tot Santa Barbara
 • San Francisco Bay: Silicon Valley. Invloed van de befaamde San Francisco smog
 • Livermore Valley: eerste aanplant in 1840, 2.000 ha, AVA sedert 1982, Eerste in aanplant van Chardonnay (the Livermore Valley kloon is de basis voor 80 % van Chardonnay in Californië), Petit Syrah en Sauvignon Blanc. Livermore Valley: eerste aanplant in 1840, 2.000 ha, AVA sedert 1982, Eerste in aanplant van Chardonnay (the Livermore Valley kloon is de basis voor 80 % van Chardonnay in Californië), Petit Syrah en Sauvignon Blanc.
 • Monterey County: 16.000 ha. Bekendste wijngaard San Barnabe (single vineyard). Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Riesling.
 • Paso Robles: Eerste aanplant in 1790, 10.500 ha, 80% rode druivensoorten Zinfandel, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.  Hotspot voor Rhône variëteiten (Hospice du Rhône).
 • San Luis Obispo: Bekend vooral Viognier en Pinot Noir naast Chardonnay en Syrah.
 • Santa Barbara County: eerste aanplant in 1782, 8.000 ha, gelegen boven Santa Barbara, bekende Santa Ynez Valley, Chardonnay, Pinot Noir (25% van de aanplant), Syrah, Sauvignon Blanc en Grenache.

South Coast

 • Cucamonga Valley: aanplant begin 1900, bekend voor oude wijnstokken Zinfandel en port-style wijnen
 • Temecula Valley: aanplant sedert einde jaren 1700, 525 ha, bekend voor Italiaanse en Rhône variëteiten
 • Santa Diego County: oudste bekende aanplant 1769 (missiepost San Diego de Alcala), bekend voor Chardonnay en Merlot
   

Inland Valleys

 • Dit is de zone in het binnenland bij de steden Sacramento en Fresno. Een zeer vruchtbare streek waar zowat alles gekweekt wordt gaande van amandelen en abrikozen tot tomaten, katoen, asperges en uiteraard ook wijngaarden. Dit enorme gebied staat is leverancier van de overgrote meerderheid van de Californische wijn. In de meeste gevallen betreft het massaal geproduceerde, goedkope merkwijn.
 • Sacramento Valley: 3.200 ha tussen de Sierra Nevada en Coastal Range Montains.
 • Lodi and the delta: Zinfandel Country, tussen Sacramento en the Joaquin River Valley.
 • Madera County: 15.000 ha, vooral bekend voor dessert wijnen en port-style wijnen..
 • San Joaquin Valley: reeds 100 jaar wijnbouw, 61.000 ha, vooral Chardonnay en Zinfandel.
   

Sierra Foodhills

 • Dit is de zone in het binnenland nabij Lake Tahoe en Yosemite National Park.  Eldorado het epicentrum van de Goldrush ligt in dit gebied.
 • Nevada County: Mediterraan klimaat, hoogte > 600 m, Syrah, Cabernet Sauvignon en Zinfandel maar Italiaanse druivensoorten.
 • El Dorado County: AVA sedert 1983, van 365 tot 1097 m hoogte, de hoogste wijngaarden van Californië, continentaal klimaat (ligt al 120 km van San Francisco Bay, 50 variëteiten maar vooral Zinfandel.
 • Amador County: ongeveer 1.500 ha, eerste aanplant begin jaren 1800,hoogte 350 tot 600m, bekend voor oude Zinfandel, Barbera, Syrah en Sangiovese.
 • Calaveras County: 457 tot 731m hoogte, warme dagen en koele nachten zorgen voor mooie wijnen.
   

TERROIR

Door de verscheidenheid en specifieke kenmerken van de bodemtypes, topografie, klimatologische omstandigheden, landschap, biodiversiteit die typerend zijn voor een wijngaard worden hierdoor ook in Californië uiteenlopende types van wijn gemaakt.

Ligging

De 1.100 kilometer lange en ruige kustlijn van Californië stelt nabijgelegen wijngaarden bloot aan natuurlijke "airconditioning" in de vorm van mist en wind, gevoed door de noordelijke koude zeestroming voor de kust. Prima voor Chardonnay, Pinot Noir en ander koel klimaatvariëteiten.

Warmere binnenvalleien krijgen hetzelfde verkoelende effect dankzij rivieren, meren en delta’s. Ondertussen zijn er wijnranken langs de hellingen krijgen een fijne mix van koele lucht en heldere, ongefilterde zonomstandigheden waar Cabernet Sauvignon en Merlot van nature van houden.

 De heuvelflanken hebben een gunstige invloed vooral voor de druiven Zinfandel en Cabernet Sauvignon.

Klimaat

Het klimaat in Californië is zonnig, warm en droog, gevolgd door koele nachten.

Meer dan de bodem bepaalt het plaatselijk klimaat welk druivenras er het best zal gedijen.

Westwaarts in de richting van de kust (Stille Oceaan) zal de wijnmaker opteren voor druiven zoals Pinot Noir en Riesling. Dicht bij de Stille Oceaan liggen uitstekende plaatsen voor de Pinot Noir. Meer landinwaarts doet de Chardonnay druif het goed. In Santa Ynez (centrum van Santa Barbara County) produceert men rode wijn zowel van Syrah als van bordeauxrassen. In de Napa Valley, afhankelijk of de wijngaarden in het dal of op de hellingen liggen, voelen enerzijds Pinot Noir en Sauvignon Blanc of anderzijds Cabernet Sauvignon, Syrah of Zinfandel zich er beter thuis.

Landinwaarts achter de kuststreken en ten noorden van San Francisco Bay hebben de bergketens met hun breuken een bijzondere invloed. Zeewinden zorgen voor zeemist die de valleihitte in de wijngaarden doen afkoelen. Typisch klimaat voor de Napa Valley: De baai zorgt ervoor dat er in de middag voldoende koele lucht de wijngaarden ingeblazen wordt. Dit resulteert in overdag voldoende warmte om druiven te laten groeien en in de namiddag voldoende afkoeling om de druiven mooi en geleidelijk te laten rijpen. De gevoelige dag- en nachtverschillen zijn ideaal voor de rijping van de druiven. Het is een optimaal klimaat voor wijnbouw.

Napa Valley is in ieder geval bijzonder geschikt om wijnen van uitsluitend Cabernet Sauvignon te maken. Het maken van deze monocépage lukt maar op weinig plaatsen in de wereld, omdat deze tanninerijke druif zo moeilijk rijpt. Niet voor niets voegt men in Bordeaux altijd andere druiven toe ter "afronding" van de wijn.

Bodem

De bodemsamenstelling is zeer gevarieerd en over het algemeen erg poreus.

De Californische wijnmakers hebben ondervonden dat ieder stuk grond een eigen karakter heeft en de smaak van het druivenras kan beïnvloeden.

Als voorbeeld nemen we Napa Valley in het midden van Californië: in het noorden zijn er vruchtbare gronden van vulkanische oorsprong, in het zuidelijkste deel van Napa Valley, dichtbij San Francisco Bay bestaat de bodem uit sedimentaire gesteente.

In Sonoma county is de bodem in Alexander Valley er grindachtig. Dit zorgt voor wijnen van Cabernet Sauvignon die vleziger zijn en meer body hebben.

Goed om weten

Een American Viticultural Area (AVA), vergelijkbaar met een appellatie in Frankrijk, betreft een gebied met grenzen, gevormd door geografische factoren zoals klimaat, bodemsoorten en hoogte, natuurlijke eigenschappen en soms historische zaken. Als een etiket een AVA aangeeft, moet minstens 85% van de druiven in die wijn uit dat gebied komen. Er zijn op dit moment 147 gebieden binnen de grenzen van Californië, die als AVA worden erkend.

(vb. Napa Valley). Vergelijkbaar met een appellatie in Frankrijk.

Een appellation of origin, AVA, of herkomstbenaming, kan in de Verenigde Staten de naam zijn van:

• een staat (bv. Californië) 100% van de druiven in deze wijn moeten binnen de grenzen van die staat verbouwd zijn. Wijnen met deze herkomstbenaming zijn vaak een blend (mengsel) van wijnen uit verschillende streken in die staat.

• een provincie (county) of provincies (bv. Sonoma = politieke onderverdeling). Er groeien druiven in 37 van de 58 counties in Californië. Minstens 75% van de druiven in deze wijn moet uit deze county komen. Een herkomstbenaming van twee, niet meer dan drie counties, is toegestaan als alle druiven uit de aangegeven counties komen en er op het label staat hoeveel procent van de druiven uit elke county komt.

• een AVA (bv. Napa Valley) moeten minstens 75% van de druiven uit dit gebied afkomstig zijn.

• voor een single vineyard 95%. Een single vineyard mag alleen vermeld worden als er op het etiket ook een appelatie vermeld is en als deze vineyard volledig binnen deze appellatie ligt.

De druivenrassen

Degelijke vinifera-variëteiten zijn in opmars.

RODE WIJNEN (62%)

Zinfandel 11%, Cabernet-Sauvignon 16%, Grenache, Pinot Noir 7%, Merlot 10%, Cabernet-Franc, Petite Sirah (Durif), Carignan, Barbera, Gamay, Syrah, Nebbiolo en Sangiovese. Maar ook Rubired 2,5%, Ruby Cabernet 1,5%.

WITTE WIJNEN (38%)

Chardonnay 20%, Colombard 5% h, Chenin blanc, Sauvignon Blanc, Muscat Blanc, Candelli (zoete wijnen), Riesling, Gewürztraminer, Sémillon.

De wijnbouwers spiegelen zich voornamelijk aan Europese en in het bijzonder Franse druivenrassen.

Geproefd

1.           Gloria Ferrer Blanc De Noirs uit Los Carneros (mousserende wijn, Californische Sparkling)

Degustatiecommentaar

Het wijngebied Los Carneros is de meest zuidelijke gelegen AVA In de Napa Valley die zich uitstrekt tot Sonoma. Het is een koele zone aan de noordkant van San Pablo Bay en San Francisco Bay.

Het domein Gloria Ferrer is opgestart door Freixenet uit Spanje.

Druiven :  Pinot Noir 91,60 % en Chardonnay 8,40 %

Vinificatie: De cuvée is een blend van 18 verschillende basiswijnen. De wijn heeft 18 maanden op de gist gerijpt (sur latte).

Alcoholgraad: 12,5 %

Kleuromschrijving: Deze cuvée start met een sprankelende kleur van lichtroze, blosroze, met fijne kleine belletjes en persistent, mooie mousse.

Neus: Gedomineerd door aardbeien, zwarte kersen, appel en peer, lychee, ananas en citrus toetsen.. 

Mond: Explosief in de mond, daarna romig en zacht. Halfdroog en smaken van kersen, citroenzeste en ook peer. Lange afdronk.

Conclusies: Vlotte mousserende wijn met finesse en in balans.

Gastro: Als aperitief, krab, foie gras.

2.           Lolonis Vineyard Chardonnay 2015 uit Mendocino’s Redwood Valley Santo Rosa

Degustatiecommentaar

Redwood Valley is een plaats in Mendocino County (noordkust) en ligt ten noorden van Ukiah en ongeveer 25 kilometer ten zuidoosten van Willits. 

Produced and bottled by the i.e., wine Company.

Druiven: 100% Chardonnay, wijngaard uit 1944

Vinificatie: De trossen zijn met de voeten gekneusd voor de persing. Gefermenteerd in roestvrije tanks. Tien maanden gerijpt in 1 nieuw en 6 oude vaten van Franse eik.

Alcoholgraad: 13,3%

Kleuromschrijving: Goudgeel qua kleur, helder met mooie schittering en tranen.

Neus: De lactische geuren vallen onmiddellijk op, botertoets en impressies van vanille, perzik en appel.

Mond: Mooie mondvulling, zacht en romig, medium body met frisse citrus zuren die wat getemperd worden door de lichte eiktoets, ook perzik, appel en kweepeer. Sherry allures in de middellange afdronk en ook wat oxidatie.

Conclusies: Goed geproportioneerde Chardonnay.

Gastro: Vis met mousselinesaus.

3.           Jurassic Park Vineyard Chenin Blanc 2016(Field Recordings) uit Santa Ynez Valley

Degustatiecommentaar

Santa Ynez Valley is een AVA Bij Santa Barbara.

Druiven: 100% Chenin Blanc, stokken sedert 1978

Vinificatie: fermentatie en rijping gedurende 6 maanden in 100% acacia vaten!

Alcoholgraad: 11,9 %

Kleuromschrijving: Licht strogeel, helder en mooi tranenspel.

Neus: Boeket van herkenbaar Chenin met mineralen, acacia, honing, kruiden, exotisch fruit, met wat mango en meloen.

Mond: Complexe smaak met opnieuw mineralen, mango en meloen, steenfruit en fris genoeg met gele pompelmoes. Lang in afdronk.

Conclusies: Van deze wijn zijn slecht zes barrels geproduceerd en het resultaat is het ontdekken waard.

Gastro: Te schenken bij schaaldieren, magere vis, kruidige gerechten en milde, zachte kazen.

4.           Grgich Hills Estate Fumé Blanc 2016, een Estate Grown uit Napa Valley

Degustatiecommentaar

Grgich Hills Estate is een wijnmakerij in Rutherford, in het hart van de Napa Valley.

De wijngaarden liggen in de American Canyon en in Carneros in de zuidelijk tip van Napa Valley, dicht bij San Francisco Bay. De kleiachtige terroirs houden het water lang vast en laten wijnbouw zonder irrigatie toe. De zuurte van de grond zorgt voor crispy fruit wat ondenkbaar is op andere gronden.

Druiven: 100% Sauvignon Blanc, biologisch gecertificeerd. Ongeveer 80% van deze Sauvignon Blanc komt van de Musqué-kloon, die zorgt voor elegante bloemige aroma’s en een bom aan tropisch fruit zonder kruidigheid. Deze kloon neemt de scherpte van de Sauvignon Blanc wat weg.

Vinificatie: Gedurende 6 maanden gerijpt op zijn gist in oude (neutrale) vaten (20%) en foeders van ongeveer 3.500 l (80 %) van Franse eik

Alcoholgraad: 13,5 %

Kleuromschrijving: Helder lichtgeel en tranen.

Neus: Geparfumeerd met mineralen, tropische fruit, witte bloesems, pompelmoes en perzik.

Mond: Sappige smaken van tropisch fruit in de start, fris, citroengras, prikkelende zuurtjes en een lange minerale afdronk.

Conclusies: De wijnmaker tovert het sap tot een topwijn met een stevig prijskaartje.

Gastro: geroosterde kip, gegrilde zeevruchten, geitenkaas en bij aziatische gerechten.

5.           Gloria Ferrer Pinot Noir 2016 uit Carneros

Degustatiecommentaar

Druiven: 100% Pinot Noir

Vinificatie: De druiven zijn geoogst op 11 verschillende grondtypes beplant met verschillende klonen en selecties van Pinot Noir. Negen maanden gerijpt op Frans eiken vaten waarvan 31% nieuw eik.

Alcoholgraad: 14,5 %

Kleuromschrijving: In ons glas belandt een wijn met een lichte tuilé, helder en tranenkaravaan.

Neus: Boeket van kruiden en specerijen zoals laurier, salie, kaneel en ook rijkelijk framboos, kersen, granaatrappel.

Mond: Medium body, zijdezacht met smaken van rijpe pruimen en zwarte kersen, veenbes. Nobele tannines die versmolten zijn. Mokkatoets en mooi eik in de lange finale.

Conclusies: Elegant vakwerk, een Pinot Noir die kan wedijveren met een Franse Pinot Noir.

Gastro: Gebraden duif uit Anjou, reerug met niet te complexe garnituren.

6.           GhostWriter Syrah 2015 uit Santa Cruz County

Degustatiecommentaar
Santa Cruz County, is één van de 58 counties in de Amerikaanse deelstaat Californië. De county ligt in de Central Coast-regio van Californië, net ten zuiden van de San Francisco Bay Are.

Druiven: 100% Syrah

Vinificatie: Gefermenteerd zonder toegevoegde gist, gebruik makend van 75% hele trossen en vervolgens 19 maanden gerijpt in een combinatie van Franse oude vaten en puncheons (vaten van ongeveer 400 liter).

Alcoholgraad: 12,4 %

Kleuromschrijving: Donkerrood met een purperen randje, intens en vinnige traantjes.

Neus: Boeket waar rustiek, kruiden, verse peper de plak zwaaien. Maar ook rood fruit, zwarte kers, viooltjes.

Mond: Tanninerijk en gespierd in de mond, maar toch zacht met kers, woudvruchten. Volle afdronk met wat chocolade en kruidig staartje in de lange afdronk.

Conclusies: Dankzij een verblijf van 19 maanden krijgen wij hier een mooie Syrah.

Gastro: hazenrug.

7.           The Fableist Wine Company Cabernet Sauvignon 2015 uit Paso Robles

Degustatiecommentaar

Paso Robles is een plaats in San Luis Obispo County.

Druiven:  76% Cabernet Sauvignon, 10% Merlot, 5% Tempranillo, 5% Cabernet Franc, 4% Petite Syrah (Durif).

Vinificatie: Gedurende 12 maanden gerijpt op vaten van Franse eik, waarvan 25 % nieuw.

Alcoholgraad: 14,1 %

Kleuromschrijving: Deze cuvée oogt robijnrood, dunne waterrand, gekleurde energieke tranen.

Neus: Rijke aroma’s van rood en zwart fruit, pruimen, cassis, ceder, vanille en tabaksbladeren.

Mond: Versmolten tannines, met rijpe rode en zwarte bessen, rijp en elegant en een vleugje menthol. Volle body. De afdronk is lang.

Conclusies: Een super maaltijdwijn met uitzonderlijke pure en diepe aroma’s, vooral Cabernet Sauvignon gedreven.

Gastro: Côte a l’os, lamsbout en lamskroon, steak.

8.           Old Potrero Zinfandel 2015 uit Arroya Grande Valley

Degustatiecommentaar

De Arroyo Grande Valley AVA is een Amerikaans wijnbouwgebied in San Luis Obispo County en maakt deel uit van de grotere Central Coast AVA. (Onder San Francisco en boven Los Angeles). Het gebied dat bestaat uit sedimentaire en vulkanische bodems over een laag gesteente.

Druiven: 92% Zinfandel, 5% Mourvèdre, 3% Syrah.

Vinificatie: Gerijpt gedurende 10 maanden op Amerikaanse eik, waarvan 50 % nieuw.

Alcoholgraad: 14,9 %

Kleuromschrijving: Robijnrood met inktallure, lichte evolutie en duidelijke tranen.

Neus: Deze warmbloedige fruitfabriek heeft aroma’s van blauwe pruimen, kersen, myrtilles, wat munt en zeker ook rokerige elementen.

Mond: Volle, gulle ronde wijn met een licht zoete toets en smaken van gedroogde pruimen, kersen, rozijnen en vijgen. Oosterse specerijen. Serieuze zeer lange afdronk.

Conclusies: Zwoele wijn, niet overdreven jammy die de Amerikaanse eik goed heeft doorgeslikt.

Gastro: Deze krachtpatser is zeer breed inzetbaar, om te beginnen bij gerechten ‘tomaté’ zoals pizza, lasagne, pasta met tomatensaus, verder gegrild vlees, BBQ, lams ragout, haas, everzwijn, spareribs en tot slot als kaas: Parmezaan, Stilton en geitenkaas.

Verslaggevers Rik Debal en Geert De Muynck

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Gloria Ferrer Blanc de Noirs Carneros 13,71 15,00
FR Lolonis Vineyard Chardonnay Redwood Valley Mendocino 2015 14,07 16,00
FR Chenin Blanc Jurassic Park 2015 13,86 14,50
Grgich Hills Estate Fumé Blanc Napa Valley 2016 14,86 15,50
Gloria Ferrer Pinot Noir Carneros 2016 15,18 16,00
Ghostwriter Syrah Santa Cruz Mountains 2015 14,68 15,50
Fableist Cabernet Sauvignon Paso Robles 2015 15,64 16,00
Old Potrero Zinfandel Arroyo Grande Valley 2015 16,07 17,00