Castillon Côtes de Bordeaux

 

AOC Castillon Côtes de Bordeaux

Voor de begeleiding van deze avond mogen we rekenen op de heer Peter Lesage van TOPWIJNEN.

Un terroir à découvrir

Fraîcheur, finesse, élégance sont les secrets de Castillon Caractères. (bron: boekje Castillon Caractères)

Voor de AOC Castillon Côtes de Bordeaux waren in 2019 alle weerfenomenen bijzonder gunstig om tot een prachtig wijnjaar uit te groeien.

 

Geproefd

Château Hyot Prestige 2019 • AOC Castillon Côtes de Bordeaux

Degustatiecommentaar

Terroir: Wijngaard met 35 jaar oude stokken. De dichte aanplant zorgt voor een grotere concurrentie wat zorgt voor een intensere smaak van de wijn.
Druiven: Merlot 70 %, Cabernet Franc 20 %, Cabernet Sauvignon 10 %
Vinificatie: Klassiek, opvoeding in eiken vaten.
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: Kleur is eerder kersenrood, beetje evolutie, helder en aanwezige tranen.
Neus: Impressies van pruimen, kersen, cassis, vanille, boisé, bramen.
Mond: Zacht mondgevoel in de aanzet met zachte tannines, fruitintensiteit met frambozen, pruimen, morello kersen, ook licht aards en gedroogde paddenstoelen. Halflang in de finish.
Conclusies: Mooie wijn prijs/kwaliteit.
Gastro: stevige wintergerechten, rood vlees, rosbief

Château Cap de Faugères 2019 • AOC Castillon Côtes de Bordeaux

Degustatiecommentaar

Terroir: De 46 hectare grote wijngaard van het Château Cap de Faugères is aangeplant op een helling van klei-kalkachtige bodems en wordt beheerd met duurzame landbouw. Aanplant van stokken van 30 jaar, 6.600 stokken/ha.
Druiven: Merlot 85 %, Cabernet Franc 10 %, Cabernet Sauvignon 5%
Vinificatie: Handmatige pluk, gisting van 25 tot 30 dagen in thermogeregelde roestvrijstalen vaten. Rijping gedurende 12 tot 14 maanden in Frans eiken vaten, 60% vaten van 1 jaar en 40% vaten 2 jaar, geen collage. Geen nieuwe vaten om de dominantie van het fruit te vrijwaren.
Alcoholgraad: 15 %
Kleuromschrijving: Compleet ondoorzichtig ruby kleur, hoge viscositeit.
Neus: Intense warme neus met fruitconcentratie, vooral zwart fruit, bramen, kersen, ook kruiden en wat geroosterde toetsen.
Mond: Complexe aanzet, rond, vlezig en genereus met terug bessenfruit maar nu ook mokka, zoethout, soepele fijne tannines en evenwichtige afdronk, halflange finale blijft fruitig en fris-mineraal.
Conclusies: Wijn met elegantie, gulheid en mooi fruit.
Gastro: rood vlees, eend, stoofvlees en oude kazen

Château Ampélia 2019 • AOC Castillon Côtes de Bordeaux

Degustatiecommentaar

De eigenaars van dit château hebben ook het gekende Grand Cru Classé Grand Corbin Despagne uit Saint-Emilion in eigendom.
Terroir: Het terroir bestaat uit argilo-calcaire van heel hoge kwaliteit.
Druiven: Merlot 80 %, Cabernet Franc 20 %
Vinificatie: De oogst gebeurt mechanisch met een dubbele triage. Petit remontages, délestage en pigéage. Alles gebeurt zoals bij een Grand Cru Classé wijn. De wijn rijpt op eiken vaten gedurende 18 maanden, waarvan 1/3 nieuwe vaten en 2/3 vaten van één en twee jaar.
Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: In het glas krijgen we een intense paarsglanzend robijnrode wijn met tranenintensiteit. 
Neus: Heerlijke geparfumeerde neus van rood fruit zoals aardbeien, frisse framboos, bessen, kersen, bouquet garni en vleugje vanille. Mineraliteit van het kalkterroir! 
Mond: De aanzet in de mond is krachtig met een mooie frisheid en geweldige mineraliteit, rijp en evenwichtig fris, cassis, grafiet, rijpe tannines maar iets strenger dan wijn 2, en bijzonder lange finale. Eik in de achtergrond.
Conclusies: Een heerlijke, elegante, sappige en evenwichtige wijn met rijke fruittonen en bewaarpotentieel.
Gastro: côte a l’os, gegrild vlees, pluma iberico varken, harde oude kazen. Kan zelfs bij vis.

Château Alcée 2019 • AOC Castillon Côtes de Bordeaux

Degustatiecommentaar

Terroir: Afwisselend klei-kalksteengrond, bestaat uit een tamelijk arm bodemoppervlak dat rust op een kalksteensubstraat, waardoor een opmerkelijke waterregulatie voor de wijnstokken wordt gegarandeerd. 
Druiven: Merlot 96%, Cabernet Franc 4 %
Vinificatie: Opbrengstbeperking in de wijngaard, manuele oogst, vinificatie zoals bij de Grand Cru. Fermentatie in beton cuves, pigéage en remontage. Rijping gedurende 16 tot 18 maanden in vaten van 225l en 500l, die elk jaar voor de helft vernieuwd worden.
Alcoholgraad: 14,5 %
Kleuromschrijving: Diep robijnrood met nog paarse toetsen, geconcentreerd en dikke tranen.
Neus: Geuren van rijp donker fruit, zoethout, zwarte kersen, kirsch.
Mond: Medium tot vol in de smaak, stevige rijpe tannines, zwart fruit, bramen, vlierbessen, cassis, koffie en uitstekende mineraliteit in de lange geurige en levendige afdronk.
Conclusies: Verfijnde complexe wijn met mooi fruit dat fris proeft. Kan zeker naast vele Grand Cru’s van het naburige Saint-Emilion staan.
Gastro: rood vlees, fazant met morieljes, voor foodies dessert met chocolade

Château d’Aiguilhe 2019 • AOC Castillon Côtes de Bordeaux

Degustatiecommentaar

Terroir: De wijngaarden strekken zich uit over bijna 60 hectare  pal in het hart van de appellation Castillon Côtes de Bordeaux en zijn exclusief aangeplant op het plateau en de bovenste delen van de zuidelijk gelegen heuvels, genietend van natuurlijke afwatering en uitstekende zonneschijn.
Het terroir, met een klei-kalksteenstructuur, bestaat uit een tamelijk arm bodemoppervlak dat rust op een kalksteensubstraat, waardoor een opmerkelijke waterregulatie voor de wijnstokken wordt gegarandeerd. Opgeteld bij de gemiddelde leeftijd van de wijngaard, wordt hier aan alle voorwaarden voldaan om complexe, krachtige wijnen met een grote mineraliteit te produceren
Druiven: Merlot 80 %, Cabernet Franc 20 %
Vinificatie: Manuele oogst. Dubbele triage. Fermentatie in betonnen tanks, temperatuur geregeld, gedurende 25 tot 30 dagen. Rijping op 80 % nieuwe vaten, de rest in vaten van 1 jaar ongeveer 15 tot 20 maanden. Rijping op fijne droesem.
Alcoholgraad: 14,5 %
Kleuromschrijving: Intens en diep zwartrood met violette rand, tranen.
Neus: Charmante heerlijke neus met aroma’s van rijp fruit, bramen, kers, cassis, maar ook florale toetsen, pure chocolade, mokka en wat tabak, daarna licht rokerige toetsen.
Mond: Aanzet met volume en lengte, zalige en zachte smaak, frisse zuren, stevige houtkruiden zoals tijm en rozemarijn, een mooie perfecte houtlagering. Het geheel is bovendien zeer intens geconcentreerd en blijft exploderen na luchtinname. Ook de finale blijft zeer mooi en lang aanhouden. 
Conclusies: Een zachte, bijna romige wijn met enorm veel fruit, gevinifieerd door de meesterlijke handen van Baron Von Neipperg (eigenaar) en Stephane Dérenoncourt. 
Gastro: wild en rood vlees

L’Hêtre 2019 • AOC Castillon Côtes de Bordeaux

Degustatiecommentaar

Terroir: Zuidoostelijke ligging met kalksteenplateau en een mengsel van klei, kalksteen en kalkbodemhellingen. Stokken van 40 jaar oud.
Druiven: Merlot 85%, Cabernet Franc 15 %
Vinificatie: Fermentatie in betonnen vaten, rijping op 30% nieuwe eiken vaten, 70% oudere eiken vaten, gedurende 15 maanden.
Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: Donker robijnrood met paarse tint, klein waterrandje, intens en gekleurde tranen.
Neus: Expressieve neus met vooral herfstfruit, rokerig, specerijen, vanille, ceder en licht animaal.
Mond: Stevige en ronde aanzet, zijdezacht en fris, aangename zuren, vrij intense maar zachte tannines, bramen, wat jammy. Zeer lange afdronk met een bittertje. 
Conclusies: Zeer mooie, aangename wijn.
Gastro: hertenfilet

Clos Lunelles 2019 • AOC Castillon Côtes de Bordeaux

Degustatiecommentaar

Terroir: Klei- en kalksteenbodems, gelegen op het hoogste punt in Côtes de Castillon en met als gebuur Chateau Pavie (GCC A in Saint-Emilion). De wijn wordt gemaakt van oude wijnstokken van wel 45 jaar oud.
Druiven: Merlot 80%, Cabernet Franc 10 %, Cabernet Sauvignon 10 %
Vinificatie: Met de hand geoogst en op tafel gesorteerd. Fermentatie in temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen vaten gedurende ongeveer 5 weken. Malolactische gisting in 50% nieuwe Franse eikenhouten vaten. Daarna rijping gedurende 18 tot 24 maanden (de eerste vier maanden op droesem) in 50% nieuwe Franse eik, 50% eik van één jaar.
Alcoholgraad: 14,5 %
Kleuromschrijving: Diep intens robijnrood met paarse rand, gekleurde actieve tranen.
Neus: De wijn opent met een complexe neus van zwart fruit, bramen, zwarte pruimen, zwarte kersen, cassis, tabak en oosterse kruiden, mon chéri, leder en vanille.
Mond: Krachtig en vol in de mond met goed uitgebalanceerde tannines, mooie zuren, onderliggende mineraliteit, nieuw eikenhout, cassis, bramen en zwarte kers. Lange afdronk.
Conclusies: Wellicht één van de beste Castillon’s uit de reeks, wijn met fijne en elegante tannines. Complexe wijn met een ziltige toets.
Gastro: breed inzetbaar bij alle klassieke vleesgerechten, ook bij eend, wild. 

Domaine de l’A 2019 • AOC Castillon Côtes de Bordeaux

Degustatiecommentaar

Wijndomein in handen van Christine & Stéphane Dérenoncourt.
Terroir: De wijngaard van 11 ha bestaan uit fijne klei, geplaatst op de brokkelige kalkstenen tafel, of gemengd met afgebroken kalksteen, in de vorm van tufsteen. Gemiddeld zijn de stokken 40 jaar oud, 6.000 stokken/ha.
Druiven: Merlot 80 %, Cabernet Franc 20 %
Vinificatie: Handmatige pluk, fermentatie in barriques gedurende 30 dagen. Opvoeding op 40% nieuwe vaten en 60% in fûts d’un vin gedurende 18 maanden.
Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: Intens robijnrood met wat evolutie, 
Neus: Zeer aromatisch met rijp fruit, bramen, bessen, cassis, pruimen, gemalen koffie, vanille, ook mineraal krijtig, tapenade van olijven, peperige kruidigheid, tabaksbladeren, ceder, toets van truffel.
Mond: Een volle satijnachtige textuur in de aanzet, frisheid, zijdezachte overvloedige tannines, donker fruit in de hoofdrol. Zeer lange finale.
Conclusies: Wijn met uitgesproken finesse en mineraliteit die nog lang kan bewaren
Gastro: gegrild rood vlees, haas harlekijn.

Als afsluiter van deze bijzonder geslaagde avond heeft de heer Lesage nog een verrassing in petto. Er wordt een negende wijn geschonken.

Domaine L’Aurage 2019 AOC Castillon Côtes de Bordeaux

Degustatiecommentaar

Wijnmaker de excentrieke Louis Mitjavile.
Terroir: Klei-kalkbodem.
Druiven: 95 % Merlot, 5 % Cabernet Franc.
Vinificatie: De druiven worden zo laat mogelijk geoogst waardoor de pellen van de druiven heel dun zijn en de pitten de smaak van gebrande koffie vertonen. De Merlot en de Cabernet Franc worden afzonderlijk gevinifieerd, daarna samengevoegd om te rijpen op eiken vaten waarvan 80 % nieuw. Tijdens de vinificatie gebeurt dit via zachte extractie en op hoge temperatuur.
Alcoholgraad: 15 %
Kleuromschrijving: Robijnrood, intens, lichte evolutie, mooi dik tranend wat duidt op een hoog alcoholgehalte.
Neus: Geroosterd, gebrande aroma’s, koffie, mokka, maar ook cassis en bramen, na walsen: meer complexiteit en minder uitgesproken fruit, ceder, zoet fruit, bosgrond, champignons.
Mond: Zachte aanzet, versmolten tannines, maar voldoende frisheid naast smaken van gedroogde pruimen en koffie. Lange afdronk.
Conclusies: Wat een traktatie! Een wijn met ultrarijpe druiven, met een mooie extrahering, zachte tannines en subliem geïntegreerde houttoets.
Gastro: wild, reerug, hazenrug met een zalfje butternut.

Verslaggevers Geert De Muynck en Rik Debal

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Château Hyot Prestige 2019 13,31 14,50
Château Cap de Faugères 2019 14,07 15,00
Château Ampélia 2019 14,34 16,00
Château Alcée 2019 14,75 16,00
Château d'Aiguilhe 2019 15,30 16,00
l'Hêtre 2019 15,40 16,00
Clos Lunelles 2019 15,97 17,00
Domaine de l'A 2019 16,62 17,50
Domaine de l'Aurage 2019 17,58 19,00