Champagne Henriet Bazin à Villers-Marmery

 

Champagne Henriet Bazin à Villers-Marmery

Merci, Marie-Noêlle et Nicolas, pour votre présence et les explications!

De internetsite van het domein vind je hierboven het verslag.

Op de startavond van ons 27-ste gildejaar verwelkomt voorzitter André Manhaeve dhr. en mevr. Nicolas Rainon en zijn echtgenote Marie-Noëlle Henriet van het champagnehuis D. Henriet-Bazin.

De familie bewerkt sinds 5 generaties bijna 6 ha wijngaarden, gelegen op de noordoostelijke helling van de Montagne de Reims. Hun 36 percelen zijn verspreid over 3 dorpen: Verzenay et Verzy, gebieden geklasseerd als Grand Cru voor de Pinot Noir en Villers-Marmery als Premier Cru voor de Chardonnay. In dit gebied van heuvels met bochtige valleien sluiten de wijngaarden aan bij de dorpskernen. Verzenay et Verzy schragen zich hogerop tegen de bossen aan en zijn eerder noord en noordoostelijk dan oostelijk georiënteerd, terwijl Villers-Marmery lager ligt, volop tussen de wijngaarden. Dit is het enige dorp in deze regio dat voor 99 % beplant is met Chardonnay. De percelen daar zijn volop oostelijk georiënteerd.
De bodem bestaat uit leem waarin het krijt naar boven komt. De druivenstokken worden gedwongen zich diep in het losse krijtgrind te graven. Tussen de jonge stokken staat gras dat het regenwater in de doorlaatbare klak snel wegkaapt, in concurrentie met de druivenstokken. Met diepe ploegmessen warden de zijwortels van de druivenstokken regelmatig doorgesneden.
Het dieper gelegen grondwater is verzadigd van mineralen uit het krijtgrind. Van opleiding geoloog, hecht dhr. Rainon bijzonder veel belang aan het maximaal bespelen van dit aspect van de terroir. Dit compenseert de moeilijke oriëntatie van hun percelen ten opzichte van de zon en bezorgt deze champagnes met een bijzondere fraîcheur ook nog een stevig mineraal boeket en structuur, kenmerkend voor al de champagnes van het huis Henriet-Bazin.

De familie Bazin bezit een wijnpers van het type Bücher die 4000 kg druiven ineens perst. Na de klaring door afkoeling wordt de most in geëmailleerde stalen tanks gepompt voor de alcoholgisting en eventueel voor de malolactische gisting (niet bij champagne 7!). Van halverwege maart tot halverwege april van het volgend jaar worden de stille wijnen gebotteld.
Voor de reservewijnen maakt de familie zoals bij de sherry gebruik van een solerasysteem, opgebouwd sinds 1968.
Na toevoeging van de liqueur de tirage worden de flessen op latten gelegd om te rijpen gedurende 36 maanden of 60 maanden.
Ongeveer 6 maanden voor de verkoop wordt bij het ‘dégorgement’ de expeditielikeur toegevoegd.
De brut kreeg 8 of 9 gram suiker per liter toegevoegd, de extra brut slechts 5 gram. De demi-sec kreeg 35 gram per liter.

We proefden op deze degustatie 9 champagnes, allen uit deze drie dorpen van de Montagne de Reims, waaronder 3 millésimés, een rosé en een opmerkelijke frisse demi-sec. De gemiddelde puntenscore laat een aangehouden zeer hoog niveau zien en bevestigen alleen maar wat ook op de site is te lezen!

Luc Veracx
Verslaggever

  1. Champagne Cuvéé Blanc de Noirs Grand Cru Extra Brut (vendanges 2008)
    100% PINOT NOIR van het jaar 2008 / dosage met 5g/l
    Afkomst: VERZENAY et VERZY

    Bleek geelgoud met een geelgouden spiegel. Levendige fijne belletjes.
    De neus is typisch voor van een Pinot Noir. Eerst hebben we de kruidige pruimpjes, oude appel, zoethout, een zwoele bloementoetsen en een zachte mineraliteit van krijt.
    Daarna wordt het bloemenboeket voller, lelies en violetten, en ruiken we ook zwarte bessen, bosbessen, gekonfijte vruchten zoals ananas en perzik, krokante broodjes en ziltigheid.

    Soepel en fris, maar de volle fruitsmaken zijn vanaf de meet sterk aanwezig, gedragen door een zuivere zuurtegraad en de minerale ruggengraat.
    Dit is een stevige maar even elegante champagne, met zeer aangename, volle aroma’s van fruit en gebak die in een verre finale mooi versmolten uitdoven.

    We drinken deze champagne van begin tot einde van een maaltijd, bij tapenades, bij gerechten waarin gedroogde vruchten en gekonfijt fruit zijn verwerkt, terrines met zoetigheid, bij recepten met stevige sausen en kazen met volle smaak.
     
  2. Champagne Cuvée Blanc de Blancs Premier Cru Brut
    100% CHARDONNAY, waarvan 70% van het jaar 2010 et 30 % uit de reservewijnen./ dosage van 8 g/l
    Afkomst: VILLERS-MARMERY

    Deze champagne is licht geelgoud van kleur met licht geelgroene spiegel. Heel fijne belletjes geven een zachte mousse die in lijntjes omhoog stijgt.

    In de aanzet ruiken we citronella, acacia, iets kruidigs (kruidnagel) ziltigheid, en terug duidelijk de mineraliteit. Daarna komen appel, citruszeste, zuivelgeuren, kruidenthee en hazelnoot naar voor met een groeiende aanwezigheid van de mineraliteit.

    De eerste smaak is aangenaam fris, soepel en verfrissend. De toetsen van witte perziken, appel, pompelmoes gedragen door de minerale ruggengraat geven een aangename fraîcheur.

    Deze champagne komt zeer zuiver en fruitig over met een stevige zilte mineraliteit waarin de aroma’s van citroenmelisse en pepermunt aanhouden tot in de afdronk.

    Dit is de perfecte begeleider van frisse en zilte gerechten, recht uit de zee: oesters, fruits de mer, vis aangezet met citroen, peper en zeezout.
     
  3. Champagne Cuvée Sélection de Parcelles Brut Premier Cru
    50% PINOT NOIR – 50 % CHARDONNAY waarvan 70% van de oogst van 2009 en 30 % reservewijnen / dosage met 8 g/l.
    Afkomst: wijnstokken van 20 tot 53 jaar oud in VERZENAY et VERZY (Pinot Noir) en in VILLERS-MARMERY (Chardonnay).

    We zien een bleek geelgouden champagne met licht groene schijn. De fijne belletjes trekken levendige lijntjes in het glas.

    In de eerste fase is de minerale neus typisch voor de kalkrijke ondergrond is ook kruidig (lonicera) en bloemig (linde).
    We nemen een koekjesgeur waar, zoete citroengeuren en zeer rijpe kiwi.

    Daarna worden de kruidige tonen sterker, de geur van de cassisbladeren, noten maar de mineraliteit overheerst en vertoont ook iets ziltigs. Het geheel komt zeer fris over.

    In de mond is hij soepel en verfrissend met een zekere rondeur. De frisse smaken van rijp fruit, steranijs, en acacia zijn mooi in evenwicht met de mineraliteit. De afdronk op rijpe citroen is zeer aangenaam.

    Dit is een champagne die het goed zal doen bij schaaldieren, zoals gekookte garnalen en scampi’s. Ook bij simpele kruidige visgerechten als chevice of gravlax of warme visgerechten geserveerd met eenvoudige groentebereidingen of sausen zoals op basis van cresonnette, of met gefrituurde prei.
     
  4. Champagne Cuvéé Blanc de Noirs Brut Grand Cru
    100% PINOT NOIR, 70% van 2010 et 30 % van reservewijnen / dosage van 9 g/l
    Afkomst: VERZENAY et VERZY

    Goudgele champagne met een parelmoeren spiegel. Fijne belletjes met een delicate bruising.

    In de neus domineren sterk de geuren van toast, boter, amandel, hazelnoot, honing. We ruiken zwarte bessen, kruidige pruimpjes, gekonfijt fruit, ananas, mango, zoethout, maar ook hooi en kruiden als zwarte peper en foelie en een bloemengeur van pioenen.

    In de mond is deze champagne intens en weelderig. Ze is mollig maar fruitig en fris bruisend. De mineraliteit en de aciditeit gaan mooi samen. De sappige, vineuze aroma’s van fruit, meidoornhoning en pioenrozen gaan lang mee in de afdronk.

    Een mooie, volronde maar elegante, fruitige champagne om een diner van begin tot einde te begeleiden, van gegrilde hapjes met kaas en gedroogde vruchten en fruit, over delicaat kruidig bereid wit vlees tot verfijnde kazen en desserts met gekonfijt fruit.
     
  5. Champagne Blancs de Blancs Brut Cuvée Marie-Amélie Millésime 2008 Premier Cru
    100 % CHARDONNAY ‘vieilles vignes’ van ongeveer 52 jaar oud / dosage van 9g/l
    Afkomst: VILLERS-MARMERY

    We zien een licht geelgouden champagne met eenvoudige geelgouden schijn zonder teken van evolutie. We zien terug zeer fijne belletjes die in mooie lintjes persistent omhoog rijzen.

    De eerste neus is typisch voor Chardonnay met opvallende amandel. Ook de mineraliteit valt terug op, maar naast het zilte krijt vinden we ook doyennépeer en een pepertoetsje (witte peper). Later vinden we weer de lonicera, maar ook complexere plantengeuren, citronella, en de sterker wordende mineraliteit en een flinke ziltige toets.

    De aanzet in de mond is fris, aangenaam verfrissend en soepel. Nog meer in de mond dan in de neus vinden we de dominante mineraliteit, een mooie en aangename fraîcheur en de krijt-ziltigheid. Wit fruit, perzik, en een toets pepermunt zorgen voor een aangename lange afdronk.

    In deze Cuvée Marie-Amélie 2008 vinden we een champagne van een goed jaar, een rijke terroir en zeer goed geproduceerd. Hij zal een uitstekend aperitief champagne zijn, waarbij de eerder ziltig – zoute hapjes goed tot hun recht zullen komen. Oesters in alle vormen horen er zeker bij, ook tartaar van vis of coquilles.
     
  6. Champagne Carte d’Or Brut Millésime 2007 Premier Cru
    60% PINOT NOIR – 40 % CHARDONNAY / dosage van 8g/l.
    Afkomst: VERZENAY et VERZY en VILLERS-MARMERY.

    Deze champagne is goudgeel van kleur met een licht goudgele spiegel. Er is een zeer lichte evolutie in de kleur. De fijne belletjes stijgen op in fijne lijntjes.

    De eerste geuren geven toetsen van linde, citroenmelisse, gebak en gele perzik vrij. Ze evolueren naar geuren van pruimen, doyennéperen, kersen, munt (peper-), florale en kruidige geuren. Na een tijdje ruiken we ook cassis, hazelnoot, oude appel en abrikoos en roze pompelmoes. Er is een zilte ioodtoets.

    In de mond is hij aangenaam fris en zacht tintelend. Een klein bommetje van fruitsmaken schaart zich rond een ruggengraat van zure grapefruit. De mineraliteit typisch voor de kalkgrond vult het plaatje op een aangename manier aan en draagt de fruitsmaken mee in een lange afdronk met een licht zilte smaak.

    Een frisse maar volle champagne, mooi als aperitief met stevige hapjes, maar ook als begeleider van complexere visgerechten of wit vlees met kruidige, fruitige sausen of kaassausen.
     
  7. Champagne Grand Cru Millésime 2006 Brut
    70% PINOT NOIRS en 30% CHARDONNAY / zonder malolactische gisting! / dosage met 8 g/l
    Afkomst: VERZENAY et VERZY

    Bleek goudgele champagne met strogele spiegeling. Er is nauwelijks veroudering te zien. De belletjes zijn fijn en houden aan in een mooie lintpareling.

    De lactische neus heeft de geur van appelcompote op een krokant broodje. Ze is kruidig, bloemig en fruitig met toetsen van munt, zwoele bloemengeur van kerkrozen, van marsepein en kaneel, van rijpe appel, zwarte bessen en met een zilte toets.

    Voor een 8-jarige heeft deze champagne een mooie fraîcheur. De smaak is versmolten, elegant en rijk, met tonen van appelcompote en confituur van perzik en pruimen, gedragen door de goede structuur van zuren en mineraliteit. Deze structuur zet zich goed door in de afdronk met een mooie finale.

    Deze stevige maar elegante champagne zal van voorgerecht tot dessert schitteren bij zoute en kruidige voorgerechtjes, gerechten met karaktervolle sausen en gerijpte zachte kazen.
     
  8. Champagne Rosé Brut Grand Cru
    50 % CHARDONNAY en 50 % PINOT NOIR waarvan 19% rode wijn, gemaakt via de maceratietechniek, voor 100% van het oogstjaar 2010 / dosage met 8 g/l
    Afkomst: VERZENAY et VERZY

    We zien een frisse frambozenkleurige champagne met een lichte oranjeschijn in de spiegel. De fijne belletjes stijgen rijkelijk op.

    De fruitigheid domineert in de neus. We ruiken zure kers en cassis, framboos, maar ook citrusgeuren, toastgeuren en een duidelijk aanwezige mineraliteit. De Pinot Noir brengt ook een lichte bloemengeur en warme kruidige toetsen (kruidnagel en zwarte peper, drop) en gekonfijt fruit.

    De smaak is fris en mond vullend. Intense smaken van rood en zwart fruit vullen de mond: we proeven cassis, frambozen en kersen en een aangenaam, licht citrusaroma. De zuurtegraad en de mineraliteit dragen deze champagne.

    We hebben een lange afdronk op tintelend frisse fruittonen. Deze champagne kan aan tafel gedronken worden bij koude kruidige bereidingen maar ook warme bereidingen met fruit of fruitige sausen.
     
  9. Champagne Blanc de Blancs Demi-sec
    100% CHARDONNAY waarvan7 0% van het oogstjaar 2010 et 30 % uit de reservewijnen opgebouwd sinds 1968 (volgens het solerasysteem) 4215 flessen werden gebotteld op 3 april 2011 / dosage met 37 g/l
    Afkomst: VILLERS-MARMERY

    Deze champagne is helder geel en heeft een licht roodgouden schijn.

    De eerste geuren zijn zacht fruitig, rijpe witten druiven, rozijntjes en gele pruimen. Naast de kruidige honinggeur komt ook nog een plantaardig kruidigheidje.

    De geuren zetten zich fris maar vol door in de evenwichtige smaak die draait rond zacht rijp fruit. De afdronk is lang en beklijvend met een finale op rijp geel steenfruit.

    Helemaal geen plakkerigheid in de buurt waar te nemen!

    Dit is een champagne om gebak met fruit en slagroom te begeleiden, alles waarin vanillesuiker en gedroogd fruit is verwerkt.
Wijn Gemiddelde score Maximum score
Champagne Cuvée Blanc de Noirs Extra Brut, vendanges 2008, Grand cru 14.36 15.00
Champagne Cuvée Blanc de Noirs Extra Brut, vendanges 2008, Grand cru 14.50 15.50
Champagne Cuvée Sélection de Parcelles Brut, Premier Cru, Assemblage 2009 + vins de réserve 14.14 14.50
Champagne Cuvée Blanc de Noirs Brut, Grand Cru, Assemblage 2010 + vins de réserve 15.21 15.50
Champagne Blancs de Blancs Brut Cuvée Marie-Amélie, Millésime 2008, Premier Cru 15.57 16.50
Champagne Carte d’Or Brut, Millésime 2007, Premier Cru 15.50 16.00
Champagne Grand Cru, Millésime 2006, Brut 16.29 17.00
Champagne Rosé Brut Grand Cru, Assemblage 2010 + vins de réserve 14.36 15.00
Champagne Blanc de Blancs Demi-sec, Premier Cru, Assemblage 2010 + vins de réserve 14.29 16.00