Champagne René Beaudouin

 

Het huis René Beaudouin is vrij gekend in onze Commanderij en is zo’n voorbeeld van een kleinschalige werkende champagnefamilie die prima prijs-kwaliteitcuvées op de markt zet.

Nogent L’Abbesse is gelegen in het departement van de Marne op een 10 tal km ten oosten van Reims.  De wijngaarden bestaan voor 95% uit de Chardonnay druif en de rest Pinot Noir en Pinot Meunier.

De proefresultaten.

 1. Blanc des Blancs Blanc extra brut - 100% Chardonnay • dosage 2gr/l

  Om ons op te warmen starten wij met een primeur. Deze wijn is bijna niet gedoseerd.
  Licht geelgoud kleur met een discrete groene tint, nog onstuimige mousse met werkelijk minibelletjes, heel persistent. Daarna volgt een mooi parfum van citrus, geel fruit, appel en kweepeer. Aangenaam in de mond, superfris met opnieuw citrusvruchten in de hoofdrol, maar ook wat impressies van perziken, een afdronk van 6 sec. Een goed getypeerde chardonnay extra brut voor het huis, wijn met toekomst.
 2. Rosé Brut - 14% wijn van Pinot Noir, 86% Chardonnay

  Deze assemblage met 14% rood gevinifieerde Pinot Noir heeft een glanzend zalmrose kleur met een licht opschuimende mousse en een opverende belletjesstroom, gevolgd door een rijpe rode fruitneus, framboos, aardbei en kersen, plus impressies van cassis, rozen. Elegant mondvullend met ook gekonfijt fruit.  De afdronk is eerder wat kort.
 3. Brut assemblage Blanc et Noirs - 46% Pinot Meunier (waarvan 23% cuvée uit 2008 en 23% uit 2009), 31% Pinot Noir (waarvan 8% cuvée uit 2007 en 23% uit 2008) , 23% Chardonnay uit 2008

  In ons glas vinden wij een intens geelgoud, heldere wijn met nerveuze belletjes en fijne blanke mousse. Beetje gesloten neus, maar dat is toch schijn. Onderliggend toch complex, wit-geel fruit, nectarines en witte perziken, appel en peer. In de mond explosief, vol, levendig en krachtig, evenwichtig, rijpe appel, rijp fruit, de kruidigheid van de Pinot Meunier en prima zuurtegraad. Lange afdronk en discreet bosgeuren.

  De Pinot druiven (samen 77%) dicteren duidelijk de fruitpartituur en zorgen voor een complexe maaltijdchampagne met klasse, kan met fijne vissoorten en schaaldieren tot zelfs gerechten waarin wat ganzelever is verwerkt.
 4. Blanc de Blancs Brut - 100% Chardonnay •  dosage 12gr/l

  Strogele, zuivere kleurspiegel,  mooie opschuimende mousse en krachtig parelende, zeer persistente miniatuurbelletjes.  Fijne aroma’s van toast, steenfruit en appel.  Structuur in de mond met citrusvruchten , brioche en mineraliteit.  Middelmatige afdronk waarin de dosage een subtiele zoete nasmaak weergeeft.

  Een pure aperitiefwijn die hongerig maakt en doet verlangen naar een hapje.
 5. Blanc de Blancs extra Brut - 100% Chardonnay

  Fijne strogele kleur met hagelwitte mousse en een rijke pareling die snel de hoogte ingaat en daar een mooi kroontje vormt.  Aromatisch verfijnd met citrus, pompelmoes en witte perzik.  Daarna eerst romige smaakarchitectuur, met witte en gele vruchten, granny smith,  maar verder evoluerend naar lichtjes toast. Fris en elegant tot in de finale.

  Prototype van een mooie basischampagne om te drinken als aperitief en als begeleider bij verse schaaldieren, succulent bij oesters.
 6. Cuvée Prestige 2008 - 100% Chardonnay • dosage 10gr/l

  Helder strogele kleur  met vinnige mousse en permanente bubbels.  Vervolgens een rijk en rijp boeket,  met impressies van  appel, rijp fruit, lichtjes boisé, lichte hint van houtgeuren en ook gekonfijt fruit, wat florale aroma’s maar die verdwijnen snel. Explosief in de mond, elegant en mondvullend met een goed evenwicht tussen zuur en zacht, pain grillé en geroosterde amandel.  Redelijk lang in afdronk.  Een prestigewijn voor de echte champagnefan.

  Persoonlijk vind ik dat deze champagne nog bewaarpotentieel heeft.
  Dit is een gastronomische wijn, die uitstekend past bij gevogelte met lichte sausen en geroosterde langoustines.
 7. Cuvée Prestige 2005 - 100% Chardonnay • dosage 10gr/l

  Goudgele, zuivere kleurspiegel met romige mousse en speldekop kleine belletjes.
  Aromatisch rijk met een vleugje sous-bois, hazelnoot, gekonfijte citrusvruchten, doyennepeer, patisseriegeuren, abrikoostaartje, krentenbrood en frangipane.  Mooie rijpe smaakstart met een pittige amandeltoets, krachtig en nog bijzonder citrusfrisse aciditeit. Veel body en structuur, complex. Heel lange afdronk.

  Een champagne met maaltijdkwaliteiten op basis van vis, schaal- en schelpdieren.
 8. Cuvée Prestige 2002 - 100% Chardonnay

  Vrij intens goudgele kleur met mooie mousse en nog een langdurige en uiterst fijne pareling.
  Daarna een boeket van amandel, hazelnootjes, honing, toast met verder vooral frangipane.  Superfris en elegant in de mond met geëvolueerde zuurtjes, pompelmoes en impressies van notenbrood, brioche en amandel. Wij proeven op het einde de invloed van de lange lagering, minstens vier jaar sur lattes. Ellenlange afdronk met een kwiek bittertje.

  Onvoorstelbare waarlijk majestueuze cuvée vol elegantie en complexiteit, deze champagne is 13 jaar oud en bijzonder vief! Hier hebben wij een duidelijk bewijs dat het oogstjaar 2002 voor champagne een topjaar was met grote wijnen die lang kunnen bewaren.
 9. Ratafia

  Ratafia wordt gemaakt met druiven uit de champagneteelt, waaraan een neutraal smakende alcohol wordt toegevoegd, vb. Marc de champagne.

  Het kleur is oudroze.
  Een zoetig parfum met pruimen, honingkoek en gekonfijt fruit.  Wij proeven vooral gekonfijt fruit, honing.  Alhoewel 18.5° alcohol, blijft er onderliggend nog wat fraîcheur.
  Zeer lange afdronk.

Verslaggever,
Rik Debal

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Champagne Brut Rosé René Beaudouin 12.92 13.50
Champagne Brut René Beaudouin 14.71 15.50
Champagne Brut Blanc de Blancs René Beaudouin 14.57 16.00
Champagne Extra Brut Blanc de Blancs René Beaudouin 14.64 16.00
Champagne Millésime 2008 René Beaudouin 16.07 17.00
Champagne Millésime 2005 René Beaudouin 15.71 16.50
Champagne Millésime 2002 René Beaudouin 16.78 17.00
Ratafia René Beaudouin 15.21 16.00