Château Balsamine uit Gaillac
Wij verwelkomen Christophe Merle, eigenaar van het domein Balsamine die de presentatie en degustatie samen met wijnmeester Marnik in goede banen zal leiden.
GAILLAC
In de wijngaarden van Gaillac, gelegen in de zuidwestelijke wijnregio van Frankrijk ten westen van Albi worden al sinds de Romeinen druiven verbouwd. De ligging van deze wijngaarden doet hen meerdere invloeden ondergaan. De weldoende invloed van de Middellandse zee voert zomerwarmte en droge wind ‘vent d’autan’ aan, de Atlantische Oceaan zorgt voor regen. Afhankelijk van de dominante invloed resulteert dit in meer frissere wijnen ( Atlantische invloed) of in meer rijkere, steviger wijnen ( meer mediterrane invloed ) . Ook is er invloed van de rivieren zoals de Tarn (de wijngaarden liggen aan beide oevers van de Tarn) die zorgen voor een microklimaat. Daarnaast is de invloed van de zeer gevarieerde bodem een troef om in deze streek de druiven van het zuidwesten te kunnen verbouwen.
Vandaag betekent de wijnstreek Gaillac 3900 ha oppervlakte en een productie van 160.000 hl, waarvan 60% rode wijn.
BODEM
De bodem van de wijngaarden aan de linkeroever van de Tarn bestaat vooral uit zand en alluviaal grind. De hellingen van de rechterover vormen een uitgestrekter en meer gevarieerd gebied met klei en kalksteen. De terrasvormig aangelegde wijngaarden op het kalkplateau van het dorp Cordes, ten noorden van Gaillac ligt op een hoogte tussen 250 en 300 met overwegend argilo-calcaire ondergrond. Aan de andere kant ten oosten van Albi bestaat de grond uit zand en grind. De linkeroever levert meestal meer krachtiger wijnen, terwijl de rechteroever meer garant staat voor elegante witte wijnen en fruitig gestructureerde rode wijnen. Op het plateau, waar later geoogst wordt, rijpen de druiven langer wat resulteert in meer finesse en meer complexiteit.
DRUIVENVARIËTEITEN
Gaillac kent vele druivensoorten en is een interessant gebied voor wijnfanaten van zeldzame wijntypes en druivenrassen.
- Voor de rode wijnen: duras, braucol (ook fer servadou of fer genoemd), prunelard, syrah, aangevuld met merlot, cabernet sauvignon en gamay (voor de primeurwijn waarbij ‘maceration carbonique’ wordt gebruikt)
- Voor de witte wijnen: mauzac, L’en-de-lel (ook loin de l’oeuil genoemd, verdanel,muscadelle, sauvignon blanc en ondenc
A.O.C. GAILLAC
Zowel droge en zoete witte wijn, schuimwijn, vendages tardives, rood en rosé worden geproduceerd.
METHODE ANCESTRALE
De mousserende wijn van Chateau Balsamine wordt gemaakt volgens de ‘methode ancestrale’. De met de hand geplukte druiven worden geperst. Vervolgens vindt de bezinking (débourbage) plaats in een grote tank gedurende 48 uur bij een temperatuur van 5°C. Daarna volgt de fermentatie gedurende 3 weken tot één maand bij een temperatuur van 10°C. Hoe langer deze fermentatie duurt hoe meer de wijn wordt voorbereid op fijne bubbeltjes. De gisting wordt gestopt door de temperatuur van de tank te verminderen tot 0°C en restsuiker een waarde van 30-35 g/l heeft bereikt. Na filteren wordt gist toegevoegd en kan de tweede alcoholische gisting starten op fles.
‘Degorgement’ gebeurd wanneer er een balans is tussen de suikers en gas. De resterende hoeveelheid restsuiker bedraagt ongeveer 12g/l.
De aftrap van deze degustatie gebeurt dan ook met een glaasje ‘Un Ange passe - Methode Ancestrale – AOC Gaillac’.
Geproefd
- L’Ecole Buisonnière – blanc 2018 – AOC Gaillac Blanc Sec
DRUIVEN: 50% mauzac en 50% sauvignon blanc uit wijngaarden op de eerste hellingen van Gaillac, Zuid-Zuidoost georiënteerd en klei-kalkachtige grond.
VINIFICATIE: De mauzac druiven worden met de hand geplukt, de sauvignon blanc druiven machinaal. Elke druivensoort wordt apart gevinifieerd in roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling.
RIJPING: Na assemblage in roestvrij stalen tanks. Alcohol: 13% vol.
Proefnotities
Deze houtloze wijn is licht tot strogeel met een klein waterrandje.
Geur van witte perzik, vlierbes, floraal en grassig.
Volle smaak, met duidelijk impressies van appel, peer, lychee en citrus .
Middellange afdronk.
Foodpairing: aperitief, fruits de mer, snoekbaars en een rijp geitenkaasje
- Un Ange passe - blanc sec 2016 - AOC Gaillac Blanc Premières Côtes
DRUIVEN: 70% mauzac en 30% sauvignon blanc uit wijngaarden op de eerste hellingen van Gaillac, Zuid-Zuid-Oost georiënteerd en klei-kalksteen grond.
VINIFICATIE: De mauzac druiven worden met de hand geplukt, de sauvignon blanc druiven machinaal. Gisting op Franse eiken vaten.
RIJPING: Na de alcoholische gisting rijpt de wijn op de droesem gedurende 8 maanden op Franse eiken vaten. Een batonnage wordt elke week uitgevoerd. Alcohol: 12,5% vol.
Proefnotities
Helder, strogeel en dikke tranen.
Aromatisch complex, witte perzik, rijpe ananas, vanille en nootjes, vleugje boisé.
Volle frisse aanzet in de mond met citrus, peer en appel. Mooie zuren naast een lichte vettigheid. Lange afdronk met vooral peer in het sluitstuk.
Foodpairing: vis met een hollandaise saus, wit vlees en kaas (Comté, Cantal)
- Indigène exotique – 2016 – IGP Côtes du Tarn Blanc Sec
DRUIVEN: 100% viognier
VINIFICATIE: De druiven worden 's morgens vroeg (5 uur) machinaal geoogst. Dan worden de druiven geperst. Het sap wordt 48 uur in een tank op 5°C gebracht. Alcoholische gisting in vaten (500l. en 225l.).
RIJPING: 8 maanden in oudere Franse eiken vaten met battonage. Alcohol: 13% vol.
Proefnotities
Intens goudgeel met tranenglans.
Heerlijk opstuivende viognier aroma’s met witte bloempjes, acacia, vanille, honing, mango, abrikoos, lychees, specerijen met komijn, curry en citroengras.
Zalig in de mond, evenwichtig met exotische vruchten, vanille en agrumes.
Lange afdronk met gastronomisch potentieel.
Foodpairing: gegrilde vis, groene asperges, kaas (Comté, Cantal)
- L’Ecole Buisonnière – Rosé 2018 – AOC Gaillac Rosé
DRUIVEN: 1/3 duras, 1/3 syrah, 1/3 braucol
VINIFICATIE: De druiven worden 's morgens vroeg (4-5 uur) machinaal geoogst. Maceratie van enkele uren tot 24 u, volgens het druiven ras. Wanneer het beoogde kleur bereikt wordt past men de saignée methode toe. Het sap wordt 24 uur in een tank op 5°C gebracht. Daarna volgt de alcoholische gisting.
RIJPING: In roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling. Alcohol: 14% vol.
Proefnotities
Zalmroze vaal kleur, helder.
Geur van rood fruit zoals framboos, aardbei maar ook floraal met violet en roos.
Frisse zuren in de mond , heel toegankelijk, met toetsen van aalbessen, framboos en aardbei. Middellang in de afdronk met zuren die in balans zijn.
Foodpairing: aperitief, charcuterie en BBQ
- L’Ecole Buisonnière – Rouge 2017 – AOC Gaillac Rouge
DRUIVEN: 50% duras en 50% braucol
VINIFICATIE: : De druiven worden 's morgens vroeg (4-5 uur) machinaal geoogst. Elke druivensoort wordt apart gevinifieerd in betonnen tanks met epoxycoating met temperatuurregeling. De maceratie van duras duurt 15 tot 21 dagen, voor de braucol is dat ongeveer 60 dagen.
RIJPING: Assemblage in januari en rijping in dubbelwandige roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling. Alcohol: 14% vol.
Proefnotities
Intens en volle robijnkleur met een paars spiegeltje en traag glijdende tranen.
Typisch peperige geurstart, met daarachter rood fruit, bramen, kersen, cassis en bosbessen, pruimen.
Krachtige alcoholstart in de mond, vettig maar met de nodige zuren, met opnieuw veel rood fruit en cassis.
Behoorlijke lange finale met kruidige tannines.
Foodpairing: gebakken en geroosterd vlees, charcuterie
- Un Ange passe - Rouge 2017 - AOC Gaillac Rouge
DRUIVEN: 50% braucol en 50% syrah
VINIFICATIE: : De druiven worden 's morgens vroeg (4-5 uur) machinaal geoogst. Elke druivensoort wordt apart gevinifieerd in betonnen tanks met epoxycoating met temperatuurregeling. Eerste maceratie van beide druivenras gedurende 48u. bij 10°C. Daarna alcoholische gisting van 14 dagen. Tot slot maceratie die tot 60 dagen kan duren. Regelmatig een ‘remontage’.
RIJPING: Assemblage in december en rijping gedurende 10 maanden op Franse eiken vaten.
Alcohol: 14% vol.
We merken dat de wijnmaker gebruikt maakt van ‘Nomacorc’, kunstmatig gemaakt kurk, bioplastiek gewonnen uit rietsuiker.
Proefnotities
Donker robijnrood met wat inktallures, paarse rand en behoorlijk tranend.
Na 10 maanden vatverblijf resulteert dat in een wijn met de geur van viooltjes, zwart fruit, cassis en bramen, vanille.
Gespierd en vlezig in de smaak met veel tannines, caramel en chocolade, zoethout en gekonfijt zwart fruit.
Lange peper-chocolade finale.
Zeker karaferen.
Foodpairing: gebraden rood vlees, wild, kaas van het type Saint Nectaire, Epoisse
- Indigène exotique - Rouge 2016 - AOC Gaillac Rouge
DRUIVEN: 50% Braucol en 50% Syrah
VINIFICATIE: : De druiven worden 's morgens vroeg (5 uur) machinaal geoogst. Elke druivensoort wordt apart gevinifieerd. Volledige vinificatie en maceratie in vaten. Per dag wordt tijdens de gisting tot 3 maal toe een ‘Pigeage’ (onderdompelen van de hoed in de most) uitgevoerd.
RIJPING: De wijn wordt geassembleerd en gedurende 15 maanden op Franse eiken vaten.
Alcohol: 14% vol.
Proefnotities
Kersenrood met lichte evolutie en dikke tranen.
Mooi geurendoosje met rood fruit en zwarte rijpe bessen, kruiden en peper, menthol, zoethout en vanille.
Zacht en fris in aanzet in de mond, evenwichtig met fijne tannines, fruitfluweel van zwart fruit, cassis, zoethout en munt.
Een mooie geconcentreerde wijn als maaltijdpartner. Afdronk van meer dan 10 sec. en best enkele uurtjes vooraf karaferen. Het niveau van een grand cru met veel bewaarpotentieel.
Foodpairing: côte à l’os, pluimwild en pelswild
- Un Ange passe - Doux 2015 - AOC Gaillac Blanc Doux
DRUIVEN: 100% loin de l’oeil
VINIFICATIE: De overrijpe druiven worden met de hand geplukt. Na persing wordt het sap gedurende 24 u. in roestvrije stalen tanks bij 5°C opgeslagen. De alcoholische gisting vindt plaats in houten vaten. Wanneer de balans tussen suiker, zuurtegraad en aroma’s is bereikt wordt de gisting via afkoeling stopgezet. Er volgt nog een filtratie.
RIJPING: Gedurende 8 maanden op eiken vaten. Restsuiker 110 g/l. Alcohol: 12% vol.
Proefnotities
Deze zoete cuvée heeft een strogele heldere kleur en is gulzig tranend. Rijp geparfumeerd met abrikoos, rozijnen, gekonfijt fruit, dadels en nootjes. Mollig in de mond maar toch sappig en goede balans tussen zoet en zuur, gedroogde abrikoos en terug de rozijnen. Middellange afdronk.
Foodpairing: foie gras, geaderde kaas
Verslaggevers: Rik Debal en Geert De Muynck
Wijn | Gemiddelde score | Maximum score |
---|---|---|
Un Ange passe Methode Ancestrale - AOC Gaillac | - | - |
L'Ecole Buisonnière - blanc 2018 - AOC Gaillac Blanc Sec | 13.23 | 13.50 |
Un Ange passe - blanc 2016 - AOC Gaillac Blanc Sec | 13.12 | 14.50 |
Indigène exotique - blanc 2016 - IGP Côtes du Tarn Blanc Sec | 14.06 | 14.50 |
L'Ecole Buisonnière - rosé 2018 - AOC Gaillac Rosé | 13.08 | 14.00 |
L'Ecole Buisonnière - rouge 2017 - AOC Gaillac Rouge | 13.42 | 14.00 |
Un Ange passe - rouge 2017 - AOC Gaillac Rouge | 14.55 | 16.00 |
Indigène exotique *- rouge 2016 - AOC Gaillac Rouge | 15.33 | 16.00 |
Un Ange passe – doux 2015 - AOC Gaillac Blanc Doux | 15.17 | 16.00 |