Château Bon Baron

 

Vrijdagavond, 29april, waren Jeanette Van Der Steen en haar echtgenoot Pjotr, van wijngoed Bon Baron te Lustin te gast bij Commanderij De Mandel.

Lustin ligt in het gebied van de Côtes de Sambre et Meuse, sinds 2004 erkend als één van de acht erkende Belgische wijnappellaties.
Dit wijnbouwgebied bevindt zich in de valleien rond de Samber en de Maas. De steile oeverhellingen zijn geschikt voor de wijnbouw omdat de rivieren temperatuur regulerend zijn en de ondergrond er goed is. Die bestaat uit klei of leem, afgewisseld met kalk- zand- en leisteen.
De toegelaten druivenrassen zijn opgesomd in een lijst. Een maximale opbrengst van 65 hectoliter per hectare is toegestaan alsook chaptalisatie en ontzuring. De alcoholgehaltes moeten tussen de 9 % en 13,5 % bedragen.

Mochten we achter de talrijke opkomst raden naar een grote nieuwsgierigheid en hoge verwachtingen? De degustatie van 8 wijnen gaf in ieder geval op beide vragen een positief antwoord!

1. Müller Thurgau 2015 - 12% alc.

Genaamd naar de kweker en een andere benaming voor Rivaner. Men heeft lang gedacht dat het een kruising was van Riesling en Sylvaner, maar recente DNA-analyses hebben aangetoond dat het een kruising is van Riesling x Madeleine Royale.

Bleekgele kleur met groene schijn en een zilveren spiegel.
Kleine waterrand. Bij walsen kleeft de wijn aardig aan het glas.
Er zijn wat belletjes in het glas te zien.

In de neus fruitig met roze pompelmoes, citroenschil, witte perzik en peer zoals poire William’s. In de florale toetsen vinden we meidoorn, linde en acacia. Er is wat kruidigheid zoals bij kruisbes, vlierbessen en kruidige acaciahoning.

Zacht en aangenaam in de mond, licht vettig met wat restsuiker – smaakt naar druivensuiker, met frisse zuren, romig en een minerale component die we moeilijk kunnen definiëren (jodium?).
De middellange, aangenaam fruitig aromatische afdronk eindigt op een bittertje.
Als aperitief of bij een hapje met asperges of bij een fruitig gebakje.

2. Pinot Blanc 2013/14 - 12,5% alc.

Licht strogele kleur met groene schijn en een intense schittering.

Een boeket van fris tropisch fruit zoals lichee, ook groene appel. Verder is deze wijn een beetje floraal en mineraal en licht kruidig, neigend naar bittere amandel.
De aroma's in de mond gaan daarop door. Vooral de groene appel komt naar voor.
Mond vullend en evenwichtig – of toch wat zuur in plus, maar zeker niet storend, zelfs aangenaam verfrissend - met een middellange, aangename afdronk.

Een goed gemaakte, aromatische, verfrissende wijn.

3. Pinot Gris 2013 - 12,5% alc.

Verbleef 1 jaar op eiken vaten.

Strogele kleur met zilveren spiegeling.
Eerst nogal gesloten en na walsen een frisse neus met tropisch fruit, citroen en mandarijn. Met opwarmen bleef de geur rijker worden. Floraal. Kruidig met terug de bittere amandel, rokerig en een delicate cedertoets.
Licht mollig in de aanzet. Mond vullend met levendige zuren. Zeer evenwichtig en een aangename fruitig/kruidig aroma tot in de lange afdronk eindigend op een rokerig bittertje. Het hout is zeer geslaagd geïntegreerd.

Als aperitief, bij krab met sinaasappel, een visterrine, vis in een saus, een gevogeltegerecht met delicaat kruidige smaak of bij asperges.

4. Chardonnay 2013 - 12,5% alc.

Assemblage van 50 % gerijpt in RVS en 50 % gedurende 20 maanden op eiken vaten.

Goudgeel, kristal helder en fonkelende spiegel.
Rijk boeket met groene appel, frisse abrikoos, citrus, honing en wat boter en acacia. Delicate cedertoets en vanille. De zelfde mineraliteit komt terug.
Een ronde maar aardig verfrissende wijn. Het hout is al vrij goed versmolten. Complex in de mond met een afdronk op lichte ceder en vanille.

Deze chardonnaywijn kan worden gedronken als aperitief, maar kan ook geschonken worden bij coquilles, vette vis, …

5. La Grande Trésor 2013 - 12,5% alc.

Gemaakt van 2 Zwitserse druivensoorten: Gamaret en Garanoir, broertjes en kruisingen tussen de Gamay x Reichensteiner.

De ‘vin de goutte’ en ‘de vin de presse’ zijn apart gevinifieerd.
12 m vanaf de malolactische gisting op eik en daarna nog 12 maanden rijping op eik.

De wijn is somber en intens kersenrood met een lichte evolutie in de rand.
In de neus vertoont de wijn zowel toetsen van rood fruit en zwart fruit, bramen, cassis, rijkelijk aangevuld met aroma's van specerijen en hout. De geur van pioenrozen wordt na een tijdje steeds prominenter.
In deze volle wijn primeert de fruitigheid van bramen en vlier maar ook de kruidigheid is fors aanwezig en zeer aangenaam met zoute drop, zwarte peper, ceder.
De tannine is zacht en aangenaam, mooi in evenwicht met de fijne zuren.
De afdronk is lang en aangenaam.

Bij winterkost zal deze wijn niet ontgoochelen, maar op een zomers terras fris geschonken bij een bord met Ardense charcuterie staat hij ongetwijfeld ook niet mis.

6. Acolon 2013 - 12,5% alc.

De Acolon is een Duitse druif en een kruising tussen de Dornfelder en Lemberger. Ze geeft veel kleur en zachte tannines.

1 jaar gerijpt op nieuwe vaten van Franse eik.

Bijna opake robijnrode wijn met een paarse rand.
Het boeket is complex, kruidig en fruitig samen opgaand.
We ruiken frambozen, kersen, bramen, bosbessen, gestoofde pruimen.
De kruidige tannine komt ons tegemoet. We ruiken peper, groene paprika en eucalyptus.
Verder nog chocolade, mokka, vanille en ceder.
Het boeket wordt bevestigd door de aroma’s in de mond.
De tannines zijn aangenaam, rijp en zacht en in evenwicht met de frisse zuren.
Een lange kruidige afdronk.

Een lekkere wijn, complex in de neus, rijk in de mond, die veelzijdig ingezet kan worden.

7. Cabernet Dorsa - 13% alc.

De Duitse Cabernet Dorsa is een kruising met als moeder de Dornfelder en als vader de Cabernet Sauvignon, dus een broer of zus van de Dorio.

Extra remontage tijdens het gisten zorgde voor versoepeling van de tannines.
Eén jaar gerijpt op nieuwe vaten van Franse eik.

Een bijna opake, dieprode kleur met wat paars in de rand.
Een complex boeket van vooral rood fruit, krieken en kersen, frambozen, bessen en gedroogde pruimen. Verder ceder en groene kruidigheid, nl. paprika.
Volle en evenwichtige wijn met versmolten, zachte tannines en met fijne zuren.
We proeven fris rood fruit, cassis, vanille.
De rode bessen gaan mee in de lange afdronk.

Complexe, volle, ronde wijn met aangename afdronk, goed voor bij wild en stevige kazen.

8. Pinot Noir Trésor 2013 - 12,5% alc.

1 jaar gerijpt op nieuwe Franse eik.

Geconcentreerde kersenrode tot robijnrode wijn.
Een bouquet van rood fruit met kersen en bosaardbeien, wat nootjes, vanille en ceder. In de tertiaire geur ruiken we al wat mokka en rook.
In deze wijn valt het aangenaam evenwicht zoet/zuur meteen op.
We proeven bosaardbeitjes, zwarte kers en rokerigheid.
Frisse zuren en aangename tannine zijn mooi in evenwicht tot in de lange afdronk.

Een Pinot Noir voor bij rood vlees en wild.

Een wijn die menig Bourgondische wijnboer zou willen gemaakt hebben!

Slotwoord

Bij de degustatie van de wijnen van Château Bon Baron zijn we verrast door hun rijk boeket en aroma. De kalkrijke grond met schistes zorgde voor een minerale ‘rode draad’ doorheen de proeverij. Maar meer nog dan de rijkdom van de specifieke terroir zijn we getroffen door de kunde van Jeannette en Piotr ook al is de wijnmakerij voor hen een late roeping.
Samen hebben ze de realisatie van hun droom zeer analytisch opgevat.
Verre van eigenzinnig, hebben ze veel adviseurs geraadpleegd. Streng onderzoekend, rekening houdend met klimaat, bodemsamenstelling en oriëntatie hebben ze een uitgebreid gamma druivenrassen op aangepaste wortelstokken geselecteerd en aangeplant. Ze bewerken hun wijngaarden met respect voor de natuur.
In hun wijnkelder zijn ze voortdurend op zoek om de processen van persen, gisten en rijpen te perfectioneren.
De resultaten van hun werk zijn verbazingwekkend: de wijnen die we proefden zijn stuk voor stuk juweeltjes.

Jeannette en Piotr,

Wij danken u beiden hartelijk om aanwezig te zijn op de degustatieavond en ons zo enthousiast en openhartig uit te leggen hoe jullie er in zijn geslaagd in zo korte tijd een groots wijndomein uit te bouwen en de kwaliteit van uw wijnen naar die hoogte te voeren.
We vertrouwen nu al op uw slagen met uw schuimwijn! We hopen jullie nieuwe creatie te mogen proeven wanneer we jullie komen bezoeken.

Commanderij De Mandel wenst u verder veel geluk met uw realisaties!

Uw verslaggever,
Luc Veracx

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Muller Thurgau 2015 13.57 14.00
Pinot Blanc 2014 13.14 14.00
Pinot Gris 2014 14.07 14.50
Chardonnay 2013 14.86 15.50
La Grande Trésor 2013 14.14 14.50
Acolon 2013 15.07 15.50
Cabernet Dorsa 2013 14.78 15.50
Pinot noir 2013 15.78 16.00