Chateau Cap Leon Veyrin – Listrac Medoc

 

Op vrijdag 20 november 2015 was Mevrouw Nathalie Meyre van Chateau Cap Veyrin uit Listrac-Medoc te gast op de degustatieavond van Commanderij De Mandel.
Zij verblijft in ons land als gaste op de proeverij van Topwijnen. In samenwerking met Peter Lesage werd beslist de avond met haar medewerking te organiseren.

Sinds 1810 is de familie Meyre eigenaar en wijnmaker in Listrac en in Haut Médoc.
Ze maken hun wijnen met respect voor de tradities en met de doorgegeven kennis van generatie op generatie.
Vandaag bezitten ze 3 kastelen: Château Cap Leon Veyrin – Château Julien en Château Bibian.

Wij proefden van Château Julien AOC Haut Médoc (Cru Bourgeois) de jaren 2010, 2011 en 2012. Het kasteel ligt in de gemeente Cussac, op grond met kiezelsteen en klei.
De wijngaard is 15 Ha groot en de wijnstokken zijn ongeveer 20 jaar oud.
Deze drie wijnen werden gemaakt met 50 % Merlot, 45 % Cabernet Sauvignon, 5 % Petit Verdot en rijpten op eiken vaten waarvan elk jaar 20 % werd vernieuwd.

Op Château Cap Leon Veyrin Listrac komt naast klei en grind aardig wat kalk voor. De wijngaard van 15 Ha groot en de wijnstokken zijn ongeveer 30 jaar oud.
We proefden de jaren 1995 en 2008 tot en met 2012, met een variabele samenstelling van ongeveer 60% Merlot, 35% Cabernet Sauvignon en 5% Petit Verdot.
De rijping gedurende 12 m. gebeurde in eikenhouten vaten die jaarlijks voor 25 % worden vervangen.

Al deze wijnen werden geklaard met eiwit.

Alle wijnen, maar vooral de eerste, werden nogal fris gedronken. Door ze te decanteren waren ze ongetwijfeld beter tot hun recht gekomen.

1. Château Julien – Haut Médoc 2012 - 13,5 % alc.

Robijnrode wijn met een purperen rand en vrij opaak in de kern.
Boeket van fris rood fruit, vooral kers, braambes, gedragen door de extra alcohol tegen een achtergrond van kruidig kreupelhout en een florale tint.
De stevige, maar zachte tannine zet de toon. De aroma’s van kersen en rood fruit worden nog overspeeld door de smaken van de houtlagering. Er is ook een stevige kruidigheid.
De afdronk op fruit gedragen door de tannine en het hout is lang.

Deze wijn van 2012 verrast ons aangenaam omdat we regelmatig horen dat dit een minder jaar zou zijn.
Mevr. Meyre verklaart de kwaliteit door het gunstige microklimaat van de regio. Maar het microklimaat is nu eenmaal ene belangrijk aspect voor deze streek waardoor ze samen met de bijzondere bodemsamenstelling bijzonder goed geschikt is voor de wijnbouw. Als de oogst van 2012 problemen gekend heeft die negatief waren voor de opbrengst, dan wil dat eigenlijk nog niet zeggen dat er minderwaardige druiven geperst werden. Het alcoholgehalte maakt in alle geval duidelijk dat minstens de suikerproductie in de vruchten optimaal geweest is.

2. Château Julien – Haut Médoc 2011 - 13,5 % alc.

Er is in het uitzicht geen noemenswaardig verschil te bespeuren van het jongere jaar.
In de neus echter vinden we al een zeer opvallende complexiteit met toetsen van rijpe rode vruchten, florale geuren en vanille.
Walsen intensifieert de geuren nog opmerkelijk en vooral die van het gekookt fruit en de kruidigheid (kreupelhout), ook ceder.
In de mond komt de tannine vrij hard over. De smaak is complex en de aroma’s van aalbessen, kersen en ander gekookt rood fruit is al aardig versmolten met het hout dat vooral naar ceder toe gaat.
Minder fruitig maar kruidiger is de afdronk iets korter dan bij de 2012.
De tannine van deze wijn maakt een prognose voor een gunstige evolutie moeilijk.

3. Château Julien – Haut Médoc 2010 - 13,5 % alc.

Dit is van de 3 wijnen de meest opake maar met een lichtere tint van robijnkleur.
De neus is eerst nog vrij gesloten: ceder, cassis en groene peper. Na walsen komen intens fruitige aroma’s vrij: confituurgeuren van kersen, pruimen en cassis, maar ook bijzonder aangename houttoetsen en bosgrond treden aan.
In de mond is deze wijn een beetje vettig, met aangename zuren die goed versmolten zijn met de tannine.
De aangenaam en lange kruidige afdronk draagt toetsen van zwart fruit (cassis, kersen en vlierbessen).
Deze 2010 komt fris en zeer beloftevol over.

4. Château Cap Leon Veyrin Listrac-Médoc 2012

55 % Merlot, 42 % Cabernet Sauvignon, 3 % Petit Verdot - 13,5 % alc.

Zeer gelijkend op de vorige 2012, maar iets meer opaak is ook deze wijn robijnrood met een purperen rand, maar met een grote schittering in zijn spiegel.

De ‘warme’ (alcoholische) neus is fruitig, houterig en kruidig: cassis, ceder en pepers spelen de hoofdrollen.
In deze soepele wijn zijn de fijnen zuren in toom gehouden door zeer zachte tannine.
We smaken bessen, vanille en een aangename kruidigheid.
De tannine draagt het fruit in de lange afdronk.
Een krachtige wijn met een beloftevolle evolutie in het vooruitzicht!

5. Château Cap Leon Veyrin Listrac-Médoc 2011

60 % Merlot, 35 % Cabernet Sauvignon, 5 % Petit Verdot - 13,5 % alc.

We zien een gelijkaardige, fonkelende wijn, maar met een minimale evolutie in de rand, briljant tranend.
Opnieuw hebben we een 2011 met vrij gesloten neus in het glas, maar de geur is gevarieerder, met rood en zwart fruit en met een complexere kruidigheid. We ruiken rode en zwarte bessen, rijp, gekookt rood fruit, zachte pepertoetsen, een zoete tabacée en nog meer aangename kruidigheid. In deze soepele wijn zijn de aroma’s van rood fruit en bosvruchten, kruidigheid (sisal) met een rokerige toets aangenaam.
In de mond rond en rijpe aanzet, evenwichtig, fijne tannines, terug stevig fruitig met homage aan zwart bosfruit.
Een zeer lekkere fruitige wijn, finesse met mooie lange afdronk en tabacéé finale.

6. Château Cap Leon Veyrin Listrac-Médoc 2010

58 % Merlot, 39 % Cabernet Sauvignon, 3 % Petit Verdot - 14 % alc.

Deze 2010 vertoont in zijn uitzicht geen verschil met de 2011.
De ‘warme’ neus doet denken aan karamel, maar vooral aan rozijnen en kersen op alcohol.
Deze geuren zetten zich flink door in de smaak die wordt aangevuld met gekookt zwart fruit en kruidige toetsen van muntdrop.
Deze zeer evenwichtige wijn heeft een aangename aciditeit en een lange en complexe afdronk.
Een veelbelovende wijn – klassiek van stijl - waarin het fruit momenteel nog de scepter zwaait, maar die met verouderen ongetwijfeld complex van smaak zal worden.

7. Château Cap Leon Veyrin Listrac-Médoc 2009

65 % Merlot, 32 % Cabernet Sauvignon, 3 % Petit Verdot - 14,5 % alc.

Deze wijn heeft de meest intense kleur van de reeks en hij vertoont het meest schittering in de spiegel. Evolutiekleuren zijn nog steeds gering.
Meteen valt de aanwezigheid van complexe tertiaire geuren op. In deze ‘warme’ wijn komen een waaier aan houttoetsen, mokka- en tabaksgeuren sterk naar voor, maar er is ook het uitgesproken aangenaam boeket van gestoofd zwart fruit (vooral cassis) en ceder.
In deze ronde, soepele wijn is er een goed evenwicht tussen de fruitige smaken van confituur van rood en zwart fruit en de aangename tannine.
De lange afdronk is aangenaam kruidig.
Een aparte wijn waarin het fruit zeer verleidelijk is geëtaleerd. Aardig op dronk!

8. Chateau Cap Leon Veyrin Listrac-Médoc 2008

60 % Merlot, 35 % Cabernet Sauvignon, 5 % Petit Verdot - 13,5 % alc.

Ook al is deze 7 jaar oude wijn terug minder intens gekleurd, in de rand vertoont hij nog steeds weinig sporen van evolutie.
De geur van rijpe kersen valt op. De tertiaire geuren zijn complex, maar niet opdringerig (zachte vanille, zachte peper).
Deze wijn komt in de buurt van de 2010, maar dan minder vol, rond en minder harmonieus.

9. Château Cap Leon Veyrin Listrac-Médoc 1995 - 12 % alc.

Uiteraard is de evolutie hier duidelijk, maar toch vertoont deze wijn nog een verrassend veel gelijkenis met de voorgaande wijnen door zijn frisse robijnkleur.
Deze wijn heeft het boeket van een oude port of zelfs van een ‘rumtopf’. We snuiven geuren op van kersen op jenever en van pure fondantchocolade.
De mooie zuren verrassen ons. We smaken gedroogde vruchten, oude tabak en mokka.
De tannine en het hout zijn volledig versmolten in deze wijn.
De kwaliteit van de geschonken flessen blijkt volgens de commentaren zeer uiteenlopend te zijn, maar dat kan misschien wel even goed gezegd worden over het menselijk appreciatievermogen van deze oude wijn.

Enkele besluiten

Deze wijnen van de jaren 2011 en 2012 van de linkeroever en meer bepaald van Listrac en omgeving zijn best genietbaar, wat er ook over die jaren in de Bordeaux gezegd wordt. Het zijn wel geen grote toppers, maar in deze wijnen komt het fruit goed tot zijn recht en het hout is correct gedoseerd zodat ze na 3-4 jaar best genietbaar zijn.
Kortom: veel wijngenot voor een bescheiden prijs.

Verslaggevers,
Luc Veracx en Rik Debal

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Château Julien 2012 13.28 15.00
Château Julien 2011 13.64 14.00
Château Julien 2010 14.28 14.50
Château Cap Leon Veyrin 2012 14.57 15.00
Château Cap Leon Veyrin 2011 14.92 15.50
Château Cap Leon Veyrin 2010 15.42 16.00
Château Cap Leon Veyrin 2009 15.75 16.25
Château Cap Leon Veyrin 2008 14.85 16.00
Château Cap Leon Veyrin 1995 14.85 18.00