Château Dacher de Delmonte

 

Voorzitter André verwelkomde voor een volle zaal de wijnproducenten, het zeer sympathieke echtpaar Francine Dacher en Alain Capdevielle uit Listrac (20, route du Moulin de Laborde).
Deze vijftigers hebben een achttal jaren terug, na een carrière in de stedenbouwkundige dienst en als militair helikopterpiloot, hun kapitaal en engagement geïnvesteerd in hun passie: wijn. Met succes als je ziet dat ze met hun wijnen al een bronzen en een gouden medaille op de Agricole de Paris haalden en dat de Guide Hachette hen al twee sterren toebedacht.

Listrac (649 ha) ligt nauwelijks 15 km ten noordwesten van Bordeaux. Met zijn heuvels tot 45 m hoog is dit in de Médoc het hoogste gebied op de linkerkant van de Garonne. De alluviale bodem met een natuurlijke drainage bestaat uit kiezel op verweerde klei-kalkplateau’s. De onvruchtbare grond dwingt de druivenranken zich diep in de grond te voeden.
Het maximale rendement in Listrac is overigens beperkt tot 45 hectoliter/ha.
Het maritiem klimaat zorgt voor een regulerend effect op de temperaturen. De winters kunnen toch verrassen, zware vorst brengen en late vorst kan de bloei bedreigen. De bossen aan de kant de oceaan beschermen de wijngaarden tegen de koude noordenwinden. De druiven rijpen er iets trager dan in de overige subregio's. De regenperiode valt er dikwijls samen met de oogst waardoor de concentratie daalt en als de regen te vroeg komt rijpen de druiven niet goed. Statistisch zijn er op 10 jaren gemiddeld 3 goede, 3 slechte en 4 middelmatige jaren.
De bijna uitsluitend rode, tanninerijke wijnen worden gemaakt van Merlot, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot. Deze kleine druif met zijn dikke schil, die laat en moeilijk rijpt, maakt echt wel een verschil. Dit ras levert een laag rendement maar geeft tanninerijke, kruidige, volle en complexe wijn. De wijnen van Château Dacher de Delmonte zijn gemaakt van 60 % Merlot, 30 % Cabernet Sauvignon en 10 % Petit Verdot, tenzij de 2010 die 34 % Cabernet Sauvignon bevat ten koste van de Petit Verdot.
Onder begeleiding van een topoenoloog breidde het echtpaar hun areaal ‘barriques’ (Bordelese eikenhouten vaten van 225 liter, die de wijn tijdens de rijping de smaak van vanille, toast, ceder, … en vanzelfsprekend van eik geven) uit van 4 leveranciers naar 7, overtuigd als ze zijn van het belang van de juiste keuze van bewerking van de vaten die meer of minder ‘gebrand’ zijn en volgens de oriëntering van de houtlagen meer of minder aroma’s afgeven. Het soort en de afkomst van de eik en de stijl van de ‘tonnelier’ zorgen voor een grote variëteit aan eigenschappen. Daarmee is weer eens gezegd dat wijn naast ligging, klimaat, terroir, … vooral door veel aspecten van de techniek, de creativiteit en de passie van de mens wordt beïnvloed.
De eiken vaten helpen de tannine en de zuren in evenwicht brengen en verrijken het bouquet en de aroma’s van de wijn.
Alain houdt er ook aan de wijn te klaren op de oude ambachtelijke wijze met eiwit. Per 5 l wijn wordt 5-12 g eiwit in sneeuw geslagen. Dat wordt aan de wijn toegevoegd. Alle onzuiverheden in de wijn binden zich aan de eiwitten terwijl die traag neerslaan in het vat (‘collage’). Daarna wordt de heldere wijn voorzichtig van boven het bezinksel (de ‘lie’) naar een ander vat overgestoken (‘soutirage’).

We nemen met een voor deze streek eerder zeldzame witte wijn een aardige start om de mondspieren in de plooi te trekken en onze geur- en smaakzintuigen te resetten. We maakten eerder uitgebreid kennis met de maker van deze wijn, Monseigneur Yves Raymond van Château Saransot-Dupré, de buurman van onze gasten van deze avond. Daarmee waren onze verwachtingen hoog ingesteld.
Na een rosé wijn stonden de jaargangen 2007 tot 2012 op de proeflijst. De geconcentreerde rosé is een ‘saignée’. Dit is een roséwijn, waarvoor men de ‘most’ (het sap), kort na het weken van gekneusde blauwe druiven uit het vat laat lopen, voordat hij de kleur en de tannine heeft overgenomen. Bewijs dat Francine en Alain de lat hoog leggen …

  1. Château Saransot-Dupré 2011 wit 13° alcohol

    In het glas treffen we een licht strogele wijn met een licht groene schijn, helder en met een mooie spiegeling.
    Na de eerste geuren van vanille, citrus en vooral dan pompelmoes, geeft het walsen intense aromatische geuren van een zekere mineraliteit, acacia, abrikoos en exotisch fruit. In de vette aanzet is de eik nog dominerend, maar er is voldoende ‘fruit’, aangename frisse zuren, voor handen om niet te twijfelen dat deze wijn verder mooi evolueert. De aromatische afdronk met een ruggengraat van eik is lang.
     
  2. Château Dacher de Delmonte Rosé 2011 50 % Merlot en 50 % Cabernet Sauvignon 13° alcohol

    Intens roze gekleurde heldere wijn met licht bruine evolutierand en zeer intense schittering.
    Lichte geuren van rood fruit, vooral framboos worden intenser na het walsen.
    Het bouquet wordt bevestigd in deze matig droge wijn met een aardige aciditeit en eindigend op een bittere toets.
     
  3. Château Dacher de Delmonte 2007 13° alcohol

    De robijnrode wijn vertoont een lichte evolutie in de rand. Hij is weinig doorschijnend, helder en vertoont een schitterende spiegel.
    In de stille fase komt ons eerst een groenige pepertoets, vanille en discreet zwart en rood fruit tegemoet, dat na walsen intensifieert: rokerig, cassis, pruimen, zwarte kersen, ceder en tertiaire lederimpressies.
    De wijn houdt de stevige tannines in evenwicht met aangename zuren van fris rood en zwart fruit.
    Hij drinkt vlot. De zachte peper- en ledertoetsen blijven even hangen in de mond.
     
  4. Château Dacher de Delmonte 2008 13° alcohol

    Zoals de vorige intens robijnrood met nog miniemere evolutie en iets minder doorschijnend.
    Vanille en ceder en rijp rood en zwart fruit komen ons tegemoet. Terug kruidige pepertoetsen.
    In de mond zijn de zachte tannines al aardig versmolten met de het rood en zwart fruit (pruimen, bramen, bessen). We genieten van een aangename afdronk.

    Hoe langer het glas staat, hoe meer de wijn open bloeit en als het glas al lang leeg is blijven de tertiaire geuren nog hangen en evolueren in het glas.
     
  5. Château Dacher de Delmonte 2009 13° alcohol

    Deze bijna ondoorzichtige wijn met paarse rand en intense spiegel vertoont een grote viscositeit aan de rand van het glas.
    Geuren van gekookt rijp rood fruit en het zachte bouquet van de evoluerende eikengeuren komen ons tegemoet. Er is een warme zachte kruidigheid met onder meer zoethout.
    In de mond vertoont deze volle wijn reeds zacht versmolten tannine met een bom aan impressies van rood en zwart fruit en kruiden.
    De afdronk is zacht en lang.
     
  6. Château Dacher de Delmonte 2010 13,5° alcohol

    Deze wijn is nog meer opaak dan de vorige en verraadt een bom aan materie. Hij vertoont een zeer mooie spiegel.
    Eerst draagt de warme neus zachte confituurgeuren van zwart en rood fruit, ceder en peper, die met het walsen een explosie geven. Er zijn reeds aangename tertiaire geuren waar te nemen.
    Dit is een zeer soepele, ronde wijn.
    De attaque van rijpe tannines is goed in bedwang gehouden door de rijkelijk aanwezige aangename zuren.
    De afdronk is fruitig, kruidig en lang.

    Deze 2010 is ‘de’ topper met bijzonder goede bewaarcapaciteit. De concentratie aan fijne zuren en correcte tannines staat daar borg voor.

    Van dit bouwjaar heb ik geen kleinkinderen, maar ik koop hiervan toch een voorraadje aan om onze kinderen te leren genieten van een mooie gerijpte wijn zoals deze ongetwijfeld zal worden! De oudste kleinkinderen zullen er ongetwijfeld over 15 jaar hun eerste ‘wijnverleiding’ aan beleven.– Oma knikt instemmend. -Yes!!!
     
  7. Château Dacher de Delmonte 2011 13° alcohol

    Terug meer doorschijnende wijn, robijnrood met paarse rand.
    De discrete zachte hout- en pepertoetsen en het frisse fruit worden intenser na walsen. Er is een rokerige toets.
    In deze wijn zijn de tannines iets minder rijp en er is een klein surplus aan aciditeit.
    Deze wijn wordt het best vrij jong en op zijn fruit gedronken.
     
  8. Château Dacher de Delmonte 2012 13° alcohol

    Om ons toe te laten te genieten van deze wijn in wording - hij rust pas sinds 4 maanden op vat – heeft Alain er speciaal voor onze degustatie enkele flessen van afgetrokken.

    De wijn is licht doorschijnend robijnrood met lichte schittering.
    Zonder walsen ruiken we de frisse geur van rood fruit, vooral zwarte kersen, gedragen op de alcohol die lichtjes in plus staat.
    Het hout is vanzelfsprekend veel bescheidener aanwezig, maar is toch reeds aangenaam.
    De weinig aanwezige tannine komt hard over zonder echt wrang te zijn. Ook de zuren vertonen geen groot potentieel.
    Dit wordt wellicht een ronde wijn maar toch met minder sterke structuur.
     

Besluit
De degustatie van Château Dacher de Delmonte illustreert ons weer eens hoe boeiend en verrassend de wijnen uit Listrac zijn.
De kwaliteit van de millésimes 2007 tot 2010 bleef toenemen. Het koppel van de grote jaren 2009 en 2010 zal geschiedenis schrijven. Daarna was er een terugval. Dat verhaal is geschreven door de wisselvallige klimatologische omstandigheden van de jaargangen die we reeds eerder hebben beschreven bij de degustatie van Saransot-Dupré. Maar het boeiende ligt er in dat de wijnboer elk jaar met al zijn inspanning en toewijding probeert het best mogelijke product uit zijn druiven te halen.
Er is ‘passie’ en labeur voor nodig, en die is er zeker te vinden bij Francine en Alain.

Verslaggever,
Luc Veracx

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Champagne Bauser Réserve
Château Saransot-Dupré 2011 (wit) 13.50 14.00
Château Dacher de Delmonte Rosé 12.78 13.50
Château Dacher de Delmonte 2007 (rood) 14.10 14.75
Château Dacher de Delmonte 2008 (rood) 14.42 15.00
Château Dacher de Delmonte 2009 (rood) 15.78 16.50
Château Dacher de Delmonte 2010 (rood) 15.50 16.50
Château Dacher de Delmonte 2011 (rood) 14.28 15.00
Château Dacher de Delmonte 2012 (rood)