Chateau Saransot-Dupré - verticale degustatie

 

Le vin de Saransot-Dupré : privilégier l'élégance

Zo beweert de site: www.saransot-dupre.com
In 2009 werden we heel nieuwsgierig naar de continuïteit van die elegantie…

Als de zaal om 20 u zo vol zit, dan is de reden meestal: BORDEAUX.
Dat zal nu niet anders geweest zijn, tenzij: ze zat afgeladen vol. En dan nog wel voor het domein waarmee we 3 jaar geleden een verticale degustatie van 2000 tot 2007 hebben meegemaakt. Toen werden we nieuwsgierig naar de verdere evolutie van die wijnen en we legden in de gildekelder een voorraad aan met het voornemen de proef te herdoen.
Nu kwamen alle wijnen opnieuw op tafel met twee jaargangen er boven op!

Het werd een avond waarvan ook de domeineigenaar en oenoloog beweerde genoten te hebben van de proeverij! Inderdaad, Mijnheer Yves Raymond was ook terug van de partij om zijn huis en zijn wijnen voor te stellen. Het werd een mooie verkenning, een reis door 10 jaren met al het wel en wee waarmee moeder natuur de wijnboer confronteert.

Maar iets moet mij van het hart.
Het is niet aangenaam voor een wijnboer, die een zorgzaam gemaakte jonge wijn uitschenkt, in het besluit van de proever vooral te horen dat de wijn nu nog niet te drinken is. Bij het noteren van de punten uit de zaal bleek dat een aantal proevers de wijn eerder op de actuele drinkbaarheid scoorden dan op zijn kwaliteit. Het deed ook onze voorzitter eventjes blozen.
Een jonge evenwichtige wijn met massa’s frisse zuren en bulkend van de rijpe tannines wordt na enkele jaren kelder een topper. Wat je in de mond smaakt is wat telt, ook al is dat een belofte: kwaliteit hoort ‘herkend’, ‘erkend’ en ‘uitgesproken’ te worden.
Als wijnliefhebber komt het er op aan ook de capaciteit van een jonge wijn te leren inschatten.

Kennis over het ontstaan van de wijn helpt het één en ander een plaats te geven. Deze degustatie en de commentaren van de heer Raymond leverden mooie voorbeelden van het impact van de weersomstandigheden en van de maatregelen van de wijnboer op een jaargang. Hij reageert op de natuurgrillen met snoeien, ontbladeren, selecteren van de trossen, uitstellen van plukken, … om elk jaar de best mogelijke wijn te maken van wat de druivenranken te bieden hebben.
In het verslag hierna geven we een kort relaas van de klimatologische omstandigheden van elk jaar om dat nog even extra in kleur te zetten.
We geven de samenstelling van de druivenrassen mee en het alcoholgehalte.
Verzamel zelf kennis over de verhouding van de druivenrassen tegenover klimaat en terroir en de gevolgen voor kleur, smaak, ….
Merlot rijpt snel. De Cabernet Franc volgt en de Cabernet Sauvignon rijpt nog later.
Dergelijke kennis helpt de gevolgen van de weerschommeling in de oogst te begrijpen. Yves Raymond heeft er ons diverse weetjes daarover verteld.
Warme jaren geven onder meer veel suiker. Wat niet in alcohol is omgezet maakt de wijn zoet.
Voorbij de 12,5°, zoals we gewoon zijn een Bordeaux te drinken, wordt de wijn ‘warm’ tenzij de wijn materie en kracht genoeg heeft om de alcohol op zijn plaats te houden. Uitstel van oogst betekent langer rijpen en bijgevolg meer suiker en dus meer alcohol of zoeter. De juiste rijping van de tannines valt niet altijd samen met het ideale suikergehalte dat een droge rode wijn van precies 12,5% alcohol toelaat. Ook daarvan gaf Yves Raymond illustraties.

We hopen u met dit verslag te herinneren aan de tips Van Yves Raymond om een jonge wijn op basis van uw proefervaringen in te schatten tegen de achtergrond van de klimatologische gegevens en andere technische gegevens die u over de wijn en zijn jaargang kan verzamelen.

+++

Waar waren we ook weer mee begonnen?

  1. Saransot Dupré- vin blanc de Listrac - 2010 (13% alcohol)

    Saransot Dupré is één van de weinige huizen in Listrac dat met Sémillion, Sauvignon en Muscadelle nog witte wijn maakt. Een rariteit in die appellatie. Maar niet gemakkelijk om jong te proeven.

    De wijn is zeer helder, licht geel met een groene schijn. De fonkeling laat een flinke voorraad zuren raden.
    In de neus ruikt hij naar toast, zacht aromatisch, floraal en naar hooi.
    Na walsen geven de druiven lichtjes hun karakter prijs: citrus, grassig en een zweempje pompelmoes.
    In de mond is de jonge eik de ruggengraat van deze jonge wijn met flink wat zuren.
    Honing, toast, mineraal.
    De wijn is jong om ervan te genieten, maar zijn constitutie is beloftevol.
    Over 5-10 jaar, als de eik en de zuren tot een complexe eenheid zijn omgezet, zou ik die wel eens bij een mooie rosé gebakken eend met sinaasappel willen proeven.

    Daarna begonnen we aan het grote werk, de lange reeks: van 2009 terug tot 2000, jaar na jaar proeven we 10 keer : Saransot Dupré - Listrac Médoc.
     
  2. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2009 (14,5% alcohol)

    60% Merlot 15% Cabernet Franc 20% Cabernet Sauvignon 5% Petit Verdot
    45 hectoliter/ha

    Donker robijnrood zonder de minste evolutie.
    Geuren van kersen, bosbessen, kruidigheid en door zijn ‘warmte’ ook al discrete geuren van mokka en leer.
    Mooi evenwicht tussen de massa rijpe tannines en het rode en zwarte fruit. Myrtilles.
    Vlezig. Ceder en kruidigheid.
    Een lange kruidige afdronk – drop en laurier – uitzonderlijk voor zo’n jonge wijn.

    2009 een superjaar!
    Men beweert dat het koppel van de wijnjaren 2009 en 2010 zal behoren tot de grote duo jaargangen van Bordeaux, zoals de millésimes 1947 en 1948, 1985 en 1986 of 2000 en 2001.
    Beide jaren hebben zeer hoge alcoholvolumes (tot 15° in 2010!).
    De wijnen van 2010 danken aan een hoge concentratie aan zuren en tannines nog meer kans op goede structuur – elegant en evenwichtig - dan de 2009 en in het algemeen hebben ze een nog betere bewaarcapaciteit.
    De wijnen van 2009 zijn overal in Bordeaux goed geslaagd terwijl er in 2010 meer variatie is de kwaliteit te vinden is.
    Het voorjaar zorgde voor een goede bloei en groei. De zomer met zijn warme en droge dagen was beloftevol. Het derde weekend van september leverde de druiven voldoende water kregen om mooi tot volledige rijping te komen. In de zonnige nazomer (l’été Indien) konden de druiven optimaal rijp worden.

     
  3. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2008 (13% alcohol)

    66% Merlot 15% Cabernet Franc 20% Cabernet Sauvignon 5% Petit Verdot
    32 hectoliter/ha

    Identiek, maar iets lichter van kleur dan de vorige.
    In de neus hebben we eerst ceder en kruidigheid, daarna rood en zwart fruit.
    Mondvullend. Zijdezachte tannines, mooie zuren, pruimen, kersen, bosbessen, bramen.
    Mooie afdronk.

    2008: goed
    Het jaar 2008 is goed begonnen met een zeer mooie lente, maar in de bloei veroorzaakt een lichte vorst en de regen coulure (bloemval), maar het jaar is verder goed verlopen met een prachtige zomer.
    De wolken en de regen in augustus vertragen de groei. Maar de mooie septembermaand zorgt voor mooie tannines. De zon hield stand tot eind oktober.
    De laat rijpende Cabernet Sauvignon lijdt van de meeldauw en van de vorst.
    Een goed sortering van de druiven zorgde voor mooie resultaten.

     
  4. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2007 (12,8% alcohol)

    55% Merlot 10% Cabernet Franc 30% Cabernet Sauvignon 3% Petit Verdot 2% Carmenere
    48 hectoliter/ha

    Terug een iets lichter robijnrode wijn, nu met een zeer lichte evolutie in de rand.
    De neus geeft potloodscherpsel (ceder), sisal (koord), en na walsen pruimen, zwart fruit en dierlijke geuren.
    De wijn drinkt vlot maar de afdronk is eerder kort.
    Maar na een tijd in het glas te blijven wordt de wijn toegankelijker, fruitiger, aangenamer.

    2007 middelmatig
    De Médoc kent een vreselijke zomer. De druiven gaan schimmelen. Een mooie nazomer in september liet toe de meubels te redden. Als de wijn boer geluk had was zijn wijn van 2007 ‘drinkbaar’. Maar de kwaliteit kan sterk variëren van wijnhuis tot wijnhuis. Vakkennis drijft boven. Zoals in deze wijn.
     
  5. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2006 (13% alcohol)

    58% Merlot 16% Cabernet Franc 21% Cabernet Sauvignon 3% Petit Verdot 2% Carmenere
    52 hectoliter/ha

    Zeer donkere robijnrode wijn met schier niks van evolutie.
    De neus is nog vrij gesloten, maar kruidig en na walsen intenser met rood en zwart fruit.
    De tannines zijn aangenaam. Eerder rood dan zwart fruit. Kruidigheid, laurier. De wijn is vleziger dan de 2007.
    Een typische ‘bordeauxafdronk’.

    2006 middelmatig-goed
    In de typische Atlantische weersomstandigheden werden de druiven niet volmaakt rijp en riskeerden wijnen te leveren met onvoldoende concentratie, scherpe zuren, bittere tannines. Een grillig groeiseizoen verstoorde een langzame en gelijkmatige rijping van de druiven.
    Maart was een van de natste maanden ooit. Begin april kregen de wijngaarden nog af te rekenen met ijzel. In de warme en droge maand juli werd de groeiachterstand enigszins ingehaald, maar door een bewolkte en koele maand augustus werd dat weer tenietgedaan. In september leek de zon opnieuw door te breken, maar net voor de oogst begon het te regenen en zelfs te stormen.
    De Cabernet sauvignon rijpte moeilijk. Sommige domeinen haalden de onrijpe oogst snel binnen. Andere besloten te wachten, maar kregen af te rekenen met schimmel en rotting, en met 'waterige' druiven die leiden tot verdunde wijn.
    Er was meer nodig dan geluk om van deze jaargang iets te maken.

     
  6. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2005 (13,5% alcohol)

    56% Merlot 17% Cabernet Franc 22% Cabernet Sauvignon 3% Petit Verdot 2% Carmenere
    50 hectoliter/ha

    Kleur zoals de vorige, of nog donkerder misschien.
    Ceder en kruidigheid. Rijp zwart en rood fruit, kersen, pruimen, cassis, chocolade. Zeer aangenaam!
    Ronde, zijdezachte, lekkere tannines, en een bom lekker fruit. Mooi versmolten.
    Aangename vanille in de afdronk.
    Een ‘rijke’, evenwichtige duurzame wijn!

    2005: topjaar!
    2005 is in gans Europa een roemrijke jaargang. Gematigde temperaturen en matige regen regelden de evenwichtige groei van de ranken wat normaal een gezonde en homogene oogst geeft. In het grootste deel van Europa waren de temperaturen zacht in tegenstelling tot de hittegolf van 2003.
    De schaarse regen zorgde voor kleine druiven met een dikke schil, een mooie rijpheid en met veel concentratie. Dankzij de frisse nachten en de wind, werd het zuurgehalte tamelijk hoog.
    Het is een zeldzame jaargang waarin rijkdom, elegantie en frisheid in één wijn te vinden zijn zoals ook in de jaargangen 1982, 1990 en 2000. Een uitstekend jaar om te bewaren.

     
  7. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2004 (13% alcohol)

    60% Merlot 15% Cabernet Franc 20% Cabernet Sauvignon 3% Petit Verdot 2% Carmenere
    50 hectoliter/ha

    Intens donker robijnrood.
    Groene paprika en kruidigheid. Dierlijk, sisal, rustiek. Aroma’s van gekookt fruit: pruimen, bosbessen, cassis. Tabak, koffie.
    Licht dominerende tannines, kruidigheid, maar ook gekookt fruit.
    Na een tijd in het glas te blijven wordt de wijn toegankelijker, zoals de 2007.
    Geen gemakkelijk jaar. Allicht verloopt deze proeverij niet altijd in optimale condities omdat sommige wijnen blijkbaar wat zuurstof nodig hebben. Maar we hebben niet de mogelijkheid deze wijnen lang vooruit te openen.


    2004: middelmatig-goed
    Een heel normaal jaar. Op een droge winter volgde een koude lente. De ranken compenseerden het watertekort van 2003 en waren zeer vegetatief.
    De wijnoogst begon eind september en duurde tot half oktober voor de laatste wijngaarden in de Médoc. De Merlot was mooi, met een dikke schil, talrijke parfums en kruiden, en leverde donkere, ronde en rijke wijnen. Het tanninegehalte was tamelijk hoog, maar zij zijn zacht dankzij de mooie nazomer.
    De Cabernet Franc werd tijdens de tweede week van oktober geoogst en zorgden voor elegante en frisse wijnen. De oogst van de Cabernet Sauvignon-druiven verliep tijdens wisselvallig weer. Ze zijn zeer fris en hebben complexe tannines met structuur.
    De wijnen van 2004 zijn klassiek en evolueren goed en evenwichtig.

     
  8. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2003 (13% alcohol)

    70% Merlot 4% Cabernet Franc 23% Cabernet Sauvignon 3% Petit Verdot 0 % Malbec
    hectoliter/ha

    Terug zeer donker robijnrood, met nauwelijks evolutie.
    Overrijpe kersen en pruimen, bosbessen, kruidig.
    Mooie mondvullende wijn, zachte tannines rijk en gekookt fruit.
    Lange kruidige afdronk.
    Zeer mooie wijn en verrassend voor het hete 2003!

    2003: middelmatig
    Men moet tot 1949 terugkeren om een zo warme en droge zomer te vinden.
    De hitte van die zomer zorgde voor een ongewoon jaar in gans Europa.
    In de Bordeaux zijn de appellaties zoals in de Médoc waar de Cabernet Sauvignon op later tijdstip rijp was, goed geslaagd met rijke wijnen met concentratie en een prachtige bewaarcapaciteit. De Cabernet Sauvignon is een druivensoort die later rijpt dan de Merlot en daardoor meer voordeel haalde uit de regen in september. Dit merkt men dan ook aan de wijnen die zeer fris en evenwichtig zijn.
    Zoals bij andere warme jaargangen, - 1982, 1989 en 1990 - waren de wijnen van 2003 heerlijk om ze al jong te drinken omwille van hun rijke en zachte tonen. De grootste wijnen van deze jaargang hebben tijd nodig om te evolueren.

     
  9. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2002 (13,5% alcohol)

    64% Merlot 13% Cabernet Franc 20% Cabernet Sauvignon 3% Carmenere
    41 hectoliter/ha

    Somber donkerrobijnrode wijn met lichte evolutie.
    Complexe kruidige neus, pruimen, chocolade, tabak.
    Versmolten tannines, discreet fruit. Evenwichtig en elegant.
    Toch nog verrassend mooi voor het moeilijke jaar 2002

    2002 middelmatig
    Het slecht weer tijdens de bloeiperiode en de koude en bewolkte zomer veroorzaken "coulure" (val van bloemen en meeldraden) en "millerandage" (kleine onbevruchte druifjes groeien niet door), voornamelijk bij de Merlot en een productieverlaging van 30 procent. Het Noorden van de Médoc stelde het beter.
    Het mooie weer met frisse en droge nachten van 10 september tot 9 oktober zorgde voor een goede rijping en voor een goed oogst van de druiven.
    In de Médoc gebruikte men meer Cabernet dan gewoonlijk bij het samenstellen van de wijnen. In de noordelijke Médoc zorgt de zeer rijke en rijpe Cabernet Sauvignon voor een goede structuur met frisse en krokante aroma's van zwart fruit en lange, zijdeachtige tannines.

     
  10. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2001 (13% alcohol)

    % Merlot % Cabernet Franc % Cabernet Sauvignon % Petit Verdot % Carmenere
    Hectoliter/ha

    Intens robijnrood met zeer lichte evolutie in de rand, maar ook nog een paarse rand!
    Paprika en warme geuren van mokka en sisal. Ceder en licht animaal.
    Kruidige aangename tannines, discreet fruit.

    2001 middelmatig-goed
    Na een natte winter, een snelle bloei. Door de zachte zomer en het frisse weer in september rijpen de druiven zeer traag. De oogst begint ongeveer 10 dagen later dan de vorige jaren. Dit langere rijpingsproces zorgt voor wijnen met een hoog alcoholgehalte, veel tannines, een stevige structuur, frisse aroma's en zuurheid.
    Maar voor de Cabernet Sauvignon is het meestal niet zo ideaal en er wordt geoogst in de regen.

     
  11. Saransot Dupré - Listrac Médoc 2000 (13% alcohol)

    65 % Merlot 5 % Cabernet Franc 30 % Cabernet Sauvignon
    Hectoliter/ha

    Identiek zoals de vorige maar nog minder evolutie dan de 2001.
    Rood fruit, pruimen, mokka, paprika, kruidigheid.
    Een zeer soepele wijn met licht groene maar aangename kruidigheid, mooie zuren en nog zeer beloftevol.
    Zeer mooie afdronk.

    2000: topjaar!
    De ideale weersomstandigheden gedurende de zomer hebben ervoor gezorgd dat de druiven goed zijn gerijpt. Het mooie weer tijdens de maanden september en oktober hebben het de wijnbouwers mogelijk gemaakt om op het beste ogenblik een gezonde en geconcentreerde wijnoogst binnen te halen.
    De wijnen zijn van goede kwaliteit met rijke en soepele tannines en ze kunnen lang bewaard worden.

Besluit

Het huis Saransot-Dupré beweert te staan voor elegantie.
Dat is ook wat we hebben geproefd.
Yves Raymond kent zijn terroir en weet ook in mindere jaren zijn wijngaard zo te verzorgen en zijn wijn zo te viniferen dat hij uit elke jaargang het beste haalt.

De 2000 en 2005 zijn schitterende jaren voor Saransot-Dupré. Persoonlijk geef ik ze 16 en 17 op 20.
Ook de 2003 is prachtig (16½ op 20). Dat warme jaar staat ongetwijfeld model voor de 2009 en laat vermoeden waar die jaargang met al zijn kracht naar toe zal evolueren. Het resultaat zal minstens even goed zijn en misschien zelfs beter dan 2005.
Ook uit de moeilijke jaren 2002, 2004 en 2007 worden aangename wijnen geschonken (telkens 14/20). Men kan geenszins beweren dat het hout van het vat blijft bovendrijven: als de wijn wat lucht krijgt bloeit hij aangenaam open. Hier is een goed oenoloog aan het werk geweest.
In de 2001 overheersen de tannines enigszins. Maar toen we die proefden waren we ook al een hele avond verwend. Aan onze tafel herkenden we trouwens onze proefervaringen niet in de commentaar die we van de besprekende tafel te horen kregen. Onze tafelscore was ook beduidend lager dan deze van 2009 voor dezelfde wijn. We vermoeden dat we een fles met een klein gebrek uitgeschonken kregen. Dat risico staat er ook altijd bij. Toch een meevaller op de 66 flessen die deze avond werden gekraakt maar 1 ‘mindere’ fles tegen te komen!
De 2006 is goed voor 15/20. De 2008 is net een ietske beter.

Verslaggever :
Luc Veracx

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Chateau Saransot-Dupré sec 2010 13.50 14.50
Chateau Saransot-Dupré 2009 14.27 15.50
Chateau Saransot-Dupré 2008 13.77 15.00
Chateau Saransot-Dupré 2007 Cru Bourgeois 13.50 15.00
Chateau Saransot-Dupré 2006 Cru Bourgeois Supérieur 14.33 15.00
Chateau Saransot-Dupré 2005 Cru Bourgeois Supérieur 15.77 16.50
Chateau Saransot-Dupré 2004 Cru Bourgeois Supérieur 14.70 15.50
Chateau Saransot-Dupré 2003 Cru Bourgeois Supérieur 15.44 16.00
Chateau Saransot-Dupré 2002 Cru Bourgeois 14.80 16.00
Chateau Saransot-Dupré 2001 Cru Bourgeois 14.83 16.00
Chateau Saransot-Dupré 2000 Cru Bourgeois 16.11 17.00