Chili – met het huis Declercq uit Kortrijk
Vooreerst een bijzonder woord van dank aan Bert De Clerck die de wijnen voor deze degustatieavond aanbracht en van commentaar heeft voorzien.
De selectie was buitengewoon en deze degustatie heeft onze mening over Chileense wijn bijgesteld.
De vlotheid en de geestdrift van de presentatie ter begeleiding van de degustatie was navenant.
Zijn liefde voor Chili en de Chileense wijn zijn zeker enkele van de aspecten waarom Bert terecht ereconsul van Chili is benoemd.
Bert, namens de Commanderij De Mandel, van ganser harte dank!
Reeds in 1555 werd in Chili de eerste wijn verbouwd. Meest aangeplante druif was de Pais ( = Mission of de Palomino Negro van Tenerife). De wijn werd lokaal verbruikt en was van geen al te grote kwaliteit.
De koele winden vanaf de oceaan dringen via de dalen tussen het kustgebergte door naar de achterliggende valleien en verzekeren dat de druiven voldoende fraîcheur (aciditeit) kunnen opbouwen. Anderzijds is er de koelte die ’s nachts van de westelijke Andeshellingen valt.
Ook de vele zonuren en het droge klimaat begunstigd de wijnteelt.
De inheemse bevolking, de Mapuche indianen, maakten reeds gebruik van een waterirrigatie-systeem, gevoed door smeltwater van de Andes. De kolonisten bleven het systeem gebruiken.
Vandaag de dag maken wijnbouwers gebruik van het druppelirrigatie systeem daar tijdens de bloei quasi geen regen valt.
Belangrijk is ook dat de phylloxera nooit Chili bereikte. Waarom Chili wordt langs elke kant door natuurlijke en geologische elementen. In het noorden de Atacama woestijn, in het oosten het Andesgebergte, in het westen de koude Humboldtstroom en in het zuiden de koele wateren van het zuidpoolgebied.
Ter aanvulling past de douane heel strenge fytosanitaire regels toe op invoer van groenten en fruit om invoer van ziekten te vermijden.
Omdat er geen druifluis voorkomt hoeven Europese druivenrassen niet op Amerikaanse stammen geënt te worden. Volgens sommigen smaken die rassen in Chili daarom even authentiek en vol als in de Oude Wereld voor de phylloxeraplaag.
Terwijl de druifluis halverwege de negentiende eeuw de Europa de wijnproductie bijna van de aarde veegde, ontstond de kans op export vanuit Zuid-Amerika. Bovendien kwamen veel wijnboeren uit Europa naar Zuid-Amerika om er opnieuw te beginnen. Door de bestaande planten af te zagen en te enten met Europese rassen die meer in vraag lagen konden ze hun handel in enkele jaren tijd aanpassen aan de vraag. Maar de dictatoriale regimes vormden een tijd lang een hinderpaal voor internationale handel.
Belangrijk voor de Chileense wijnbouw was Silvestre Ochagavia. Hij importeerde rond 1850 Franse druivenrassen in Chili: Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot. Tot 1990 was er nog geen sprake van Carmenère. In die periode ontdekten de flying winemakers dat de laatbloeiende Merlot niets anders was dan de Carmenère. In die periode kende de laat rijpende Carmenère ook een revival in Frankrijk.
Een ander belangrijke persoon voor de Chileense wijnbouw was Miguel Torres. Hij introduceerde rond 1980 niet alleen betere vinificatietechnieken maar deed ook onderzoek naar de juiste plaatsen voor de aanplant van de rassen. In Chili startte een zoektocht naar koelere plaatsen. Hogere aanplant op de flanken van de Andes, dichter aanplant nabij de kusten.
De meeste Chileense wijnen komen op de markt onder de naam van één enkele druivensoort. Dit is een beetje bedrieglijk omdat de Chileense wetgever dat toestaat indien tenminste 85% van die druif is gebruikt. De regio van herkomst moet slechts voor 75 % kloppen. Is de naam van een wijngoed vermeld, dan hoort alle wijn daarvandaan te komen. Maar in de Nieuwe Wereld is dat meestal zo.
Nog wat cijfermateriaal uit het jaarrapport 2017 van de OIV ( Organisation internationale de la vigne et du vin ). Betreft cijfers voor 2016.
- Oppervlakte van de wijngaarden : 214.000 ha ( 8ste plaats wereldwijd).
- Wijnproductie 10,1 Miljoen hl in vergelijking met 2015 forse daling veroorzaakt door El Nino
- Wijnconsumptie : 2,2 Mhl ( 24ste plaats wereldwijd ).
- Export volume 9,1 Mhl waarde 1,668 biljoen EUR ( voor beide 4de plaats wereldwijd ).
- Merlot Estrellas Santa Carolina Chili sd 2015 - 13,5 % alcohol
In het warme klimaat rijpt de merlot vroeg wat de structuur en het fruitig karakter van deze wijn ten goede komt.
O - Licht doorzichtige robijnrode wijn met paarse rand.
N - primaire geuren van pruimen, bramen en cassis en een licht pepertje of eerder een groene kruidigheid (steeltjes?).
M - Zachte aanzet: zeer zachte tannine en het rijp fruit. Zachte, frisse zuren.
Licht gekoeld te openen als passe-partout voor elke dag.
- Petit Verdot Gran Reserva Santa Carolina Chili 2012 - 14,5 % alcohol
De druiven van de Petit Verdot zijn klein, met een dikke, intens gekleurde schil. De koude extractie gedurende 12 dagen zorgt dat heel wat materie in de wijn wordt opgelost. Rijping op nieuwe frans-eiken vaten verrijken deze wijn.
O – Bijna opake, intens gekleurde paarse wijn, schier zonder een spoor van evolutie na 6 jaar.
N – Warme neus. Zwarte kersen en bramen. De eik levert vanille en ceder aan. Ook een etherische kruidigheid van een winters kruidenboeket, kruidnagel, witte peper en frisse gember.
M – Attaque van rijpe tannines en fijne zuren. Aardig versmolten hout. Evenwichtige structuur. De intense fruitaroma’s counteren de alcohol en nemen zeer langzaam af: matig lange afdronk.
Te drinken bv. bij rood vlees. Wij kennen Petit Verdot vooral als ondersteunende druif in de Bordeaux-streek. deze fles illustreert wat het ras te bieden heeft.
- Cabernet Sauvignon Reserva de Familia Santa Carolina Chili 2013 - 13,8 % alcohol
De ‘Reserva de Familia’ is de prestige wijn van Santa Carolina. Hij heeft 15 maanden gerijpt op oude eiken vaten waardoor hij reeds jong kan worden gedronken maar ook enkele jaren bewaren.
O – Intens kersenrood gekleurd.
N – Cassis, aalbessen, kersen met daarbij drop, grafiet, en de frisse, etherische kruidigheid van een openspattende rijpe kruisbes.
M – de tannine is zijdezacht en evenwichtig met de frisse zuren van sappig rijp fruit, vooral kruidige aalbessen – in al hun glorie. Soepel, evenwichtig en met een lange afdronk.
Een Cabernet Sauvignon ten voeten uit!
Te drinken bij vlees bereid met zoete groenten en kruidige sausen.
- Chazan Syrah Graan Reserve Santa Cruz 2014 - 14,5 % alcohol
De Syrah heeft in Chili zijn plaats verworven op hellingen die ’s nachts door de kille valwinden afkoelen wat noodzakelijk is voor het behoud van fijne zuren.
O – Intens paarse kleur.
N – Zachte, maar complexe neus met zoete florale geuren, zoete kruidigheid en rokerige mineraliteit. Rood fruit, vooral aalbessen. Vanille. Na walsen komen geuren van koffie en chocolade opzetten.
M – Zoete aanzet. Krachtige, goed gestructureerde wijn met fluwelen tannine en hopen fris rood fruit dat nu meer naar de voorgrond treedt. Lange afdronk.
Een sappige, mond vullende wijn voor bij goed gekruid rood vlees.
- Chaman Carmenere Gran Reserva Santa Cruz 2014 - 14,5 % alcohol
O – Bijna ondoorzichtig. Robijnrood met paarse rand.
N – Behoorlijk complex en intens. Rood bessenfruit. Boeket met zoete florale geuren en vegetale tonen van kreupelhout, notenschil en laurier. Vanille. Gebrande koffiebonen, mokka en cacao.
M – Zachte, fruitige, kruidige aanzet. Elegante tannines, sappige zuren, fruitige zoetigheid en een lange finale op mokka.
- Tupu Edicion Limitada Santa Cruz 2014 - 14,5 % alcohol
Blend van 70 % Cabernet Sauvignon en 30 % Petit Verdot. 16 maanden houtlagering in Franse eik.
O – Ondoorzichtig karmozijnrood. Bij walsen aardig gekleurde tranenwand.
N – Een intens boeket van rood en zwart fruit. Ceder en gebrand vat en verleidelijke chocoladegeur. Wat eucalyptus.
M.-. Sappige tannines, frisse zuren. Bessenfruit: cassis en rijpe aalbes. Zachte drop, zoethout en tabak. Bijzonder evenwichtig. Lange afdronk.
- VSC btto Santa Carolina Chili Cachapoal Valley 2012 - 13,5 % alcohol
Zorgvuldig getrieerde druiven van ongeveer 90 jaar oude wijnstokken uit Maipo Valley en Rapel Valley. Rijping van 18 maanden op Franse eiken vaten.
40 % Petit Verdot; 30 % Petit Syrah;15 % Cabernet Sauvignon 10 % Carmenère; 5 % Malbec.
O - Ondoorzichtig robijnrood quasi, zonder evolutie. Bij walsen aardig gekleurde tranenwand.
N – Complex boeket. Rijp rood fruit. Zwarte bessen. Drop. Rijpe vijgen. Laurier. Koffie. Kruidige tonen van laurier en notenschaal nemen toe na walsen.
M – Krachtige wijn met tonnen zoet fruit, mooie zuurtegraad in evenwicht met stevige maar fraaie tannines. Gesofisticeerd. Zeer lange afdronk.
Deze wijn heeft alles in huis om er nu al, maar ook binnen 15 jaar nog van te genieten. Hyperlekker!
- Milla Cala Chili Vik 2012 - € 31,85 - 13,8 % alcohol
8 % Cabernet Franc, 50 % Cabernet Sauvignon, 35 % Carmenère, 4% Syrah, 3 % Merlot
O – Opake – bijna zwarte – robijnrode wijn. Na walsen een donkere tranenwand.
N – Complex en intens met veel rood fruit, bramen, frambozen. pruimen. Zoethout en drop. Eucalyptus. Bittere chocolade.
M – Verleidelijke volle wijn, complex en elegant. Lekkere tannines, mooi uitgebalanceerd met de frisse zuren en het zoete – bijna liquoreus aanvoelend - rijpe fruit, dat samen met de kruidige tonen nog lang in de mond blijft hangen. Wat een afdronk!
Een edele wijn om van te genieten!
Wijn | Gemiddelde score | Maximum score |
---|---|---|
Merlot Estrellas Santa Carolina Chili sd 2015 | 12.33 | 13.00 |
Petit Verdot Gran Reserva Santa Carolina Chili 2012 | 13.50 | 14.00 |
Cabernet Sauv. Res. de Familia Santa Carolina Chili 2013 | 14.42 | 15.00 |
Chaman Syrah Gran Reserva Santa Cruz 2015 | 14.83 | 15.50 |
Chaman Carmenere Gran Reserva Santa Cruz 2015 | 14.92 | 16.00 |
Tupu Edicion Limitada Santa Cruz 2014 | 15.83 | 16.00 |
VSC btto Santa Carolina Chili 2012 | 16.33 | 17.00 |
Milla Cala Chili Vik 2012 | 17.25 | 18.00 |