Corbières/Boutenac - Domaine La Bouysse
DOMEIN LA BOUYSSE
IGP Aude-Hauterive-AOP Corbières–AOP Corbières-Boutenac
Vrijdag 6 december 2024
Wij verwelkomen mevrouw Martine Pagès van Domaine La Bouysse uit Saint-André-de-Roquelongue in het Franse Zuiden.
Domaine la Bouysse ligt in het hart van de Corbières, een appellatie gelegen in de Languedoc meer bepaald tussen de Middellandse Zee en de Pyreneeën vlakbij de beroemde abdij van Fontfroide en op ongeveer 20 km ten zuidwesten van de stad Narbonne in het dorpje Saint-André-de-Roquelongue.
Aan de rand van het Parc Naturel Regional de la Narbonnaise liggen de 40 hectare wijngaarden van 30 tot 115 jaar oud, die profiteren van de zandige zandsteen van het terroir van Fontfroide en van de klei-kalksteenbodems van het terroir van Boutenac.
Als vierde generatie van een familie van wijnbouwers baten Martine Pagès en Christophe Molinier , beiden oenoloog – samen met de dochters Hélène en Delphine het domein uit.
Biologisch is hun filosofie”
Het landgoed heeft sinds 2013 wijnen met het label biologisch, verdeeld over de IGP Aude Hauterive, AOP Corbières en Grand Cru AOP Boutenac.
De wijnen van Domaine la Bouysse worden gemaakt met respect voor het milieu en als doel kwaliteitsvolle plezierwijnen op de markt te brengen.
Drie appellaties bepalen de wijnen van de drie lijnen van het Domein La Bouysse
IGP Hauterive voor de basiswijnen uit Fontfroide.
AOP Corbières uit beide de gebieden Fontfroide en Boutenac.
AOP Corbières-Boutenac ook Grand Cru Boutenac genoemd, die pas sinds 2005 bestaat en reeds één van de topwijnen in de regio Languedoc is. Het strenge lastenboek legt ten minste twee druivensoorten op, waaronder Carignan, de variëteit van de appellatie, die altijd voor 30 tot 50 % moet aanwezig zijn en vervolgens samen met Grenache en Mourvèdre voor ten minste 70 % van de assemblage moet uitmalen. Syrah wordt occasioneel aan dit dominante trio toegevoegd.
TERROIR
Eenvoudig in mensentaal: terroir (terre et histoire) omvat specifieke kenmerken van de bodem, topografie, klimaat, landschap, biodiversiteit… die typerend zijn voor een wijngaard.
Naast deze fysieke kenmerken (geologie, bodemkunde, topografie…) moeten wij benadrukken dat vooral de invloed van het druivenvariëteit en de hand van de wijnmaker een overheersende rol speelt. Het terroir is immers ook de vrucht van de knowhow en technieken die zijn vastgelegd in de AOC-specificaties.
Al deze kenmerken beïnvloeden de kwaliteit en het type van wijn en vormt de basis van grote of kleine wijnjaren.
Het terroir van de Corbières is zeer gevarieerd en zorgt voor een veelheid aan verrassende wijnen.
LIGGING
Corbières is een bergachtige streek in het departement Aude en vormt een ruig gebied met hoge bergen en canyons. Het ligt ten westen van de Middellandse Zee, ten zuidoosten van Carcassonne en ten zuidwesten van Narbonne. De Corbières zit geprangd tussen de Pyreneeën en het oude Centraal Massief. De streek heeft een zeer complexe geologische geschiedenis, wat meteen de grote diversiteit van de bodem verklaart. De wijngaarden liggen op een hoogte van 20 tot 500 meter.
KLIMAAT
De Franse regio Languedoc heeft een mediterraan klimaat met hete en droge zomers met kans op hevig onweer, regenachtige maar zachte winters en een gematigde lente en herfst. Het is op één na warmste regio van Frankrijk met ca. 300 dagen zonneschijn.
BODEM
Ook al verandert het terroir om elke hoek, wat zorgt voor een ander microklimaat, zijn er toch opvallende bodemsoorten die de wijnen mede helpen bepalen.
Op basis van de verschillen in de bodem, maar ook in het klimaat heeft men in 1991, elf verschillende terroirs onderscheiden: Boutenac, Durban, Fontfroide, Lagrasse, Lézignan, Montagne d'Alaric, Quèribus, Saint-Victor, Serviès,, Sigean, Termenès.
Algemeen is er een dominantie van klei- en kalkgronden. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van locaties met hun specifieke bodem:
De toplocatie Boutenac, een van de beste terroirs van de hele Languedoc, maakt indruk met kleiachtige kalksteenbodems die bedekt zijn met een laag galets van verschillende grootte, vergelijkbaar met wat men in Châteauneuf aantreft. De druif Mourvèdre gedijt hier goed onder invloed van de Middellandse Zee.
Lézignan: De wijngaarden zijn aangelegd op rotsachtige, steenachtige terrassen.
Fontfroide heeft skeletachtige zandsteenbodems.
Quéribus met wijngaarden op steenachtige, grijze mergel bodem op een hoogte van 250-400m.
Het domein opteert voor zijn meeste rode wijnen voor een blend van twee variëteiten: een afkomstig van een warme bodem en een andere afkomstig van een koude bodem. Dit geeft meer stabiliteit aan de wijn.
Vier productiezones
Het wijngebied Corbières is verdeeld in vier productiegebieden:
le terroir des Hautes Corbières : bergachtig met Termenès, Quéribus, Saint-Victor
le terroir de Corbières Méditerranée, aan zee
le terroir des Corbières centrales, ten zuiden van de Aude-vallei
le terroir des Corbières d'Alaric, in het noordwesten
De druivenvariëteiten
De wijnbouwer gebruikt volgende druivenvariëteiten:
Witte wijnen : Grenache Blanc et Gris, Muscat à Petits Grains, Viognier, Carignan blanc, Vermentino (Rolle) en Chardonnay
Rode wijnen : Grenache Noir, Syrah, Cinsault, Carignan, Mourvèdre
GEPROEFD
1. Viognier 2023 - IGP Aude Hauterive
Degustatiecommentaar
Druiven: 100% Viognier uit wijngaarden van Fontfroide van 10 tot 18 jaar oud. Bodem bestaat uit zandsteen. De druiven worden heel vroeg geoogst.
Vinificatie: Zachte persing en maceratie op de schil. De sappen worden 5 dagen in contact gelaten met de droesem (4°C), gevolgd door bezinking.. Vervolgens rijpt de wijn een korte periode op inox vaten.
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: Wij hebben een goudgele, heldere en tranende wijn.
Neus: Rijke complexiteit met onder andere steenfruit, witte bloemen, een subtiele minerale toets (natte steen), exotisch fruit met mango en ananas en abrikoos.
Mond: Mooie aanzet die verfrissend en elegant is met citrusvruchten, pompelmoes en het exotische fruit als assistentie, ook een lichte vettigheid en de nodige ‘fraîcheur’. Een afdronk van 7 sec.
Conclusies: Wijn die de aromatische rijkdom van het Viognier-druivenras uit het terroir van de Languedoc weergeeft.
Gastro: Kan als aperitief, tapas, vette vis (tonijn, zalm, heilbot) gerechten, fruits de mer (langoustines en kreeft), wit vlees gegrild, gevogelte, zachte kaas.
2. Cyprius 2022 - AOP Corbières
Degustatiecommentaar
Druiven: 47% Rolle (Vermentino), 39% Grenache Blanc (stokken 15 jaar) en 14% Carignan Blanc (stokken 45 jaar). Bodem bestaat uit zandsteen.
Vinificatie: Maceratie gedurende 5 dagen in contact met de droesem (4°C), gevolgd door bezinking. De vinificatie in roestvrij stalen vaten vindt plaats bij een gereguleerde temperatuur tussen 15° en 16° Celsius. 30% van de cuvée wordt op fijne droesem en barrique opgevoed gedurende 3 maanden.
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: Mooi glanzend licht goudgeel met groene reflecties met aanwezige traantjes.
Neus: Complexe opstuivende neus met acaciabloesem, witte bloemen, peer en perzik, bloedsinaasappel en citrusgeuren.
Mond: Mondvullend in de aanzet met zeste van citrus, opnieuw de bloedsinaasappel en lange minerale afdronk van toch pakweg 8 sec.
Conclusies: Deze blend van drie druivenrassen brengt ons een geurige verfijnde wijn.
Gastro: Voor bij vis à la plancha en geitenkaas.
3. Terrassaé 2022 - AOP Corbières
Degustatiecommentaar
Druiven: 70% Cinsault (uit Fontfroide) en 30 % Grenache Noir (uit Boutenac).Bodem is voorzien van klei-kalksteen met galets uit kiezelstenen voor wat Boutenac betreft en bodem uit zandsteen voor Fontfroide.
Vinificatie: Ontsteling van de druiven en ‘cliquage’ (sturen van zuurstof onder de hoed tijdens de fermentatie met als doel een betere expressie van de aroma’s te kunnen bekomen). Vervolgens opvoeding gedurende 6 maanden in betonnen cuves.
Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: In ons glas komt een wijn met kleur van rijpe frambozen met een waterrandje, energieke tranen.
Neus: Aan de neus direct morello kersen dan braambessen, cassis, vleugje confituur van aardbeien en wat rook, garrigue.
Mond: Sappig klein fruit zoals aardbeien cassis, aal- en jeneverbessen, evenwichtig met rondheid en omhulde zachte tannines in een lange finale.
Conclusies: Wijn met dominantie van Cinsault met veel materie die uitnodigt om zijn gastronomische potentieel te bespelen. Un vin buvable en plein été.
Gastro: De mediterrane keuken, tapas en licht gekoeld bij BBQ met gegrild rood vlees
4. Roc Long 2023 - AOP Corbières
Degustatiecommentaar
Druiven: 60% Syrah (wijngaarden uit Fontfroide), 40% Grenache Noir (wijngaarden uit Boutenac). Bodem is voorzien van klei-kalksteen met galets uit kiezelstenen voor wat Boutenac betreft en bodem uit zandsteen voor Fontfroide.
Vinificatie: Ontsteling van de druiven en ‘cliquage’ (sturen van zuurstof onder de hoed tijdens de fermentatie met als doel een betere expressie van de aroma’s te kunnen bekomen) en dit voor de Grenache Noir. ‘Macération Carbonique’ met hele trossen in betonnen cuves voor de Syrah. Opvoeding in betonnen cuves gedurende 6 maanden.
Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: Intense rode kleur met paarse schittering en druk tranenwerk.
Neus: Heel intens, specerijen in de start met vooral zwarte peper met daarna zwarte bessen, bramen, cassis.
Mond: Fluweelzachte maar duidelijk aanwezige tannines, sappig met opnieuw zwarte bessen, bramen, cassis. Peperige halflange finale
Conclusies: Deze wijn versterkt het gastronomisch potentieel met zijn krachtige en elegante karakter. De Grenache brengt de tannines in evenwicht. De Syrah zorgt voor een kruidige toets. Gun deze wijn nog wat rust.
Gastro: Gegrild rood vlees, stoofschotels en gerijpte kazen.
5. Carignan 2023 – IGP Aude Hauterive
Degustatiecommentaar
Druiven: 100 %Carignan. Bodem is voorzien van klei-kalksteen met galets uit kiezelstenen voor wat Boutenac betreft en bodem uit zandsteen voor Fontfroide. Wijnstokken van 60 jaar oud.
Vinificatie: 50% ‘macération carbonique’ met hele trossen en 50% met ontsteelde druiven. Rijping gedurende 6 maanden in betonnen vaten.
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: Jeugdig briljant robijnrood met paarse rand, bijna inktkleur, met vette tranen.
Neus: Voor het walsen prikt de alcohol wat, maar daarna een aromastoet met zwart fruit blauwe pruimencompote, kreupelhout, garrigue, kruidige toets, en subtiel animaal.
Mond: Hypergeconcentreerd en sappig, behoorlijk qua aciditeit met fijne tannines maar vooral zwarte peper, bramen, frambozencoulis, menthol en een afdronk van 10 tot 12 sec. om u tegen te zeggen.
Conclusies: Deze wijn valt op door zijn stevige structuur en rustieke elegantie.Een 100% Carignan IGP is ongebruikelijk, Carignan wordt vaak gemengd met andere druivenrassen. Iets om bij stil te staan. Carignan, die zorgt voor structuur, tannines en karakter. De wijn komt krachtig over ook hier een beetje wachten.
Gastro: Gegrilde vleesgerechten, BBQ, stoofschotels en gerijpte kazen.
De wijn krijgt de kwalificatie IGP omdat hij bestaat uit slechts een variëteit daar waar om AOC te worden genoemd er minstens twee variëteiten nodig zijn.
6. Valensol 2022 - AOP Corbières
Degustatiecommentaar
Druiven: 64% Carignan (80 jaar oude druivenstokken) en 36% Mourvèdre (45 jaar oude druivenstokken). Bodem bestaat uit klei-kalksteen met galets van kiezelstenen voor wat Boutenac betreft en uit zandsteen voor Fontfroide.
Vinificatie: ‘Macération carbonique’ met hele trossen in betonnen vaten, Carignan en Mourvèdre elk afzonderlijk. Rijping gedurende 18 maanden in betonnen cuves.
Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: Diep donker robijnrode kleur met paarse reflectie, inktachtig ondoorzichtig en tranenregen.
Neus: Zeer expressief met aroma's van zwart en rijp rood fruit, kersen, rijpe pruimen en bramen, pure chocolade, licht rokerig, kruidig met zwarte peper, oregano en vleugje kruidnagel, laurier en zwarte olijven.
Mond: Eerder droge aanzet met een zijdezachte textuur, mollig, met goed geïntegreerde tannines, rode en zwarte bosbessen, cassis en een lange, fruitige aanhoudende afdronk.
Conclusies: Wijn met een kruidige “bite” uit de Corbières, die opvalt met aroma's van zwarte olijven, een beetje oregano en een nootachtige specerij. Mourvèdre brengt complexiteit en maakt het mogelijk om bewaarwijnen te produceren.
Gastro: Serranoham, charcuterie, BBQ met veel geroosterd vlees, pure chocolade.
7. Mazérac 2022 - AOP Corbières-Boutenac
Degustatiecommentaar
Druiven : 80% Carignan en 20% Grenache Noir. Stokken tussen de 80 - 100 jaar oud. Bodem is voorzien van klei-kalksteen met galets van kiezelstenen komende uit Boutenac.
Vinificatie: In betonnen cuves, ontsteling van de druiven en ‘cliquage’ (sturen van zuurstof onder de hoed tijdens de fermentatie met als doel een betere expressie van de aroma’s te kunnen bekomen) en dit voor de Grenache Noir. ‘Macération carbonique’ met gehele trossen voor de Carignan. Rijping gedurende 12 maanden in eikenhouten vaten van 225 liter.
Alcoholgraad: 14,5 %
Kleuromschrijving: Diep paarsrood, intens en hoge viscositeit.
Neus: Heerlijk geschakeerde aroma’s van cacao, kruiden zoals munt en eucalyptus, vleugje tabak, zoetzachte sappige donkere kers en pruimen, wat tabak en ook vanille.
Mond: Fluweelzacht en fruitig, mooie zuren en rijpe tannines, kersen, bramen, fijntjes boisé, lange finale met gekonfijt fruit.
Conclusies: Mooie mix van finesse en heerlijk fruit. Best karafferen. Bewaarpotentieel van minstens 10 jaar.
Gastro: Eend, lam, wild zoals hertenkalf.
8. L’Indécent 2022 - AOP Corbières-Boutenac
Degustatiecommentaar
Druiven: 1/3 Carignan (stokken van 80 jaar), 1/3 Mourvèdre (stokken van 25 jaar )en 1/3 Grenache Noir (stokken van 20 jaar). Bodem is voorzien van klei-kalksteen met galets van kiezelstenen komende uit Boutenac.
Vinificatie: Handmatige pluk, selectie per perceel, strenge triage voor de maceratie. Vinificatie in open barriques met ‘pigéage’ (het onderdompelen van de schilletjes- de hoed- in de most tijdens de gisting) gedurende 1 maand. Rijping van 18 maanden ‘en demi-muids’ van 600 liter. Deze wijn wordt enkel gemaakt in de jaren wanneer de rijpheid van de druiven top is.
Alcoholgraad: 14,5 %
Kleuromschrijving: Een fraaie robijnrode kleur, helder met een stoet van lange tranen.
Neus: Mooi aromatheater, complex met kruiden, kreupelhout, animale-wild toetsen, een fruitmand boordevol zwart fruit, pruimen, kersen, bosbessen en fondant chocolade.
Mond: De wijn komt zeer evenwichtig over, met goed gebalanceerde verweven tannines, vol en romig, opnieuw een hommage aan rode en zwarte bosvruchten, viervruchtenjam. De superlange finale is lichtjes animaal.
Conclusies: Wijn met een vurige 14,5 % alcohol met de 80-jarige Carignan in het glas is qua structuur rijk en geconcentreerd, qua smaak zeer vlezig. Best karafferen om de aroma’s op te jagen. Mooi vakwerk! Vergeet zeker het kelderpotentieel niet van meer dan 10 jaar!
Gastro: Deze ‘klasbak’ zal zich gevleid voelen als maaltijdpartner met voornamelijk wild, wij denken aan hindefilet met een krachtige wildsaus (op basis van een goede wildfond afgewerkt met peperkoek en pure fondant en veenbessenconfituur) en natuurlijk de garnituren zoals streepje zalfje van butternut, crème van pastinaak, gegrilde schorseneren …
Verslaggevers Rik Debal en Geert De Muynck
Wijn | Gemiddelde score | Maximum score |
---|---|---|
Viognier Blanc 2022 IGP Aude Hauterive | 14,15 | 15,25 |
Cyprius Blanc 2022 AOP Corbières | 14,57 | 15,75 |
Terrassaé Rouge 2022 AOP Corbières | 14,28 | 15,00 |
Roc Long Rouge 2023 AOP Corbières | 14,46 | 15,00 |
Carignan Rouge 2023 AOP Aude Hauterive | 15,00 | 16,00 |
Valensol Rouge 2022 AOP Corbières | 15,36 | 16,00 |
Mazérac Rouge 2022 AOP Corbières-Boutenac | 16,18 | 16,50 |
L'Indécent Rouge 2022 AOP Corbières-Boutenac | 16,52 | 17,50 |