Degustatie Jerez

 

De Sherry verovert Commanderij De Mandel: Spaanse furie en Spaanse passie

“Ola! Qué tal!”
Daar wist ik heel even niet wat op gezegd. “Oh, ja …” even overschakelen: “My name is Luc. Nice to meet you.”
Ik wist wel dat deze avond sherry op tafel kwam. Onder begeleiding van Wim Casteur. Maar de Spaanse dames waren even verlaten door hun echtgenoten en verrasten mij in het binnenkomen met hun spontane groet. Allez. Schoon en vriendelijk volk over de vloer.

De logistieke voorbereiding verliep rommeliger. De geluidsinstallatie werd opgezet en prompt weer opgeplooid. Zonder micro stonden die spullen ook alleen maar in de weg. Slecht voor ons imago.

Gelukkig was wijnmeester Marnik op tijd om de projector te installeren en af te spreken met dhr. Wim Casteur voor het didactisch gedeelte.
Ondervoorzitster Marleen verwelkomde de gasten kort. De heer Wim Casteur helpt deze gasten de Sherry te promoten. Armando Guerra en zijn vrouw van Sanlucar de Barrameda zijn exportateurs van Sherry wijnen. Juan Jeronimo Timerman Parra en zijn vrouw uit Trebujena zijn producenten van de Palomino, de basisdruif voor de Sherryproductie.
Corpus Christi en Keizer Karel helpen even uitleggen dat de Vlaamse plechtige communie misschien wel de aanwezigheid had helpen uitdunnen. Deze Andaluciërs die tot een hele week besteden aan zo’n feest zouden daar misschien begrip voor opbrengen??? Muy interassante! die uitleg over de streek, de sherry en het opvoedingsproces. Zo goed had ik dat productieproces nooit uitgelegd gekregen. Er wordt tot een half mensenleven besteed aan de opvoeding van de oudste Sherry’s!
Dhr. Casteur waarschuwde nog dat we een tandje zouden moeten bijzetten voor de bespreking. “Hier komen totaal andere begrippen aan te pas!”

Maar was de eerste indruk rommelig, mispak je niet aan de leden van de Commanderij De Mandel! De manier van evalueren zou gerespecteerd worden: eerst geeft een lid van de Commanderij per wijn de bespreking met de hulp van zijn tafelgenoten. Daarna zal Dhr. Armando Guerra de Sherry bespreken.
Wat dacht je? Er kwamen rare flessen op tafel, maar een gewaarschuwd Mandellid is dubbel alert!

Eerst een rood wijntje om op dreef te komen…

  1. Garum 2011 - Bodegas Luis Pérez - Rode wijn uit Jerez. ( Cádiz (Spanje) 14.5% Vol

    La Bodega Luis Perez is in 2002 opgericht met de roeping de Jerez-wijn weer leven in te blazen. Deze streek met zijn buitengewone gronden en specifieke microklimaten produceert trouwens gedurende drie millennia reeds veel soorten wijnen.

    De wijngaarden van Vista Hermosa, hebben een magere kalkgrond, uniek in de regio, waar de wijnen hun typisch karakter aan danken. GARUM wordt gemaakt van de vijf rassen: Merlot, Syrah, Petit Verdot, Cabernet Sauvignon en Tempranillo. Elke variëteit wordt verschillend verzorgd. De stokken krijgen een minimale bemesting en fytosanitaire behandelingen, die dicht bij de biologische wijnbouw staat. Producties van 3500-5000 kg / Ha.

    Er wordt manueel geoogst in kratten van hoogstens 15 kg. De selectie van de druiven gebeurt in de wijngaard en op de sorteertafel in de wijnmakerij.

    Elk ras wordt apart gevinifieerd in roestvrij stalen tanks. De maceratie duurt 20 dagen bij 5 ° C en de-gecontroleerde fermentatie bij temperaturen met intervallen van 15 ° C tot 28 ° C. Na de malolactische gisting worden de variëteiten gemengd en de gemengde wijnen rijpen gedurende 12 maanden in vaten van Amerikaans en Frans eiken medium toast van meer dan 2 jaar. De wijn wordt niet gefilterd en is klaar om te drinken vanaf de botteling. Bezinksel kan voorkomen.
    De rijping zorgt voor complexe aroma’s van frambozen, kersen, koffie en cacao. De smaak is zacht en fruitig met rijpe tannine.

    Rode wijn Garum 2011 is granaatkleurig. Het bouquet is intens en fris, met hints van kreupelhout, rijp rood fruit, specerijen, zoethout, koffie en cacao. Het wordt gekenmerkt door zoete zijdezachte tannine met een krachtige afdronk die doet denken aan gebrande koffie.

    Serveer tussen 15 en 17 °C. In zijn geboortestreek gaat deze fles de koeler in!
    Lekker bij gerechten met geroosterde groenten, klein wild (eend, pelswild), stoofschotels en harde kaas.
     
  2. Fino “En Rama”- Bodegas Urium (fles van 50cl) 14,5 % Alc.
    (En Rama” = rechtstreeks uit het vat)

    Een licht zurige neus zoals wij kennen van onze Rodenbach Vintage - niet toevallig want het proces heeft raakvlakken – en de geur van oude vaten – zoals in de vatengalerij van ‘onze’ brouwerij - maken meteen duidelijk dat ons waarnemingsvermogen en woordenschat naar andere standaarden moeten omgeturnd worden. Maar deze gildeleden laten zich niet van slag maken!

    Bleek goudgeel , met felle schittering, normale tranenrand en volledig helder hoewel hij rechtstreeks uit het vat komt.

    Het bouquet biedt verder toetsen van amandelen, een gras-kruidigheid en de gistgeuren van een vers zuurdesembrood.
    Hij smaakt prettig fris, droog en zoutig met een licht aroma van vers brood in de mond, met een aangename bittere toets van amandel in de lange afdronk.

    Als je van de supermarkt thuis komt met een variatie zoute en zure Spaanse tapas, en je zet die aan je vrienden voor met een schuimwijn, dan ben je meestal niet zo gelukkig met die match. Tenzij je zelf een glas extra drinkt, zodat je gemakkelijker met alles tevreden bent. Maar eigenlijk had je daarbij beter een oude Rodenbach of een Gueuze kunnen serveren, bedenk je dan achteraf.
    Van deze Fino weet je het meteen: zure banderillas , acitunas, droge vruchten, gedroogde ham en chorizo worden perfect begeleid door de lage zuurtegraad en de ziltigheid van deze aromatische Jerez. Die geniet je ook op een andere manier dan een schuimwijn. Misschien geeft het Engelse ‘siping a Sherry’ de juiste toonaard hiervoor. En dat wordt steeds meer het geval met de volgende flessen.
    Serveer zeer koud tussen 6 ° en 8 ° C.

    De punten in de zaal liggen hoger dan we gewoon zijn bij een start en ze liggen verdorie niet te ver uiteen. Dat bewijst dat de proevers op scherp staan. Well done, boys en girls! Dat was een goede doorstart!
     
  3. Manzanilla Pasada en Rama - Bodegas La Gitana - (75 cl) 15 % Alc.
    Palomino fino en rama

    Fonkelend goud geel en volledig helder.
    We genieten van de florale geur van kamille, van de pelletjes van verse okkernoten en van belegen ouderwetse appelen en we vinden dit terug in de aroma’s in de mond. Verder is hij mineraal en ziltig met een zeer lange afdronk.

    Deze Manzanilla zal zijn mannetje staan bij Marokkaanse en Oosterse gerechten.
     
  4. Oloroso Clásica - Bodegas Urium.- (75cl) 19 % Alc.
    Oxidatieve ‘opvoeding’ van +/- 10 jaar

    De kleur is erg donker amber met een grote glycerolrand.
    Zijn krachtige en complexe aroma bevat balsamico, karamel, walnoten, snuif en truffels.
    De smaak is droog, rond en vol, met mooi verweven houttoetsen.
    We genieten van de zeer afdronk als van een brandy, maar natuurlijk zonder die hoeveelheid alcohol.

    Deze Jerez wordt aanbevolen als meest geschikt voor rood vlees en wild en specialiteiten als ossenstaart of lang gegaarde ribbetjes.

    Laagste score: 15. Hoogste score 15. Gemiddelde score: 15. Kan het nog duidelijker dat de standaarden in De Mandel geijkt zijn?
     
  5. Amontillado Viejo - Bodegas Delgado Zuleta -(75 cl) 19,5 % Alc.
    Biologische opvoeding + oxidatieve opvoeding van +/- 20 jaar oud.

    Kleur: donkere ajuinschil of in andere termen: gejodeerde donkere amber kleur - licht wazig- goede viscositeit.

    Een complex bouquet van gedroogde vruchten: rozijnen, noten, hazelnoten, vijgen, amandel en thee, maar ook vernis, scherpe zeegeur, jodium, bittere sinaasappelschil, exotische specerijen en bloemen.

    In de mond hebben we een verrassende complexiteit die even doet schrikken.
    Een zacht geheel waarin een mooie boterkaramel drager is van intense en complexe aroma’s die lang voortborduren op de geur.

    In de proeffase kom je op een vreemde tweesprong. Ondrinkbaar of lekker? Dit is geen wijn om wild mee om te gaan en met volle teugen te drinken. Ik denk aan de oude kleine wijnglaasjes van bij mijn moeder thuis. Met een ‘sip’ maak ik mijn besluit: heerlijk!!!
     
  6. Palo Cortado VORS - Bodegas Urium. -(50 cl) 19 % Alc.
    Biologische opvoeding + oxidatieve opvoeding van +/- 40 jaar oud

    Kleuren wijzend op lange evolutie: roodachtig bruine karamelkleur meteen schitterende spiegel, een grote glycerolrand en een lichte troebeling.

    In de neus hebben we zeer complexe geuren van evolutie waarin geuren van noten, hazelnoten, geroosterde kastanjes en bittere sinaas, doen denken aan de boter- en noten toetsen van Grand Marnier en Cognac.
    Zeer evenwichtig en zacht, met een mooie complexiteit en een zeer lange afdronk als van een brandy.

    Aanbevolen bij rijke herfstgerechten, wild, champignons.
     
  7. Cream Clásica Bodegas Urium - (75 cl) 18 % Alc.
    Oxidatieve opvoeding + toevoeging van Pedro Ximénez van +/- 10 jaar oud

    Mahonierood, volledig doorzichtig en schitterend, met de benen van Beyoncé – of als van een mooie Cognac.

    Ha, deze Spanjaarden beginnen na 6 Sherry’s Vlaams te begrijpen! Juan Jeronimo Timermans heeft blijkbaar ook nog Vlaamse taalgenen.

    Deze Jerez ruikt wulps naar rozijnen, nougat, karamel, gekaramelliseerde amandelen en van koffie.

    In de mond is deze cream mollig maar geenszins plakkerig. Het bouquet wordt in de aroma’s nergens tegengesproken: krachtige smaken van karamel en amandel zoals in een Amaretto-likeur, met een mooie afdronk op nougat en zachte mokka.

    Deze cream zal goed staan bij een blauwe kaas en desserts met noten en fruit.
     
  8. Pedro Ximénez Bodegas Urium - (75 cl) 15 % Alc.
    Oxidatieve opvoeding van gedroogde druiven van +/- 20 jaar oud

    Bij het schenken valt de grote viscositeit op.
    Mahonierood, opaak met schitterende spiegel en zware tranenrand.

    Rijke geuren van honing, koffie en chocolade en gedroogde vijgen en dadels, peer, abrikoos en diverse soorten fruit verleiden om verder te proeven.

    Aroma’s van gekonfijt fruit, perensiroop en dadels vullen de mond. Een complexe Jerez met smaken van chocolade, drop, notenlikeur die lang blijven hangen.
    De zuren houden het zoet mooi in evenwicht. Een dessert op zich!
     

Marleen sluit af met hartelijke woorden. De Mandel wordt door de gasten geprezen voor het gedisciplineerde en professionele verloop. Ha, ze hadden ons dan eens op een goede dag bezig moeten zien!

Armando, Amigo, uw voorstelling over de producten van uw streek en uw anekdotes waren zeer aangenaam om te beluisteren. Na elke degustatie was uw verhaal nog verrijkend. En inspirerend. Ik denk dat ik tegen de zomer van volgend probeer een mondvol Spaans te spreken en een appartementje in uw streek kom huren. Ik denk dat mijn vrouw al verleid is. Dat zal geen moeite meer kosten. Ik kan al mijn energie besteden om Spaans te leren.
Tot volgend jaar!

Verslaggever
Luc Veracx

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Rode wijn uit Jerez. Garum 2011 van Bodegas Luis Pérez 13.92 15.00
Fino en Rama (rechtsreeks uit het vat) van Bodegas Urium 14.33 15.00
Manzanilla Pasada en Rama van Bodegas La Gitana 14.83 15.00
Oloroso Clásica van Bodegas Urium (+/- 10j) 15.00 15.00
Amontillado Viejo Bodegas Delgado Zuleta (+/- 20j) 15.33 16.00
Palo Cortado VORS Bodegas Urium (+/- 40j) 16.25 17.00
Cream Clásica Bodegas Urium (+/- 10j) 16.10 17.00
Pedro Ximénez Bodegas Urium (+/- 20j) 16.10 16.50