Domaine Flamand-Detang

 

Grootmeester Steven Delputte kent deze wijnbouwers en hun bedrijf sinds een tijd en gaf de voorzet om hen naar aanleiding van de wijnbeurs in Roeselare naar de Commanderij de Mandel uit te nodigen.
De Chenin speelt deze avond de hoofdrol. Deze vaste ingrediënt van het jaarlijks nationaal examen is niet meteen de lievelingsdruif van veel Mandelleden. Maar we waren allen nieuwsgierig hoe deze Cheninwijnen ons dan wel zouden bekoren, want de opkomst was weer talrijk.

Olivier en Corinne Flamand zijn de eigenaars van het familiebedrijf Domaine Flamand-Delétang uit Saint-Martin-le-Beau, een dorp op 20 km ten noordoosten van Tours en te midden de appellatie Montlouis en Loire.
Een huis met klasse en uitstekende wijnen volgens de Guide Hachette.
Het is de vijfde generatie die werkt op de wijngaarden, samen 8 hectaren groot, met kalkrijke kleigrond met vuursteen waar de Chenin goed gedijt.

De streek is erg onderhevig aan het Atlantische zeeklimaat. Het is er voor de wijnbouwer een uitdaging om met de wisselvallige weersomstandigheden jaar na jaar het beste te halen uit wat de druiven te bieden hebben. Monsieur Olivier Flamand noemt zich zelf daarom ‘artisan’. Hoewel chaptaliseren is toegelaten legde hij zichzelf tot heden het verbod op, al durft hij niet zweren het nooit te zullen doen als de nood het hoogst zou zijn. Hij zoekt naar het karakter van zijn ranken. Hier is sprake van lage opbrengsten per hectare. Soms selecteert hij voor een bepaalde wijn alleen een perceel en soms worden de druiven nog eens extra met de hand getrieerd. In alle geval: de oogst is altijd volledig met de hand. Bij de persing wordt omzichtig met de druiven omgesprongen net als bij de gisting en bij de filtering om de aangename aroma’s maximaal te bewaren.
Wat Olivier met zijn enthousiaste uitleg ook bedoelde, we hoopten het vooral te mogen proeven in zijn wijnen …

  1. Touraine 2011 – Sauvignon (12,5°)

    Zeer transparante, bleekgele wijn.
    Frisse geur van jongrijpe witte perzik, citrus, pompelmoes, stekelbes en meidoorn.
    De vult wordt gevuld met frisse jonge, maar aangename zuren.
    In de afdronk domineert de pompelmoes met een bittertje.
     
  2. Les petits Boulay – Montlouis 2011 (13,5°)

    Een lichtgele wijn met groene schijn.
    We ruiken kamperfoelie, perzik, kweepeer en oude appel (ooit ‘pâte de pommes’ met die volle, zachte smaak van oude renette geproefd?)
    Aangename zachte fruitzuren vullen de mond. De smaak is mineraal en de typische kweepeer is duidelijk aanwezig.
    Aan de tafel verkiezen de meesten deze stijl boven die van de Steen (de Zuid-Afrikaanse Chenin).
     
  3. Les petits Boulay – Montlouis 2010 (13,5°)

    Een al geëvolueerde donkere strogele kleur.
    Waw! Slechts 1 jaartje ouder, maar wat een evolutie!
    Prominent aanwezige geuren van kweepeer, exotisch fruit, acacia, honing en mandarinlikeur.
    De geuren zetten zich flink door in de complexe smaak, die eindigt met mooie zuren en aangename mineraliteit.

    Hiervan wil ik de komende 10 jaar af en toe een fleske openen om de evolutie ervan mee te maken. Hij zal ongetwijfeld goed staan bij hartige gerechtjes waar honing in verwerkt is.
     
  4. Les 4 saisons – Montlouis 2011 (14°)

    Een lichtgele wijn met duidelijke groene schijn.
    Eerst wat gesloten, maar na walsen complexe geuren waarin de oude appel en kamille voor komen en een lichte rokerige geur.
    De droge, zure renettesmaak is verrassend en aangenaam en eindigt op een bittertje.
    Schitterende wijn!
     
  5. Les Pierres Ecrites – Montlouis 2010 (13,5°)

    Transparante maar donkere, strogeel.
    Zeer intense geur van rijpe kweepeer, kamille, honing en marsepein (amandel) en een zachte geur van eik.
    Een complexe, mond vullende wijn met zuren van rijp exotisch fruit en na enige tijd komt de renette ook weer op het toneel. Deze wijnen bloeien duidelijk open door ze wat lucht en tijd te geven.
     
  6. Les Pierres Ecrites – Montlouis 2011 (14°)

    Lichtgeel met groene schijn.
    De eik is hier nog onversmolten aanwezig in de neus, maar de honing; de kamille en de kweepeer zijn nog belovender dan in de vorige jaargang.
    Dat is ook het geval voor de smaak waarin de malolactische gistgeur nog naar voren treedt.
    Deze wijn heeft nu al een aangename volle afdronk.
    Veelbelovend!

    Ik bekeer me tot de Chenin en sla hiervan ook een paar bottelkes op!
     
  7. Montlouis Demi Sec 2005 (13°)

    Licht geel.
    De rijpe geuren van kweepeer, exotisch fruit en honing zetten zich door inde smaak waarin de zuren goed in evenwicht zijn met het zoet.
    De zachte bittere toets van roze pompelmoes draagt een aangename afdronk.
    Deze wijn heeft ruim 20 gram restsuiker per liter.
     
  8. Les Vallées – Montlouis Moëlleux 2009 (13°)
    Oud goudgeel.
    De geuren worden hier intenser, rijper: gekonfijte perzik en abrikoos, kweepeer, marsepein, acacia en honing.
    De smaak gaat meer naar mango en rijpe ananas.
    Ondanks de 70 gram restsuiker per liter is deze wijn helemaal niet plakkerig.
     
  9. L’Or des petits Boulay 2009 - Montlouis liqoureux 2009 (13°)

    Intens oud goudgeel.
    Dit is op alle gebied nog geconcentreerder dan de vorige wijn. Met ongeveer 120 gram restsuiker is dat niet wonderlijk.

Madame Corinne,
Monsieur Olivier,

Vous avez prouvé que vous savez extraire les meilleures caractéristiques du Chenin. Vos vins sont super!
Quand nous visiterons dans le future les salons de vins, nous chercherons votre stand pour vous retrouver et en rentrant du sud à la maison, il y a mi-route une adresse à Saint-Martin-le-Beau pour nous arrêter!

Daar zijn vrienden voor: onder meer om samen dingen te doen waar je als individu niet meteen aan toe komt. Deze avond zijn we allen beloond voor het krediet dat we aan Steven zijn voorstel gunden. We hebben genoten van de Chenin die in Montlouis-sur-Loire terecht zijn thuis heeft en die in Domaine Flamand-Delétang opgevoed is tot een schitterend niveau. We hebben jonge wijnen en zelfs een paar wijnen gedegusteerd die pas een maand op fles waren. Als we de bewaarcapaciteit en de evolutiemogelijkheden van deze wijnen indachtig zijn moeten we besluiten dat we kennis gemaakt hebben met kwaliteitswijnen met een groot potentieel!

Verslaggever
Luc Veracx

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Touraine 2011 – Sauvignon 12.64 13.50
Les petits Boulay – Montlouis 2011 13.07 13.50
Les petits Boulay – Montlouis 2010 14.21 14.75
Les 4 saisons – Montlouis 2011 14.14 14.50
Les Pierres Ecrites – Montlouis 2010 14.64 15.50
Les Pierres Ecrites – Montlouis 2011 14.64 15.00
Montlouis Demi Sec 2005 14.71 15.50
Les Vallées – Montlouis Moëlleux 2009 15.10 16.00
L’Or des petits Boulay 2009 Montlouis liqoureux 2009 16.00 17.00