Domaine Germain Père & Fils – St. Romain

 

Je vindt hier eerst een overzicht van de voorbije wisselvallige wijnjaren in Bourgogne.

2012

April bracht hagel en vorst. In juni hebben stortvlagen de wijngaarden onder gezet. In Beaune, Mercurey en de Mâconnais hield het onweer aan in juli en de temperatuur bleef laag. Alleen de zuidelijker gelegen Mâconnais kon wat zonnestralen meepikken.
Augustus bracht een totale ommezwaai: een hittegolf.
De trossen droegen weinig vrucht en de bessen waren klein, waardoor ze zeer luchtig aan de trossen. De opbrengst ligt 10 à 50 % lager dan normaal, maar de wijnen zijn uiteindelijk geconcentreerd, en evenwichtig, meestal met goede zuren.

2013

De koude en natte lente zorgde voor een vertraging van de bloemvorming en later werden de druiven ook aangetast door schimmels.
In de zomer van 2013 zagen een groot aantal boeren in Bourgogne in nog geen twintig minuten hoe een deel van hun oogst door een zware hagelbui zwaar werd beschadigd. Vooral Pommard, Volnay en Meursault werden getroffen.
De verliezen gingen van enkele procenten tot het verlies van de volledige oogst in sommige delen van Bourgogne.
Het droge weer in augustus kwam de meubels redden. De oogst was klein maar van goede kwaliteit en resulteerde in matig goede bewaarwijnen.

2014

Eind juni teisterde de hagel de streek van Beaune. De zomer is verre van ‘gul’, maar de meeste wijngaarden en de druiven bleven gezond. In september begon het echt te zomeren. Er werd een rijke oogst binnen gehaald.
De crémant is over het algemeen goed gestructureerd, fris en fruitig.
De witte wijnen zijn evenwichtig en hebben de capaciteit om te bewaren.
Ook de rode wijnen zijn beloftevol: intens van kleur, fruitig in de neus, fris fruit en soepele tannines, kortom de ingrediënten voor een groot jaar.

1. Crémant de Bourgogne (100 % Pinot Noir) 12 % alcohol

Bleke gouden kleur. Dunne maar talrijke en intense parellijntjes stijgen op.
Er is een neus met appel, zachte citrus, minerale en florale toetsen.
We smaken perzik en annanas.
Deze crémant is vrij krachtig aromatisch en hij heeft een matig lange afdronk.
Hij kan nog wat verder op de fles rijpen.

Een goede begeleider bij het aperitief voor warme hapjes of bij een dessert van ijs of gebak met fruit.

2. Bourgogne Aligoté 2014 12,5 % alcohol

Bleke geelgouden kleur en een zilveren spiegel.
Fris en levendig in de neus: rinse appel, citroenmelisse, met toetsen van honing, amandel en vanille (geen eik, wel ‘sur lies’ tot juist voor de botteling).
Frisse attaque maar wel een wijn met rondeur en souplesse.
Smaken van citrus, honing en vanille.

Een goede, typische aligoté om te drinken als aperitief met cassis (= kir), maar die ook past bij wijngaardslakken op zijn Bourgondisch en bij de gepersilleerde hesp uit de streek (variant van ‘potjesvlees uit Heuvelland).

3. Saint-Romain Blanc 2014 13 % alcohol

Licht goudgeel met groene schittering.
In de neus is deze wijn zeer floraal (witte bloemen, lindebloesem) met wat vanille (op vaten van 500 l waarvan 20 % nieuwe). Na walsen komt een minerale toets en een lichte geur van groene peer naar boven.
Momenteel is het hout nog niet versmolten.
Het waargenomen boeket zich overigens in de mond door in de licht zuren, aangevuld met een afdronk op citrus en citroenmelisse.
Een sappige, zachte wijn die beloofd mooi rond te worden met aroma’s van gerijpt fruit en nootjes.

Een wijn voor bij zachte kazen of gerechten met zachte smaken zoals visgerechten, al of niet met saus, maar dan toch een saus zonder uitgesproken opdringerige smaak.

4. Puligny-Montrachet 2013 13 % alcohol

Goudgeel met mooie waterrand en een stralende spiegel.
Complex boeket, floraal: meidoorn en kamille, fruit: exotisch fruit, wit steenfruit, geurige appel, amandel en noisette, mineraal. Acaciahoning en een zachte kruidigheid van angelicastengel.
Er is een aanzet met mooie zuren, maar het hout is nog sterk aanwezig.

Voor deze goed gestructureerde, krachtige, evenwichtige en elegante wijn zijn onze verwachtingen dat hij vanaf 2018 zal schitteren.

5. Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 2013 13 % alcohol

Heldere, kersenrode wijn met karmijnkleurige schijn.
Geuren van rode vruchten als framboos en zure kersen. Een vleugje cassis.
Er is een toets van groenig kreupelhout, een kruidigheid van kreupelhout en laurierdrop.
De zure kersen, aangevuld met pruimen, zetten zich door in de mond. Zachte tannine. Fruitig evenwichtig, aangenaam.

Een wijn om jong te drinken, voor bij eenvoudige vleesgerechten, gebraden gevogelte, zachte kazen.

6. Saint-Romain “ La Perrière” 2012 13 % alcohol

Een kersen- tot robijnrode wijn met lichte evolutie inde rand. De typische tint van zure kersen.
Hij ruikt naar verse rode vruchtjes, maar vooral rijpe zure kersen, kirsch en een beetje kruidig. Floraal: roos. Een beetje rokerig.
In der mond is deze wijn soepel en fruitig met zachte tannine

Een correcte wijn zonder kapsones, voor bij een kalfsblanquette of een vol-au-vent.

7. Saint-Romain “ Sous le Château” 2013 13 %alcohol

Kersen- tot robijnrood.
In der stille fase nog eerder gesloten maar na walsen duidelijker geuren van klein rood fruit, rijpe krieken en frambozen, rode bessen, kruidigheid en wierook. Redelijk complex.
Deze wijn is aangenaam fruitig, licht kruidig, met fijne, zachte tannine.

Een wijn met een zeker potentieel voor bewaring en kan worden geschonken bij gewone vleesgerechten in een zachte roomsaus.

8. Baune 1er Cru “ Les Aigrots” 2013

Intens gekleurde kersenrode, heldere wijn met schitterende spiegel. Donkerder dan de voorgaande.
In de stille fase geeft hij zachte tonen van gekookte rode en zwarte vruchten, bramen en cassis, kersen en rode bessen.
Na walsen zijn ook enkele aardetoetsen, humus, bosgrond en kreupelhout meer aanwezig.
Na wat tijd komen ook al bescheiden tertiaire geuren naar boven.
In de mond hebben we een goed gestructureerde, stevige wijn met een complex, rijke aroma. De afdronk is aangenaam en lang.

Deze wijn staat over 3-4 jaar zijn mannetje bij elk speciaal stuk vlees uit de keuken, ook wild (pluim- én pelswild) of bij een goed gerijpte kaas met karakter.

9. Pommard “ La Chanière” 2013

Intens gekleurd kersenrode wijn met purperen schijn in de rand.
Een geurenboeket van bramen, bosbessen, zure kersen en amandel.
Voorlopig weinig aanzet naar tertiaire geuren, maar de kwaliteit laat vermoeden dat dit helemaal volgens de AOC zal gebeuren (chocolade, peper, leder…).
Een stevig gestructureerde wijn met zachte tannine en geconcentreerde aroma’s.

Een ‘fluwelen’ Pommard die perfect een gigot of een stuk wildgebraad of een gerijpte witte schimmelkaas zal begeleiden.

10. Chambolle Musigny 2013

Donker kersenrood.

Intens boeket van rood en zwart fruit, met frambozen, bramen en zwarte bessen.
er zijn al duidelijke tertiaire geuren aanwezig.
Tegelijk delicaat en krachtig, aromatisch, verfijnd. Vlezig.

Een kanjer voor bij een hertencivet of een hazenrug.

Uw verslaggever,
Luc Veracx

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Crémant de Bourgogne 12.64 13.00
Bourgogne Aligoté 2014 12.00 13.00
Saint-Romain Blanc 2014 14.14 14.50
Puligny-Montrachet 2013 14.64 15.50
Bourgogne Hautes Côtes de Beaune 2013 13.00 13.50
Saint-Romain "La Perrière" 2012 13.57 14.00
Saint-Romain "Sous le Château" 2013 14.14 14.50
Baune 1er Cru "Les Aigrots" 2013 14.93 16.00
Pommard "La Chanière" 2013 15.86 17.00
Chambolle Musigny 2013 16.71 17.50