Domaine La Gontarde

 

Geert Claeys is een gedreven wijnliefhebber die samen met zijn Mieke hun droom heeft waargemaakt. Enkele jaren geleden verwierf de energieke vijftiger het ‘Domaine La Gontarde’, 50 ha groot in de paradijselijke omgeving van Visan, een dorp bij Suze La Rousse (wijnuniversiteit) tussen Bolène en Vaison-la-Romaine, in de Côtes du Rhône Villages, de grootste appellation met 16 gemeenten in de Meridionale of zuidelijke Rhône, die hun eigen naam als appellation mogen gebruiken.
Rondom de nog grotendeels te renoveren Mas is 15 ha wijnstokken van 60 jaar oud aangeplant met Grenache, Syrah, Mourvèdre, Grenache Blanc, Ugni Blanc, een zeldzaamheid in de Côtes du Rhône, en Viognier. De 2 ha Viognier plantte hij recent. Bovendien is hij bezig alle weggetjes te omzomen met olijven.

De wijngaarden van het domein liggen vanaf de oever van een riviertje tot helemaal boven een hoge heuvel en overspant zo 3 totaal verschillende terroirs.
Het domein is ook een eiken-truffel-bos en een olijfboomgaard rijk.

Mieke en Geert hopen binnen niet al te lange tijd een 4 tal studio’s te kunnen bouwen op hun domain, boven de caves. Een fijn idee om daar een heerlijke vakantie door te brengen!

Als Oost-Vlaming was Geert vroeger lid van een paar afdelingen van de Vlaamse Wijngilde. Dat was een meevaller, want zonder voorzitter André en wijnmeester Marnik was er voor de andere bestuursleden naast het schenken weinig ruimte voor uitleg over het domein en zijn wijnen. Geert nam zelf het woord en gaf zijn uitleg doorspekt met ‘couleur local’ uit het verre en rurale Visan.

Ook de uitbaters van de nieuwe wijnzaak uit de Kastanjelaan te Tielt,’ La Bouteille d’Amour’, kwamen de sfeer van deze degustatie opsnuiven.
Op de site, zie bovenaan dit verslag, is trouwens de lijst met Vlaamse wijnhandels te vinden die La Gontarde verkopen.

Vanaf de tafel in de verste uithoek van de bestuurstafel was het door het geroezemoes in de zaal moeilijk de commentaren en explicaties van Geert te volgen. Ik dacht nog het verslag uit te stellen tot na een bezoekje aan het domein en eens een verslag met een interview ter plaatse te kunnen afmaken. Maar familieaangelegenheden hebben daar een streep doorheen getrokken. Het betere reporterswerk zal dus voor een andere keer zijn.

Goed dat de avond stipt begonnen werd, want we proefden 10 verschillende wijnen, AOP Côtes du Rhône Villages - Visan.

  1. Domaine La Gontarde - Charme Blanc 2010

    Druif: 15 % Grenache Blanc en 85 % Ugni-Blanc veilles vignes, ouder dan 60 jaar
    Alcohol: 13,5 %
    Kleur: oud-goudgeel
    Geur: complex boeket, ingehouden aromatisch zoals sherry: met geuren van fruit, abrikoos, mango, rozijnen, meloen, lychee, oude appel, mineralig.
    Smaak: evenwichtig vol maar strak droog. Fijne, lichte zuren, een notensmaak met een amandelbittertje in de afdronk.
     
  2. Domaine La Gontarde - Oxygéne Blanc 2012

    Druif: 50 % Grenache Blanc, 50 % Ugni-Blanc

    2012 was een zeer moeilijk jaar. De lange koude winter zorgde voor een late bloei die niet optimaal verliep. Een hittegolf in augustus en zware regen halfweg september teisterden de trossen. De zon van eind september liet toe nog iets te oogsten, maar er was rigoureuze triage nodig om alleen gezonde druiven te kunnen persen.
    Geert onderstreepte het belang van het ongeschonden binnen brengen van de druiven. Bij de pluk worden daarom lage bakken gebruikt om te vermijden dat de druiven gekneusd worden en beginnen te oxideren of de azijnzuurbacterie al binnen laten.
    Voor de witte wijnen werkt hij met het principe van de koude fermentatie om frisheid in de wijn te houden. Maar dit proces begint al met de pluk die begint van bij het eerste ochtendgloren, als de druifjes nog koud zijn van de mist. Dat betekent ook extra zorg om onzuiverheden – zoals de kleine wijngaardslakjes – uit de trossen te houden.
    Maar het laat toe het gebruik van sulfiet te beperken tot 10 ml per 100 l, een twintigste van het maximum dat de Europese regelgeving toelaat.
    Vinificatie: deze wijn is gemaakt volgens de oude stijl van de witte Châteauneuf du Pape, in oude versleten vaten.


    Alcohol:13,5 %
    Kleur: donker oud-goudgeel tot amberkleurige wijn.
    Geur: eerst gesloten in de neus, met sherrytoetsen, complex en met de zurigheid van een wijnkelder. Na walsen komen geuren van abrikoos, acacia, laurier en mineraliteit naar boven.
    Smaak: de smaak is zuiver, evenwichtig en droog. De fijne zuren dragen een aangename perziksmaak.
    We ervaren een zeer lange, aromatische afdronk.
    Deze wijn zal goed staan bij asperges en Comté-kaas.
    Hij werd volgens Geert door een gerenommeerde kok zeer treffend gecombineerd met een gerechtje van venusschelpen met gerookte groene kool.
     
  3. Domaine Gontarde – Don Juan Rosé 2011 – Médaille d’ Argent in Vinsobre

    Druif: 75 % Syrah 25 % Grenache Noir
    Alcohol: 15 % Kleur: diep rose-rood
    Geur: Fris, peer, appel, mineralig, na walsen ook groene, vegetale toetsen, rode bessen en frambozen. Hij doekt mij denken aan de rabarberwijn die in vroeger maakte.
    Smaak: Vettig, vol, krachtig, evenwichtig, haast een rode wijn.
    De aroma’s zijn complex, tanninerijk, maar we vinden terug die ingehouden aromatische structuur waarin we appel en peer en confituur van rode bessen en van bramen vinden.
    Dit is een rosé voor aan tafel bij salades, wit vlees, pizza of bij de oriëntaalse keuken.
     
  4. Domaine La Gontarde – Enfant Terrible ELLE 2011

    Druif: 100 % Grenache Noir
    Terroir: “Terroir Montagne"
    Alcohol: 14 %
    Kleur: intens robijnrood met een minimale evolutie inde rand
    Geur: een warm boeket van gestoofd rijp zwart fruit, vlier en bramen, en toetsen van rode bessen en peper.
    Smaak: er is een evenwicht tussen de aangename, fijnen zuren en de zachte tannine. De smaken van zwart fruit blijven aanhouden in de lange, warme, fruitige afdronk.
    Deze wijn is op dronk.
     
  5. Domaine La Gontarde - Enfant Terrible LUI 2011

    Druif: 100 % Grenache Noir
    Terroir: "Terroir Montagne"
    Alcohol: 14 %
    Kleur: Deze wijn is gekleurd zoals de vorige, maar iets meer opaak en met een meer uitgesproken frisse purperen rand.
    Geur: Ondanks het vergelijkbare alcoholgehalte komt deze wijn minder ‘warm’ over. Compote van zwart en rood fruit, een stevige kruidigheid van laurier en drop en zoethout en de mineraliteit en de lichte animale geuren confronteren ons hier met een meer stevige wijn.
    Smaak: Er is een mooi evenwicht tussen de levendige zuren en de tannine, een mineraliteit en smaken van zwarte chocolade.
    Deze wijn gaat nog enkele jaren mee.
     
  6. Domaine La Gontarde Essentiel 2010 - Médaille d' Argent in Macôn

    Druif: 80 % Grenache Noir, 15 % Syrah en 5 % Mourvèdre
    Terroir: argilo-calcaire bodem met veel keien van de lager gelegen percelen.
    Vinificatie: 80 % heeft 12 maanden op eikenhout gelegen en 20 % inox vaten (of eerst alcoholische gisting op inox)
    Alcohol: 15 %
    Kleur: intens kersenrode tot licht robijnrode wijn.
    Geur: eerst eerder gesloten, na walsen met rode en zwarte bessen, bramen, hout, laurier, kruidenmengeling, chocolade, menthol.
    Smaak: presente maar zachte tannines, vol en stevig. Een mond vol fris fruit. De afdronk is lang, fruitig en kruidig.
    Geert noemt het zijn ‘gezelligheidswijn’.
     
  7. Domaine La Gontarde Grand Amour 2010

    Druif: 65 % Grenache Noir, 20 % Syrah, 15 % Mourvèdre
    Terroir: Vinificatie: 12 maanden eiken vaten
    Kleur: diep rood
    Geur: warm, donkerrood fruit, kruidig
    Smaak: fruit, aangename tannines, mooie afdronk
     
  8. Domaine La Gontarde Femme Fatale 2011

    Terroir: argilo-calcaire bodem met veel keien
    Blend van 60 % Grenache Noir, 30 % Syrah en 10 % Mourvèdre
    Alcohol: 14,3 %
    Vinificatie: 15 maand rijping op eiken vaten
    Kleur: opake, diep purperrode wijn.
    Geur: een geurbom van rijp zwart en rood fruit (bramen, aardbeien) maar ook vijgencompote, zoethout, aards (humus), kruiden (garrigue) laurier en een steeds sterker wordend rustiek ‘vuilputje’.
    Smaak: rond, vol en breed, met zijdezachte tannine en een rijk en aangenaam palet aan fruit en kruiden, met een lange finale.
    Zwoel, vol, krachtig en soepel tegelijk: doet deze wijn denken aan Châteauneuf-du-Pape Deze wijn zal zijn mannetje staan bij een gegrild stuk rood vlees of een pittige stoofschotel.
     
  9. Domaine La Gontarde Grand Seigneur 2011

    Terroir: argilo-calcaire bodem met veel keien van een hoger gelegen perceel
    Druif: 50 % Grenache Noir en 50 % Syrah
    Alcohol: 14 %
    Vinificatie: 15 maand rijping op eiken vaten
    Kleur: egaal donker purperrood met een rand die nog meer opaak is dan bij de vorige wijn.
    Geur: zeer expressief met rijpe bessen, florale geuren van pioenroos en viooltjes, menthol, staldeur, chocolade, laurier
    Smaak: rond, vol en breed, een krachtige wijn met nog meer kruiden en ‘materie’ dan de voorgaande. Zeer lange afdronk.
    Ongetwijfeld heeft deze wijn nog een mooie toekomst voor zich.
    Daarom zal deze wijn vlees met meer karakter, zoals een stukje pelswild, goed begeleiden.
     
  10. Domaine La Gontarde - Coin Perdu Tardive 2010.Vin doux sec

    Druif: Grenache Blanc / geoogst op 1 dec - 2000 kg ingedroogde druiven
    Vinificatie: op eikenhouten vaten van Malartic La Gravière.
    Kleur: amber
    Geur: deze wijn toet denken aan een vin de paille of een Hongaarse Tokay. In de neus domineren de geuren van rozijnen, honing, nootjes, zoete cognac.
    Smaak: Een aangename aciditeit zorgt dat deze wijn helemaal niet plakkerig over komt. Voor de rest proef je wat je eerder kon ruiken. Een lange afdronk.
    Zeer lang bewaarpotentieel.

    Geert noemt het zijn vin doux ‘sec’, een contradictie die het juist samenvat.
     

Slotwoord

Grenachewijnen worden doorgaans fris en jong gedronken. Domaine La Gontarde heeft ons wijnen geschonken met veel fris fruit, maar ook met een ingehouden aromatische complexiteit en met een even fruitige afdronk. Ze staan ver af van de soms saaie, ‘warme’ wijnen met verbrande tannines uit de Rhône.
Het was boeiend de invloed van de verschillende bodems van het domein op de wijn te ervaren. Hoe later op de avond, hoe duidelijker het werd dat Geert als wijnboer, met zijn academische kennis en liefde voor het beroep, de fruitige blends van overheersend Grenache een eigen stijl weet op te leggen. Daar zijn de zorg voor zijn druivenstokken en zijn oogstmethode ongetwijfeld niet vreemd aan. Zijn wijnen hebben ondanks het alcoholgehalte een fris boeket en aangenaam aroma met zijdezachte tannines. In de hogere klasse zijn ze vol, rond en complex.

We wensen Mieke en Geert ook alle geluk toe met de realisatie van hun B&B. Verschillende vrienden van de Commanderij ‘De Mandel’ zullen op de weg naar de Méditerrané ongetwijfeld in Visan afstappen om te kijken hoe Geert en Mieke het daar allemaal voor mekaar krijgen. - Tot weerziens!

Een extraatje over de druivenrassen van Domaine La Gontarde: wat brengen zij aan boeket en aroma in de wijn?
Grenache Noir: bramen, frambozen, groene kruiden, specerijen
Mourvèdre: bramen, rode bessen, specerijen
Syrah: bramen, peper, zwarte bessen
Ugni Blanc: citroen, groene appel, noten
Grenache Blanc: dille, groene appel, perzik
Viognier: bloemen, perzik, abrikozen

Uw verslaggever
Luc Veracx

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Charme Blanc 2010 12.21 13.50
Oxygène Blanc 2012 13.71 15.00
Rosé Don Juan 2011 13.50 14.00
Enfant Terrible-Elle 14.57 15.50
Enfant Terrible-Lui 14.93 15.50
Essentiel 2010 15.36 16.00
Grand Amour 2010 16.07 17.00
Femme Fatale 2011 15.79 16.50
Grand Seigneur 2011 16.29 16.50
Le Coin Perdu 14.93 16.00