Domaine Verdot met Vinotheek

 

In samenwerking met de Vinotheek uit Roeselare verwelkomen we Dhr. en Mevr. David Fourtout, een charismatisch figuur die over elk aspect van de wijnbouw een eigen visie en unieke methodiek heeft als geen ander. Gepassioneerd door de natuur en vergroeid met zijn terroir is hij even rigoureus in zijn snoeiwijzen, zijn onderhoud van de wijnstokken, zijn selectie van de druiven als in de persing, de klaring, de vergisting, de opvoeding, de assemblage en de botteling van de wijnen in zijn kelder.
Zijn wijnen zijn zuiver, karaktervol, nu eens zinderend fruitig dan weer uiterst complex aromatisch, gekneed door zijn ambitieus streven om het uiterste uit elk perceel van zijn wijngaard in het glas te brengen.
De indrukwekkende lijst onderscheidingen valt eigenlijk niet zomaar uit de lucht!

De wijngaard

Aantal flessen per jaar: 250000.
Beplante oppervlakte : 45 ha (rood: 26, wit: 19) 60% teelt van rode druiven en 40% witte druiven.

Oogst : 90% manueel = selectie op dikte van de bessen.
Gemiddelde leeftijd van de wijnstokken : 35 jaar

Rode druivenrassen: Merlot 55%, Cabernet sauvignon 21%, Cabernet franc 14% en Malbec 10%.

Witte druivenrassen: Sémillon 51%, Sauvignon blanc 26%, Sauvignon gris 12% en Muscadelle 11%.

Vignoble Des Verdots produceert verschillende kwaliteiten van wijn: Clos Des Verdots, Château Les Tours Des Verdots, Grands Vins Les Verdots en tot slot het paradepaardje Le Vin selon David Fourtout.

De appelaties van het wijndomein zijn:

  • Vin de Bergerac Rouge
  • Vin de Bergerac Sec
  • Vin de Bergerac Rosé
  • Vin de Bergerac Moelleux

Hierna geven we een vertaling van de technische fiches van de geproefde wijnen zoals vermeld op de site van Vignoble Les Verdots. We vullen ze aan met bijkomende uitleg omtrent vinificatieprocessen,  wijntermen en uiteraard onze proefnotities.

Dank aan Rik Debal en Geert De Muynck voor de proefnotities naar aanleiding van deze degustatie.

Luc Veracx

 

Geproefd

1.Clos des Verdots Bergerac Sec 2016

Terroir: Een laag zandleemgrond met veelhoekige structuur boven mergel van het type Fronsadais.

Oogst: Manueel.

Vinificatie: Elke druivensoort wordt apart behandeld en krijgt een schilweking (macération pelliculaire of préfermentaire). Daarna volgt de persing. Na het persen spreken we van most (des moûts). Deze bevat plantenresten (schilwandmateriaal, vruchtvlees), die kunnen zorgen voor ongewenste bijsmaken als ze niet voor de fermentatie verwijderd worden. De verse druivenmost die uit de pers komt is altijd enigszins troebel, terwijl men de most juist zo helder mogelijk wil hebben. Er zijn twee technieken om de bezinking, ook voorklaring of onttroebeling (débourbage) genoemd uit te voeren. De wijnbouwer maakt hier gebruik van een statische bezinking (débourbage statique). Deze koude stabilisatie komt het meest voor en men laat de most gedurende 12 tot 24 uur in de cuve tot rust komen. Na een paar uur débourbage treedt een uitvlokkingsproces op, dankzij enzymen die al van nature in het sap zitten of toegevoegd zijn. De ontstane vlokken slaan neer in de tank, samen met andere deeltjes onzuiverheden die in het sap zijn achtergebleven zoals stukjes schil en pitjes. Daarna wordt de heldere most overgepompt naar roestvrijstalen tanks (inox) voor het vinificatieproces.

Er bestaat ook een dynamische voorklaring via centrifugeren wat hier niet van toepassing is.

De alcoholische gisting (fermentation alcoolique) vindt plaats in inox cuves gedurende 10 dagen uitgerust met temperatuurcontrole tussen 17° en 18°C om een maximum aan aroma’s te bekomen.

Opvoeding: Rijping of opvoeding (élevage) gebeurt op de droesem (sur lies) gedurende een periode van 3 tot 7 maanden afhankelijk van de druivensoort, dit heeft als doel de aromatische kwaliteiten te versterken en volume in de smaak op te voeren. Eén maand voor de botteling worden de drie wijnen gemengd. Alcohol 14°.

Samenstelling: 65% Sauvignon blanc, 30% Sémillon en 5% Muscadelle.

Degustatie: Een aangename wijn, fris en fruitig, jong te drinken binnen de 2-3 jaar.

Te drinken bij: Als aperitief, salades met zeevruchten (schelpdieren) of rauwe, gemarineerde vis.

Onderscheidingen

- Notering 17/20 bij Guide Hubert 2017
- Zilveren medaille op het Concours Général Agricole Paris 2017
- Gouden medaille op het Concours des Vins de la Région de Bergerac 2017

Proefnotities
Bleekgele kleur met wat groene schittering en aanwezige tranensporen. Neus van exotisch fruit, jong fruit als abrikoos en peer maar ook rijpe citrus en limoen, groene kruisbes en witte bloemetjes van de ribes in bloei, licht grassige ondertoon.  Sappig en fris in de mond, evenwichtig, impressies van citrus, peer, witte perzik. Matige afdronk en citrusfris eindigt op een zoet puntje.
Een uitgelezen aperitiefwijn, jong te drinken binnen de 2-3 jaar.

 

2. Clos des Verdots Bergerac Rosé 2016

Terroir: Zanderige afzettingsgronden met fijne korrel, geschikt om lichte, aangename wijnen te produceren.

Oogst: Gemengd, manueel en machinaal.

Vinificatie: Schilweking of directe persing volgens de druivensoort. Rosé wordt gemaakt met blauwe druiven volgens twee technieken:  de druiven worden gekneusd of het sap wordt afgetapt. In het eerste geval wordt gebruik gemaakt van het sap van blauwe druiven die onmiddellijk geperst worden. Bij de andere techniek wordt het druivensap dat tot rode wijn wordt bereid, enkele uren na de maceratie al afgetapt. Het afgetapte sap wordt dan vergist bij een lage temperatuur.

Klaring en vinificatie in roestvrij stalen vaten.

Opvoeding: Na de vinificatie worden de wijnen opgeslagen in inox cuves gedurende 3 tot 6 maanden.  Alcohol 13°.

Samenstelling: 70% Cabernet Sauvignon (van jonge aanplantingen minder dan 10 jaar en zorgt voor de fruitigheid), 15% Merlot en 15% Malbec zorgen voor de structuur en rondeur.

Degustatie: Een fruitige wijn, jong te drinken binnen de 2 jaar.
Voldoende gestructureerde rosé om gans een maaltijd te begeleiden.

Te drinken bij: Charcuterie, gegrilde gerechten, gegrilde tonijn of andere vissen met stevig vlees.

Proefnotities
Schitterende lichtroze zalmkleur, helder. Nog wat gesloten boeket maar na walsen fijne florale geuraanzet, kruidige zwarte bessen met de kruidigheid van de jonge bladeren van de struik, met ook discreet wat rode fruitsnoepjes en rood fruit. In de mond zacht en fris met aalbes, framboos en aardbei in de hoofdrol, ook kruidig. Vlot en zeer aangenaam wegdrinkend, levendige finale, verfrissend maar matige lange afdronk.

 

3. Château Les Tours des Verdots Bergerac sec 2016

Terroir: Een steenachtige kleilaag die zeer arm is aan kalk.

Oogst: Manuele oogst waarbij de druiven geselecteerd worden op het optimaal evenwicht tussen suiker en zuurtegraad.

Vinificatie: Elk druivenras wordt apart gevinifeerd en opgevoed.
Het sap wordt na de maceratie van de pellen vergist in eenmaal gebruikte eiken.

Opvoeding: Rijping op de lie (gist) in oude en nieuwe vaten met wekelijks batonnage (roeren/mengen om het bezinksel opnieuw naar boven te laten komen, dit geeft een romige, zachte en ronde smaak aan de wijn) en ouillage (bijvullen van de vaten, door verdamping van een deel van de wijn) gedurende ongeveer 10 à 12 maanden.
De rijping wordt pas stopgezet als er geuren zijn van citrusvruchten en er in de mond een evenwicht is tussen het hout en het fruit. Alcohol 14°.

Samenstelling: 38% Sauvignon blanc, 30% Sémillon, 25% Sauvignon gris, 7% Muscadelle.

Degustatie
De aromatische expressie en de structuur worden aangebracht door de sauvignon en de muscadelle, de vettigheid en de verfijndheid door de sémillon. Dit is een bewaarwijn (ongeveer 5 tot 7 jaar).

Te drinken bij: De mediterrane keuken, gerechten met flink wat look. Gebakken varkensvlees. Harde kazen van het type Comté. Gebakken of gegrilde vis.

Onderscheidingen
- Genoteerd als: ** Vin Remarquable door de Guide Hachette des Vins 2017
- Quotering 15/20 door de Guide Bettane et Desseauve 2017

Proefnotities
Een wijn die opent met een licht goudgele kleur, kristalhelder, zilveren spiegel met dikke tranenregen. Complex aroma waarin door het rijpe fruit de warme neus hier wellicht wat meer opvalt. Aroma’s van vanille, citrusvruchten, abrikoos en perzik, gedroogd fruit en een florale toets van meidoorn. In de even complexe mond is het potentieel duidelijk: supervettige aanzet, onmiddellijk gevolgd door frisse zuren van pompelmoes en perzik. Sappig, met een mooi evenwicht
tussen zuur en zoet verrijkt met het hout. Prima fraîcheur en een lange aangename afdronk. Een uitgelezen maaltijdwijn.

 

4. Grand Vin “ Les Verdots selon David Fourtout” Bergerac sec 2014

Terroir: Klei- leem- zandgrond boven mergelgrond en kalk- kleiafzettingen, die de wijn mineraliteit en frisheid geven.

Oogst: Heel nauwkeurig met de hand voor deze wijnstokken van 40 jaar oud.

Vinificatie: Koude vergisting van de pellen.
De eerste persing (jus de goutte) en de tweede persing (jus de presse) worden gescheiden en staan 72 u te bezinken voor de gisting wordt opgestart om een zeer helder sap te verkrijgen.
De vergisting gebeurt in nieuwe eiken vaten, voor het merendeel Bourgondische.

Opvoeding: In nieuwe eiken vaten gedurende 12 maanden. Elk vat wordt wekelijks geproefd naar aanleiding van het oproeren van de gist (battonnage). Alcohol °14.5.

Samenstelling: 42% Sauvignon blanc, 38% Sauvignon gris, 15% Muscadelle, 5% Sémillon.

Bewaring
Deze grote wijn voldoet aan de kwaliteitsnormen van de grote wijnen en verenigt vettigheid, lengte, fruit, elegantie en persistentie. Het is een bewaarwijn bij uitstek (10 jaar), gebotteld in een zeer elegante fles waarvan de rokerige kleur wijn tot 98% beschermt tegen ultraviolette stralen en een 54 mm cap vintage –kurk de optimale afdichting waarborgt.

Te drinken bij: Als aperitief, kazen, maar ook bij vis en kalfszwezeriken.

Onderscheidingen
- Vermelding als ****(*) «Ténor de l’Année» in de Guide Hubert 2016
- Zilveren medaille au Challenge International du Vin 2016
- «Coup de coeur» van de Guide Bettane et Desseauve 2017 met een guoatering van 15.5/20
- Vermelding ** Vin Remarquable door de Guide Hachette des Vins 2017

Proefnotities
Een mooie goudgele kristalheldere wijn in ons proefglas met ultra dikke tranen. Rijp en rijk geschakeerd boeket, complex versmolten met een bom aan rijp fruit vooral verse rijpe en gekonfijte abrikoos, gekonfijte citrus en lichtjes vanille. In de mond mollig, romig en rijp geel fruit, zeer harmonieus en de verhouding zuur-zoet-fruitrijkdom zit perfect. Zeer lange frisse afdronk met een ‘renette’ bittertje. Veel gastronomisch potentieel!

 

5. Clos des Verdots Bergerac Rouge 2015

Terroir: Kalkhoudende kleigrond, geschikt voor de productie van evenwichtige en aangename wijn.

Oogst: Manueel en mechanisch.

Vinificatie: De oogst wordt getrieerd en gekneusd. Er wordt geen perswijn gebruikt. Voor de vergisting gebeuren alle werkzaamheden aan de druiven onder lage temperaturen (13 ° tot 15 ° C) voor 5 dagen. De alcoholische vergisting vindt plaats in taps toelopende roestvrije stalen kuipen (cuve inox) thermo geregeld (25 ° C) gedurende ongeveer 10 dagen. Een maceratie van de draf duurt 10 tot 15 dagen volgens het druivenras.

Opvoeding: Rijping in cuven gedurende 16 maanden met diverse soutirages (wijn wordt overgestoken om het sap van het bezinksel te scheiden. Botteling uitsluitend door gebruik van de zwaartekracht. Alcohol °14.

Samenstelling: 80% Merlot, 10% Cabernet sauvignon en 10% Malbec.

Onderscheidingen
- Gouden medaille op het Concours des Vignerons Indépendants de Paris 2017
- Gouden medaille voor de  «Prix Plaisir» bij de Guide Bettane et Desseauve 2017

Proefnotities
Schier opake wijn met intens robijnrode kleur en een minieme waterrand, vet tranend. Fijn boeket met geuren van jong rood en zwart fruit, vooral sappig zoete rode kersen, wat groene kruidigheid en peper, subtiel menthol. We proeven een evenwichtige wijn, zacht en kers in de hoofdrol. De fijne zuren zijn mooi in toom gehouden door de zachte tannine, ondanks de vurigheid van 14% alcohol. Aardig rood fruitrijkdom, een lange afdronk en prijs/kwaliteit in één klap.

 

6. Château Les Tours des Verdots Côtes de Bergerac rouge 2014

Terroir: Oude wijnstokken op oude kalkafzettingen.

Oogst: Uitsluitend manueel.

Vinificatie: In taps toelopende kuipen. Er wordt geen perswijn gebruikt. Maceratie van de most onder microbullage om bewaarwijnen te bekomen.

Opvoeding: 15% nieuwe vaten, 65% eenmalig gebruikt, 20% tweemaal gebruikt.
Geen filtering noch collage tijdens de opvoeding om zo natuurlijk over te komen. Botteling met gebruik van de zwaartekracht na 24 tot 30 maanden rijping. Alcohol °13,5.

Samenstelling: 69% Merlot (van 20 tot 90 jarige wijnstokken), 23% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 3% Malbec (zorgt voor peper en zout).

Degustatie: Intense, evenwichtige wijn. Stevige tannine, recht toe, recht aan, met goede structuur.

Te drinken bij: Ossetong, rundsgebraad, cote a l’os, kazen.

Onderscheidingen
- Quotatie 16/20 door het Magazine «Le Point Spécial Vins» – September 2016

Proefnotities
Briljant opake, robijnrode wijn, licht purperen rand met intens tranenwerk. Ondanks het lager alcoholgehalte (13,5° tegenover 14° bij de vorige) lijkt deze wijn een warmere neus te hebben. We ruiken een stuk getypeerd merlotparfum met zachte vanille en een bom aan rood en zwart fruit, maar ook wat cassis, ceder en potloodscherpsel, beetje cacao, koffie en specerijen. Qua smaakarchitectuur opnieuw het rijp rood en zwart fruit, fijntjes met eik en ceder, noterig. Zachte maar zeer aanwezige tannine, mooi in evenwicht met de aangename zuren. Succulent in de lange afdronk.

 

7. Grand Vin “ Les Verdots selon David Fourtout” Côtes de Bergerac rouge 2014

Terroir: Selectie van onze beste terroirs met klei- en leemgronden aan het oppervlak, rustend op een harde kalkstenen ondergrond.
Snoeiwijze met 2 niveaus, horizontaal vastgelegd. Het hoofd van de stok wordt manueel vrijgemaakt en de eerste ontbladering gebeurt manueel om het zonlicht maximaal tot bij de trossen toe te laten.
Uitdunning van de trossen in het groene stadium en een tweede manuele uitdunning van het gebladerte om de rijping te begunstigen. Delicaat maar noodzakelijk en ook kostelijk werk.

Oogst: Manuele oogst. Een rendement van 30hl/ha op deze wijngaard die 45 jaar oud is.

Vinificatie
Vinificatie in taps toelopende inox kuipen met maceratie van de most gedurende een maand om via micro-oxygenatie de oxydatie te beperken en het potentieel aan anthocyanen en tannine maximaal los te weken. Er wordt geen perswijn gebruikt.
De malolactische gisting (fermentation malolactique) in de lente gebeurt in nieuwe eiken vaten in een lokaal waar de temperatuur gereguleerd wordt. Bij deze malolactische gisting zetten oenococcus-bacterieën het appelzuur via een biologische zuurafbouw om in mildere melkzuur. Deze gisting beïnvloedt de aroma’s van de wijn.

Opvoeding
Rijping in eiken vaten afkomstig van 8 verschillende tonneliers, gedurende 18 à 24 maanden. Daarna op basis van de zwaartekracht  gevuld in de flessen. Geen sprake van collage of filteren. Alcohol °14.

Samenstelling: 70% Merlot, 21% Cabernet Franc, 9% Cabernet Sauvignon

Bewaring
Deze grote wijn voldoet aan de kwaliteitsnormen als grote wijn, zowel licht als krachtig. Het is een wijn voor een langzame rijping (10/15 jaar), gebotteld in een zeer elegante: de ' Bordeaux Sommelier’ van het begin van de vorige eeuw, taps toelatend naar onder met een zeer diepe ziel, een 54 mm vintage CAP- capsule en een zeer sobere aankleding  De elegante personalisatie van deze grote wijn.

Te drinken bij: Rood vlees en wild.

Proefnotities
Bijna ondoorzichtige inktachtige kersenrode wijn, wat tuillé met tranen die dansen tegen het glas. Een fantastisch complex en aangenaam boeket met rijp, gestoofd fruit, cassis, pruimen, ceder en drop, met een zachte houttoets en wat animale toetsen. Mooi vlezig en gespierd in de mond, stevige tannine van in de aanzet, maar evenwaardige zuren. Impressies van zwart/blauwe bessen, jeneverbes, nog duidelijk eikimpact, vooral de Merlot is hier de baas. Mooie structuur en zeer lange afdronk. Vakwerk. Stijlvolle maaltijdwijn van a tot z met veel keldertoekomst! Deze wijn best vooraf karaferen.

8. Château Les Tours des Verdots Monbazillac 2014 “sélection de grains nobles”

Terroir: Zandleem op mergelhoudende zandsteen van Agen.

Oogst: Dit vraagt een ernstige selectie bij de pluk om de mooiste kwaliteit te behalen bij deze oude wijnstokken met een hoge concentratie. Alleen gebotrytiseerde bessen worden geoogst. Pluk in 3 tries (plukbeurten).

Vinificatie: De bessen worden langzaam geperst om een stroperig sap met een potentieel van ongeveer 21 ° alcohol te bekomen.
Daarna wordt het druivensap in eiken vaten gefermenteerd gedurende 6 weken om het gewenste evenwicht te bereiken.

Opvoeding: Rijping in eiken vaten, 50 % nieuwe vaten en 50 % eenmalig herbruikt, gedurende 24 maanden met soutirage om de 6 maanden. Alcohol °13.

Samenstelling: 75% Sémillon (vettigheid en concistentie), 25% Muscadelle (zorgt voor aromatische).

Degustatie: Mooie liquositeit, breed en gul waarbij de materie de uitgesproken concentratie van het druivensap aanhoudt. Uitgelezen bewaarwijn.

Te drinken bij: Als aperitief, foie gras, blauwe kazen, dessert.

Onderscheidingen
- Zilveren medaille op de Challenge International du Vin 2017
- Zilveren medaille op het Concours des vins d’Aquitaine Bordeaux 2017

 

Proefnotities
Zonnestralend goudgele kleur, helder en intens, oliedikke tranen. Daarna stuiven de geuren uit het glas met een complex en aromatisch boeket van rijpe druiven, witte rozijnen, gekonfijte abrikoos, perzik vlierbes, gedroogde vijg en vooral zeer rijpe citrus. Na dit geurengeweld hebben we in de smaak een mollige aanzet, maar helemaal niet plakkerig. Mooie samengang van zuur, fruit en suiker. Lekker vet met opnieuw abrikoos, perzik, nectarine, gekonfijt fruit, maar ook honingsnoepjes en hint van rabarber. Een charmante Monbazillac met een weelderige super lange finale.

 

Een tip
Je zoekt een interessante tekst over het belang van kalksteen in de wijnbouw? Lees misschien eens de scriptie over de rol van kalksteen op volgende site:

http://www.magistervini.nl/site/scripties.php

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Clos des Verdots, Bergerac Sec 2016 13.16 14.00
Clos des Verdots, Bergerac Rosé 2016 13.50 14.00
Les Tours des Verdots, Bergerac Sec 2016 14.58 15.00
Grand Vin, Les Verdots, Bergerac Sec 2014 15.66 16.00
Clos des Verdots, Bergerac Rouge 2015 13.16 14.00
Les Tours des Verdots, Côte de Bergerac 2014 14.16 15.00
Grand Vin Les Verdots, Côte de Bergerac 2014 15.50 16.50
Les Tours des Verdots, Monbazillac 2014 16.25 16.50