Kapittelbanket

 

Wijnen 23e kapittelbanket 19 maart 2011

Champagne René Beaudouin Millésime 2005

Champagne die niet ouder wordt.

Reeds een aantal jaar hebben we het geluk deze te mogen proeven (wijnreis 2010, kapittelbanket vorige jaar, proeverijen).

Deze 6 jaar oude champagne blijft fris, krachtig, geen verlies aan kwaliteit, integendeel, geen verlies van structuur, van belletjes. Heel aangenaam als aperitief maar kan zeker een maaltijd begeleiden zoals we in november vorig jaar bij René Beaudouin mochten ervaren.

In de aanzet is er een mollige vettigheid, met een erg breed pallet aan smaken en een lange afdronk.

  1. Château de Lussac 2003

    Deze wijn heeft een matig geëvolueerde maar vrij intense kleur, iets troebel, wat depot.
    In de geur merken we de toetsen van het hout , zwart fruit, tertiaire geuren: animaal, leer.
    In de smaak versmolten rood fruit en tannines, wat cassis minder krachtig in de mond dan in geur.
    Mooie afdronk ongeveer 5 à 7 seconden.
    Wijn in evenwicht en op dronk.
     
  2. Château de Lussac 2005

    Licht geëvolueerd in kleur, intens robijnrood.
    In geur overheersen rijp rood fruit, naast wat kruidigheid.
    In de smaak vinden we opnieuw rijp rood fruit, naast opnieuw de kruidigheid. Deze wijn is voller van smaak, complexer en krachtiger dan de 2003.
    Afdronk meer dan 10 seconden.
    Tannines en plus. Nu al lekker maar nog wat potentieel voor bewaring.
     

    Samenstelling wijnen 1 & 2: 80% Merlot “waarrond het fruit is gedrappeerd”, 20% Cabernet Franc “die voor de ruggegraat zorgt”, dixit Kurt De Varé.
    Wijn 1 en 2 passen onverwacht maar verrassend goed bij de Carpaccio van Foie gras, zeker de 2005 met nog wat tannines en plus.
    Het blijkt dat in de regio Bordeaux vaak de foie gecombineerd wordt met rode wijn waar wij Belgen meestal wensen te combineren met (te) zoete wijn.


     
  3. Château Saint-Jean de Lavaud: Lalande de Pomerol 2008

    Robijnrode wijn, weinig geëvolueerd, paarse rand.
    In de geur voor walsen rijp fruit, wat hout, beetje “putje”, na walsen meer tertiaire geuren (leer, “putje”).
    In de smaak nog geen volledig versmolten evenwicht tussen rood fruit, het hout (ceder) en de nog vele maar “beleefde” tannines. Wat groene paprika.
    Afdronk 5 seconden.
    Deze wijn is nog niet op dronk.
     

    Commentaar Kurt De Varé:
    “Dit was het enigste jaar dat nog beschikbaar was en het duurt nog een 2-3 jaar vooraleer deze wijn op dronk zal zijn.”
    “Wijn in de moderne stijl voor de jongere consument die waarschijnlijk in dit publiek als te jong ervaren wordt.”

     

    De rode wijnen zijn een gewaagde maar goed geslaagd bij de rog, sauce nantua en risotto. Deze wijn is echter een ietsje te scherp bij deze vis.


     
  4. Château Vieux Maillet Pomerol 2004

    Château aangekocht in 2003 door de familie Vanmalderen en aldus is dit het eerste wijnjaar dat zij de vinificatie deden.
    Duidelijke evolutie in kleur in het glas, overheersend granaatrood.
    De wijn heeft wat tijd nodig in het glas om op zijn plooi te komen.
    Geur en smaak zijn versmolten, maar complex en “moeilijke” wijn.
    We vinden in de geur een minder sterke kruidigheid, laurier, wat kruidnagel en zwarte bessen, in de smaak wat hout en de complexe tannines, niet slecht maar geen lijn in te krijgen.
    2e fles was beter dan de 1e “ambetante” fles maar toch is het duidelijk dat deze 2004 geen topjaar is.
     
  5. Château Vieux Maillet Pomerol 2006

    “2006 was een groot jaar in Pomerol”
    Intens robijnrode wijn met lichte evolutie in de rand.
    In de geur ontdekken we na walsen rijp rood fruit, kruidigheid en toetsen van hout (vanille).
    Daarna in de mond een rijke, volle smaak van rood fruit en kruiden. Fijne tannines in de afdronk van 7 seconden.
    Wijn kan en mag bewaren maar is nu zeker al te genieten door de tannines die niet hard zijn.
     
  6. Les Cèdres de Franc Mayne Saint-Emilion Grand 2006

    Kersenrood met duidelijke evolutie in het glas aanwezig.
    Na walsen merken we versmolten rood fruit, zoethout, kruidig en wat hout.
    Stevige smaak, kruidig, rood fruit met nog duidelijk aanwezige tannines.
    Afdronk is mooi een 7 à 10 seconden lang.
     
  7. Château Franc Mayne, Saint-Emilion Grand Cru Classé 2001

    Het domein was toen nog eigendom van Fourcroy.
    Diep robijnrode wijn met duidelijke evolutie. Voor walsen merken wij reeds duidelijk animale toetsen die na walsen versterkt worden: animaal, Sous-bois, kruiden, … complexe neus.
    In de smaak volmondig rood fruit in de aanzet, maar wijn valt ietsje weg in het midden. Goede tannines in de afdronk.
    Afdronk 5-7 seconden.
    Wijn op dronk, zal niet meer beter worden.
     
  8. Château Franc Mayne, Saint-Emilion Grand Cru Classé 2006

    Donkerrode wijn nog zonder uitgesproken evolutie.
    Voor walsen een vrij gesloten neus maar na walsen een discrete maar complexe neus: munt, kersen, kruiden, vanille, wat tabak.
    In de smaak vinden we rode kers, réglisse, wat chocolade en kruidigheid.
    In de afdronk van 7-10 seconden nog wat uitgesproken tannines.
    Wijn mag nog 10-15 jaar in de kelder
     

    Deze 2 SEGCC-wijnen passen goed bij het gedurende 3 dagen in melk, steranijs en 5 andere kruiden (o.a. komijn, laurier,thijm) gemarineerd kalfsvlees.

 

Uw verslaggever Steven Delputte