Kapittelbanket

 

26-ste Kapittelbanket van Commanderij De Mandel

Afscheid met klasse en finesse van restaurant ‘De Savarin’ en kennismaking met Giuliano en Stefania Corino uit La Morra.

Onze vrienden Doris en René Beaudouin brachten ons hun allerbeste Millésimé 2007 Brut Zero ofte ‘Non dosée’ mee.
Met de overheerlijke hapjes tijdens de receptie was de trend van de avond gezet.

Onder het goedkeurend oog van de getuigen en ereleden René Beaudouin en onze andere gast, Peter Lesage van Topwijnen, zonder wie deze avond nooit kon worden tot wat hij is geworden, nam voorzitter André eerst Giuliano en Stefania Corino ceremonieel op als getuigen-ereleden op in de Gilde. Daarna ontvingen Hilde De Smedt en Lieven Wydooghe hun linten als Grootmeesters nadat ze op het Vlaamse examen met verve de Commanderij hadden vertegenwoordigd en hun eigen blazoen met succes hadden verdedigd.

Steven Beirnaert, Rik Debal en Geert De Muynck werden met vertrouwen opgenomen als gezellen.
Van deze wijnvrienden weten we nu al zeker dat ze onze kleuren weer ten volle zullen laten schitteren op een volgend Vlaams examen.

Giuliano en zijn echtgenote Stefania Corino uit La Morra (Piëmonte) namen enkele jaren terug het familiebedrijf over van vader Giovanni en zetten uit respect het bedrijf verder onder de naam van Giovanni Corino. Buurman Elio Altare boegbeeld van La Morra en van de renaissance van de Barolo, moedigde het koppel aan de nieuwe stijl voor de Barolo te hanteren.
Met bewondering hebben we kennis gemaakt met hun zeer elegante Barolo’s , maar ook met hun bijzondere Dolcetto en Barbera-wijnen die getuigen van een uitzonderlijk meesterschap.

Meesterkok Jan Deceuninck opende het Italiaans geïnspireerde menu met een mooie presentatie van een lekkere rundstartaar met Mascarpone en tartufata.
De delicate smaken werden ideaal begeleid door een Dolcetto d’Alba 2012 DOC en de Nebbiolo Langhe 2012 DOC.

De discrete lookaroma’s van de gestyleerde noordzeebouillabaisse met kabeljauw, baars en diepzeegranaal en toast met aïoli zorgden dat dit fijne visgerecht een match vond in de zacht fruitige Barbera d’Alba 2012 DOC en de goed gestructureerde en elegante Barbera d’Alba Ciabot du Re 2011 DOC.

Uw verslaggever verontschuldigt zich trouwens voor het karig verslag over de wijnen. Het was een moeilijke opdracht, niet te combineren met de opslorpende rol als tafelgenoot van de charmante mevrouw Stefania Corino, die zowel in ‘impeccable’ Français, vloeiend Engels als het meest zoetgevooisde Italiano uitlegde welk een meerwaarde een wijnboer aan zijn wijn kan geven door zijn doorleefde kennis, deels geërfd van vader op zoon, en door de vertrouwdheid met zijn akkers en zijn wijnstokken. De ene dag werkt hij met toewijding in zijn wijngaard waarvan hij de kenmerken van elke vierkante meter en van elke wijnstok kent. Op andere dagen weet hij dat zijn meesterschap nodig is in zijn kelder om de beste kenmerken uit elk geselectioneerd vat naar boven te halen. Stefania vertelde over de verzorging van de wijngaard het jaar rond, over het laag rendement van 5000 kilo per hectare van de zestig jaar oude wijnstokken (vecchie vigne) door de strenge selectie van de trossen in juli en augustus en over de gefaseerde pluk van de oogst waarbij elke tros op zijn rijpheid wordt beoordeeld.

Ons lot was het nu om het pure genot waar te nemen van de vrucht van zijn labeur. Denk aan dit genot van deze avond en vergeef me dan gulhartig mijn tekortkoming zoals ook ik mateloos heb genoten van deze avond en van uw vergeving. Er is natuurlijk ook hun site om u te informeren en verder te genieten: www.corino.it

Tot zo ver een klein verbaal intermezzo, in afwachting van het gewaardeerde tussengerechtje: pasta met venusschelpjes en tortellini van spinazie, ofte een mooie versie van een ‘pasta alle vongole’, begeleid met een fruitige L’Insieme – Langhe 2010 DOC.

De gefarceerde kwartel met wortelstoemp en couscous in loempia - ja, hallo, stoemp!?! werd begeleid met twee jaargangen van Barolo vigna Giachini DOCG, namelijk de heerlijke 2008 en de nog beloftevoller 2010. Met deze fles zette Giuliano nog een tandje bij, bovenop de afspraak.

Bij de carousel van desserts werden alle registers open getrokken – voor zo ver er al nog iets te bewijzen was:
Barolo, Vecchie Vigne 2007 DOCG van Azienda Agricola Corino Giovanni di Corino Giuliano.
En ook een beetje van Stefania. Dat weet ik zeker. Helemaal elke hoofdletters waard en met eerbiedige wierook voor elke naam. “Ah, che Gioia!”
De kleur verraadt al de intensiteit, maar we vergeten hem schier te bekijken door de intense geuren van de kersenlikeur die deze wijn ons tegemoet stuurt. De rijkelijk aanwezige alcohol is nog rijkelijker volgeladen met geursensaties. Tabak en chocolade, bosgrond en kreupelhout , de harsgeur van een zomers dennenbossen en de weeë geur van donkere pioenen in de volle middagzon. Maar vooral tonnen en tonnen en tonnen vol rijpe kersen en rood fruit en steeds toenemend het boeket van krenten in rum. Wat een verleiding!
De smaak zet de sensaties verder op een fantastische wijze.
Deze mond vullende wijn vertoont een perfect evenwicht, een bom aan zachte zuren en vol kersenlikeur, bijzonder aangenaam en complex met toetsen van zachte drop en vanille en van rozijnen in rum geweekt. De fluweelzachte tannine draagt de afdronk naar een lange finale op de smaken van heerlijke kersen en rozijnen op rum. Een genot dat niet eens op houdt als je het glas hebt geleegd. Een zonde waarvan je nooit spijt zal kunnen krijgen. Een summum in dit aardse leven! Voorzitter André murmelt in superlatieven en zijn vrouwtje Monique kan hem niet verbeteren. Sprekender dan de gelaatsuitdrukkingen van keldermeester en vriend Freddy, maar ook van onze gast Peter Lesage kan ik het niet verwoorden: DE EXTREME GELUKZALIGHEID!

Als we afscheid nemen van onze gasten, Peter Lesage, Stefania en Giuliano Corino en Doris en René Beaudouin zijn we doordrongen van vriendschap en van het vertrouwen in het leven en dat er nog lang goede wijn zal zijn.

Amen.

Met bijzondere dank aan Jan Deceuninck, Martine, hun dochter, schoonzoon en personeel, zonder wie dit nooit had plaats gevonden en die we daarom voor eeuwig in ons hart en in de boezem van de Gilde omsluiten.

Uw verslaggever van deze uitzonderlijke gebeurtenis, broeder Luc.