La Bella Italia

 

La bella Italia in de kijker, Le Marche in het glas

Namens IMT, het Italiaanse 'Istituto Marchigiano di Tutela Vini', deed organisatrice Faye Cardwell in samenwerking met La Scoperta, Hopland 50 te Antwerpen, aan een aantal commanderijen van de Vlaamse Wijngilde een zeer genereus voorstel: ze bood ons een degustatie aan van een mooie selectie wijnen uit Le Marche. Commanderij De Mandel ging er zeer graag op in.

De degustatie op vrijdag 17 februari ging door onder begeleiding van mevr. Cardwell en wijnkenner en –schrijver Kris Van De Sompel. De heer Ramazzoni, directeur van IMT en Paolo Berluti van het familiale wijnbedrijf 'La Calcinara' vereerden ons met hun persoonlijke aanwezigheid.

Er werden ons acht wijnen ter degustatie aangeboden.
Naar gewoonte hebben we die wijnen gedegusteerd en volgens de traditie van onze gilde objectief besproken. We houden er aan onze gasten altijd eervol en eerlijk te behandelen. Het is misschien een vreemd tegengebaar voor de grote geste die ons wordt aangeboden, maar we hopen ervoor gewaardeerd te worden. Het werd een mooie degustatie.

  1. VYO 2010 – Chardonnay - IGT Marche Bianco van La Giolella

    Kristalheldere, goudgele witte wijn.
    In de neus vinden we groene appel en een geur van citroenmelisse en nootjes.
    In de smaak treedt de zure ananas en citrus, of eerder de zeste van rijpe citroen naar voor.
    De nootjes worden eerder amandel. De wijn heeft een zekere ziltigheid.

    Een mooie mineraliteit en een karakteristieke bittere maar ziltige afdronk op tonen van citrus.

    Voor een Belg een verrassende, frisse, fruitige Italiaanse chardonnay voor een bij een eenvoudig visgerecht met een saus op basis van mosterd of pesto, een gerecht met gerookte vis, een warm gerecht met schaal- of schelpdieren en voor wie niet van waterwezens houdt: bij een slaatje met gekonfijte kippenmaagjes of een kip met citroen.
     
  2. Quota 311 2010 - Verdicchio dei Castelli di Jesi - DOC Classica van Il Teatro del Vino

    Deze kristalheldere, lichtgele wijn heeft een lichtgroene schijn.
    Hij heeft aroma’s van rijpe ananas, perzik en citrus.
    Deze wijn is zeer droog in de mond, maar bulkt van de krokante fruitzuren waarin we groene appel, zure pompelmoes, en banaan vinden.
    De afdronk is fris aromatisch maar kort.

    Een wijn voor bij een kleine snack: een romige pasta, mosselen met friet, een salade niçoise.
     
  3. Timoteo 2010 – Sangiovese - Colli Pesaresi van Di Sante

    Een heldere, robijnrode wijn met purperen schijn.
    De groenige kruidige aroma’s van aalbessen komen je tegemoet.
    Na walsen komen de geuren van zwarte kersen, pruimen en mediterrane kruiden.

    Deze mond vullende wijn bezit een bom aan zachte tannines, mooi in evenwicht met smaken van rood fruit. Zoethout.
    De afdronk op kruidige aalbes eindigt in een ongewone maar aangename aardesmaak.

    Een wijn voor bij een carpaccio of bij een pasta met een flinke tomatensaus.
     
  4. Cama 2009 – Sangiovese - IGT Marche Rosso (Sangiovese ) van La Murola (15% alcohol!)

    Heldere, doorschijnende robijnrode naar granaat evoluerende wijn.
    Een warme geur van vlees (bijna leer) en rokerig. Na walsen komt een zacht, aangenaam aroma van zwarte kersen en pruimen.

    In de mond wordt deze warme, medium droge wijn gedomineerd door een kersensmaak. Maar hij is ook complex en smaakt naar gebrande, bitterzoete chocolade, tijm en kaneel met een finale op zoute drop en karamel.

    Tip van de heer Van De Sompel: te proberen met een licht geroosterde of gebakken snee tonijn met een saus van rode paprika.
     
  5. Vernaccia Nera 2009 - Serrapetrona - van Alberto Quacquarini ***CURIOSUM

    Een doorzichtige robijnrode wijn.
    De geur van gekneusde jonge wijnbladeren en -ranken en peper wordt gevolgd door florale aroma’s van viooltjes en rozen.
    De zijdezachte tannines van deze vlezige wijn zijn in balans met de sappige zuren van rode en blauwe bessen.
    Een specifieke smaak van violettensnoepjes.
    De afdronk is aangenaam fris en fruitig.

    Een mooie match met een hazenpeper.
     
  6. X 2009 – Rosso Piceno van Allegrini (60% montepulciano, 20% sangiovese en 20 % cabernet sauvignon)

    Een doorschijnende, naar dakpannenrood geëvolueerde wijn.
    De eerste animale geuren en aroma’s van toast worden na walsen verdrongen door aroma’s van een doorgekookte confituur van pruimen en bramen.
    Een droge, rustieke wijn waarin de zachte tannines in evenwicht zijn met aangename zuren.

    Deze wijn overleeft gerechten met een uitgesproken karakter en past dus bij stoofschotels, gerechten met truffel, maar ook bij een heerlijk stuk rood vlees.
     
  7. Cuma 2007 – IGT Marche Rosso (90% Montepulciano, 10% Barbera) van Sgaly (15% alcohol!)

    Robijnrood.
    Eerst nog wat gesloten in de neus, maar na walsen een complexe wijn met aroma`s van frambozenconfituur en rijp donker fruit, cassis, zwarte kersen maar ook van mokka en ceder.
    Ook in de smaak komt de zwoelheid en confituur van zwart fruit naar voren in combinatie met mediterrane kruiden.
    Het is een krachtige, tanninerijke, complexe wijn met een afdronk op cassis, koffie en drop.

    Door de stevige tannine is deze wijn te combineren met heerlijke wildgerechten en stoofschotels.
     
  8. Terra Calcinara – Rosso Conero DOC (100% montepulciano) van Calcinara (15% alcohol!)

    Heldere maar intens donkere robijnrode wijn.
    Intens fruitige aroma's van zwarte kers en woudvruchten, maar ook naar vlees en ceder, humus en koffie en florale toetsen van viooltjes en rozenblaadjes. Door de mooie zuren stoort het alcoholgehalte niet.
    Een warme, mooi gestructureerde, mond vullende wijn met versmolten, zijdezachte tannines in evenwicht met aangename zuren van zwart fruit.
    Fruitig en rond tot diep in de finale.

    Aardig bij stoofschotels en gerechten met vleessausen.

 

Een verrassende ontmoeting

We hadden een vaag beeld van de Marche (zeg maar 'De Marken, de Graafschappen'), met kalkrijke heuvels en weggedoken dalen in de ruige Abruzzen en de Apennijnen. We dachten aan de goedkope, rustieke witte wijn die we in een verre herinnering ooit wel eens proefden uit een klassiek ogende amfora-vormige fles.
Maar nu hebben we ervaren dat de nabijheid van de Adriatische zee zoals we al meer ondervonden van de regulerende zee, ook hier een aardige stempel op de wijnbouw drukt. De mineraliteit ten gevolge van de kalkhoudende grond en de frisse zuren tot en met een ziltigheid zijn kenmerkend voor de witte wijnen die we mochten proeven. Niet alleen de traditionele druivensoorten, maar ook de chardonnay wordt er door de Marchigiani – de inwoners van de Marche - tot een voortreffelijke frisse wijn gecultiveerd.
Het meest verrassend echter was de kwaliteit van de Rosso Conero, de wijn uit de montepulciano-druif, verbouwd op de hellingen naar de zee toe, rond Ancona, en van de Rosso Piceno uit de omliggende gebieden waar de montepulciano versneden wordt met de sangiovese en boeiende wijnen met finesse, body en volheid levert.

Gentile Signor Manzzoni,

E stato un piacere di incontrarLa nella nostra associazione. La ringraziamo a nome di tutti per i deliziosi vini che Lei ha offerto così gentile e che abbiamo goduti tanto assaggiando.

Le caratteristiche specifiche e la qualità elevata dei vini hanno procurato un’ immagine memorabile dei prodotti della Sua regione.

Ringraziamo anche il Signor Paolo Berluti dell’azienda ‘La Calcinara’ (Via Calinara 102/7 Frazione Candia Ancona) che ha fatto un lungo viaggio nella nostra città per assistere personalmente alla serata di degustazione. E stato molto interessante di sentire la presentazione passionale del Suo vino. Siamo convinti che la Sua azienda è capabile di produrre vini di grande qualità. Sospettiamo anche che alcuni di nostri soci verrano a visitarLa in Italia.

In ogni caso speriamo di rivedersi in Italia o di nuovo qui in Roeselare. Siete tutti sempre benvenuti da noi.

We danken de heer Kris Van De Sompel voor de deskundige toelichting over de wijnbouw in Le Marche en de wijnen die we degusteerden.

We danken Mevrouw Faye Cardwell voor de goede organisatie en de gezellige, leerzame avond.

Wijn Gemiddelde score Maximum score
La Giolella 2010 13.60 14.00
Il Teatro del vino 2010 13.40 14.00
Di Sante 2010 12.90 14.00
La Murola 2010 13.60 15.00
Alberto Quacquarini 2009 13.40 14.50
Alligrini 2009 14.07 15.00
Sgaly 2007 (bio) 14.60 15.50
La Calcinara 2008 15.80 16.50