Le Clos du Pigeonnier Pélussin - Benoît Roseau- Noordelijke Rhône

 

Le Clos du Pigeonnier – Noordelijke Rhône

Vrijdag 10 maart 2023

Wij verwelkomen de heer Benoît Roseau uit Pélussin die ons wegwijs maakt bij de degustatie van zijn wijnen uit het Noordelijk Rhônegebied.

Ligging

Ten zuiden van Condrieu, in de Côtes du Rhône ‘Septentrionales’ in Pélussin bevindt zich het landgoed van Benoît Roseau, op de oostelijke flank van het Pilat-massief.

Begonnen in 2010 met een handel in wijnstokken en vervolgens, jaar na jaar koopt en herplant hij micropercelen op een strook van 45 km langs de Rhône, tussen Tupins-et-Semons in het noorden en Saint-Désirat in het zuiden. Vandaag cultiveert hij 3.7 ha waaronder 1 ha rode en witte Saint-Joseph, 24 are Côte-Rôtie (met eerste oogst in 2015), 20 are in Condrieu (eerste oogst in 2013 met 30-jarige wijnstokken), 50 are in Pélussin beplant met Chardonnay en Roussanne sinds 2010 en 1.4 ha Syrah in IGP-wijnstokken van 20 en 40 jaar oud.

Eens voorbij Vienne, van Ampuis tot St-Péray (ten noorden van Valence) vormt zich een lange groene strook langs de oevers van de Rhône. Langs de bochtige Rhône valt het verbazingwekkende steile reliëf van de flanken van de Rhône op. In de sterk hellende granietheuvels zijn de wijnstokken aangeplant op de terrassen met stapelmuurtjes, een typisch kenmerk van de wijnbouw in de streek. Het meeste werk gebeurt hier trouwens handmatig.

Klimaat

De Noordelijke Rhône kent een continentaal klimaat met naast de mistral (een krachtige wind die zorgt voor een snelle verdamping in de wijngaard waardoor rotting wordt voorkomen) nog grote seizoenverschillen met behoorlijk wat regen en nevel, maar ook een grote hoeveelheid zonneschijn. De zomers zijn warm en heel zonnig, terwijl de winters eerder streng zijn en vaak door vorst- en sneeuw geteisterd worden. In combinatie met de op zuidzuidoostelijk gerichte heuvels levert dit de typische kruidige wijnen op.

Bodem

De bodem bestaat voornamelijk uit poreuze graniet en leisteen met een dun laagje aarde, ook is er soms mergel en zandsteen.

De druivenrassen

De Syrah is het enige druivenras voor de productie van rode wijn.

Voor de witte wijnen doet de wijnbouwer beroep op Viognier, Roussanne en Marsanne die behoren tot de zeldzaamste en originele witte druivenrassen.

Goed om weten is dat de rode Côte-Rôtie die gemaakt wordt van de Syrah-druif, daarnaast mag gemengd worden met maximaal 20% Viognier en in de Hermitage met maximum 15% Marsanne of Roussanne. Het doel van deze assemblage met witte druiven is de wijnen ronder te maken.

AOP van het noordelijke Rhônegebied

Van noord naar zuid:
•             Côte-Rôtie
•             Condrieu
•             Château-Grillet
•             Saint-Joseph

•             Crozes-Hermitage
•             Hermitage
•             Cornas
•             Saint-Péray
•             Clairette De Die

De Cru wijnen van het noorderlijke Rhônegebied

Van noord naar zuid:
Op de rechteroever:
•             Côte-Rôtie
•             Condrieu
•             Château-Grillet
•             Saint-Joseph
•             Cornas
•             Saint-Péray

Op de linkeroever:
•             Hermitage
•             Crozes-Hermitage

Geproefd

1.          Autour de Pigeonnier 2019 IGP Collines Rhodaniennes blanc

Degustatiecommentaar

Druiven: Chardonnay (ongeveer 70%) en Roussanne (ongeveer 30%). De wijngaarden liggen in Pélussin, in het noorden en op een hoogte van ongeveer 400 m boven de zeespiegel, op bodems van klei en graniet.
Vinificatie: Handmatige oogst, directe persing, geen égrappage (ontsteling). Fermentatie in stalen of harstanks zonder gisttoevoeging. Na de malolactische gisting is er een rijping in cuves (Chardonnay) en 600 liter vaten (demi-muid) voor de Roussanne.
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: Helder goudgeel met mooie schittering.
Neus: Impressies van gekonfijt fruit, perzik en abrikoos, lichee en kruidige aroma’s.
Mond: Krachtig in aanzet, met versmolten zuren, gedomineerd door perzik en abrikoos, peer, lichee. Behoorlijk lang in de finish met een klein bittertje.
Conclusies: Mooie fijne wijn om te starten.

Gastro: Vis met een sausje, ook snoekbaars.

2.          Saint-Péray AOP “Vignes de  Cent Ans” 2019

Degustatiecommentaar

Druiven: 100% Marsanne. De wijnstokken groeien op een granieten basis bedekt met slib, löss en kalksteenresten. De wijn komt van zeer oude Marsanne stokken met een gemiddelde van 100 jaar.
Vinificatie: Handmatige oogst, directe persing, alcoholische en malolactische gisting in vaten. Opvoeding gedurende 10 maanden op fijne droesem ‘en barrique’.
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: In ons glas komt een goudgele wijn, diep gekleurd en tranenparade.
Neus: Aromatisch rijk geschakeerd, met geuren van meidoorn, acacia, witte bloemen, amandel, honing, kweepeer en wat citrus en mineraliteit.
Mond: Mollige aanzet met in de hoofdrol acaciahoning, kweepeer, geroosterde amandel en een vleugje mineraliteit. Lange afdronk.
Conclusies: Volle originele Saint-Péray wijn van Marsanne druiven met weinig zuren. Bewaarpotentieel zal eerder gering zijn.

Gastro: visgerechten, aperitief, gebakken of geroosterde kip.

3.          Saint-Joseph Blanc AOP “Sur le Quartz” 2019

Degustatiecommentaar

Druiven: 100 % Marsanne. De wijnstokken bevinden zich in het hartje van Saint-Joseph en hebben een dichtheid van slechts 5000 wijnstokken per hectare op een ondiepe bodem op metamorf gesteente van graniet, rijk aan witte kwartskristallen.
Vinificatie: Handmatige oogst, directe persing, lichte bezinking. Alcoholische en malolactische gisting in vaten. Rijping gedurende 10 maanden, waarvan 40% op vaten en 60% in cuves.
Alcoholgraad: 13,9 %
Kleuromschrijving: Oogt schitterend, doorzichtige goudgele kleur met een groene schijn.
Neus: Floraal gedreven met vooral wilde veldbloemen, ook acacia, honing, rijp fruit, perzik en wolkje gember.
Mond: Frisse smaakaanzet met kruiden, rijp fruit, perzik. Lange afdronk.
Conclusies: Mooie maaltijdwijn.

Gastro: Sint-Jakobsschelpen met zuiders sausje, zoetwatervis zoals snoekbaars met romig botersausje of paling in provencaalse saus.

4.          Saint-Joseph AOP “La Ribaude” 2020

Degustatiecommentaar

Druiven: 100% Syrah
Vinificatie: Handmatige oogst, triage op sorteertafel, ontsteeld. Fermentatie in stalen tanks zonder gisttoevoeging. Na de malolactische gisting is er een rijping in vaten en eikenhouten vaten. Bij de botteling is er geen klaring wel een lichte filtratie.
Alcoholgraad: 14 %
Kleuromschrijving: In ons glas een komt een robijnrode wijn met wat paarse reflet, een waterrandje, diep gekleurd en traantjes.
Neus: Gevarieerd aroma met viooltjes, aards, cassis, rijpe zwarte bessen, kruiden en beetje chocolade.
Mond: Fluwelig in de mond, onmiddellijk kruiden en specerijen (peper en laurier), dan een oplegger met cassis, braambessen, myrtilles, marascino kers en mineraal mondgevoel. Medium lange eik finale.
Conclusies: Een mooie Rhônewijn die zeker nog tijd heeft om zich volledig te kunnen ontplooien.

Gastro: Betere gevogelte zoals Mechelse koekoek, kapoen maar ook rood vlees.

5.          Saint-Joseph AOP “Patagone” 2017

Degustatiecommentaar

Druiven: 100% Syrah, wijnstokken van 45 jaar oud.
Vinificatie: Handmatige oogst, triage op sorteertafel en ontsteling. Fermentatie in vaten en malolactische gisting. Rijping van 18 maanden in ‘demi muds de chêne’ van 600 liter. Geen klaring maar wel een lichte filtratie.
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: Zeer diep intens robijnrode kleur met een normale evolutie en dikke tranenkraag.
Neus: Complex en intens boeket met meer tertiaire geuren dan wijn vier, gestoofd fruit, geroosterde toetsen, dierlijk, gekrakte peper en kruiden, rozenblaadjes, kweepeer en tabak.
Mond: Heerlijk vlezig en fluwelig in de mond, aanwezige zuren en gebalanceerde ronde tannines.
Chocolade, zoethout, leder, tabacé, en rijp rood fruit presenteren zich in de lange finale.
Conclusies: Deze charmante Syrah is duidelijk meer ontplooid dan wijn 4, en heeft baat bij karafferen.

Gastro: lamsvlees, krokant gebakken poulet de Bresse, rood vlees.

6.          Cornas AOP 2018

Degustatiecommentaar

Druiven: 100% Syrah
Vinificatie: Handmatige oogst, triage op sorteertafel en ontsteling. Fermentatie in vaten zonder toevoeging van gisten, daarna een malolactische gisting. Rijping in vaten en hoge eiken vaten. Bij de botteling is er geen klaring maar wel een lichte filtratie.
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: Mooi dieprood, bijna inktkleur, helder en vinnig tranend.
Neus:  Syrah parfum met donker gestoofd fruit, zwarte bessen, viooltjes, kruiden, animaal, tabak en rokerig, discreet truffel.
Mond: Sappig, tanninerijk en krachtig in de mond. Opnieuw impressies van gestoofd fruit, kruiden, bittere chocolade, tabak en rokerige toetsen, maar ook fraîcheur. Flinke kruidige tannines in de lange afdronk.
Conclusies: Wat een kanjer van een Cornas die kan verouderen tot minstens 15 jaar.

Gastro: rood vlees, wild, ossenhaas.

7.          Côte-Rôtie AOP 2019

Degustatiecommentaar

De Côte-Rôtie-wijngaarden zijn gelegen op terrasvormige hellingen op de rechteroever van de Rhône. Menige kenners van deze bijzondere AOC’s herinneren zich na een bezoek van de wijngaarden de verticaliteit op hellingen tot 60%. Mechanisch werken is niet aan de orde. Alles gebeurd hier handmatig.

Druiven: 80% Syrah en 20% Viognier
Vinificatie: Handmatige oogst, triage op sorteertafel en ontsteling. Fermentatie in roestvrij stalen vaten, zonder toevoeging van gisten, met temperatuurregeling. Daarna een malolactische gisting in vaten. Tot slot rijping van 18 maanden in eikenhouten vaten. Bij de botteling is er een lichte klaring en een lichte filtratie.
Bij de verwerking van de druiven na de oogst, moeten de blauwe en witte druiven samen vergist worden!
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: Intens robijnrood met paarse schijn en ingekleurde tranenkaravaan.
Neus: In het geurenpallet komen gestoofd fruit en typische mediterrane bloemengeuren naar voor. Ook kersen, kruiden, eucalyptus, koffie en gerookte bacon zijn van de partij.
Mond: Sappig maar ook complex in de mond, gebalanceerde tannines met gedroogde specerijen, kersen, ceder, leer, rood fruit. Lange mokka finale.
Conclusies: Vloeibare sensatie met deze gespierde Rhônewijn met veel kelderpotentieel. Best vooraf karafferen.

Gastro: lamsbout met geïnjecteerde look en rozemarijn kruidenkorst, parelhoen, Iberico pluma of secreto.

8.          Côte-Rôtie AOP “Coteau de Tupin” 2018

Degustatiecommentaar

Druiven: 100 % Syrah
Vinificatie: zie wijn 7
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: Intens robijnrood met inktallures en een paarse rand, licht ingekleurde dikke tranen.
Neus: In het geurenpakket: geroosterde en kruidige toetsen, gestoofd fruit, bessen en bramen, kers, eucalyptus, hint van rozenbottel, maar ook gerookt fijn vlees.
Mond: Sappig, zacht en vlezig met geroosterde toetsen, mokka, opnieuw gerookt vlees, mooie tanninebalans, samenspel tussen bessen en bramen. Lichtjes eik en zoete ceder in de lange finale.
Conclusies: Een wijn ‘hors concours’ met veel persoonlijkheid en fenomenaal bewaarpotentieel. Eventjes karafferen om de aroma’s en (indien nodig) het gezelschap op dreef te laten komen.

Gastro: Graag verwijzen wij naar wijn 7.

9.          Condrieu AOP “Le Riollement” 2018

Degustatiecommentaar

Druiven: 100% Viognier
Vinificatie: Handmatige oogst, directe persing, lichte bezinking. Alcoholische en malolactische gisting in vaten. Rijping gedurende 8 maanden, waarvan 50% op vaten en 50% in cuves.
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: Glanzend lichtgele kleur en helder.
Neus: Rijk parfum met perzik en abrikozenaroma’s, acacia, floraal, bloesems, mango, roos, honing.
Mond: Qua smaakarchitectuur valt de weinige aciditeit onmiddellijk op, droog maar toch body, romige textuur, klein fruitbommetje vooral met perzik en abrikoos, mango. Gekonfijt fruit en wat vanille en mineraliteit in de halflange afdronk.
Conclusies: Smaakvolle wijn die gastronomisch wat aankan.

Gastro: Vette vis zoals zalm, verder gevogelte en varkensvlees. Van rivierkreeftjes tot kreeft, zachte romige kazen brie, notige emmenthal, comté, gruyère. Aziatische en Marokkaanse keuken.

Verslaggevers Rik Debal en Geert De Muynck

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Autour du Pigeonnier 2019 IGP Collines Rhodaniennes Blanc 13,57 14,00
Saint Péray AOP Vignes de Cent Ans 2019 13,75 15,50
Saint Joseph Blanc AOP Sur Le Quartz 2019 14,12 14,50
Saint Joseph Rouge AOP La Ribaude 2019 13,70 15,00
Saint Joseph Rouge AOP Patagone 2017 13,71 15,00
Cornas AOP 2018 15,57 16,50
Côte-Rôtie AOP 2019 15,97 16,50
Côte-Rôtie AOP Coteau du Tupin 2018 16,29 17,00
Condrieu AOP Le Riollement 2018 16,70 17,00