Libanon i.s.m. Libons Waasmunster

 

Wijnland LIBANON

 

Vrijdag 25 oktober 2024

 

Wij verwelkomen Sven van het importbedrijf Libons uit Waasmunster die de degustatie van Libanese wijnen in goede banen zal leiden.
Libanon grenst aan Israël en Syrië en is gelegen aan de Oostkust van de Middellandse zee. Het is de bakermat van wijn in deze regio waar reeds in de Oudheid, heel lang voor het begin van onze jaartelling, wijn werd geproduceerd.

TERROIR

Eenvoudig in mensentaal: terroir (terre et histoire) omvat specifieke kenmerken van de bodem, topografie, klimaat, landschap, biodiversiteit… die typerend zijn voor een wijngaard. 
Al deze kenmerken beïnvloeden de kwaliteit en het type van wijn, maar laten wij vooral de invloed van het druivenras en de hand van de wijnmaker niet vergeten.
Zowel de zee als de gebergten, denk maar aan de Bekaa vallei zorgen in Libanon voor een diversiteit aan terroirs. De wijngaarden zijn aangeplant op een hoogte van 900 tot 1600 meter.
In tegenstelling tot de meeste wijnregio’s in Zuid-Europa heeft de klimaatverandering en de hittegolven weinig invloed op de Libanese wijnbouw vanwege de geografie en topologie die leiden tot een uniek microklimaat dat perfect is voor het wijn maken.   De directe nabijheid van de Middellandse Zee en de twee bergketens van 3000 m hoogte rond de Bekaa-vallei zijn hiervan een voorbeeld.

KLIMAAT

De Libanese wijngebieden genieten van een mediterraan klimaat. Dit betekent warme zomers en zachte winters. De wijngaarden, die vaak op meer dan 1000 meter boven zeeniveau liggen, gedijen goed bij nachtelijke temperaturen wat de rijping van de druiven ten goede komt. 

BODEM

Er is een gevarieerde bodemsamenstelling met vooral kalkhoudende bodemstructuur. De bodemstructuur in de Bekaa-vallei bestaat uit klei, kalk en steengrond. 

WIJNREGIO’S VAN LIBANON

Libanon kent vier wijnregio’s: 

De Bekaa-Vallei: het wijnoord van Libanon
Bekaa-vallei ligt een 30 km ten oosten van Beiroet en links van Syrië. Het is de belangrijkste wijnregio van Libanon. De wijngaarden liggen op de glooiende hellingen van de Bekaa-vallei tot op zo'n 1.000 meter hoogte. Dankzij een gematigd Middellands zeeklimaat en de ideale weersomstandigheden kunnen de druiven goed rijpen. Het is er droog, maar met net genoeg regen. De zon schijnt overvloedig maar de Middellandse Zee biedt verkoeling. 's Nachts kan het flink afkoelen en dat is zeer gunstig voor de rijping van de druiven. Zon is er genoeg zo’n 300 dagen per jaar.
Daarnaast is de Bekaa-vallei door de extreem vruchtbare grond uiterst geschikt voor wijnbouw. Er zijn verschillende bodemsoorten te vinden zoals leisteen, gravel, leem, terra rossa en kalk. Ieder type bodem geeft de druivenrassen zijn unieke smaak mee.

Batroun:
In het noorden van het land en gelegen aan de oostelijke kant van de Middellandse zee, is ook bekend om zijn olijfgaarden en ligt dicht bij de zee op een hoogte tot 1200 meter met grote verschillen tussen dag en nachttemperatuur en wordt als minder bekende wijnstreek gepromoot door “La Route des Vins du Nord”. 

Mount Lebanon:
In het midden van Libanon rechts van de Middellandse zee. Ook de wijngaarden van Mount Lebanon liggen op een hoogte tot 1300 meter en kennen zowel de invloed van de Middellandse Zee als de ideale temperatuurschommeling tussen dag en nacht.

Jezzine:
in het zuiden, kent een typisch mediterraan klimaat. 

DRUIVENRASSEN

Inheemse druivenrassen
Libanon kent inheemse druivensoorten waar ze uitstekende wijnen van maken. De meest bekende druivensoorten zijn de Obadeh (wit) en Merweh (wit).

Franse druivenrassen
Naast de inheemse druivenrassen, zijn het toch vooral Franse druivenrassen die je aantreft.
Voor rode wijnen wordt onder andere gebruik gemaakt van Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Cinsault en Carignan maar ook de typische “Rhônedruiven” Grenache en Syrah.
Voor witte wijnen zijn dit Chardonnay, Clairette, Sémillon en Sauvignon Blanc.

PRODUCTIE

Na de gouden periode tussen beide wereldoorlogen kende de Libanese wijnproductie een gevoelige terugval. Op het einde van de twintigste eeuw kreeg het een nieuwe impuls door de globalisatie van de markt. De jaarlijkse productie ongeveer 12 miljoen flessen, waarvan 80% bestemd zijn voor de export. 

GEPROEFD

1.           Château Cana Les Cabires blanc 2022

Degustatiecommentaar
Druiven: 70% Chardonnay en 30% Meksassi (inheemse variëteit)
De wijnstokken zijn op terrassen geplant op een hoogte van 900 meter boven de zeespiegel en bijgevolg worden de druiven met de hand geplukt en gesorteerd tijdens het oogstseizoen. Dit is een belangrijke kwaliteitscontrole: onrijpe of rotte druiven worden verwijderd.
Vinificatie: Na ontstelen worden de druiven geplet en geperst om het sap te scheiden van de schil, de pitten en de vaste stoffen. Fermentatie binnen 6-12 uur op natuurlijke wijze in roestvrije stalen tanks. Met hun minimale interventiemodel voor het maken van wijn kan de most (of het sap). Na ongeveer 3 weken gisting wordt de wijn een week gekoeld bij -2°C en vervolgens gefilterd en gebotteld.
Alcoholgraad: 12,5 %
Kleuromschrijving: Lichtgele kleur, helder en wat traantjes tegen het glas.
Neus: Geurstart met perzik en abrikoos, nectar en subtiel amandelen, honing en anijs.
Mond: Frisse aanzet en een duidelijke zuurgraad, droog en steenfruit. Halflange afdronk.
Conclusies: Fris en lekker wit wijntje te genieten op een terrasje op een zomerse dag.
Gastro: aperitief

2.           Château Héritage Saint Elie White 2023

Degustatiecommentaar
Druiven: 80% Chardonnay en 20% Obeidi van de Bekaa-vallei. Handmatige oogst enkel in uitzonderlijke jaren en druiven van topkwaliteit. Bodem van kalkhoudende klei en klei-siltige kalksteen. Obeidi zorgt voor de frisheid.
Vinificatie: Fermentatie in roestvrije stalen tanks, geen malolactische gisting en 6 maanden opvoeding in eiken vaten.
Alcoholgraad: 12,5 %
Kleuromschrijving: Stralend goudgele kleur, lichte tranenintensiteit, helder.
Neus: In ons glas komt een intense wijn met geel en gedroogd fruit, kruiden, vleugje mineraliteit, granny smith.
Mond: Mooi mondgevoel, fruitig, ananas, perzik, subtiel vanille, eik, citrus en agrumes, honing. Halflange finale.
Conclusies: Wijn met een goed uitgebalanceerde zuurgraad. Misschien iets te fris uitgeschonken. 
Gastro: Visgerechten zoals zalm in papillot.

3.           Sept Merweh 2022

Degustatiecommentaar
Druiven: 100% Merweh, een bijna uitgestorven inheemse druivensoort van 120 jaar oude wijnstokken. Terroir Nehla ligt op een hoogte van 900 meter en een bodem van diepe leisteen. Per hectare worden er slechts 1.000 flessen geproduceerd.
Vinificatie: Inox tanks en rijping op droesem gedurende 12 maanden.
Alcoholgraad: 12,5 %
Kleuromschrijving: Goudgele bijna amber kleur, gulzig tranend.
Neus: Floraal geurenpakket, zeer aromatisch, mineraliteit, rijpe kweepeer en ook gist.
Mond: Vooral de mineraliteit in de mond, mandarijn en een lange aardse afdronk.
Conclusies: Aangename kennismaking met het exclusieve druivenras Merweh. Een kwaliteitsvolle gastronomische wijn.
Gastro: Warme appeltaart, oosterse keuken, blauw geaderde kaas.

4.           Domaine Wardy Perle du Château 2019

Degustatiecommentaar
Druiven: 75% Chardonnay, 14% Obeidi, 11% Muscat Petit Grain.
Appellatie Bekaa-vallei, handmatige pluk.
Vinificatie: Gisting in roestvrije stalen tanks. Rijping gedurende 10 maanden in Franse eikenhouten vaten.
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: Medium geel met olietranen en helder.
Neus: Krachtige exotische aroma’s, amandelen, bloemen, perzik, appel en peer, met hints van kruiden zoals laurier, salie en lavendel, honing.
Mond: Soepel in aanzet, complex, elegant, rond, een prachtige mineraliteit. Ook terug honing, amandel. Mooie balans.  Rijp en vol met een lange afdronk.
Conclusies: Speciale blend met een oplage van slechts 1.626 flessen, een soepele wijn die ons boeit met rondheid en elegantie.
Gastro: Betere vissoorten zoals tarbot of griet, risotto.

5.           Karam Saint John 2015

Degustatiecommentaar
Druiven: 25% Cabernet Sauvignon, 23 % Syrah, 42% Merlot en 18% Cabernet Franc. Deze druivenrassen worden geteeld op de hellingen van de Jezzine-bergrug, in het zuiden van Libanon, gelegen op 1.300 meter hoogte.
Vinificatie: Fermentatie 100% in roestvrij stalen tanks. Gerijpt in eikenhouten vaten gedurende 12 maanden. 70% nieuw Frans eikenhout & 30% Amerikaans eikenhout, geen filtering.
Alcoholgraad: 13 %
Kleuromschrijving: Bijna ondoorzichtig dieprood, helder met wat evolutie in de rand en sterke tranen.
Neus: Rijk boeket met een mooi spel van rijp fruit, bosbessen groene paprika, cassis, donkere chocolade, leder.
Mond: Vlot in aanzet, fluweelzacht, ronde tannines, evenwichtig, toasty, zure kersen, bosbessen. Mooie lengte in de finale.
Conclusies: Harmonieuze wijn met een breed spectrum aan aroma’s.
Gastro: Spies van lamsvlees, eend, taboulé met rozijntjes en harde kazen.

6.           Château Trois Collines Pinot Noir 2020

Degustatiecommentaar
Druiven: 100% Pinot Noir uit de North Bekaa Valley. Hier heeft de druif een dikkere schil wat resulteert in meer kleur en meer tannine.
Vinificatie: Na fermentatie, rijping op frans eikenhouten vaten gedurende 12 maanden.
Alcoholgraad: 13,5 %
Kleuromschrijving: Helder donker robijnrode kleur, lichte waterrand, aanwezige tranen.
Neus: Aroma’s van zwarte kers en bes, cacao, gestoofde pruimen, kruiden.
Mond: Duidelijk meer tannines dan een getypeerde Pinot Noir, kruiden, zwarte peper, rozijntjes, zoethout, kleine cacao en zwarte chocolade toets. Afdronk rond de 7 sec.
Conclusies: Niet typische Franse Pinot Noir à la Bourgogne. Wijn duidelijk aangepast aan het Libanese terroir.
Gastro: Gegrild vlees met boschampignons.

7.            Adyar Expression Monastique 2012

Degustatiecommentaar
Druiven: 30% Grenache, 30% Mourvèdre, 30% Syrah en 10% Sangiovese
Alcoholgraad: 14%
Kleuromschrijving: Diep intense karmijnrode kleur, dikke tranen en duidelijke veroudering.
Neus: Rijk geschakeerd boeket met tertiaire geuren zoals tabak, leder, daarna zwart fruit, bramen, cassis, rozijntjes.
Mond: Zachte textuur, zijdezachte tannines, vlezig, versmolten, impressies van zwart fruit, zoethout, zoete drop. Zeer lange afdronk.
Conclusies: Geconcentreerde heel toegankelijke biologisch gecertificeerde wijn nu op dronk en best karafferen
Gastro: Stoofpotje van everzwijn.

8.           Château Belle-Vue La Renaissance 2012

Degustatiecommentaar
Druiven: 60% Merlot, 40% Cabernet Sauvignon uit de appellatie Mont Liban Wine -Bhamdoun. De stokken groeien op terrassen en liggen op een hoogte van minstens 950 meter op een ondergrond van klei en kalksteen.
Vinificatie: De druiven worden met de hand geplukt, na selectie ontstelen van de druiven voor de maceratie. Natuurlijke fermentatie (zonder toevoeging van gist) vindt plaats gedurende een periode van 3-4 weken in roestvrijstalen tanks met een temperatuurcontrole van 22 tot25°C. Na de alcoholische gisting wordt de wijn geperst en volgt nog een malolactische gisting. Opvoeding gedurende 24 maanden in Franse eikenhouten vaten, elk druivenras apart. Tot slot rijping op fles gedurende 36 maanden.
Alcoholgraad: 14,5%
Kleuromschrijving: Intens robijnrode kleur, helder, tranen caravaan.
Neus: Geur van zwart pitfruit, gekrakte zwarte peper, lichte kruidigheid, chocolade, fumé eik en cedertoets, grafiet.
Mond: Milde tannines, elegant in de mond, opnieuw zwart fruit, cacao toetsen, evenwichtige zuren. Bijzondere lange afdronk. Vanillestaartje.
Conclusies: Een waardige afsluiter, pure maaltijdwijn met nog veel kelderpotentieel. Best vooraf karafferen
Gastro: Pelswild.

Verslaggevers Rik Debal en Geert De Muynck

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Château Cana - Mount Lebanon - Les Cabires Blanc 2022 13,25 15,00
Château Héritage - West Beqaa Valley - St Elie White 2023 13,88 15,00
Sept - The North - Merweh 2022 13,04 14,00
Domaine Wardy - Central Beqaa Valley - Les Perles du Château 2019 14,71 16,00
Karam - South Lebanon - Saint John 2015 14,04 15,00
Château Trois Collines - North Beqaa Valley - Pinot Noir 2020 14,42 15,50
Adyar - The North Batroun - Expression Monastique 2012 15,33 16,00
Château Belle-Vue - Mount Lebanon - La Renaissance 2012 15,71 16,50