Oostenrijk met medewerking van AWMB

 

De avond is geoffreerd door de Oostenrijkse ambassade, Austrian wine,(www.winesfromaustria.com) in samenwerking met de Vlaamse Wijngilde en geanimeerd door de heer Kris Van de Sompel.
(In onze kringen bekend als medeschrijver van het boek ‘Belgische wijngaarden’ van Eric Boschman, Kris Van de Sompel en Marc Vanel - Uitgeverij Lannoo).

Dank aan Kris voor de deskundige toelichting!

Proefnotities

We proefden de volgende 8 wijnen, 5 witte en 3 rode. Om het u gemakkelijker te maken zelf verder kennis te maken met de producenten en de andere wijnen die zij produceren, voegen wij telkens de link naar hun internetsite toe.

Christ: X Grüner Veltliner 2009
www.weingut-christ.at
Licht geel met groene schijn. In de neus komt groene appel, wit steenfruit en kruisbes tegemoet. De smaak bevestigt de neus en wordt aangevuld met een groene kruidigheid. De wijn mist wat kracht om de zoetigheid te overwinnen. Een aromatische wijn met middellange afdronk.
Past bij bereide schaal- en schelpdieren.

Peter Dolle: Heiligenstein Grüner Veltliner 2009
www.dolle.at
Zeer licht geel met licht groene schijn. Ruikt naar oude appel, citrustoetsen, bloemen, complex. Smaak van kruisbes, peren, complexe kruiden en specerijen, met een beloftevolle mooie mineraliteit en fijne zuren. Een aangename, lange afdronk met complexe specerijen. Een fles die veel te jong gesneuveld is …
Zal vis in zurig kruidige sausen, b.v. met zuring, goed begeleiden.

Pfaffl: Riesling am Berg 2009
www.pfaffl.at
Fonkelende gele wijn met mooie viscositeit. Zachte zoete exotische geur. Rijpe ananas en perziken. Smaakt naar volledig rijp, sappig fruit, zoet, geurig en fluwelig. In de mond, zoet met een zekere mineraliteit en frisheid. Mooie afdronk.
Een mooie wijn die past bij de oosterse keuken, maar ook bij een dessert met fruit of een ouderwetse biscuit met slagroom en gekonfijt fruit.

Birgit Eichlinger: Chardonnay Gaisberg 2009
www.weingut-eichinger.at
Schitterend licht gele wijn. Geuren van appel en rijpe peer, floraal en kruidig, noten, nougat. Rijpe peer, meloen, sappig, zoet fruit in de mond. Fris maar vol en rond. Een sterke en lange afdronk.
Kan een lekkere vis in een weelderige saus aan.

Glatzer: Zweigelt 2009
www.weingutglatzer.at
Robijnrode kleur met paarse reflecties. Een uitgesproken neus van zwarte kersen, wilde pruimen, frambozen en een zachte kruidigheid. In de mond terug een bom van zoet fruit, vooral sappige morellen, lichte elegante tannine, fijne zuren, zoethout. Een zoetige lange afdronk met zure kersen, kruiden en specerijen.
Begeleidt gerechten met rund- en lamsvlees.

Tinhof: Blaufränkisch 2007
www.tinhof.at
Robijnrood naar granaat Ruikt naar zwart klein fruit, kruidigheid, peper, munt en hars. Mondvullende kersencompote, bessen. Delicaat kruidig, frisse zuren. Mooie structuur.
Past bij geroosterd rood vlees en wildgerechten met minder uitgesproken smaak zoals bij fazant met witloof.

Malat: Sankt Laurent 2007
www.malat.at
Licht kersenrode wijn. Rood fruit met een lichte animale toets, lichte tabakimpressie. In de mond ontmoeten we zwarte bessen, bosbessen, pruimen en fijne specerijen (komijn, jeneverbes, kruidnagel, zwarte peper) en zouthout. Mooie, zachte tannine, die nog een mooie reserve verzekeren. Mooie en aangename afdronk met een pepersmaakje.
Die past al beter bij een stukje wild!

Triebaumer: Eiswein 2008
www.triebaumer.com
Goudgele wijn. In de neus: eerst nog ingetogen, maar na walsen rijke geuren van gekonfijte ananas, abrikoos, lychee, acacia, kruidigheid, nougat, in de mond bevestigd met een overweldigende intensiteit, aangevuld met een variëteit aan citrus, mango, honing, gember, kruidig en fijne zuren. Een zeer mooie afdronk.
Gewoon een dessert of een tussendoortje op zich!

Veel aanwezigen maakten voor het eerst kennis met de typische druivenrassen van Oostenrijk. De vinificatie richt zich vooral op de fruitigheid van het product. Daardoor leren we een andere Chardonnay en Riesling kennen dan we gewoon zijn.
Zowel de Grüner Veltliner als de drie rode wijnen verrasten met hun mooie combinatie van fruit en specerijen.

Uw verslaggever Luc

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Christ Grüner Veltliner X 2009 13.12 14.00
Dolle Grüner Veltliner Heiligenstein Reserve 2009 14.18 15.00
R.u.A. Pfaffl Riesling Am Berg 2009 13.87 15.50
Eichinger Chardonnay Gaisberg 2009 13.06 14.00
Glatzer Zweigelt Dornenvogel 2009 14.18 15.00
Tinhof Blaufränkisch Von den Hugeln 2007 14.18 15.50
Malat St. Laurent Reserve 2007 15.43 16.00
Triebaumer Ernst Grüner Veltliner Eiswein 2008 16.87 18.00