Openingsavond met champagnes uit diverse regio’s

 

Tijdens de septemberdegustatie van onze Commanderij De Mandel Roeselare werd een thema-avond georganiseerd met acht champagnecuvées. De grande maisons werden links gelaten, de selectie van de vignerons werd gebaseerd op vakliteratuur, wedstrijduitslagen, Guide Hachette, enz… rekening houdende met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

Wijnmeester Marnik nam de voorbereiding voor zijn rekening en gidste ons door de AOC Champagne met een powerpoint presentatie.

De proeverij was  bijzonder interessant.  Vooreerst waren er een aantal monocépages die de proef moesten doorstaan tegenover cépages. Vervolgens verschilt ook het productieproces afhankelijk van de vele jaren ervaring van het champagnehuis: inox tegenover houtlagering, sommige wijnbouwers doen na de alcoholische gisting nog een malolactische gisting (fermentation malolactique), mengen van de basiscuvée (le mariage des vins), duur van de tweede gisting sur lattes en tot slot de dosage na dégorgement. Bij de rosés hebben we oog voor de assemblage (toevoegen van rode wijn) versus schilmaceratie.

Tot slot: de ultieme waarheid van elke champagne bewijst zich pas in het glas!

Geproefd

Champagne René Beaudouin, Blanc et Noirs Brut

Wijngebied: Nogent-L’Abbesse, Montagne de Reims

Druiven: 35% Pinot Noir, 35% Pinot Meunier, 30% Chardonnay (60% van de druiven komen uit jaar 2013, 40% vins de réserve uit 2011)

Productie: geen houtlagering, malolactische gisting, dosage 8 g/l, twee jaar kelderrust

Domein

Het huis René Beaudouin is vrij gekend in onze Commanderij en is zo’n voorbeeld van een kleinschalige werkende champagnefamilie die prima prijs-kwaliteit cuvées op de markt zet. Nogent L’Abbesse is gelegen in het departement van de Marne op een 10 tal km ten oosten van Reims.  De wijngaarden bestaan voor 95% uit de Chardonnay druif en de rest Pinot Noir en Pinot Meunier.

Degustatiecommentaar

Deze Brut is samengesteld uit de klassieke druivenvariëteiten van champagne. In zijn genre en prijscategorie is dit een evenwichtige champagne: helder geelgoud van kleur, trage minibelletjes. In de neus fruitgedreven met kweepeer, citrus, rijpe appel, rijpe ananas. In de mond explosief en mondvullend en ook impressies van rijp fruit. Lange afdronk en discreet wat bosgeuren.

Serveren bij

  • Aperitief en tapa’s
  • Schaal- en schelpdieren
  • Dessert en kazen

Website: www.champagne-rene-beaudoin.com

 

Champagne Boutillez-Guer, Tradition 1er cru Brut

Wijngebied: Villers-Marmery (premier cru gemeente), Montagne de Reims

Druiven: Chardonnay 70%, Pinot Noir 30%  (50% vin de réserve)

Productie: geen houtlagering, malolactische gisting, dosage 8 g/l, twee jaar kelderrust

Domein

Oude documenten stipuleren dat de familie Boutillez-Guer al vijf eeuwen lang actief is in Villers-Marmery, een dorpje in het hart van de Montagne de Reims. Marc Boutillez verzorgt de vijf hectare wijngaarden van dit kleinschalig huis met respect voor traditie en authenticiteit.

Degustatiecommentaar

Als erkend récoltant-manipulant is men wettelijk verplicht uitsluitend eigen druiven voor de cuvées te gebruiken en geen druiven aan te kopen. Fijne lichtgele kleur met een mooie blanke mousse, mooi parelend en zeer persistente belletjes. Daarna een fijn parfum van witte bloemen, acacia, citroen, pompelmoes, wat honing en patisseriegeuren.  Structuur in de mond, evenwichtig en mineraal onderbouwd.  Fris en elegant tot in de finale, boisé in de afdronk.

Serveren bij

  • Aperitief en tapa’s
  • Gebakken griet, tarbot, lotte…
  • Deegwaren

Website: www.champagne-boutillez-guer.fr

 

Champagne Bourmault, cuvée Hermance Brut

Wijngebied: Avize (grand cru gemeente), Côte des Blancs

Druiven: Pinot Noir 33%, Chardonnay 33%, Pinot Meunier 33% (70% base 2010 en 30% vins de réserve 2009)

Productie: fermentatie en opvoeding op eiken fusten, malolactische gisting, dosage 8 g/l, drie jaar kelderrust

Domein

Het Champagnehuis Bourmault is een familiebedrijf met zes hectare wijngaarden dat champagne maakt van vader op zoon sinds 1870. Christian Bourmault is de zesde generatie in lijn die de scepter zwaait en oprecht de kunst van het fabriceren van prachtige champagnes beheerst. Avize is één van de zeventien dorpen in de gehele Champagnestreek die de Grand Cru status heeft.

Degustatiecommentaar

Deze cuvée Hermance (geen Grand Cru) is een soepele en frisse champagne.  Helder hooikleurig met nuances van lichtgeel tot lichtgroen, met een romige mousse en wervelende belletjes. Goed geparfumeerd: romig in aanzet, met impressies van citroen en pompelmoes, geel fruit zoals nectarines en perzik, ook geroosterde amandel en geroosterd hout, gistgeuren. Behoorlijk gespierd maar tegelijk romig mondvullend met citruszesty en klein bittertje. Medium lange afdronk en duidelijk een maaltijd-champagne.

Serveren bij

  • Foie gras met Sichuan peper of gekarameliseerde sjalotjes
  • Coquilles Saint-Jacques met pesto
  • Escargots
  • Filet van zeebrasem en aardpeer puree
  • Kalfsfilet met champagne en gekonfijte sjalot
  • Kalfsvlees met honing
  • Reblochon kaastaart en zilveruitjes
  • Saint-Nectaire

Website:

 

Champagne Vincent Lamoureux, cuvée du fer d’or Brut

Wijngebied: Les Riceys, Côte des Bar

Druiven: Pinot Noir 100%

Productie: geen houtlagering, malolactische gisting, dosage 8 g/l, twee jaar kelderrust

Domein

De familie Lamoureux produceert al verschillende generaties lang champagne in Riceys.  Sylviane Vincent en Jean-Michel Lamoureux doen de exploitatie van dit champagnehuis sinds 1988 en zijn récoltant-manipulant, deze wijnboer maakt van zijn eigen oogst in zijn kelders een eigen champagne.

Degustatiecommentaar

Deze cuvée wordt uitsluitend gevinifïeerd met 100% Pinot Noir uit de Côte des Bar. Ondanks het karakter van deze blauwe druif blijkt het een champagne met karakter die fruitkracht combineert met finesse. Intens en zuiver bleekgeel, gevolgd door fijne nerveuze belletjes met parelmoer mousse. Complex en aromatisch verfijnd aan de neus met citrusvruchten, appel, vers broodkruim, geroosterde amandel.  In de mond een zachte aanzet met gekonfijte citrusvruchten, limoenfris. Levendig en mineraal naar de finale toe met lange afdronk.

Serveren bij

  • Aperitief met vlaai van chaource  (typische witschimmelkaas geproduceerd in Champagne-Ardennen en Bourgogne)
  • visgerechten
  • Chaource kaas
  • Taart met marc de champagne

Website: www.champagne-lamoureux-vincent.fr

 

Champagne Les Vertus d’Elise Guyot-Poutrieux, cuvée Solal, Blanc de Blancs 1er Cru extra Brut, collection 2007

Wijngebied: Vertus (premier cru gemeente), Blanc de Blancs

Druiven: Chardonnay 100%

Productie: houtlagering met vin de réserve type solera, fût (grote éternel vaten), geen malolactische gisting, dosage 2g/l, acht jaar kelderrust

Domein

Dit champagnehuis heeft een récoltant-manipulateur label. De familie is al generaties ver actief in de productie van champagne. Cédric Guyot behaalde na zijn studies viti-œno het diploma van sommelier.

Degustatiecommentaar

Wij zijn onder de indruk van deze cuvée, onvoorstelbaar dat deze champagne al 10 jaar oud is: zo vief! Licht strogele kleur met verrassend hyperactieve speldekopkleine belletjes. Vervolgens een rijk en rijp boeket met brioche, amandel, appel, peer, pompelmoes en limoen, met verder ook witte bloempjes. Nog heel pittig in de mond met frisse aanzet, pain grillé, kruiden, rijp wit fruit. Heerlijk vineus en mineraal, een goed getypeerde chardonnay met lange afdronk die zeker nog niet aan het eind van zijn Latijn is.

Serveren bij

  • Aperitief
  • Schelp- en schaaldieren
  • Tarbot met nantaisbotersaus
  • Kalfsgebraad

Website: www.champagneguyot.com

 

Champagne Michel Loriot (Apollonis), Monodie en Meunier Majeur vieilles vignes 2008 extra Brut

Wijngebied: Festigny, Vallée de la Marne

Druiven: Pinot Meunier 100%

Productie: geen houtlagering, malolactische gisting, dosage 5 g/l, acht jaar kelderrust

Domein

De oorsprong van de familie Michel Loriot gaat terug tot in 1675.  Twaalf generaties vigneronnes en vignerons. De wijngaarden en kelder krijgen een muzikale begeleiding en je leest er alles over op de website www.champagneappolonis.com.

Degustatiecommentaar

Dit is een 100% Pinot Meunier cuvée. Deze druif wordt doorgaans voor lelijk eendje versleten. Maar wat een originaliteit in de fles, met een dosage van 5 gram en vielles vignes

wingerd uit 1942 moeten wij onze mening herzien over de Pinot Meunier druif.

De kleur is mooi goudgeel en de spiegel schitterend kristalhelder. Een rijke pareling die snel de hoogte ingaat en daar een mooi kroontje vormt. Een rijke complexe neus die wat tijd nodig heeft om zich te openen. Honing, pompelmoes, citruszeste, brood en brioche, specerijtoetsen. De smaak is stevig met dezelfde aromatische kenmerken als de neus. Ellenlange afdronk met  “de belles rondeurs à la Verdi”.

Tevens de duurste cuvée uit de proeverij.

Serveren bij

Deze goed gestructureerde champagne vraagt om een doortastende keuken.

  • Aperitief met begeleidende hapjes
  • Schelp- en schaaldieren maar vooral kreeft en kort gebakken langoustines
  • Betere vissoorten met rijkelijke saus
  • Gebakken dunne lende van rund

Website: www.champagneapollonis.com

 

Champagne Jacques Busin, Rosé Brut Grand-Cru

Wijngebied: Verzenay (Grand Cru-gemeente), Montagne de Reims

Druiven: Pinot Noir 100% (90% Pinot Noir, 10% rode wijn van Pinot Noir)

Productie: geen houtlagering, malolactische gisting, assemblage van 10% rode wijn, dosage 8 g/l, twee jaar kelderrust

Domein

Het huis Jacques Busin bestaat al sedert vier generaties met respect voor de voorouderlijke tradities. Dit champagnehuis bevindt zich in Verzenay, geklasseerd als Grand Cru-gemeente. Vandaag zijn er slechts zeventien gemeentes van de 319 die deze classificatie hebben.

Degustatiecommentaar

Glanzend zalmroze met delicate miniatuurbubbels. In de neus zeer fruitgedreven met framboos, aardbei, aalbes, cassis en blauwe bosbessen. Elegant en fris qua smaak met rijpe cassis, framboos en bosaardbei. Het is overduidelijk dat de Pinot Noir hier de fruitaccenten laat naar voor komen. Finale met wat gistrestanten.

Serveren bij

  • Aperitief
  • Schaal- en schelpdieren
  • Zuiderse visgerechten
  • Lichtrood vlees
  • Canard à l’orange
  • Dessert met fruit

Website: www.champagnejacquesbusin.com

 

Champagne Vincent Lamoureux, Brut Rosé de saignée

Wijngebied: Les Riceys, Côte des Bar

Druiven: Pinot Noir 100%

Productie: maceratie, geen houtlagering, malolactische gisting, dosage 8 g/l, twee jaar kelderrust

Domein (zie champagne vier)

Degustatiecommentaar

Sprankelende framboosrode kleur met vinnige kleine belletjesstromen. Het eerste wat opvalt , kers op ‘eau de vie’. Daarna intense geuren van rode vruchten, framboos, bosbessen die doorzetten. De aangename geur wordt ruim bevestigd in de mond met veel fruit, subtiel wat kruidige tonen, minerale toets van vuursteen.  Krachtig met body uitlopend in een lange afdronk met een licht kruidige toets. Deze verrassende en complexe rosé heeft een lang bewaarpotentieel.  Deze Rosé des Riceys werd terecht bekroond in de Guide Hachette 2015 met twee sterren en “coup de cœur”.

Serveren bij

  • Aperitief
  • Gevulde borst van parelhoen met morieltjes
  • Aardbeitaartje
  • Chocoladedessert

Website: www.champagne-lamoureux-vincent.fr

 

Verslaggever,
Rik Debal

Wijn Gemiddelde score Maximum score
Champagne Blancs et Noir Beaudouin 13.40 14.00
Champagne Tradition 1° Cru Guer 14.20 14.50
Champagne Hermance Bourmault 13.30 14.50
Champagne C du fer d’Or Lamoureux 14.80 15.50
Champagne Solal Les Vertus d’Elise 15.20 16.00
Champagne Monodie PM 2008 Loriot 14.50 16.00
Champagne Rosé Gr Cru As Busin 14.70 15.00
Champagne Rosé S Lamoureux 14.90 16.50